Sjecate li se prvih batina,one sto se pamte za cijeli zivot?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

zateznistub

#51 Re: Sjecate li se prvih batina,one sto se pamte za cijeli zi

Post by zateznistub »

zoza wrote:Ili kad te mati brani od oca i viče "Nemoj po glavi".
"...mali je pokrio lice rukama, ali je ostao bez bubrega..."
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#52 Re: Sjecate li se prvih batina,one sto se pamte za cijeli zi

Post by Zviz »

zoza wrote:
PurpurHazel wrote: Jes eto, jašta, sva tema puna današnjih mlatitelja. :-D
Takvo je vrijeme bilo, u svakoj kući znalo se gdje stoji šiba, a najjače ono kad te pošalju da je sam ubereš i izabereš, kuku :D
a ti doneseš najtanji, i misliš u sebi e jesam ih zezno

Koja je to bila psiholoska "tortura"... jos moras sam sebi ubrati prut :D Ovo jos ni u Pjongjongu nisu skontali :lol: :lol:
It_is_a_Leclerc

#53 Re: Sjecate li se prvih batina,one sto se pamte za cijeli zi

Post by It_is_a_Leclerc »

Od roditelja. Zato što sam rekao - "Ja ću se ubiti, ako mi ne kupite..." nešto što sam htio, al' sam zaboravio šta sada. To za samoubijanje sam čuo negdje na tv-u ili od nekog, ne sjećam se. I još sam to rekao u prodavnici, pred ljudima. Uglavnom, bilo je ono standardno - "Razgovarat ćemo kad dođemo kući". Imao oko 6 godina. Možda i malo manje.

Inače, babo me nikad nije tukao, al' sam ga se plašio više nego stare koja je s riječi prelazila na djela. Više sam volio šamar od stare, nego da babo zagalami. :D
zateznistub

#54 Re: Sjecate li se prvih batina,one sto se pamte za cijeli zi

Post by zateznistub »

Pamtim to kao da je bilo danas, kad me babo nalausio zbog keceva u skoli, nisam smjeo na fizicko da se skinem od masnica po nogama. Od tad je bilo dovoljno da isti digne obrvu, ja odma' zalizem usi...
jutarnja zvijezda

#55 Re: Sjecate li se prvih batina,one sto se pamte za cijeli zi

Post by jutarnja zvijezda »

prve i zadnje u zivotu ,dobila od mame i komsinice.
moja najbolja drugarica i ja ostale same "kod mene",a mame nam zajedno otisle na pijacu.i skontamo mi da glumimo balerine na plehu od prozora.siroki sims,ali ima i uskih dijelova.jedino pametno,sto smo uradile ,skinule smo cipele i carapice.popnemo se mi na "pleh" i uzivaj.a visoki spratovi(vilsonovo).tako se mi naplesale ,a mame vracajuci se s pijace ugledase nas,pa se sakrile iza drveta da ih ne vidimo ,i ne popadamo od straha.eh......kad smo usle u kucu ,a udjose i mame,namarale su nas za citav zivot ,i to udruzenim snagama ,tako da ni dan danas ne znam od koje sam vise fasovala.i eto nismo postale balerine,ne dadose "dusmanke". :lol: :lol: :lol:
Bosanski_kralj

#56 Re: Sjecate li se prvih batina,one sto se pamte za cijeli zi

Post by Bosanski_kralj »

It_is_a_Leclerc wrote:Od roditelja. Zato što sam rekao - "Ja ću se ubiti, ako mi ne kupite..." nešto što sam htio, al' sam zaboravio šta sada. To za samoubijanje sam čuo negdje na tv-u ili od nekog, ne sjećam se. I još sam to rekao u prodavnici, pred ljudima. Uglavnom, bilo je ono standardno - "Razgovarat ćemo kad dođemo kući". Imao oko 6 godina. Možda i malo manje.

Inače, babo me nikad nije tukao, al' sam ga se plašio više nego stare koja je s riječi prelazila na djela. Više sam volio šamar od stare, nego da babo zagalami. :D
Ovo. :mrgreen:

Ista situacija je i kod mene bila.
Logovan

#57 Re: Sjecate li se prvih batina,one sto se pamte za cijeli zi

Post by Logovan »

It_is_a_Leclerc wrote:Više sam volio šamar od stare, nego da babo zagalami. :D
:lol: :lol:
Roditelji me uopšte nisu nešto puno tukli, bili su tu i tamo koji šamari, ali sad da sam dobio neke velike batine nisam nikada.

Što se tiče batina od raje, tu je bilo svega i svačega... Znao sam fasovati, ali sam zato znao vraćati dosta puta. :D
Capajebo

#58 Re: Sjecate li se prvih batina,one sto se pamte za cijeli zi

Post by Capajebo »

mefistofilis wrote:sjecam se da sam trcao po sobi u krug i skakao na ormar bjezeci od kaisa, cak me i nekakva tamburica docekala nekako. :-) da stara ne izbi ne bi valjalo
Trcis u krug (jer te drzi za ruku) i kroz plac vristis "Necu vise nikad nikad nikad nikad..." :lol: :lol:
Russki

#59 Re: Sjecate li se prvih batina,one sto se pamte za cijeli zi

Post by Russki »

Capajebo wrote:
mefistofilis wrote:sjecam se da sam trcao po sobi u krug i skakao na ormar bjezeci od kaisa, cak me i nekakva tamburica docekala nekako. :-) da stara ne izbi ne bi valjalo
Trcis u krug (jer te drzi za ruku) i kroz plac vristis "Necu vise nikad nikad nikad nikad..." :lol: :lol:
upravo

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Maharadza

#61 Re: Sjecate li se prvih batina,one sto se pamte za cijeli zi

Post by Maharadza »

Ne želim da se sjećam, sve sam potisnuo "duboko" i dobro "zamandalio"! :D
Logovan

#62 Re: Sjecate li se prvih batina,one sto se pamte za cijeli zi

Post by Logovan »

Capajebo wrote:
Moj je rođak trčao u krug, stari ga držao za ruku a on govorio "ne boli, ne boli, ne boli, ne boli" i kada ga je uradio peti ili šesti put on se sveg glasa proderao "boli". :D :lol:
PurpurHazel

#63 Re: Sjecate li se prvih batina,one sto se pamte za cijeli zi

Post by PurpurHazel »

Logovan wrote: Moj je rođak trčao u krug, stari ga držao za ruku a on govorio "ne boli, ne boli, ne boli, ne boli" i kada ga je uradio peti ili šesti put on se sveg glasa proderao "boli". :D :lol:

:lol:
Ili kad ide šiba prema ispruženom ti dlanu i taman da te klepi, a ti izmakneš ruku. :D
Tek tad bi fasovao. :lol:
typeOnegative

#64 Re: Sjecate li se prvih batina,one sto se pamte za cijeli zi

Post by typeOnegative »

Kad vratim film i malo bolje razmislim malo su nas i tukli kad skontam sta smo sve buraz i ja radili. Bili smo medju najgorim od sve djece:D
Stara nas je marisala cesce, ali pomanje i nije to nesto strasno bilo, dok je stari vise preferirao psiholoske metode(raznorazne zabrane, kazne, uskracivanje dzeparca itd) dok dobro ne "naoremo" kao sto su imali obicaj reci, i
onda popijes postenske batine jednom u petnaest dana za sve odjednom.
Ali pamtim dobro ovih par situacija, kad stari nije mogao cekat :mrgreen:

Kad sam provalio stek od staraca u trecem osnovne, bilo je svega maraka, lira, dolara I dijelio djeci po skoli dok jedan od nastavnika nije vidio po skoli bruku stranih valuta. To je bila neka 1988-89 godina i digla se frka velika, dolazila milicija u skolu. Sve su se pare vratile, ali ja sam ostavio sa strane 100 tadasnjih njem. maraka da kupim biciklo.Tad su me marisali I stari I stara istovremeno cim su god stigli I zazivali Boga da ih prosvjetli sta da mi urade.

Kad me buraz zakljucao na balkon,izisao napolje, okupio dole njih dvadeset uz pod..bavanje zatvorenik, zatvorenik. Morao sam izaci napolje s balkona kroz staklo I zakljucana vrata. Dalje znate 8-)

I jos kad sam u ratu demolirao kamp kucicu koju je koristila vojna policija. Priveli su me i kad su trazili br. telefona da obavjeste roditelje , dao sam pogresan. Policajac je nazvao, javio mu se neki covjek i kad mu je rekao da dodje po sina, a ovaj mu rekao da ima tri kcerke drot je poludio i utjerao me u neko veliko bure puno hladne vode i kao dok ne kazem ciji sam nema van. Izdrzao sam nekih sat vremena i jbg morao sam priznat. Stari je dosao, upoznali su ga sa situacijom. Srecom, znao ih je pa nije morao platiti stetu, i napomenuli mu da me on regulise da oni ne bi morali ubuduce. Bio sam glavni u raji dugo, al me je stari bas dobro iznabij'o uz psiholoske sankcije, koje su mi uvijek teze padale od batina.

Bilo je toga jos, ali dosta za ovaj put. Btw zanimljiva tema, ima dobrih prica.Svaka cast za pokretaca time
8-)
potočanka

#65 Re: Sjecate li se prvih batina,one sto se pamte za cijeli zi

Post by potočanka »

Capajebo wrote:
a i mati udara i viče: ho'š viš' ikad, ho'š viš' ikad... :D
zoza

#66 Re: Sjecate li se prvih batina,one sto se pamte za cijeli zi

Post by zoza »

Prvo te izdura pa onda pita šta je.

Ovako nešto

Logovan

#67 Re: Sjecate li se prvih batina,one sto se pamte za cijeli zi

Post by Logovan »

PurpurHazel wrote:
Logovan wrote: Moj je rođak trčao u krug, stari ga držao za ruku a on govorio "ne boli, ne boli, ne boli, ne boli" i kada ga je uradio peti ili šesti put on se sveg glasa proderao "boli". :D :lol:

:lol:
Ili kad ide šiba prema ispruženom ti dlanu i taman da te klepi, a ti izmakneš ruku. :D
Tek tad bi fasovao. :lol:
Šibu moji starci nisu upotrebljavali, sreća. :D
Zviz

#68 Re: Sjecate li se prvih batina,one sto se pamte za cijeli zi

Post by Zviz »

typeOnegative wrote: Btw zanimljiva tema, ima dobrih prica.Svaka cast za pokretaca time
8-)

Hvala. :)
Capajebo

#69 Re: Sjecate li se prvih batina,one sto se pamte za cijeli zi

Post by Capajebo »

Kabal od usisivaca po nogama.... ouuuuu kako toooo boli :lol: :oops:
Šveđanin

#70 Re: Sjecate li se prvih batina,one sto se pamte za cijeli zi

Post by Šveđanin »

Zviz wrote:
Šveđanin wrote:Ne sjećam se da su me roditelji ikad udarali. :-) Tata nije taj tip a još se bojao da neće biti kakva kazna, da se ja neću negdje izlanuti pa navući problem i sl. :D

A dok sam kao klinac bio u Bosni na odmoru, mama mi je par puta zavrtala uši i udarala šamare. Kući nikad....

Ovdje u Danskoj, nisam u zadnje vrijeme vidio, ali 80ih i 90ih si mogao vidjeti na svakom kroaku, ali najcesece u samoposlugi, kad ga zvize (samar) ono djete ko djete... hoce nesto... danas i tog nema, jer mozes imati vecih poteskoca ali nisu ni danci glupi, ker nemoze tako moze onda ekonomski, nema ti dzeparca pa se slikaj :D

http://en.wikipedia.org/wiki/Child_disc ... Europe.svg

Modra boja je gdje se kuno prebijanje tolerise kao normalan dio uzgoja :D

A jesam jednom zbog skole i fima (u jednom) popio batine, pa cak se nemogu sjetiti jel caca bio glavni predator ili stara... Jebo sam Rambu mater i Boga i sve... koje sam ja batine pokusao zbog tog filma ... i dan danas kad ga gledam boli guza :lol:
Niko ne želi sa tim da se zeza. Slučajevi kad roditelji udaraju dijete se ekspresno riješavaju a kazne su dosta rigorozne. Ali najgore što te zapišu u evidenciji,do kraja života ti ostane da si kao roditelj imao problem s tim, dosta ljudi pošalju na terapiju i sl.
Nije za zezati se. Ljudi sa Balkana su vaspitavani na drugačiji način, dosta sjevernjaka to ne razumije. I rijetki su oni pred kojima možeš reći da nekad dijete udariš "vaspitno" a da se oni pred tobom ne isčude da si lud, manijak i sl. Neće ti to reći ali stav je takav.

Kući mama nikad nije smjela da me udari jer se bojala, podsjeti me.. njena prijateljica isto slučaj nekad davno je psiholog bio u školi kod njenog djetata, malo pričali na ovu temu, normalno dječijim žargonom jer država JAKO pazi na ovo.
I to dijete reklo kako ga roditelji povremeno udare, kad nije dobar, da bude bolji.. a on to sve u šali.. psiholog njemu da mi to vidimo, nećemo ti ništa, mi smo dobri.. pokazalo dijete masnice.. nastade haos. Sad ti kao roditelj dokazuj šta si radio i kako si radio.. :oops:

Švedska je prva zemlja na svijetu koja je zabranila fizičko kažnjavanje djece i to je bilo 1979 godine. Kažu da je danas i dalje oko 5% djece koju roditelji fizički kažnjavanju..

Koga zanima više:

https://sweden.se/society/smacking-banned-since-1979/
http://www.government.se/sb/d/18341/a/232372
http://edition.cnn.com/2011/11/09/world ... hment-ban/
http://www.csmonitor.com/World/Europe/2 ... -woeu.html
http://www.neverhitachild.org/haeuser.html
sinuhe

#71 Re: Sjecate li se prvih batina,one sto se pamte za cijeli zi

Post by sinuhe »

Imigrantima se oprastaju neke stvari inace bi zatvori bili puni.
Dok ima ubistava zbog povrede casti porodice tih sitnih stvari ima mali milion.
shalla

#72 Re: Sjecate li se prvih batina,one sto se pamte za cijeli zi

Post by shalla »

Imao 7-8 godina, pravio staroj problem kod zubara (dan-danas sam ostao kukavica kad treba kod zubara), ona promijenila pola Sarajeva, nema gdje me nije vodila al ja vazda probleme pravio, ljudi htjeli diplome cijepati zbog mene :mrgreen:
I valjda joj taj put dopizdilo, odvela me kod jedne prijateljice kod koje je naravno opet bila drama i onda me je mlatila ja mislim s kraja na kraj Dobrinje (ova zubarka bila negdje na Dobrinji 4 a ja živio na Dobrinji 2), rodio se kad smo ušli u kuću jer kontam bar me neće niko od raje vidjeti kako me stara gaza :mrgreen: Stari me nikad nije tukao, samo je znao zagalamiti da mi se govno zaledi...

Što se tiče batina u raji, pred sami rat (dakle sa nekih 11-12 godina) sam glumio policajca-pravednika pa sam jednog druga iz razreda spucao nogom u glavu zato što je ovaj ošamario drugog druga (a kurac bi se zaletio da tu nije bila jedna Maja u koju sam bio zaljubljen do nogu :lol: ). Pošto sam oduvijek bio mirnjak bilo mi pravo krivo zbog toga i za nekoliko dana mu ja prišao da se izvinim a on me pljune, e tek sam ga tad natamburao (ko ga jebe, kasnije sam saznao da mu je stari bio snajperista koji je rokao po gradu). A batine sam primio od jednog druga iz ulice, igrali mi lopte i ja mu počeo nešto srati, (kontam mogu ga u zubima nositi, nije bilo u njemu 30 kila), kad me je opalio štocem nisam znao šta se desilo (i dan-danas mi nije jasno kako je onako brzo isukao jedan aperkat) :lol:
Zviz

#73 Re: Sjecate li se prvih batina,one sto se pamte za cijeli zi

Post by Zviz »

Šveđanin wrote:
Zviz wrote:
Šveđanin wrote:Ne sjećam se da su me roditelji ikad udarali. :-) Tata nije taj tip a još se bojao da neće biti kakva kazna, da se ja neću negdje izlanuti pa navući problem i sl. :D

A dok sam kao klinac bio u Bosni na odmoru, mama mi je par puta zavrtala uši i udarala šamare. Kući nikad....

Ovdje u Danskoj, nisam u zadnje vrijeme vidio, ali 80ih i 90ih si mogao vidjeti na svakom kroaku, ali najcesece u samoposlugi, kad ga zvize (samar) ono djete ko djete... hoce nesto... danas i tog nema, jer mozes imati vecih poteskoca ali nisu ni danci glupi, ker nemoze tako moze onda ekonomski, nema ti dzeparca pa se slikaj :D

http://en.wikipedia.org/wiki/Child_disc ... Europe.svg

Modra boja je gdje se kuno prebijanje tolerise kao normalan dio uzgoja :D

A jesam jednom zbog skole i fima (u jednom) popio batine, pa cak se nemogu sjetiti jel caca bio glavni predator ili stara... Jebo sam Rambu mater i Boga i sve... koje sam ja batine pokusao zbog tog filma ... i dan danas kad ga gledam boli guza :lol:
Niko ne želi sa tim da se zeza. Slučajevi kad roditelji udaraju dijete se ekspresno riješavaju a kazne su dosta rigorozne. Ali najgore što te zapišu u evidenciji,do kraja života ti ostane da si kao roditelj imao problem s tim, dosta ljudi pošalju na terapiju i sl.
Nije za zezati se. Ljudi sa Balkana su vaspitavani na drugačiji način, dosta sjevernjaka to ne razumije. I rijetki su oni pred kojima možeš reći da nekad dijete udariš "vaspitno" a da se oni pred tobom ne isčude da si lud, manijak i sl. Neće ti to reći ali stav je takav.

Kući mama nikad nije smjela da me udari jer se bojala, podsjeti me.. njena prijateljica isto slučaj nekad davno je psiholog bio u školi kod njenog djetata, malo pričali na ovu temu, normalno dječijim žargonom jer država JAKO pazi na ovo.
I to dijete reklo kako ga roditelji povremeno udare, kad nije dobar, da bude bolji.. a on to sve u šali.. psiholog njemu da mi to vidimo, nećemo ti ništa, mi smo dobri.. pokazalo dijete masnice.. nastade haos. Sad ti kao roditelj dokazuj šta si radio i kako si radio.. :oops:

Švedska je prva zemlja na svijetu koja je zabranila fizičko kažnjavanje djece i to je bilo 1979 godine. Kažu da je danas i dalje oko 5% djece koju roditelji fizički kažnjavanju..

Koga zanima više:

https://sweden.se/society/smacking-banned-since-1979/
http://www.government.se/sb/d/18341/a/232372
http://edition.cnn.com/2011/11/09/world ... hment-ban/
http://www.csmonitor.com/World/Europe/2 ... -woeu.html
http://www.neverhitachild.org/haeuser.html
A zato kad vidim kako Danska policija handri svedjane zbog pijancenja i pisanja na svakom cosku, fakat im bolje dodje da su im starci koji samar opalili. U danskoj strancima po tom pitanju ne rade nista osim ako nije rijec o grubom nasilju - zbog samara u danskoj nece ti nista biti, jer se traze dokazi. Psiholoskih razgovora vise i nema - to je ako samo trazi ucenik sam... Sad se u skolama dijele razredi izmedju pametne i glupe djece kao u njemackoj. U moje vrijeme dok sam isao u skolu u danskoj nastavnik je mogao te klepiti preko ruku kad prevrsis sve mjere i meni se desilo :mrgreen: svedska je propala drzava skroz na skroz - ja cu odgovorno tvrditi da u danskoj u 2/3 kuca se klepi po koji samar i to pretezno od matare jer ne zvuci grubo... Izvini ali svedska je ono hippi drzava - klosarska na metar... Smijete li vi bilo sta tamo na drugoj stran öresunda? :mrgreen:
ćiribiribela

#74 Re: Sjecate li se prvih batina,one sto se pamte za cijeli zi

Post by ćiribiribela »

Prosula tus za crtanje na tepih, I ne samo da me mama istukla, nego sam morala ribati tepih I onda drzati kod grijalice da se susi. Trauma :D :D
Logovan

#75 Re: Sjecate li se prvih batina,one sto se pamte za cijeli zi

Post by Logovan »

ćiribiribela wrote:Prosula tus za crtanje na tepih, I ne samo da me mama istukla, nego sam morala ribati tepih I onda drzati kod grijalice da se susi. Trauma :D :D
Zaslužila si. :wink: :mrgreen:
Post Reply