a ja opet nemam nista drugo reci do ...sta je tu toliko smijesno ...de molim te objasni obajsni.BigusDickus wrote:...sta drugo reci...nego...BECHO wrote:...Bajram je tradicionalni praznik i slave ga ljudi sa islamskim backgroundom, bez obzira bili oni vjernici, gnostici, komunistici ili ateisti! I moj stari je bio partijas pa je okret'o jagnje za Bajram i pio pivu i rakiju - takav obicaj bio kod nas!...![]()
![]()
Damir Omerhodzic iz Cibone promijenio prezime u Markota
-
Stari
-
novalic
Uh wrote:Bas dobra tema.
Ja sam iz mjesanog braka, i mogu reci jedno. Dobro bi bilo da je ostala Juga i komunizam. Tamo se to nije bas gledalo sa drugacijim pogledom,bilo je normalno.
Medjutim sad je skroz druga sitacija. Niko ti ne vjeruje, svi te gledaju sumnjicavo.Nekako te izbjegavaju, nisam siguran iz kojeg razloga, ali je tako.Zato je najbolje ne mjesati brak, jer neutralnih nema vise kao za vrijeme komunista.
Sto se tice imena Fatima je rasprostranjeno ime i u Portugaliji. To dolazi od imena grada Fatima gdje se nekad davno kazu prikazala majka bozija.
Isto kao kad bi neko poceo davati ime Medugorje.
ovo za portugal ti je bez veze.. kao i za medjugorje, uostalom...
-
novalic
naravno da ima grad.. klikni na onaj link sto postavih maloprije.. ima texovi na engleskom.. ili progooglaj fatima portugal.. i vidjeti ces..Stari wrote:dozvolit cu sam sebi uzeti slobodu i postaviti pitanje ...jel stvarno u Portugaliji ima grad sto se zove Fatima. Dati djetetu ime po imenu nekog grada ....pa zar Medina nije ime grada u Saudiji...
becho.. ja jos uvijek cekam na tvoju ideju u vezi onoga pitanja.. jer, ma kol'ko se trudila.. ne kontam
-
Patiner
Becho evo ti odlican odgovorA wrote:Nekako mi se cini da ti ne uspijevas da formulises pitanje ispravno.BECHO wrote:Zasto kod Bosnjaka ili pripadnika mijesanih brakova imamo dosta Damira i Gorana a medju ostala dva naroda nemamo Dinu i Almu (koje mozes naci na sve strane svijeta)?
U stvari, ti se pitas zasto Srbi i Hrvati vise drze do svog, nego Bosnjaci do svog?
Jer, pogledaj pravo, ne mozes se ti cuditi sto "ostala dva naroda" ne daju imena "muslimanskog prizvuka". Mozes se samo cuditi sto Bosnjaci daju i svoja i tudja. A to je, priznaj, njihov izbor. Nisu prinudjeni na to.
Kako ces se cuditi tradicionalnom nacionalizmu Srba/Hrvata i urodenim i svjesno odrzavanim predrasudama istih
Lijepo ti baba Andja rece
A ti zaboravi rat?!
Komunizam je opstao u BIH na Bosnjacima. Zato su fasovali kako su fasovali.
-
Stari
becho
) ....bi ,poprilicno sam siguran u to, ....bio i jasna smjernica u tome gdje traziti odgovor i za moja zapazanja....kao i moguca natuknica o tome zbog cega havetinja recimo misli da sam u krivu....(premda mi nesto kaze...da i nisam bas toliko ....
koliko to izgleda). Eventualno bi se tim odgovorom takodjer mogla otvoriti vrata istrazivanjima o tome sto je Angela tako ubijedjena da su roditelji svih bosanskohercegovackih Selmi inspiraciju trazili u jednoj od supruga pejgamberovih....a ne recimo u svakodnevnici. Medjutim to sta je u stvari toliko smijesno BigDickusu bi ostala misterija i pored odgovora na Bechino pitanje.
Odgovor na to pitanje (ukoliko nije posve apstraktan jelteUpravo zbog toga i diskutujemo na ovu temu, zbog cega je crkva privlacnija od dzamija i zbog cega je krscansko ime prikladnije od muslimanskog u jednom takvom braku? Cik pogodi...
-
Stari
selma je jedna od rijetkih koju je Zeljko pjevao a Goran samo svirao...napisao ju je cini mi se neko treci. Ali ako je bila onako lijepa kao ona selma iz mog komsiluka (od prije jedno 30-ak godina) ...vala je imao imao za cim i pjevati. Jedno sam se vrijeme bio bio zakleo da ce mi se kcer (koju na zalost nikad nisam stekao) zvati Selma ...pa makar mi se punica zvala Stojanka a punac Ante. Ybm-liga ....kad sam takav...emotivac a zaljubljive prirode...znam ne valja mi to ...al eto.havetinja wrote:stari..za selmicu nisi u pravu- da je bila svedjanka, mada je mozda brega tad puno putovao zeljeznicom po svedskoj..ko ce znat
![]()
ostalo....nista ne kontam temu
-
ucenik
Ja sam lichno imao problema po pitanju toga, a i sada ima nekih ''trzavica'' po pitanju toga, jer sam sam odluchio shta tju da budem...U porodici, a ni u blizhnjoj a ni u daljnjoj rodbini nema ''nemuslimana''!!! Sve zbog proklete mahale, svako u tudjem oku vidi trunku a u svom ne vidi balvana (ko shto reche Isus u jevandjelju)!sanjanin wrote:.Ali takvih primjera ima i u mononacionalnim Bosnjackim brakovima. Cak mozda i vise. Gdje roditelji imaju cudan (da ne kazem sta gore) stav o mnogim pitanjima koje se ticu tradicije, kulture, obicaja, i jos mnogo toga.
To za posljedicu ima da i dijete ode u tu krajnost, Ili cak u kontra krajnost (da se okrene vjeri). Sto za posljedicu ima to da takvi roditelji popizde jer je dijete postalo to sto jeste.
Takvih slucajeva u Sarajevu ima jako mnogo. I muskih i zenskih. Ne radi se ni o kakvim vehabijama, bulama i sl. vec o ljudima koji samosvjesno odluce da se okrenu vjeri, nicim izazvani, prisiljeni. A roditelji cesto reaguju jako negativno, kao i okolina.
Sto je upravo suprotno od price koja se povlaci na forumu a svodi se na tezu o primoranosti djevojaka u Sarajevu da budu pokrivene, da li od oca, muza ili kako vec. A mnogo je cesci upravo suprotan slucaj. U kojem izmedju roditelja i djece dolazi do narusavanja ili cak prekida odnosa zbog toga sto se dijete okrenulo vjeri.
Ja znam za barem 10 tako radikalnih slucajeva.
Nek bude ko shta hotje i nek odgaja svoju djecu kako hotje, uglavnom nek mene ne dira i ne vrijedja, netju ni ja nikog, ko shto ne bi volio da mene bihuzure ne bi ni ja volio da durge bihuzurim! Shta chovjek u tim situacijama sve dozhivi i kako to sve shvati teshko je to opisat, a pogotovu kad si mlad....
- Vodenjak
U principu ti nije niko kriv kad si si dozvolio da cekas da te prihvate jedni ili drugi...Uh wrote:Bas dobra tema.
Ja sam iz mjesanog braka, i mogu reci jedno. Dobro bi bilo da je ostala Juga i komunizam. Tamo se to nije bas gledalo sa drugacijim pogledom,bilo je normalno.
Medjutim sad je skroz druga sitacija. Niko ti ne vjeruje, svi te gledaju sumnjicavo.Nekako te izbjegavaju, nisam siguran iz kojeg razloga, ali je tako.Zato je najbolje ne mjesati brak, jer neutralnih nema vise kao za vrijeme komunista.
Sto se tice imena Fatima je rasprostranjeno ime i u Portugaliji. To dolazi od imena grada Fatima gdje se nekad davno kazu prikazala majka bozija.
Isto kao kad bi neko poceo davati ime Medugorje.
Ne mislis li da je pitanje pitanja da li TI zelis da prihvatis takve koji te gledaju kroz to sta si po naciji?
Ehh sta uradise idioti sovinisticki od ljudi, a kobajagi u ime jedinstva i cistote nacija im i vjera...
Smijao bih se da nije tuge....
-
zlata
BECHO
Selma (Salma) ti nije Juznoamericko ime...nego izvorno Semitsko-Zidovsko-Arapsko.
To ti je oblik Selime, Salome. Muskarac ti je Selim, Salim. Ako si mislio na slatkicu Salmu Hayek. Ona je rodom Arapkinja (iz Meksika). Samo u Brazilu zivi oko milijun...i vise ljudi...rodom...Arapa. Arapska hrana u Brazilu...je "domaca" kuhinja.
Spanjolska, Portugalska i Juznoamericka imena su cesto, pravo Arapska imena: Fatima, Mariam, Nuria, Zuleyha, Zulema...i jos mnoga. Nuria je najobicnije "Spanjolsko" zensko ime. Arapska "Svjetlana".
Selma (Salma) ti nije Juznoamericko ime...nego izvorno Semitsko-Zidovsko-Arapsko.
To ti je oblik Selime, Salome. Muskarac ti je Selim, Salim. Ako si mislio na slatkicu Salmu Hayek. Ona je rodom Arapkinja (iz Meksika). Samo u Brazilu zivi oko milijun...i vise ljudi...rodom...Arapa. Arapska hrana u Brazilu...je "domaca" kuhinja.
Spanjolska, Portugalska i Juznoamericka imena su cesto, pravo Arapska imena: Fatima, Mariam, Nuria, Zuleyha, Zulema...i jos mnoga. Nuria je najobicnije "Spanjolsko" zensko ime. Arapska "Svjetlana".
-
baja_honolulu
najpopularnija imena kojih sam se naslusao u zadnje vrijeme, a koja muslimani daju djeci u americi su univerzalna za oba podneblja:
denis (sa jednim n, a ne sa dva),alvin ili npr. benjamin. sad sto se izgovaraju drugacije, to je manje bitno. ionako ce ta djeca biti amerikanizovana prije ili kasnije, pa ce prevagnuti engleka varijanta izgovaranja imena.
denis (sa jednim n, a ne sa dva),alvin ili npr. benjamin. sad sto se izgovaraju drugacije, to je manje bitno. ionako ce ta djeca biti amerikanizovana prije ili kasnije, pa ce prevagnuti engleka varijanta izgovaranja imena.
-
BECHO
Zlato, tek danas sam negdje procitao da je Selma Hayek iz mijesanog braka - majka Meksikanka a otac Arap iz Libanona! Za Brazil nisam znao dok sam cuo da Spanci imaju puno arapskih imena koja su se 'udomacila' jos iz vremena maorskog naseljavanja na prostoru danasnje Spanije! 
-
BECHO
Da, i Srbi su bili prvi stanovnici Mlijecnog Puta, koji su pod prisilom marsovskih krscana, prisilno konvertirali u pravoslavlje!Karloveliki wrote:Bosnjaci cesce daju hriscanska imena djeci, jer zive u hriscanskoj Evropi, jer su u BiH na sve strane okruzeni hriscanima a na kraj krajeva, pa prvo su bili hriscani, i tek se kasnije primili islam.
-
fadil schtil
mijesani brakovi su u principu sranje, pogubni su prije svega za muslimane. musliman sa muslimankom a krscanin sa krscankom, pa jedni drugima na bajram, na prvi bozic, pa na drugi... .
to je dio multikulture i tolerancija u najmanju ruku. to je prirodno.
a mijesani brakovi su najveca podvala muslimanima sa ciljem asimilacije. o toboznjoj prednosti takvih brakova skoro je mahalala i ona titina unuka.
postuj drugo i tudje(barem su mene tako ucili), guzi tudje (to me nisu ucilin, naravno), a cvijet beri u svojoj basci!!!
a mijesani brakovi su najveca podvala muslimanima sa ciljem asimilacije. o toboznjoj prednosti takvih brakova skoro je mahalala i ona titina unuka.
postuj drugo i tudje(barem su mene tako ucili), guzi tudje (to me nisu ucilin, naravno), a cvijet beri u svojoj basci!!!
- Vodenjak
fadil schtil wrote:mijesani brakovi su u principu sranje, pogubni su prije svega za muslimane. musliman sa muslimankom a krscanin sa krscankom, pa jedni drugima na bajram, na prvi bozic, pa na drugi... .
Upali motorku Fadile, upali....