Damir Omerhodzic iz Cibone promijenio prezime u Markota
-
bosna forever
#1 Damir Omerhodzic iz Cibone promijenio prezime u Markota
"Centar Cibone, Damir Omerhodzic (roden 26.12.1985 u Sarajevu, BiH) odlucio je da promijeni prezime u Markota i do kraja sezone Goodyear lige ce igrati pod novim imenom."
Sad ce garant jos bolje da igra, staro prezime mu je pravo smetalo u dvokoraku.
Sad ce garant jos bolje da igra, staro prezime mu je pravo smetalo u dvokoraku.
-
Maminjo
Ipak mislim da mu je najviše smetalo u džepu! Zato će sada u njima da skakuću vjeverice!
Ali ko zna - možda je s Damirom sve OK, ali mi to ne znamo.
A ne znam ni gdje je navro onaj Henri Domerkant - ja ustvari mislim da je njemu životna želja da zaigra za "KK Bosna", a reprezentacija mu je samo izgovor.
Ali ko zna - možda je s Damirom sve OK, ali mi to ne znamo.
A ne znam ni gdje je navro onaj Henri Domerkant - ja ustvari mislim da je njemu životna želja da zaigra za "KK Bosna", a reprezentacija mu je samo izgovor.
- Brando
valjda su u svedsku otisli u ratu stari ih ostavio i nije pitao nikad za njega i covjek mijenja prezime, a bice mu lakse valjda sad ce dobiti pasos po staroj ako vec nije, a cuo sam jos da je bio veliki talenat i jos uvijek je ali je bio zaglavio s nekim klosarima pa je zamalo propao ali uspjeli su ga izvuci ovi iz cibone
-
sanjanin
Mislim da ovu temu treba premjestiti u neki drugi podforum.
Tema uopste nije sokantna.
Moj komso ciji je otac Bosnjak a majka Hrvatica promijenio je ime i prezime i sada je ne bilo kakav Hrvat nego veci Hrvat i od Ivica Pasalica. A bome i Islamomrzac, veci nego Ivica Raic. Kazem komso, jer je tu. Mislim, jos uvijek mi je komso (ne pitajte kako znam da je Islamomrzac, ne radi se o tracu
).
Nerijetko se desavaju takve i/ili slicne stvari u braku Bosnjaka sa Srpkinjom, ili Hrvaticom.
Ne znaci da sam ja protiv takvih brakova. Nisam protiv. Ali cest je slucaj da djeca iz tih brakova dozive neki obrat. Ili ih obrnu mame dok su djeca jos mala ukoliko otac umre, ili ih ostavi, ili on bude ostavljen.
Djelimicni obrat, ili potpuni.
A vrlo cesto takva djeca imaju negativne stavove o mnogim pitanjima o kojim bi trebali imati pozitivna razmisljanja.
Za sta krivicu snose najcesce oba roditelja jer djeci na pogresan nacin tumace mnogo toga (namecu vlastite stavove i razmisljanja koja su na neki nacin jako primitivna i nazadna, kao i svaka krajnost).
Ali takvih primjera ima i u mononacionalnim Bosnjackim brakovima. Cak mozda i vise. Gdje roditelji imaju cudan (da ne kazem sta gore) stav o mnogim pitanjima koje se ticu tradicije, kulture, obicaja, i jos mnogo toga.
To za posljedicu ima da i dijete ode u tu krajnost, Ili cak u kontra krajnost (da se okrene vjeri). Sto za posljedicu ima to da takvi roditelji popizde jer je dijete postalo to sto jeste.
Takvih slucajeva u Sarajevu ima jako mnogo. I muskih i zenskih. Ne radi se ni o kakvim vehabijama, bulama
i sl. vec o ljudima koji samosvjesno odluce da se okrenu vjeri, nicim izazvani, prisiljeni. A roditelji cesto reaguju jako negativno, kao i okolina.
Sto je upravo suprotno od price koja se povlaci na forumu a svodi se na tezu o primoranosti djevojaka u Sarajevu da budu pokrivene, da li od oca, muza ili kako vec. A mnogo je cesci upravo suprotan slucaj. U kojem izmedju roditelja i djece dolazi do narusavanja ili cak prekida odnosa zbog toga sto se dijete okrenulo vjeri.
Ja znam za barem 10 tako radikalnih slucajeva.
Tema uopste nije sokantna.
Moj komso ciji je otac Bosnjak a majka Hrvatica promijenio je ime i prezime i sada je ne bilo kakav Hrvat nego veci Hrvat i od Ivica Pasalica. A bome i Islamomrzac, veci nego Ivica Raic. Kazem komso, jer je tu. Mislim, jos uvijek mi je komso (ne pitajte kako znam da je Islamomrzac, ne radi se o tracu
Nerijetko se desavaju takve i/ili slicne stvari u braku Bosnjaka sa Srpkinjom, ili Hrvaticom.
Ne znaci da sam ja protiv takvih brakova. Nisam protiv. Ali cest je slucaj da djeca iz tih brakova dozive neki obrat. Ili ih obrnu mame dok su djeca jos mala ukoliko otac umre, ili ih ostavi, ili on bude ostavljen.
Djelimicni obrat, ili potpuni.
A vrlo cesto takva djeca imaju negativne stavove o mnogim pitanjima o kojim bi trebali imati pozitivna razmisljanja.
Za sta krivicu snose najcesce oba roditelja jer djeci na pogresan nacin tumace mnogo toga (namecu vlastite stavove i razmisljanja koja su na neki nacin jako primitivna i nazadna, kao i svaka krajnost).
Ali takvih primjera ima i u mononacionalnim Bosnjackim brakovima. Cak mozda i vise. Gdje roditelji imaju cudan (da ne kazem sta gore) stav o mnogim pitanjima koje se ticu tradicije, kulture, obicaja, i jos mnogo toga.
To za posljedicu ima da i dijete ode u tu krajnost, Ili cak u kontra krajnost (da se okrene vjeri). Sto za posljedicu ima to da takvi roditelji popizde jer je dijete postalo to sto jeste.
Takvih slucajeva u Sarajevu ima jako mnogo. I muskih i zenskih. Ne radi se ni o kakvim vehabijama, bulama
Sto je upravo suprotno od price koja se povlaci na forumu a svodi se na tezu o primoranosti djevojaka u Sarajevu da budu pokrivene, da li od oca, muza ili kako vec. A mnogo je cesci upravo suprotan slucaj. U kojem izmedju roditelja i djece dolazi do narusavanja ili cak prekida odnosa zbog toga sto se dijete okrenulo vjeri.
Ja znam za barem 10 tako radikalnih slucajeva.
-
BECHO
Ovaj gore je nazalost u pravu, sto posto! Sto se tice mijesanja Bosnjaka sa druge dvije nacije u BiH, u vecini slucajava je puno stvari onako kako si i naveo! Nazalost! Imam dva primjera u familiji, on Bosnjak, ona Srpkinja i Hrvatica, one gledaju da im kcerke i sinove po mogucnosti spandzaju sa Hrvatima/cima ili Srbima/Srpkinjama (jerbo Bosnjaci su prljavi, nekulturni i necivilizovani, hem sto imaju 'prljavu' vjeru iako su udate za 'prljave') a oni nemaju vremena da razmisljaju o tim stvarima nego rade ko ludi dok im zene odgajaju djecu! Drugi slucaj je Bosnjakinja koja je udata za Hrvata, njoj svejedno sto im djeca idu u crkvu s tatom i nosaju oko vrata krizice, iako nemaju jos 18 godina! Treca stvar je moj rodjo Haske, ozenjen sa Srpkinjom iz SiCG - zena gleda reportazu o Srebrenici i provali se sa jedinim komentarom to vece, nesto u smislu 'Nek im desilo to sto im se desilo kad su trazili islamsku drzavu'! Haske se poklopi slikovnicom po usima a moj stari joj odrza lekciju iz poznavanja prirode i drustva, iako mu ne bi nimalo zgodno u tom trenutku! Cetvrti primjer je dobar prijatelj od mog starog, mijesani brak iz Mostara, on Bosnjo a ona Hrvatica, ona krstila malu u crkvi a on nema pojma o tome ni dan danas, da ne pricam o tome kako je prozivio Dretelj i Heliodrom! To su iskonske stvari koje nisu nimalo sitnice kao sto se nekima cini, jer sve pocinje od imena djece, ogoja, preko krstenja djeca u crkvi, nosanjem krstova, krizeva itd. itd.! Ja rijetko upoznah nekog iz kombinacije B sa S i H a da ima neko bosnjacko, muslimansko ime! Zar su bosnjacka imena toliko ruzna, zaostala, nikakva ili Dejan, Bojan, Darko, Maja, Ana i Dijana zvuce jednostavno ljepse od Selma, Belma, Aida, Admir, Adnan i Mirza??? 
-
Zrinski
Hajde malo manje laži. Ona krstila dijete u crkvi ti to eto znaš a njen muž nezna. Do šlo do tebe i do mahale a nije do njenog muža i svi mahali tako dobri pa to nisu došapnuli njenom mužu. Zar nevidiš kako ti je ova laž providna???????BECHO wrote: Cetvrti primjer je dobar prijatelj od mog starog, mijesani brak iz Mostara, on Bosnjo a ona Hrvatica, ona krstila malu u crkvi a on nema pojma o tome ni dan danas,
-
Zrinski
A sad glede teme. Ne vidim nikvo čudo u tome da je netko promijenio ime ili prezime. Čovjek vjerojatno ima svoje razloge. Ne vidjeh da je itko osudio oca koji ih je sotavio i nikad više nije pitao za njih ali eto sin je sad kriv jer je promijenio prezime.

-
zlata
Eh moj Zrinski. Baba Sokica je sve cetvoro krstila. Did Zejnil nije ni znao. Mislio je da mu je "cuna" muslimanska. Ni mater mi nema nista fino reci za muslimane...mada su se i jedna i druga bile DOBRO udale, za muslimane. Prijateljica mi je udata za Srbina. Hrvatica je. Do nedavno je govorila kako ce djecu krstiti. Veli..."treba se znati red". Sta je sad? Red je da se svi krste. Ne smiju biti ni "na'polu"!!!!! Vidim...da definitivno NE SMIJU biti muslimani.Zrinski wrote:Hajde malo manje laži. Ona krstila dijete u crkvi ti to eto znaš a njen muž nezna. Do šlo do tebe i do mahale a nije do njenog muža i svi mahali tako dobri pa to nisu došapnuli njenom mužu. Zar nevidiš kako ti je ova laž providna???????BECHO wrote: Cetvrti primjer je dobar prijatelj od mog starog, mijesani brak iz Mostara, on Bosnjo a ona Hrvatica, ona krstila malu u crkvi a on nema pojma o tome ni dan danas,![]()
![]()
Sa materine strane..ja sam zadnji "musliman". Tol'ko o "polutanima" i "mjesanim brakovima".
Last edited by zlata on 21/03/2005 02:22, edited 1 time in total.
-
BECHO
Nikakva laz ni providnost nego cinjenice a ima stotine ovakvih i slicnih slucajeva gdje je Musliman u kombinaciji sa Srpkinjom i Hrvaticom ili obrnuto! Sto se tice ovog slucaja, kcerka od te familije a inace moja dobra prijateljica mi je jednom prilikom priznala, doduse slucajno, da su je baba i mama krstili u crkvi dok je bila mala bez tatinog znanja, koji je u to vrijeme bio clan partije i osim slavljenja Bajrama i imena Senad, nije imao nista zajednicki sa Islamom! Naravno da joj otac to nezna jer poznavajuci njega, kad bi sazno izbacio bi i nju i mater na ulicu s obzirom da su mu mostarski Hrvati radili o glavi citavo ovo vrijeme - metaforicki govoreci! Moj daidza Fikro se ozenio za zenu Mariju, katolkinju koja je svojoj vlastitoj kcerki pravila probleme zato sto se udala za Muslimana pa je ta cudna bolest isla do te mjere da joj nabacivala nekog Hrvata iz Zagreba u vrijeme dok se moja rodica vec duze vrijeme zabavljala sa njenim danasnjim muzem Amirom! Kod jednonacionalnih brakova su mi ovakve pojave u neku ruku i normalne ali zena udata za Muslimana koja brani svom djetetu vezu sa istim (samo zbog vjere, nacije ili sta li) je bezobrazluk, bolest i kompleks licne prirode! A ovakvih je puno, nazalost!Zrinski wrote:Hajde malo manje laži. Ona krstila dijete u crkvi ti to eto znaš a njen muž nezna. Do šlo do tebe i do mahale a nije do njenog muža i svi mahali tako dobri pa to nisu došapnuli njenom mužu. Zar nevidiš kako ti je ova laž providna???????BECHO wrote: Cetvrti primjer je dobar prijatelj od mog starog, mijesani brak iz Mostara, on Bosnjo a ona Hrvatica, ona krstila malu u crkvi a on nema pojma o tome ni dan danas,![]()
![]()
-
BISCANIN2
Lično znam dva slučaja ovdje gdje su cijele porodice prešle na islam .
Jedan je oženjen bošnjakinjom imaju po jedno dijete iz prošlih brakova i jedno svoje .
Drugi je srbijanac takođe oženjen bošnjakinjom .
Svako radi onako kako misli da je najbolje .
Jedan je oženjen bošnjakinjom imaju po jedno dijete iz prošlih brakova i jedno svoje .
- Vodenjak
Citam vas sve gore (osim covjeka koga citiram i koji me sve vise odusevljava svojim pragmatizmom i realnoscu) i pitam se, otkud vam bilo kakvo pravo da se ljudima petljate i njihove licne i porodicne stvari?BISCANIN2 wrote:Lično znam dva slučaja ovdje gdje su cijele porodice prešle na islam .
Jesu li to interesi naroda i religije o kojima ja treba da vodim racuna kad donosim odluku s kim cu i kako provesti svoj zivot, koje ce mi se ime svidjeti da dam svom djetetu, kojem cu bogu vjerovati (i hocu li uopste?!)
Shvatate li vi da je to petljanje u osnovna ljudska prava i slobode?
Dokle mislite da mahala treba da odredjuje sta cete na svom sporetu kuhati? Je li iko od vas u stanju da preuzme na sebe barem dio odgovornosti za svoj vlastiti zivot a ne da sve svoje odluke podredjuje tome da vodi racuna sta ce "narod reci"?
Oprostite, ali meni se taj kukavicluk pojedinaca umotan u celofan kobajagi opstojnosti naroda i vjere naprosto gadi i takva uniformisanost moze dovesti samo do ovoga do cega je i dovela u zadnjih petnaestak godina! Da budemo svoji na svome!
Moj zivot, moja porodica i moja (ne)vjera!
To treba da shvate i politicari i hodze i popovi i mahala a cini se i vi gore!
- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
Mislim da se ovdje radi o gresci u poimanju stvari. Mjesani brakovi to nisu ako se bracni drugovi i nakon sklapanja braka izjasnjavaju kao razliciti pripadnici etnickih grupa. Na kraju krajeva, Islam iskljucuje davanje imena tipa Damir, Zoran, Goran, itd. Sav problem je u tome sto takvi supruznici ulaze u "mjesane" brakove sa namjerom da i dalje praktikuju svoje vjerske obicaje i obaveze. Mjesani brak, koji dobro funkcionira, je takav kod kojih su supruznici u brak ulaze kao pripadnici razlicitih etnickih/vjerskih grupa a u braku prestanu da praktikuju vjerske/nacionalne obicaje i obaveze. Sve radi kompromisa i odrzavanja ravnoteze. Odstupanje od ovog dovodi samo do katastrofe i njenih daljih posljedica tipa ..sada se odluci dijete moje sta ces da budes... Djeca iz takvih brakova su anacionalna i ateisti po definiciji. Sve ostalo nije "mjesani" brak a jeste zabijanje noza u ledja onom drugom i pravljenje djece ekstremima. Na kraju krajeva ne moramo svi biti klasifikovani.
-
BECHO
Ja samo spominjem ono sto znam a ako mi neko na prste nabroji bosnjacku kombinaciju sa Srbima i Hrvatima a da nema srpsko-hrvatsko ime, ja mu kapu skidam! Uopste ne ulazim u nicije privatne stvari i niciji privatni zivot nego zelim da istaknem da ima bolesnih ljudi (koje poznajem) koji zive sa jednom odredjenom vjerom ili nacijom ali opstruiraju bilo kakav kontakt njihovog djeteta sa istom! Zar je to po vama normalno? Nosanje krizica i odgajanje djece u duhu da se sto vise prikloni 'krstaskoj' strani, vodanje istih u crkvu iako djeca nisu punoljetna, krstenje istih u crkvi bez znanja drugog bracnog partnera itd. je po meni absurdnost i uopste sebe nikad nebi volio naci u takvoj situaciji! A sto se tice Raznjatovica, isti se zvao Igor ako se ne varam iako je iz mijesanog braka a to sto je kasnije presao na Islam je druga prica! Dakle, postavio sam gore neka pitanja na koje mi niko nije mogao naci pravi odgovor! Zasto se od Selme, Lejle, Admira i Dine bjezi ko dzavo od krsta dok su Maja, Dejan i Tanja i Igor jako ucestala imena kod mijesanih brakova? Ko biva ova prva su balijska imena a ova druga neka narodna, bez obzira sto ja nikad nisam cuo da se Bosnjak zove Dejan, iako su i Bosnjaci narodna skupina!
Pozdrav
Pozdrav
-
BECHO
Realno!Woody wrote:Mislim da se ovdje radi o gresci u poimanju stvari. Mjesani brakovi to nisu ako se bracni drugovi i nakon sklapanja braka izjasnjavaju kao razliciti pripadnici etnickih grupa. Na kraju krajeva, Islam iskljucuje davanje imena tipa Damir, Zoran, Goran, itd. Sav problem je u tome sto takvi supruznici ulaze u "mjesane" brakove sa namjerom da i dalje praktikuju svoje vjerske obicaje i obaveze. Mjesani brak, koji dobro funkcionira, je takav kod kojih su supruznici u brak ulaze kao pripadnici razlicitih etnickih/vjerskih grupa a u braku prestanu da praktikuju vjerske/nacionalne obicaje i obaveze. Sve radi kompromisa i odrzavanja ravnoteze. Odstupanje od ovog dovodi samo do katastrofe i njenih daljih posljedica tipa ..sada se odluci dijete moje sta ces da budes... Djeca iz takvih brakova su anacionalna i ateisti po definiciji. Sve ostalo nije "mjesani" brak a jeste zabijanje noza u ledja onom drugom i pravljenje djece ekstremima. Na kraju krajeva ne moramo svi biti klasifikovani.
-
novalic
becho bolan, pa imas primjera i na drugu stranu koliko hoces..
eto i ja cu se pomijesati u neciji privatni zivot.. pa ti ispricati dva primjera ljudi koje dobro poznajem..
tip, bosnjak, ozenio pravoslavku i izrode 4 djece, brak izvrstan.. djeca sve do jednoga imaju muslimanska imena, dzevad.. aida..itd.. zena se razbloli od raka, i umre poslije 6 mjeseci..
ozeni se on opet, bosnjakinjom koja zabranjuje djeci da majku spomenu, i non stop im jebe mater cetnicku...
drugi primjer, bosnjak, ozenjen pravoslavkom, ima blizance kojima je jednome dao muslimansko a drugome krscansko ime..
pio, tuko djecu i zenu... i onda odjedanpunt prestao piti, potkatio tole, pustio bradicu.. i zabranio materi da dijete zove po upisanom imenu, neformalno mu on predio ime i ono krscansko vise nemaju pravo ni spomenuti u familiji..
znas sta je, ovakvih primjera i na jednu i na drugu stranu imas masu.. i citirati ih nije nekakav pravi odraz... stanja.. ljudi iz x y z razloga biraju ili muslimansko ili krscansko ime, radi sredine, radi ovoga radi onoga.. nerijetko radi gluposti..
ali navoditi primjera ili na jednu ili na drugu stranu... je samo jos produbljivati ponor...
ako hoces, imam masu primjera mijesanih brakova, i u mojoj porodici, gdje nema toga seljackog natezanja oko imena, krstenja...vjere...
eto i ja cu se pomijesati u neciji privatni zivot.. pa ti ispricati dva primjera ljudi koje dobro poznajem..
tip, bosnjak, ozenio pravoslavku i izrode 4 djece, brak izvrstan.. djeca sve do jednoga imaju muslimanska imena, dzevad.. aida..itd.. zena se razbloli od raka, i umre poslije 6 mjeseci..
ozeni se on opet, bosnjakinjom koja zabranjuje djeci da majku spomenu, i non stop im jebe mater cetnicku...
drugi primjer, bosnjak, ozenjen pravoslavkom, ima blizance kojima je jednome dao muslimansko a drugome krscansko ime..
pio, tuko djecu i zenu... i onda odjedanpunt prestao piti, potkatio tole, pustio bradicu.. i zabranio materi da dijete zove po upisanom imenu, neformalno mu on predio ime i ono krscansko vise nemaju pravo ni spomenuti u familiji..
znas sta je, ovakvih primjera i na jednu i na drugu stranu imas masu.. i citirati ih nije nekakav pravi odraz... stanja.. ljudi iz x y z razloga biraju ili muslimansko ili krscansko ime, radi sredine, radi ovoga radi onoga.. nerijetko radi gluposti..
ali navoditi primjera ili na jednu ili na drugu stranu... je samo jos produbljivati ponor...
ako hoces, imam masu primjera mijesanih brakova, i u mojoj porodici, gdje nema toga seljackog natezanja oko imena, krstenja...vjere...
-
Stari
Mislim da temu treba dodatno zaostriti sa nekoliko primjera nacionalno homogenih brakova (muz bosnjak - zena bosnjakinja) a dijete se zove ...Vedrana ili Sanja ili Bojan ili ...primjera ima puno u svakom prijeratnom komsiluku.
To sto nedostaje ( i nedostajalo je i ranije) kombinacija gdje je muz Srbin zena srpkinja a dijete...Himzo ili Vejsil ili Avdija ...ili tako nesto. Slozicemo se svi nadam se da je takvo nesto zanemarivo rijetka pojava.
znalo je doci (i to doduse urijetko) do greske u koracima gdje bracna kombinacija izmedju muskarca srbina i supruge srpkinje dodje dijete sa tipicnim hrvatskim (rimokatolickim) imenom recimo Stipe ili Schime ili Franjo....ali i to je bila rijedja pojava.
Kod kombinacije Hrvat-Hrvatica ...ja jos za svog vakta ne cuh da se u etnicki cistom hrvatsko-hrvatskom braku rodio sin ...Manojlo ili Jerotije ili Savo ili ili kcerka Jevrosima ili tako nesto....
Sta velite vi o ovom zapazanju cijenjeni forumasi?
To sto nedostaje ( i nedostajalo je i ranije) kombinacija gdje je muz Srbin zena srpkinja a dijete...Himzo ili Vejsil ili Avdija ...ili tako nesto. Slozicemo se svi nadam se da je takvo nesto zanemarivo rijetka pojava.
znalo je doci (i to doduse urijetko) do greske u koracima gdje bracna kombinacija izmedju muskarca srbina i supruge srpkinje dodje dijete sa tipicnim hrvatskim (rimokatolickim) imenom recimo Stipe ili Schime ili Franjo....ali i to je bila rijedja pojava.
Kod kombinacije Hrvat-Hrvatica ...ja jos za svog vakta ne cuh da se u etnicki cistom hrvatsko-hrvatskom braku rodio sin ...Manojlo ili Jerotije ili Savo ili ili kcerka Jevrosima ili tako nesto....
Sta velite vi o ovom zapazanju cijenjeni forumasi?
-
BECHO
A wrote:Becho, pogledaj malo odnos muslimana prema svojim imenima. Cesto iz "cisto muslimanskih" porodica izlaze novokomponovana imena ili "lici na nase" imena. Samo nabroj koliko se djece zove Alen, Denis, Sara (nedavno otkriveno da nije samo cifutskoBECHO wrote:Ja samo spominjem ono sto znam a ako mi neko na prste nabroji bosnjacku kombinaciju sa Srbima i Hrvatima a da nema srpsko-hrvatsko ime, ja mu kapu skidam! Uopste ne ulazim u nicije privatne stvari i niciji privatni zivot nego zelim da istaknem da ima bolesnih ljudi (koje poznajem) koji zive sa jednom odredjenom vjerom ili nacijom ali opstruiraju bilo kakav kontakt njihovog djeteta sa istom! Zar je to po vama normalno? Nosanje krizica i odgajanje djece u duhu da se sto vise prikloni 'krstaskoj' strani, vodanje istih u crkvu iako djeca nisu punoljetna, krstenje istih u crkvi bez znanja drugog bracnog partnera itd. je po meni absurdnost i uopste sebe nikad nebi volio naci u takvoj situaciji! A sto se tice Raznjatovica, isti se zvao Igor ako se ne varam iako je iz mijesanog braka a to sto je kasnije presao na Islam je druga prica! Dakle, postavio sam gore neka pitanja na koje mi niko nije mogao naci pravi odgovor! Zasto se od Selme, Lejle, Admira i Dine bjezi ko dzavo od krsta dok su Maja, Dejan i Tanja i Igor jako ucestala imena kod mijesanih brakova? Ko biva ova prva su balijska imena a ova druga neka narodna, bez obzira sto ja nikad nisam cuo da se Bosnjak zove Dejan, iako su i Bosnjaci narodna skupina!
Pozdrav), a da ne govorim o bezbrojnim kombinacijama baziranim na Emir i Samir, do sad vec uvrijezenog izmisljenog Ismar. Da, i Ademir koje zvuci tako "nase"... Nekako svi kao da traze nacin da ne daju ta, tako hvaljena, muslimanska imena - Hikmet, Sulejman, Muhidin, Zulfikar.
Drugo, ne mogu otkrivati imena prijatelja, ali evo bez pretjeranog kopanja po telefonskom imeniku, znam za 3 para gdje je jedno musliman, a drugo ne i gdje se djeca zovu muslimanskim imenima.
Trece - sta je problem sa vodjenjem maloljetne djece u crkvu?
Zdravo Angie,
Prvo, Ademir, Emir i Samir su imena koja su praktikuju kod bosanskih muslimana a Hikmeta i Sulejmana mozes uvrstati i isti kos sa Milovanom i Radovanom kod pravoslavaca i katolika, dakle u narodu zvana 'starinska' imena! Ismar nije mozda muslimansko-islamsko kuransko ime ali se u praksi to ime davalo Bosnjacima-muslimanima kao i Selma, latinsko-americko ime koje u Bosni koriste samo Bosnjaci (bar koliko ja znam)! Slicno je i sa Belmom, Aidom, Almom itd.! S druge strane, Dejan i Igor su tipicna srpska imena!
Drugo, niko ne osporava da ima i takvih slucajeva, ja vam samo navidim primjere iz mog okruzenja!
Trece, po meni nije nikakav problem u vodanju djece u crkvu ako su djeca punoljetna i znaju rezonovat neke stvari tj. odlucit se na koju ce stranu! Ali stavljanje krizica, posjecivanje misa nedjeljom, sa djecom od 12 godina bez da ta djeca imaju bilo kakvog kontakta sa drugom stranom je po meni ruzno, a znam takvih slucajeva stotinu! Znaci, ili i jedno i drugo ili nijedno s tim da dijete ima mogucnost izbora kad se osamostali i postane odrasla osoba! Zar to nije idealno rijesenje? Kao sto rekoh, ne ulazim u privatne stvari pojedinca ali cinjenica je da kombinacija Bosnjaka sa druge dvije nacije vise dovodi do ovakvih i slicnih konflikata!
Uzdravlje!
-
novalic
ali cinjenica je da kombinacija Bosnjaka sa druge dvije nacije vise dovodi do ovakvih i slicnih konflikata!
istina je da su to u danasnje vrijeme zapaljive kombinacije.. ali i samo u slucaju da te osobe nisu sposobne naci zajednicki jezik, dogovoriti se prije i nego sto dodje do kakve religijske orijentacije.. kako i u kojoj vjeri, i da li uposte u bilo kojoj vjeri othranjivati djecu..
na kraju krajeva, u vecini slucajeva nije problem u tim porodicama, u vecini od tih porodica, problem je pogled izvana.. i mislim da okolica ima vise problema da ih prihvati i razumije, nego oni sami....
istina je da su to u danasnje vrijeme zapaljive kombinacije.. ali i samo u slucaju da te osobe nisu sposobne naci zajednicki jezik, dogovoriti se prije i nego sto dodje do kakve religijske orijentacije.. kako i u kojoj vjeri, i da li uposte u bilo kojoj vjeri othranjivati djecu..
na kraju krajeva, u vecini slucajeva nije problem u tim porodicama, u vecini od tih porodica, problem je pogled izvana.. i mislim da okolica ima vise problema da ih prihvati i razumije, nego oni sami....
-
Stari
A wrote:Imena koja spominjes - Selma i Aida jesu muslimanska. Aid - najveci vjerski praznik, musko ime, kod nas se dodaje 'a' i pravi zensko. Selma je arapsko ime.
Eh
Gospodja na slici (20 Svedskih kruna) je dobitnik Nobelove nagrade za knjizevnost ... i zove se Selma Lagerlöv....i nalazi se u evangelisticko protestanskom kalendaru...tako da to angelinino sa Arapskom selmom ...ne pije vode ....
-
BECHO
Angie, Aidu mozes naci u Italiji (po Verdijevoj operi), Selmu u Meksiku (Salma Hayek) a Almu na Filipinima (jedna poznanica iz tog dijela juznoistocne Azije)! Kod nas su ta imena bosnjacka jer su se davala iskljucivo djeci iz bosnjackih familija! Opet se vracamo na isto, ako su Goran i Igor normalni u mijesanim brakovima, zasto nije normalno Selma,Belma (izmisljeno ime) i Alma?A wrote:Imena koja spominjes - Selma i Aida jesu muslimanska. Aid - najveci vjerski praznik, musko ime, kod nas se dodaje 'a' i pravi zensko. Selma je arapsko ime.
Za Ismara nisam znao da je kombinacija izmedju Ismeta i Marije, to prvi put cujem iako mi je Ismet zemljak iz Tuzle! Poznajem par Ismara, uglavnom mladjih generacija, koji su proizvod cisto bosnjacke kombinacije! U jednom si u pravu, roditelji u intimi odlucuju da li ce dijete ici u crkvu ili u dzamiju ali u vecini slucajeva prevagne ova prva strana! Upravo zbog toga i diskutujemo na ovu temu, zbog cega je crkva privlacnija od dzamija i zbog cega je krscansko ime prikladnije od muslimanskog u jednom takvom braku? Cik pogodi...