U Gostivaru i okolinu , danas ima manje -4% Albanaca a ima +4% vise Turaka .Pa ima ih na popisu 4% Turaka.
Oni ne spavaju
U Gostivaru i okolinu , danas ima manje -4% Albanaca a ima +4% vise Turaka .Pa ima ih na popisu 4% Turaka.
Makedonci kazu da Gostivar i Tetovo nisu vise makedonski, ne vaze makedonski zakoni.sinuhe wrote:Ekonomski stoje isto kao i BiH mada nisam na to ni mislio.
Dobro su se izvukli za ovih 25 godina pa imaju zemlju podijeljenu tek na statisticke regije.
Ja licno sumnjam da ova drzava ima 2 miliona stanovnika , ili mnogi sumnjaju-ukljucujuci i Makedonce !InvestmentSLO wrote:Kakva je to država kad ti je zapad Albanija?Šala
![]()
Albanci drže 4 ili 5 ministarstva! (ministri su albanci) Nikad u povijesti nije Albanac bio glavni za unutrašnje poslove!
Ovo ostalo sve može![]()
Makedonci 1.300.000
Albanaca cca:500,000
Turaka cca: 80.000
Srba cca: 30,000
Bošnjaka cca: 30.000
Cigana cca 50.000
Muslimani cca: 15.000
Makedonijaylli wrote:Puno vise ulozili su Grci u MK nego Turci , pogledaj ekonomsku statistiku !Konji409 wrote:Pa ima ih na popisu 4% Turaka. Znaci da su se tako izjasnili. Turska je uspostavila Makedoniju kao nezavisnu drzavu. Ili, drugim rijecima, da nije bilo Turske Makedonija bi bila 1992. podjeljena izmedju Bugarske i Grcke. Makedonija je u Geopolitickom smislu jedan Turski sataliti. Turci Makednoce naoruzavaju, ekonomski odrzavaju u zivotu i geopoliticki ih stite od Albanskog imperijalizma.ylli wrote:Turci u MK nisu nikakvi Turci , ili su asmiliriani Albanci , Boshnjaci , ili Torbeshi .
Zato je bitno da Turci drze Makedoniju u ravnotezi. Makednocima je potrebna jedna velika sila popout Turske na koju se mogu osloniti. Da je u Makedoniji 100% Makedonaca i da Grcka i Bugarska nemaju pretenzije, Turci im nebi bili potrebni. Ovako njima treba itekako vele sila.
Takodjer, na duze staze, Turska je ta koja ce od Albanaca napraviti naciju koja ce na balkanu diktirati ritam geopolitickog zivota.
Ovo zaista prvi put cujem da Turci drze MK i ekonomski a narocito politcki <-- tu grijesis .
Nema problema kolega.Tvrtko II Kotromanić wrote:@ Alekso hvala na odg![]()
tako me nesto i zanima, konkretne zivotne stvari sa tvog stajalista, bez puno procenata, demografija i etnickih karata (mada je naslov teme takav kakav jest)
jos pitanja (jbg peglam al sta cu ti ja kad nema puno Makedonaca na forumu)
kakva je situacija sa MPC i SPC (pitanje autokefalnosti i sl)
i naravno sport
napuni li se ikako onaj stadion Filipa na nekim utakmicama, sta je sa Vardarom
ylli wrote:Bačena bomba na kuću Albanaca
Skoplje -- Prošle noći oko ponoći bačena je bomba na kuću porodice Zećiri iz skopskog naselja Radišani koja je bila u žiži zbog sukoba sa aktivistima vladajuće VMRO-DPMNE.
Kako je za makedonski list "Ljajm" na albanskom jeziku izjavio Faik Zećiri, glava porodice Zećiri iz Radišana, bomba je bačena na kuću kada su svi ukućani već spavali. Srećom je uletela u toalet tako da niko od ukućana nije povređen.
"Srećom niko od članova porodice nije povređen. Mislim da je bila "kašikara". Eksplozija je uznemirila ne samo članove moje porodice već i čitavo naselje", rekao je Zećiri i dodao da je policija izašla na lice mesta, ali da huligan nije uhapšen kao i mnogo puta ranije.
Mediji podsećaju da su aktivisti partije VMRO-DPMNE 13. aprila napali članove ove porodice koji su ih ranije izazivali i dovikivali im da su antialbanci".
Zbog ovih događanja jedan deo porodice Zećiri je izbegao u Nemačku gde su zatražili azil.
http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=846879
Ja kod Albanaca najvise cenim (i mislim da ce zbog toga i uspeti ko narod) to sto je najbitnije da si Albanac (Shqip) a vera je sporedna, znaci Albanaca ima i katolika i pravoslavnih (doduse malo u Makedoniji) ali su pre svega Albanci.Gojeni H wrote: AleksoMKD je vec objasnio ... medju mladjima ima netrpeljivosti izmedju Albanaca i Makedonaca. Ali, istini za volju ni ovi malo stariji se nisu nikada medjusobno druzili. Jednostavno, Albanci su imali svoje mahale i drustvo, a pravoslavni Makedonci svoje.
Tocno, vecina sela sa Srpskim stanovnistvom su oko Kumanova a sverc je bas obogatio neke ljude sa obe strane granice.Gojeni H wrote: Zbog ovoga, posebno u sjevernom dijelu Makedonije ima dosta simpatije prema srpskoj politici. Prvo, tu zivi relativno veliki broj Srba, a drugo kosovska granica je relativno blizu.
Manje poznato medju nasom rajom je da je veliki broj Makedonaca iz ovih krajeva oko Kumanova dosta hajrovao za vrijeme sankcija koje su uvedene Srbiji 90-ih. Sverc je spajao ljude, a neki su voljeli da su sankcije potrajale barem 20 godina.
Tocno, samo pravoslavni Makedonci cija imena zavrsavaju na "ski" ili "ov" su mogli dobiti Bug drzavljanstvo mada je to smanjeno odkako su nam ukinuli vize za EU.Gojeni H wrote: Meni su Makedonci svi na isti kalup, prilicno isto razmisljaju. Mislim da ima premalo individualne kreativnosti.
Politicki su kao narod mnogo komplikovaniji od Srba. 2004 ili 2005 prije samog ulaska u EU, Bugarska je ponudila drzavljanstvo velikom broju Makedonaca cije se prezime zavrsava na "ski". Srbi, cija se prezimena uglavnom prepoznaju po nastavku "ik" (ovo "k" je veoma mekano), nisu dobili ovo pravo. Naravno, hiljade Makedonaca je preko noci postalo drzavljanima EU.
S druge strane, licno sam sreo za mene zacudjujuci broj Makedonaca (a bogami i Makedonki) koji se osjecaju Bugarima. Alekso me moze ispraviti ako grijesim, ali mi se cini da ovakvi vecinom dolaze iz centralnog odnosno istocnog dijela Makedonije.
I ja imam ovo misljenje. Znas za vreme rata u BiH je bilo puno simpatija prema vama iz prostog razloga jer su vas zvali "poturceni Srbi" ili "Hrvatsko cvece" ko sto su nas zvali "juzni Srbi" ili "zapadni Bugari".Gojeni H wrote: Sve u svemu, veseo narod, u mnogim stvarima slicni Bosnjacima, vrlo cesto glupi i naivni kao i mi, s pomanjkanjem tog individualnog, ali ... so sretja nek vam bide Makedoncinje.
Samo malo pojasnjenje, kada je neki Albanac napadnut jer je "protiv VMRO-a" to znaci da je protiv DUI (Albanska partija na vlasti).flexibila wrote:ylli wrote:Bačena bomba na kuću Albanaca
Skoplje -- Prošle noći oko ponoći bačena je bomba na kuću porodice Zećiri iz skopskog naselja Radišani koja je bila u žiži zbog sukoba sa aktivistima vladajuće VMRO-DPMNE.
Kako je za makedonski list "Ljajm" na albanskom jeziku izjavio Faik Zećiri, glava porodice Zećiri iz Radišana, bomba je bačena na kuću kada su svi ukućani već spavali. Srećom je uletela u toalet tako da niko od ukućana nije povređen.
"Srećom niko od članova porodice nije povređen. Mislim da je bila "kašikara". Eksplozija je uznemirila ne samo članove moje porodice već i čitavo naselje", rekao je Zećiri i dodao da je policija izašla na lice mesta, ali da huligan nije uhapšen kao i mnogo puta ranije.
Mediji podsećaju da su aktivisti partije VMRO-DPMNE 13. aprila napali članove ove porodice koji su ih ranije izazivali i dovikivali im da su antialbanci".
Zbog ovih događanja jedan deo porodice Zećiri je izbegao u Nemačku gde su zatražili azil.
http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=846879![]()
![]()
:lol
Mislim da je telekom prodat Madjarima koji su bili u Nemackom vlasnistvu ali generalno si u pravu, ta pljacka 90-ih je i razlog zasto opoziciska stranka SDSM ne moze da prdne.Gojeni H wrote: I pored otvorenih granica, politicari su krajem 90-ih i pocetkom 2000-ih rasprodali sve sto se moglo rasprodati, ukljucujuci i ono sto je funcionisalo. Ako se dobro sjecam, a Alekso me moze ispraviti ako grijesim, vecinu onoga sto je funkcionisalo ukljucujuci telekom su kupili Grci.
Mogu samo da zamislim sta se desilo sa ovih preduzeca nakon recesije.
Ne znam kako je zadnjih par godina, ali prije toga nije bilo bas za pohvalit'.
Da kazemo da je istina negde u sredini, politicara Albanaca je bilo oduvjek ali su bili manje zastupljeni u administraciji, taj deo je tacan.Gojeni H wrote: Makedonci kazu da Gostivar i Tetovo nisu vise makedonski, ne vaze makedonski zakoni.
Albanci kazu da je sve bilo podredjeno makedonskom jeziku, da u policiji skoro uopste nije bilo Albanaca, medju politicarima jos manje, da su mogli birati pecalbu ili zemljoradnju oko Tetova, itd. ... i da se nisu pobunili da bi lagano nestali.
Koliko znam, situacija je jos uvijek napeta k'o struna, ali drzi se taj status quo i nema vecih sukoba.
To sto nesto nije zastupljeno u medijima ne znaci da je situacija idilicna.
Ako se izjasnjavaju ko Turci onda su Turci. Oni koje ja znam medju sobom govore na Turskom (arhaicnom malo ali Turskom jeziku)ylli wrote:Turci u MK nisu nikakvi Turci , ili su asmiliriani Albanci , Boshnjaci , ili Torbeshi .
Nije zlo namjerno vec kontam da bombas i nije neki od iskustvaAleksoMKD wrote:Samo malo pojasnjenje, kada je neki Albanac napadnut jer je "protiv VMRO-a" to znaci da je protiv DUI (Albanska partija na vlasti).flexibila wrote:ylli wrote:Bačena bomba na kuću Albanaca
http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=846879![]()
![]()
:lol
Ja neutralanylli wrote:Napadaci su samo dali znak/pretnje da se iselju Albanci od te kuce gdje zivi makedonska vecina .
Ova porodica cesto je napadnuta od istih .
...jos jak , kao i Putinflexibila wrote:Ja neutralanylli wrote:Napadaci su samo dali znak/pretnje da se iselju Albanci od te kuce gdje zivi makedonska vecina .
Ova porodica cesto je napadnuta od istih .kao UN

Jedino gdje bi mi (ili licno ja ) Albanci osecali krivi u historiju ove drzave je smrt ovi 5 mladih ljudi u Skoplje : http://www.blic.rs/Vesti/Svet/317094/Pe ... ce-mladicaChallenger__ wrote:- Ne shvatam zašto se tema o Makedoniji sagledava iz perspektive demografije...To je prejudicirajući pristup koji o samoj Makedoniji govori malo ili ništa. Što se tiče same Makedonije i Makedonaca, to je svijetla tačka na čitavom post-jugoslovenskom prostoru: individualna i kolektivna iskustva sa Makedonijom i Makedoncima su izuzetno pozitivna, te Makedonija i Makedonci imaju pozitivnu prohodnost na čitavom post-jugoslovenskom prostoru;
- Makedonija je lijep primjer i u pogledu međuvjerske tolerancije, što ilustruju odlični odnosi između Makedonaca pravoslavnih i muslimana (Torbeshi). Prisutne tenzije između Makedonaca i Albanaca primarno spadaju u korpus međunacionalnih napetosti, a ne vjerske netrpeljivosti. Nadam se da će nalaziti zajednički jezik i dalje uspješno izbjegavati međunacionalne potrese većih razmjera;
Od srca želim svako dobro Makedoniji, Makedoncima i ostalim građanima Makedonije.
Naravano , jer Srbi nisu napali Makedoniju kao Kosovo , HR ili BH .Što se tiče same Makedonije i Makedonaca, to je svijetla tačka na čitavom post-jugoslovenskom prostoru
Samo nemojmo zaboravljati da skoro (negdje) 50% od ove drzhave su od Muslimanske vjeroispovesti , a nije da nije bilo provokacije nego , mozhda i toliko (ne) moguvjerske netrpeljivosti.
ZahvaljujemOd srca želim svako dobro Makedoniji, Makedoncima i ostalim građanima Makedonije.
Imas montiranih stvari nevezano za etnikum ili religiju, secas se "samoubistva" novinara koji je sam sebe udavio u kofi vode?ylli wrote:
Jedino gdje bi mi (ili licno ja ) Albanci osecali krivi u historiju ove drzave je smrt ovi 5 mladih ljudi u Skoplje : http://www.blic.rs/Vesti/Svet/317094/Pe ... ce-mladica
To se desilo prije dvije godine , ali niko dosada nije kazhnjen , odnosno , "ubijcima " se sudi i dalje a dokaza jos nema !!
Dali su ovi pravi ubijci ili nisu , ja ne bih gresio dusu samo zhelim da dodam jos , da ovake montirane stvari bilo je u MK dosada dva skoro slicnih primjera je doakzano .
Sva ostala zajebancija oko medjuetnitckih odnosa , dolaze upravo od njih i presli svaku granicu !!
Malo je mnogo zemo, oko 33 - 35% su Muslimani. I provokacije na religiskom nivou su novijeg datuma, mi se pre toga nismo voleli ali etnicki na relaciji Makedonci - Albanci.ylli wrote: Samo nemojmo zaboravljati da skoro (negdje) 50% od ove drzhave su od Muslimanske vjeroispovesti , a nije da nije bilo provokacije nego , mozhda i toliko (ne) mogu![]()
Hvala chelli ziv bio.Challenger__ wrote: Od srca želim svako dobro Makedoniji, Makedoncima i ostalim građanima Makedonije.
Zemljace , kao prvo :AleksoMKD wrote:Zdravo zemjak, kako ide?
Imas montiranih stvari nevezano za etnikum ili religiju, secas se "samoubistva" novinara koji je sam sebe udavio u kofi vode?ylli wrote:
Jedino gdje bi mi (ili licno ja ) Albanci osecali krivi u historiju ove drzave je smrt ovi 5 mladih ljudi u Skoplje : http://www.blic.rs/Vesti/Svet/317094/Pe ... ce-mladica
To se desilo prije dvije godine , ali niko dosada nije kazhnjen , odnosno , "ubijcima " se sudi i dalje a dokaza jos nema !!
Dali su ovi pravi ubijci ili nisu , ja ne bih gresio dusu samo zhelim da dodam jos , da ovake montirane stvari bilo je u MK dosada dva skoro slicnih primjera je doakzano .
Sva ostala zajebancija oko medjuetnitckih odnosa , dolaze upravo od njih i presli svaku granicu !!
Ili zene u istom zatvoru koja se sama sebe udavila kesom?
Sto se tice ovih 5 jadnika mislim da je u pianju sledece:
onih 4 mladih je ili naletelo na neki dil ili su bili deo dila (droga, pare......) znas i sam gde je ribnjak i da je okolo pusto i mozes gledati uokolo daleko a da si sakriven.
To je noc pre uskrsa znaci nije bilo zive duse i ovi su ili videli nesto sto netreba pa su pobijeni ili je dil krenuo naopako pa su pobijeni.
Ribar je bio svedok pa je ubijen.
Moje misljenje, mozda gresim ali ne verujem u "teroristicki napad" jer prvo niko nije preuzeo odgovornost a drugo ako su zeleli tenzije mogli su za uskrs pucat u narod u crkvi i eto tenzija.
Malo je mnogo zemo, oko 33 - 35% su Muslimani. I provokacije na religiskom nivou su novijeg datuma, mi se pre toga nismo voleli ali etnicki na relaciji Makedonci - Albanci.ylli wrote: Samo nemojmo zaboravljati da skoro (negdje) 50% od ove drzhave su od Muslimanske vjeroispovesti , a nije da nije bilo provokacije nego , mozhda i toliko (ne) mogu![]()
Doduse odkako je umro GG Gavril MPC je otisla u kurac. A IVZ isto tako. Sada su samo obicni pomagaci politickim partijama.
Ali G-dja Jankulovska je rekla da su bili obuceni u Al qeadu , ratovali za njih , pa jos imaju nekakav Arsenal sa oruzjem u MK negdje , i od toga do sada nista .Moje misljenje, mozda gresim ali ne verujem u "teroristicki napad" jer prvo niko nije preuzeo odgovornost a drugo ako su zeleli tenzije mogli su za uskrs pucat u narod u crkvi i eto tenzija.
Svakako zemo, taman posla da se ljutimo, samo ja kazem da je istina negde na sredini sto se tice medjuetnickih odnosa Mak-Alb.ylli wrote: Zemljace , kao prvo :
Hocu da mi oprostis sto si ti (prema postovima) dobar i kulturan covjek , ali ovo je forum , publika hoce da zna realno stanje u MK i ja hocu da znaju i stranu Albanaca u MK shta znam da je neugodno , ali jbg , to je to , nema ljutnja .
Ma kakva al-kaida kakvi bakraci. VMRO i DUI fino i kulturno voze i bice na vlasti jos 50 godina. Isto ko sto svi Makedonci koji nisu sa njima rade za KOS i imaju tetoviranog Milosevica na srcu.ylli wrote: Ali G-dja Jankulovska je rekla da su bili obuceni u Al qeadu , ratovali za njih , pa jos imaju nekakav Arsenal sa oruzjem u MK negdje , i od toga do sada nista .
A to sto si napisao je vrlo vjeratno !
Ja po zadnjem popisu, priznat od svih.ylli wrote: Tacan procenat Muslimana u MK neznam , uglavnom znam da je jednom spominjao Sulejman Rexhepi od IZM za te cifre ali zaista nisam siguran a mogu biti netacan .