ne vidi se baš sve iz te štokholm perspektive...ima i u bih ljudi koji žive jako, jako dobro i kvalitetno. i ispunjeno.
i ne bi se mjenjali.
ali nisu sebični i egoistični, i razmišljaju i o svojim pokolenjima, šta im se ostavlja...
izgleda da smo različite kategorije, ne očekujem i ne zamjeram što ne razumiješ.![]()
O BELLA CIAO
- nasa
#51 Re: O BELLA CIAO
- BadCopy
#52 Re: O BELLA CIAO
ono ima svoju drzavu a hoce da se uklapa opet u neke zajednicke 
-
Objektivni navijac
#53 Re: O BELLA CIAO
Koju drzavuBadCopy wrote:ono ima svoju drzavu a hoce da se uklapa opet u neke zajednicke
Mislis BiH
- nasa
#54 Re: O BELLA CIAO
Meni je uvijek malo smijesno kad se raspricaju jugonostalgicari jer subjektivni osjecaji postanu apsolutne istine i mozes samo klimati na hvalospjeve
ali ne kontam ni one sto im se kosa dize samo na spomen Juge...Ne sjecam se bivse drzave ali mislim da nije imala nikakve sanse da opstane onakva kakve je se neki sjecaju jer komunizam i svaka naznaka znakova zivota istog je postala neprihvatljiva u Evropi.Potrosen system i gotovo.
Ali radosni, bar sam ga ja tako skontala, prica o nekim tekovinama radnicnog pokreta koji samo dijelom imaju veze s komunizmom te potrebi da se ocuva smisao i vrijednosti 1.maja ako ga vec obiljezavamo...pa moze i janje i cevapi i sve ostalo....
Ali radosni, bar sam ga ja tako skontala, prica o nekim tekovinama radnicnog pokreta koji samo dijelom imaju veze s komunizmom te potrebi da se ocuva smisao i vrijednosti 1.maja ako ga vec obiljezavamo...pa moze i janje i cevapi i sve ostalo....
-
Objektivni navijac
#55 Re: O BELLA CIAO
Ne znam uopste ko je poveo pricu o Jugi na ovoj temi. Jer @radosni je postavio temu o radnickim pravima i 1. Maju a to nema nikakve veze sa Jugoslavijomnasa wrote:Meni je uvijek malo smijesno kad se raspricaju jugonostalgicari jer subjektivni osjecaji postanu apsolutne istine i mozes samo klimati na hvalospjeveali ne kontam ni one sto im se kosa dize samo na spomen Juge...Ne sjecam se bivse drzave ali mislim da nije imala nikakve sanse da opstane onakva kakve je se neki sjecaju jer komunizam i svaka naznaka znakova zivota istog je postala neprihvatljiva u Evropi.Potrosen system i gotovo.
Radnicka prava nemaju nikakve veze sa komunizmom,radnicka prava postoje i za njih se bore u zemljama koje komunizma vidjele nisu. Poput US i UK.
Mislim da je cilj @ radosnoga da skrene paznju da su u uporistima kapitalizma poput US i UK radnicka prava 100 x veca nego u tranzicijskoj banana drzavi BiH.
A Jugoslavija,isto nema veze sa komunizmom,ni sa nostalgijom,ni sa idealima. Nego samo sa surovom stvarnoscu. BiH je tu,dokle god bude postojala,granicice sa Hrvatskom,Srbijom,CG a ni Slovenija nije daleko. Valja nama uvijek dok je svijeta i vijeka sa tim zemljama i tim ljudima zivjeti,raditi,umirati i radjati se. U Jugoslaviji ili bez nje.
-
m_l
#57 Re: O BELLA CIAO
Pogledaj ovog demagoga, da ne kazem sta drugo, Bajramovica! Zemljo, otvori se!fakat wrote:Izmedju ostaloga radnicki pokret nam je dao vikend, osmocasovno radno vrijeme, minimalnu nadnicu i jos par stvari koje spadaju u civilizacijska dostignuca.
-
radostan dan
#58 Re: O BELLA CIAO
u zemlji u kojoj se sve posmatra kroz prizmu nacionalnog i političkog, sasvim je logično da se i pitanje o jednom od osnovnih ljudskih prava doživljava kao što se doživljava...analizira, secira, da se vrši obdukcija, u potrazi za nekom skrivenom pozadinom, planom...uz obavezno prizivanje aveti prošlosti i oaze sreće, u zavisnosti od pozicije.
no, to nije problem...
praznik rada...kakvog rada?
kovanica dostojna gebelsa - rad oslobađa-...
kako se rad može slaviti? nije rad ona grčka boginja rose iz ukrštenih riječi, sa dva slova, pa da se slavi...
lenjin, beriša, mao ce tung...su to majstorski izveli.
prvi maj nje praznik rada već radnika. datum kojim se obilježava i podsjeća na to kakva su prava i uslovi radnika bili nekad.
datum kojim se slavi pobjeda radnika nad poslodavcem oličenim u vlasniku firme, vlasniku kapitala, države, sistema...
dan kojem je simbol crveni karanfil, a koji predstavlja trud i prolivenu krv onih koji su se za ta prava izborili, prije sto i kusur godina.
to je dan i za analizu - da li se napreduje ili nazaduje u realizaciji radničkih prava...obzirom na situaciju, svuda u svijetu, taj dan se koristi za protestne marševe, javno oglašavanje, isticanje zahtjeva, upozorenje, traženje dijaloga, itd...
samo se ovdje, od triglava do đevđelije roštilja i okreće janjac...u slavu rada.
a na terenu -
i ne treba ih kriviti, jer je sistem igre i interes kapitala tako postavljen - vječiti strah da će te zamjeniti neko ko će raditi 12 sati, za 30 % manju platu.
današnja radnička politika je klizna politika, i ide niz brdo unatrag...
krajnja stanica tog puta je -
no, to nije problem...
praznik rada...kakvog rada?
kovanica dostojna gebelsa - rad oslobađa-...
kako se rad može slaviti? nije rad ona grčka boginja rose iz ukrštenih riječi, sa dva slova, pa da se slavi...
lenjin, beriša, mao ce tung...su to majstorski izveli.
prvi maj nje praznik rada već radnika. datum kojim se obilježava i podsjeća na to kakva su prava i uslovi radnika bili nekad.
datum kojim se slavi pobjeda radnika nad poslodavcem oličenim u vlasniku firme, vlasniku kapitala, države, sistema...
dan kojem je simbol crveni karanfil, a koji predstavlja trud i prolivenu krv onih koji su se za ta prava izborili, prije sto i kusur godina.
to je dan i za analizu - da li se napreduje ili nazaduje u realizaciji radničkih prava...obzirom na situaciju, svuda u svijetu, taj dan se koristi za protestne marševe, javno oglašavanje, isticanje zahtjeva, upozorenje, traženje dijaloga, itd...
samo se ovdje, od triglava do đevđelije roštilja i okreće janjac...u slavu rada.
a na terenu -
...sa tim da bih ja ovu klasu podjelio na 1/3 onih koji se zavaravaju da su u toj klasi samo prolaznici, i 2/3 onih koji drhte poput miševa u strahu od gubitka posla, i spremni su na povlačenja u rikverc sve do vremena roze luxemburg i ostalih...fakat dana 01/05/2014 23:47
Radnicki pokret danas ne postoji zato sto sirotinja i srednja klasa sebe ne vide u tim kategorijama, nego svaki pojedinac vjeruje da je tu samo privremeno, dok se ne obogati, of course. Nisam ja ovo smislio ali mi se ne da sada traziti citat pa parafraziram.
i ne treba ih kriviti, jer je sistem igre i interes kapitala tako postavljen - vječiti strah da će te zamjeniti neko ko će raditi 12 sati, za 30 % manju platu.
današnja radnička politika je klizna politika, i ide niz brdo unatrag...
krajnja stanica tog puta je -
Postao/la Edin H. dana 01/05/2014 14:03
Puna podrska feudalnom drzavnom uredjenju
-
radostan dan
#59 Re: O BELLA CIAO
molim vas,oni koji ideološko/politički pristupaju temi, nije puno, 1 minut, pročitajte -
Историјат
1. маја 1886. стотине хиљада америчких радника су изашли на улице да би захтевали опште прихватање осмочасовног радног дана. Чикаго је био центар покрета. Радници су тамо месецима агитовали за осмочасовно радно време, и уочи 1. маја њих 50.000 је већ било у штрајку. Нових 30.000 придружило им се следећег дана; то је довело већи део чикашке производње до застоја.
Страх од насилних класних сукоба обузео је град. Насиља није било у суботу и недељу, 1. и 2. маја. Али у понедељак, 3. маја туча у којој су учествовале стотине избила је у Мек Кормик Риперу (Mc Cormick Reaper) између радника чланова синдиката, који су спречени да дођу на посао и оних који нису припадали синдикату које је Мек Кормик запослио уместо њих. Многобројна и добро наоружана полиција брзо се палицама и ватреним оружјем умешала како би повратила ред. Убили су 4 члана синдиката, а повређених је било много.
Након инцидента, група анархиста, предвођена Августом Спајсом и Албертом Парсонсом позвала је раднике да се и сами наоружају и у уторак увече (4. мај) учествују у масовним демонстрацијама на Тргу Хејмаркет (Haymarket). Изгледало је да су демонстрације са само 3.000 биле потпуни промашај. Али пред крај особа чији идентитет никад није утврђен бацила је бомбу која је убила 7 и ранила 67 полицајаца.
Градске и државне власти похапсиле су осам анархиста, оптужиле их за убиство и осудиле на смрт.
11. новембра 1887. четворица, укључујући Парсонса и Спајса, су погубљени. Сви погубљени заговарали су оружану борбу и насиље као револуционарне методе, али њихови тужиоци нису нашли никакве доказе да је ико од њих стварно бацио бомбу.
250.000 људи постројило се дуж улица Чикага док је Парсонова погребна поворка пролазила градом, како би изразили своју солидарност са погубљеним радницима.
Од када је на Првом конгресу 2. Интернационале одржаном 1889. одлучено је: „Први мај је заједнички празник свих земаља, на којима радничка класа треба да манифестује јединство својих захтева и своју класну солидарност“. Од тада се сваке године обележава трагични Хејмаркетовски догађај као дан међународне радничке солидарности у виду демонстрација. За раднике и синдикалисте широм света, Хејмаркет је постао симбол потпуне неједнакости и неправде капиталистичког друштва.
До данашњег дана, како у нашој земљи, тако и у целом свету, тај дан се обележава у спомен мученицима са трга „Хејмаркет“.
Након 50 година комунистичке владавине, током које је 1. мај слављен као велики државни празник у СФРЈ, становништво ових простора и даље није у потпуности упознато шта овај празник представља.
-
radostan dan
#60 Re: O BELLA CIAO
prevodilac za ove sa poteškoćama glede ćirilice...
-
radostan dan
#61 Re: O BELLA CIAO
dojče vele...
Radnička prava u BiH kao muzejski eksponat
Prvi maj u BiH odavno nije simbol borbe za zaštitu radničkih prava. Potplaćeni radnici, ako i imaju posao, ovaj dan ne vide kao povod da vlastima ukažu na svoj katastrofalan položaj. I ovaj 1. maj protiče uz roštilje.
Redovi ispred mesnica, gužve u marketima. Većina Banjalučana priznaje da nema mnogo razloga za slavlje, ali nisu odoljeli staroj navici da Praznik rada provedu uz roštilj i gajbu piva.
U dvorištu Darmina Pašalića okreće se jagnje na ražnju. Domaćin kaže da je to tradicija i jedinstvena prilika da se okupe stari prijatelji.
„Danas ne želim pričati o problemima. Svako je u svojim brigama, trči se za poslom ali danas je dan za druženje i jagnjetinu“, objašnjava Pašalić.

O svom radnom statusu, 31-godišnji Dejan N. iz Banjaluke, diplomirani inžinjer građevine, kaže da je malo bolji od robovlasničkog. Zaposlen je u privatnoj građevinskoj firmi, tvrdi da on i njegove kolege nemaju nikakva prava, tj. da se ona svakodnevno krše.
“Blaži oblik robovlasničkog društva“
„Plaćen godišnji odmor ne postoji. Uzmeš slobodne dane, to ti se odbije od plate. Svi smo prijavljeni na minimalac, pred očima države nekvalifikovan radnik sa osam razreda osnovne škole i inžinjer imaju istu platu. Nek mi neko objasni kako to država toleriše. Preko banke i on i ja primamo 380 KM. Ostatak dobijam na ruke“, ogorčeno objašnjava Dejan za Deutsche Welle, uz molbu da ga ne fotografišemo, jer i taj kakav-takav, posao koji ima ne želi izgubiti.
Dejana posebno boli i odnos poslodavca prema radnicima, koji je u njegovoj firmi katastrofalan.
“Ponašaju se kao da te posjeduju. Non-stop moraš biti dostupan, radno vrijeme se ne poštuje, radim i više od deset sati dnevno”.
Svaki dan je neradni u zemlji neradnika
“To što roštiljamo, putujemo, trošimo pola plate na praznične dane je samo privid i još jedan razlog da se dodatno zadužimo. Obilježavanje Praznika rada ima smisla jedino ako to radimo na način koji odgovara njegovom prvobitnom značenju. Radnička klasa bi trebala biti glasnija, tražiti svoja prava, ukazivati na svoj težak položaj”.
Ni privatnicima nije lako
Željko Vučić ima privatnu firmu u Banjaluci. Kaže da je prošlo vrijeme kada je gazda ubirao prihode i lagodno živio. Njegov radni dan, kako kaže, traje od jutra do mraka.
“Brojne su obaveze prema državi, mnogo je nameta. Vjerujte da nije lako. Borba je za svaki dinar, opšta situacija je takva da sam sretan ako sam na nuli na kraju mjeseca”.

Željko koristi neradni dan da sa suprugom i unucima provede sunčano popodne uz obalu Vrbasa.
“U bivšoj Jugoslaviji je 1. maj imao više smisla. Svi smo manje-više bili jednaki, radio si i znao za šta radiš. Danas je to samo uspomena”, objašnjava Željko.
Prazniku rada Dejan N. se ne raduje niti ga proslavlja. Prvi maj za njega je običan neradni dan, naravno neplaćen. Prati konkurse u Njemačkoj i intenzivno uči njemački jezik. Do sada se prijavio na preko stiotinu različitih oglasa u toj zemlji, ali još uvijek bez uspjeha.
Radnička prava u BiH kao muzejski eksponat
Prvi maj u BiH odavno nije simbol borbe za zaštitu radničkih prava. Potplaćeni radnici, ako i imaju posao, ovaj dan ne vide kao povod da vlastima ukažu na svoj katastrofalan položaj. I ovaj 1. maj protiče uz roštilje.
Redovi ispred mesnica, gužve u marketima. Većina Banjalučana priznaje da nema mnogo razloga za slavlje, ali nisu odoljeli staroj navici da Praznik rada provedu uz roštilj i gajbu piva.
U dvorištu Darmina Pašalića okreće se jagnje na ražnju. Domaćin kaže da je to tradicija i jedinstvena prilika da se okupe stari prijatelji.
„Danas ne želim pričati o problemima. Svako je u svojim brigama, trči se za poslom ali danas je dan za druženje i jagnjetinu“, objašnjava Pašalić.

O svom radnom statusu, 31-godišnji Dejan N. iz Banjaluke, diplomirani inžinjer građevine, kaže da je malo bolji od robovlasničkog. Zaposlen je u privatnoj građevinskoj firmi, tvrdi da on i njegove kolege nemaju nikakva prava, tj. da se ona svakodnevno krše.
“Blaži oblik robovlasničkog društva“
„Plaćen godišnji odmor ne postoji. Uzmeš slobodne dane, to ti se odbije od plate. Svi smo prijavljeni na minimalac, pred očima države nekvalifikovan radnik sa osam razreda osnovne škole i inžinjer imaju istu platu. Nek mi neko objasni kako to država toleriše. Preko banke i on i ja primamo 380 KM. Ostatak dobijam na ruke“, ogorčeno objašnjava Dejan za Deutsche Welle, uz molbu da ga ne fotografišemo, jer i taj kakav-takav, posao koji ima ne želi izgubiti.
Dejana posebno boli i odnos poslodavca prema radnicima, koji je u njegovoj firmi katastrofalan.
“Ponašaju se kao da te posjeduju. Non-stop moraš biti dostupan, radno vrijeme se ne poštuje, radim i više od deset sati dnevno”.
Svaki dan je neradni u zemlji neradnika
“To što roštiljamo, putujemo, trošimo pola plate na praznične dane je samo privid i još jedan razlog da se dodatno zadužimo. Obilježavanje Praznika rada ima smisla jedino ako to radimo na način koji odgovara njegovom prvobitnom značenju. Radnička klasa bi trebala biti glasnija, tražiti svoja prava, ukazivati na svoj težak položaj”.
Ni privatnicima nije lako
Željko Vučić ima privatnu firmu u Banjaluci. Kaže da je prošlo vrijeme kada je gazda ubirao prihode i lagodno živio. Njegov radni dan, kako kaže, traje od jutra do mraka.
“Brojne su obaveze prema državi, mnogo je nameta. Vjerujte da nije lako. Borba je za svaki dinar, opšta situacija je takva da sam sretan ako sam na nuli na kraju mjeseca”.

Željko koristi neradni dan da sa suprugom i unucima provede sunčano popodne uz obalu Vrbasa.
“U bivšoj Jugoslaviji je 1. maj imao više smisla. Svi smo manje-više bili jednaki, radio si i znao za šta radiš. Danas je to samo uspomena”, objašnjava Željko.
Prazniku rada Dejan N. se ne raduje niti ga proslavlja. Prvi maj za njega je običan neradni dan, naravno neplaćen. Prati konkurse u Njemačkoj i intenzivno uči njemački jezik. Do sada se prijavio na preko stiotinu različitih oglasa u toj zemlji, ali još uvijek bez uspjeha.
- area51
#62 Re: O BELLA CIAO
@radosni,nije ti trebala ova tema,tuga me ufati...
Ko je upamtio ona stara dobra(sedamdesete i osamdesete) sad bi kuko izaglasa
Ko je upamtio ona stara dobra(sedamdesete i osamdesete) sad bi kuko izaglasa
-
radostan dan
#63 Re: O BELLA CIAO
kako stoje stvari, kukaće se i za devedesetdevetom, dvijehiljaditom...
- JThomas
#64 Re: O BELLA CIAO
pa što je gore, veći je poriv za razbibrigom i zatvaranjem očiju. do jedne tačke, koja očito još nije došla...
- area51
#65 Re: O BELLA CIAO
A `oće...radostan dan wrote:kako stoje stvari, kukaće se i za devedesetdevetom, dvijehiljaditom...
- Havatar
#66 Re: O BELLA CIAO
Nije mi jasna ta prica kako nema protesta radnika kao da nisu bili u Bosni do skoro takvi protesti ( doduse bolji dio BIH nije protestovao) tako da sad ne moze da se govori o nezainteresovanosti i kako se niko ne buni 
-
radostan dan
#67 Re: O BELLA CIAO
vidi...bolje da sačekaš izvještaj istražnih organa...onda će biti jasnije koji su razlozi protesta i ko je bio protiv koga...gladan protiv sitog, nezaposleni protiv vlasti, zaposleni protiv direktora ili fahrudin protiv lagumdžije.
do tad, uzmi za primjer neku manje -rovitu- sredinu...
a iz dana u dan prava i benefiti su sve manji...
kako je to moguće?
jednostavno...izgubljena je radnička samosvjest i osjećaj kolektiviteta...organizacije su razbijene na pojedince, a pojedinac je svjestan činjenice da će kapital kupiti čovjeka koji čeka na tržištu rada, i koji je jeftiniji od ovog našeg zaposlenog nesrećnika...
zato će se on povlačiti i uzmicati do krajnjih granica, gubeći čak dobrovoljno ranije stečena prava, sve u strahu da ga ne zamjene i ostave bez posla.
kapital koristi to saznanje i tu situaciju, i stišće, i stiskaće do maksimuma.
polazni peron tog putovanja je - gubljenje dostojanstva, a završni - panični strah i pristajanje na sve po bilo koju cijenu.
do tad, uzmi za primjer neku manje -rovitu- sredinu...
broj nezaposlenih radnika kao i obespravljenih radnika, nije u skladu ni sa brojem ni sa masovnošću protesta protiv takvog stanja.tako da sad ne moze da se govori o nezainteresovanosti i kako se niko ne buni
a iz dana u dan prava i benefiti su sve manji...
kako je to moguće?
jednostavno...izgubljena je radnička samosvjest i osjećaj kolektiviteta...organizacije su razbijene na pojedince, a pojedinac je svjestan činjenice da će kapital kupiti čovjeka koji čeka na tržištu rada, i koji je jeftiniji od ovog našeg zaposlenog nesrećnika...
zato će se on povlačiti i uzmicati do krajnjih granica, gubeći čak dobrovoljno ranije stečena prava, sve u strahu da ga ne zamjene i ostave bez posla.
kapital koristi to saznanje i tu situaciju, i stišće, i stiskaće do maksimuma.
polazni peron tog putovanja je - gubljenje dostojanstva, a završni - panični strah i pristajanje na sve po bilo koju cijenu.
-
radostan dan
#68 Re: O BELLA CIAO
nasa wrote:
Ali radosni, bar sam ga ja tako skontala, prica o nekim tekovinama radnicnog pokreta koji samo dijelom imaju veze s komunizmom te potrebi da se ocuva smisao i vrijednosti 1.maja ako ga vec obiljezavamo...
pa moze i janje i cevapi i sve ostalo...
- Šveđanin
#69 Re: O BELLA CIAO
Ne kontas radosni, nema veze, objasnjavati necu nema potrebe..
Sent from my iPhone 5 using Tapatalk
Sent from my iPhone 5 using Tapatalk
-
radostan dan
#70 Re: O BELLA CIAO
ma kontam potpuno druže, samo nisi dobro procjenio...
ono što ne kontam je kad ti ugradiše taj zapadni čip...pa bar ti imaš iskustva, pameti i prava da popuješ na ovoj temi kako radnici štite i nadograđuju svoja prava na normalan, pismen i zakonit način, a ne kao ove domaće sivonje - razbij, pali, uništi, nek košta šta košta, boli me kc...

ono što ne kontam je kad ti ugradiše taj zapadni čip...pa bar ti imaš iskustva, pameti i prava da popuješ na ovoj temi kako radnici štite i nadograđuju svoja prava na normalan, pismen i zakonit način, a ne kao ove domaće sivonje - razbij, pali, uništi, nek košta šta košta, boli me kc...
- vjesticanametli
#71 Re: O BELLA CIAO
Velkoski wrote:Arbeit macht frei.
ja wohl
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#72 Re: O BELLA CIAO
pa pokopao ih kapital.radostan dan wrote:nema...nema ni prve petoletke što je pravila hidrauliku za sssr mig-ove.
mala slika za tolike gigante.
ko zna šta još nije unijeto.
ma jb to, bilo - propalo...
aL šta bi sa radničkom svijesti i samosvjesti?
ko i Energoinvest
-
radostan dan
#73 Re: O BELLA CIAO
izgleda da je tako.
nego... nije problem što je tako, nego što ih je zabetonirO odozgo.
nego... nije problem što je tako, nego što ih je zabetonirO odozgo.
-
The 51st State
#74 Re: O BELLA CIAO
sto se tice bosne, radnicka prava su zajedno sa drzavom prestala biti aktuelna cim ste se gusala i mostiju fatali..., ovaj danas jad je samo posljedica.
-
radostan dan