O BELLA CIAO
-
radostan dan
#2 Re: O BELLA CIAO
danas je prvi maj...
tema za sve one koji pamte ili znaju neki bolji društveni sistem...
sistem u kome je radnik odlučivao o svojim pravima.
dobro došli...
mole se neoliberalni, japiji, bizMismeni, nacionalno osvješćeni i ostali slični da preskoče temu.
tema za sve one koji pamte ili znaju neki bolji društveni sistem...
dobro došli...
mole se neoliberalni, japiji, bizMismeni, nacionalno osvješćeni i ostali slični da preskoče temu.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#3 Re: O BELLA CIAO
Arbeit macht frei.
- fakat
#6 Re: O BELLA CIAO
Izmedju ostaloga radnicki pokret nam je dao vikend, osmocasovno radno vrijeme, minimalnu nadnicu i jos par stvari koje spadaju u civilizacijska dostignuca.
-
radostan dan
- Edin H.
#8 Re: O BELLA CIAO
Puna podrska feudalnom drzavnom uredjenju 
-
radostan dan
#9 Re: O BELLA CIAO
ufff...ne znam otkud, ali sinoć nešto razmišljam, mi tačno nepovratno klizimo ka feudalizmu, samo u drugačijem pakovanju od prošlog.
ne bih ili zemlje okolo, komplet društva na svim stranama, neko manje, neko više...a kočnice i brane nigdje.
ne bih ili zemlje okolo, komplet društva na svim stranama, neko manje, neko više...a kočnice i brane nigdje.
- daxon
#10 Re: O BELLA CIAO
Izvinite, ali budimo realni, u BiH se bolje živi nego bilo gdje u svijetu, očito je da nema nezaposlenih i obespravljenih, a primanja su više nego odlična.
Naime, danas, kada je dan predviđen da ljudi iskažu svoje nezadovoljstvo i zahtijeve, u BiH toga nema, ljudi nasmijani jedu, piju, pjevaju, vesele se i slave, smijući se nekim kretenima i jadnicima koji su toliko nesretni i obespravljeni u nekoj Švedskoj, Njemačkoj i ostalim nesretnim zemljama, toliko obespravljeni da protestvuju i tuku se sa policijom.
Vidimo da se bune Englezi, Norvežani, Njemci, Šveđani, ma svima odreda gore nego nama (da ne nabrajam sve zemlje svijeta), a mi mi uživamo izvan te nesreće i slavimo...
Dakle, bez ikakve dileme, a iz priloženog je sve jasno, u BiH nema problema, nema nezaposlenih, nema obespravljenih, radnici su sretni i zadovoljni, stoga, za razliku od svih ostalih u svijetu, mi u BiH jedini slavimo i veselimo se jer imamo razloga za to i nema potrebe da dižemo svoj glas jer nemamo ni problema.
Živjeli i sretan 1. maj!
Naime, danas, kada je dan predviđen da ljudi iskažu svoje nezadovoljstvo i zahtijeve, u BiH toga nema, ljudi nasmijani jedu, piju, pjevaju, vesele se i slave, smijući se nekim kretenima i jadnicima koji su toliko nesretni i obespravljeni u nekoj Švedskoj, Njemačkoj i ostalim nesretnim zemljama, toliko obespravljeni da protestvuju i tuku se sa policijom.
Vidimo da se bune Englezi, Norvežani, Njemci, Šveđani, ma svima odreda gore nego nama (da ne nabrajam sve zemlje svijeta), a mi mi uživamo izvan te nesreće i slavimo...
Dakle, bez ikakve dileme, a iz priloženog je sve jasno, u BiH nema problema, nema nezaposlenih, nema obespravljenih, radnici su sretni i zadovoljni, stoga, za razliku od svih ostalih u svijetu, mi u BiH jedini slavimo i veselimo se jer imamo razloga za to i nema potrebe da dižemo svoj glas jer nemamo ni problema.
Živjeli i sretan 1. maj!
Last edited by daxon on 01/05/2014 15:26, edited 1 time in total.
-
radostan dan
#11 Re: O BELLA CIAO
da li smo toliko ubijeni u pojam?
zar smo zaista svučeni na nivo primata?
zar smo zaista svučeni na nivo primata?
-
hAZNADAR
#12 Re: O BELLA CIAO
Ovo danas dijelim samo sa prisutnima:

a ovo dijelim sa svim forumasima koji tehnicki nisu u mogucnosti za ovu sliku gore:

a ovo dijelim sa svim forumasima koji tehnicki nisu u mogucnosti za ovu sliku gore:
-
radostan dan
#13 Re: O BELLA CIAO
fakat wrote:Izmedju ostaloga radnicki pokret nam je dao vikend, osmocasovno radno vrijeme, minimalnu nadnicu i jos par stvari koje spadaju u civilizacijska dostignuca.
da li možemo da zamislimo gdje bi bili da nije bilo radničkog pokreta?
ne pričam o kpj, o kardelju,
pričam o lijanovićima bez prvog maja...rokfelerima i ostalim...šta bi radili, koja bi prava dali, da neko nekad davno nije -poturio- guzicu za nas...
a i ovo malo -prava- što je ostalo od nekadašnjih silnih benefita koje smo imali - još malo pa nestalo.
znači ovo što si naveo... zamislimo da nisu ničim ograničeni...šta bi dali radnicima - šaku riže i dolar dnevno.
- vazi
#14 Re: O BELLA CIAO
radostan dan wrote:fakat wrote:Izmedju ostaloga radnicki pokret nam je dao vikend, osmocasovno radno vrijeme, minimalnu nadnicu i jos par stvari koje spadaju u civilizacijska dostignuca.
da li možemo da zamislimo gdje bi bili da nije bilo radničkog pokreta?
ne pričam o kpj, o kardelju,mi se za ruske stepe i kubansku trsku...
pričam o lijanovićima bez prvog maja...rokfelerima i ostalim...šta bi radili, koja bi prava dali, da neko nekad davno nije -poturio- guzicu za nas...
a i ovo malo -prava- što je ostalo od nekadašnjih silnih benefita koje smo imali - još malo pa nestalo.
zato, ZIVIO 1. MAJ!
proleteri svih zemalja, ujedinite se!
Last edited by vazi on 01/05/2014 16:01, edited 1 time in total.
- muha_sa
#15 Re: O BELLA CIAO
nekad.

sad.

sad.

-
radostan dan
#16 Re: O BELLA CIAO
vazi, samo za tebe...zašto baš ova...zato što je prepoznajemo....
...izvinjavam se što nije leo martin...i što mora snimak nakaradne emisije, sa karikaturama u žiriju...
ali mi je ćeif da slušam jednog devetnaestogodišnjaka kako silno nosi još silniju pjesmu, dok njegov otac ponosno sluša (pogledajte reakciju oca na uvodne taktove).
mislite da je to samo zbog sina?
nije...
...izvinjavam se što nije leo martin...i što mora snimak nakaradne emisije, sa karikaturama u žiriju...
ali mi je ćeif da slušam jednog devetnaestogodišnjaka kako silno nosi još silniju pjesmu, dok njegov otac ponosno sluša (pogledajte reakciju oca na uvodne taktove).
nije...
- vazi
#17 Re: O BELLA CIAO
radostan dan wrote:vazi, samo za tebe...zašto baš ova...zato što je prepoznajemo....
nije...
nece link ali sam ja ga pogledala na yt, svaka cast
evo i bandijera rosa la trijomfera
[youtube]http://youtu.be/BAO3-h0qtps[/youtube]
- vazi
#18 Re: O BELLA CIAO
nikad i nigdje vise nece biti onako kako je bilo kod nas
tuzno jeste, ali mislim da zaista mozemo biti presretni sto smo imali sansu sve to dozivjeti i u vjeriti se da je moguce, pricam naravno o Titi i njegovom vaktu...
http://youtu.be/EfJiNPZ38kY
tuzno jeste, ali mislim da zaista mozemo biti presretni sto smo imali sansu sve to dozivjeti i u vjeriti se da je moguce, pricam naravno o Titi i njegovom vaktu...
http://youtu.be/EfJiNPZ38kY
-
radostan dan
#19 Re: O BELLA CIAO
zaboravio sam napomenuti da je tema otvorena do ponedjeljka 05.05. u 7.00 ili 9.00 časova( kako ko već kreće na posao, kada ćemo -kolektivno-, -ponovo- i -dobrovoljno- zauzeti svoje pozicije za primanje šklempi,
, mobing, raubovanje, ponižavanje, exploatisanje, sretni što smo -odabrani- za navedene radnje).
- sinuhe
#20 Re: O BELLA CIAO
Otkud radosni za 1. maj na semipolitickoj temi 
-
radostan dan
#21 Re: O BELLA CIAO
ne doživljavam je kao političku...
u principu, politika me i ne interesuje, ali društvo -da i uvjek-, u svim svojim aspektima.
konkretno, zanima me trenutno stanje društvene svijesti po pitanju -prvog maja- (svega onog što 01.05. simbolizuje).
u principu, politika me i ne interesuje, ali društvo -da i uvjek-, u svim svojim aspektima.
konkretno, zanima me trenutno stanje društvene svijesti po pitanju -prvog maja- (svega onog što 01.05. simbolizuje).
znači ne nužno sfrj, bih...može italija, švedska, norveška.tema za sve one koji pamte ili znaju neki bolji društveni sistem...
Last edited by radostan dan on 01/05/2014 17:07, edited 1 time in total.
- O'zone
- Globalni moderator
#22 Re: O BELLA CIAO
A šta sa ljudima koji rade i danas? I onima koji rade sutra a bogami i za vikend?radostan dan wrote:zaboravio sam napomenuti da je tema otvorena do ponedjeljka 05.05. u 7.00 ili 9.00 časova( kako ko već kreće na posao, kada ćemo -kolektivno-, -ponovo- i -dobrovoljno- zauzeti svoje pozicije za primanje šklempi,, mobing, raubovanje, ponižavanje, exploatisanje, sretni što smo -odabrani- za navedene radnje).
1.Maj je praznik za budžetske korisnike koji su spojili sve sa vikendom i razgulili obični radnici ako danas imaju slobodno na konju su a sutra im je već pod must da su na poslu. Posebno bih se ovdje obratio kolegama trgovcima koji rade ko konji (da prosti tako plementia životinja)
-
hAZNADAR
#23 Re: O BELLA CIAO
Uh zamalo mi pokise janje, koji je pljusak sastavio, iz neba i zemlje,..
-
radostan dan
#24 Re: O BELLA CIAO
nevjerovatno je koliko ti i ja imamo slične stavove, a na svakoj -društvenoj- temi smo -ukrivo-...A šta sa ljudima koji rade i danas? I onima koji rade sutra a bogami i za vikend?
a) protesti belma
b)protesti tuzla
c) evo i sad
nešto su ti se budžetlije zamjerile opako...
radiće i mnogi bolničari, koji i danas rade, policajci, možda profesori danas spremaju predavanja đacima i studentima bez dnevnice, vatrogasci, itd, itd...
za vrijeme naših roditelja, radnici svih fela, uključujući i budžetske, su se otimali -ko će raditi za prvi maj, dan republike, novu godinu.
jesu li oni krivi što će preksutra neko raditi po obračunu obične dnevnice?
jesu li oni krivi što privatnici neće obračunati prazničnu dnevnicu svojim radnicima?
kad se desio prelomni trenutak kada je radnik počeo da pristaje na sve?
da li je to nepovratan proces?
- Edin H.
#25 Re: O BELLA CIAO
Izgradi sebi rostilj!hAZNADAR wrote:Uh zamalo mi pokise janje, koji je pljusak sastavio, iz neba i zemlje,..