Falsifikovanje potpisa za prisustvo predavanju u indexu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

FreakyStyley

#51 Re: Falsifikovanje potpisa za prisustvo predavanju u indexu

Post by FreakyStyley »

manekenka u penziji wrote:Na Pravu su ukinuli te potpise jer u neka doba nisu imali smisla, svi ih dobiju a niko nije na predavanju.
Ne znam na kojem si fakultetu ass.ali ako je taj neko naučio i položio ispit bez prisustva na predavanjima, ja bih ga pustila.
Nije da opravdavam ove stvari, ali je manje peglancije obojici.
Ako ti je bas udario na ego, skreni studentu pažnju cisto da on ne bi ponovo pokušao uraditi isto.
To ukidanje potpisa je jedan od pametnih i logicnih poteza na PFSA. Predavanja su izgubila smisao onda kad su prestala bit korisna, odnosno kad su na fakultetu poceli predavati umobolnici, fasisti, seksualni manijaci itd. kojima je svima zajednicki nazivnik da studenta ne znaju i/ili ne zele nista naucit.

Odgovorno tvrdim da svaki student lakse i s boljim prosjekom moze zavrsit PFSA ako pola od vremena koje bi proveo na predavanjima provede u citaonici ili kuci uceci.

To je tragedija i to je zalosno, ali je po meni tako.
Last edited by FreakyStyley on 29/04/2014 14:06, edited 1 time in total.
drndalo

#52 Re: Falsifikovanje potpisa za prisustvo predavanju u indexu

Post by drndalo »

Meni nije jasno kako je neko sa falsifikovanim potpisom asistenta kod tog istog asistenta izasao i polozio ispit ? Ko je bio na ispitu ? Cistacica ? Kako asistent ne zna ko mu ima potpis (ako je isti obavezan) ? Asistent (time i profesor) nema spisak studenata koji su to pravo na izlazak na ispit zasluzili (ako je receno da ce to biti uslov za ispit)?

A ako je zaista falsifiokovao potpis, to je ozbiljna stvar, nije nestasluk, nego petljanje sa sluzbenom ispravom, i to treba kazniti...
Edin H.

#53 Re: Falsifikovanje potpisa za prisustvo predavanju u indexu

Post by Edin H. »

swanfilter wrote:
Bodkin wrote:izvini ali lupas. ako je lik polozio ispit (pod uslovom da je regularno naravno), treba mu cestitati jer je zaobisao jedan kurcev recidiv proslog sistema. cuj potpisi. koji bolan kurcevi potpisi? danas ljudi kupuju knjige i uce nesto sto nije ni blizu njegove struke, a on treba studenta oboriti jer je polozio ali eto nije sjedio na dosadnim jebenim predavanjima i spavao :-) :-)

svaka mu cast. zaobisao birokratsku glupost, naucio i polozio ispit. zdravo
Eto, ti hvalis nekog ko zaobilazi u zivotu. Za minut ces odleprsati na drugu temu gdje ces biti kivan na drzavu, sistem, ... jer su dozvolili pojedincima da zaobilaze, na taj nacin dođu do pozicije da pocnu fino i drzavu zaobilaziti .. Fino razmisljanje, nema sta ... Ako postoji proces, drzis ga se, nije tvoje da pitas pase li to tebi ili. U slucaju da ti ne pase, mjenjas sistem/nacin/proces ucenja i obrazovnaja. Na taj tvoj nacin kritizirati, pokusati "mijenjati" nesto, ... Samo kod nas ...

I, da, stvarno se momacki bori protiv birokracije - cinjenjem kaznjivog djela. Hoces sutra i svoje djete na ovaj nacin pohvaliti u borbi protiv vjetrenjaca ...
Pozitivne romijene se postizu procesom kvantitativne i kvalitativne evaluacije kako profesora i asistenata, tako i njihovih predavanja. Procenat prolaznosti verifikovan od strane nezavisnog tijela je jedno od mjerila kvanitativne evaluacije. U svakom slucaju sam uvjeren da nadlezno ministarstvo radi na tome :oops:
safran

#54 Re: Falsifikovanje potpisa za prisustvo predavanju u indexu

Post by safran »

ljutiajvar wrote:
ljutiajvar wrote:
Strucni ljudski resursi su kljucni za ekonomiju jedne drzave. Ako 20 godina proizvodis takve kadrove, kao ovog sto falsficira potpise, ne mora te bolan niko bombardovati. Bombardovao si sebe unazad 100 godina.

Ali nije MIT postao takva vrhunska institucija sa tolerisanjem falsisficiranja potpisa.
:thumbup:
newlevel

#55 Re: Falsifikovanje potpisa za prisustvo predavanju u indexu

Post by newlevel »

Po meni je to najveca glupost, cuj " obavezna predavanja". Ja sam dva ispita polozio kod jednog profesora nikad mu nisam dosao na predavanja, jer lik smara, prica konstantno teoriju, a na ispitu dodju zadaci, a to sto on prica nimalo ti ne pomogne u rjesavanju zadataka, hint:"prakticno ", insideri znaju. I ako ja smatram da su ta predavanja gubljenje vremena, svojim cu prisustvom smetati druge svoje kolege koje imaju to misljenje da tu mogu nauciti nesto. Neka predavanja koja smatram da me mogu nesto nauciti, ja tu vrlo rado sam odem, bez obzira da li je vani kisa/snijeg ili druge vremenske ne prilike.
Misljenja sam da treba tog studenta pozvati u kabinet, porazgovarati sa njim, i dati mu usmenu opomenu, cisto da mu dokazes da si ga prokuzio. Sad nekome unistavati zivot, sankcionisati ga na godinu dana je malo previse, cak sta vise, moze stvoriti kontraefekat.

Sent from my Nokia 3310
Bodkin

#56 Re: Falsifikovanje potpisa za prisustvo predavanju u indexu

Post by Bodkin »

swanfilter wrote:
Bodkin wrote:izvini ali lupas. ako je lik polozio ispit (pod uslovom da je regularno naravno), treba mu cestitati jer je zaobisao jedan kurcev recidiv proslog sistema. cuj potpisi. koji bolan kurcevi potpisi? danas ljudi kupuju knjige i uce nesto sto nije ni blizu njegove struke, a on treba studenta oboriti jer je polozio ali eto nije sjedio na dosadnim jebenim predavanjima i spavao :-) :-)

svaka mu cast. zaobisao birokratsku glupost, naucio i polozio ispit. zdravo
Eto, ti hvalis nekog ko zaobilazi u zivotu. Za minut ces odleprsati na drugu temu gdje ces biti kivan na drzavu, sistem, ... jer su dozvolili pojedincima da zaobilaze, na taj nacin dođu do pozicije da pocnu fino i drzavu zaobilaziti .. Fino razmisljanje, nema sta ... Ako postoji proces, drzis ga se, nije tvoje da pitas pase li to tebi ili. U slucaju da ti ne pase, mjenjas sistem/nacin/proces ucenja i obrazovnaja. Na taj tvoj nacin kritizirati, pokusati "mijenjati" nesto, ... Samo kod nas ...

I, da, stvarno se momacki bori protiv birokracije - cinjenjem kaznjivog djela. Hoces sutra i svoje djete na ovaj nacin pohvaliti u borbi protiv vjetrenjaca ...
pa necu se ja ljutiti ni na pojedince ni na drzavu ako zaobidje sistem ali uradi stvar koju je trebao. necu ja pizditi ako ministar zaobidje proceduru da dovuce stranu lovu pa makar i sebi nesto u dzep stavio. tako stvari funkcionisu. ja razlikujem zaobilazenje procedura i izbjegavanje tamo gdje stvarno steti i tamo gdje je to birokratska stvar
kurty

#57 Re: Falsifikovanje potpisa za prisustvo predavanju u indexu

Post by kurty »

Ako je sve i jedan student posteno zasluzio potpis, i isti i dobio, onda treba poduzeti neke mjere protiv tog studenta...

Ako je samo jedan student, mimo propisa, (stela i slicno) dobio potpis, neka se asistent onda gdje je on pogrijesio, i zasto je "natjerao" studenta na taj neslavan cin...
a samim tim obrukao vise sebe, nego sto moze studenta obrukati
Arata

#58 Re: Falsifikovanje potpisa za prisustvo predavanju u indexu

Post by Arata »

Niko drugi nije oštećen i krajnji cilj kursa je ostvaren - student stekao znanje i položio ispit.
Nema smisla kažnjavati čovjeka. Mislim da se ovdje vidi prednost privatnih fakulteta nad državnim. Na privatnom fakultetu sve se posmatra kao kurs koji si ti platio, a na državnom fakultetu platiš i još te j*bu kako stignu. Meni je to uvijek bilo retardirano, platim im studiranje i kaže mi da sam obavezan trošiti vrijeme slušajući čovjeka koji veze nema. A niko se ne pita imam li ja kakvih privatnih problema, možda moram raditi posao sa strane da zaradim te pare. Pa meni je predavao idot koji je bukvalno "predavao" tako što otvori knjigu i čita iz nje cijeli sat.
Edin H.

#59 Re: Falsifikovanje potpisa za prisustvo predavanju u indexu

Post by Edin H. »

Ne bi smjela uloga biti da student samo stekne znanje, nego i disciplinu, kao i kodekse ponasanja.

Je li mislis kada sutra pocnes raditi da neces imati obavezu da prisustvujes vise nego dosadnim sastancima?
Arata

#60 Re: Falsifikovanje potpisa za prisustvo predavanju u indexu

Post by Arata »

Edin H. wrote:Ne bi smjela uloga biti da student samo stekne znanje, nego i disciplinu, kao i kodekse ponasanja.

Je li mislis kada sutra pocnes raditi da neces imati obavezu da prisustvujes vise nego dosadnim sastancima?
Počeo raditi ima već par godina, završio tehnički fakultet. Osnovna i srednja škola su vaspitne ustanove, nije fakultet kojem platiš fine pare da nešto naučiš. Ako ja imam sutra parcijalu iz inžinjerske matematike od koje mi zavisi upis u iduću godinu, naravno da neću doći na predavanja na neki smoran predmet.
Edin H.

#61 Re: Falsifikovanje potpisa za prisustvo predavanju u indexu

Post by Edin H. »

Arata wrote:
Edin H. wrote:Ne bi smjela uloga biti da student samo stekne znanje, nego i disciplinu, kao i kodekse ponasanja.

Počeo raditi ima već par godina, završio tehnički fakultet. Osnovna i srednja škola su vaspitne ustanove, nije fakultet kojem platiš fine pare da nešto naučiš. Ako ja imam sutra parcijalu iz inžinjerske matematike od koje mi zavisi upis u iduću godinu, naravno da neću doći na predavanja na neki smoran predmet.
Hoces, ukoliko bez obzira sto si naucio neces moci dobtiti prolaznu ocjenu ukoliko ne prisustvujes predavanjima.

U Engleskoj npr. se prati kontinuitet, pohadjanje, praksa, progres kroz eseje, koristenje dostupnih materijala, a ne samo da nabubas ispit i uglavnom zaboravis kada dobijes prolaznu ocjenu.
Last edited by Edin H. on 29/04/2014 16:33, edited 1 time in total.
swanfilter

#62 Re: Falsifikovanje potpisa za prisustvo predavanju u indexu

Post by swanfilter »

Nije nit cudno, da imamo slabo obrazovane ljude. Kako da ih imamo kada studenti otvoreno brane nerad, manipulacije i kaznjiva djela ...
kurty

#63 Re: Falsifikovanje potpisa za prisustvo predavanju u indexu

Post by kurty »

Arata wrote:

pa zar nisu bas tehnicki fakulteti ti na kojim si obavezan biti na vjezbama...
i kad smo kod cijene... koliko ono kosta upis godine??? cca 250KM....
knjige kupujes i na privatnom i na drzavnom...
znaci za 1250KM +prijave , si u postajao dipl. ing
manekenka u penziji

#64 Re: Odg: Falsifikovanje potpisa za prisustvo predavanju u in

Post by manekenka u penziji »

FreakyStyley wrote:
manekenka u penziji wrote:Na Pravu su ukinuli te potpise jer u neka doba nisu imali smisla, svi ih dobiju a niko nije na predavanju.
Ne znam na kojem si fakultetu ass.ali ako je taj neko naučio i položio ispit bez prisustva na predavanjima, ja bih ga pustila.
Nije da opravdavam ove stvari, ali je manje peglancije obojici.
Ako ti je bas udario na ego, skreni studentu pažnju cisto da on ne bi ponovo pokušao uraditi isto.
To ukidanje potpisa je jedan od pametnih i logicnih poteza na PFSA. Predavanja su izgubila smisao onda kad su prestala bit korisna, odnosno kad su na fakultetu poceli predavati umobolnici, fasisti, seksualni manijaci itd. kojima je svima zajednicki nazivnik da studenta ne znaju i/ili ne zele nista naucit.

Odgovorno tvrdim da svaki student lakse i s boljim prosjekom moze zavrsit PFSA ako pola od vremena koje bi proveo na predavanjima provede u citaonici ili kuci uceci.

To je tragedija i to je zalosno, ali je po meni tako.

Apsolutno se slažem. Većinu kvalitetnijih predavanja na Pravu su odrzali asistenti npr.Darija Softic na gradjanskom, ali ima i dobrih profesora, npr.Meliha Povlakic. Braca Tomici-zemljo Indijo...pa Krišna nas je vise naučio na pauzi nego njih dvojica na predavanjima...
Neću dalje imenovati ni jedne ni druge jer sam već otišla u off.
It_is_a_Leclerc

#65 Re: Falsifikovanje potpisa za prisustvo predavanju u indexu

Post by It_is_a_Leclerc »

Ako je autor teme asistent na medicinskom fakultetu, i ako je student koji je falsifikovanjem tuđeg potpisa počinio seriju kaznenih djela, zapravo budući ljekar koji će na sebe preuzimati odgovornost i brigu za ljudske živote, onda samo mogu reći da je ljekarski poziv vrlo blizu da dotakne samo dno dna.
manekenka u penziji

#66 Re: Falsifikovanje potpisa za prisustvo predavanju u indexu

Post by manekenka u penziji »

Asistent je ispario negdje sa prvim i jedinim postom na ovoj temi.
cenecimoveocino

#67 Re: Falsifikovanje potpisa za prisustvo predavanju u indexu

Post by cenecimoveocino »

manekenka u penziji wrote:Asistent je ispario negdje sa prvim i jedinim postom na ovoj temi.
:D

Sent from my GT-I9195 using Tapatalk
Edin H.

#68 Re: Falsifikovanje potpisa za prisustvo predavanju u indexu

Post by Edin H. »

manekenka u penziji wrote:Asistent je ispario negdje sa prvim i jedinim postom na ovoj temi.
Provjerava spiskove :oops:
Havatar

#69 Re: Falsifikovanje potpisa za prisustvo predavanju u indexu

Post by Havatar »

Edin H. wrote:Kao prvo neophodno je uvesti da prisustvovanje predavanjima nije samo forma, nego da formira i utice na konacnu ocjenu. Mora se prestati sa praksom da je konacna ocjena samo ono znanje koje student pokaze na dan ispita.
:thumbup:
Seoskivaralica

#70 Re: Falsifikovanje potpisa za prisustvo predavanju u indexu

Post by Seoskivaralica »

Ko ima potrebu da potpisima prisiljava studente na prisustvo na predavanjima ne zasluzuje titulu profesora, kome je interesantno ili u cilju da ga slusa taj ce i doci , ko ce ometati predavanje, spavati ili biti istjerivan , bolje je da ne dolazi....
Ko je uveo potpisivanje nego profesori koji su , kako kaze Djuro iz nadrealista, APSOLUTNO , nezanimljivi kao i predmet koji predaju , ili ga oni ucine odvratnim svakom studentu....
I u moj vakat je bilo profesora koji su popisivali i prebrajali prozivali koliko koga ima , krvna zrnca i fazoni....
Prvo se popisati pa se potom prebrojavati...ma mizerija....
Dok ima 40 max, a na spisku oko 150 studenata....on umjesto da lafovski zguzva spisak ,takav jadov uzme prozivku da vrsi.....mislim mizerija ljudske sujete.....
Bilo je profesora koji su bili cuveni na fakultetima gdje se dolazilo na predavanja sa drugih fakulteta samo da bi se culo sta covjek prica , recimo Rahmetli Nijaz Durakovic , Besim Spahic , pa Enver Imamovic ,Dusko Modly ,njega i pokojnog Jelica znaju svi stari kriminalisti, Omer Ibrahimagic , ...........gdje su amfiteatri bili dupke puni,...... te drugi iz politicke sfere......
drndalo

#71 Re: Falsifikovanje potpisa za prisustvo predavanju u indexu

Post by drndalo »

Pitanje je bilo sta uraditi kada je neko FALSIFIKOVAO potpis... To je ipak (posebno za one sa Kriminalistickim zaledjem) radnja sa predumisljajem...

Mada meni i dalje nije jasno kako na predmetu gdje asistent/profesor traze potpis za prisustvo neko moze i pored falsifikovanog potpisa u indexu polagati nesto ako ga nema na spisku onih koji imaju pravo polaganja...
Bodkin

#72 Re: Falsifikovanje potpisa za prisustvo predavanju u indexu

Post by Bodkin »

Edin H. wrote:Kao prvo neophodno je uvesti da prisustvovanje predavanjima nije samo forma, nego da formira i utice na konacnu ocjenu. Mora se prestati sa praksom da je konacna ocjena samo ono znanje koje student pokaze na dan ispita.

Zasto? Daj jedan razlog? Zasto samo sjedenje treba nagraditi? Kako ce to sutra uticati? Bitno je da znas i da si dobar u onome sto radis, a ne da znas biti prisutan

Sent from my Lumia
drndalo

#73 Re: Falsifikovanje potpisa za prisustvo predavanju u indexu

Post by drndalo »

Koliko god ja mozda i shvata taj argument, pravo je profesora da trazi sta hoce, jer mu se moze... Dok god je to u bilo kakvom skladu da pravilima faxa/univerziteta...
Seoskivaralica

#74 Re: Falsifikovanje potpisa za prisustvo predavanju u indexu

Post by Seoskivaralica »

Prvo te j.. Dok zavrsis , pa te j... Dok se zaposlis , pa te j... Dok radis ,.. Pa te j...dok odes u penziju.... Pa te j... Dok ne umres....
Na svakom koraku majmuni tvrde da su oni izvor i pocetak svega....

KopiraTo s tudje nokiJe 3310...
drndalo

#75 Re: Falsifikovanje potpisa za prisustvo predavanju u indexu

Post by drndalo »

Da, sistem je tako napravljen da on odlucuje o tvojoj sudbini...
Post Reply