BMW 116

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Bullet Tooth Tony

#51 Re: BMW 116

Post by Bullet Tooth Tony »

Evo sad gledam na amzonu cijena litre ulja je ista kao i u Tomicu 15tak Eura...

O ovom ulju govorimo.. To se u ovlastenom sipa

Image

U Americi prihvate ako doneses Castrolov kanister?
amar1994

#52 Re: BMW 116

Post by amar1994 »

Bullet Tooth Tony wrote:Evo sad gledam na amzonu cijena litre ulja je ista kao i u Tomicu 15tak Eura...

I ne samo to,mozes i bilo koje drugo ako zadovoljava zadanu specifikaciju,zato je u USA trziste gdje jeste ;-)

https://autoteile-oel.de/motorenol/1334 ... 01831.html

9.90e za tebe taman 8-)
Last edited by amar1994 on 03/01/2019 23:17, edited 1 time in total.
amar1994

#53 Re: BMW 116

Post by amar1994 »

jefferson wrote: U USA se to zove Magnusson-Moss Act.
Treba provjeriti da li EU ima nesto slicno, iako auto proizvodjaci u EU imaju daleko vise uticaja nego isti u SAD.
:thumbup:
condy

#54 Re: BMW 116

Post by condy »

Nije problem cijena ulja kod Tomica, ona je cjenovno kao i kod drugih svaba u ovlastenim servisima :wink:

Problematicna je cijena zracnog filtera i filtera klime. Ubjedljivo najskuplji koje sam do sad vidio.

Pored toga, koliko on naplati rad ? Ovlasteni servisi naplate oko 100 - 120 KM za mali servis kod Njemackih vozila Merc/Audi. Cijena satnice je niza, sto znaci da iskazu vise vremena nego sto su radili. Ali i to nije sad toliki problem ako mu se cijena rada vrti do te cifre jer je razlika oko 50 KM.

Uglavnom, neka realna cijena servisa kod 2.0 motora kod ovlastenog servisera je oko 400 do 450 KM. Sve preko toga je previse.
ado-šampion

#55 Re: BMW 116

Post by ado-šampion »

Bullet Tooth Tony wrote:Evo sad gledam na amzonu cijena litre ulja je ista kao i u Tomicu 15tak Eura...

Image

Ja sam to isto ulje placao 9 eura po litru na Amazonu prosle godine. U BMWu je 30 €. U BiH sam isto placao 30 KM u Motorexu prije 2 godine.

Filteri isto na Amazonu, identicni koje stavlja BMW (originalne skinuo prvi put kad sam radio servis), ulja 15 eura (Hengst), zraka 30 eura (Mahle), goriva 31 euro (Mahle), kabine 22 eura (isto Mahle, s tim da je ovaj bolji od originalnog jer originalni je filter budzet prouzvodjaca).
U BiH isti ovi filteri, ako se dobro sjecam zraka i kabine po 50 KM, ulja 25, s tim da je i uljni bio Mahle. Zadnje plocice identicne originalnim Textar 80ak KM, prednje isto Textar (prva ugradnja prije FL) oko 105. Toliko su i Jurid koje su prva ugradnja.

Koliko je znam, ni u EU ne moras u ovlasteni da ti vazi garancija, nisam siguran za komplet EU ali za DE sam poprilicno siguran, sve dok pratis zahtjeve proizvodjaca. Fazon je sto ako ti sam ne donosis dijelove i garaze narucuju od ovlastenog i onda ustedis samo ruke, a opet razlika nije tolika, mozda 20-30%. Tako da kao sto kazes ljudi dosta cesto idu u ovlasteni jer se navodno to puno gleda kad prodajes auto.

Sto se tice ovog motora 116i, to nije isti motor iz Pezoa i Minija nego izvedba bazirana na tom motoru koja se ugradjivala samo u BMW, negdje od cca 2011. pa tamo do 2014.-2015. kad su ti motori zamijenjeni trocilindricnim 1.5 varijantama. Nisam probao ni jedan model s tim motorom, ali po onom sto sam nasao nisu zabiljezeni neki problemi i meni licno bi taj motor bio u uzem krugu da kupujem takvo auto. Ovaj novi 1.5 s isto 136 KS koji ide u modele x18i sam probao u dva modela, po gradu doduse, cini mi se da je slican dizel i dalje bolji, ali isto tako velik napredak u odnosu na stare atmo benzince, za trocilindrasa je strasno tih i kultiviran i cak i lijepo zvuci.
jefferson

#56 Re: BMW 116

Post by jefferson »

condy wrote:Nije problem cijena ulja kod Tomica, ona je cjenovno kao i kod drugih svaba u ovlastenim servisima :wink:

Problematicna je cijena zracnog filtera i filtera klime. Ubjedljivo najskuplji koje sam do sad vidio.

Pored toga, koliko on naplati rad ? Ovlasteni servisi naplate oko 100 - 120 KM za mali servis kod Njemackih vozila Merc/Audi. Cijena satnice je niza, sto znaci da iskazu vise vremena nego sto su radili. Ali i to nije sad toliki problem ako mu se cijena rada vrti do te cifre jer je razlika oko 50 KM.

Uglavnom, neka realna cijena servisa kod 2.0 motora kod ovlastenog servisera je oko 400 do 450 KM. Sve preko toga je previse.
Ne razumijem sto se auto mota voziti u servis za izmjenu filtera klime i zracnog filtera?
Bullet Tooth Tony

#57 Re: BMW 116

jefferson wrote:[
Ne razumijem sto se auto mota voziti u servis za izmjenu filtera klime i zracnog filtera?
Kako upisem u servisnu knjigu auta (komp) da je izmjena filtera zavrsena sa kilometrazom i ponistim greske koje javljaju da f. klime treba izmjenu?
condy

#58 Re: BMW 116

Post by condy »

Kad je u garanciji auto ovdje mora ići u ovlasteni servis. Koliko je to kod BMW-a dvije ili četri godine ???

Poslije toga, vala ne bi. 180 KM dođe ulje, najskuplje ulje, i još tri-četri filtera, rad....i kako onda to sve izađe na 700 KM :D :D
Bullet Tooth Tony

#59 Re: BMW 116

condy wrote:Kad je u garanciji auto ovdje mora ići u ovlasteni servis. Koliko je to kod BMW-a dvije ili četri godine ???

Poslije toga, vala ne bi. 180 KM dođe ulje, najskuplje ulje, i još tri-četri filtera, rad....i kako onda to sve izađe na 700 KM :D :D
Zavisi od regiona , u beneluksu je 3 godine koliko ja znam ... na hrdju 12 godina a na boju isto 3 ... mora se ici u ovlasteni
Rockefeller

#60 Re: BMW 116

Post by Rockefeller »

Koliko auto ima garanciju toliko treba i u ovlasteni. Sve preko je po meni bacanje para.

Onda idi kod majstora, skupljaj racune i na isto dodje.
jefferson

#61 Re: BMW 116

Post by jefferson »

Bullet Tooth Tony wrote:
Kako upisem u servisnu knjigu auta (komp) da je izmjena filtera zavrsena sa kilometrazom i ponistim greske koje javljaju da f. klime treba izmjenu?
Ne razumijem o kakvom ukucavanju u kompjuter pricas i greskama? Greska ce izaci ako postoji greska, tj. ako postoji problem sa protokom zraka. Hocu reci, sta cekas toliko?
Sto se tice kompjutera, mjenjao sam i filtere i ulje i na E i F seriji, i prvi put cujem da se u kompjuter automobila ubacuju podaci kad je sta mjenjano. Postoji standardni podsjetnik prema kilometrazi (ulje, plocice (IBS nadgleda ovo i poprilicno je tacan, ali i dalje zavisi od senzora), ulje u kocnicama itd), ali on se ponistava bez problema rucno ili putem sprava poput iCarly ili komplikovanijih kao ISTA.
jefferson

#62 Re: BMW 116

Post by jefferson »

Bullet Tooth Tony wrote:
condy wrote:Kad je u garanciji auto ovdje mora ići u ovlasteni servis. Koliko je to kod BMW-a dvije ili četri godine ???

Zavisi od regiona , u beneluksu je 3 godine koliko ja znam ... na hrdju 12 godina a na boju isto 3 ... mora se ici u ovlasteni
Na hrdju je 12 pa moras u servisu mjenjati filter klime?
Bullet Tooth Tony

#63 Re: BMW 116

jefferson wrote:
Bullet Tooth Tony wrote:

Na hrdju je 12 pa moras u servisu mjenjati filter klime?
wtf ko je to rekao ... 3 godine fino sam napisao :-)
Bullet Tooth Tony

#64 Re: BMW 116

jefferson wrote:
Bullet Tooth Tony wrote:
Ne razumijem o kakvom ukucavanju u kompjuter pricas i greskama? Greska ce izaci ako postoji greska, tj. ako postoji problem sa protokom zraka. Hocu reci, sta cekas toliko?
Sto se tice kompjutera, mjenjao sam i filtere i ulje i na E i F seriji, i prvi put cujem da se u kompjuter automobila ubacuju podaci kad je sta mjenjano. Postoji standardni podsjetnik prema kilometrazi (ulje, plocice (IBS nadgleda ovo i poprilicno je tacan, ali i dalje zavisi od senzora), ulje u kocnicama itd), ali on se ponistava bez problema rucno ili putem sprava poput iCarly ili komplikovanijih kao ISTA.

Kako ovo zaobidjes ?

Image

On there is the date and the dealer number complete with what they have done to it

A quick call to BMW would reveal the dealer and a quick call to them would confirm or otherwise

When a main dealer (or an indy who subscibes to the BMW service) does a service he will upload the details to the BMW central system

The idrive history will be cleared then reloaded from the central computer

The idrive should have an entry for each service with sub menus for each item replaced, eg there will be an entry for oil, another for air filter etc

It IS possible to update the idrive yourself (there are utilities out there if you search) and I have done this myself to record my own interim oil changes

However, once it returns to BMW any changes I have made will no longer be present due to the idrive being wiped and reloaded from the central system, therefore I would have to reload these myself

If it's definitely all on BMW's central system you can be sure it's OK, if not then it's unclear (but still could be OK) unless you have a receipt
jefferson

#65 Re: BMW 116

Post by jefferson »

Na hrdju je 12 pa moras u servisu mjenjati filter klime?[/quote]

wtf ko je to rekao ... 3 godine fino sam napisao :-)[/quote]
Pa napisao si na hrdju 12, an boju 3...mora se ici u servis.
jefferson

#66 Re: BMW 116

Post by jefferson »

Kako ovo zaobidjes ?

Image

On there is the date and the dealer number complete with what they have done to it

A quick call to BMW would reveal the dealer and a quick call to them would confirm or otherwise

When a main dealer (or an indy who subscibes to the BMW service) does a service he will upload the details to the BMW central system

The idrive history will be cleared then reloaded from the central computer

The idrive should have an entry for each service with sub menus for each item replaced, eg there will be an entry for oil, another for air filter etc

It IS possible to update the idrive yourself (there are utilities out there if you search) and I have done this myself to record my own interim oil changes

However, once it returns to BMW any changes I have made will no longer be present due to the idrive being wiped and reloaded from the central system, therefore I would have to reload these myself

If it's definitely all on BMW's central system you can be sure it's OK, if not then it's unclear (but still could be OK) unless you have a receipt
Pise ti gore.
E sad, moguce je da BMW zavisno od trzista ima drugaciju postavku. Zavisi od zakona kada je u pitanju zastita potrosaca.
Medjutim, to ne znaci da je garancija ponistena ako neko drugi uradi zamjenu ulja ili filtera.
Bullet Tooth Tony

#67 Re: BMW 116

Pa da .... ali ti nece biti upisan u BMWov centralni kompjuter ... znaci hocu da prodam auto 2019te, kupac kaze moze ali da se pogleda u ovlastenom , odemo ... kazu u ovlastenom , zadnji servis ulja kod nas radjen 2014te nakon toga prazno, nemamo podataka .... sta je gdje je radio :?: ..

Nemam pojma.... sad za sad servisiram u ovlastenom zbog starosti vozila , mogucnosti kao i prilike da se bolje proda automobil (u drzavi u kojoj sam) ...
zforumas

#68 Re: BMW 116

Post by zforumas »

Bullet Tooth Tony wrote:Pa da .... ali ti nece biti upisan u BMWov centralni kompjuter ... znaci hocu da prodam auto 2019te, kupac kaze moze ali da se pogleda u ovlastenom , odemo ... kazu u ovlastenom , zadnji servis ulja kod nas radjen 2014te nakon toga prazno, nemamo podataka .... sta je gdje je radio :?: ..

Nemam pojma.... sad za sad servisiram u ovlastenom zbog starosti vozila , mogucnosti kao i prilike da se bolje proda automobil (u drzavi u kojoj sam) ...
Cim mi istekne Service Inclusive paket mijenjam za noviji i zdra'o.

@ jefferson
Jel' to Carly koristis?
condy

#69 Re: BMW 116

Post by condy »

Žestok dvoboj, nema šta !!!

Pogledat do kraja.

mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#70 Re: BMW 116

Post by mk ultra »

https://www.ato24.de/media/catalog/prod ... l-04_7.jpg

ovo je shell ulje, barem kod nas tako dolazi
basicm

#71 Re: BMW 116

Post by basicm »

Ne znam o cemu raspravljate, pa ovdje kod nas je sasvim normalno otici u ovlasteni da urade sve kako treba. Pa mislim zar ima neka druga opcija?

:D
Throttle

#72 Re: BMW 116

Post by Throttle »

condy wrote:Žestok dvoboj, nema šta !!!

Pogledat do kraja.
Audi se ispaljuje strašno s mjesta al onda bimmer žestoko čupa. Ustvari nijanse odlučuju
Vjerovatno je bmw i nešto lakši od karavana al kvatro na startu je do jaja :mrgreen:
muha_sa

#73 Re: BMW 116

Post by muha_sa »

Bullet Tooth Tony

#74 Re: BMW 116

condy wrote:Žestok dvoboj, nema šta !!!

Pogledat do kraja.

Zaista zestok :D

Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#75 Re: BMW 116

Post by Romeo 80 »

Kako su ovi stari BMW-i lijepi. Ovo sad sto prave je :fazlija: U istom kontekstu moram spomenuti i Subaru :-?
Post Reply