BMW 116

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

SSwfin20

#1 BMW 116

Post by SSwfin20 »

Namjeravam da kupim BMW 116 od 2005 godine pa do 2008, pa ako je ko imao iskustva sa tim autom neka pise da li je to dobar izbor auta koje su njegove mane i td. svaki savjet je dobro dosao hvala vam....
mzungu

#2 Re: BMW 116

Post by mzungu »

fin adis wrote:Namjeravam da kupim BMW 116 od 2005 godine pa do 2008, pa ako je ko imao iskustva sa tim autom neka pise da li je to dobar izbor auta koje su njegove mane i td. svaki savjet je dobro dosao hvala vam....
Ne znam dragi fini Adise za taj tvoj 116,al za moj bmw ti mogu reci oni sto ga uzese, tj otese :)
Tako da cu se ja skodi vratiti opet :D
SSwfin20

#3 Re: BMW 116

Post by SSwfin20 »

Ma ko ti uze BMW-a (oteo)

Sent from my iPhone using Tapatalk
mzungu

#4 Re: BMW 116

Post by mzungu »

fin adis wrote:Ma ko ti uze BMW-a (oteo)

A valjda neko kome je vise trebao
SSwfin20

#5 Re: BMW 116

Post by SSwfin20 »

Hehe :)

_mufljuz_

#6 Re: BMW 116

Post by _mufljuz_ »

meni vala brate ruzan - al eto staticki perfektan 50:50 podjela tezine na osovine... jedan od najperfektnijih auta na svijetu...
mzungu

#7 Re: BMW 116

Post by mzungu »

_mufljuz_ wrote:meni vala brate ruzan - al eto staticki perfektan 50:50 podjela tezine na osovine... jedan od najperfektnijih auta na svijetu...
Ma vala bas tako, ne znam koji im qrac pa su izbacili ovog mutanta...
I tamam se poprave s novom dvicom, kontam ide u istoriju ovaj kec, i danas citam na klix-u dolazi dvica karavan prednji pogon. WTF?! Jos samo da kombi naprave i odose u PM

Sorry @fin adis, ali pajdo auto je ruzan do bola!
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#8 Re: BMW 116

Post by mk ultra »

mislim da ces dati previse novca za auto sa 100 PS ... jos skuceno unutra

to da li je ruzan to je manje bitno, kad vidis M47, N47D BiTurbo, ili N52B ... to se isplati kupiti, ali ovako, mislim da ti je bolje traziti nesto tipa astre, golfa, focusa i t d, a za te novce mozes naci svasta
_mufljuz_

#9 Re: BMW 116

Post by _mufljuz_ »

mk ultra wrote:mislim da ces dati previse novca za auto sa 100 PS ... jos skuceno unutra

to da li je ruzan to je manje bitno, kad vidis M47, N47D BiTurbo, ili N52B ... to se isplati kupiti, ali ovako, mislim da ti je bolje traziti nesto tipa astre, golfa, focusa i t d, a za te novce mozes naci svasta
pa skuceno je bas zbog toga sto su kabinu stucali nazad na nacin da motor i mjenjac budu iza prednje osovine sto ce reci do pola medjuosovinskog razmaka skoro, plativsi danak prvo ergonomiji, prtljazniku, pa dizajnu pa onda ljepoti....

jedini BMW koji je jos preostao da je lijep dizajnom je kupe verzija trojke koja se pravila do prosle ili pretprosle godine....
mrakaca ..... ovo ostalo jebo mater ko da su zabe uzele kist i cetku u ruke i formirale dizajn - a o sljepcima koji kupuju nakarade da ne pricam...
romeomoraprezivjeti

#10 Re: Odg: BMW 116

Post by romeomoraprezivjeti »

mzungu wrote:
fin adis wrote:Namjeravam da kupim BMW 116 od 2005 godine pa do 2008, pa ako je ko imao iskustva sa tim autom neka pise da li je to dobar izbor auta koje su njegove mane i td. svaki savjet je dobro dosao hvala vam....
Ne znam dragi fini Adise za taj tvoj 116,al za moj bmw ti mogu reci oni sto ga uzese, tj otese :)

Ako ces se skodi vratiti,ja ti preporucujem feliciju,ona se jedina ne krade:-D

poslano s moga Sonija Ze:-D
ado-šampion

#11 Re: BMW 116

Post by ado-šampion »

Ja sam isto zainteresovan za keca (mada ja ne planiram uzimati sad brzo)...

Neki dan sam imao tog keca 2008 i tricu 2008 jedan pored drugog da razgledam... Kec je fenomenalan na vozackom mjestu, vozacka pozicija je odlicna, s velikim mogucnostima podesavanja... ja sam 188 cm, mogu odmaci sjediste da ne mogu dohvatiti pedale. Kad spustim skroz sjediste kako mi najbolje odgovara, ostane mi 10-15 cm iznad glave. Isto tako, spoj centralne konzole i onog centralnog tunela nije presirok, tako da ne smeta desnom koljenu, sto je izrazen problem kod dosta auta u toj klasi (npr. kod Audija A3 tog godista). Ni sirina nije problem. Medjutim, kad se ja smjestim kako mi odgovara naprijed, nazad se ne mogu ni uvuci. :-)

Trica vjerovao ili ne naprijed nema nista vise prostora, jedino je blago prozracnija vjerovatno zbog vece sofersajbe i vece visine auta. Ima nesto bolje materijale doduse. Nazad ne znam, nisam sjedio. Pitao sam prodavaca (radilo se o auto salonu), cudio sam se kako nije veca razlika, kaze on to je tu negdje i na cesti.

Znaci, ovo je bilo cisto razlike izmedju trice i keca i pitanje "da li je kec malen", posto je i meni dvojba; ako je kec malen za moje potrebe isao bih na tricu. Moj zakljucak trenutno je da za dvoje (bracni par recimo) nije uopste, vozac gotovo da nece ni primijetiti razliku.

Generalno, taj isti dan buraz je kaparisao Pezo 308, i mada je taj Pezo jedan od boljih u klasi kad su u pitanju materijali i uredjenje unutrasnjosti, o odnosu na keca to su dva svijeta razlicita.

Eto, to je ono sto ja znam, valjda sam malo pomogao, uglavnom pratim diskusiju...
lavic

#12 Re: BMW 116

Post by lavic »

Dobar auto bez daljnje diskusije. Jedino obratiti paznju kod 116i modeli do redizajna zbog mogucih problema sa lancem.
Zamjena moze biti skupa jer se lanac nalazi do kabine. Traziti 116i redizajn sa 122 KS.
mzungu

#13 Re: Odg: BMW 116

Post by mzungu »

romeomoraprezivjeti wrote:
mzungu wrote:

Ako ces se skodi vratiti,ja ti preporucujem feliciju,ona se jedina ne krade:-D

poslano s moga Sonija Ze:-D
Ili neka fabia starija karavan benzin
mzungu

#14 Re: BMW 116

Post by mzungu »

Usput, da ne otvaram novu temu, nadam se da pokretac nece zamjeriti.. ima li smisla restaurirat jednog 518 prvi vlasnik (u familiji) 92g, i gdje? Zapusten, raditi na limariji, itd.
Na mobile.de nema bas za male pare dobrog, mislim za djelove.
citroen xm

#15 Re: BMW 116

Post by citroen xm »

Pa jedino ako baš voliš taj auto i ako hoćeš da sačuvaš tu porodičnu relikviju. Tada priča o isplativosti pada u vodu. Daćeš puno para za auto koje nije interesantno kao neki kolekcionarski primjerak.
mzungu

#16 Re: BMW 116

Post by mzungu »

citroen xm wrote:Pa jedino ako baš voliš taj auto i ako hoćeš da sačuvaš tu porodičnu relikviju. Tada priča o isplativosti pada u vodu. Daćeš puno para za auto koje nije interesantno kao neki kolekcionarski primjerak.
Druze bas dobro receno, nisam ni ja pobornik veliki vec supruga mi, jer s njene strane dolazi. Ni meni nije ta serija nesto. Imao sam E21, i to onaj 320 s 4 fara, ljepotan pravi jos ona kanarinca boja, neke 97-e. Nazalost otisao bezze, a sad ga u Bosni ni za lijeka nema da valja ikako.

Kako god, taj prvi i ovaj zadnji su ostali u pamcenju kao nenadjebiva vozila 8)
citroen xm

#17 Re: BMW 116

Post by citroen xm »

Ma meni se i ta serija petice sviđa. Nekako mi je pravi BMW. Samo što nema neku vrijednost na tržištu pa ako ne želiš da bude vječno tvoj i ako poželiš nekada da ga prodaš otiće u bescjenje bez obzira na tvoj trud i uložena sredstva.

Porodične stvari ili ljubav prema određenom autu totalno mijenjaju stvari. Recimo ja već 2 godine razrađujem plan totalne restauracije Citroena XM V6 jer volim to auto i to mi je dječački san. E takvo auto će biti moje dok sam živ, ali će pojesti i gomilu novca koja se nikada ne može izvući.

Zbog svega toga kod auta ja ne volim priču o isplativosti. Ako možeš finansijski i baš voliš ne gledaš koliko košta i isplati li se. Ako ne možeš finansijski onda voziš ono što realno možeš priuštiti i gledaš da maksimalno uživaš u tome.

Eto razmisli dobro i odvagaj. Pozdrav i srećno!
motor

#18 Re: BMW 116

Post by motor »

evo da se vratimo opet kecu. Kod mene je 118d sa M47 motorom i 122ps. Kao sto neko gore napisa kecevi benzinci do 06/2007 su imali problema sa lancem, kao i dieseli poslije faceliftinga. Znaci ako benzinac onda poslije 2007, ako diesel prije 2007. Mane: otezan ulazak, auto je prilicno nizi od konkurencije u klasi, pozadi skucen prostor, gepek takodje nije veliki.. Pozitiva: Sigurnosnost state of the art, posebno kod bocnog udara, fenomenalan ovjes, nitko u toj klasi ne lezi na cesto kao kec, cak i oni na zadnjoj klupi mogu da osjete dinamiku ovjesa. Motor od 122ps je prava mjera, ponekad imam se osjecaj da ima puno vise konja. Ranije sam imao aktuelnog Megana diesel sa 130 ps, isao je odlicno...., ali..., mi nikad nije dao zadovoljstvo koje pruza kec.
Ako nemas iskustvo sa zadnjim pogonom.., ispocetka polako, da ga osjetis, sta moze a sta ne. Kad ga upoznas, radovat ces se svakoj krivini kojoj vidis ispred sebe jer kec i zadnji pogon obozavaju krivine :D
Sve u svemu however sretno i drzim ti palceve za keca ;-)
SSwfin20

#19 Re: BMW 116

Post by SSwfin20 »

motor wrote:evo da se vratimo opet kecu. Kod mene je 118d sa M47 motorom i 122ps. Kao sto neko gore napisa kecevi benzinci do 06/2007 su imali problema sa lancem, kao i dieseli poslije faceliftinga. Znaci ako benzinac onda poslije 2007, ako diesel prije 2007. Mane: otezan ulazak, auto je prilicno nizi od konkurencije u klasi, pozadi skucen prostor, gepek takodje nije veliki.. Pozitiva: Sigurnosnost state of the art, posebno kod bocnog udara, fenomenalan ovjes, nitko u toj klasi ne lezi na cesto kao kec, cak i oni na zadnjoj klupi mogu da osjete dinamiku ovjesa. Motor od 122ps je prava mjera, ponekad imam se osjecaj da ima puno vise konja. Ranije sam imao aktuelnog Megana diesel sa 130 ps, isao je odlicno...., ali..., mi nikad nije dao zadovoljstvo koje pruza kec.
Ako nemas iskustvo sa zadnjim pogonom.., ispocetka polako, da ga osjetis, sta moze a sta ne. Kad ga upoznas, radovat ces se svakoj krivini kojoj vidis ispred sebe jer kec i zadnji pogon obozavaju krivine :D
Sve u svemu however sretno i drzim ti palceve za keca ;-)
hvala na svim savjetima :D
AdnanSA

#20 Re: BMW 116

Post by AdnanSA »

Meni se isto serija 1 pravo svidja. Dizajnom je nekako neobična kao neki mali muscle car, ni nalik bilo čemu u svojoj klasi.
Interesantno je da se vlasnici uopšte ne žale da je skučena. To je prema mišljenju nekih tamo engleza i francuza (njihove ankete) ali opet šta oni znaju. :-D Koliko sam moga shvatiti 116i ima motor od PSA grupacije 1,6 VTI i izgleda da u matičnoj kući radi puno bolje nego u BMW-u. Problemi sa lancom do faceliftinga. Izgleda da mnogi proizvođaći imaju problema sa pogonskim lancom pa tako i BMW. Kaže mi neki dan moj automehaničar jebo ih lanac u motoru kad skinem i pogledam na šta liči rekao bih da je bolji na nekim biciklima.
Cijenu drže pravo dobro i uprkos skučenosti, izgledu, visokoj cijeni i problemima sa lancem u dogledno vrijeme kupujem jednog.
ado-šampion

#21 Re: BMW 116

Post by ado-šampion »

AdnanSA wrote:Meni se isto serija 1 pravo svidja. Dizajnom je nekako neobična kao neki mali muscle car, ni nalik bilo čemu u svojoj klasi.
Interesantno je da se vlasnici uopšte ne žale da je skučena. To je prema mišljenju nekih tamo engleza i francuza (njihove ankete) ali opet šta oni znaju. :-D Koliko sam moga shvatiti 116i ima motor od PSA grupacije 1,6 VTI i izgleda da u matičnoj kući radi puno bolje nego u BMW-u. Problemi sa lancom do faceliftinga. Izgleda da mnogi proizvođaći imaju problema sa pogonskim lancom pa tako i BMW. Kaže mi neki dan moj automehaničar jebo ih lanac u motoru kad skinem i pogledam na šta liči rekao bih da je bolji na nekim biciklima.
Cijenu drže pravo dobro i uprkos skučenosti, izgledu, visokoj cijeni i problemima sa lancem u dogledno vrijeme kupujem jednog.
I nije uopste skucen za svoju klasu. Sve je to manje vise isto. Sad u subotu sam imao 118d i Ford Focus neki 2008 jedan pored drugog, u 5 deka su sto se tice prostora, po meni. Naprijed i u jednom i drugom mogu se udobno smjestiti, s tim da se za moj ukus sjediste u Focusu ne moze dovoljno spustiti, tj. za moj ukus uvijek sjedim previsoko, nimalo sportski. Nazad, kad se smjestim udobno naprijed sa svojih 188 cm visine, nazad se jedva uvucem i u kec i u Focus, a glavom dodirujem krov kad se ispravim u oba auta. Razlika je mozda u 10% na strani Focus. 100 ljudi 100 cudi ali ja onaj osjecaj za volanom u kecu ne bih mijenjao za polozaj sjedenja gotovo kao u kombiju i 10% prostora vise...

Da, ispravljam iz svog prethodnog posta... Kad sam pogledao malo bolje, materijali u unutrasnjosti u trici i kecu se ne mogu porediti. U trici gdje god dohvatis, gornji dio table, donji dio table, naslon za lakat na vratima, tapacirung na vratima, svugdje je mekano. Kod keca je na sve strane tvrda plastika, mali dio gornjeg dijela table je mekanija. Ali eto svi prekidaci su mekani i naslon za lakat na vratima je isto tako mekan, sto je jako bitno, prakticno dosta bitnije nego plastika na tabli. Mada stoji, po materijalima unutra kec je u odnosu na tricu za 2 klase nize. Ostalo sve stoji sto sam pisao prethodno, o prostranosti sve stoji...
SSwfin20

#22 Re: BMW 116

Post by SSwfin20 »

Pa kako sad ja mogu znati da li auto ima problem sa lancem na sto da obratim paznju prilikom kupovine koji su simptomi kvara lanca, kako mogu provjeriti da je lanac ok.

lavic

#23 Re: BMW 116

Post by lavic »

fin adis wrote:Pa kako sad ja mogu znati da li auto ima problem sa lancem na sto da obratim paznju prilikom kupovine koji su simptomi kvara lanca, kako mogu provjeriti da je lanac ok.

Prva stvar je kad upalis BMW benzinac on mora bez obzira kakva je vanska temperatura upalit bez gasa, a iz motornog prostora se ne smije cuti nikakav zvuk, a pogotovo ne metalni zvuk.

Ako budes cuo bilo kakvo zvonjenje, cegrtanje i slicno onda je vrijeme zamjene lanca i zatezaca.
SSwfin20

#24 Re: BMW 116

Post by SSwfin20 »

lavic wrote:
fin adis wrote:Pa kako sad ja mogu znati da li auto ima problem sa lancem na sto da obratim paznju prilikom kupovine koji su simptomi kvara lanca, kako mogu provjeriti da je lanac ok.

Prva stvar je kad upalis BMW benzinac on mora bez obzira kakva je vanska temperatura upalit bez gasa, a iz motornog prostora se ne smije cuti nikakav zvuk, a pogotovo ne metalni zvuk.

Ako budes cuo bilo kakvo zvonjenje, cegrtanje i slicno onda je vrijeme zamjene lanca i zatezaca.
Aha ok hvala na savjetu :)

SSwfin20

#25 Re: BMW 116

Post by SSwfin20 »

Da li je puno za bmw- a 116 2005 god 150 hiljada predjenih kilometara sa redovnim servisima?

Post Reply