Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Propast1 wrote:Za koji mjesec sirom platene ce svi koji smatraju da trebaju promjene izaci isti dan na ulice u znak protesta, i to za sve nas koji ne zivimo u demokratiji. Samo psss da Ibro Spahic to necuje
A za kad je zakazan taj globalni protest, da se brate dignemo svi i izadjemo na ulice Da nije slucajno 1. juli?
Koliko mi znamo ljudi da misli slicno kao i mi? 5, 10 ili 100? To nije bitno ali sigurno je na svakih 10 što znamo da razmislja slicno kao i mi jedva da mozemo naci jednog ili dvojcu sto razmislja kao ovi nacionalisti na vlasti! Ali (skoro) uvijek ova dva su tako jasno opredjeljena i uvjedjena da su u pravu a od ovih 10 sigurno 8 ce reci odmah na prvu regovati ''pa nemozemo nista uciniti (ili se nece moci dogovoriti sta treba uciniti)...''
Razlog je u tome sto slijeđenje vođe ne zahtjeva dubokoumno razmisljanje (kao za ovu dvojcu mojih-tvojih prijatelja koji podrzavaju nacionaliste) vec je samo dovoljno da ponavljaju kao papagaji da su oni u pravu a ostali u zabludi (to vam puno slici socijalizmu, bitno je nauciti par strofa i to je to - nisu bezveze bili pioniri).
To toliko zastrasi nas koji mislimo drugacije jer vi cete od 10 sresti dva koji (ubjedljivo) zagovaraju nacionaliste, a 8 koji ne ali nijedan od tih osam nema identican stav i onda kao fatamorgana ova dvojca naprave takvu iluziju da svi 90 posto misli kao nacionalisti.
Samo treba biti uvjerljiv. I uvijek imati jedno na umu. Treba zajedno misliti sta mi to hocemo? I sta to mi necemo? Tesko da neko moze izrukava napisati sta bi to mi sve htjeli i sta ne.... Ali za pocetak ovde mnogo toga vise pise sta bi trebalo a sta ne, nego u vecini novina, TV emisija ili magazina u Bosni. I to je pocetak
Za onog sto se zove Harry: Prvo, Harry, (Znas onu pjesmu od Macy Gray? Ne znas, garant.) cijela prica je autogol, a kako to ti nisi skonto, to je do tebe... Nesto sto pocinje sa "glupi smo" i zavrsava sa "glupi smo" od samog početka daje odgovor na pitanje: ARE WE STUPID? A od Srba (iz Srbije) mozemo prepisati fol, kad su ih gadjali jajima. Jaja su bila extra oruzje. Samo ne znam, otkud im tolika jaja, mada bi mi mogli praviti topove od mlijeka, koje je nasi poljoprivrednici i tako i tako prosipaju....
PITANJE: Hoce li neko pokrenuti anketu? Poput: da li bi ste izasli na ulice 1. jula (samo ne valja REVOLUCIJA kad se razljepota, trebala bi biti na proljece, uz kisu, ili nedaj Boze snijeg, jer ono tad ljudi izgledaju jos isfrustriranije i tacno se vidi, kad izadjem na ulicu, vidi da nam je svima preko glave: JOJ TESKE ZIME...) ili nekog drugog proljetnog datuma i zahtijevali pod 1. prijevremene izbore (da konacno padne vladajuca trojka), kako bi ova BiH bila bar polu-civilizovana. Hajmo PROPAST1, sta Sta je to demokratija ovdje, osim parlamentarnih izbora? ili ti ga, pod 2.
A istina je da SDA samo nanosi stete Bosancima, SDS Srbima, a HDZ Hrvatima. Bosnjaci najlakse mogu postati najveca bjeda Evrope sa SDA, Srbi s SDS, a Hrvati s HDZ.
Ovo netreba puno dokazivati, dokazi su ocigledni, samo trebaju odvazni koji ce siriti ideje od kojih ce svi imati koristi u buducnosti. Bez lazi, iluzija i obmane. Ko ce to drugi uraditi ako ne ja ti moji i tvoji prijatelji??? Jer ako nece nasi prijatelji pomoci nama, onda se moramo zapitati slijedeće:
Onaj ko je ravnodusan na sve u zemlji i nezeli ucestvovati on direktno doprinosi da se nasi snovi ne ostvare. Znaci doprinosi da ja ti i cijelo drustvo postanemo siromasi koji traze koru hljeba po kontejneru. pa zar je to prijatelj....... za mene je najveci dusmanin.
Mislim da se ovaj dolje tekst odlično uklapa u temu. Magazin Start BiH
Uvodnik
Ja Kaligula, parlamentarac
Kako je zabilježio poljski historičar Aleksandar Kravčuk, rimski imperator Kaligula jednog dana uobrazio je da razgovara sa boginjom Mjeseca, pa je zapitao svog pratioca:
- Vidiš li tu boginju?
Jadnik je s pobožnim strahom pogledao u zemlju i sav se tresući prošaptao:
- To samo vi, bogovi, možete uzajamno da se vidite.
Kaliguli se dopao odgovor. Kravčuk dalje bilježi kako je plaćao životom svako ko nije mogao imperatoru pružiti tako lukav i brz odgovor. Zbog toga je stradao tadašnji slavni glumac Apel koji je oklijevao da kaže ko je veći, Kaligula ili božanstvo Jupiter. Jadni glumac podlegao je nakon dugog mučenja, tokom kojeg mu je car laskao:
- Čak i kad jaučeš imaš divan glas!
Ova epizoda, prema Kravčuku, najbolje ilustrira korijen Kaligulinog razornog ludila. Imperator je konačno poludio onog trenutka kada je sebi namijenio božanske atribute i potpuno se fizički i emotivno odvojio od ljudskog roda. Postao je neosjetljiv na ljudsku patnju. I najveća zvjerstva mogao je činiti uz radost i infantilnu radoznalost.
Neka me neko ispravi, ali skromno sumnjam da se u ponašanju ovdašnjih najviših političara mogu prepoznati te osnovne Kaliguline osobine. Jer, čini se da su članovi Predsjedništva i sabraća im parlamentarci zaključili kako imaju pravo na mnogo veće privilegije nego što ostatak ljudskog roda u BiH može i usniti.
Nije mi teško prekucati posljednji dugački spisak povlastica koje su naša veličanstva, svojom beskrajnom milošću, odlučili da ustupe sami sebi. Dakle, prema predloženom zakonu o pravima i dužnostima članova Parlamentarne skupštine BiH, narodni tribuni izmaštali su sebi troškove za kontaktiranje sa biračkim tijelom, naknade za rad članova nekakvih komisija, za odvojeni život od porodice, za slučaj smrti, teške invalidnosti i bolesti, troškove službenih putovanja, korištenja hotelskog i privatnog smještaja, reprezentacije i ćaskanje na mobilni telefon... Ako ih zdravlje posluži, parlamentarci planiraju uživati u mirovini obračunatoj prema posljednjoj godini mukotrpnog rada za dobrobit naroda. Na taj način njena suma može dostići 2.500 maraka, što je desetak puta više od penzije koju zaslužuje običan puk. Braća su vizionarski predvidjela i slučaj da, ako kakvom nesretnom igrom sudbine neko od njih zaglavi u zatvoru, njegova porodica ima pravo na penzijicu. Slične povlastice predviđene su i za članove Predsjedništva. Obrazloženje za povećanje penzija trijumviratu dao je izvjesni Momčilo Novaković koji je zapitao zabezeknuti narod: Pa ne mislite valjda da članove Predsjedništva, nakon što im istekne mandat, treba pustiti da rade kao konobari? Narod ništa nije odgovorio...
Napomenimo, za potrebe eventualnih budućih istraživanja, da su naši tribuni sredinom prošle godine sebi već obezbijedili povećanje plate. Osnovica crkavice im je sa tričavih 2.000 maraka uvećana za zastupnički paušal od 800 maraka i siću od 1.500 maraka kompenzacije za duševne patnje odvojenosti od vjernih ljuba, traktora i ognjišta. Kao vrhunac zajebancije, ne bi li pored kućnog budžeta obogatio i bračnu postelju, izvjesni Mirsad Hasanić zamislio je i par amandmana s kojim se može zakonski regulirati poligamija.
Tako se nacionalne vođe, fizički i emotivno odvojene od ljudskog roda, u najboljem dinastičkom maniru, trude da obezbijede svoje porodice za nekoliko pokoljenja. Za to vrijeme, običan svijet, udaljen od bajnih parlamentarnih vrtova, pokušava da se snađe sa privredom koja grca u lopovskoj privatizaciji, sa mizernim penzijama i rijetkim platama. Napadaju ga epidemije, podižu se zidovi Evrope, povećava se procenat nezaposlenosti a sa njim i samoubistava, razbojnici su sve vještiji, policajci sve mutaviji... Troškovi državne uprave već sada uzimaju 60 procenata bruto društvenog proizvoda. Trenutno je teško procijeniti koliko će novi zakon zagristi budžet i kako će se to odraziti na funkcioniranje BiH, koja se, prema mišljenjima finansijskih eksperata, nalazi pred bankrotom. Obzirom da ne možemo procijeniti razmjere još jedne katastrofe, pozovimo se ponovo na historiju - učiteljicu života.
Kada su Kaligulu konačno smakli bijesni pretorijanci, na prijesto Rima došao je smotani ali i okrutni Klaudije, koji je dodatno produbio krizu u rimskom društvu. Nakon što je Klaudije pojeo otrovane smokve, naslijedio ga je usvojenik Neron. Taj nestaško konačno je spalio Rim, poznato je...
Ne bilo primjenjeno.
stickitout wrote:... Za tako mali grad ovde je previse ambasada, pita li se iko sta ba ovi ljudi rade ovde? Diplomatija?
...
Kasno je za revolucije sada. Revolucija je ovde bila i prosla i na zalost mi nista nismo od nje uspijeli sacuvati.
Drzava BiH > glavni grad Sarajevo = strane ambasade
Sta nije tu u redu ? Mnogo cega je u Sarajevu previse (nesposobna vlada, politicki i svaki drugi oblik kriminala...), ali eto... ambasade su problem.
Sta bi se tek reklo da su ambasade malo decentralizovane... jedna u Sarajevu, sedam u Mostaru, cetiri u Banjaluci, ostale...
A ovo sto smo imali nije bila revolucija, nikako oruzana revolucija. Mi smo sistem promijenili u miru - prvim demokratskimj izborima na kojima su pobijedili SDS, HDZ i SDA (nacionalisticke stranke).
Dakle, imali smo revoluciju sprovedenu u miru... po "svim" demokratskim principima.
Pises nista od nje nismo mogli sacuvati. I previse smo sacuvali od nase "mirne demokratske revolucije", cak sta vise jos smo u fazi penjanja prema "nacionalistickom boljhitku".
Da je nekako izgubiti ono sto za sto smo se "revolucijom" na prvim demokratskim izborima izborili...
Gospodine fair
Nisam se vjerovatno pravilno izrazio ali sam mislio na revoluciju od drugog svijetskog rata.
Nije ni za Titovo doba bilo bajno, ali je taj ciko barem uspio mir neki zavest za svog zivota. Covijek je svim narodima te SFRJ lijepo govorio sta nas ceka ne bude li razuma i razmisljanja svojom glavom.
Eh eto sad imamo poslanike sa zapada, nemaju ih ni U Hrvatskoj, Ni u Srbiji ali BiH ih ima. Zasto? Zato sto nismo sami ni htjeli ni znali. Svaka susa jebena je politicar danas. Mi po forumu mozemo biti razlicitih misljenja ali je jedna istina tuzna "ne jebe NAS niko 2%"
A to da Amerikanci vole pomoci......kakva varka Mlinarica Marka.
Uvijek Ameri sacekaju da im klekne miljenik pa onda u zadnjih 5 minuta ulete po svoje herojstvo. Pocnimo od prvog svijetskog, drugog, Gulfskog, pa i naseg BiH rata.
Ne krivim ja nikog a niti se pravdam ikom, cinjenice same za sebe govore.
Stavi malo leda u fructalov sok mora da je vruce down under.
A istina je da SDA samo nanosi stete Bosancima, SDS Srbima, a HDZ Hrvatima. Bosnjaci najlakse mogu postati najveca bjeda Evrope sa SDA, Srbi s SDS, a Hrvati s HDZ.
Ovo netreba puno dokazivati, dokazi su ocigledni, samo trebaju odvazni koji ce siriti ideje od kojih ce svi imati koristi u buducnosti. Bez lazi, iluzija i obmane. Ko ce to drugi uraditi ako ne ja ti moji i tvoji prijatelji??? Jer ako nece nasi prijatelji pomoci nama, onda se moramo zapitati slijedeće:
Onaj ko je ravnodusan na sve u zemlji i nezeli ucestvovati on direktno doprinosi da se nasi snovi ne ostvare. Znaci doprinosi da ja ti i cijelo drustvo postanemo siromasi koji traze koru hljeba po kontejneru. pa zar je to prijatelj....... za mene je najveci dusmanin.
odlicno receno
mene boli ova sutnja, dok se nacionalisticke strasti pale istim intenzitetom kao prije, u toku i direktno poslije rata, a zemlja i ugled joj u svijetu tone li tone...
siromase narod, sramote drzavu, to su GNJIDE koje treba iskorijeniti
MI SMO JEDNA OBICNA BIJEDNA BANANA REPUBLIKA i ispunjava SVE odlike iste: nema svoj stav, identitet, kulturu, sklopljena navrat na nos (dejtonska BIH) i sluzi tek reda radi
ako bi bilo ikakve naznake za sveopsti bunt, a on se mora organizovati od ljudi koji zive tu, ja bih se iz istih stopa zaputio u BIH i pomogo sve to barem mojim ucescem ako nista drugo.
zvuci izlizano, pateticno i neoriginalno, ali na ovu temu nemam boljeg komentara od
svila wrote:Obzirom da ne mozˇemo procijeniti razmjere josˇ jedne katastrofe, pozovimo se ponovo na historiju - ucˇiteljicu zˇivota.
Kada su Kaligulu konacˇno smakli bijesni pretorijanci, na prijesto Rima dosˇao je smotani ali i okrutni Klaudije, koji je dodatno produbio krizu u rimskom drusˇtvu. Nakon sˇto je Klaudije pojeo otrovane smokve, naslijedio ga je usvojenik Neron. Taj nestasˇko konacˇno je spalio Rim, poznato je...
Ne bilo primjenjeno.
Ne treba traziti paralele. Imamo stalnu krizu, drzava nam je gorjela, a danasnji politicari potpaljuju "vatre" s tim da da ove nase imaju jos gore poslijedice. Dakle, primjenjeno je.
Neko ovdje rece da napravimo anketu. Drugi vice "Dosta nam je svega." Treci podrzava revoluciju.
Predpostavljam da nas je 75% na ovom forumu iz dijaspore. Sta mi mozemo da ucinimo odavde? Kada pokusamo nesto, dobijes apatiju kao odgovor ili kritiku na ulozeni napor koji su drugi povrsno procitali--ili cak nisu. Neko mi napisa za DEMPRO websajt da mi je "tekst nesto podug." Kao, mozes li ti sazeti sve to kako da si poboljsamo zivot u jednu recenicu?!?
Evo, kako ne: instant kafa, instant rjesenja, instant demokratija. Jel' to sada u redu?
Mi iz dijaspore smo kao vojnik Svejk: guraju ga u invalidskim kolicima, a on mlatara stakama i vice "Na Beograd!" Komicno, ali mi nije do smijeha.
U BiH imamo "papirnu demokratiju" i jos gore: nesto sto nam se natice od drugih JER MI NECEMO I NE ZNAMO BOLJE. Mi smo indiferentni na sve oko nas: neko DRUGI treba da ocisti nase stubiste, ulaz, i dio ulice ispred nase kuce.
Demokratija nije "mislena imenica." Kada pjeshak u Njemackoj stoji pred crvenim svijetlom u 1.15 ujutro i ceka na zeleno, taj zna i postuje cinjenicu da demokratija nije apsolutna sloboda nego vrlo strogo definisana sloboda. Apsolutna sloboda je anarhija. Demokratija je ta koja "gusi" obavezama: zakonskim, komsijskim, licnim, etickim...ne kradi, ne parkiraj ovdje, ne davaj lazne izjave, ne bacaj odpatke...
Zato stvarna demokratija i jeste breme mnogim nasima kada odu vani, jer oni ne znaju kako da se ponasaju, kako da postuju novo drustvo, i kako da se uklope u isto. Inace slijedi kazna: od prezira do zatvora. (Prezira?!? Nemoj me nasmijavati.)
Mi trebamo strogog vodju koji se nece libiti da "skida glave" kada treba. Singapur je postao jedna od najprosperitetnijih drustva u svijetu sa zakonima kao sto je drakonska kazna od $500 za bacanje zvake ili cikova na ulici koja se naplacuje bez pardona. Kod nas: "Bjezi ba, sta ti meni tu."
Taj vodja se mozda rodio ili raste. Ali ga jos nemamo.
Mi trebamo da konacno dozivimo akt mirnih demonstracija mladih koje ce da za kratko vrijeme da paralizuje svakodnevni zivot. 150 aktivnih studenata neka zamandale ulaze na fakultete, 300 drugih da budu to za svaki slucaj, a za nedjelju dana, imacemo desetine firmi i fabrika zatvorene od zaposlenih na isti nacin. Nema autobuskog prevoza, vozova, tramvaja. Nemojte ni pokusati da me uvjeravate do ovo ne bi bilo efektivno. Jer kada bi se to svakodnevno ponavljalo kroz nase novine i TV, zatim EU gradjanima, i u Evropskom Parlamentu, Paddy & Co. bi vrlo brzo dobili jasne naloge kako da veoma brzo rijese situaciju.
Mojne tisra digger. Nije moj problem. Neka neko DRUGI to napravi.
Last edited by digger on 26/02/2005 14:17, edited 1 time in total.
stickitout wrote:
Geografski polozaj BiH je idealan za sprovodjenje globalnih zavjera a Sarajevo je postala nova kazablanka. Za tako mali grad ovde je previse ambasada, pita li se iko sta ba ovi ljudi rade ovde? Diplomatija? Jest ali bez nas diplomatija eto sta. Mi smo na svom a kao da nas nema dok se druzina dogovara kako jos veci globalni haos da napravi.
Ziv bio baci tog Ludluma iz ruku....cuj Sarajevo centar medjunarodnih zavjera....
Drug moj mi nismo vjerovali u BiH da ce biti rata cak ni kad je poceo u Sloveniji (to je doduse vjezba bila vojna) ni u Hrvatskoj. U Sarajevu raja nisu vjerovala da ce biti rat cak ni kad su cete barikade postavili.....tragi-komicno zar ne. A posto vidim da i ti citas gospodina Roberta Ludlum-a, podsjeti se malo i proceprkaj po njegovim djelima pa ces naci gdje je covjek pisao o rusenju Berlinskog zida 20 godina prije nego sto je isti srusen. Podsjetio bih te isto tako da su tom covjeku nestali memoari koje je pisao u II svjetskom pod veoma, veoma cudnim okolnostoma. Sta ce nekome memoari jednog narednika?
Eeeee drug moj.....ne vjeruj ti u konspiraciju to je tvoja stvar, sjeti se ovoga za 30 godina, vjerovatno se nikad necemo upoznati ali sjeti se ti ove price. Ja cu se sigurno sjetit....sa cinicnim smijeskom na desnoj strani usana....
Nisam znao da je vjerovatno vecina na forumu iz inostranstva. Uopste nisam o tome imao predstavu. Ali i to nesta govori, koliko ljudi iz vana smiju slobodnije govoriti od ljudi koji su ovde u Bosni. Očito je da i nakon 15 godina nije ni dotle razvijena svijest da svako ama bas svako ima pravo da slobodno misli i slobodno izrazava svoje ideje.
Stvarno je onda zajebano.
Tek sad vidim da su nasi ljudi iz inostransva nasa najveca sansa da postanemo normalna zemlja. Jer mi u Bosni za mnogo toga nismo sposobni. Izmedju ostalog ni da prezivljavamo. Jer treba priznati da svu hranu i prehrambene proizvde koje Bosna uveze da bi se prehranila (1 milijardu Eura) plate upravo nasi ljudi koji se nalaze sirom planete, koji svake godine posalju oko 1,5 milijardi Euro nama ovde u Bosnu.
A vidis kako je to... a mozda zbog toga mi imamo neki unaprijed negativan stav prema njima (od nostrificiranja diploma, do problema sa drzavljanstvom i sta ja znam jos... ja sam u Bosni i nemam problema da bi ih znao napbrojati). Mozda je takvo stanje kreirano upravo zbog toga sto ljudi iz vana mogu najbrze dorinijeti rjesenju problema sa kojima mi svakodnevno zivimo... bar donekle
Propast1 wrote:Nisam znao da je vjerovatno vecina na forumu iz inostranstva. Uopste nisam o tome imao predstavu. Ali i to nesta govori, koliko ljudi iz vana smiju slobodnije govoriti od ljudi koji su ovde u Bosni. Ocˇito je da i nakon 15 godina nije ni dotle razvijena svijest da svako ama bas svako ima pravo da slobodno misli i slobodno izrazava svoje ideje.
Stvarno je onda zajebano.
Tek sad vidim da su nasi ljudi iz inostransva nasa najveca sansa da postanemo normalna zemlja. Jer mi u Bosni za mnogo toga nismo sposobni. Izmedju ostalog ni da prezivljavamo. Jer treba priznati da svu hranu i prehrambene proizvde koje Bosna uveze da bi se prehranila (1 milijardu Eura) plate upravo nasi ljudi koji se nalaze sirom planete, koji svake godine posalju oko 1,5 milijardi Euro nama ovde u Bosnu.
A vidis kako je to... a mozda zbog toga mi imamo neki unaprijed negativan stav prema njima (od nostrificiranja diploma, do problema sa drzavljanstvom i sta ja znam jos... ja sam u Bosni i nemam problema da bi ih znao napbrojati). Mozda je takvo stanje kreirano upravo zbog toga sto ljudi iz vana mogu najbrze dorinijeti rjesenju problema sa kojima mi svakodnevno zivimo... bar donekle
Ja cu ti se zahvaliti na ovome u moje ime. Tacno je da veliki broj forumasa zivi vani; mozda da se napravi anketa. Buduci da smo mi iskusili situaciju s obje strane, treba citati nase primjedbe otvorenih ociju. Mi samo uporedjujemo i prenosimo sto vidimo. Nazalost, samo u nasoj primitivnoj kulturi moguce je naci postove koji nam odgovaraju bez obzira na sadrzaj komentara: ko te treba, mora da si otisao da izbjegnes rat, sjedi gdje sjedis i ne pametuj...
OK, zaboravimo dijasporu. Ko ih sljivi. Ali, prosperitetna drustva se razvijaju prenosenjem licnih iskustava sa oca na dijete, ili sa babe/djeda na oca i dijete. Ko kod nas zaista slusa iskusnije ili starije? Kada je neko od vas mladjih zadnji puta posjetio osobu djedove ili babine dobi za razgovor i savjet? Da li je iko od vas vidio u starijoj osobi "mentora" kojeg treba slusati, od kojeg treba nauciti i koga treba oponasati?
Ne nabacujem krivnju na cijelu grupu jer mnogi ne znaju bolje. Ali mozda svi mozemo da naucimo vise slusajuci jedan drugoga.
Internet bi znatno mogao doprinijeti da se postigne konsenzus oko toga sta je problem i kako pronaci nacin da se on rjesi. Ali problem je sto malo ljudi u Bosni a) zna koristiti internet, b) ima pristup internetu.
Da li je to bas slučajno sto ni 10 % stanovnika ispunjava ovo b. a bog zna koliki je procenat koji ispunjava a.? Jeli to bas slučajno.... ili neko 'namjerno' ne zeli Bosancima omoguciti masovniji pristup internetu?
Propast1 wrote:Internet bi znatno mogao doprinijeti da se postigne konsenzus oko toga sta je problem i kako pronaci nacin da se on rjesi. Ali problem je sto malo ljudi u Bosni a) zna koristiti internet, b) ima pristup internetu.
Da li je to bas slučajno sto ni 10 % stanovnika ispunjava ovo b. a bog zna koliki je procenat koji ispunjava a.? Jeli to bas slučajno.... ili neko 'namjerno' ne zeli Bosancima omoguciti masovniji pristup internetu?
Da li je slučajno što nemamo zakon o visokom obrazovanju, o obrazovanju uopšte, da li je slučajno što djeca u školi moraju pohadjati 2 puta sedmično svake godine vjeronauku, što ih već tamo uče da su različiti i da se ne trebaju družiti, što smanjuju lekcije iz matematike, geografije "u cilju boljeg obrazovanja", što dijete trećeg razreda ne zna tablicu množenja, ali zato zna proučiti nešto na arapskom, što i samo ne razumije. Ništa nije slučajno, pa ni to s internetom. Uče nas da što manje znaš manja si opasnost za vlast i utoliko je lakše tobom manipulisati. Plaši se boga, ne poduzimaj ništa, jer ćeš poslije smrti biti sretan, ako budeš poštovao boga.
To je sva priča.