Revolucija - rano ili suvise kasno?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Propast1

#1 Revolucija - rano ili suvise kasno?

Post by Propast1 »

Nekada davno, holandjani kao najliberalniji ljudi tadasnjeg svijeta (atribut koji mogu koristiti i danas) pokrenuli su revoluciju, jer su htjeli vise individalne slobode, bolji zivot i manje upotrebe sile od strane pojedinaca koji su vladali njihovim zivotima.

Neki prije neki kasnije posli su za njihovim primjerom. rezultat je očigledan... da nije bilo njih, niko ne moze reci potpuno sigurno da li bi danas mogli ovako slobodno koristiti internet. zapravo da li zaista mozemo slobodno koristiti internet da izrazimo zaista ono sta mislimo?

Ova tema je namjenjena upravo tome - da vidimo koliko smo slobodni, da li nam treba jos slobode ili mi zaista zivimo u demokratiji? Da li je jos uvijek rano da razmišljamo o ovome ili mozda kasno? Mozda je ovo sto nama zaista treba?

:-)
Hart

Post by Hart »

Slobode nikad dosta !!!
European Convention on Human Rights and Fundamental Freedoms kao i Universal Declaration of Human Rights vrlo jasno definiraju ljudska prava i slobode... nazalost mnogi ih prihvataju samo deklarativno ili jednoznacno... :roll:

takodje treba znati da izmedju demokratije i apsolutnog postivanja sloboda i ljudskih prava ne stoji znak jednakosti... :D
Propast1

Post by Propast1 »

Ova tema namjenjena je da iskreno razgovaramo? Holandjani nisu znali za konvencije i deklaracije.... oni su znali da trebaju promjene? Gdje smo mi? Da li je Holbruk u pravu ili mozda grješi kad je nazvao Bosnu drzavom u kojoj vladaju rasističiki (principi, vođe, lideri????)
Propast1

Post by Propast1 »

Jedna pomoć: Zvuci li vam istinita tvrdnja da se slabi uglavnom priklanjaju masama i da su samo tada spremni pokazati svoje misljenje?
blue033

Post by blue033 »

Znas sta, trebaju nam neki revolucionarni studenti, koji zbog svojih ideja i poteza leze u zatvoru, mi napravimo revoluciju i postavimo njih na vlast i to je to:))))
Zox

Post by Zox »

Prava i sloboda gradjana su u silaznoj putanji svugdje u svijetu, od USA pa nadalje.
I Italija je nekad vazila za liberalnu zemlju (uprkos trideset godina vladavine demokrscana), a sad je po meni vec tri frtalja diktatura.
dinash

Post by dinash »

turbokapitaizam, globalizacija, trzni ekstremizam i drugi procesi polako pretvaraju prava i slobodu gradjana, koja su josh donedavno smatrana za "self evident truth", u commodity , odnosno, jednakost, sloboda, freedom of speech [...] vech su sada postali luksuz i maltene privilegija. bogatih dakako.

vech danas zivimo u svijetu alanforda ... gdje kojekakvi superhikovi kradu siromasnim i daju bogatim.

Image
Last edited by dinash on 24/02/2005 12:42, edited 1 time in total.
Propast1

Post by Propast1 »

Sto mi uvijek kritikujemo druge? Zar ako su su negdje slobode umanjene, onda je ok da i kod nas bude tako? Ili nas neko zaludjuje pa kaze: Pa individualne slobode u USA su ogranicene (ili ko sto rece u Italiji), normalno je da i nama nepada na pamet ideja da postanemo slobodni?

Uvijek isto.... Dok pricamo i komentarisemo druge, nama buducnost odredjuje 10 do 15 ljudi (nisam vidio tacno koliko je ljudi sjedilo za onim bijelim stolom u Neumu). Da li je to sloboda? Demokratija? Da njih 15 sjedi i odlucuje o nasoj sudbini? Ili kakva je razlika kada bi 15 obicnih ljudi sjela za sto u Neumu i razgovarali o BiH? U totalitarizmu ogromna? Jeli kod nas razlika ogromna ili zanemariva? Gdje smo mi onda?
[/quote]
Propast1

Post by Propast1 »

Sto mi uvijek kritikujemo druge? Zar ako su su negdje slobode umanjene, onda je ok da i kod nas bude tako? Ili nas neko zaludjuje pa kaze: Pa individualne slobode u USA su ogranicene (ili ko sto rece u Italiji), normalno je da i nama nepada na pamet ideja da postanemo slobodni?

Uvijek isto.... Dok pricamo i komentarisemo druge, nama buducnost odredjuje 10 do 15 ljudi (nisam vidio tacno koliko je ljudi sjedilo za onim bijelim stolom u Neumu). Da li je to sloboda? Demokratija? Da njih 15 sjedi i odlucuje o nasoj sudbini? Ili kakva je razlika kada bi 15 obicnih ljudi sjela za sto u Neumu i razgovarali o BiH? U totalitarizmu ogromna? Jeli kod nas razlika ogromna ili zanemariva? Gdje smo mi onda?
Propast1

Post by Propast1 »

Ako je ko ALEN FORDU.... znaci spremni smo da postanemo robovi? Sve bi bilo ok ako ce biti robovi i ovi sto sad vladaju Bosnom... A hoce li? ili zele samo nas
Lady_Incognitoo

Post by Lady_Incognitoo »

Nema demokratije bez saradnje gradjana.
Kako tih 15 ljudi koji sjede u Neumu da naprave sistem da mi odjednom postanemo slobodna demokratska drzava, kad (opet se moram osvrnuti na druge) mnoge naprednije drzave to jos nisu uspjele?

Sto se tice zapada, njihova demokratija podrazumijeva formalnu, političku jednakost u smislu slobode govora i biranja politickih predstavnika. I tu se ta jednakost zavrsava. U svemu ostalom prava ljudi uslovljena su podjelom drustva na bogate i siromašne.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Koliko god apsurdno zvucalo, nema demokratije bez jake drzave!
Nema je bez lidera koji su spremni na nepopularne i stroge mjere koje dugorocno dovode do rezultata!
I na kraju, nema demokratije bez povjerenja u iste te lidere!

Ah, da, da ne zaboravim:
Nema demokratije dok se religija ne postavi na pravo mjesto u sistemu a to je u granice dvorista u kojima su im bogomolje smjestene!
Demokratija i ljudska prava su nespojivi sa propagiranjem jedne istine, jednog misljenja i pripisivanja svega (ne)ucinjenog nekom imaginarnom bicu!
Svako od nas mora uzeti odgovornost u svoje ruke, zasukati rukave i polako stvarati bolje sutra! Hoce li neko pri tom pozvati Boga da mu pomogne, nikakav problem, ali samo dotle dok se Bog zove samo u pomoc, a ne ako se zove da nam isti sve uradi!
I ako i dalje budemo u laznom uvjerenju da je sve u tamo nekim bozijim rukama!
Nikad Bog nece nista uraditi ako se MI sami ne angazujemo!

U se i u svoje kljuse!
Vogon

Post by Vogon »

Vodenjak wrote:Koliko god apsurdno zvucalo, nema demokratije bez jake drzave!
Nema je bez lidera koji su spremni na nepopularne i stroge mjere koje dugorocno dovode do rezultata!

Ah, da, da ne zaboravim:
Nema demokratije dok se religija ne postavi na pravo mjesto u sistemu a to je u granice dvorista u kojima su im bogomolje smjestene!
Demokratija i ljudska prava su nespojivi sa propagiranjem jedne istine, jednog misljenja i pripisivanja svega (ne)ucinjenog nekom imaginarnom bicu!
Svako od nas mora uzeti odgovornost u svoje ruke, zasukati rukave i polako stvarati bolje sutra! Hoce li neko pri tom pozvati Boga da mu pomogne, nikakav problem, ali samo dotle dok se Bog zove samo u pomoc, a ne ako se zove da nam isti sve uradi!
I ako i dalje budemo u laznom uvjerenju da je sve u tamo nekim bozijim rukama!
Nikad Bog nece nista uraditi ako se MI sami ne angazujemo!

U se i u svoje kljuse!
Image
Propast1

Post by Propast1 »

Međutim mi takvih lidera nemamo? Ili su nasi lideri nesta najbolje za nas? I opet samo mislimo kako su svi drugi nacisti ili staljinisti, zatvarajuci opci pred onim sto pod rotacijama prolaze centrom sarajeva? Ubismo se samo da bi se uvjerili da su naši lideri ako nista onda bar ravni Park C. Heeu iz Južne Koreje koji je od jadne zemlje za 18 godina napravio svjetsko cudo.....

Ili trebamo stavljati slike Busha kao naciste jer toboze našem predsjednišvu vjerujemo vise, jer ipak smo mi pametniji od amerikanaca zar ne? Jer ako nasi nevaljaju, a mi smo ih birali, onda svi drugi moraju biti gori, jer su naravno gluplji od nas pa bi morali izabrati gore nego sto je Tihic ili Paravac ili neznam ti ko sve jos.

Jel to sto se nemoze od snijega proci kriv Bush, pa bi trebali svi reci 'Kako je dobra fotomontaza'....
Vogon

Post by Vogon »

Koliko god apsurdno zvucalo, nema demokratije bez jake drzave!

Bush je olicenje ovoga sto je naveo Vodenjak (gledajuci svjetske lidere danas)... u tom kontekstu sam mu stavio sliku...
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Vogon wrote:Koliko god apsurdno zvucalo, nema demokratije bez jake drzave!

Bush je olicenje ovoga sto je naveo Vodenjak (gledajuci svjetske lidere danas)... u tom kontekstu sam mu stavio sliku...
Amerika je jaka drzava, ali mnogo slabija od kad je Bush dosao na vlast.
Sve nepopularne i stroge mjere koje je Bush povukao bile su orijentisane prema inostranstvu dok je kod kuce pokusavao da odobrovolji glasace neopravdano im smanjujuci poreze.
Sto se unutrasnjih mjera tice, uz pomenuto smanjivanje poreza, sve ostalo sto je uradio dovelo je do toga da Amerika ima najveci budzetski deficit u istoriji te zemlje.
I na kraju, kad je povjerenje u Busha u pitanju, radi se o "povjerenju" gradjenom na istim principima na kojima se gradi i povjerenje nasih ljudi prema aktuelnim vlastima!
A ko imalo konta, zna koji su to principi!

I... Gdje ti nadje Busha u onome sto ja napisah? :roll:

:D
Propast1

Post by Propast1 »

To je blizu istine. Namjerno sam naveo Park Chung Heea, predsjednika Juzne koreje koji je vladao zemljom 18 godina. Koji je iskorjenio korupciju u zemlji. Prema cijem planu je izrastao današnji Samsung, Hundai, i mnogi drugi chaeboli.

I on je imao stroge mjere. Tolike stroge da je svakoga (sto je uradio sa vlasnikom Hundaia) mogao poslati na dugogodisnji odmor u zatvor. Ali kako mi da pricamo o liderima? Da li bi volili da vas Paravac smjesti u zatvor samo sto vas vidi kako prelazite cestu? (da ne potezem nacionalna pitanja!)

Međutim, sa druge strane sto mi mislimo da do kraja povjesti (alizija na Hokinga) Paravac mora ostati na vlasti??? Pa zar nisu u Portugalu desnicari vladali samo 7 mjeseci??? Jesmo li mi svjesni demokratije ikako???? Ili nije sucajno sto tita spominjemo precesto
hary

Post by hary »

Mislim da nema demokratije sve dok NAROD ne prepozna i ne bude se vodio po demokratiji.
Kakvi lideri, kakvi bakrači. Mi smo ti pravi primjer izvrgavanja demokratije. NAROD(I) BIH. Sve nam se da na tanjiru, i demokratski izbori (pobogu šta biste da živite na Tahitiju il u Iraku), a mi opet glasamo tako blesavo da nam više ni mati rođena pomoći ne može.
Stoga, mislim da demokratiju, bar kod nas stvara narod. Opravdanim izlaskom na ulice, bunu na svaki i najmanji porast cijena, glasanjem za prave ljude(bar bolje od onih koji su dokazani kao loša opcija) itd.
Svaka zemlja ponaosob ima svoj način stvaranja demokratije, ovisno o broju i različitoj opredjeljenosti stanovništva (rasa, nacija, fudbalski tim :) ), i stoga je suludo upoređivati jednu demokraciju sa drugom.
Vogon

Post by Vogon »

Propast1 wrote: Međutim, sa druge strane sto mi mislimo da do kraja povjesti (alizija na Hokinga) Paravac mora ostati na vlasti???
zato sto se nalazimo u crnoj rupi (aluzija na Hokinga)?
Propast1 wrote: Pa zar nisu u Portugalu desnicari vladali samo 7 mjeseci???
Kod nas samo 15 godina
Propast1 wrote: Ili nije sucajno sto tita spominjemo precesto
Druze Tito nas marsale prvi...
Propast1

Post by Propast1 »

Znaci jos nije vrijeme za revoluciju? bar intelektualnu? Jesu li krivi profesori ili oni koji su profesorima dali mogucnost da nas uce?
stonygrapefruitjuice

Post by stonygrapefruitjuice »

Kako god... vezano za ove zemlje vani, demokratija nije nista sto je vjecno u istom stadiju, vec demokratija, u jednoj zemlji, moze biti malo up, malo down.... demokratija je proces, sto bi rekli, je li?!

Kod nas je to malo sugav proces, dva koraka naprijed, jedan nazad. I u Americi ide down, npr. neki gay je u stinky polozaju, ali tamo bar moze slobodno i free reci da je gay ili neka zena zeli da abortira, ali je tad vec ocijenjena kao ubica od bande Republikanaca, koji su ista takva banda kao ovdje ova nasa troclana koalicija i njihovi kvislinzi (Zivio Tito, by the way.)

Mislim da svi mi moramo uraditi sve sto je u nasoj moci da se rijesimo ove troclane koalicije i vjerujem, da razumijemo, da smo u stanju gdje je hitno potreban poziv na 911. (Opet Americki fol, haj nema veze.)

Zvali to revolucijom ili gradjanskom neposlusnoscu ili pukim revltom, ili pak duznoscu.

Evo sta je rekao Thomas Jefferson:

" .....when a long train of abuses and usurpations, pursuing invariably the same object, evinces a design to reduce [the people] under absolute despotism, it is their right, it is their duty, to throw off such government, and to provide new guards for their future security. "

Znači, na pitanje kada revolucija, e, pa The Time for Revolution is Now!

Ili moji dragi i moje drage BH gradjani, ne osjecaju da im je duznost da se bore za vlastitu sigurnost. Ili je to zbog toga sto u ratu godinama nije bilo struje, pa sam ono imamo struju i trebamo sutiti zadovoljni. Bez obzira sto mama neda da se bojler pali kad nije jeftina. Dokle vise...
Vogon

Post by Vogon »

Propast1 wrote:Znaci jos nije vrijeme za revoluciju? bar intelektualnu? Jesu li krivi profesori ili oni koji su profesorima dali mogucnost da nas uce?
1. Revolucija moze biti ali samo na svjetskom nivou
2. za intelektualnu smo previse glupi
3. i profesori i oni koji su profesorima dali mogucnost da nas uce
Toozla

Post by Toozla »

Vogon wrote:
Propast1 wrote:Znaci jos nije vrijeme za revoluciju? bar intelektualnu? Jesu li krivi profesori ili oni koji su profesorima dali mogucnost da nas uce?
1. Revolucija moze biti ali samo na svjetskom nivou
2. za intelektualnu smo previse glupi
3. i profesori i oni koji su profesorima dali mogucnost da nas uce

...a kako ti skonta sve ovo.... :shock:

chosen one???
stonygrapefruitjuice

Post by stonygrapefruitjuice »

Da, glupi smo, jer nas 15 godina handre na sve strane. Da, glupi smo, jer nas profesori ne uce. Da, glupi smo, jer ne vjerujemo jedni drugima i nemamo osjecaj zajednistva. Da, glupi smo, jer ne izlazimo sa transparentima na kojima pise: DOSTA MI JE ZIVOTA U SJEBU! O, da, glupi smo, jer se slazemo da smo glupi. I sta sad, mislimo li se pokrenuti, napisati transparente i pitati: DO KAD CE MI MOJI PRIJATELJI GOVORITI DA SU SJEBANI, CAK I KAD SU "DOBRI"?
hary

Post by hary »

Smiri se ba sve će bit u redu...
Post Reply