Cetnicke trojke i u 2013 god. maltretiraju Bosnjake!

Locked
Kruler

#51 Re: Cetnicke trojke i u 2013 god. maltretiraju Bosnjake!

Post by Kruler »

Basvod wrote:To je posao policije. Mene su legitimisali 100 puta ali nikad nisam snimao policiju (sto je zakonom zabranjeno u cijeloj BiH) niti sam se ponasao ovako kao snimatelj. Da imamo pravu policiju, titinu policiju, snimatelj (koji ocigledno nije ni malo zastrasen kako se zeli prikazati) bi zbog ovakvog ponasanja bio izlomljen na kucnom pragu.
Kojim zakonom, članom i/ili paragrafom je utvrđena zabrana snimanja policije?
sv12

#52 Re: Cetnicke trojke i u 2013 god. maltretiraju Bosnjake!

Post by sv12 »

_majevica_ wrote:Treba prije svega postupiti po naredjenjima policajaca...posle toga se zaliti.
OK, da li tako mislis da zivis u Hrvatskoj, da si Srbin iz Hrvatske umjesto Srbin iz BiH, da si prezivio golgote Jasenovca i da ti dodje hrvatska policija negdje 1963 godine i da je jedan u uniformi sa vrlo slicnim ustaskim oznakama, a druga dvojica obuceni kao klosari i da te vode u sabirni centar Jasenovac, ne da te ubiju, nego da te uhapse i da ti istovremeno ne govore sta si pogrijesio? Sta bi radio? Zalio se kasnije policiji?

Komparacija bi bila slicna epizodi iz video klipa sa nesto drugcijim likovima i simbolima.
prljavi Hare
Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi

#53 Re: Cetnicke trojke i u 2013 god. maltretiraju Bosnjake!

Post by prljavi Hare »

Basvod wrote:To je posao policije. Mene su legitimisali 100 puta ali nikad nisam snimao policiju (sto je zakonom zabranjeno u cijeloj BiH) niti sam se ponasao ovako kao snimatelj. Da imamo pravu policiju, titinu policiju, snimatelj (koji ocigledno nije ni malo zastrasen kako se zeli prikazati) bi zbog ovakvog ponasanja bio izlomljen na kucnom pragu.
Tako je!Istina i pravda za goloruku šumsku policiju,zatvor za provokatora koji snima šumske heroje u akciji. :oops:
cyprus

#54 Re: Cetnicke trojke i u 2013 god. maltretiraju Bosnjake!

Post by cyprus »

Zašto se ovo tretira kao međuetnički problem? Da li ovaj slučaj ima etničku podlogu?
Ripicipi

#55 Re: Cetnicke trojke i u 2013 god. maltretiraju Bosnjake!

Post by Ripicipi »

cyprus wrote:Zašto se ovo tretira kao međuetnički problem? Da li ovaj slučaj ima etničku podlogu?
Cuj zasto, pa zar to nije u modi :D

Niko i ne zna kako se lik zove, nit' razlog legitimisanja, ali znaju da je medjuetnicki problem i maltretiranje povratnika :lol:

Cak su i na youtube-u prizemniji komentari :-)
Last edited by Ripicipi on 03/11/2013 12:42, edited 2 times in total.
Havatar

#56 Re: Cetnicke trojke i u 2013 god. maltretiraju Bosnjake!

Post by Havatar »

Ripicipi wrote:
cyprus wrote:Zašto se ovo tretira kao međuetnički problem? Da li ovaj slučaj ima etničku podlogu?
Cuj zato, pa zar to nije u modi :D

Niko i ne zna kako se lik zove, nit' razlog hapsenja, ali znaju da je medjuetnicki problem i maltretiranje povratnika :lol:

Zato sto je to praksa u RS koja se praktikuje da bi se odvratili ljudi od povratka u mjesta odakle su protjerani i da bi zadrzali stanje kakvo je sad .
cyprus

#57 Re: Cetnicke trojke i u 2013 god. maltretiraju Bosnjake!

Post by cyprus »

Havatar wrote:
Ripicipi wrote:

Niko i ne zna kako se lik zove, nit' razlog hapsenja, ali znaju da je medjuetnicki problem i maltretiranje povratnika :lol:

Zato sto je to praksa u RS koja se praktikuje da bi se odvratili ljudi od povratka u mjesta odakle su protjerani i da bi zadrzali stanje kakvo je sad .
I mene je jedne prilike policajac legitimiso ni krivog ni dužnog ispred moje vlastite zgrade ovdje na Alipašinom Polju... Da li sam ja trebo izvadit kameru i napraviti problem od državnog značaja?
Havatar

#58 Re: Cetnicke trojke i u 2013 god. maltretiraju Bosnjake!

Post by Havatar »

Da te je odveo na mjesto gdje je nekad bio logor u kom su drzani Hrvati pa te tamo maltretirao i onda ti trazio 500 maraka da te pusti onda bi trebao praviti problem od drzavnog znacaja.
KENJAC

#59 Re: Cetnicke trojke i u 2013 god. maltretiraju Bosnjake!

Post by KENJAC »

sv12 wrote:
_majevica_ wrote:Treba prije svega postupiti po naredjenjima policajaca...posle toga se zaliti.
OK, da li tako mislis da zivis u Hrvatskoj, da si Srbin iz Hrvatske umjesto Srbin iz BiH, da si prezivio golgote Jasenovca i da ti dodje hrvatska policija negdje 1963 godine i da je jedan u uniformi sa vrlo slicnim ustaskim oznakama, a druga dvojica obuceni kao klosari i da te vode u sabirni centar Jasenovac, ne da te ubiju, nego da te uhapse i da ti istovremeno ne govore sta si pogrijesio? Sta bi radio? Zalio se kasnije policiji?

Komparacija bi bila slicna epizodi iz video klipa sa nesto drugcijim likovima i simbolima.
Ovdje dobismo , mozda najrealniji, razlog pocetka rata u Hrvatskoj ! I ne samo u Hrvatskoj ! Nikad nikom nebi pozelio da bude manjina na ovim jadnim zaostalim Balkanskim prostorima !
Ripicipi

#60 Re: Cetnicke trojke i u 2013 god. maltretiraju Bosnjake!

Post by Ripicipi »

Havatar wrote:Da te je odveo na mjesto gdje je nekad bio logor u kom su drzani Hrvati pa te tamo maltretirao i onda ti trazio 500 maraka da te pusti onda bi trebao praviti problem od drzavnog znacaja.
Ko je ovaj lik sto ga legitimisu?
It_is_a_Leclerc

#61 Re: Cetnicke trojke i u 2013 god. maltretiraju Bosnjake!

Post by It_is_a_Leclerc »

Vlast u Prijedoru između ostalih obnašaju i SBiH i SDA, te dotični po motivu i želji Marka Pavića (DNS) smjenjuju ionako malobrojne Bošnjake u javnoj upravi i na funkcijama u općini Prijedor.

Hvala zaštitnicima Bošnjaka u općini Prijedor !
Edin H.

#62 Re: Cetnicke trojke i u 2013 god. maltretiraju Bosnjake!

Post by Edin H. »

cyprus wrote: I mene je jedne prilike policajac legitimiso ni krivog ni dužnog ispred moje vlastite zgrade ovdje na Alipašinom Polju... Da li sam ja trebo izvadit kameru i napraviti problem od državnog značaja?
Da :izet:

Koje pravo ima policajac da te legitimise ako nisi nista napravio?
Uostalom ne vidim razloga da uopste imamo licne karte, osobito ne da drze otiske prstiju ako nisi napravio nikakvo krivicno djelo. Direktan atak na ljudska prava.
prljavi Hare
Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi

#63 Re: Cetnicke trojke i u 2013 god. maltretiraju Bosnjake!

Post by prljavi Hare »

Havatar wrote:
Ripicipi wrote:

Šanse da je to u pitanju su nikakve,sigurno je riječ o neredovnom platiši RTV takse digitalnoj šumskoj TV. :oops:
Na stranu što ona dvojica u civilu izgledaju kao da su došla dogovoriti oprašenje krmače,a takva im je
otprilike i priča. :lol: :lol: :lol:
cyprus

#64 Re: Cetnicke trojke i u 2013 god. maltretiraju Bosnjake!

Post by cyprus »

Havatar wrote:Da te je odveo na mjesto gdje je nekad bio logor u kom su drzani Hrvati pa te tamo maltretirao i onda ti trazio 500 maraka da te pusti onda bi trebao praviti problem od drzavnog znacaja.
Kakav logor, kakvi Hrvati, o čemu pričaš? :-)

Mi nemamo pojma niti ko je napravio ovaj snimak, niti zbog čega su mu dolazili policajci, niti šta su mu uradili u stanici... ali smo zato sve lijepo uspjeli iskonstruisati...
Havatar

#65 Re: Cetnicke trojke i u 2013 god. maltretiraju Bosnjake!

Post by Havatar »

cyprus wrote:

Mi nemamo pojma niti ko je napravio ovaj snimak, niti zbog čega su mu dolazili policajci, niti šta su mu uradili u stanici... ali smo zato sve lijepo uspjeli iskonstruisati...
1. 9:40 AM, tri policajca ulaze u stan u Prijedoru, bez sudskog naloga, Egić Igor, Mačković Dalibor i nepoznati pomoćnik kao treća osoba, iz policijske stanice Prijedor, Bosna i Hercegovina. 29. oktobar 2013.

2. Ljubazno su obaviješteni da izađu iz stana.

3. Uzimam ličnu kartu, izlazim ispred stana, zatvaram vrata iza sebe.

4. Po zakonu o policiji, nasumično legitimisanje je zabranjeno, bez opravdanja po zakonu.

5. Po zakonu o policiji, policajac ima obavezu da se legitimiše prije neke akcije ili sile koju obavlja nad građanima.

6. Dao sam im ličnu kartu, pa pitam policajce šta je razlog legitimisanja, odbijaju da mi kažu, kad ih pitam da se legitimišu, odbijaju da se legitimišu.

7. Ulazim u stan, uzimam telefon i pokrećem kameru, snimam sa kućnog praga i postavljam im pitanje da mi kažu šta je razlog za legitimisanje i da se predstave po zakonu.

8. Policajac mi govori da je razlog za legitimisanje što sam im sumnjiv i nepoznat. Odbija da mi kaže zašto bih bio sumnjiv.

9. Ostavljam kameru i telefon u kući, zaključavam vrata i izlazim napolje.

10. Policija me pita kako da idu na prvi sprat, pokazujem im gdje se nalaze stepenice na drugom kraju kuće.

11. Drugi policajac u uniformi, traži od mene da stanem, ja stajem. Pitam ga “Jesam li uhapšen?”, kaže “Nisi”. Rekao sam da me pusti ako nisam uhapšten. Rekao je da ne mogu da idem. Ja ga pitam opet “Jesam li uhapšen”, kaže “Nisi”. Ali, on mi daje naredbu da stanem. Ja se ionako nisam pomjerio sa mjesta tokom konverzacije.

12. Policija me pita gdje mi je telefon sa kamerom, rekao sam da je u kući. Rekli su da nemam prava da ih snimam i tražili su telefon.

13. Nakon što su utvrdili da nemaju pristupa mom telefonu, uniformisani policajac me hvata grubo za ruku, pa me hapsi. Pitam ga šta je razlog tom hapšenju, on odbija da mi kaže. Stavljaju mi i pritežu mi lisice. Ne opirem se hapšenju. To je u 9:55 ujutro.

14. Nakon toga su me uhapsili, prilikom čega su mi odbili reći zašto su me uhapsili. U stanici su me maltretirali bez razloga, advokata nisam dobio, a tražili su da potpišem da sam kriv i da platim kaznu od 500 KM radi uznemiravanja javnog reda i mira.

sv12

#66 Re: Cetnicke trojke i u 2013 god. maltretiraju Bosnjake!

Post by sv12 »

cyprus wrote:

Prica ti o tome da su na taj nacin i u tim pridorskim "milicijskim" stanicama likvidirane hiljade ili u za njih "najboljem" slucaju, bile mjesta odakle su poslali hiljade Bosnjaka, ali ruku na srce i Hrvata u prijedorske konc. logore.

Simbolika je vrlo ocigledna i na nju racunaju cetnici. Cilj maltretirati, potlacivati povratnike i natjerati ih da se isele. Drugim rijecima, mirnodopsko "etnicko ciscenje".

Sad da li se ta cetnicka trojka zajebala u procjeni etnicke pripadnosti maltretiranog, to nisu znali dok god ga nisu legitimisali, znaci onog momenta kad su mu zalupali na vrata bez naloga tuzioca, oni su imali cetnicke namjere da zastrase povratnika i da ga maltretiraju. To je bitno u cijeloj prici.
cindrlimindrli

#67 Re: Cetnicke trojke i u 2013 god. maltretiraju Bosnjake!

Post by cindrlimindrli »

cyprus wrote:Mi nemamo pojma niti ko je napravio ovaj snimak, niti zbog čega su mu dolazili policajci, niti šta su mu uradili u stanici...
Kako nemas pojma zasto su mu dosli, pa lijepo kazu da je nepoznat i sumnjiv. To je inace ustaljena praksa, krajnje
profesionalan pristup za koji bi na zapadu vec bili suspendovani obojica a sef murije bi se pred kamerama izvinjavao.
Al' dobro, od tebe nista novo kad su Mujage u pitanju, svi smo sumnjivi.
cyprus

#68 Re: Cetnicke trojke i u 2013 god. maltretiraju Bosnjake!

Post by cyprus »

I dalje, mi samo znamo ovo što je ovaj napisao... Niti znamo ko je on, niti šta se u stanici stvarno zbilo... Šta ako se ispostavi da je ovaj lik, što je snimao - Srbin... Da li onda ova tema onda gubi smisao? Zašto bi to bilo drugačije nego u slučaju da je Bošnjak? Policajci Bošnjaci smiju maltretirat samo Bošnjake, a policajci Srbi samo Srbe? :oops:

PS Ne reče mi, kakvi Hrvati, kakav logor?
cyprus

#69 Re: Cetnicke trojke i u 2013 god. maltretiraju Bosnjake!

Post by cyprus »

cindrlimindrli wrote:
cyprus wrote:Mi nemamo pojma niti ko je napravio ovaj snimak, niti zbog čega su mu dolazili policajci, niti šta su mu uradili u stanici...
Kako nemas pojma zasto su mu dosli, pa lijepo kazu da je nepoznat i sumnjiv. To je inace ustaljena praksa, krajnje
profesionalan pristup za koji bi na zapadu vec bili suspendovani obojica a sef murije bi se pred kamerama izvinjavao.
Kažem ti, i meni se desilo da budem legitimisan od strane policije, a da mi se nije reklo zašto... Doduše ja nisam ni pitao...
_majevica_

#70 Re: Cetnicke trojke i u 2013 god. maltretiraju Bosnjake!

Post by _majevica_ »

sv12 wrote:

Puno pretpostavljas i nagadjas...Znaci ne smiju Srbi u MUP RSa da legitimisu nesrbe...jel to poenta posta.
Nego svo vrijeme pisem da postoje nacini da se stvari isprave ako nesto nije u redu.Sta ti konkretno predlazes
sad protiv MUPa RS ? Ajd polako da cujem,posto mislis da je policija za nesto kriva.
_majevica_

#71 Re: Cetnicke trojke i u 2013 god. maltretiraju Bosnjake!

Post by _majevica_ »

cyprus wrote:
cindrlimindrli wrote:
Kažem ti, i meni se desilo da budem legitimisan od strane policije, a da mi se nije reklo zašto... Doduše ja nisam ni pitao...
Najbolje je da dvanaestica napise pravilo sluzbe(kodeks i ponasanje) za policajce..prije svega u RSu..he he
cindrlimindrli

#72 Re: Cetnicke trojke i u 2013 god. maltretiraju Bosnjake!

Post by cindrlimindrli »

_majevica_ wrote:Znaci ne smiju Srbi u MUP RSa da legitimisu nesrbe...
Ne smiju da legitimisu nikog uz izgovor da im je nepoznat i sumnjiv, a pogotovo murija za koju je sudski dokazano
da je pocinila genocid nad onima koje bi legitimisali samo zato sto su kao nepoznati. Evo, zamisljam situaciju da mi
na vrata pokuca americki drot i trazi mi isprave jer sam mu nepoznat i sumnjiv? Prvo sto bih mu rekao jeste da me
povuce za belegiju, mada je taj scenario da se on na taj nacin pojavi naucna fantastika.
izvor zivota

#73 Re: Cetnicke trojke i u 2013 god. maltretiraju Bosnjake!

Post by izvor zivota »

cindrlimindrli wrote:
_majevica_ wrote:Znaci ne smiju Srbi u MUP RSa da legitimisu nesrbe...
Ne smiju da legitimisu nikog uz izgovor da im je nepoznat i sumnjiv, a pogotovo murija za koju je sudski dokazano
da je pocinila genocid nad onima koje bi legitimisali samo zato sto su kao nepoznati. Evo, zamisljam situaciju da mi
na vrata pokuca americki drot i trazi mi isprave jer sam mu nepoznat i sumnjiv? Prvo sto bih mu rekao jeste da me
povuce za belegiju, mada je taj scenario da se on na taj nacin pojavi naucna fantastika.
Najgora stvar i jest u tome što bi te taj američki drot i povukao za belegiju.
Ripicipi

#74 Re: Cetnicke trojke i u 2013 god. maltretiraju Bosnjake!

Post by Ripicipi »

Jao lupanja li lupanja :-)
baxul

#75 Re: Cetnicke trojke i u 2013 god. maltretiraju Bosnjake!

Post by baxul »

ne mogu da vjerujem da ima ljudi koji brane neovlasten upad na privatni posjed, prijetnje privodjenjem, neodgovaranje na pitanja itd itd... te ako ste pročitali uvodni post mozete viditi da su se problemi nastavili u vidu prijetnjama kaznom i nedavanje advokata.

sto se amerike tice murijaku ne bi na pamet palo da prikuci privatnom posjedu bez da ispustuje proceduru.
Locked