pa je li svaka veza iz koristi?
obostrane
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
Jest' da je stara knjiga ( izdata je 1967.), ali je, po mom mišljenju, odlična. Riječ je o knjizi 'Spol, ljubav i brak', autor je Dr. Marijan Košiček.Black swan wrote:brak iz koristi???
obostrane![]()
![]()
Odlično. Izvini i mene povežu sa nekim mojim postovima koji su moja razmišljanja a ne situacija na terenu.Vasco da Gama wrote:nisam bitan ja. ovo je filozofska rasprava o etici u odnosima između muskarca i zene i nacina na koji danasnje drustvo gleda na te odnose.Ramzess Veliki wrote: Drug tebe je izgleda velika nevolja snašla. Da te pitam ... oženio si se?![]()
Garant je to. Bolan mi smo od pamtivjeka samo "dobre prilike". Malko si previše razočaran. Ali da te razvedrim - sa svakom će ti biti isto.
ali vidim da se rasprava razvila u tipicnom pravcu sebicne perspektive - kako napraviti svoj zivot tako da si sretan i da najvise mozes izvuci iz veze ili braka. a bas je ta vrsta sebicnosti ono sto mislim da je i problem.
Yes .... podržavam. Neko skoro reče ovdje razlog za prevaru - da ja to prije njega uradim pa da me manje zaboli kad on to uradi meni.sour cherry wrote:Pa jeste.I svi su ljudi nemoralni.Grozna je stvarnost.citav svijet je jedno veliko nemoralno mjesto onda
Nama jednom jedan profesor reče " Svi odgovori se mogu naći u debelim knjigama, kome nije mrsko da ih traži".Ramzess Veliki wrote:Ovo što GC posta ... razlozi zašto neko uđe u brak ... sve živa istina. Interes, ovakav ili onakav.
Ne znam, ali vjerovatno jeste, evo šta pronađoh za njega na wikipediji:AmADin_gospo wrote:greatcornholio... jeli živ taj Dr. Marijan Košiček da mu čestitam.
čovjek je sve fino i iskreno rekao.
htjele to neke žene prznati ili ne činjenice su iznesene
Da, on je samo prenio izjave ljudi koji su bili nesrećni u braku pa su kod njega tražili stručnu pomoć.AmADin_gospo wrote:nije on nikoga ocrnio bez razloga, ni muškarci ko ni žene, nisu cvječke, a vjerujem da je on iznjeo samo činjenice.
a to što mi nevolimo da nam se sirova istina, bez uveličavanja, saspe u lice... to je naš problem a ne njegov.
AmADin_gospo wrote:nije on nikoga ocrnio bez razloga, ni muškarci ko ni žene, nisu cvječke, a vjerujem da je on iznjeo samo činjenice.
a to što mi nevolimo da nam se sirova istina, bez uveličavanja, saspe u lice... to je naš problem a ne njegov.
odlično rečeno.Great Cornholio wrote:Jest' da je stara knjiga ( izdata je 1967.), ali je, po mom mišljenju, odlična. Riječ je o knjizi 'Spol, ljubav i brak', autor je Dr. Marijan Košiček.Black swan wrote:brak iz koristi???
obostrane![]()
![]()
Citiraću vam, za ovu temu, zanimljive dijelove:
- Ljudi obično tvrde da je ljubav "slijepa" i da zaljubljen čovjek nije kadar objektivno procijeniti vrijednost i svojstva osobe koja ga privlači. To je samo djelomično istina. Tačno je da svaka snažna emocija, kao što je zaljubljenost, smanjuje sposobnost razumnog prosuđivanja, ali uglavnom samo u svom početnom,akutnom stadiju...
...Nerazumno je ulaziti u brak s čovjekom prema kome ne osjećamo ljubav, nego ga samo želimo kao seksualnog partnera. No jednako je nerazumno stvoriti spolnu zajednicu s nekim koga volimo kao čovjeka, ali ga spolno ne priželjkujemo...
... Najvrijedniji motiv za izbor bračnog druga je ljubav koja obuhvaća cjelokupnu odabranikovu ličnost, zajedno sa njegovom spolnošću. Kad postoji samo međusobni spolni interes, bez dublje osjećajne veze, brak se zapravo sadržajno nikad ne stvori, jer se sam spolni odnos, bez stapanja ličnosti, ne može zvati brakom...
... Ako s imalo razuma pristupamo izboru bračnog druga, neće nam biti svejedno kakvi su njegovi pogledi na život, u čemu on nalazi sadržaj i smisao života i šta mu u životu predstavlja najveću vrijednost. Ako dvoje ljudi imaju sasvim oprečne društvene nazore i političke poglede, nastaje opasnost da se u braku između njih ispriječi zid nerazumijevanja koji će onemogućiti prisniji osjećajni dodir među njima.
hahahaha... ko je taj?Tomos wrote:Danas je to većinom izraženo. Kaže oženio mi se sin, a on se udao zarad papira vani došla žena i odvela ga tamo ko posljednju šugu, i šta je on on se udo ne oženio, kako je njemu to samo on zna, ali je nebitno bitno je da je on vanka, preko svega će on preći da mu jebe nanu naninu ako treba.
ljubomora i zavist su teske bolesti.Tomos wrote:Danas je to većinom izraženo. Kaže oženio mi se sin, a on se udao zarad papira vani došla žena i odvela ga tamo ko posljednju šugu, i šta je on on se udo ne oženio, kako je njemu to samo on zna, ali je nebitno bitno je da je on vanka, preko svega će on preći da mu jebe nanu naninu ako treba.
tako je, ne treba izmišljati toplu vodu, nego se kupat postoječomRamzess Veliki wrote:Sve čista istina.
![]()
Kad se čovjek pomiri sa istinom lakše mu bude. Ne traži nemoguće.
Martin po diviziji?Verolino wrote:Vidi draga moja Kastanienallee, imam ja dobrih godina i zivota i staža radnog, i djecu, i coeka, zato ovo iz iskustva govorim, ne lupam ko martin po diviziji, oboje se slomismo radeci, a djecu gaje tete jer nana/baki/majki nemamo...na zalost djeca odrastu, ne skontas, mi sve nervozniji, treba ti mir a kuci nema da te doceka neko ko ce ti stvoriti taj mir. Nije problem, nek on sjedi kuci nek docekuje mene , ne bunim se, ja cu loviti i donositi, al ce me docekati neko moj, a ne teta koja je ocistila kucu, ili teta koja cuva djecu ...
Vjerovatno je lapsus u pitanju.leet wrote:Martin po diviziji?Verolino wrote:Vidi draga moja Kastanienallee, imam ja dobrih godina i zivota i staža radnog, i djecu, i coeka, zato ovo iz iskustva govorim, ne lupam ko martin po diviziji, oboje se slomismo radeci, a djecu gaje tete jer nana/baki/majki nemamo...na zalost djeca odrastu, ne skontas, mi sve nervozniji, treba ti mir a kuci nema da te doceka neko ko ce ti stvoriti taj mir. Nije problem, nek on sjedi kuci nek docekuje mene , ne bunim se, ja cu loviti i donositi, al ce me docekati neko moj, a ne teta koja je ocistila kucu, ili teta koja cuva djecu ...
Pa valjda je Maksim, a ne Martin?Black swan wrote:šta vam nije s martinom jasno?