Brak iz koristi

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#51 Re: Brak iz koristi

Post by Truba »

brak iz koristi???

pa je li svaka veza iz koristi?
obostrane :? :? :?
Great Cornholio

#52 Re: Brak iz koristi

Post by Great Cornholio »

Black swan wrote:brak iz koristi???

Jest' da je stara knjiga ( izdata je 1967.), ali je, po mom mišljenju, odlična. Riječ je o knjizi 'Spol, ljubav i brak', autor je Dr. Marijan Košiček.

Citiraću vam, za ovu temu, zanimljive dijelove:

- Ljudi obično tvrde da je ljubav "slijepa" i da zaljubljen čovjek nije kadar objektivno procijeniti vrijednost i svojstva osobe koja ga privlači. To je samo djelomično istina. Tačno je da svaka snažna emocija, kao što je zaljubljenost, smanjuje sposobnost razumnog prosuđivanja, ali uglavnom samo u svom početnom,akutnom stadiju...

...Nerazumno je ulaziti u brak s čovjekom prema kome ne osjećamo ljubav, nego ga samo želimo kao seksualnog partnera. No jednako je nerazumno stvoriti spolnu zajednicu s nekim koga volimo kao čovjeka, ali ga spolno ne priželjkujemo...

... Najvrijedniji motiv za izbor bračnog druga je ljubav koja obuhvaća cjelokupnu odabranikovu ličnost, zajedno sa njegovom spolnošću. Kad postoji samo međusobni spolni interes, bez dublje osjećajne veze, brak se zapravo sadržajno nikad ne stvori, jer se sam spolni odnos, bez stapanja ličnosti, ne može zvati brakom...

... Ako s imalo razuma pristupamo izboru bračnog druga, neće nam biti svejedno kakvi su njegovi pogledi na život, u čemu on nalazi sadržaj i smisao života i šta mu u životu predstavlja najveću vrijednost. Ako dvoje ljudi imaju sasvim oprečne društvene nazore i političke poglede, nastaje opasnost da se u braku između njih ispriječi zid nerazumijevanja koji će onemogućiti prisniji osjećajni dodir među njima.
Great Cornholio

#53 Re: Brak iz koristi

Dr. Marijan Košiček govori i o neprirodnim i nedovoljnim motivima za sklapanje braka. Naveo je izjave razočaranih, u brak, žena i muškaraca koje su davali kao odgovor na pitanje šta ih je to navelo na brak.
Evo nekoliko muških odgovora:

- "Oženio sam se jer sam došao u godine kad se treba ženiti"

- "Oženio sam se da se uklonim iz nesnosnih prilika u roditeljskoj kući"

- "Oženio sam se za volju i po izboru roditelja, a iz materijalnih interesa"

- "Rano sam ostao bez roditelja, bio sam usamljen, teško sam se probijao kroz život"

- "Na brak me prisilila njena trudnoća"

- "Oženio sam se iz ljubavi na prvi pogled"

- "Žena je bila ustrajna u ljubavi pa sam joj popustio"

- "Dosadio mi je samački život, želio,sam potomka, pa sam se bez biranja odlučio na brak"

- "Zasitio sam se menze"

- "Oženio sam se iz seksualnih potreba, jer je mnogo skuplje i kompliciranije zadovoljavati ih izvan braka"

- "Oženio sam se da bi imao tko njegovati moju staru i bolesnu majku, te zato što je žena u mnogome nalikovala na moju majku"

- "Oženio sam se iz časovite požude, a ne iz ljubavi"

- " Oženio sam se jer je to običaj , a i moji vršnjaci su se svi već poženili, na ljubav pritom nisam mislio "

- "Bio sam bolešljiv, pa mi je bila potrebna dobra kućna njega"

- " Oženio sam se pod utjecajem svoje majke, koja je zahtijevala da s djevojkom stupim u brak kad je zatrudnjela, iako je nisam volio"
Great Cornholio

#54 Re: Brak iz koristi

A evo i nekoliko ženskih odgovora na isto pitanje,na pitanje šta ih je to navelo da uđu u brak, odgovora žena razočaranih u brak:

- " Rano sam ostala bez roditelja te sam željela da se smirim u braku"

- "Udala sam se kad sam zanijela; učinila sam to dijelom iz stida, dijelom iz interesa, a najmanje iz ljubavi"

- " Jer sam osjećala da me voli"

- "Htjela sam postati nezavisna od roditelja i osloboditi se njihovog strogog nadzora"

- "Udala sam se u saznanju da dolazi starost, pa sam se nadala da ću je u braku lakše podnijeti"

- "Udala sam se na želju svojih roditelja"

- "Udala sam se jer mi je baka umrla a majka mi se preudala, pa sam ostala sama na svijetu"

- "Čeznula sam za promjenom u načinu života"

- "Udala sam se da ne ostanem usidjelica"

- " Udala sam se iz inata prema mladiću kojeg sam voljela a koji me je iznevjerio"

- " Udala sam se iz radoznalosti"

- "Udala sam se iz materijalnih interesa"

- "Imponirala mi je njegova titula"

- "Osjetila sam da ću u mužu naći dobrog prijatelja"
Ramzess Veliki

#55 Re: Brak iz koristi

Post by Ramzess Veliki »

Vasco da Gama wrote:
Ramzess Veliki wrote: Drug tebe je izgleda velika nevolja snašla. Da te pitam ... oženio si se? :shock:
Garant je to. Bolan mi smo od pamtivjeka samo "dobre prilike". Malko si previše razočaran. Ali da te razvedrim - sa svakom će ti biti isto. :lol:
nisam bitan ja. ovo je filozofska rasprava o etici u odnosima između muskarca i zene i nacina na koji danasnje drustvo gleda na te odnose.

ali vidim da se rasprava razvila u tipicnom pravcu sebicne perspektive - kako napraviti svoj zivot tako da si sretan i da najvise mozes izvuci iz veze ili braka. a bas je ta vrsta sebicnosti ono sto mislim da je i problem.
Odlično. Izvini i mene povežu sa nekim mojim postovima koji su moja razmišljanja a ne situacija na terenu. :thumbup:
Znači filozofiramo ... :D
Ne valja nam društvo. Eto. Sve je ovo cirkus. Lažemo jedni druge, glumimo osobama koje bi nam trebale biti ... one glume nama ... i na kraju svi pate. Najpošteniji su men'se ćini swingeri ...
Ramzess Veliki

#56 Re: Brak iz koristi

Post by Ramzess Veliki »

sour cherry wrote:
citav svijet je jedno veliko nemoralno mjesto onda
Pa jeste.I svi su ljudi nemoralni.Grozna je stvarnost.
Yes .... podržavam. Neko skoro reče ovdje razlog za prevaru - da ja to prije njega uradim pa da me manje zaboli kad on to uradi meni. :lol:
Taki smo mi ... samo nećemo da se pogledamo u ogledalo. :D
Ramzess Veliki

#57 Re: Brak iz koristi

Post by Ramzess Veliki »

Ovo što GC posta ... razlozi zašto neko uđe u brak ... sve živa istina. Interes, ovakav ili onakav.
Great Cornholio

#58 Re: Brak iz koristi

Ramzess Veliki wrote:Ovo što GC posta ... razlozi zašto neko uđe u brak ... sve živa istina. Interes, ovakav ili onakav.
Nama jednom jedan profesor reče " Svi odgovori se mogu naći u debelim knjigama, kome nije mrsko da ih traži".
AmADin_gospo

#59 Re: Brak iz koristi

Post by AmADin_gospo »

greatcornholio... jeli živ taj Dr. Marijan Košiček da mu čestitam.

čovjek je sve fino i iskreno rekao.

htjele to neke žene prznati ili ne činjenice su iznesene
Great Cornholio

#60 Re: Brak iz koristi

AmADin_gospo wrote:greatcornholio... jeli živ taj Dr. Marijan Košiček da mu čestitam.

čovjek je sve fino i iskreno rekao.

htjele to neke žene prznati ili ne činjenice su iznesene
Ne znam, ali vjerovatno jeste, evo šta pronađoh za njega na wikipediji:

- "U Hrvatskoj je još 1960-ih godina kao seksualni terapeut počeo djelovati Marijan Košiček, koji 1965. izdaje i prvi udžbenik seksualnog odgoja, a 1973. i priručnik za nastavnike. Tadašnji pokušaji da se seksualni odgoj uvede u škole nisu međutim uspjeli. Košiček je tijekom 1970-ih i 1980-ih objavio niz popularno-znanstvenih i pedagoških knjiga o problemima seksualnih odnosa, frigidnosti, homoseksualnosti itd, te je imao rubrike seksualnih savjeta u časopisu Start i drugdje. Nije, nažalost, imao nastavljača. Dugo vremena u Hrvatskoj nije bilo pravih (specijaliziranih) seksualnih terapeuta, iako povremena ispitivanja i dobra prodaja prevedenih priručnika, kao što je Seksualna inteligencija pokazuju da za njima postoji potreba"

Nije samo žene "ocrnio", vala ni nas nije poštedio :twisted: :D
AmADin_gospo

#61 Re: Brak iz koristi

Post by AmADin_gospo »

nije on nikoga ocrnio bez razloga, ni muškarci ko ni žene, nisu cvječke, a vjerujem da je on iznjeo samo činjenice.

a to što mi nevolimo da nam se sirova istina, bez uveličavanja, saspe u lice... to je naš problem a ne njegov.
Great Cornholio

#62 Re: Brak iz koristi

AmADin_gospo wrote:nije on nikoga ocrnio bez razloga, ni muškarci ko ni žene, nisu cvječke, a vjerujem da je on iznjeo samo činjenice.

a to što mi nevolimo da nam se sirova istina, bez uveličavanja, saspe u lice... to je naš problem a ne njegov.
Da, on je samo prenio izjave ljudi koji su bili nesrećni u braku pa su kod njega tražili stručnu pomoć.
Ramzess Veliki

#63 Re: Brak iz koristi

Post by Ramzess Veliki »

AmADin_gospo wrote:nije on nikoga ocrnio bez razloga, ni muškarci ko ni žene, nisu cvječke, a vjerujem da je on iznjeo samo činjenice.

:thumbup: Sve čista istina. :thumbup:
Kad se čovjek pomiri sa istinom lakše mu bude. Ne traži nemoguće. :thumbup:
Vasco da Gama

#64 Re: Brak iz koristi

Post by Vasco da Gama »

Great Cornholio wrote:
Black swan wrote:brak iz koristi???

Jest' da je stara knjiga ( izdata je 1967.), ali je, po mom mišljenju, odlična. Riječ je o knjizi 'Spol, ljubav i brak', autor je Dr. Marijan Košiček.

Citiraću vam, za ovu temu, zanimljive dijelove:

- Ljudi obično tvrde da je ljubav "slijepa" i da zaljubljen čovjek nije kadar objektivno procijeniti vrijednost i svojstva osobe koja ga privlači. To je samo djelomično istina. Tačno je da svaka snažna emocija, kao što je zaljubljenost, smanjuje sposobnost razumnog prosuđivanja, ali uglavnom samo u svom početnom,akutnom stadiju...

...Nerazumno je ulaziti u brak s čovjekom prema kome ne osjećamo ljubav, nego ga samo želimo kao seksualnog partnera. No jednako je nerazumno stvoriti spolnu zajednicu s nekim koga volimo kao čovjeka, ali ga spolno ne priželjkujemo...

... Najvrijedniji motiv za izbor bračnog druga je ljubav koja obuhvaća cjelokupnu odabranikovu ličnost, zajedno sa njegovom spolnošću. Kad postoji samo međusobni spolni interes, bez dublje osjećajne veze, brak se zapravo sadržajno nikad ne stvori, jer se sam spolni odnos, bez stapanja ličnosti, ne može zvati brakom...

... Ako s imalo razuma pristupamo izboru bračnog druga, neće nam biti svejedno kakvi su njegovi pogledi na život, u čemu on nalazi sadržaj i smisao života i šta mu u životu predstavlja najveću vrijednost. Ako dvoje ljudi imaju sasvim oprečne društvene nazore i političke poglede, nastaje opasnost da se u braku između njih ispriječi zid nerazumijevanja koji će onemogućiti prisniji osjećajni dodir među njima.
odlično rečeno.
Tomos

#65 Re: Brak iz koristi

Post by Tomos »

Danas je to većinom izraženo. Kaže oženio mi se sin, a on se udao zarad papira vani došla žena i odvela ga tamo ko posljednju šugu, i šta je on on se udo ne oženio, kako je njemu to samo on zna, ali je nebitno bitno je da je on vanka, preko svega će on preći da mu jebe nanu naninu ako treba.
Vasco da Gama

#66 Re: Brak iz koristi

Post by Vasco da Gama »

Tomos wrote:Danas je to većinom izraženo. Kaže oženio mi se sin, a on se udao zarad papira vani došla žena i odvela ga tamo ko posljednju šugu, i šta je on on se udo ne oženio, kako je njemu to samo on zna, ali je nebitno bitno je da je on vanka, preko svega će on preći da mu jebe nanu naninu ako treba.
hahahaha... ko je taj?
moke33-sa

#67 Re: Brak iz koristi

Post by moke33-sa »

Tomos wrote:Danas je to većinom izraženo. Kaže oženio mi se sin, a on se udao zarad papira vani došla žena i odvela ga tamo ko posljednju šugu, i šta je on on se udo ne oženio, kako je njemu to samo on zna, ali je nebitno bitno je da je on vanka, preko svega će on preći da mu jebe nanu naninu ako treba.
ljubomora i zavist su teske bolesti.
sta ti znas jado kako je njemu i radi cega je on otisao,vidis jesi jado razmislio mozda da je taj covjek dobar u necemu drugom nece niko doci i odvesti nekoga vani ili se udati za nekoga ko nema bar neku dobru stranu,to sto je trenutno taj momak u takvoj situaciji da je finansiski losiji od te djevojke ne mora da znaci da je on ovakav ili onaka.iz tvog komentara se da zakljuciti da si ti ljubomoran i zavidan tom momku..njemu svaka cast jer on sada prvo sto je vani sto nije ovde(da slusa i gleda jadove poput tebe) drugo sto ima nekoga s kim moze djeliti postelju i ko ce ga zagrliti veceras a ti truhni na kompijuteru i kada krenes da legnes ponesi tastaturu i zagrli je;) :sax: :run:
AmADin_gospo

#68 Re: Brak iz koristi

Post by AmADin_gospo »

Ramzess Veliki wrote: :thumbup: Sve čista istina. :thumbup:
Kad se čovjek pomiri sa istinom lakše mu bude. Ne traži nemoguće. :thumbup:
tako je, ne treba izmišljati toplu vodu, nego se kupat postoječom

u našem zemljonskom slučaju, birati između ponuđenog i biti biran.
Truba

#69 Re: Brak iz koristi

Post by Truba »

obično se ljudi zaljubljuju u cure i momke koji su u nekim zemljama koje imaju, između ostaloga, svemirski program :D
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#70 Re: Brak iz koristi

Post by Velkoski »

Verolino wrote:Vidi draga moja Kastanienallee, imam ja dobrih godina i zivota i staža radnog, i djecu, i coeka, zato ovo iz iskustva govorim, ne lupam ko martin po diviziji, oboje se slomismo radeci, a djecu gaje tete jer nana/baki/majki nemamo...na zalost djeca odrastu, ne skontas, mi sve nervozniji, treba ti mir a kuci nema da te doceka neko ko ce ti stvoriti taj mir. Nije problem, nek on sjedi kuci nek docekuje mene , ne bunim se, ja cu loviti i donositi, al ce me docekati neko moj, a ne teta koja je ocistila kucu, ili teta koja cuva djecu ...
Martin po diviziji?
Goldenhand

#71 Re: Brak iz koristi

Post by Goldenhand »

Svaki je brak iz koristi.
Great Cornholio

#72 Re: Brak iz koristi

leet wrote:
Verolino wrote:Vidi draga moja Kastanienallee, imam ja dobrih godina i zivota i staža radnog, i djecu, i coeka, zato ovo iz iskustva govorim, ne lupam ko martin po diviziji, oboje se slomismo radeci, a djecu gaje tete jer nana/baki/majki nemamo...na zalost djeca odrastu, ne skontas, mi sve nervozniji, treba ti mir a kuci nema da te doceka neko ko ce ti stvoriti taj mir. Nije problem, nek on sjedi kuci nek docekuje mene , ne bunim se, ja cu loviti i donositi, al ce me docekati neko moj, a ne teta koja je ocistila kucu, ili teta koja cuva djecu ...
Martin po diviziji?
Vjerovatno je lapsus u pitanju.
Truba

#73 Re: Brak iz koristi

Post by Truba »

nemaju svi svemirsku ljubav

a i oni koji imaju sami se zavaravaju... barem poslije 25.
Truba

#74 Re: Brak iz koristi

Post by Truba »

šta vam nije s martinom jasno? :D
Great Cornholio

#75 Re: Brak iz koristi

Black swan wrote:šta vam nije s martinom jasno? :D
Pa valjda je Maksim, a ne Martin?

Ali nije to toliko bitno, barem onima kojima je bitniji sadržaj od forme.
Post Reply