Brak iz koristi
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
- Vasco da Gama
#1 Brak iz koristi
Zar nije najveća prevara vjenčati se bez ljubavi? Iz koristi ili zbog "dobre prilike"? Šta je obična prevara u odnosu na ovu vrstu prevare? Ova vrsta prevare je prevara u braku. Najveća moguća izdaja jer sam brak zasnovan na laži i varanju. varanje partnera je sporedna stvar u odnosu na ulazak u brak bez ljubavi. Pa opet, brak iz koristi se gleda kao nešta normalno i prihvatljivo. Nešta što ima opravdanje, logiku, tradiciju, pa čak i etiku u svojoj suštini, iako je laž?
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#2 Re: Brak iz koristi
Pa druga osoba valjda to može skontat' ako je tako? Inače ne vidim problem u tome, nek' se snalazi kako ko hoće, samo će kasnije srat' kako nije sretan/sretna. 
- Vasco da Gama
#3 Re: Brak iz koristi
Ja govorim o stavu društva prema ovim fenomenima.leet wrote:Pa druga osoba valjda to može skontat' ako je tako? Inače ne vidim problem u tome, nek' se snalazi kako ko hoće, samo će kasnije srat' kako nije sretan/sretna.
-
Mutivoda
#4 Re: Brak iz koristi
Za takve više to dođe neka vrsta uspješno sklopljenog posla, nego brak, al' svakome njegovo.
Ukoliko tu ima koristi za obje strane može i da potraje, ko zna..
Lično to nikada ne bih uradila (nikad ne reci nikad
), ali daleko od toga da se po meni nešto može mjeriti.
Nekim ljudima možda i ne treba ona vrsta ljubavi koja npr. meni treba da bi imali uspješan, ispunjen život.
Možda su tim brakom dobili oboje sve što su željeli, i ko sam ja da sudim?!

Ukoliko tu ima koristi za obje strane može i da potraje, ko zna..
Lično to nikada ne bih uradila (nikad ne reci nikad
Nekim ljudima možda i ne treba ona vrsta ljubavi koja npr. meni treba da bi imali uspješan, ispunjen život.
Možda su tim brakom dobili oboje sve što su željeli, i ko sam ja da sudim?!
- Vasco da Gama
#5 Re: Brak iz koristi
Zašto ljudi onda spremno sude vanbračnim aferama?
Puno je nemoralnije ući u brak iz interesa nego imati vanbračnu aferu. To je puno veća porevara i laž. Ali kako su ugovoreni brakovi iz interesa u ovoj ili onoj verziji gotovo stvar tradicije, pa i podržani od religije i na taj način su većini ljudi prihvatljivi. Čak se smatraju logičnim a brak iz ljubavi neka vrsta romantične utopije. S druge strane se na vanbračne afere gleda s prezirom, ne zato što jer to veća prevara, već zato što je socijalni dopušteno da se sudi vanbračnim aferama.
Znači zamislimo sada ženu (ili muškarca) koja ulazi u brak 100% iz interesa, nju se praktično smatra pametnom zbog tog izbora . Zamislimo sada da njen muž nju prevari, a ušao je u brak misleći da ga žena voli, zbog vanbračne afere smatraće se lošom stranom iako je žena ta koja cijeli odnos bazira na prevari, jedino što nije napravila tu formalnu transgresiju.
Puno je nemoralnije ući u brak iz interesa nego imati vanbračnu aferu. To je puno veća porevara i laž. Ali kako su ugovoreni brakovi iz interesa u ovoj ili onoj verziji gotovo stvar tradicije, pa i podržani od religije i na taj način su većini ljudi prihvatljivi. Čak se smatraju logičnim a brak iz ljubavi neka vrsta romantične utopije. S druge strane se na vanbračne afere gleda s prezirom, ne zato što jer to veća prevara, već zato što je socijalni dopušteno da se sudi vanbračnim aferama.
Znači zamislimo sada ženu (ili muškarca) koja ulazi u brak 100% iz interesa, nju se praktično smatra pametnom zbog tog izbora . Zamislimo sada da njen muž nju prevari, a ušao je u brak misleći da ga žena voli, zbog vanbračne afere smatraće se lošom stranom iako je žena ta koja cijeli odnos bazira na prevari, jedino što nije napravila tu formalnu transgresiju.
- Ramzess Veliki
#6 Re: Brak iz koristi
Varijacija na varijaciju.Vasco da Gama wrote:Zar nije najveća prevara vjenčati se bez ljubavi? Iz koristi ili zbog "dobre prilike"? Šta je obična prevara u odnosu na ovu vrstu prevare? Ova vrsta prevare je prevara u braku. Najveća moguća izdaja jer sam brak zasnovan na laži i varanju. varanje partnera je sporedna stvar u odnosu na ulazak u brak bez ljubavi. Pa opet, brak iz koristi se gleda kao nešta normalno i prihvatljivo. Nešta što ima opravdanje, logiku, tradiciju, pa čak i etiku u svojoj suštini, iako je laž?
Svi se žene i udaju iz nekog interesa. E sad ako si skont'o da se ona za tebe udala samo iz koristi - čest slučaj, okreni na kontru pa ti od nje izvlači korist a ništa joj ne daji pa dok se može. Takve rode pa gledaju da naprave toliko sranja da zatražiš razvod, ili te navode da ti varaš pa one zatraže razvod, uzmu ti alimentaciju i oderu te, i žive i kurvaju se koliko ih volja. Ima i za to lijeka ali nema ljubavi.
- Vasco da Gama
#7 Re: Brak iz koristi
Opet, ja ne pričam o odnosu unutar takvog braka već o pogledu okoline na takav brak.
Evo jedan primjer: znam za curu koja se udala za starijeg ofucanog celavog debelog lika 100% samo radi para. Niko je zbog toga ne etiketira kurvom, ali kad bi imala vanbračnu aferu rekli bi "kurva!". A u čemu je razlika? Pa veći je kurvarluk to što se udala za njega radi para a ne to kad bi ga prevarila, samo što se brak iz interesa relativizira i socijalno je prihvatljivo pa joj niko zbog toga ne sudi. Isto tako da ju muž prevari rekli bi, "vidi ga, ološ, vara ženu", a ne bi im palo na pamet da on ima to moralno pravo da je vara jer njen ulazak u brak za situiranog čovjeka samo zato što je situiran je puno veći kurvarluk i prevara od njegove vanbracne afere.
Dakle govorim o licmjerstvu društva, kako su zapravo puno gore stvari socijalno prihvatljive od onih socijalno neprihvatljivih.
Možda sam sad bio jasniji.
Evo jedan primjer: znam za curu koja se udala za starijeg ofucanog celavog debelog lika 100% samo radi para. Niko je zbog toga ne etiketira kurvom, ali kad bi imala vanbračnu aferu rekli bi "kurva!". A u čemu je razlika? Pa veći je kurvarluk to što se udala za njega radi para a ne to kad bi ga prevarila, samo što se brak iz interesa relativizira i socijalno je prihvatljivo pa joj niko zbog toga ne sudi. Isto tako da ju muž prevari rekli bi, "vidi ga, ološ, vara ženu", a ne bi im palo na pamet da on ima to moralno pravo da je vara jer njen ulazak u brak za situiranog čovjeka samo zato što je situiran je puno veći kurvarluk i prevara od njegove vanbracne afere.
Dakle govorim o licmjerstvu društva, kako su zapravo puno gore stvari socijalno prihvatljive od onih socijalno neprihvatljivih.
Možda sam sad bio jasniji.
- Ramzess Veliki
#8 Re: Brak iz koristi
Ako nema ljubavi u braku nek' se svako kurva komu treba.
Ali ljudi se kurvaju i onako ... samo da imaju nešto za raditi. Dosada je zafrkano stanje.
Ali ljudi se kurvaju i onako ... samo da imaju nešto za raditi. Dosada je zafrkano stanje.
- AmADin_gospo
#9 Re: Brak iz koristi
de ba ne kakite, svaki brak je iz interesa, ovog ili onog.
pola vaših baba i deda je na silu oženjeno/udato pa brakovi traju dugo i sretni su.
interes nije samo novac, interes je SVE.
interes je bolji život, interes je pun stomak, interes je zaštita, interes je humor. interes je ljubav (nevoli niko nikoga đaba, nego jer mu ta osoba može priuštiti nematerijalne stvari)
interes su i materijalne i nematerijalne stvari.
pola vaših baba i deda je na silu oženjeno/udato pa brakovi traju dugo i sretni su.
interes je bolji život, interes je pun stomak, interes je zaštita, interes je humor. interes je ljubav (nevoli niko nikoga đaba, nego jer mu ta osoba može priuštiti nematerijalne stvari)
- Vasco da Gama
#10 Re: Brak iz koristi
AmADin_gospo wrote:de ba ne kakite, svaki brak je iz interesa, ovog ili onog.
super, kad je tako cemu onda osuđivanje vanbracnih afera jer nije ni to bez interesa? nije valjda samo radi toga sto ne zadovoljava formalnost?
- Vasco da Gama
#11 Re: Brak iz koristi
Ramzess Veliki wrote:Ako nema ljubavi u braku nek' se svako kurva komu treba.
ovo je po meni ispravna moralna pozicija. jer brak bez ljubavi je prevara sama po sebi. ustvari prva i najveca prevara poslje koje su sve druge nebitne i sporedne.
hocu da kazem da ljudi u braku bez ljubavi zasluzuju da se nazivaju vecim prevarantima i zasluzuju vecu osudu nego oni koji varaju sa vanbracnim partnerom.
- Ramzess Veliki
#12 Re: Brak iz koristi
Idi bolan kurvaj se, što se pravdaš. Samo gubiš vrijeme umjesto da djeluješ.Vasco da Gama wrote:Ramzess Veliki wrote:Ako nema ljubavi u braku nek' se svako kurva komu treba.
ovo je po meni ispravna moralna pozicija. jer brak bez ljubavi je prevara sama po sebi. ustvari prva i najveca prevara poslje koje su sve druge nebitne i sporedne.
-
theTruePath
#13 Re: Brak iz koristi
Treba biti realan,zena od kad je svijeta i vijeka gledaju na "dobre prilike" i "korist",to je tako
Ako tu dodje i ljubav,onda jos bolje
- Vasco da Gama
#14 Re: Brak iz koristi
theTruePath wrote:Treba biti realan,zena od kad je svijeta i vijeka gledaju na "dobre prilike" i "korist",to je tako
sjajno, znaci zena koja tako razmislja nema pravo da se zali na prevaru. zar nije sebicno udati se iz interesa i onda jos povrh toga insistirati na povjerenju? kojem povjerenju kad si se ti prva prodala?
- AmADin_gospo
#15 Re: Brak iz koristi
očeš da kažeš da je 70% brakova naših baba i deda prevara ? ko te bolan prije pitao za ljubav, bilo je "imam ja sina, imaš ti kčerku, da ih sastavimo". pa ih zatvore u sobu dok se ne svide jedno dugom i dogovore jel im bolje njima mladima zajedno da nešto naprave, il da ih ovi povežu s nekim još gorima, il da fasuju degeneka.Vasco da Gama wrote:ovo je po meni ispravna moralna pozicija. jer brakustvari prva i najveca prevara poslje koje su sve druge nebitne i sporedne.bez ljubavi je prevara sama po sebi.
hocu da kazem da ljudi u braku bez ljubavi zasluzuju da se nazivaju vecim prevarantima i zasluzuju vecu osudu nego oni koji varaju sa vanbracnim partnerom.
moj/a vasko de gama, meni se čini da ti nisi iskusio života i najeo se govana u životu, pa sve gledaš ružičastim očima.
-
theTruePath
#16 Re: Brak iz koristi
Zivot nije telenovela ,i slVasco da Gama wrote:theTruePath wrote:Treba biti realan,zena od kad je svijeta i vijeka gledaju na "dobre prilike" i "korist",to je tako
sjajno, znaci zena koja tako razmislja nema pravo da se zali na prevaru. zar nije sebicno udati se iz interesa i onda jos povrh toga insistirati na povjerenju? kojem povjerenju kad si se ti prva prodala?
A i muskarac se sigurno ne zeni jer se sazalio na nju,vec i on nesto ima u tome,ili mu se svidja ili i on konta vrijeme mu ,i sta vec
- Ramzess Veliki
#17 Re: Brak iz koristi
Drug tebe je izgleda velika nevolja snašla. Da te pitam ... oženio si se?Vasco da Gama wrote:theTruePath wrote:Treba biti realan,zena od kad je svijeta i vijeka gledaju na "dobre prilike" i "korist",to je tako
Garant je to. Bolan mi smo od pamtivjeka samo "dobre prilike". Malko si previše razočaran. Ali da te razvedrim - sa svakom će ti biti isto.
- Vasco da Gama
#18 Re: Brak iz koristi
AmADin_gospo wrote:očeš da kažeš da je 70% brakova naših baba i deda prevara ? ko te bolan prije pitao za ljubav, bilo je "imam ja sina, imaš ti kčerku, da ih sastavimo". pa ih zatvore u sobu dok se ne svide jedno dugom i dogovore jel im bolje njima mladima zajedno da nešto naprave, il da ih ovi povežu s nekim još gorima, il da fasuju degeneka.Vasco da Gama wrote:ovo je po meni ispravna moralna pozicija. jer brakustvari prva i najveca prevara poslje koje su sve druge nebitne i sporedne.bez ljubavi je prevara sama po sebi.
moj/a vasko de gama, meni se čini da ti nisi iskusio života i najeo se govana u životu, pa sve gledaš ružičastim očima.
kakvim ruzicastim ocima? ja sam svjestan da je, ne 70% nego vjerovatno 90% takvih brakova bazirano na lazima. tradicija je fašizam i običaji moraju da se mjenjaju tj. da se aktivno ne postuju.
- Ramzess Veliki
#19 Re: Brak iz koristi
Ma ili se ne ženiti ili oženiti neku plavušu sa velikim sisama. 
- AmADin_gospo
#20 Re: Brak iz koristi
Vasco da Gama wrote: kakvim ruzicastim ocima? ja sam svjestan da je, ne 70% nego vjerovatno 90% takvih brakova bazirano na lazima. tradicija je fašizam i običaji moraju da se mjenjaju tj. da se aktivno ne postuju.
ljudi su se prije više poštovali nego sada.
molim te objasni mi, šta je to ljubav. i da li se od ljubavi same može živjeti.
te, zašto je loše da se momak/cura upuste u vezu s nekim koji če im priuštiti ono što niko nemože, te da li si ti suguran da se oni ne vole u 4 zida. stotine vrste veza ima, i nije sve ko u španskim serijama.
- TheHound
#21 Re: Brak iz koristi
Zamisli da svako moze da ozeni ili da se uda za onog koga bas on hoce. Pa 90% muskaraca bi poletilo na istu, najzgodniju trebu u kvartu i svi bi htjeli da ozene nju zato sto im se ona najvise svidja. Ali nema svako tu moguznost izbora tako da mora ozeniti onu koju moze.
-
Verolino
#22 Re: Brak iz koristi
Vasco da Gama da li si se ti ozenio a onako si decko iz dobre kuce, imas posao, koju nekretninu i sl, pa si skontao da te zemska ne voli ili te treba ostavila radi debelog, celavog, nikakvog koji ima nekretnina, zlata, krzna i veliku prangiju?
Mislim izgledas mi plaho razocaran
Vidi ovo ja bi jako volila da sam se bogato udala, da sjedim na minderu da lakiram nokte, otpratim djecu i coeka, on se vrati zaradio za nas cetvoro, al nejma vise toga mi smo se izborile za svoja prava
Zensku je u krvi da nadje sposobnog muzijaka, za kojeg zna da je sposoban, da nece biti ne zasticena, da djeci nece nista faliti i sl.
Vidi ovo ja bi jako volila da sam se bogato udala, da sjedim na minderu da lakiram nokte, otpratim djecu i coeka, on se vrati zaradio za nas cetvoro, al nejma vise toga mi smo se izborile za svoja prava
Zensku je u krvi da nadje sposobnog muzijaka, za kojeg zna da je sposoban, da nece biti ne zasticena, da djeci nece nista faliti i sl.
-
Mutivoda
#23 Re: Brak iz koristi
Kastanienallee wrote: Ma kako da pojednostavimo stvari to bas nije tako. Lijepo je gledati u lijepo. Svakoj zdravoj osobi treba puno vise od pukog gledanja u muskarca ili zenu. Svako od nas ima nesto posebno cime mozemo uljepsati zivot nekom drugom kome prijaju te nase kvalitete. Imamo svi mogucnost izbora da zivimo u skladu sa licnim vrijednostima. Pristajanje na zivot u lazi, koji osporava pokretac teme, je pristajanje na zivot kakav prija tim ljudima.
-
Micaha
#24 Re: Brak iz koristi
A sta cemo sa ovim emancipovanim zenama sto sve hoce same?Verolino wrote:Vasco da Gama da li si se ti ozenio a onako si decko iz dobre kuce, imas posao, koju nekretninu i sl, pa si skontao da te zemska ne voli ili te treba ostavila radi debelog, celavog, nikakvog koji ima nekretnina, zlata, krzna i veliku prangiju?
-
Verolino
#25 Re: Brak iz koristi
One su da prostis zajebale mene koja nisam htjela sama, pa sad htjela ne htjela moramMicaha wrote:A sta cemo sa ovim emancipovanim zenama sto sve hoce same?Verolino wrote:Vasco da Gama da li si se ti ozenio a onako si decko iz dobre kuce, imas posao, koju nekretninu i sl, pa si skontao da te zemska ne voli ili te treba ostavila radi debelog, celavog, nikakvog koji ima nekretnina, zlata, krzna i veliku prangiju?