case closedorkanskivisovi wrote:kad sam bolesna, uzmem tablete koje mi je doktor dao, i molim Boga da djeluju
Volio bih da znam...
- harač
#51 Re: Volio bih da znam...
- fatamorgana
#52 Re: Volio bih da znam...
harač wrote:case closedorkanskivisovi wrote:kad sam bolesna, uzmem tablete koje mi je doktor dao, i molim Boga da djeluju
E sad, ako tablete ne djeluju ko je odgovoran, doktor, bog ili tablete?
- славянин
#53 Re: Volio bih da znam...
Vjerovatno ces dobiti odgovor da je Bog odgovoran za sve.Iako se tvrdi da covjek ima mogucnost slobodnog izbora (samim tim doktor svojim izborima odlucuje oce li covjek preziviti) Bog odlucuje dali ce neko ziviti ili umrjetifatamorgana wrote:harač wrote:case closedorkanskivisovi wrote:kad sam bolesna, uzmem tablete koje mi je doktor dao, i molim Boga da djeluju
E sad, ako tablete ne djeluju ko je odgovoran, doktor, bog ili tablete?
- NIN
#54 Re: Volio bih da znam...
fatamorgana wrote:E sad, ako tablete ne djeluju ko je odgovoran, doktor, bog ili tablete?
- Epicurus
#55 Re: Volio bih da znam...
A ako ne djeluju, onda spominješ samo doktorovu familiju.orkanskivisovi wrote:kad sam bolesna, uzmem tablete koje mi je doktor dao, i molim Boga da djeluju
-
ratamahatta
#56 Re: Volio bih da znam...
Mene iskreno interesuje, cemu toliki stepen sljepoce kada je vjera u pitanju....npr, uredu je moliti boga za bingo, al kada kazes dabogda umro(vecina vjernika odmah, po automatizmu, kazu tobejarabi, ili slicno), to ispade kao da ces odmah umrijeti....paralela, ako molis za milione, ocekujes da ih neces dobiti, al ako nekome pozelis smrt to se kao treba/hoce odmah ostvariti....
Da li vi fakat vjerujete da klecanje pred bogom ima toliki uticaj...( hiljade molile protiv rata, protiv sitomastva, protiv smrti, trudnoce)..... al ne, on ce se uhvatiti za moju kletvu, dabogda ti cvijece uvelo...
Da li vi fakat vjerujete da klecanje pred bogom ima toliki uticaj...( hiljade molile protiv rata, protiv sitomastva, protiv smrti, trudnoce)..... al ne, on ce se uhvatiti za moju kletvu, dabogda ti cvijece uvelo...
- nasa
#57 Re: Volio bih da znam...
Ma kakvi,nije to....nego,ne valja proklinjati.Brinu se ljudi za tebe 
-
ratamahatta
#58 Re: Volio bih da znam...
nasa wrote:Ma kakvi,nije to....nego,ne valja proklinjati.Brinu se ljudi za tebe
Dabogda ti se obje pozlatile
-
mejrami
#59 Re: Volio bih da znam...
samo isprani mozgovi se mole bogu kad im nesto treba , kad su bolesni il sta ja znam , vjera je za mene tolko retardirana/virusna/bolesna pojava koja nije podkovana aposlutno nijednom cinjenicom crno po bjelo , islam je po tom pitanju najgori , knjiga se nikad nije mjenjala , kotiraju pravila i zakoni iz 7 stoljeca , da se u islamu rjese stvari poput allah ce te kaznit ovo ce ono ce , sve sile prjetnji koje su opisane , ta vjera bi se raspala , a nije se jos raspala jer j se vecina plase , znaci vjeruju u budalestine , zato se i zove vjera , kako koja nije kod svakog isto ali je sve skupa zabluda , najveca ikad.
-
mejrami
#60 Re: Volio bih da znam...
kako ce me kaznit nesto sto nepostoji?
Last edited by mejrami on 05/07/2013 15:09, edited 1 time in total.
-
mejrami
#61 Re: Volio bih da znam...
uff koji umovi.....hahahahhahha
- eluna
#62 Re: Volio bih da znam...
e vala baš .................. čuj mubarek bolestGreat Cornholio wrote:Pročitao sa jednom prilikom knjižicu 'Poslanica bolesnima' autor je Bediuzzaman Said Nursi, i ne bih je nikome preporučio, jer čitajući je odjećao sam takvu nelagodu, zgražanje i nevjericu, nisam nikako mogao "provariti" da ima ljudi koji bolest smatraju Božijom milošću![]()
Bog ne daje bolest, nije Njegova volja da se neko razboli, nije bolest milost već nesreća ili posljedica loših ljudskih postupaka, Bog može pomoći nekome da ozdravi, ali ipak bi ljekar trebao biti prvi kojem bi se čovjek koji je obolio od neke bolesti trebao obratiti.
Ovo čovjek napisa i "osta živ"![]()
![]()
![]()
"Hej ti brate koji si obolio od teških bolesti, poput paralize!
Prvo, želim te obradovati; paraliza se za mu'mine ubraja u mubarek bolesti".
-
mejrami
#63 Re: Volio bih da znam...
kao prvo svjet je u vecem sranju kad je vjera upletena
-svjet je iionako u sranju bez ili sa vjerom
a vjera nije nikakva dobrobit za covjeka , vjera je klasifikacija i separacija ljudi , da se ljudi drze pod nekom vrstom kontrole , jer bi kao bili muhe bez glava , pa bjase neki mozgovi koji se dosjetise napisat nebulze i ljudi (kolko i jesu glupi) ce sljedit te teze , kurani biblije itd......
-svjet je iionako u sranju bez ili sa vjerom
a vjera nije nikakva dobrobit za covjeka , vjera je klasifikacija i separacija ljudi , da se ljudi drze pod nekom vrstom kontrole , jer bi kao bili muhe bez glava , pa bjase neki mozgovi koji se dosjetise napisat nebulze i ljudi (kolko i jesu glupi) ce sljedit te teze , kurani biblije itd......
-
sour cherry
#64 Re: Volio bih da znam...
Pa oni koji znaju obično i ne blate.Preporučujem jednu odličnu knjigu"Šta bi svako trebao znati o islamu"-John Esposito
- W0rM
- Grijem se na: sunčevu energiju
- Vozim: se po mahali
#65 Re: Volio bih da znam...
Znači prvo bih da kažem da vjerujem u Boga, vjernik sam nastojim da izvršavam sve obaveze koje mi vjera propisuje.rev.onhand wrote:Stvarno me, al' fakat interesuje, o vi zagriženi vjernici, da li kada ste bolesni kažete (pa potom uradite):
'o dragi si bože hvala ti što opet ispituješ moju vjeru i neizmjerno mi je drago to što sam bolestan; toliko da se ne mogu brinuti o sebi i svojoj porodici kao svaki drugi čovjek...'
i da li onda ostanete kući da se molite bogu za zdravlje???
Mislim, ne razumijem kakva je to u boga vjera - kada ga/je varate odlaskom kod doktora - čiji se cijeli rad i vaše liječenje btw, zasniva na tačno definisanim, naučno i emprijiski utvrđenim činjenicama, te na tačno i naučno utvrđenoj dijagnozi i na znanstveno utvrđenim (pa i kreiranim) terapijama/lijekovima...
Da li, stvarno, vjerujete u boga kada ste bolesni?? I zašto?
Da vam bude bolje?
Da brže ozdravite?
što me navlači na još jedno malo:
Jel vam ikad od vjerovanja u boga bilo bolje? Jer ako jeste, molim vas podijelite svoje znanje sa ostatkom svijeta, iskreno vjerujem da bi mnogi sa strašnim i teškim bolestima bili zahvalni!
Dalje, kada se razbolim zahvaljujem Bogu i na tome, jer nikad ne znaš šta je dobro po tebe. Možda da sam bio zdrav, prošetao bih i auto bi me zgazilo, msm možda ti zvuči glupo, ali kao ljudsko biće misliš nekad nešta je dobro po tebe, a upravo se pokaže suprotno.
Da nastavim, pošto se deklarišem kao vjernik, samim tim vjerujem i da je Bog stvorio doktora, i ne shvatam kako Ga varam, mislim šta želiš time da kažeš. Bog nije zabranio da se ljudi liječe, nije zabranio da se ljudi bave naučno istraživačkim radom, da unaprijeđuju svoje intelektualne i društvene sposobnosti. Jednostavno bitno je ne smatrati nikoga drugog Bogu ravnom.
Drug meni je tebe žao što ti život prolazi u laži dok ti je Istina na dohvat ruke. Navest ću ti nekoliko primjera, zašto sam strpljiv, i kakva je nagrada za strpljive:
On daruje znanje onome kome hoće, a onaj kome je znanje darovano - darovan je blagom neizmjernim. A shvatiti mogu samo oni koji su razumom obdareni. (El-Bekare-269)
Muhammed, a.s, je rekao: "Neće muslimana zadesiti nevolja, tegoba, briga, tuga, neugodnost, pa čak ni trn da ga ubode a da mu Allah zbog toga neće izbrisati neke grijehe."
Allahov Poslanik, s.a.v.s., u jednom od hadisa rekao: Divan li je primjer vjernika koji je u svakom pogledu na dobitku. Ako ga zadesi kakvo dobro, on zahvali Allahu, a ako ga zadesi kakva nedaća on se strpi - osaburi, pa mu opet bude dobro (obzirom da će za strpljivost biti nagrađen od Allaha).
Ne znam šta još da ti kažem, jednostavno je tako imam taj osjećaj da ništa od Uzvišenog ne mogu sakriti, sve i da hoću.
Ja ne mogu ovdje natipkati koliko bih ti mogao ispričati šta bih želio.
- fatamorgana
#66 Re: Volio bih da znam...
Puno toga se sazna i na forumu ....sour cherry wrote:Pa oni koji znaju obično i ne blate.Preporučujem jednu odličnu knjigu"Šta bi svako trebao znati o islamu"-John Esposito
- fatamorgana
#67 Re: Volio bih da znam...
Zato je šik i moderno vidjeti vjernice da povire i na temu sado-mazo,alkalna_baterija wrote:Znaš li kako je nama vjernicima smiješno čitat vaše postove jer vidimo koliko ste ustvari neupućeni i neinformisani? Kad hoćeš da blatiš nešto, prvo se dobro raspitaš o tome, proučiš, itd., pa tek onda krećeš da blatiš. Čisto savjet za ubuduće.
- fatamorgana
#68 Re: Volio bih da znam...
Jest aha, a zato se u Egiptu makljaju, biće da je im to došlo od ljetnje sparine ....alkalna_baterija wrote:i ja kažem, samo znaš šta je zanimljivo? Što si toliko ogorčena islamom i vjerama uopšte, a sve ono što svaka od tih vjera nalaže je za dobrobit čovjeka i kad bi se svi pridržavali bilo koje MONOTEISTIČKE vjere, ali onako uistinu se pridržavali, svijet ne bi bio u sranju u kakvom je sadamejrami wrote:uff koji umovi.....hahahahhahha
- W0rM
#69 Re: Volio bih da znam...
“Allah neće promijeniti stanje jednog naroda sve dok taj narod ne promijeni samoga sebe!” (Er-Ra’d, 11.)fatamorgana wrote:Jest aha, a zato se u Egiptu makljaju, biće da je im to od ljetnje sparine ....alkalna_baterija wrote:i ja kažem, samo znaš šta je zanimljivo? Što si toliko ogorčena islamom i vjerama uopšte, a sve ono što svaka od tih vjera nalaže je za dobrobit čovjeka i kad bi se svi pridržavali bilo koje MONOTEISTIČKE vjere, ali onako uistinu se pridržavali, svijet ne bi bio u sranju u kakvom je sadamejrami wrote:uff koji umovi.....hahahahhahha
Šta ti misliš kako su muslimani u 7. stoljeću pokorili Perziju, Bizant 2 najveća carstva tog doba iako su bili lošije naoružani i bili brojčano višestruko nadjačani ?
- fatamorgana
#70 Re: Volio bih da znam...
Izgleda za sad ništa od mijenjanja ....
- W0rM
#71 Re: Volio bih da znam...
Polahko, tiha voda brijegove valja.fatamorgana wrote:Izgleda za sad ništa od mijenjanja ....
Ja znam da se od stare slave ne živi, al' se historija ne smije zaboravit, i treba učiti iz prijašnjih grešaka, i usavršavat se te primjenjivat to da bi budućnost bila bolja
- fatamorgana
#72 Re: Volio bih da znam...
Naravno, počistimo prvo u vlastitom dvorištu,W0rM wrote:Polahko, tiha voda brijegove valja.fatamorgana wrote:Izgleda za sad ništa od mijenjanja ....
Ja znam da se od stare slave ne živi, al' se historija ne smije zaboravit, i treba učiti iz prijašnjih grešaka, i usavršavat se te primjenjivat to da bi budućnost bila bolja
- fatamorgana
#73 Re: Volio bih da znam...
E ovo ti ne vjerujem, must be some kind of islamic joke,alkalna_baterija wrote:Aha, mi se svi okupimo poslije svake jacije i organizujemo orgije.
Last edited by fatamorgana on 06/07/2013 00:28, edited 1 time in total.
-
mejrami
#74 Re: Volio bih da znam...
alkalna_baterija wrote:Znaš li kako je nama vjernicima smiješno čitat vaše postove jer vidimo koliko ste ustvari neupućeni i neinformisani? Kad hoćeš da blatiš nešto, prvo se dobro raspitaš o tome, proučiš, itd., pa tek onda krećeš da blatiš. Čisto savjet za ubuduće.
kako bolan neupuceni i neinformisani? , znas sta se desilo nakon mog citanja kurana ,
letio je u kantu sa pocupanim korama , a bio je jos jedan i on je posluzio kao podpala za vatru , tako da ih vise nemam. sreca,
- fatamorgana
#75 Re: Volio bih da znam...
Pa većina nas je tak'a na forumu, mr. and mrs. 90 %alkalna_baterija wrote:Da si imalo kliker, shvatio bi da ne treba vjerovat u 90 % stvari koje napišem na forumu, al' hajd...