LEGALIZACIJA POLIGAMIJE APSOLUTNO NEPRIHVATLJIVA
- horns&drums
- Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die
Meni je to vracanje korijenima, neandertalu
:D
-
hananah
xx - yy: moj amidza je imao dvije žene meni se uvijek činilo da su sretni i zadovoljni on je prvi umro njih dvije su ostale skupa i življele skupa do same smrti
-
zzzzz
poligamija, homoseksualni brakovi, legalizacija prostitucije.........moram priznati da meni nije lako zauzeti stav.
Prva reakcija je protiv, ali dovodim sebe u dilemu jer sam prije neki dan bio iznerviran prozivanjem homoseksualaca i inace odnosom prema tim ljudima u nasem drustvu. Odakle mi onda pravo da sudim ljudima koji imaju isto tako "neobican" nacin zivota i da im sudim i uskracujem to pravo.
Nazalost ovdje na forumu su misljenja podjeljena po principu, naginju li zapadnim ili istocnim moralnim normama. Mogu se zakleti da to izgleda ovako:
1) protiv poligamije - za homoseksualne brakove
2) za poligamiju - protiv homoseksualnih brakova
i eventualno
3) protiv- protiv (vjerovatno najmalobrojnija)
Prva reakcija je protiv, ali dovodim sebe u dilemu jer sam prije neki dan bio iznerviran prozivanjem homoseksualaca i inace odnosom prema tim ljudima u nasem drustvu. Odakle mi onda pravo da sudim ljudima koji imaju isto tako "neobican" nacin zivota i da im sudim i uskracujem to pravo.
Nazalost ovdje na forumu su misljenja podjeljena po principu, naginju li zapadnim ili istocnim moralnim normama. Mogu se zakleti da to izgleda ovako:
1) protiv poligamije - za homoseksualne brakove
2) za poligamiju - protiv homoseksualnih brakova
i eventualno
3) protiv- protiv (vjerovatno najmalobrojnija)
-
Kwaheri
...jel se ovo ismijavaju lezbijke?hananah wrote:xx - yy: moj amidza je imao dvije žene meni se uvijek činilo da su sretni i zadovoljni on je prvi umro njih dvije su ostale skupa i življele skupa do same smrti
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
obratila sam paznju na ovo "zivjele skupa", haha, hadzince jedva docekale da se cojek preseli
![]()
![]()
![]()
![]()
pa da zive skupa
Ma vazda su lezbe postojale, samo se to krilo, ovaj put uspjesno i lukavo - udajom ja istog covjeka
-
Kwaheri
Da, FL...ograničena poligamija je dozvoljena šerijatom, ali, ovaj prijedlog zakona ima šerijatsko utemeljenje koliko i zakon iz drzave Utah...Fair Life wrote:Serijat oznacava temeljni zakon islama, koji regulira cjelokupnost odnosa izmedu boga i ljudi. Kao islamsko uredenje zivota serijat regulira prava i obaveze te odreduje privatni i javni zivot.BigusDickus wrote:Zakon nema blage veze sa serijatom i ne znam sto se kace za to. Prvo bi trebalo procitati nesto, pa onda iznositi zakljucke, a ne po onoj "...ma pusti, to je sve od anam njih...oni bi da nas...itd. itd."
"Onda se zenite sa onim zenama koje su vam dopustene, sa po dvije, sa po tri i sa po cetiri. A ako strahujete da necete pravedni biti, onda samo sa jednom..." __(Kur'an 4:3)
Mogli bismo ici cak dotle da trazimo gdje se sve u historijskim oblicima pojavila poligamija najslicnija ovom prijedlogu (..zakona..)...pa da onda...kazemo da je taj predlagac zakona (osim toga sto je musliman, jel?) da mu dokazemo jos neke karakteristike ..(da je covjek recimo)...i onda izvucemo iz dvije premise...neki zakljucak...blabla...da je utemeljenje za ovakav prijedlog nasao u necemu drugom...najprije u svojoj gluposti..
Jos jedno pitanje, kako u svemu sto bi moglo krenuti naopako ili vec jeste, prepoznas islam, cak i kad nemas "pomagaca" tipa Studio-Dina...???
Fair Life wrote:Iza svakog rata zene su suficitarne...
Potrebno je to izregulisati. Poslanik se sjetio kako to da se izvede... da bi svaka dobila supruznika, a ne da ostane kako se to kod nas u narodu kaze "stara cura" ili usidjelica.
More bit bidne... dovoljan jedan horoz na jato kokosaka.
Procitaj ponovo ajet koji si prethodno napisao. Je li ijedna zena prisiljena na poligamni brak Kur'anom...nemoj da si zlocest...
Ukoliko zena pristaje na poligamni brak, mozda je zbog toga kokoška, ali ja je ne bih osuđivala...no, eto, ti imaš pravo na to...
Svako dobro!
Last edited by Kwaheri on 11/02/2005 19:11, edited 1 time in total.
-
bajricf
horns&drums wrote:Zlonamjeran nisam, moj krscansko judeisticki odgoj mi to ne dozvoljava. A ja ti opet postavljam par pitanja:Bezvezna i zlonamjerna je ta paralela sa serijatom
Navedi mi zemlje u kojoj je dozvoljeno ( na papiru, dakle ne neke hipi ili mormonske zajednice ) da muskarac ima vise zena.
Navedi sada zemlje u kojoj je dozvoljeno zakonom, na papiru, da zena ima vise muskaraca.
MULTI MARRIAGES – (BRAKOVI)
If we look through the Judeo-Christian book Bible, we notice how it spoke of multi marriages as early as Geneses, Lamach had two wives at the time of Adam, then other examples we may give, Abraham had three wives, Sara, Hagar, and Qaturah. Jacob had four wives, two sisters and the two slaves. Moses had more than one, Judah as well. Now coming to David, had 100 wives , yet you love and cherish the man with no problem. Solomon had 700 as your belief says, yet you still trust him as the wisest under the Heaven, we do not discuss prophets, and would be nice to rest at this.
Biblija nigdje ne spominje koliko zena mozes imati. vas krscanski uzor (su) (Prophets) Boziji poslanici. Abraham je imao tri zene, Jakov cetiri, Mojsije je imao vise nego jednu, David je imao 100 zena, Solomon je imao 700 zena.
Vi slijedite sekularne obicaje a ne Bibliske, Boz. Poslanika
Faruk
Last edited by bajricf on 13/02/2005 16:11, edited 1 time in total.
-
neutralac
Ovaj prijedlog zakona mora biti usvojen i ja ga podrzavam, jer on garantira opstojnost BiH kao jedinstvene, nedjeljive i sl., ali uz amandman da sve zene moraju biti razlicite nacionalnosti i da se djeca pisu po majci a ne ocu.
Jedini problem u praksi bi bio kako prezivjeti 3-4 punice kad dodju u posjetu da vide unucice.
Jedini problem u praksi bi bio kako prezivjeti 3-4 punice kad dodju u posjetu da vide unucice.
-
zlata
Ma mozemo mi pravdati i legalizirati svasta. Vjecna paradigma ostaje
TATA + MAMA i njihova zajednicka dijeca.
Vjerojatno ce poligamiste sad naval'ti na legaliziranje njihovog alternativnog stila zivota...kao pandan legalizaciji pederskih brakova.
Koja to normalna zena ZELI dijeliti svog muza s'drugom? Evo...ja bih ovog mog...ali bi me mor'o debelo "isplatiti"! Kakva je to ljubav? Nas cetiri i jedan kitonja? Ma dje se god ljubav "dijeli"...delaju ili pare...ili bolest (na psihickoj bazi)!
Pa i ja bih jos jednog muza. Stari nek' rinta...a mladji i ja cemo uzivati! Kako cemo u "nasu ljubav u troje" legalizirati? Jel' more i takva varijanta?
TATA + MAMA i njihova zajednicka dijeca.
Vjerojatno ce poligamiste sad naval'ti na legaliziranje njihovog alternativnog stila zivota...kao pandan legalizaciji pederskih brakova.
Koja to normalna zena ZELI dijeliti svog muza s'drugom? Evo...ja bih ovog mog...ali bi me mor'o debelo "isplatiti"! Kakva je to ljubav? Nas cetiri i jedan kitonja? Ma dje se god ljubav "dijeli"...delaju ili pare...ili bolest (na psihickoj bazi)!
Pa i ja bih jos jednog muza. Stari nek' rinta...a mladji i ja cemo uzivati! Kako cemo u "nasu ljubav u troje" legalizirati? Jel' more i takva varijanta?
-
St.Germain
sta im nece pasti na pamet majku im fasisticku 
-
sirah
pazi ovdje se ne govori samo o dvije žene jednog muškarca, nego i o dva muškarca jedne žene - što je logično ako uzmemo u obzir jednakost spolova čak i pod samim pojmom "bračni drugovi"....monogamija kao uvriježeni stav u svijetu, i poligamija kao mogućnost + jednakost spolova što moramo sprovesti.....
pozadinska poruka svega je:
izuzetno čudan pokušaj skretanja pažnje svjetske jurisprudencije na probleme u zakonodavnom regulisanju bračne zajednice..... primjera radi:
ako bi se par složio povodom trećeg člana (ljubavni trougao, triangl, trokut), a to zakonom nije regulisano, drugoj ženi ili muškarcu, po bilo kojoj normativnoj logici ne bi moglo pripasti pravo na ravnopravni dio imovine nakon raspada zajednice (vanbračno bračna zajednica - presedan)........
šta da se radi..... da se legalizuje ili bar samo spomene, jer u suprotnom IMAMO PRAVNU PRAZNINU, a to je nešto što si niti jedno zakonodavstvo ne može dozvoliti...... ZATO GLASAM ZA OVAJ amandman na ZAKON (pravno normiranje i dekriminalizaciju) a to vuče paralelu (bilo kako biti će ovako) -------------)
pored toga što bi se stvorila slika o toleranciji BH društva prema takvim stvarima, uz legalizaciju (pravno normiranje i dekriminalizacija) prostitucije dolazi legalizacije (samo pravno normiranje) pederskih i lezbijskih brakova, dozvola za usvajanje djece istim, I NARAVNO MNOGE DRUGE STVARI, JER SVIJET TEŽI TOME (šta da mi radimo p otom pitanju, pojma nemam)......
povežimo sada drugu stranu priče: specifičan odnos žena prema problemu i naravno specifičan odnos muškaraca.....
žena koja ima povećan seksualni nagon je NIMFOMANKA (spolno nezasita žena, luduje za muškarcima), naravno mišljenje njenog muža KAO FIZIČKI JAČEG SUBJEKTA JE DA SE MORA IZLJEČITI OD TOGA, milom ili silom....... drugim riječima ili ništa od braka, ili brak sa pizdarijama ili normalan brak ali uz izmjenu žene....... AKO ONA IZABERE RAZVOD I NAĐE SEBI HAREM MUŠKARACA ------ SUPER, ispunila je svoju životnu želju, sad će bit "jebana" baš onoliko koliko želi, zašto joj to ne omogućiti zakonski........ meni niti jedan drugi razlog za više muškaraca kod žena ne pada na pamet...... (poziv za žene JAVITE SE PO OVOM PITANJU ako griješim) ---- mislim da je problem objašnjen sa ovim),
proračunatost žena po tom pitanju ih upozorava na velike probleme po žene u BiH.... primjera radi, one misle da bi izgubile kontrolu nad domaćinstvom i pojma nemam šta više.......
muškarci pak na to gledaju potpuno drugačije:prvo muškarci koji imaju povećan spolni nagon su NIMFOMANI (lovci na suknje, ženskaroši itd...), drugo to je skroz kullllllllll, treće to je skroz kulllllllllll, četvrto žena mi ne da (musliman sam), kako bi me oklagijom po glavi kad bi joj samo spomenuo (ovo govorim o sebi)..... jebi ga..... ali ima likova koji su kao "dok je dobar horoz u kokošinjcu koke su mirne", i samim tim mogu imati mir u kući sa dvije žene.......... pitanje zašto im to ne omogućiti....
što se mene tiče amandman na zakon ima apsolutni prolaz, naravno pokazuje na falinke u sitemu jednakost spolova ali to je nešto o čemu svi sve znamo......
copy paste sa http://www.lol.ba
pozadinska poruka svega je:
izuzetno čudan pokušaj skretanja pažnje svjetske jurisprudencije na probleme u zakonodavnom regulisanju bračne zajednice..... primjera radi:
ako bi se par složio povodom trećeg člana (ljubavni trougao, triangl, trokut), a to zakonom nije regulisano, drugoj ženi ili muškarcu, po bilo kojoj normativnoj logici ne bi moglo pripasti pravo na ravnopravni dio imovine nakon raspada zajednice (vanbračno bračna zajednica - presedan)........
šta da se radi..... da se legalizuje ili bar samo spomene, jer u suprotnom IMAMO PRAVNU PRAZNINU, a to je nešto što si niti jedno zakonodavstvo ne može dozvoliti...... ZATO GLASAM ZA OVAJ amandman na ZAKON (pravno normiranje i dekriminalizaciju) a to vuče paralelu (bilo kako biti će ovako) -------------)
pored toga što bi se stvorila slika o toleranciji BH društva prema takvim stvarima, uz legalizaciju (pravno normiranje i dekriminalizacija) prostitucije dolazi legalizacije (samo pravno normiranje) pederskih i lezbijskih brakova, dozvola za usvajanje djece istim, I NARAVNO MNOGE DRUGE STVARI, JER SVIJET TEŽI TOME (šta da mi radimo p otom pitanju, pojma nemam)......
povežimo sada drugu stranu priče: specifičan odnos žena prema problemu i naravno specifičan odnos muškaraca.....
žena koja ima povećan seksualni nagon je NIMFOMANKA (spolno nezasita žena, luduje za muškarcima), naravno mišljenje njenog muža KAO FIZIČKI JAČEG SUBJEKTA JE DA SE MORA IZLJEČITI OD TOGA, milom ili silom....... drugim riječima ili ništa od braka, ili brak sa pizdarijama ili normalan brak ali uz izmjenu žene....... AKO ONA IZABERE RAZVOD I NAĐE SEBI HAREM MUŠKARACA ------ SUPER, ispunila je svoju životnu želju, sad će bit "jebana" baš onoliko koliko želi, zašto joj to ne omogućiti zakonski........ meni niti jedan drugi razlog za više muškaraca kod žena ne pada na pamet...... (poziv za žene JAVITE SE PO OVOM PITANJU ako griješim) ---- mislim da je problem objašnjen sa ovim),
proračunatost žena po tom pitanju ih upozorava na velike probleme po žene u BiH.... primjera radi, one misle da bi izgubile kontrolu nad domaćinstvom i pojma nemam šta više.......
muškarci pak na to gledaju potpuno drugačije:prvo muškarci koji imaju povećan spolni nagon su NIMFOMANI (lovci na suknje, ženskaroši itd...), drugo to je skroz kullllllllll, treće to je skroz kulllllllllll, četvrto žena mi ne da (musliman sam), kako bi me oklagijom po glavi kad bi joj samo spomenuo (ovo govorim o sebi)..... jebi ga..... ali ima likova koji su kao "dok je dobar horoz u kokošinjcu koke su mirne", i samim tim mogu imati mir u kući sa dvije žene.......... pitanje zašto im to ne omogućiti....
što se mene tiče amandman na zakon ima apsolutni prolaz, naravno pokazuje na falinke u sitemu jednakost spolova ali to je nešto o čemu svi sve znamo......
copy paste sa http://www.lol.ba