Ako Srbi i Hrvati ne prihvate promjenu Ustava...

Ja sam za promjenu Ustava

DA
19
68%
NE
9
32%

Total votes: 28

zzzzz

Post by zzzzz »

Promjene ustava nece biti dok se ne postigne kocenzus medju zainteresovanim stranama, ili ako se stranci ne odluce da to silom provedu. Posto Evropa nema muda za USA-a metode ne vjerujem u ovo posljednje rjesenje (pogledaj izjavu americkog sekretara za inostrane poslove u Istambulu u vezi Sjevernog Kipra).

Ja vjerujem da ce se oni odluciti za izolaciju sva tri naroda u BiH, jer je sigurno da ovakvi ne mozemo u Evropu. Naravno dalji put ka evropskim integracijama Srbije i Hrvatske uslovljavace se da vode slicnu politiku prema "sunarodnjacima" iz BiH.
Drugim rijecima, ostavice nas da jedemo govna zajedno, dok nam ne dosadi ili dok se svi ne iselimo.
rajvosa

Post by rajvosa »

Kotromanicu,
fino mislis, mada ja nisam za SDA...ipak se nisu dokazali ..
Ustav BiH treba da se promijeni.Kako.Pa fino treba parlament EU da nametne promjenu BiH ustava.Naravno oni to mogu...To je jedini izlaz..

Nazalost nema dovoljno inicijative.Mladi ljudi su zakazali...Koliko se sjecam do sada niko nije pokrenuo peticiju EU za ukidanje visnog rezima ..Dakle nema inicijative...

Mislim da je krajnje vrijeme da se stvari u Bosni mijenjaju....na sceni je cirkus..
Pozdrav
wandy

Post by wandy »

Chat Nick wrote:PRICOM NA PRICU

Šta god vi pričali, po ko zna koji put ste pokazali svoje namjere! Čim se počelo pričati o ujedinjenju Srba, svi skočili na noge (i to oni, za koje sam i pretpostavljao). Meni je ovaj forum otvorio oči, da se Srbi moraju ujediniti, bilo to u SDS ili BLA-BLA-BLA stranci. Pošto SDS kupi glasove većine Srba, onda je bolje okupiti se oko jake stranke, a ne oko neke slabe!

Vama ostavljam u amanet da se borite za građansku opciju u Federaciji! A nama više šuplju ne možete prosipati!

Budite sigurni, da će na izborima 2006. Srbi preuzeti inicijativu u BiH, a kada je jednom preuzmu...onda neprijatelji RS samo mogu da :roll:

Sada očekujem ponovo plašenje naroda, da ujedinjenje Srba znači i SDS-HDZ-SDA!

Koliko vidim, još mi niko nije odgovorio koja je to alternativa, barem što se tiče Federacije? Gdje je ta građanska opozicija :lol: :lol: :lol:
Pa hajde reci kakvo rijesenje ili po obicaju svali sve na stranku SDA.Pa da da eto nema stranke SDA mislis da bi nestala SDS ili stranke slicnoj SDS.Poginulo je puno srpski vojnika da bi se stvorila republika srpska,mislis li da ce se lahko srusiti?Pa primjer ti je zasto dosad nije uhvacen Mladic i Karadzic.Ko ih cuva kad zna da oni koce dosta toga u Bosni.
nebi

Post by nebi »

Harizmatican1 wrote:Zaboravio si samo jednu stvar! Srbi ili zaboravljaju ili neće da se suoče sa činjenicom, da presuda za Tužbu BiH protiv SCG, se rješava 2006. godine. I da se svi ujedinite u SDS, nema vam fajde! Prvo što će Bošnjaci biti ujedinjeni i višebrojniji od Srba, drugo što genocidna tvorevina, prema presudi za agresiju i genocid morat će biti ugašena, a pogotovo nakon što Bošnjaci naprave pritisak!!! Onda ćete se suočiti sa vašim najvećim strahom, UNITARIZACIJOM

Kunem se Isusom hristom da nikada necu zivjet u Islamskoj Bosni!
Joj,brate,jesi patetican!
Koja kurceva islamska,plase li se time pioniri maleni u RS kad se spomene promjena ustava?
Ali ako ti nesto znaci:ni ja necu da zivim u islamskoj BiH.Hocu modernu,funkcionalnu,sekularnu drzavu sa svim vjerskim i nacionalnim slobodama.
Harizmatican1

Post by Harizmatican1 »

nebi wrote:
Harizmatican1 wrote:Zaboravio si samo jednu stvar! Srbi ili zaboravljaju ili neće da se suoče sa činjenicom, da presuda za Tužbu BiH protiv SCG, se rješava 2006. godine. I da se svi ujedinite u SDS, nema vam fajde! Prvo što će Bošnjaci biti ujedinjeni i višebrojniji od Srba, drugo što genocidna tvorevina, prema presudi za agresiju i genocid morat će biti ugašena, a pogotovo nakon što Bošnjaci naprave pritisak!!! Onda ćete se suočiti sa vašim najvećim strahom, UNITARIZACIJOM

Koja kurceva islamska,plase li se time pioniri maleni u RS kad se spomene promjena ustava?
Ali ako ti nesto znaci:ni ja necu da zivim u islamskoj BiH.Hocu modernu,funkcionalnu,sekularnu drzavu sa svim vjerskim i nacionalnim slobodama.
Pa ako moj narod i hrvatski pristane na promjenu ustava

aferim!

Nego kakve ono zakone predlazete u federaciji?
IRENA

Post by IRENA »

besposlicari svih zemalja ujedinite se.pa vi niste normalni.vi bi da nametnete srbima i hrvatima svoje rjesenje.ja sam za dogovor,ako ne ide onda razlaz.svako svome jatu.
manijak1

Post by manijak1 »

IRENA wrote:besposlicari svih zemalja ujedinite se.pa vi niste normalni.vi bi da nametnete srbima i hrvatima svoje rjesenje.ja sam za dogovor,ako ne ide onda razlaz.svako svome jatu.
Malo rokačine nije na odmet :oops: prije jatiranja .
pitt

Post by pitt »

Nema razlaza. Stuck on you.... :D:D
nebi

Post by nebi »

IRENA wrote:besposlicari svih zemalja ujedinite se.pa vi niste normalni.vi bi da nametnete srbima i hrvatima svoje rjesenje.ja sam za dogovor,ako ne ide onda razlaz.svako svome jatu.
Irena,zlato,ne dosadjuj.guzio sam koliko sinoc,nemam vremena za tebe.
nebi

Post by nebi »

Harizmatican1 wrote:
nebi wrote:

Pa ako moj narod i hrvatski pristane na promjenu ustava

aferim!

Nego kakve ono zakone predlazete u federaciji?
ne seri,Tita ti mrtvog,sta ako neka budala nesto predlozi?
kakve zakone predlazu radikali u RS?
Kazimoglu

Post by Kazimoglu »

Ustav ce se promjenit .

Buducnost BIH je u 5 regija.

50 bi bilo bolje. ko biih inace kontrolirao.
Nenadv24

#62 Re: Ako Srbi i Hrvati ne prihvate promjenu Ustava...

Post by Nenadv24 »

Kotromanic wrote:S obzirom da je zemlja postala talac srpsko-hrvatske politike prema BiH, uključujući domaće izdajnike, šta da rade Bošnjaci?

Očito je da HDZ, na svakim izborima kupi oko 90% hrvatskih glasova.
SDS, također uvijek dobro kotira kod Srba, na parlamentarnim izborima, čini mi se da je pokupio oko 70% srpskih glasova.

Što se tiče Bošnjaka glasovi se dijele na 50tak stranaka raznoraznih profila, od SDA, SDP, SBIH, Liberali, GDS, BOSS itd. itd.

Problem ove zemlje je u nakaradnom Ustavu, koji je posljedica rata. Ustav se što hitnije treba promjeniti. Rezervati se trebaju ukinuti. Građanin treba da bude nosilac suvereniteta, a ne konstitutivni narodi (čuj gluposti, jer šta je sa onima koji nisu konstitutivni), jer je to rasistički princip u odnosu na druge narode, osim ova tri.

Ukoliko Srbi i Hrvati ne prihvate promjenu Ustava, ja vidim jedino rješenje u tome da se Bošnjaci homogenizuju oko jedne partije i da sami promjene ustav (jer teoretski je to moguće, ukoliko bi se svi Bošnjaci ujedinili) uz eventualno malu pomoć probosankih nebošnjaka.

Pitanje je oko koje partije se trebaju okupiti Bošnjaci?

Oko SDP-a, definitivno to nije moguć, nakon reizbora čovjeka koji je doživio dva debakla, i razbio onaj stari SDP sa Nijazom. Neka SDP, dođe na vlast u RS-u ili Hercegovini, a ako mu to pođe za rukom onda i Bošnjaci treba da daju svoje glasove SDP-u. U suprotnom mislim da ne bi trebali da se ponovo izlevatimo. Za promjenu neka Srbi i Hrvati pokažu da li su za državu. Eto im SDP.

Šta je ostalo SDA, BOSS, SBIH?

Mislim da je rješenje da se Bošnjaci definitivno okrenu ka SDA, jer ona tradicionalno najviše kupi Bošnjačkih glasova.
SBIH i BOSS treba da se sjedine sa SDA, ili ako to nije moguće da Bošnjaci koji su glasali za ove stranke glas daju SDA, a nakon toga da se SDA pročisti od ljudi koji su mutni i da konačno u parlamentu kao ubjedljivo većinska stranka promjene Ustav!

Čuj šta sa ostalima pa zar nisi čuo da postoje nacionalne manjine svugdje u svijetu. što bi mi bili izuzetak. Tri konstitutivna naroda a onih 40000 koliko ih ima biće nacionalna manjina.
Nenadv24

Post by Nenadv24 »

Kotromanic wrote:
Chat Nick wrote:PRICOM NA PRICU

Šta god vi pričali, po ko zna koji put ste pokazali svoje namjere! Čim se počelo pričati o ujedinjenju Srba, svi skočili na noge (i to oni, za koje sam i pretpostavljao). Meni je ovaj forum otvorio oči, da se Srbi moraju ujediniti, bilo to u SDS ili BLA-BLA-BLA stranci. Pošto SDS kupi glasove većine Srba, onda je bolje okupiti se oko jake stranke, a ne oko neke slabe!

Vama ostavljam u amanet da se borite za građansku opciju u Federaciji! A nama više šuplju ne možete prosipati!

Budite sigurni, da će na izborima 2006. Srbi preuzeti inicijativu u BiH, a kada je jednom preuzmu...onda neprijatelji RS samo mogu da :roll:

Sada očekujem ponovo plašenje naroda, da ujedinjenje Srba znači i SDS-HDZ-SDA!

Koliko vidim, još mi niko nije odgovorio koja je to alternativa, barem što se tiče Federacije? Gdje je ta građanska opozicija :lol: :lol: :lol:
Zaboravio si samo jednu stvar! Srbi ili zaboravljaju ili neće da se suoče sa činjenicom, da presuda za Tužbu BiH protiv SCG, se rješava 2006. godine. I da se svi ujedinite u SDS, nema vam fajde! Prvo što će Bošnjaci biti ujedinjeni i višebrojniji od Srba, drugo što genocidna tvorevina, prema presudi za agresiju i genocid morat će biti ugašena, a pogotovo nakon što Bošnjaci naprave pritisak!!! Onda ćete se suočiti sa vašim najvećim strahom, UNITARIZACIJOM :lol:
unitarizacija dream on

ima vas negdje 8% više od Srba šta je to sitnica a unitarizacije neće biti jer se ne pitaju Bošnjaci nego MZ(EU i SAD). Jer ne dovode se samo Srbi u tu situaciju nego i Hrvati. Budi siguran da nećete dobiti ni centa od te tužbe.
Svi će se lijepo nagoditi kao što su radili do sada.
Nenadv24

Post by Nenadv24 »

vi bi da nametnete srbima i hrvatima svoje rjesenje

Dobro jutro Kolumbo.
BECHO

Post by BECHO »

Ja sam za Islamsku BiH! Kome se nesvidja nek ide u Srbiju ili Hrvatsku!

BECHO, the islamic fundamentalist :D
Nenadv24

Post by Nenadv24 »

Pravda30 wrote:
Chat Nick wrote:
Hag, Beograd -- Međunarodni sud pravde u Hagu nije nadležan da vodi spor po tužbi SRJ, tj. SCG, protiv osam zemalja članica NATO-a.
Ovakvu odluku je jednoglasno donelo šesnaestočlano veće Međunarodnog suda pravde. Svoju odluku je veće objasnilo time da u vreme podnošenja tužbe, 29. aprila 1999. godine, SRJ nije bila članica UN-a, niti potpisnica Konvencije o genocidu, pa, prema tome, nije mogla tražiti da se pred najvišom pravnom instancom UN vodi spor protiv NATO-a.

Zbog cega mislis da ta optuzba(BiH protiv SRJ) nece pasti u vodu kao sto je pala i gore navedena?
Ove dvije tuzbe nemaju veze jedna sa drugom. Inace shvatam sto su neki zbunjeni,cetnicka propaganda. Tako oni vezu i Kosovo za BIH , Besmisleno.
Tuzba BiH protiv Srbije i Crne Gore je tuzba bosnjackog naroda protiv Republike Srpske i sustine Dejtonskog mirovnog sporazuma, stav je iz deklaracije koja se nasla pred poslanicima Narodne skupstine u Banjoj Luci. Deklaraciju su sacinili i potpisali predstavnici velikog broja partija. Medju njima su i SNSD Milorada Dodika, te PDP Mladena Ivanica. Naravno, predvodi ih SDS. Ovdje nema veze ko je na vlasti, a ko u opoziciji. Branjenjem Srbije i Crne Gore oni, u stvari, brane sebe. Otuda u deklaraciji isticu kako ne prihvataju navode iz podneska BiH, u kojima se tvrdi i naglasava da je RS nelegalna i genocidna tvorevina. "Tuzba predstavlja ogromnu prepreku zblizavanju i pomirenju naroda", navedeno je u deklaraciji. Naravno, za njih prepreka nisu masovne grobnice, pa otuda ne hite da odgovore na zahtjev Prijedorcana da odaju lokacije neotkrivenih jama, u kojima su kosti civila pobijenih tokom rata. Takodje, juce su samo bosnjacki clanovi Komisije za ljudska prava parlamentarne Skupstine BiH obisli masovnu grobnicu Crni vrh, iz koje je izvuceno vise od 600 tijela. Dokazi o genocidu su u svakoj jami iz koje vire kosti ubijenih, i od kojih politicari iz RS okrecu glavu. Pomirenju naroda se ne ide nepriznavanjem zlocina i skrivanjem istine, vec hapsenjem odgovornih i pokajanjem ostalih! A, i u Srbiji i Crnoj Gori jos ima neuhapsenih i onih sto se nisu pokajali.
oslobodjenje

Ako je to tužba Bošnjačkog naroda zašto se onda odnosi na cijelu BiH pa nisu Bošnjaci BiH ili barem da je tužba FBiH protiv SCG ili Bošnjaci smatraju da je cijela BiH samo njihova pa mogu odlučivati u ime drugih.
BECHO

Post by BECHO »

BiH tuzi SERiMO za agresiju a ne Federacija i Bosnjaci! A sto se tice observacija, da Covic zeli razmatranje i eventualno povlacenje tuzbe protiv istocnih susjeda, od toga nema nista, jer je isti to demantirao kod Mate Djakovica, u emisiji 'Telering'! Dakle, ima da placate i Hrvatskoj i BiH a mozda i Kosovo Albancima, ukoliko se doticni sjete da vas tuze za genocid! ;)
Nenadv24

Post by Nenadv24 »

Pravda30 wrote:
2. Nemam komentara. Ako je tako onda 80% Srba koji su glasali za 6 stranaka potpisnica Sporazuma su Cetnici...ako tako mislis ova zemlja nema buducnosti.
SDS+PDP+SNSD+Socijalsti smuski = CETNICI

Tzv. sumska je sredstvo koje sluzi za cuvanje ratnih zlocinaca i krsenje svih osnovnih ljudskih prava.Jedino sto je spasava je Dejtonski sporazum, a kojeg ona opet nepostuje, sto znaci da ni to nece moci dovijeka.
Uostalom, ustavne reforme su se vec desile i jos uvijek se desavaju(zadnji primjer je policija), samo sto to MZ naziva "nadogradnjom dejtonskog sporazuma", da izgleda malo blaze. Sumska ce imati ovlasti na nivou jedne mjesne zajednice, dakle nikakve.
Konacni udarac toj genocidnoj tvorevini je tuzba u Hagu. Vec je pravno dokazan Genocid i odgvornost tamosnjih "vlasti" u istom.

Ovo je Bh. buducnost :
http://www.eured-bih.org/images/maparegioniBiH.jpg
http://www.eured-bih.org/loc/regioni/regioni.htm

Ove karte su u ustvari ekonomske regije a ne novo administrativno uređenje BiH.
Nenadv24

Post by Nenadv24 »

BECHO wrote:BiH tuzi SERiMO za agresiju a ne Federacija i Bosnjaci! A sto se tice observacija, da Covic zeli razmatranje i eventualno povlacenje tuzbe protiv istocnih susjeda, od toga nema nista, jer je isti to demantirao kod Mate Djakovica, u emisiji 'Telering'! Dakle, ima da placate i Hrvatskoj i BiH a mozda i Kosovo Albancima, ukoliko se doticni sjete da vas tuze za genocid! ;)
Pitam se samo od kojeg novca da SCG plati. Tražili ste 200 miliona dolara ili je bilo više ne sjećam se. Samo me zanima da li će RS dobiti išta od toga s obzirom da je dio BiH ( da bratski podijelimo sumu ili ste mislili sve za vas i Hrvate). Što se Kosmeta tiče Albanci neće dobiti novčanu naknadu jer će najvjerovatnije dobiti svoj dio teritorije Kosova i proglasiti nezavisnost na tom dijelu. Šta će im bolje od toga a i Srbija se rješava velikog problema.
Kad je Kroacija u pitanju platili bi im ali kad bi i oni novčano obeštetili Srbe protjerane iz lijepe im domovine nakon bljeska i oluje.
Drvosjeca iz Dejcica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Nenadv24 wrote: Ove karte su u ustvari ekonomske regije a ne novo administrativno uređenje BiH.
Za pocetak ce se to tako zvati, da Srbi iz BiH lakse progutaju gorku pilulu istine.
Drvosjeca iz Dejcica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Nenadv24 wrote: Pitam se samo od kojeg novca da SCG plati. Tražili ste 200 miliona dolara ili je bilo više ne sjećam se. Samo me zanima da li će RS dobiti išta od toga s obzirom da je dio BiH ( da bratski podijelimo sumu ili ste mislili sve za vas i Hrvate)
Pa u ratama prijatelju u ratama sa kamatama na 30-50 godina. Moze i u robi, zlatu, nafti pa cak i radnoj snazi. :D Polako naci ce se vec nacina za naplatom. Ima dosta imovine SCG na teritoriji BiH. Uvede se pljenidba sve pokretne i nepokretne imovine u slucaju da duznik izbjegava placanje. :-D

A Srbi iz BiH imaju apsolutno pravo na ratnu odstetu koju ce, ako bog da, placati SCG. A ziv bio pa vidio kada dodje to vrijeme, Vlada R.S naravno ako tada bude postojala, se nece odreci dijela tog kolaca nego ce gldati da dobiju sto veci. :shock:
Fair Life

Post by Fair Life »

rajvosa wrote:Kotromanicu,
fino mislis, mada ja nisam za SDA...ipak se nisu dokazali ..
Ustav BiH treba da se promijeni.Kako.Pa fino treba parlament EU da nametne promjenu BiH ustava.Naravno oni to mogu...To je jedini izlaz..

Nazalost nema dovoljno inicijative.Mladi ljudi su zakazali...Koliko se sjecam do sada niko nije pokrenuo peticiju EU za ukidanje visnog rezima ..Dakle nema inicijative...

Mislim da je krajnje vrijeme da se stvari u Bosni mijenjaju....na sceni je cirkus..
Pozdrav
[img]http://www.bhdani.com/img/logop12.gif[/img][color=white]__[/color][b][size=117]Broj 405 - 18.03.2005[/size][/b] wrote:Iza kojeg ormara je zapao bosanski prevod Ustava

Bio Dejtonski sporazum nepromjenjiv, neprovodiv ili prevaziđen, očevi nacije u troglavom Predsjedništvu BiH nemaju pojma o njemu i što u njemu piše, osim ako ne slijede tradiciju usmenog predanja pa ga uče napamet, što je malo vjerovatno. Naime, Visoki predstavnik Paddy Ashdown uputio je kritiku Troglavom jer je BiH jedina zemlja koja nema ustav na svome jeziku!? Još 10. decembra 2002. godine, bilježi pedantni Ured Visokog predstavnika, Ashdown je uputio zahtjev Predsjedništvu BiH da francuskoj ambasadi dostavi verziju Dejtonskog sporazuma na bosanskom jeziku, kako bi se prevodi mogli uporediti i uklonile eventualne greške. Međutim, do danas Dragi, Tihi i od Doboja Boro nisu uspjeli da obezbijede prevod na bosanskom. Ostale zemlje potpisnice, Hrvatska i tadašnja SR Jugoslavija, svoje verzije na hrvatskom i srpskom na vrijeme su dostavile.

Misterija je šta je moglo omesti Predsjedništvo: da li su ih cjelodnevne i cjelonoćne državničke dužnosti troglavara omele u prevođenju Dejtonskog sporazuma na bosanski? Ili, barem u pronalaženju iza kojeg je ormara u zgradi Predsjedništva zapao primjerak koji je bosanska delegacija donijela iz Ohia?

Ili, ipak, naše mudre državničke glave, sve go' poliglot do poliglota, radije za svoju dušu čitaju verzije na francuskom i engleskom? Ili je posrijedi, što nikako nije isključeno, da Čović i Paravac imaju svoje jezične verzije, pa je Tihić ostao nadglasan? Normalne zemlje imaju predsjednika da im diže ugled, a naša ima čak trojicu da ga ruše. (F.B.)
Nenadv24

Post by Nenadv24 »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Nenadv24 wrote: Pitam se samo od kojeg novca da SCG plati. Tražili ste 200 miliona dolara ili je bilo više ne sjećam se. Samo me zanima da li će RS dobiti išta od toga s obzirom da je dio BiH ( da bratski podijelimo sumu ili ste mislili sve za vas i Hrvate)
Pa u ratama prijatelju u ratama sa kamatama na 30-50 godina. Moze i u robi, zlatu, nafti pa cak i radnoj snazi. :D Polako naci ce se vec nacina za naplatom. Ima dosta imovine SCG na teritoriji BiH. Uvede se pljenidba sve pokretne i nepokretne imovine u slucaju da duznik izbjegava placanje. :-D

A Srbi iz BiH imaju apsolutno pravo na ratnu odstetu koju ce, ako bog da, placati SCG. A ziv bio pa vidio kada dodje to vrijeme, Vlada R.S naravno ako tada bude postojala, se nece odreci dijela tog kolaca nego ce gldati da dobiju sto veci. :shock:
A kako bi bilo da i Kroacija nešto udijeli ipak je boljestojeća.
Nenadv24

Post by Nenadv24 »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:

51% FBiH 49% RS

Radilo se o sumi o 200 mlrd. USD.

S obzirom da Srbija i CG nema čime da plati najbolje bi bilo to što reče sa nepokretnom imovinom a moglo bi npr da se u Budvi, Herceg-Novom na Kopaoniku itd organizuje besplatno ljetovanje/zimovanje za državljane BiH.
Post Reply