Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Retro_Eskobar wrote:Nezz otkud tolika potreba da se na forumu omalovazava bilo koja skupina u islamu i naziva pogrdnim imenima.Otkud tolika potreba da se omalovazavaju islamski ucenjaci.Ako vec smatras da grijese,obrazuj se zavrsi medresu,fakultet pa budi i ti ucenjak i raspravljaj s njima,a ne ovdje svaki VKV majstor se smatra "kompetentnim" za sve oblasti u islamu.Kad se vec toliko pozivas na Poslanika s.a.v. trebao bi da znas da je bio blag sa svima i da je porucivao da se ljudi klone sumnjicenja,i zabranio da se braca ogovaraju.Ako iko nanosi stete muslimanima si ti i takvi ko ti sto siju razor medju muslimanima.
Zašto se onda ne ogradiš i ne ogradite vi sljedbenici abdulvehaba od lažnih hadisa koji Poslanika a.s. prikazuju kako ne dolikuje i koji lažu na njega? Zašto šutiš i šutite i prihvatate iskrivljenje i laž?
Ne mogu biti dvije istine i pravde - Ili je Hz. Alija ili muavija, ili je Hz. Hasan ili onaj prokletnik jezid? ili smatraš da je istina bila na strani jezida, koji sa svojom vojskom iskasapi njihova tijela, sa ženama i djecom?! Poslanikovog a.s. unuka ...
Kasapljenje Poslanikovih a.s. ashaba i silovanje žena po Medini od strane jezidovog namjesnika i njegoih hordi, šta je to i kako se to može nazvati?
Naravno, nači čete vi neki razlog za opravdanje i neko pojašnjenje za takvo nešto, sve čete opravdati,samo ne istinu
Retro_Eskobar wrote:Nezz otkud tolika potreba da se na forumu omalovazava bilo koja skupina u islamu i naziva pogrdnim imenima.Otkud tolika potreba da se omalovazavaju islamski ucenjaci.Ako vec smatras da grijese,obrazuj se zavrsi medresu,fakultet pa budi i ti ucenjak i raspravljaj s njima,a ne ovdje svaki VKV majstor se smatra "kompetentnim" za sve oblasti u islamu.Kad se vec toliko pozivas na Poslanika s.a.v. trebao bi da znas da je bio blag sa svima i da je porucivao da se ljudi klone sumnjicenja,i zabranio da se braca ogovaraju.Ako iko nanosi stete muslimanima si ti i takvi ko ti sto siju razor medju muslimanima.
Zašto se onda ne ogradiš i ne ogradite vi sljedbenici abdulvehaba od lažnih hadisa koji Poslanika a.s. prikazuju kako ne dolikuje i koji lažu na njega? Zašto šutiš i šutite i prihvatate iskrivljenje i laž?
Ne mogu biti dvije istine i pravde - Ili je Hz. Alija ili muavija, ili je Hz. Hasan ili onaj prokletnik jezid? ili smatraš da je istina bila na strani jezida, koji sa svojom vojskom iskasapi njihova tijela, sa ženama i djecom?! Poslanikovog a.s. unuka ...
Kasapljenje Poslanikovih a.s. ashaba i silovanje žena po Medini od strane jezidovog namjesnika i njegoih hordi, šta je to i kako se to može nazvati?
Naravno, nači čete vi neki razlog za opravdanje i neko pojašnjenje za takvo nešto, sve čete opravdati,samo ne istinu
Kao prvo nisam nikakav sljedbenik Abdulvehaba,musliman sam i trudim se da budem sto bolji kao osoba,da cinim dobro u ime Allaha,ostavljam se stvari koje me se ne ticu i o kojima nisam kompetentan da govorim,ostavljam to ucenjacima.Niti imam bradu,niti kratke pantalone,ali postujem bracu sve dok ne cine sirk,pa bili oni vehabije,selefije,sufije,hanefije...Postujem i pripadnike drugih vjera bas onako kako nas je Poslanik s.a.v. naucio.Poznajem i "vehabija" i sufija i ima ih svakakvih.Pripadnost odredjenoj grupaciji ne cini te boljim ni imperijornijim muslimanom od ostalih.Cak i da oni nisu upravu i da je tacno to sve sto si naveo,nije uredu nacin na koji ih kleveces i unosis smutnju,ako smatras da si upravu idi njima i to govori.Odjednom se pojavis u fazonu "Ovi u Arabiji ovo,wahawahaw,ovakvi,onakvi",onako ih ti svrsta sve u jedan kos.Ima nas svakakvih u svakakvim bransama.Ako je neko ucenjak,moze i on pogrijesiti u necemu.Jel treba kad covjek pogrijesi u jednoj stvari,sve ono prethodno sto je uradio odbaciti.Ucenjaci su samo ljudi,s greskama kao i svi mi.To sto bi mi htjeli islam sjediniti sa zapadnom kulturom i vjeru pomalo izmjeniti da nam "vise odgovara" danasnjem vremenu,to je druga prica.Sto se ne ugledamo na zapad po pitanju tehnologije,navikom za radom,tacnoscu,preciznoscu.Dosta je vise propagandi sa svih strana,ovi onakvi ovi ovakvi.Sjedi s nekim od njih,uputi mu lijepu rijec,popricaj,vidi sta on ima za reci,a ne preko oka jedni druge gledamo.Zaista je nastupilo vrijeme velike fitne i smutnje,zato treba da se ujedinjujemo,jedni drugima ukazujemo na greske,a ne tekfiriti,klevetati i urlat okolo.Ne tvrdim ja da ako neko nosi bradu i potkratio je pantalone da je bolji musliman od ostalih,ali ga postujem zbog te stvari sto je u ovakvkom vremenu odlucio slijediti sunet poslanika,isto ako neko pomaze siromasima isto toliko ga cijenim,cak i vise.Okupimo se oko zajednicke stvari a to je da velicamo Allaha,volimo poslanika i radimo dobro,i predstavljamo vjeru svojim primjerom i svojim ponasanjem,a ne samo pricom.Dosta je narodu vise price.Selam
Ako nisi kompetentan, zašto bilo šta govoris, jer tvoj govor ima tendenciju da bude uzet u obzir, da se pokaže kompetentnim.
Onaj ko ne zna i smatra se nekompetentnim, on šuti, ne govori ništa.
Ti misliš da ideš za Sarajevo, a ono otiš'o za Bihać; dok skontaš da si pogriješio put i zaluto, prošo voz, film i sve ostalo ....
Ne znam samo kako te se ne tiče tvoj Poslanik a.s., kad je On temelj islama i vjere, da naučiš ispravno o svom Poslaniku ..
Nema islama ni vjere bez Poslanika a.s., jer Islam nije samo la ilahe illalah, već i Muhamedu Resulullah, a ti kažeš da te se ne tiče ....
Ako nisi kompetentan, zašto bilo šta govoris, jer tvoj govor ima tendenciju da bude uzet u obzir, da se pokaže kompetentnim.
Onaj ko ne zna i smatra se nekompetentnim, on šuti, ne govori ništa.
Ti misliš da ideš za Sarajevo, a ono otiš'o za Bihać; dok skontaš da si pogriješio put i zaluto, prošo voz, film i sve ostalo ....
Ne znam samo kako te se ne tiče tvoj Poslanik a.s., kad je On temelj islama i vjere, da naučiš ispravno o svom Poslaniku ..
Nema islama ni vjere bez Poslanika a.s., jer Islam nije samo la ilahe illalah, već i Muhamedu Resulullah, a ti kažeš da te se ne tiče ....
Nisam kompetentan da govorim o historiji Islama,o tumacenju Kur'ana i slicnim stvarima,i ne govorim.O Poslaniku s.a.v. znam samo najbolje,on mi je i uzor.Ja takodjer grijesim,ja to ne sporim.Upravu si,treba sto vise znati o Poslaniku s.a.v...Samo me interesuje sta je tebi cilj,pa si dosao ovdje na forum gdje se okupljaju da tako kazemo prosjecni muslimani,Nismo mi nikakve dahije,niti sejhovi,pa da polemisemo o stvarima o kojima nismo "potkovani znanjem".Kreces sa ozbiljnim optuzbama koje iznosis nama ovdje,a ne onima kojima su namjenjene.U cemu je poenta?Mislis da ces nesto promijeniti?Ili zelis da nadjes par istomisljenika da trljate usi onima koji suprotno misle i da hranite ego.Toliko se pozivas na Poslanika s.a.v. ,a ko god zna barem ono malo osnovno o Poslaniku s.a.v. zna da nije volio raspravu,sumnjicenje,uhodjenje.
2027. Enes ibn Malik, r.a., kaže: - Vjerovjesnik, s.a.v.s., nije vrijeđao, nije bio bestidnik i nije proklinjao. Za nekog od nas, koga je za nešto htio ukoriti, samo bi rekao: "Šta mu je,čelo mu se uprašilo!"
2035. Ebu Hurejre, r.a., kaže da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao:
"Čuvajte se sumnjičenja, jer je sumnjičenje najgori lažan govor. I nemojte istraživati mahane kod drugih, i nemojte uhoditi druge, i nemojte se međusobno nadmetati u kupoprodaji, i nemojte zavidjeti jedni drugima, i nemojte mrziti jedni druge, i nemojte okretati leđa jedni drugima, nego budite braća, o Allahovi robovi!“ Uzvišeni Allah u Kur´anu kaže:
"A oni koji vjernike i vjernice vrijeđaju, a oni to ne zaslužuju, tovare na sebe klevetu i pravi grijeh." (Prevod značenja, El - Ahzâb, 58)
"A oni koji vole da se o vjernicima šire bestidne glasine, čeka teška kazna i na ovome i na onome svijetu." (Prevod značenja, En - Nur,19)
"O vjernici, Allaha se bojte, i neka svaki čivjek gleda šta je za sutra pripremio i Allaha se bojte jer On dobro zna šta radite." (Prevod značenja, El-Hašr, 18)
Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem je rekao:
" Neće ući u džennet klevetnik (koji druge ogovara)." (Ahmed)
" Allah ne voli da se vjernici uznemiravaju." (Ahmed)
" Nemojte jedni druge klevetati i potvarati." (El - Tajalisi, -hasen)
" Ko vjeruje u Allaha i Sudnji dan, neka govori ono što je dobro, ili neka šuti." (Muttefekun alejhi)
" Čovjek radi jedne riječi ko joj nije dao nikakvu važnost može pasti u vatru dublje nego što je razdaljina između istoka i zapada." (Muslim)
" Ogovaranje je kada o svom bratu govoriš ono što on ne voli." (Ebu Davud, Muslim, Nesai, Tirmizi, -sahih)
" Kada sam bio na Mi´radžu, prošao sam pored skupine ljudi koji su imeli bakrene nohte kojima su trgali svoja lica i prsa." "Ko su ovi, Džibrile?" - upitao sam ga, a on mi odgovori: "To su oni što su klevetali ljude i kaljali njihovu čast." (Ahmed, Ebu Davud)
Neka nam se Allah smiluje i oprosti ako grijesimo,neka nas ucvrsti u nasem vjerovanju,i pokaze pravi put.
Kakav si ti lik!? De uznesi se jos malo, oholi se, daji ljudima etikete! Ti ko da zivis u ubjedjenju da cete tvoje oholjenje tebe nad drugima uvesti u džennet, pa se tako ponašaš! Pročitaj se šta pišeš!
Ko omalovažava, ko vrijeđa, ko laže, ko iskrivljuje istinu o poslaniku s.a.v.s.? Djesi vrsni poznavaoče Kur`ana i Sunneta, tefsira i historije muslimana? Ko si ti da govoriš o tome šta mi nosimo u svome srcu prema poslaniku s.a.v.s.?
Da nisi božanstvo, polubožanstvo.? Ko si?
Niko ovdje nije branio ni Muaviju r.a. ni Jezida, niti se ponašao kao štičenikom istih, ali eto ti to opet nekome kačiš na nos i skrečeš temu sa stvari na koje nemaš odgovor. Misleći da te neko neće podsjetiti na to koliko je krhko tvoje znanje.
Svima kojima je poznato ono što se desilo znaju da je Alija r.a. bio upravu, kao i sinovi njegovi. Allah dž.š. je učinio da se to desi i mi koji smo došli iza njih trebamo povući pouke iz toga.
Ali koliko vidim iz toga, kao ni iz drugih događaja ne ućimo...
Jedna osoba mi je postavila pitanje: “Da li postoji šerijatska kazna kamenovanjem do smrti za osobu koja počini blud i da je u braku?” Zbog toga sam odlučio napisati ukratko mišljenje Uleme o tome.
Kod Uleme imaju dva mišljenja:
Neki kažu da postoji takva kazna i njihovi dokazi su nekoliko hadisa za koje tvrde da su vjerodostojni u različitim zbirkama hadisa,(možete njih naći na internetu da ne oduljim).
A druga grupa Uleme tvrdi da takva kazna ne postoji i neki od njihovih dokaza su sljedeći:
Prvi dokaz: Kur’anski ajet broj 25. iz sure En’Nisa.
“A onome među vama koji nije dovoljno imućan da se oženi slobodnom vjernicom – eto mu one u vašem vlasništvu, robinje vaše, vjernice, – a Allah najbolje zna kakvo je vjerovanje vaše -, ta jedne ste vjere. I ženite se njima, s dopuštenjem vlasnika njihovih, i podajte im vjenčane darove njihove, kako je uobičajeno, kada su čedne i kada javno ne čine blud i kada tajno ne žive s ljubavnicima. – A kada one kao udate počine blud, neka se kazne polovinom kazne propisane za slobodne žene. – To je za onoga od vas koji se boji bluda; – a bolje vam je da se uzdržite! Allah prašta i samilostan je.”
U ovom ajetu slobodna žena označava ženu koja nije robinja.
Iz ovog ajeta podrazumijeva se da je šerijatska kazna za robinju koja počini blud polovinom kazne propisane za slobodnu ženu, i da je kazna za slobodnu udatu ženu koja počini blud kamenovanje do smrti. Ne bi bilo logično da kazna za robinju koja počini blud bude polovina kamenovanja do smrti, pošto smrt se ne polovi, ali logično bi bilo polovinom 100 udaraca bičevima, što znači 50 bičeva.
Drugi dokaz: ajeti od broja 6 do 8 iz sure En’Nur.
“A oni koji okrive svoje žene, a ne budu imali drugih svjedoka, nego su samo oni svjedoci, potvrdiće svoje svjedočenje zakletvom Allahom, i to četiri puta da, zaista govore istinu, a peti put da ga pogodi Allahovo prokletstvo, ako laže. A ona će kazne biti pošteđena, ako se četiri puta Allahom zakune da on, doista, laže,a peti put da je stigne Allahova srdžba, ako on govori istinu!“
U ovom ajetu Allah s.w.t. koristi arpsku riječ “Azab” koja označava kaznu nanošenjem boli a ne ubijanje niti kamenovanje do smrti.
Treći dokaz: ajet 30. iz sure El’Ahzab.
“O žene Vjerovjesnikove, ako bi koja od vas očit grijeh učinila, kazna bi joj udvostručena bila, a to je Allahu lahko.”
Ovaj ajet tvrdi da će šerijatska kazna predviđena za žene Poslanika a.s. koje takav grijeh počine biti udvostručena, pa ako je kazna za udate žene koje blud počine kamenovanje do smrti, onda kako će bit udvostručena?! Neće valjda biti ubijene dva puta? Nema smisla!
Četvrti dokaz: ajet broj 2. iz sure En’Nur.
“Bludnicu i bludnika izbičujte sa stotinu udara biča, svakog od njih, i neka vas pri vršenju Allahovih propisa ne obuzima prema njima nikakvo sažaljenje, ako u Allaha i u onaj svijet vjerujete, i neka kažnjavanju njihovu jedna skupina vjernika prisustvuje!“
U ovom ajetu Allah s.w.t., govori o bludnicima i bludnicama uopšteno i nije razdvojio koji su u braku od onih koji nisu, i niko nema pravo da grupiše ono što je Allah generalizirao.
Peti dokaz: ajet broj 4. iz sure En’Nur.
“One koji okrive poštene žene, a ne dokažu to s četiri svjedoka, sa osamdeset udara biča izbičujte i nikada više svjedočenje njihovo ne primajte; to su nečasni ljudi.”
U ovom ajetu Allah s.w.t. govori o šerijatskoj kazni predviđenoj za one koji optuže poštene žene za blud, pitanje je: “Kako Allah govori o takvoj kazni u Kur’anu, i ne govori o kamenovanju do smrti koja je za sigurno daleko veća kazna?“
Šesti dokaz: ajet broj 3. iz sure En’Nur.
“Bludnik ne treba da se ženi osim bludnicom ili mnogoboškinjom, a bludnica ne treba da bude poželjna osim bludniku ili mnogobošcu, to je zabranjeno vjernicima.”
U ovom ajetu Allah s.w.t. tvrdi da će se bludnik ženiti samo sa bludnicom zbog sličnosti i niskih osobina, a poenta je u tome, kako da se ženi sa njom ako je već usmrćena kaznom kamenovanjem?! Drugim riječima, ako je kamenovanje do smrti šerijatska kazna, kako onda da dođe do braka poslije njenog izvršavanja?
Sedmi dokaz
Nema ni jedan Hadis oko kojeg nema polemike, koji dokazuje da je Poslanik a.s. ili čitava generacija ashaba r.a., posvjedočili izvršavanje takve šerijatske kazne ili je odobrili, mada takva praksa je bila prisutna u periodu prije Islam.
Na primjer, najstariji hadis o kamenovanju žena se nalazi u zbirci hadisa od Imama Malika r.a. koje prenosi od Saida Ibn El’ Musejjaba da je hz. Omera r.a. odobrio to, ali kada dublje posmatramo lanac prenosilaca hadisa vidjet cemo da taj Said r.a. koji je prenosio od hz.Omera r.a. imao dvije godine tada, i takvi su svi ti hadisi koji govore o šerijatskoj kazni kamenovanjem.
Jedna osoba mi je postavila pitanje: “Da li postoji šerijatska kazna kamenovanjem do smrti za osobu koja počini blud i da je u braku?” Zbog toga sam odlučio napisati ukratko mišljenje Uleme o tome.
Kod Uleme imaju dva mišljenja:
Neki kažu da postoji takva kazna i njihovi dokazi su nekoliko hadisa za koje tvrde da su vjerodostojni u različitim zbirkama hadisa,(možete njih naći na internetu da ne oduljim).
A druga grupa Uleme tvrdi da takva kazna ne postoji i neki od njihovih dokaza su sljedeći:
Prvi dokaz: Kur’anski ajet broj 25. iz sure En’Nisa.
“A onome među vama koji nije dovoljno imućan da se oženi slobodnom vjernicom – eto mu one u vašem vlasništvu, robinje vaše, vjernice, – a Allah najbolje zna kakvo je vjerovanje vaše -, ta jedne ste vjere. I ženite se njima, s dopuštenjem vlasnika njihovih, i podajte im vjenčane darove njihove, kako je uobičajeno, kada su čedne i kada javno ne čine blud i kada tajno ne žive s ljubavnicima. – A kada one kao udate počine blud, neka se kazne polovinom kazne propisane za slobodne žene. – To je za onoga od vas koji se boji bluda; – a bolje vam je da se uzdržite! Allah prašta i samilostan je.”
U ovom ajetu slobodna žena označava ženu koja nije robinja.
Iz ovog ajeta podrazumijeva se da je šerijatska kazna za robinju koja počini blud polovinom kazne propisane za slobodnu ženu, i da je kazna za slobodnu udatu ženu koja počini blud kamenovanje do smrti. Ne bi bilo logično da kazna za robinju koja počini blud bude polovina kamenovanja do smrti, pošto smrt se ne polovi, ali logično bi bilo polovinom 100 udaraca bičevima, što znači 50 bičeva.
Drugi dokaz: ajeti od broja 6 do 8 iz sure En’Nur.
“A oni koji okrive svoje žene, a ne budu imali drugih svjedoka, nego su samo oni svjedoci, potvrdiće svoje svjedočenje zakletvom Allahom, i to četiri puta da, zaista govore istinu, a peti put da ga pogodi Allahovo prokletstvo, ako laže. A ona će kazne biti pošteđena, ako se četiri puta Allahom zakune da on, doista, laže,a peti put da je stigne Allahova srdžba, ako on govori istinu!“
U ovom ajetu Allah s.w.t. koristi arpsku riječ “Azab” koja označava kaznu nanošenjem boli a ne ubijanje niti kamenovanje do smrti.
Treći dokaz: ajet 30. iz sure El’Ahzab.
“O žene Vjerovjesnikove, ako bi koja od vas očit grijeh učinila, kazna bi joj udvostručena bila, a to je Allahu lahko.”
Ovaj ajet tvrdi da će šerijatska kazna predviđena za žene Poslanika a.s. koje takav grijeh počine biti udvostručena, pa ako je kazna za udate žene koje blud počine kamenovanje do smrti, onda kako će bit udvostručena?! Neće valjda biti ubijene dva puta? Nema smisla!
Četvrti dokaz: ajet broj 2. iz sure En’Nur.
“Bludnicu i bludnika izbičujte sa stotinu udara biča, svakog od njih, i neka vas pri vršenju Allahovih propisa ne obuzima prema njima nikakvo sažaljenje, ako u Allaha i u onaj svijet vjerujete, i neka kažnjavanju njihovu jedna skupina vjernika prisustvuje!“
U ovom ajetu Allah s.w.t., govori o bludnicima i bludnicama uopšteno i nije razdvojio koji su u braku od onih koji nisu, i niko nema pravo da grupiše ono što je Allah generalizirao.
Peti dokaz: ajet broj 4. iz sure En’Nur.
“One koji okrive poštene žene, a ne dokažu to s četiri svjedoka, sa osamdeset udara biča izbičujte i nikada više svjedočenje njihovo ne primajte; to su nečasni ljudi.”
U ovom ajetu Allah s.w.t. govori o šerijatskoj kazni predviđenoj za one koji optuže poštene žene za blud, pitanje je: “Kako Allah govori o takvoj kazni u Kur’anu, i ne govori o kamenovanju do smrti koja je za sigurno daleko veća kazna?“
Šesti dokaz: ajet broj 3. iz sure En’Nur.
“Bludnik ne treba da se ženi osim bludnicom ili mnogoboškinjom, a bludnica ne treba da bude poželjna osim bludniku ili mnogobošcu, to je zabranjeno vjernicima.”
U ovom ajetu Allah s.w.t. tvrdi da će se bludnik ženiti samo sa bludnicom zbog sličnosti i niskih osobina, a poenta je u tome, kako da se ženi sa njom ako je već usmrćena kaznom kamenovanjem?! Drugim riječima, ako je kamenovanje do smrti šerijatska kazna, kako onda da dođe do braka poslije njenog izvršavanja?
Sedmi dokaz
Nema ni jedan Hadis oko kojeg nema polemike, koji dokazuje da je Poslanik a.s. ili čitava generacija ashaba r.a., posvjedočili izvršavanje takve šerijatske kazne ili je odobrili, mada takva praksa je bila prisutna u periodu prije Islam.
Na primjer, najstariji hadis o kamenovanju žena se nalazi u zbirci hadisa od Imama Malika r.a. koje prenosi od Saida Ibn El’ Musejjaba da je hz. Omera r.a. odobrio to, ali kada dublje posmatramo lanac prenosilaca hadisa vidjet cemo da taj Said r.a. koji je prenosio od hz.Omera r.a. imao dvije godine tada, i takvi su svi ti hadisi koji govore o šerijatskoj kazni kamenovanjem.
Zasto ne odgovaras na pitanje koje sam ti postavio?Sam dokazujes da si dosao da unosis smutnju.Kao prvo kad se raspravlja o ajetima mora se znati arapski jezik,i povod objavljivanja ajeta.Ovako nista nisi postigao.Ispadas smjesan.
Negativne posljedice djelovanja našeg ponašanja i jezika mogu se manifestirati u ponižavanju, omalovažavanju, uznemiravanju, ruganju i ismijavanju drugih.
Treba se truditi da naše ponašanja i govor oslobodimo od spomenutih negativnih osobina. Allah Uzvišeni jasno zabranjuje takvu vrstu odnosa prema drugima, rekavši: يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا يَسْخَرْ قَومٌ مِّن قَوْمٍ عَسَى أَن يَكُونُوا خَيْرًا مِّنْهُمْ وَلَا نِسَاء مِّن نِّسَاء عَسَى أَن يَكُنَّ خَيْرًا مِّنْهُنَّ "O vjernici, neka se muškarci jedni drugima ne rugaju, možda su oni bolji od njih, a ni žene drugim ženama, možda su one bolje od njih..." (Hudžurat, 11)
Uznemiravanje, ponižavanje i vrijeđanje vjernika posebno je naglašeno kao težak grijeh. Allah Uzvišeni o tome veli: „A one koji vjernike i vjernice vrijeđaju, a oni to ne zaslužuju, tovare na sebe klevetu i pravi grijeh!"
Posebno, treba voditi računa da ni jezikom ne uznemirimo i ne uvrijedino vjernike.
Ebu Hurejre, r.a., prenosi hadisi-kudsijju u kojoj Poslanik islama, a.s.,najavljuje Allahov rat takvim osobama. On kaže: Allah Uzvišeni je rekao: „Ko uznemiri Moga pravog roba (evliju), Ja ću mu najaviti rat!!!"
Analizirajmo: koliko mi koristimo svoj jezik u ponižavanju, uznemiravanju, podrugivanju i ismijavanju drugih osoba?!
Nadmetanje i rasprava su česte posljedice djelovanja jezika. One, uglavnom, izrode oholost, mržnju i svađu. Otuda je Allahov Poslanik, a.s., takvu aktivnost jezika definirao pogubnom, kao što vidimo u predaji 'Abdullaha b. 'Abbasa, r.a., u kojoj Vjerovjesnik, a.s., jasno naglašava: „Nemoj se nadmetati u govoru sa svojim bratom, nemoj se ismijavati s njim i nemoj mu obećavati ono što nećeš ispuniti!"
U drugoj Ibn 'Abbasovoj predaji, Poslanik, a.s., upozorava: „Dovoljno je čovjeku grijeha da bude uporan u svađi i raspravi!"
Vjerovjesnik, a.s., garantira džennetske ljepote onome ko ostavi raspravu, nadmetanje i svađu i to kada bude u pravu, ne želeći time izazvati nesporazume i još veće nedoumice. U predaji Enesa b. Malika, r.a., Allahov Vje(rovj)snik, a.s., ovako obećava: „Ja garantiram dvorac u podnožju Dženneta onome ko ostavi raspravu, pa makar bio u pravu; garantiram dvorac u sredini Dženneta onome ko ostavi laž, pa makar i u šali, i garantiram dvorac u najljepšem dijelu Dženneta onome čije ponašanje bude lijepo."
Hvaljenje i uzdizanje nad drugim veoma često se manifestira našim jezicima. To su osobine koje su prezreli Allah i Njegov Poslanik, a.s. Allah Uzvišeni to jasno napominje kada kaže: „On dobro zna sve o vama, otkad vas je stvorio od zemlje i otkad ste bili zameci u utrobama majki vaših; zato se ne hvališite bezgrešnošću svojom - On dobro zna onoga koji se grijeha kloni." (En-Nedžm, 32.)
Poslanik s.a.w.s., je zabranio da se klanja namaz prema grobovima dok puno ljudi to danas radi. Poslanik s.a.w.s., je zabranio da se od grobova prave džamije dok danas ima ljudi koji od grobova prave džamije nazivajući ih mešahidima/turbetima, a koji imaju funkciju džamija/Božijih kuća!? Poslanik s.a.w.s., je zabranio da se na njima pale svijeće/svjetla, dok danas puno ljudi ostavlja zasebne vakufe u svrhu paljenja svijeća i kandilja na odreðenim grobovima!
Poslanik s.a.w.s., je zabranio da od grobova pravimo praznike ili neke obrede ili da se na njima okupljamo i naredio nam je da graðevine nad grobovima rušimo kako nam to prenosi imam Muslim od Ebul-Hejjadža el-Esedija rhm., kojem je Alija b. Ebi Talib r.a., rekao: "Hoćeš li da te uputim na ono na šta me je uputio Allahov Poslanik s.a.w.s.: Ne ostavi kipa a da ga ne oštetiš niti visoko-izdignutog kabura a da ga ne spustiš!" (Muslim)
Imam Muslim bilježi i predaju od Sumame b. Šefijja koji kaže: "Bili smo sa Fedalom b. Ubejdom u zemlju rimljana/bizantinaca, na Rodosu, gdje nam je umro jedan saputnik, pa je Fedale r.a., naredio da ga ukopamo, nakon čega mu poravnja grob, pa reče: "čuo sam Allahovog Poslanika s.a.w.s., kako nareðuje da se grob poravnja!"
Ljudi iz današnjeg vakta kontriraju ovim dvjema predajama praveći od grobova kuće, stavljajući kupole nad njima!
Poslanik s.a.w.s., je zabranio zidanje i gradnju nad kaburovima, kako to bilježi imam Muslim u svome Sahihu od Džabira r.a.: "Poslanik s.a.w.s., je zabranio zidanje i gradnju na grobovima, kao i sjedenje na njima!"
Poslanik s.a.w.s., je zabranio pisanje po grobovima kako to bilježe imam Ebu Davud i Tirmizi u svojim Sunenima od Džabira r.a.: "Poslanik s.a.w.s., je zabranio zidanje na grobovima i pisanje po njima!" Ljudi današnjeg vakta postavljaju zasebne ploče po kojima ispisuju Kur'anske ajete i ostalo!
Poslanik s.a.w.s., je zabranio da se donosi naknadna zemlja na kabur kako to bilježi imam Ebu Davud od Džabira r.a.: "Poslanik s.a.w.s., je zabranio da se zida na grobovima, da se piše na njima i da se naknadno zemlja stavlja na njih!" Ljudi današnjeg vakta mimo zemlje donose i opeku i kamenje i cigle...
Oni koji precjenjuju i veličaju grobove, koji od grobova prave praznike i nad njima pale svijeće i kandilje, praveći od njih džamije i mesdžide, stavljajući nad njih kupole – sa svim tim krše Poslanikove s.a.w.s., naredbe, suprostavljaju mu se u onome s čime je došao! Najgore od svega jeste kada se od grobova naprave džamije paleći kandilje i svijeće nad njima što spada u velike grijehe!
Fakihi hanbelijske pravne škole kao i ostali smatraju takvo postupanje haramom! Ebu Muhammed el-Makdisi rhm., kaže: Da je dozvoljeno paliti svijeće i kandilje po grobovima ne bi Poslanik s.a.w.s., prokleo onoga koji to čini! U tome je gubljenje imetka bez ikakve faide i koristi, a i veličanje grobova na taj način sliči veličanju kipova od strane idolopoklonika!
Kaže: Nije dozvoljeno od grobova praviti džamije shodno prethodno spomenutom hadisu, a i zbog toga što je Poslanik s.a.w.s., rekao: "Neka je Allahovo prokletstvo nad jevrejima; od grobova svojih poslanika su napravili mesdžide/bogomolje – upozoravajući nas na to što oni rade!" (Muttefekun 'alejh)
Ajša r.a., je rekla: "Poslanikov s.a.w.s., kabur nije bio izdignut kako se od njega ne bi napravila džamija!"
Obavljanje namaza kod grobova sliči veličanju, klanjanju i obožavanju kipova od strane idolopoklonika. Već ranije smo spominjali da je širk obožavanja kipova nastao od veličanja mrtvaca i grobova praveći slike po osnovu njihova lika, trljajući se o njih i moleći se pored njih!" (Pogledaj: Igasetul-Lehfan, 1/196-197.)
Imam Ibnu Kudame el-Hanbeli rhm., kaže: "Kada se završi s ukopom mejta, grob će mu se izdignuti za jedan pedalj od zemlje, kako bi se znalo da je na tom mjestu grob, te da bi se sačuvao od svega lošeg, a i kako bi se proučila dova za mejta. Imam el-Sadži rhm., prenosi od Džabira r.a.: "Da je Poslanikov s.a.w.s., grob bio uzdignut za jedan pedalj od zemlje." (Imam Šafija, Bejheki, Ibnu Hibban) Kasim b. Muhammed rhm., kaže: Rekao sam Ajši r.a.: Majko, otkrij mi da vidim Poslanikov s.a.w.s., kabur, kao i kaburove Ebu Bekra r.a. i Omera – pa mi je otkrila tri groba, neizdignuta mnogo niti sa zemljom poravnata, i kamenom ograðen! (Ebu Davud, br.3220.)
Nije lijepo visoko izdizati grob iznad zemlje njegove; ovo je naznačio imam Ahmed rhm.. On bilježi od Ukbe b. Amira r.a., da je rekao: "Na grob se neće stavljati zemlja izuzev one koja je pretekla nakon stavljanja mejta u kabur."
Imam Hallal rhm., bilježi od Džabira r.a.: "Da je Poslanik s.a.w.s., zabranio da se na grob nanosi nova zemlja mimo one koja je izašla zbog ukopa mejta!"
Nije lijepo izdizati kabur preko normale shodno riječima Allahovog Poslanika s.a.w.s., koji kaže: "Ne ostavi kipa a da ga ne oštetiš, niti visoko-uzdignutog groba (mušrif), a da ga ne spustiš!" (Muslim, ebu Davud)
Riječ "kabrun mušrifun" znači: visoko izdignut grob, zbog toga što nam imam Kasim rhm., opisujući kabur Poslanika s.a.w.s., Ebu Bekra i Omera r.a., kaže: "...pa mi je otkrila tri groba, neizdignuta mnogo, niti sa zemljom poravnata!"
Lijepo je poprskati kabur vodom kako bi se zemlja nad kaburom malo stegla. Ebu Rafi' rhm., kaže: "Poslanik s.a.w.s., je ukopao Sa'ada r.a., nakon čega mu je kabur poprskao vodom." (Ibnu Madždžeh) Od Džabira r.a., se prenosi da mu je Poslanik s.a.w.s., poprskao kabur vodom. Obije predaje bilježi imam Hallal rhm..
Poglavlje: Nije strašno obilježiti kabur kamenom ili drvetom. Imam Ahmed rhm., kaže: "čovjek može obilježiti kabur nečim posebnim; Poslanik s.a.w.s., je obilježio kabur ashaba Osmana b. Maz'una r.a.. Imam Ebu Davud rhm., prenosi od el-Matleba: "Kada je umro Osman b. Maz'un, bio je ukopan, a nakon ukopa Poslanik s.a.w.s., je naredio jednom čovjeku da mu donese kamen. čovjek ne moga sam donijeti kamen pa mu Poslanik s.a.w.s., priðe i pomoga, pa ga pobode više glave Osmanove r.a., kada reče: "Obilježavam ovim kabur moga brata, kako bi se oko njega kopala njegova familija!" Ibnu Madždže rhm., bilježi ovu predaju od Poslanika s.a.w.s., preko Enesa r.a..
Poglavlje: "Tesnim" – izdizanje kabura nad zemljom za jedan pedalj, je bolje i vrijednije od "testiha" – njegova poravnjanja sa zemljom. Ovog su stava imam Malik, imam Ebu Hanife i imam Sevri rhm.. Imam Šafija rhm., kaže: "Testih" – poravnjanje sa zemljom je vrijednije od "tesnima" – njegova izdizanja za jedan pedalj. Poslanik s.a.w.s., je kabur svoga sina Ibrahima poravnjao sa zemljom., a od Kasima rhm., se bilježi: "Vidio sam Poslanikov s.a.w.s., kabur, i kabur Ebu Bekra i Omera r.a., bili su poravnjani sa zemljom (musettaha)."
Mi svoj stav potkrijepljujemo riječima Sufjana el-Temmara rhm., koji kaže: "Vidio sam Poslanikov s.a.w.s., kabur; bio je malo izdignut (musennem)." (Buhari, Bejheki) Naš hadis je potvrðeniji i ispravniji od njihovog hadisa, pa je zbog toga i preče po njemu postupati." (Pogledaj: el-Mugni, 2/379.)
U djelu "Šerhu Muntehel-Iradat", 1/370., stoji: "Ko bude ukopan u darul-harbu (nevjerničko-ratnoj zemlji), ako se ne bude mogao prebaciti u darul-islam (muslimansku zemlju) – za takvog je "testih" - ravnjanje i skrivanje groba bolje od "tesnima" i njegova uzdizanja zbog bojazni da to tijelo kasnije ne bude izvaðeno i mrcvareno... Mustehabb je rodbinu ukopavati na jednom mjestu shodno hadisu obilježavanja kabura od Osmana b. Maz'una r.a., što će nam kasnije olakšati i njihovu posjetu." (Pogledaj: el-Revd el-Murbi', 1/187.)
U poznatom hanbelijskom fikhskom djelu "el-Insaf", 2/548., stoji sljedeće: "Dozvoljeno je obilježiti kabur kamenom ili drvetom ili nečim sličnim. Ovo su riječi imama Ahmed rhm.. Takoðer je rekao da je takvo postupanje mustehabb i lijepo i dozvoljeno je pobosti ploču/levhu nad kaburom. To prenosi el-Mejmuni rhm.. El-Mervezi rhm., bilježi: Takvo djelo je mekruh. El-Esrem rhm., kaže: Ništa nisam čuo od imama Ahmeda rhm., po ovom pitanju."
Hafiz Ibnu Hadžer el-Askelani rhm., kaže: "Na osnovu predaje od Sufjan el-Temmara, starijeg tabi'i-tabi'ina, uzima se da je "tesnim kabura" – njegovo izdizanje u visini pedlja, vrijednije i bolje od njegova ravnjanja sa zemljom – "testih". Ovog stava su imam Ebu Hanife, Malik, Ahmed, el-Muzeni, veliki broj šafija, dok imam el-Kadi el-Husejn rhm., smatra da su sve šafije ovog stava i da su samo neki od starijih šafija smatrali da je zaravnjanje kabura vrijednije od njegova izdizanja (testih), kako je to naznačio imam Šafija rhm.. Ovog je stava i imam Maverdi rhm., i ostali. Imam el-Bejheki rhm., smatra da riječi Sufjana Temmara ne mogu poslužiti za dokaz efdalijjeta tesnima, jer se može reći da poslanikov s.a.w.s., kabur s prva vakta nije bio izdignut za pedalj (musennem), te da je to kasnije nastalo... Sve u svemu razilaženje meðu ulemom je samo u tome šta je vrijednije i bolje, a ne šta je dozvoljeno. Imam el-Muzeni rhm., smatra da je tesnim vrijedniji, što podržava i imam Ibnu Kudame rhm.... (Pogledaj: Fethul-Bari, 3/257.)
Imam el-Nevevi rhm., kaže: "Sunnet je da se kabur ne odiže mnogo od zemlje; biće u visini pedlja i poravnjat. Ovog je mezheba imam Šafija rhm., i onih koji se slažu sa njime u ovome. Imam el-Kadi el-'Ijad rhm., prenosi da je većina uleme na stanovištu da je "tesnim" kabura vrijedniji i bolji od "testiha", na čemu je imam Malik rhm.." (Pogledaj: Šerhul-Nevevi 'alel-Muslim, 7/36.)
Imam Tirmizi rhm., nakon spominjanja Džabirovog r.a., hadisa: "Poslanik s.a.w.s., je zabranio da se dižu graðevine nad kaburovima i da se piše po njima i da se gaze" - kaže: "Ovaj hadis je hasen sahih, i na nekoliko načina se prenosi od Džabira r.a.. Jedan dio učenjaka poput Hasana el-Basrije rhm., je dozvoljavao da se kaburovi ograde ilovačom (tatjinul-kubur), što je i imam Šafija rhm. smatrao dozvoljenim." (Sunen Tirmizi, br.1052.)
Imam el-Kasani rhm., kaže: "Dužina "tesnima" kabura je njegovo izdizanje od zemlje u visini pedlja ili malo više od toga. Mekruh je izdizati zidove nad kaburom, dok je imam Ebu Hanife rhm., smatrao zabranjenim gradnju nad kaburom!" (Beda'i'ul-Feva'id, 2/61.)
U djelu "Merakijel-Felah", 1/233., stoji: "Može se činiti "tatjin" kaburu – ograðivanje ilovačom, a u djelu "el-Gajjasija" stoji: Na tome je fetva hanefijskog mezheba. Može se takoðer i nešto ispisati na kamenu od kabura kako se ne bi zagubio trag od umrlog a i kako mu kabur ne bi bio omalovažavan. Od imama Ebu Jusufa rhm., se bilježi da je smatrao mekruhom pisanje po kaburu. Ako su se kaburovi pokvarili mogu se naknadno popravljati jer se bilježi da je Poslanik s.a.w.s., prošao pored groba od svoga sina Ibrahima, gdje je prišao i popravio kamen na njegovom kaburu, rekavši: "Ko radi neko djelo neka ga i kompletira!"
U djelu "Hašijetul-Tahavi 'alel-Meraki", 2/611., stoji: "Hadis koji spominje zabranu pisanja po kaburovima - on je osnova po ovom pitanju ali autor djela "el-Muhit" kaže: Ako se bude u potrebi za pisanjem kako se ne bi zagubio neki trag ili kako se ne bi dotični kabur omalovažavao – onda je dozvoljeno, a što se tiče pisanja po kaburovima bez nekog posebnog razloga – to nije dozvoljeno!"
Imam Ebul-'Ala' el-Mubarekfuri rhm., kaže: "Mustehabb je uzdići kabur iznad zemlje u visini pedlja, a mekruh je sve iznad toga i mustehabb ga je srušiti!" (Pogledaj: Tuhfetul-Ahvezi, 4/128.)
Na drugom mjestu, imam Ebul-'Ala' el-Mubarekfuri rhm., u komentaru riječi: "Poslanik s.a.w.s., je zabranio da se piše po kaburovima" - kaže: Ebul-Tajjib el-Senedi, komentator Sunena Tirmizije, kaže: Ova zabrana je općenita i obuhvata svako pisanje po kaburovima poput pisanja imena umrlog i datuma njegove smrti ili ispisivanje kur'anskih ajeta ili Allahovih dž.š., imena itd., radi teberruka – a zbog mogućnosti padanja istog na zemlju i njegova izlaganja gaženju.
Imam Hakim rhm., nakon navoðenja ovog hadisa u Mustedreku, kaže: Hadis je sahih ali se nije postupalo po njemu. Imami muslimana sa istoka i sa zapada su ispisivali kaburove, i tu praksu su potonji uzimali od prvih.
Imam Zehebi rhm., je odgovorio u Muhtesaru na ovaj stav imama Hakima rhm., time da je ta praksa ipak novotarija i da do spomenutih ljudi nije stigao hadis koji zabranjuje takvo postupanje.
Imam Ševkani rhm., u Nejlul-Evtaru, 4/133., kaže: Ovaj hadis nas upućuje na zabranjenost pisanja po kaburovima i svojom vanjštinom nas ne upućuje na razlikovanje izmeðu pisanja imena umrlog na kaburu ili nečeg drugog.
Hadevijje su izuzele ispisivanje imena umrlog iz opće zabrane pisanja po kaburovima i dozvolile su to ali ne radi ukrašavanja i to analogno Poslanikovom s.a.w.s., postavljanju kamena nad kaburom Osmana b. Maz'una r.a., što smo spominjali prije, što će se smatrati užim pojašnjenjem datog propisa putem kijasa/analogije, što je i stav džumhura/većine uleme, i to se neće smatrati kontriranjem analogije tekstu objave, kako je to spoemenuto u djelu "Dav'un-Nehar". Može se raspravljati o ispravnosti ovakve analogije." (Pogledaj: Tuhfetul-Ahvezi, 4/133.)
Imam Ebu Ishak el-Širazi rhm., kaže: "Neće se dodavati nova zemlja na onu što je pretekla nakon ukopa mejta a ako se to učini – nije strašno. Grob će se izdići nad zemljom u visini pedlja na osnovu predaje od Kasim b. Muhammeda rhm., koji kaže: "Ušao sam kod Ajše r.a., pa rekoh: Pokaži mi grobove od Poslanika s.a.w.s., Ebu Bekra i Omera r.a. - pa mi ih otkri; ne bijahu izdignuti niti sa zemljom poravnati." Grob će se izravnjati i po njemu će se staviti kamenje, jer je Poslanik s.a.w.s., izravnjao kabur svoga sina Ibrahima, i po njemu je stavio sitno kamenje...
Mustehabb je da se iznad glave umrlog stavi neko obilježje od kamena ili nečeg drugog jer je Poslanik s.a.w.s., ukopao Osman b. Maz'una r.a., i više glave mu je pobo'o kamen, a tako će se i lakše prepoznati kako bi se nekada posjetio. Mekruh je zidati graðevinu nad grobom, i sjediti na grobu i pisati po njemu, shodno predaji od Džabira r.a.: "Poslanik s.a.w.s., je zabranio da se zida graðevina nad grobom, da se sjedi na njemu i da se piše po njemu!" Sve navedeno spada u pojam zineta i ukrašavanja!" (Pogledaj: el-Muhezzeb, 1/251.)
Hafiz Ibnul-Kajjim rhm., kaže: "Nije od sunneta Allahova Poslanika s.a.w.s., uzdizanje i gradnja nad kaburovima niti kamenom, niti ciglom i opekom, niti izdizanje zidova, niti gradnja kupola nad njima; sve navedeno je bid'at-novotarija, koja je zabranjena zbog toga što je u suprotnosti sa sunnetom Allahovog Poslanika s.a.w.s.! On s.a.w.s., je poslao Aliju r.a., u Jemen, naredivši mu, izmeðu ostalog, i sljedeće: "Ne proði pored kipa a da ga ne oštetiš, niti pored izdignutog groba a da ga ne spustiš na zemlju!" (Muslim, Ebu Davud)
Dakle, sunnet Allahovog Poslanika s.a.w.s., je bio spuštanje na zemlju visoko izdignutih grobova (turbeta, mauzoleja), kao i zabrana zidanja i gradnje nad njima, kao i pisanja! Grobovi njegovih ashaba nisu bili visoko izdignuti niti sa zemljom sravnjeni, a takvim je i njegov kabur bio, kao i kabur Ebu Bekra i Omera r.a.! Poslanikov s.a.w.s., kabur je bio izdignut za jedan pedalj, i ograðen i prekriven sitnim kamenjem; na njemu nije bilo graðevine niti zidova, a isti je slučaj i sa kaburom Ebu Bekra i Omera r.a.. Poslanik s.a.w.s., bi obilježavao kabur, kome je htio, većim kamenom.
Poslanik s.a.w.s., je zabranio da se od grobova prave džamije, i da se nad grobovima pale svijeće i kandilji, i zabrana ovih stvari je bila toliko žestoka da je On, s.a.w.s., prokleo onoga ko to radi. Zabranio je klanjati namaz spram kaburova, i ummetu je zabranio da od njegovog groba prave praznikovanje. Poslanik s.a.w.s., je prokleo žene koje posjećuju grobove.
Od sunneta Poslanika s.a.w.s., je da se poštuju kaburovi u smislu da se ne gazi po njima, da se ne sjeda na njih, da se ne naslanjamo o njih, a zabranio nam je poštivanje kaburova u smislu da se od njih prave džamije i bogomolje klanjajući namaz prema njima ili iz njih, praveći od njih praznike i kipove!" (Pogledaj: Zadul-Me'ad, 1/505.)
Hafiz Ibnul-Kajjim rhm., kaže: „Veliki broj pripadnika selefa je tvrdio da su ovi ljudi bili dobri ljudi i pobožnjaci iz nuhovog a.s., naroda, ali kada su pomrli kasnije generacije ljudi napraviše kult od njihovih grobova nakon čega isklesaše kipove po njihovom liku, nakon čega ih polahko počeše obožavati!
Ovi ljudi su spojili izmeðu dvije fitne – fitne grobova i fitne kipova, i to su dvije fitne na koje je Poslanik s.a.w.s., skrenuo pažnju, u hadisu kojeg prenosi Ajša r.a., da je Ummu Seleme r.a, spomenula Poslaniku s.a.w.s., crkvu koju je vidjela u Abesiniji, koja se zvala „Marija“, pa mu je ispričala šta je sve u njoj vidjela od slika i ostalog. Poslanik s.a.w.s., joj reče: „To su ljudi, koji, kada bi im umro neki pobožnjak ili dobri čovjek, bi napravili od njegovog groba bogomolju koju bi oslikali slikama; to su najgora stvorenja kod Allaha dž.š.!“ (Buhari, br.424.)
Iz svega navedenog se da primjetiti da je glavni faktor i razlog obožavanja Vedda, Suva'a, Jegusa, Je'uka i Nesra (sura Nuh), bio veličanje njihovih grobova, koji su kasnije obilježeni kipovima koje su ljudi počeli obožavati, kako nam je na to ukazao Poslanik s.a.w.s.. Ovaj razlog je taj zbog kojeg je Zakonodavac zabranio da se džamije/mesdžidi, prave nad grobovima ljudi, zbog toga što su baš grobovi ti koji su brojne narode odveli u veliko idolopoklonstvo (širk ekber), ili možda u neke niže vrste širka. Duše su bile sklone tome da počine širk preko kipova odreðenih ljudi – pobožnjaka, ili preko kipova za koje su tvrdili da su obilježja svemirskih tijela itd..
Širk koji se čini putem groba nekog čovjeka - za kojeg se smatra da je dobar - je bliži dušama ljudi nego li širk putem drveta, kamena i sl., stoga ćemo naći da su idolopoklonici/mušrici, kod takvih grobova ponizni, skrušeni i u ibadetu su prema njima punim svojim srcem gdje inače nisu takvi onda kada se nalaze u Allahovim kućama, ili su eventualno u vaktu sehura. Ima ih i koji im sedždu čine, dok se većina njih nada berićetu namaza i dove kod kaburova više nego li berićetu namazu i dove u džamiji.
Zbog štete ovog tipa Poslanik s.a.w.s., u korijenu siječe ovo stablo, apsolutno nam zabranjujući da čak i namaz obavljamo na grobljima, pa makar i neimao klanjač za cilj svoga namaza berićetnost nekog mjesta, kao što se ima za cilj berićetnost džamija, a isto tako nam je Poslanik s.a.w.s., zabranio i da klanjamo namaz u trenutku izlaska sunca ili njegova zalaska jer su to vremena kada se mušrici klanjaju Suncu, pa je zato Poslanik s.a.w.s., zabranio svom ummetu da klanja tada, i ako jedan namazlija nema za cilj ono što ima izvjestan mušrik za cilj – a sve kao mjera preventive!“ (Pogledaj: Igasetul-Lehfan, 1/185.)
Imam el-Kurtubi rhm., u svom djelu "el-Tezkira", 1/98., kaže: "Naša 'ulema smatra propisanim da se kabur malo izdigne (tesnim), kako bi bio poštovan, ali se neće mnogo izdizati u vis kako se to radilo u džahilijjetu, kada su se pravili visoki grobovi s visokim graðevinama uz visoke počasti – pa navede sljedeće stihove:
Vidim da stanovnici vila i dvoraca kada umru
Nad grobovima svojim opet vile visoke dižu!
Oholjenje i uzdizanje nad jadnom sirotinjom
Ne zaboravljaju čak ni u grobovima svojim.
Tako ti svega, kada bi zemlju nad njima otkrio
Bil' mogao razlikovati bogatog od siromašnog
I dal' bi mogao razlikovati kožu koja je na vunu
Legla od one koja je svilom umotana bila!?
Kada zemlja razjede i jednog i drugog u čemu
Je to prednost bogata nad siromahom!?
Sve u svemu najgore stvari su slike umrlih i kipovi koje nalazimo po nasim mezarjima, kao i crni nisani i spomenici u cemu se poistovjecujemo sa okolnim krscanima. Molim Allaha dz.s., da nas sacuva od svih ovih zabluda i nepravilnosti. Amin.
Ovo sto si stavio o nadgrobnim spomenicima i mogucem sirku vezano za iste ,slazem se ali me interseju jesi li to stavio vezano za temu o Poslanikovom mezaru i nekih ashaba odnosno da li mislis da postoji ili je postojala izvjesna prijetnja u istim od idolopoklonstva od strane nekih muslimana ,direktna ili indirektna nebitno....
Sto se tice kamenovanja,mislim da tu nema spora u tumacenju odredjenih ajeta ,od nasih o tome je lijepo pisao E.Karic.U Kur'anu nema ne samo za blud vec za bilo koje kazneno dijelo kazne kamenovanjem...kamenovanje je uslo u praksu posredstvom hadisa i price o derogiranim ajetima itd.
Ako čovjek kaže da nije kompetentan, onda to podrazumijeva da ne posjeduje znanje oko nečega. A ako ne posjeduje znanje, onda ne može razlikovati šta je istina , a šta iskrivljenje i stranputica.
Pošto to ne može razlikovati, kako onda može uzeti nešto za istinu, a drugo odbaciti? Kao da sve ovo što sam postavljao nije potkrepljeno Kur'anskim ajetima i hadisima.
Ili šutiš i posmatraš i pokušavaš da nešto naučiš, ili nemoj govoriti da si nekompetentan.
A nisam dužan nikome da objašnjavam šta pišem i zašto pišem. To je isto kad bi rekao, 'Zašto govoriš da je, recimo, kao primjer, u Srebrenici ubijeno preko 8000 bošnjaka i da je to genocid i koji ti je motiv? Zar treba neki poseban motiv za to, osim da se zna da je to istina.?
Srbi u Doboju ili u Gackom će reći, 'Ne, to nije istina, tu nije bilo genocida, tako kaže Milorad Dodik i naša vlast i ulema.'
Umjesto što goriš zbog istinitih činjenica koje se prezentiraju, potrudi se da ih prvo pročitaš i da ne lupetaš gluposti. Allah ti je dao razum, pa ga koristi!
Ako čovjek kaže da nije kompetentan, onda to podrazumijeva da ne posjeduje znanje oko nečega. A ako ne posjeduje znanje, onda ne može razlikovati šta je istina , a šta iskrivljenje i stranputica.
Pošto to ne može razlikovati, kako onda može uzeti nešto za istinu, a drugo odbaciti? Kao da sve ovo što sam postavljao nije potkrepljeno Kur'anskim ajetima i hadisima.
Ili šutiš i posmatraš i pokušavaš da nešto naučiš, ili nemoj govoriti da si nekompetentan.
A nisam dužan nikome da objašnjavam šta pišem i zašto pišem. To je isto kad bi rekao, 'Zašto govoriš da je, recimo, kao primjer, u Srebrenici ubijeno preko 8000 bošnjaka i da je to genocid i koji ti je motiv? Zar treba neki poseban motiv za to, osim da se zna da je to istina.?
Srbi u Doboju ili u Gackom će reći, 'Ne, to nije istina, tu nije bilo genocida, tako kaže Milorad Dodik i naša vlast i ulema.'
Umjesto što goriš zbog istinitih činjenica koje se prezentiraju, potrudi se da ih prvo pročitaš i da ne lupetaš gluposti. Allah ti je dao razum, pa ga koristi!
Licno znam kod nas slucajeva kada bi hadzije otisle na hadz,falili bi se kako su bili na Poslanikovom s.a.v. mezaru i klanjali se(mezaru) i zamisljali zelje,sto je ravno sirku.Ne kazem ja ni da su u Arabiji cvjecke svi.Ali isto tako smatram da je nepravedno optuzivati nekog bez saslusanja obje strane i ljude generalizirati i svrstavati u jedan kos.Problem je sto su danas pojavom interneta svi postali "alimi",svi su strucnjaci za sve oblasti.Kako vas nije Allaha strah da iznosite svasta za ljude koji su zivot posvetili izucavajuci vjeru.Koliko se samo ljudi okoristilo njihovim znanjem.Koliko je ljudi prihvatilo Islam zahvaljujuci njima.Meni govoris da ne lupetam,a ti osnove vjere nisi savladao,kakako se ophoditi prema ljudima i kako se vodi rasprava.Stavljas mi usta rijeci koje nisam rekao.Ne tvrdim ni da su jedni ni drugi upravu,ali sacekajmo da strucniji ljudi od nas pojasne o cemu se radi,zasto donositi sud na osnovu par internet clanaka.Promatras stvari crno-bijelima,i ides iz krajnosti u krajnost.Ako meni neces da pojasnis sto ovo pises,pojasni onda radi ljudi koji ce ovo citati.Ako i to odbijas,onda svako iole razuman ce shvatiti da si dosado s namjerom da provociras.Islam je jednostavna vjera,i nema potrebe da se komplikuje,a Allah nikoga ne opterecava preko njegovih mogucnosti.
Takodjer bi preporucio ko hoce da pogleda ovo predavanje:
Od Abdullaha ibn Omera se prenosi da je Vjerovjersnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Allahu naš, blagoslovi nam Šam! Allahu naš, blagoslovi nam Jemen!“ Rekoše: „I naš Nedžd!?“ Poslanik reče: „Allahu naš, blagoslovi nam Šam! Allahu naš, blagoslovi nam Jemen!“ Rekoše: „Allahov Poslaniče, i naš Nedžd!?“ Kaže Abdullah ibn Omer: „Mislim da je treći put rekao: „Tamo će biti potresa i smutnji! Tamo će izaći šejtanov rog!“ (Buhari 4. Kilabul-fiten. Babul-lileni minel-mešrik. )
Muslim, takodjer, u svojoj knjizi, poglavlje El-fiten donosi više predaja u vezi s ovim. U jednom Poslanikovom s.a.w.s. hadisu stoji: “Upravo sa ovog podrucja (Nedzd) ce da se pomoli glava nevjerstva.”
U ovom hadisu se govori da će se šejtanska skupina pojaviti iz Nedžda. Ibn Hadžer al-Asqalani u svojoj knjizi Fathul Barije, objašnjavajući ovaj hadis je rekao: ” Ashab koji je rekao ‘i naš Nedžd’ je iz regije Hidžaz “, a to je pobijanje tvrdnje nekih da je Nedžd u Iraku. I još jedan dokaz iz istog hadisa je da je Poslanik s.a.w.s. izašao iz Ajišine r.a. kuće u Medini i pokazao na istok i rekao : „Odatle će se pojaviti šejtanova skupina“ i u drugom hadisu pripovijeda i sam Ibn Tejmijje u svojoj knjizi ona se zove Bayan Talbees al-Gahmeeya „šejtanova skupina će izaći sa ISTOKA“. Tu nema sumnje, istočno od Medine je Nedžd-Hidžaz i nemoguće je da je Irak.
Polazna tacka vehabizma, posredstvom Muhammed ibn Abdulvvehaba, bila je regija Nedzda, koja je sve do danas ostala središte vehabizma. Sve politicke i vjerske vođe vehabizma su porijeklom iz Nedzda, tj. njihovo politicko vodstvo je u rukama porodice Saud, potomaka pomenutog Muhammeda ibn Saud en-Nedzdija, dok je njihovo vjersko vodstvo sve, do skora bilo ograniceno na porodicu Sejh, potomke pomenutog Sejha Muhammeda ibn Abdulvvehab en-Nedzdija. Tek nedavno ovo vodstvo biva prošireno i na alime iz drugih porodica, uz uslov da su porijeklom iz Nedzda. Do sada nijedna osoba koja nije bila porijeklom iz Nedzda nije mogla postati clan Vijeca velikih alima -”Hej’atu kiberil-’ulema” (ideološki vrh vehabizma, bolje receno: Vatikansko vijece vehabija)
Također smatraju posjećivanje mezara Poslanika s.a.w.s. činom širka. Pa šta oni kažu o hazerti Fatimi r.a.. Al-Hakim u 1. tomu al-Mustadrak pripovijeda da je hz. Fatima išla na brdo Uhud, moliti i posjetiti mezar svog strica Hamze r.a. i da je plakala, i to je razlog zašto je vehabistički lider Ibn Tejmijje je optužio za licemjerstvo u svojoj knjizi Minhaj Sunnet nabawiyya.
Al-Hakim u istoj knjizi u četvrtom tomu ispričao je kako je Ebu Ejub al-Ensarij r.a. (veliki ashab Allahovog Poslaniska s.a.w.s. koji je imao čast da Poslanik a.s. stanuje kod njega za vrijeme hidžre iz Mekke u Medinu) stavio čelo na mezar Allahovog Poslanika s.a.w.s. i plakao, kada je Marwan Ibn al-Hakam ga vidio upitao ga je sa negodovanjem: „Šta to radiš?!“. Ebu Ejub r.a. okrenuo lice prema njemu i rekao: „Nisam došao kamenu. Došao sam do Allahovog Poslanika s.a.w.s“.
“I ne recite za one koji su na Allahovu putu poginuli: “Mrtvi su!” Ne, oni su živi, ali vi to ne osjetite!” (El-Bekare, 154)
Kada je sin od Poslanika a.s. Ibrahim preselio, Poslanikove, s.a.w.s., oči ispuniše suze. Abdur-rahman ibn Avf, r.a., je rekao: O Allahov poslaniče, zar i ti (plačeš)! Poslanik, s.a.v.s., je rekao: Ibn Avfe, ovo je milost. Zatim je dodao: Oko mi samo suzi, a srce tuguje, a mi nećemo ništa reći čime nije zadovoljan naš Gopodar. Uistinu smo mi, Ibrahime, zbog rastanka s tobom, tužni! (Buhari)
Hazreti Fatima, r.a., znajući koliko ju je volio, voljela ga je više od sebe same. Plakala je i jecala kad joj je Poslanik, s.a.w.s., rekao da će ubrzo preseliti. Hazreti Fatima, r.a., prenosi: ‘Vjerovjesnik, s.a.w.s., mi je prišapnuo da će ga smrt zadesiti u bolesti u kojoj je preselio, pa sam zaplakala. Zatim mi je ponovo prišapnuo i saopćio da ću ja biti prva iz njegove porodice koja će poći za njim, pa sam se nasmijala.’ (hadis bilježe Buhari, Muslim i drugi). Njen otac ju je volio, a i ona je voljela njega.
Ibn Tajmije u svojoj knjizi Minhaj u osmom tomu kaže: Imam Ali r.a. je primio islam kao dječak, i postoji razlika u mišljenju o tome je li mu bio prihvaćen ili nije bio prihvaćen prelazak na islam.
A znamo sledeće sahih hadise za časnog hazreti Aliju r.a. koji se prenose od Resulullaha s.a.w.s:
“Sto se tiče tebe Alija, samo te vjernik moze voljeti i samo munafik tebe mrzi.” (Muslim 1/86, Ahmed, El-Tirmizi 1/95, 5/643, El-Nesaii 5/137, Ibn Madze 1/42 i mnogi drugi prenosioci.)
“Ko je uvrijedio Aliju, pa zaista je i mene uvrijedio” (Ahmed 3/483, El-Hakim 3/131 i rekao je da je sahih i složio se sa njim El-Zehebi, koji je bio učenik od Ibn Tejmije, Ibn Hibban15/365, i mnogo drugi prenosioci.)
“Ja sam od tebe o Alija i Ti si od mene.” (Buhari 2/260, 3/ 1357)
“Ko uzima Aliju za velijja (prijatelj i voljeni), pa zaista je mene uzeo za velijja – o Allahu ja te molim da voliš svakoga ko voli Aliju” (Mutevatir hadis.)
Zar nisu znali za hadis koji prenose i Buhari i Muslim i čitav ummeta, da je Poslanik a.s prije osvajanje Hajbera rekao: “Daću bajrak čovjeku koji voli Allaha i Njegova Poslanika a.s, i vole njega Allah i Njegov Poslanik a.s.” Čitav ummet ima slozeno mišljenje vezano za ovaj događaj, i to da je Poslanik a.s bajrak dao hz.Aliji.
Ima neke uleme kao što je Albani koji je rekao kako je zeleno kube iznad Poslanikovog mezara idol i treba biti uništen.
Za razliku od ovoga Kralj Abd al-Aziz ibn Sa’ud Saudijske Arabije osobno intervenirao, na savjet od uleme vehabija, da sačuva i ostavi netaknute grobove i grobnice Ibn Tejmijje i njegovog učenika Ibn Kesira.(u Siriji, Damask, slika prikazuje njihove grobnice). Ili posljednje naočare koje je nosio njihov “šejh” Ibn Usejmin, posljednje pero kojim je pisao mora biti sačuvano u posebnom muzeju “Ibn Usejmin” koji su u počast njemu izgradili. (vidi više na: http://www.ha-mim.net/Zanimljivosti-det ... edu-sirka/)
Vehabijska banda je veliki neprijatelji poslanika Muhammeda (صلى الله عليه و آله وسلم), njegovog Ehlulbejta r.a., ashaba, i svih muslimana. Pod krinkom ‘čistog islama’, oni zapravo pokušavaju cijelo vrijeme da razore i unište sve što ima veze sa časnim Poslanikom s.a.w.s., Njegovom (a.s.) prelijepom porodicom i časnim ashabima i dobrim Allahovim robovima (evlijama).
Molimo Allaha (سبحانہ و تعا لی) da se spasi čast, ugled i poslanik Muhammed(صلى الله عليه و آله وسلم), najvrijednija duša radi koje sve stvoreno bi, ‘Milost svim svjetovima’, da Uzvišeni Allah spasi (سبحانہ و تعا لی) i cijeli islamski svijet od ugnjetavanja tih ljudi.
Ovo sto si stavio o nadgrobnim spomenicima i mogucem sirku vezano za iste ,slazem se ali me interseju jesi li to stavio vezano za temu o Poslanikovom mezaru i nekih ashaba odnosno da li mislis da postoji ili je postojala izvjesna prijetnja u istim od idolopoklonstva od strane nekih muslimana ,direktna ili indirektna nebitno....
Sto se tice kamenovanja,mislim da tu nema spora u tumacenju odredjenih ajeta ,od nasih o tome je lijepo pisao E.Karic.U Kur'anu nema ne samo za blud vec za bilo koje kazneno dijelo kazne kamenovanjem...kamenovanje je uslo u praksu posredstvom hadisa i price o derogiranim ajetima itd.
Mislim da je postojala itekakva prijetnja cinjenja sirka na osnovu kaburova Poslanika s.a.v. i casnih ashaba.Ali isto tako nisam siguran da li je ispravno rusiti te kaburove.Zato ti kazem,cekam da neko strucniji da odgovor.Neko ko ce to pojasniti objektivno bez pristranstva bilo kojoj od strana.Naravno na kulturan i pravedan nacin, zeleci da iznese istinu u ime Allaha,da bi se svi mogli okoristiti.Ja licno nemam nista protiv Diwan-a,isto bih reagovao i da je dosao neko od brace koja slijede Selef,i na ovakav nacin poceo iznositi svoje misljenje.Selam
Evo da se i ja pridružim sa jednim jednostavnim pitanjem za R.Eskobara: Jesi li ti da se zaštiti Poslanikov a.s. mezar ili ne?
Nadam se jednostavnom odgovoru, može da ili ne ....
Evo da se i ja pridružim sa jednim jednostavnim pitanjem za R.Eskobara: Jesi li ti da se zaštiti Poslanikov a.s. mezar ili ne?
Ja sam za istinu,prvenstveno da se zastiti lik i dijelo Poslanika s.a.v.
Ja sam za istinu,prvenstveno da se zastiti lik i dijelo Poslanika s.a.v.
Mezar je mjesto gdje je Poslanikovo tijelo ukopano,i naravno da sam protiv toga da se njegovo tijelo izmjesta i dira.Poslanik s.a.v. je prenio ljudima propise kako da sahranjuju mrtve.Zabranio da se objekti podizu nad mezarovima,da se ukrasavaju i slicno.
Mezar je mjesto gdje je Poslanikovo tijelo ukopano,i naravno da sam protiv toga da se njegovo tijelo izmjesta i dira.Poslanik s.a.v. je prenio ljudima propise kako da sahranjuju mrtve.Zabranio da se objekti podizu nad mezarovima,da se ukrasavaju i slicno.
Izbjegavaš direktan odgovor, nisam pitao definiciju šta je Poslanikov mezar već da li si ili ne da se mezar zaštiti ....
Znači ti ipak zastupaš vehabijsko tumačenje, daješ utisak stilom i sadržajem pisanja kao i argumentima da si vehabija,
Znači ti ipak zastupaš vehabijsko tumačenje, daješ utisak stilom i sadržajem pisanja kao i argumentima da si vehabija,
Nisam ja nikakav vehabija prijatelju,samo me interesuje razlog njegovog iznosenja neprovjerenih informacija,poluisjecenih video materijala,gdje su rijeci uzete iz konteksta,i nisu prikazana citava predavanja.Smeta mi to sto na ovakav nacin blati druge muslimane.Ako si upoznat s nasom vjerom,trebao bih znati da se svi trudimo da slijedimo Sunet Poslanika s.a.v. koliko god mozemo.Svi znaju da je bio blag u raspravama,da nije volio lazi,klevetu,ogovaranje,potvaranje drugih.Cak je i sa nevjernicima lijepo postupao.Svi znaju za pricu kada je otisao bolesnom djecaku Zidovu u posjetu.Poziva se na Poslanika s.a.v. a osnovne stvari koje je on radio ne slijedi i ne postuje.
Ja " znam " Divana od ranije ,'vako forumski,ne slazemo se oko nekih stvari ,isto sam ga kritikovala za pristup jer ako se nastupi agresivno covjek automatski se postavlja odbrambeno onda je tesko voditi razumnu raspravu,s druge strane ima stvari koje jesu predmet rasprave i medju ulemom ,a koje Divan pominje....
Npr.ja sam citala "Vjerovjesnikov sunet"M.El Gazali covjeka koji je bio profesor na islamskom fakultetu u Rijadu,a u knjizi se pozabavio nekim spornim tumacenjima ,tako da nije bas kako Divan pretpostavlja da niko ne prica o tome,a nije bas ni da medju ulemom nema razlike,pogotovo da ne pricamo o razlikama medju pravcima...
Medjutim ne treba oko toga praviti pretjeranu frku,pogotovo kod nas jer sustina vjere nije nikom od nas ugrozena,hocu reci svaki od nas na licnom nivou daj BOze da ispunjava i ono sto je sasvim jasno i oko cega nema spora....
Retro E. da pogresno ne shvatis mene nije zanimalo da li pripadas vehabijama jer mi to ne bi ni znacilo nista,kako sam vec napisala nijedna grupa nema monopol nad "pravi put" i u svim pravcima pojedinac moze biti potpuno ispravan,ustvari mi ovdje vise pricamo o kolektivnoj odgovornosti i mislim da i Divan to potencira ,tu stranu odgovornosti...
Sto se tice mezara,pitala sam jer vjerujem da je i bilo takvih koji su prelazili granice i odavali paznju takvim mjestima vise nego treba ali ipak mislim ako 1500 godina niko nije ,bar ne masovno,zastranio zbog istih,onda zasto bi neko sada mislio da zna bolje od svih koji su bili i vladali tim prostorima kroz historiju ,a medju njima je bilo na hiljade casnih muslimane na koje se i danas pozivamo...Tako da sto se toga tice ,nadam se da ce ostaviti sve isto ili naci neko dobro rjesenje....
Ne možeš ti razgovarati sa vehabijama – oni ne vide ništa drugo niti žele da vide osim onog što oni zastupaju, pa makar im donio crno na bijelo, kao što se cijelo vrijeme ovdje predstavljaju studiozni dokazi, ali ljudi ne vide dalje od svog prsta.
Garantujem ti, da se sad ponovo pojavi Poslanik a.s., oni bi rekli: 'Izvini molim te, imamo mi svoju vjeru', tumačenje, tradiciju, našu ulemu, svjetonazor itd, pa nije baš bilo potrebno da ponovo dolaziš.'
Oni bi Njega a.s., ispratili i otpratili u prošlost, kao što i žele, ali ako Bog da, to im neće uspjeti
Ne možeš ti razgovarati sa vehabijama – oni ne vide ništa drugo niti žele da vide osim onog što oni zastupaju, pa makar im donio crno na bijelo, kao što se cijelo vrijeme ovdje predstavljaju studiozni dokazi, ali ljudi ne vide dalje od svog prsta.
Garantujem ti, da se sad ponovo pojavi Poslanik a.s., oni bi rekli: 'Izvini molim te, imamo mi svoju vjeru', tumačenje, tradiciju, našu ulemu, svjetonazor itd, pa nije baš bilo potrebno da ponovo dolaziš.'
Oni bi Njega a.s., ispratili i otpratili u prošlost, kao što i žele, ali ako Bog da, to im neće uspjeti
Ti si smjesan lik.Nadam se da ce se neko okoristiti od tvojih postova da vidi u kakve zablude covjek moze otici,i kako nekoga moze mrznja i sopstveni ego da pojede, i preovlada nad njim.Da ti se Allah smiluje i uputi te na pravi put.Kad planiras ici u Arabiju,da zaustavis "vehabije" ,ili planiras to odavde ?Studiozni dokazi?Ciji?Tvoji?