Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
harač

#51 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by harač »

cackalica83 wrote:
Atticus Finch wrote:Nemoj živ bio lijepiti klipove od dvije minute, bez da imaš pojma o čemu čovjek govori. Dakle, čupanje iz konteksta te samo još više diskreditira. Dobronamjeran savjet. ;-)
vrati se na klip, na 1 min 15 sec, cujes da kaze da se moze naci dokaz za inetligentni dizajn na bio hemijskom molekurlarnom nivou, i sta ja to onda nisam razumio???

1) jesi li pogledao ovaj klip?
2) jesi li gledao film "expelled: no intelligence allowed" ovog šarlatana?
3) da li ti izraz "panspermija" išta znači?
4) koja je razlika između teorije i hipoteze?
5) da li u "1)" Dawkins "potvrđuje" ili "pretpostavlja" s obzirom na "3)"
6) da li "3)" podrazumijeva paranormalni početak života?
7) da je "2)" tačno znao bi odgovor i na "3)" i "6)", a ne bi se provaljivao s ovakim ispadima
vrati se na klip, na 1 min 15 sec, cujes da kaze da se moze naci dokaz za inetligentni dizajn na bio hemijskom molekurlarnom nivou, i sta ja to onda nisam razumio???

znaci i Dawkins viid dokaze kreacije, samo sto on nece da vjeruje da je to Bog , nego radije mozda neka napredna civilizacija iz univerzuma. :D
opet ne čitaš, vrati se na "5)" [I suppose it's possible you might find v. there is; što su dva sasvim različita epistemološka standarda]
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#52 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by Nurudin »

Ne postoje materijalni dokazi ni za ni protiv postojanja Boga . Onaj ko tvrdi suprotno samo je navijački raspoložen jer da postoji takav dokaz koji se ne može zanegirati ...to bi bilo to . Čim postoji ikakv mogućnost da ga zanegiraš ,to pada kao dokaz .
Međutim postaje sve jasnije i naučnicima koji su početkom ovog vijeka zauzeli neke "ortodoxne" i isključive stavove pogotovu u vezi nastanka svemira, života i svijesti ...da to neće moći još dugo tako da bude .
Sve je teže osporiti postojanje više Inteligencije ali možda im olakša to što ni ta inteligencija se baš ne poklapa sa ortodoxnim religijskim predstvama nje ,odnosno Boga.
Neko je spomenuo da može da prihvati da je sama naša planeta i život na njoj koji je povezan ,umreženo je sve i oduvijek taj lančani utjecaj postoji ,da bi mogao to da prihvati kao Boga. Međutim moraće da bude još malo širi u svojim stavovima jer naša planeta nije sama o sebi opstojna (da tako kažem) nego je tu cijeli ,nepregledni ,nezamislivi ,beskrajni univerzum (koji se ne širi bukvalno nego se šire objekti u njemu tj. više ih je)
Druga stvar ,moraćeš shvatiti da taj kompletan svemir (iako je ovdje izraz "kompletan" jako manjkav jer to pogrešno govori da je to neki entitet ) nema inteligenciju kakvu mi posjedujemo ,nego ima daleko veću nadinteligenciju. Dakle nije nesvjestan sebe ,posjeduje volju ,sveprisutan je jer je On sve ,sveznajući je jer je istovremeno svugdje( vreme kao odrednica je također neprihvatljiv ,jer je On oduvijek i zauvijek) .
U islamskom konceptu ,kojeg nažalost i mnogi muslimani ne prihvataju iz neshvatanja istog ,to se naziva vahdetul vudžud -prožimanje Boga i svijeta.
Pojavni svijet koji mi nazivamo materijom( iako kvantna mehanika počinje razbijati naša dosadašnja shvatnja materije) je inferioran nepojavnom ili nevidljivom svijetu ,odnosno onome što mi nazivamo praznim prostorom ,iako to nikako nije prazan prostor . Inferioran jer jednostavno ima više nevidljivog prostora od vidljivog (materije) u svemiru ili engleski jezik to još jasnije kaže u "space" -prostoru , a također je inferioran jer sve što nastaje sve što se pojavi mora nastati u nepojavnom i isto tako kad tad - nestati u istom tom prostoru.
Zato su i priče HY i Dawkinsa teške navijačke gluposti koje vas nikad neće dovesti ni da pomirišete istinu ,a kamo li šta drugo.
dustaban

#53 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by dustaban »

cackalica83 wrote: nisi dobro skontao,
svi mi moramo proci kroz razna iskusenja na ovom svijetu neko manje neko vise zavisi na kojem je covjek nivou. Abraham je zapalo tako da mu to bude iskusenje da ubije svog sina, iako je to protiv prirode i logike i samog sebe. jer pogledajmo koliko mi imamo sad iskusenja , na dohvat ruke, golotinje, alkohol, droga, kocka, otvrilo se bogastvo da mozes da bude iskusavana konstantno cak i u svojoj kuci. ovakve sorte iskusenja nije bilo kao kod nas, zato su iskusavani na svoj nacin.
zasto kritikujes Boga sto mu je naredio da ubije sina a zazmiris na onom kad ga je Bog sprijecio da uradi to, da je Bog djavo kakvim ga ti predstvaljas onda bi dopustio da ga ubije, ali nije, i tu padaju tvoji napadi na Boga
...
objasni mi kako je priroda koja nema razuma mogla stvoriti motor sa 40 dijelova, koji ima, stator, rotor, kvacilo, mjenjac, propelle i jos toga, a gorivo je fruktoza. koji je to evolucijski ehanizam koji je Davao instrukcije raznim dijelovima tog motora kako da se sklope?
E moja cackalice, toliko ti je ovo sve tanko da bi najbolje bilo ignorisati. Ali posto se radi o klasicnom religijskom papagajskom ponavljanju istih fraza, moram odgovoriti, ne tebi, vec vama svima.

Mozes bilivit ti tjeranje covjeka da zakolje vlastito dijete nazivas tek jednim iskusenjem !!!

Nesto u rangu izbjegavanja cigara, kurvaluka, slatkisa...Aferim cackalice.

A ja vidis smatram da je najvece iskusenje za jednog vjernika odbiti religijska sranja a vjerovati u Boga!

Pa kako pobogu ne vidite sta religije rade od Boga, kreatora univerzume.
Halo, KREATORA UNIVERZUMA, ukljucujuci i ove prelijepa detalje koje ste postavili ovdje.

Na sta religije srozavaju tog Kreatora?
Na sujetnog selebritija kojemu je stalo da skupi sto vise lajkova!
Na zayebanta koji trza jadnog Abrahama;
Na jeftinog politicira kojemu je prvenstveni cilj da glasas za njega a ne za druge bogove koji propagiraju takodje visoke moralne vrijednost!

I tako dalje. Uzasno je ovo na sta religije srozavaju Kreatora univerzuma!
jahjah

#54 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by jahjah »

harač wrote:divno prvi post pa kombinacija Michaela Behe-ja i Haruna Yahyje :lol: :lol: :-) better luck next time :D

p.s. vidi naslova "ne-religijski dokazi" :lol:

u ovakvim situacijama uvijek je koristan ovaj Dawkinsov govor bivšim muslimanima u Londonu, gdje raskrinkava Yahyju (odnosno 90% ove teme :D )

druze pogledao sam ovaj video i ne mogu da vjerujem kako neko moze da napravi tolike greske(vezano za jegulju i muhu sa kukom :D )...mislim kad vec lazes i mutis barem napravi to kako treba...
jednostavno nisam mogao vjerovati pa ajde reko da se uvjerim i ja licno i personalno pa si skidoh ovu njegovu knjigu ali nikako da nadjem ovu muhu sa kukom a i slika jegulje je promjenjena...moze bit da ja to nisam nasao al menscini da su to malo promjenili :dance: lijepo bi bilo imati prvo izdanje ove knjige :-D
odr0n

#55 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by odr0n »

Baš inteligentno i prelijepo... :-)
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#56 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by Nurudin »

Pogrešno si shvatio priču o Ibrahimu a.s. i njegovom sinu ...mislim nisi pogrešno nego površno .
Ta priča je mnogo dublja ,a ima svoju fantastičnu poruku koja je daleko od bilo kakve brutalnosti .
Riječ je o egu (nefs) koje sva učenja ,sve vjere bezrezervno tvrde da mora nestati u čovjeku ukoliko želi da se približi Bogu ,a Ibrahim a.s. se naziva "Allahovim prijateljem" tj. dopuštena mu je bliskost sa Bogom.
Ego je iluzija o sebi ,izmišljeno Ja ,nastalo od utjecaja roditelja do društva ,poistovjećivanje sebe sa tijelom ,sa mislima ,sa osjećanjima itd uglavnom nešto što uopće nije teško dokazati da je nusproizvod iluzije ali duboko ukorijenjeno u nama ljudskim bićima. Ego je ipak nama nemoguće uništiti ,jedino što možemo jeste da se ne poistovjećujemo sa njim ,što je jako teško jer on ima svojstva da se "ljepi" za sve moguće i predstavlja se kao to .
Recimo kad čovjek ima auto ego se ljepi za auto i zavodi čovjeka da je to dio njega ,ili kuća ,imetak ...bilo šta (čak i negativen stvari) ,a naročito djeca i sinovi . Mnogi ljudi imaju "mini me" komplex ega prema svojim sinovima ,postovjećuju se sa svojom djecom i hoće nesvejsno da žive kroz njih ,odnosno ego hoće da se tu ostvari . Tako najčešće roditelji upropaštavaju djecu jer njihov ego hoće da stvori projekciju sebe u djetetu i "laže" roditelja kako je to sve iz ljubavi ,a u stvari uništava često djetetu život . To je jako široka priča ,može se o tome danima ...
Kako god Ibrahim a.s. je bio u stanju da se totalno odvoji od svog ega ,pa čak i situaciji kad je to naizgled tražilo ogromnu žrtvu jer ni on ne može biti pošteđen kao roditelj zavođenja ega da u svom djetetu gleda sebe ,a ne stvarnost koja kaže da i pored velike ljubvi tvoje dijete ipak nisi TI . Ibrahim a.s. je vidio jasno realnost i nije se dvoumio da je potvrdi ,što je bio dokaz njemu samome ,a ne Bogu ,da je daleko jači od sve te iluzije .
Na kraju mu Allah dž-š šalje ovna ,kao kurban ali i kao simbol pobjede u kojem taj ovan predstavlja ego ili nefs svakog od nas i on ga žrtvuje te se njime hrane siromasi ,jer nefsu je ljubav prema slabijima mrska .
To je pobjeda Ruha (božanske duše u čovjeku)u Ibrahimu a.s. nad nesfom i to ono potukao ga je do koljena :-D
celava_dlaka

#57 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by celava_dlaka »

Image
veci nije potreban

a onaj brat zapalio kompjuter zbog duhova izgleda da mu je neko poslao scary maze game
harač

#58 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by harač »

Nurudin wrote:Mnogi ljudi imaju "mini me" komplex ega prema svojim sinovima ,postovjećuju se sa svojom djecom i hoće nesvejsno da žive kroz njih ,odnosno ego hoće da se tu ostvari . Tako najčešće roditelji upropaštavaju djecu jer njihov ego hoće da stvori projekciju sebe u djetetu i "laže" roditelja kako je to sve iz ljubavi ,a u stvari uništava često djetetu život . To je jako široka priča ,može se o tome danima ...
Kako god Ibrahim a.s. je bio u stanju da se totalno odvoji od svog ega ,pa čak i situaciji kad je to naizgled tražilo ogromnu žrtvu jer ni on ne može biti pošteđen kao roditelj zavođenja ega da u svom djetetu gleda sebe ,a ne stvarnost koja kaže da i pored velike ljubvi tvoje dijete ipak nisi TI . Ibrahim a.s. je vidio jasno realnost i nije se dvoumio da je potvrdi ,što je bio dokaz njemu samome ,a ne Bogu ,da je daleko jači od sve te iluzije .
Na kraju mu Allah dž-š šalje ovna ,kao kurban ali i kao simbol pobjede u kojem taj ovan predstavlja ego ili nefs svakog od nas i on ga žrtvuje te se njime hrane siromasi ,jer nefsu je ljubav prema slabijima mrska .
To je pobjeda Ruha (božanske duše u čovjeku)u Ibrahimu a.s. nad nesfom i to ono potukao ga je do koljena :-D
znači da je odbio da zakolje svoje - do tog trenutka vjerovatno istraumirano dijete - pokazao bi svoj ego, što je loše. također, pretpostavlja se da jedini razlog zašto neko ne bi zaklao svoje dijete jeste što sebe vidi u njemu, a ne zato što mu je to dijete, njegovo ili tuđe - nešto što je vrijedno po sebi. na taj način religija ponovo banalizira ljudsku prirodu i vodi je u pustinjsku primitivnost. sada taj čin roditelja koji uzima dijete, odvodi ga u pustinju, veže, prislanja uz kamen i prinosi mu nož grlu da ga zakolje i pusti da iskrvati k'o krme, treba proslavljati tako što će se na živo klati milioni životinja. divota :D
Nurudin

#59 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by Nurudin »

harač wrote:
Nurudin wrote:Mnogi ljudi imaju "mini me" komplex ega prema svojim sinovima ,postovjećuju se sa svojom djecom i hoće nesvejsno da žive kroz njih ,odnosno ego hoće da se tu ostvari . Tako najčešće roditelji upropaštavaju djecu jer njihov ego hoće da stvori projekciju sebe u djetetu i "laže" roditelja kako je to sve iz ljubavi ,a u stvari uništava često djetetu život . To je jako široka priča ,može se o tome danima ...
znači da je odbio da zakolje svoje - do tog trenutka vjerovatno istraumirano dijete - pokazao bi svoj ego, što je loše. također, pretpostavlja se da jedini razlog zašto neko ne bi zaklao svoje dijete jeste što sebe vidi u njemu, a ne zato što mu je to dijete, njegovo ili tuđe - nešto što je vrijedno po sebi. na taj način religija ponovo banalizira ljudsku prirodu i vodi je u pustinjsku primitivnost. sada taj čin roditelja koji uzima dijete, odvodi ga u pustinju, veže, prislanja uz kamen i prinosi mu nož grlu da ga zakolje i pusti da iskrvati k'o krme, treba proslavljati tako što će se na živo klati milioni životinja. divota :D
Ja da sam rekao bilo šta ,ti bi to ipak protumačio na svoj način ,jer svaka informacija o vjeri (vjera i religija su dvije različite stvari ,religija je nastala pod utjecajem nevjernika) mora proći kroz tvoj filter antivjerovanja .
Ne nevjerovanja ,nego antivjerovanja ,a svaki anti-stav je proizvod straha odnosno podsvjesnog priznanja da tamo postoji nešto što može da ugrozi tvoje nevjerovanje u Boga :)
Da nije tako ,ti bi to jednostavno ignorisao ,iskulirao bi to
Nurudin

#61 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by Nurudin »

:lol: :lol: gledao sam ovo ,sad me opet podsjeti ,opa HY stajl :dance:
harač

#62 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by harač »

Nurudin wrote: Ja da sam rekao bilo šta ,ti bi to ipak protumačio na svoj način ,jer svaka informacija o vjeri (vjera i religija su dvije različite stvari ,religija je nastala pod utjecajem nevjernika) mora proći kroz tvoj filter antivjerovanja .
Ne nevjerovanja ,nego antivjerovanja ,a svaki anti-stav je proizvod straha odnosno podsvjesnog priznanja da tamo postoji nešto što može da ugrozi tvoje nevjerovanje u Boga :)
raspravljamo o tvom tumačenju. u plagiranju prethodnih vjerovanja muhamed je preuzeo i ovo. sama slika roditelja koji je spreman zaklati svoje dijete je dovoljno groteskna da se mora opravdati. to su mnogi pokušali u izvornim tradicijama, i nisu bili uspješni (poznat je konačni kierkegaardov "odgovor" na ovu dilemu). jedino na što sam ukazao jeste da je tvoje/islamsko tumačenje vjerovatno i najinfantilnije
Nurudin

#63 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by Nurudin »

harač wrote:
Nurudin wrote: Ja da sam rekao bilo šta ,ti bi to ipak protumačio na svoj način ,jer svaka informacija o vjeri (vjera i religija su dvije različite stvari ,religija je nastala pod utjecajem nevjernika) mora proći kroz tvoj filter antivjerovanja .
raspravljamo o tvom tumačenju. u plagiranju prethodnih vjerovanja muhamed je preuzeo i ovo. sama slika roditelja koji je spreman zaklati svoje dijete je dovoljno groteskna da se mora opravdati. to su mnogi pokušali u izvornim tradicijama, i nisu bili uspješni (poznat je konačni kierkegaardov "odgovor" na ovu dilemu). jedino na što sam ukazao jeste da je tvoje/islamsko tumačenje vjerovatno i najinfantilnije
To nije moje tumačenje ,to je tumačenje tesawufsko (sufijsko ) islamski gnosticizam.
Jedino na šta si ti ukazao jeste da je tvoje shvatanje svijeta jednako vehabijskom , znači njihov brat blizanac na zamišljenoj drugoj strani (iako je to ista strana ,egoistična strana isključivosti i nepodnošenja svega što nije tvoja kopija) ,kao "minus i plus ko' amer i Rus " kako pjeva Huljićeva mala
dustaban

#64 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by dustaban »

Nurudin wrote:Pogrešno si shvatio priču o Ibrahimu a.s. i njegovom sinu ...mislim nisi pogrešno nego površno .
Ta priča je mnogo dublja ,a ima svoju fantastičnu poruku koja je daleko od bilo kakve brutalnosti .
Riječ je o egu (nefs) koje sva učenja ,sve vjere bezrezervno tvrde da mora nestati u čovjeku ukoliko želi da se približi Bogu ,a Ibrahim a.s. se naziva "Allahovim prijateljem" tj. dopuštena mu je bliskost sa Bogom.
Ego je iluzija o sebi ,izmišljeno Ja ,nastalo od utjecaja roditelja do društva ,poistovjećivanje sebe sa tijelom ,sa mislima ,sa osjećanjima itd uglavnom nešto što uopće nije teško dokazati da je nusproizvod iluzije ali duboko ukorijenjeno u nama ljudskim bićima. Ego je ipak nama nemoguće uništiti ,jedino što možemo jeste da se ne poistovjećujemo sa njim ,što je jako teško jer on ima svojstva da se "ljepi" za sve moguće i predstavlja se kao to .
Recimo kad čovjek ima auto ego se ljepi za auto i zavodi čovjeka da je to dio njega ,ili kuća ,imetak ...bilo šta (čak i negativen stvari) ,a naročito djeca i sinovi . Mnogi ljudi imaju "mini me" komplex ega prema svojim sinovima ,postovjećuju se sa svojom djecom i hoće nesvejsno da žive kroz njih ,odnosno ego hoće da se tu ostvari . Tako najčešće roditelji upropaštavaju djecu jer njihov ego hoće da stvori projekciju sebe u djetetu i "laže" roditelja kako je to sve iz ljubavi ,a u stvari uništava često djetetu život . To je jako široka priča ,može se o tome danima ...
E vala Nurudine... ovo je stvarno previse!

Ti nam ovdje palamudis kako je dokaz o odricanju vlastitog ega... spremnost da ubijes vlastito dijete :shock:

A zasto ne bi rekao ovako: Ibrahim je bio spreman da se odrekne SEBE. On je znao da bi odbijanje bilo koje bozje zapovjedi, makar ona nalagala da ubijes vlastito dijete, bilo svjesno prihvacanje bozje kazne, odnosno kaznjavanje paklom.

Ja ti to Nurudine tako gledam jer se to nikako drugacije i ne moze gledati. Koji ce mi kurac bozja nagrada u vidu raja ako je karta za to ubijanje rodjenog djeteta. Je r bi ti Nurudine, pitam dakle tebe, jer bi ti bio na to spreman?

Pogledaj svoje dijete, ako ga imas, pa mi reci sta bi ti odabrao - sebi pakao djetetu zivot ili put u raj ubijanjem tog djeteta ?

Nema ovdje vrdanja Nurudine. U ovoj prici se krije velika zamka. Ako se Bog samo zajebavao (ja zaista ovakvo neslano poigravanje ne mogu ljepse nazvati), konzekvence te zajebancije nisu nimalo komicne. Sta je tu bozja pravda - to sto je zaustavio Abrahama i spasio dijete uz istovremeno davanje petice Abrahamu za polozen test, ili bi pravednije bilo da je kaznio Abrahamovu spremnosti da ubije vlastito dijete - radi svoje guzice ?!

Hajde, odgovori mi.
cackalica83

#65 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by cackalica83 »

GAU8 wrote:Da si se malo bolje potrudio, vidio bi da su ovi "dokazi" oboreni jos davno.
nista apsolutno nije oboreno, jos mi niko nije dao odgovore od ateista po pitanju prirodnih motora a na sva usta se hvale kako je sve objasnjeno evolucijom.
5 0 5

#66 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by 5 0 5 »

@dustaban:

cackalica83

#67 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by cackalica83 »

harač wrote:
cackalica83 wrote:
Atticus Finch wrote:Nemoj živ bio lijepiti klipove od dvije minute, bez da imaš pojma o čemu čovjek govori. Dakle, čupanje iz konteksta te samo još više diskreditira. Dobronamjeran savjet. ;-)

1) jesi li pogledao ovaj klip?
2) jesi li gledao film "expelled: no intelligence allowed" ovog šarlatana?
3) da li ti izraz "panspermija" išta znači?
4) koja je razlika između teorije i hipoteze?
5) da li u "1)" Dawkins "potvrđuje" ili "pretpostavlja" s obzirom na "3)"
6) da li "3)" podrazumijeva paranormalni početak života?
7) da je "2)" tačno znao bi odgovor i na "3)" i "6)", a ne bi se provaljivao s ovakim ispadima

znaci i Dawkins viid dokaze kreacije, samo sto on nece da vjeruje da je to Bog , nego radije mozda neka napredna civilizacija iz univerzuma. :D
opet ne čitaš, vrati se na "5)" [I suppose it's possible you might find v. there is; što su dva sasvim različita epistemološka standarda]
zapitas li se zasto bi on uopste naznacio da se moze naci dokaz o inteligentnom dizajnu u bio hemijskom molekularnom nivou. pa upravo sto vam govorim cijelo vrijeme o ovim motorima u bakterijama i celijama sperme.
5 0 5

#68 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by 5 0 5 »

cackalica83 wrote: nista apsolutno nije oboreno, jos mi niko nije dao odgovore od ateista po pitanju prirodnih motora a na sva usta se hvale kako je sve objasnjeno evolucijom.
cackalica83

#69 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by cackalica83 »

dustaban wrote:
cackalica83 wrote: nisi dobro skontao,
svi mi moramo proci kroz razna iskusenja na ovom svijetu neko manje neko vise zavisi na kojem je covjek nivou. Abraham je zapalo tako da mu to bude iskusenje da ubije svog sina, iako je to protiv prirode i logike i samog sebe. jer pogledajmo koliko mi imamo sad iskusenja , na dohvat ruke, golotinje, alkohol, droga, kocka, otvrilo se bogastvo da mozes da bude iskusavana konstantno cak i u svojoj kuci. ovakve sorte iskusenja nije bilo kao kod nas, zato su iskusavani na svoj nacin.
zasto kritikujes Boga sto mu je naredio da ubije sina a zazmiris na onom kad ga je Bog sprijecio da uradi to, da je Bog djavo kakvim ga ti predstvaljas onda bi dopustio da ga ubije, ali nije, i tu padaju tvoji napadi na Boga
...
objasni mi kako je priroda koja nema razuma mogla stvoriti motor sa 40 dijelova, koji ima, stator, rotor, kvacilo, mjenjac, propelle i jos toga, a gorivo je fruktoza. koji je to evolucijski ehanizam koji je Davao instrukcije raznim dijelovima tog motora kako da se sklope?
Mozes bilivit ti tjeranje covjeka da zakolje vlastito dijete nazivas tek jednim iskusenjem !!!
Boziji poslanici su imali najteza iskusenja, sto je vjera jaca vece je i iskusenje ali bogamo zato i vece su nagrade.
A ja vidis smatram da je najvece iskusenje za jednog vjernika odbiti religijska sranja a vjerovati u Boga!
koja religijska sranja, daj da vidimo ta religijska sranja

sta je to taj BOg tako zaluzio d aga se tako tretira pa ga smatrate djavolom

jeli ovo djavoli Bog,DOBRO OVO CITAJ, I TO PAZILJVO SA RAZMISLJANJEM,

Bog kaze u Kuranu:

Israa 24: "[b23. Gospodar tvoj zapovijeda da se samo Njemu klanjate i da roditeljima dobročinstvo činite. kad jedno od njih dvoje, ili oboje, kod tebe starost dožive, ne reci im ni: "Uh!" - i ne podvikni na njih, i obraćaj im se riječima poštovanja punim. /23/ Budi prema njima pažljiv i ponizan i reci: "Gospodaru moj, smiluj im se, oni su mene, kad sam bio dijete, njegovali!"[/b]!'"

Ed-duha 9. Zato siroče ne ucvili,
10. a na prosjaka ne podvikni
,

Bekare 83. I kada smo od sinova Israilovih zavjet uzeli da ćete se jedino Allahu klanjati, i roditeljima, i bližnjima, i siročadi, i siromasima dobročinstvo činiti, a ljudima lijepe riječi govoriti i molitvu obavljati i zekat davati, vi ste se poslije, izuzev vas malo, izopačili i zavjet iznevjerili;

84. i kada smo od vas zavjet uzeli da krv jedni drugima nećete proljevati i da jedni druge iz zemlje vaše nećete izgoniti - vi priznajete da je tako i svjedoci ste

215. "Pitaju te kome će udjeljivati: Reci: "Imetak koji udjeljujete neka pripadne roditeljima, i rođacima, i siročadi, i siromasima, i putnicima-namjernicima; a za dobro koje učinite Allah sigurno zna." (Poglvalje: "Al-Baqara" - "Krava")
Pa kako pobogu ne vidite sta religije rade od Boga, kreatora univerzume.
Halo, KREATORA UNIVERZUMA, ukljucujuci i ove prelijepa detalje koje ste postavili ovdje.
da vidimo sta rade

U vjerodostojnom hadisu Poslanik, s.a.v.s., kaže:

"Allah Uzvišeni kaže: 'O sine Ademov(covjece), kad god Me pozoveš i ponadaš Mi se, Ja ću ti sve oprostiti i na to se neću osvrtati. O sine Ademov, da tvoji grijesi budu toliki da dosegnu oblake na nebesima, a da Mi poslije toga dođeš tražeći oprosta, oprostio bih ti, i na to se ne bih osvrtao. O sine Ademov, da Mi dođeš s grijesima koji bi Zemlju ispunili, ali da Mi druga ne pripišeš, Ja bih te dočekao sa Zemljom punom oprosta."

Na sta religije srozavaju tog Kreatora?
ne sve relgijije, ne sve

I nastojte da zaslužite oprost Gospodara svoga i Džennet prostran kao nebesa i Zemlja, pripremljen za one koji se Allaha boje, za one koji, i kad su u obilju i kad su u oskudici, udjeljuju, koji srdžbu savlađuju i ljudima praštaju ‐ a Allah voli one koji dobra djela čine: i za one koji se, kada grijeh počine ili kad se prema sebi ogriješe, Allaha sjete i oprost za grijehe svoje zamole ako će oprostiti grijehe ako ne Allah? i koji svjesno u grijehu ne ustraju. Njih čeka nagrada oprost od Gospodara njihova i džennetske bašče, kroz koje će rijeke teći, u kojima će vječno ostati, a divne li nagrade za one koji budu tako postupili!" (Alu Imran, 133‐137)

Na sujetnog selebritija kojemu je stalo da skupi sto vise lajkova!
da vidimo sta kaze na ovo

Bog kaze u Kuranu:

A onaj ko se bori - bori se samo za sebe, jer Allah sigurno može bez svih svjetova biti. [29:7]
I tako dalje. Uzasno je ovo na sta religije srozavaju Kreatora univerzuma
Kreator univerzuma kaze u Kuranu:

22:74 Oni ne poznaju Allaha kako treba; a Allah je, uistinu, moćan i silan.
Last edited by cackalica83 on 31/03/2013 22:42, edited 1 time in total.
5 0 5

#70 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by 5 0 5 »

cackalica83 wrote: Kreator univerzuma kaze u Kuranu:

22:74 Oni ne poznaju Allaha kako treba; a Allah je, uistinu, moćan i silan.
sta bi cackalice. ja ti ostavio film da gledas i da nesto naucis, a ti ovdje citiras alaha. pusti to sad. hajde, pogledaj ono pazljivo, pa mi odgovori na sve sto ti se ucini netacnim.
harač

#71 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by harač »

vidiš da ne gleda ni svoje :-)
dustaban

#72 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by dustaban »

Cackalice, prvo bih te zamolio da tehnicki ispravno ubacujes citate, ispada da sam ja rekao ono sto si ti rekla, a ja to ne bih rekao ni u ludilu.
Evo ovaj dio koji si ti smuljala ja sad prenosim kako treba
cackalica wrote:
dustaban wrote:A ja vidis smatram da je najvece iskusenje za jednog vjernika odbiti religijska sranja a vjerovati u Boga!
koja religijska sranja, daj da vidimo ta religijska sranja
sta je to taj Bog tako zaluzio da ga se tako tretira pa ga smatrate djavolom
Dakle ja veoma precizno razdvajam Boga i religiju a ti mi trpas u usta da kritikujuci religiju boga izjednacavam sa dzavolom!

Ne, ja to ne cinim vec dokazujem ono sto vi uporno necete da shvatite - Kreator univerzuma nema veze sa ovim sto nam religije podmecu pod pojmom Boga. Tu religijsku rabotu ja, pod punom odgovornoscu, nazivam bezboznim djelovanjem odnosno sranjem!

Jer li sad hanlaises?
CaneBos

#73 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by CaneBos »

Nurudin wrote:
harač wrote:
Ja da sam rekao bilo šta ,ti bi to ipak protumačio na svoj način ,jer svaka informacija o vjeri (vjera i religija su dvije različite stvari ,religija je nastala pod utjecajem nevjernika) mora proći kroz tvoj filter antivjerovanja .
Da nije tako ,ti bi to jednostavno ignorisao ,iskulirao bi t
o
U tom grmu lezi zec vec od postanka ljudi i ovog pdf :))
cackalica83

#74 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by cackalica83 »

odr0n wrote:

Baš inteligentno i prelijepo... :-)
bas je jadno uzeti primjer deformirane djece kao eto jeli vam ovo inteligentni dizajn, to je tako bolesno razmisljanje da je nevjerovatno a sad cu vam objasniti sta i kako

pokazvem vam ovu sliku djeteta i kazem HEJ VI VJERNICI KOJI ZAGOVARATE INTELIGENTNI DIZAJN, ZAR VAS BOG OVAKO INTELIGENTNO DIZAJNIRA
Image

A STA JE PODMUKLO OVDJE, sto se nista absolutno ne kaze o pozadini iza slike, gdje je nastala i koji je uzrok bio, evo recimo ova slika gore je posljedica amercke vojske koja je razarala Faludzu sa uranijomom, i sad se radjaju djeca sa teski deformitetima. i onda mi dodje neki ateista i kaze vidi sta vas Bog dizajnira a nezna da je to plod ljudske ruke zato sto se nered cini na zemlji.

mozda ces reci sta cemo sa djecom u zapadnim zemljama koja su deformisana, jeli i to uranijum ucinio svoje?
daj da pogledamo sve, Jesu li osobe u krvnom srodstvo mozda , jeli trudnica pila alkohol, Pusila cigare, trosila neke antibiotike, krositila neke hemikalije previse,suminje vakcine, jela neku hranu previse, sto je uticalo da se dijete rodi deformisano, i sta onda ateisti rade, naravno okrivljuju BOga a zaboravaljaju sav nered sto cine ljudi kad je u pitanju trudnoca.
to je tako jadno i bijedno okriviti BOga za nesto sto su ljudske ruke prouzrokovale.
odr0n

#75 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by odr0n »

Kako će tipični vjernik svo zlo i opasnosti koje postoje u prirodi i univerzumu skinuti sa leđa boga? Okriviti Amerikance i zapad. :lol: Ovo može u rubriku za viceve.

Pa da si pogledao bar prvi video do kraja, bilo bi ti jasno o kolikom broju neinteligentnosti se radi u univerzumu i svemu, a pogledaj na koji način na sve to ti odgovoraš. :-)
Post Reply