Hamdija Lipovaca:Bosnjaci ne djelite se

Locked
Damir_5

#51 Re: Hamdija Lipovaca:Bosnjaci ne djelite se

Post by Damir_5 »

slucajni prolaznik wrote: Ne, ovo je primjer najobicnjijeg dupelisca, klasicnog malopolitickog populizma, koji se dodvorava kleronacionalistima jeftinim izjavama za narod. Ovaj vaz Lipovace kao da je pisao sam imam neke dzamije, potpuno je izrecen u duhu i slovu religioznog obracanja dzematlijama, biranim jednostavnim rijecima, valjda da bolje shvate, sta li... Jos mu samo fali slikovnica da bolje objasni da su Bosanci zakleti neprijatelji "Bosne" i bosanstva, da su samo Bosnjaci bogomdani da imaju pravo na drzavu Bosnu i Hercegovinu i mogucnost da je grade i brane :-)

Gadi mi se ovaj Lipovaca, jos od vremena kad je kapom i sakom dijelio budzetske pare Islamskoj zajednici, kao da su njegove osobne ili babine mu, a ne pare od svih dradjana USK, pa i Srba, Hrvata i Ostalih :x

Vjerujem da se Lipovaca zdusno gura u "prvi saf Bosnjastva", mozda bude izabran u neku novu "Akademiju", ili Sabor Islamske zajednice u BiH, pogotovo nakon ovog popisnog prodora :D

Socijaldemokrata Hamdija Lipovaca :lol: :lol:
Ja sam kritikovao Lipovacu politicki, medjutim ovo iznad gore, ovo je nista drugo do sovinizam pa i fasizam.

Lipovaca se ima pravo izjasniti kao Bosnjak jer to on jeste i slicno kao sto recimo Kojevic se ima pravo izjasniti kao Srbin, jer to jeste.

Ostalo ne bi komentirao, osim sto se tice Srba, Hrvata u USK, neka imaju ista prava i ni manje ni vise nego Bosnjaci u Bluci i Grudama. Pa ako tamo Bosnjaci kroz budzet grade crkve, onda nemam nikakvih problema da Srbi i Hrvati grade dzamije kroz budzetska sredstva USK, cak naprotiv, mislim da Lipovaca treba uraditi sve da Bosnjaci iz Gruda i Bluke, budu ravnopravni sa Srbima i Hrvatima iz USK, po pravima i obavezama mislim. Ipak je to sistem kojem su autori Srbi i Hrvati, u vecini stvari.
Last edited by Damir_5 on 20/02/2013 00:09, edited 3 times in total.
mekaba

#52 Re: Hamdija Lipovaca:Bosnjaci ne djelite se

Post by mekaba »

Mandal wrote:
mekaba wrote:Bosnjaci znaju ko su i sta su.popis u Hrvatskoj jasno pokazuje da s tim vishe nikada nece biti mahinacije.U hrvatskoj nema ni traga od tzv. Bosanaca.
Hajde sto kazes da Bosnjaci znaju ko su i sta su. Samo mescini da Bosanci ne znaju ko su i sta su?!
I to takozvani Bosanci...'
Ne kontam, mozda bi trebali uvesti da se onaj ko drugom odredjuje sta je, i pri tome govori da nece biti mahinacija, posalje na prinudni i drustveno koristan rad?
Daj se koncentrirati na podatke iz Hrvatske :lol: Nemoj sad poceti sa uvredama :sad: U Hrvatskoj je bio slobodan izbor i ljudi su rekli ko su i sta su.Da je tamo bio Darko :-) sigurno bi rezultati bili drugaciji.
theTruePath

#53 Re: Hamdija Lipovaca:Bosnjaci ne djelite se

Post by theTruePath »

mekaba wrote:Bosnjaci znaju ko su i sta su.popis u Hrvatskoj jasno pokazuje da s tim vishe nikada nece biti mahinacije.U hrvatskoj nema ni traga od tzv. Bosanaca.

U Hrvatskoj živi 4.284.889 stanovnika, od toga 2.066.335 muškaraca i 2.218.554 žena. U usporedbi s 2001. godinom (4.437.460 stanovnika) u Hrvatskoj živi oko 150.000 stanovnika manje. Kao Hrvati su se izjasnili njih 3.874.321.

Srbi (186.633) i Bošnjaci (31.479) su i dalje najveće nacionalne manjine, a slijede Talijani (17.807), Albanci (17.513), Romi (16.975) i Mađari (14.048). Broj onih koji su se odlučili za regionalnu pripadnost (primjerice, izjasnili su se kao Istrijani, Dalmatinci, Primorci, Slavonci, Međimurci, Zagorci...) utrostručio se u odnosu na 2001. godinu.

Da to je znak da je Bosnjastvo zazivjelo kod svih muslimana,cak tamo nije bilo kampanje

ali ovdje se vodi kampanja o Bosanstvu i zato je potrebno reagirati
ZV Keli

#54 Re: Hamdija Lipovaca:Bosnjaci ne djelite se

Post by ZV Keli »

Bosanac i Hercegovac jesam naravno i to nikada nikome necu dati da mi ospori stim da je razlika od Bosnjaka i to velika iako pokusavaju NVO da ospore tvrdnju i da stave znak jednakosti izmedju dva totalno drugacija pojma.

Hajmo redom.

Dobri Bosnjani ili vam ga zemljoradnici su stanovnici Bosne,po nekima iliri po nekima slaveni ja bih rekao mjesanci klasicni izgledom slaveni ali dusom iliri no nije to tema,u toj srednjovjekovnoj Bosni postojali su i Vlasi,da to nisu Srbi ni Rumuni vec zaseban narod.Bosnjani su dolaskom Osmanlija turcizam Bosnjak,Poljak itd i to je ostalo nase ime za vijek vijekova.Bosnjaci su oni koji su tu visetisucljetni a ne Bosanci,oni su nastali u modernom dobu jer nacija je produkt nacionalnog proljeca u 19.vijeku ali opet ni to nije tema.
Bosnjaci su bili narod sklopljen od vise religijskih skupina a jasan pokazatelj su franjevci koji su veliki rodoljubi,znamo sta je bilo za vrijeme Kraljevine SHS kasnije kraljevine Juge pa FNRJ pa SFRJ kada je nase ime zabranjeno kao i jezik koji je u 17. stoljecu moderniziran a srpski i hrvatski krajem 19. stoljeca,eto toliko o Bosnjacima koji su nastali 1993. godine.A fakat neki jesu do juce se u Tita kleli pa postali veliki Bosnjaci te postali veliki Bosanci,sve za pare,rent a man.

Admini oprostite ako nije za ove teme brisite :bih:
Last edited by ZV Keli on 20/02/2013 00:10, edited 1 time in total.
BASS

#55 Re: Hamdija Lipovaca:Bosnjaci ne djelite se

Post by BASS »

ZV Keli,
Problem je u tome sto ti svoj etnicki identitet dozivljavas kroz politiku. U stvari ne mogu reci da li ti to konkretno cinis, kada pogledam post, sorry, ali mnogi cine.

Jer ne moze neciji etnicki identitet i politicar ili stranka biti u istoj recenici. Odma se pocne - Bosnjak - Alijin,rejsov,Sejfin...
Pa onda bi mogao i Srbin-Karadzicev,Mladicev,Skorpioni... da li iko medju Srbima ima tu dilemu i da li iko dovodi politiku i svoj etnicki identitet u istu recenicu? Naravno da ne. Zasto to mi radimo onda?
pemanapemani

#56 Re: Hamdija Lipovaca:Bosnjaci ne djelite se

Post by pemanapemani »

Na listiću/formularu za popis je izjednačena etnička i nacionalna pripadnost. Fino stoji: ETNIČKA/NACIONALNA pripadnost.
To je osnovni problem.

Sutra će BiH biti država tri konstitutivne nacije, a u ličnim dokumentima će se moći upisivati entitetsko državljanstvo.

Znači, nije razdvojeno etničko(narodno) i nacionalno, kao što se tvrdi, tj. svjesno se laže.
udrch

#57 Re: Hamdija Lipovaca:Bosnjaci ne djelite se

Post by udrch »

ja sam Bosanac i Hercegovac..

normalno da ovo jesam, jer sam Bošnjak, a mi rezervnu nemamo..

...u vezi ovih lijepih riječi o rahmetli Presjedniku..to je sasvim normalno od svih SDP-ovaca koji su rat proveli u BiH..Zlatko nikad ružno nije pričao o njemu, zato što zna šta je Alija radio, kako je živio i gdje je umro..
drugo su ovi sadašnji što su rat proveli po Srbiji - Mašić, Jasenko, Kamočaji i slični..
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#58 Re: Hamdija Lipovaca:Bosnjaci ne djelite se

Post by PipiDugaDevetka »

pemanapemani wrote:Na listiću/formularu za popis je izjednačena etnička i nacionalna pripadnost. Fino stoji: ETNIČKA/NACIONALNA pripadnost.
To je osnovni problem.

Sutra će BiH biti država tri konstitutivne nacije, a u ličnim dokumentima će se moći upisivati entitetsko državljanstvo.

Znači, nije razdvojeno etničko(narodno) i nacionalno, kao što se tvrdi, tj. svjesno se laže.
Pa tu je greška. Namjerna greška u popisnom upitniku da su te dvije stvari iste.
Najradije bih bojkotovao popis, ali drakonske kazne su predviđene za izbjegavanje popisivača i bojkot.
heckler

#59 Re: Hamdija Lipovaca:Bosnjaci ne djelite se

Post by heckler »

Svako ko meni kao Bosnjaku pokusava uskratiti moje Bosanstvo dzabe gubi energiju i steti ovo zemlji. Niti se mislim svog Bosnjastva odreci niti bogami Bosanstva a ni na kraj pameti mi da biram izmedju jednog i drugog.

Kao sto pemanapemani rece korjen svih problema je pogresno postavljena pretpostavka i ETNIČKA/NACIONALNA rubrika koja insuinira da se kao treba birati izmedju Bosnjastva i Bosanstva. Bosanstvo ima dovoljno prostora i za Bosnjake i Srbe i Hrvate i za etnicki neopredjeljene.

Svako ko pokusva unijeti razdor izmedju Bosnjaka i Bosanaca je ili zlonamjeran ili budala.
Opetja033

#60 Re: Hamdija Lipovaca:Bosnjaci ne djelite se

Post by Opetja033 »

udrch wrote:...u vezi ovih lijepih riječi o rahmetli Presjedniku..to je sasvim normalno od svih SDP-ovaca koji su rat proveli u BiH..Zlatko nikad ružno nije pričao o njemu, zato što zna šta je Alija radio, kako je živio i gdje je umro..
drugo su ovi sadašnji što su rat proveli po Srbiji - Mašić, Jasenko, Kamočaji i slični..
Dodao bih ovdje i Komsica. U ovu prvu kategoriju naravno. On je osoba koja je zvanicno otvorila Muzej Alije Izetbegovica na Kovacima (nije Tihic, nije Bakir, nije Haris). Sjecam se da je tada odrzao jedan vrlo lijep, emotivan govor o rahmetli Predsjedniku.

Ali dosta off topica.

Bosnjastvo nema veze sa jednom strankom, jednom ideologijom, jednom religijom. Banalno je uopce da se o tome mora pricati.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#61 Re: Hamdija Lipovaca:Bosnjaci ne djelite se

Post by PipiDugaDevetka »

pemanapemani wrote:Na listiću/formularu za popis je izjednačena etnička i nacionalna pripadnost. Fino stoji: ETNIČKA/NACIONALNA pripadnost.
To je osnovni problem.

Ima li iko ''od ugleda'' i poštovanja svekolikog da UKAŽE na ovo izjednačavanje etno i nacio. Postavi problem pred nadležne, te se izbori da se to promijeni.
U popisnom obrazcu se otvoreno i direktno gazi USTAV BiH, u kojem se sad NARODI BiH transformisu u NACIJE BiH. Naime Ustavom BiH, cak i ovim dejtonskim su Bosnjaci, Hrvati, Srbi i ostali definisani i kasificirani kao NARODI, odnosno kao etnicke grupe, a ne kao NACIJE. Terminilogija koja se koristi u popisnom obrazcu je iz tog razloga logicno protu-ustavna. Svima bi trebalo biti poznato da je pripadnik NACIJE jednak DRZAVLJANINU. Znaci Nacija=Drzava. Popisom se sad prave tri, odnosno cetiri NACIJE, od kojih su tri "konstutivne". Po toj logici mozemo slobodno postaviti pitanje: "Ako imamo tri NACIJE, imamo li to sad i tri DRZAVE? Odnosno da li je ovaj popis podloga i priprema terena za razdruzivanje triju "NACIJA" u BiH na tri NACIONALNE DRZAVE, jer je pripadnost NACIJI jednaka drzavljanstvu, pa se po definiciji samo sveukupno stanovistvo jedne drzave moze nazvati NACIJA?
pemanapemani

#62 Re: Hamdija Lipovaca:Bosnjaci ne djelite se

Post by pemanapemani »

PipiDugaDevetka wrote:
To je osnovni problem.

Pa tu je greška. Namjerna greška u popisnom upitniku da su te dvije stvari iste.
Najradije bih bojkotovao popis, ali drakonske kazne su predviđene za izbjegavanje popisivača i bojkot.
Eureka.

Iskreno, mislim da će ovakav način popisivanja napraviti od BiH još nakaradniju državu.
Sutra će oni koji BiH ne mogu smisliti ni nacrtanu imati crno na bijelo da su nacija. Onda će se potezati značenja riječi nacija, pa prava koja ima nacija, itd., itd.

Danas Dodik može laprdati do mile volje o srpskoj naciji u BiH koja ima pravo na samoopredjeljenje i slične šovinističke nebuloze. Sutra će taj polufabrikovani fašista i slični njemu imati na papiru ono o čemu godinama serendaju.

Nažalost, kada se počelo pričati o ovome, klizeći je uletio uvaženi građanin Cerić sa svojim konstrukcijama o bošnjačkoj nacionalnoj državi i sl. Od tada se razmatranje ovog problema smatra antibošnjačkom kampanjom, pa čak i islamofobijom.
pemanapemani

#63 Re: Hamdija Lipovaca:Bosnjaci ne djelite se

Post by pemanapemani »

heckler wrote:Svako ko meni kao Bosnjaku pokusava uskratiti moje Bosanstvo dzabe gubi energiju i steti ovo zemlji. Niti se mislim svog Bosnjastva odreci niti bogami Bosanstva a ni na kraj pameti mi da biram izmedju jednog i drugog.

Kao sto pemanapemani rece korjen svih problema je pogresno postavljena pretpostavka i ETNIČKA/NACIONALNA rubrika koja insuinira da se kao treba birati izmedju Bosnjastva i Bosanstva. Bosanstvo ima dovoljno prostora i za Bosnjake i Srbe i Hrvate i za etnicki neopredjeljene.

Svako ko pokusva unijeti razdor izmedju Bosnjaka i Bosanaca je ili zlonamjeran ili budala.
:thumbup:
BASS

#64 Re: Hamdija Lipovaca:Bosnjaci ne djelite se

Post by BASS »

Ta terminoloska zavrzlama i nije tolika, koliko neki zele da iskoriste ocitu opredjeljenost Bosnjaka za BiH i prave laznu dilemu. Svaki Bosnjak dobro zna sta mu znaci BiH.
Sa druge strane, gledam kako ti isti koji se kao zalazu za bosanstvo "prisvajaju" npr. bosanski jezik, a na drugim mjestima ga ti isti pljuju i kude jer je kao "Alijin" "torovski" i usput, redovno koriste termine "nacionalisti", "nacionalni torovi" a onda pocnu pricati o nacija/drzava. Providno.
Realno, ne moze se ocekivati od prosjecnog pa balkanca generalno da moze da razluci "na prvu" te stvari i neki zlonamjernici to ocito forsiraju.
Opetja033

#65 Re: Hamdija Lipovaca:Bosnjaci ne djelite se

Post by Opetja033 »

BASS wrote:Ta terminoloska zavrzlama i nije tolika, koliko neki zele da iskoriste ocitu opredjeljenost Bosnjaka za BiH i prave laznu dilemu. Svaki Bosnjak dobro zna sta mu znaci BiH.
Sa druge strane, gledam kako ti isti koji se kao zalazu za bosanstvo "prisvajaju" npr. bosanski jezik, a na drugim mjestima ga ti isti pljuju i kude jer je kao "Alijin" "torovski" i usput, redovno koriste termine "nacionalisti", "nacionalni torovi" a onda pocnu pricati o nacija/drzava. Providno.
Realno, ne moze se ocekivati od prosjecnog pa balkanca generalno da moze da razluci "na prvu" te stvari i neki zlonamjernici to ocito forsiraju.
Meni su jos jaci kada glasno drece kako oni nisu Bosnjaci i kako samim tim ne mogu biti izdajice bosnjastva, kako ih mi svrstavamo medju Bosnjake iako oni to nisu. I onda sami sebe popljuju u par postova.
Primjer 1: @muniza ili kako vec ono bi nick kaze kako trebamo da se drzimo bosanstva sve dok se ne postigne koncenzus medju nama o tome da li smo Bosnjaci ili Bosanci.
Primjer 2: @mamorni renoir prica o tome kako mu se otac izjasnjavao kao "Jugosloven". Namjerno ga navucem na tanak led i kazem mu kako je on zivi dokaz da je vecina "Bosanaca" = "Jugosloveni" iz 1991. A on uvrijedjeno: "nije tako, poticem iz bosnjackog miljea". :mrgreen:
I jos hejbet slicnih primjera. Pa zasto se onda iko buni kada vas ljudi nazovu otpadnicima, razbijacima bosnjackog etnickog korpusa, ubacenim elementima, naivcinama? Ja razumijem djecu iz mjesanih brakova, razumijem da se onu priklanjaju "bosanstvu" (iako smatram da nisu u pravu, ali imam razumijevanje i opravdanje). Ali neka mi ovi ostali ne prodaju muda pod bubrege.
%tacno*

#66 Re: Hamdija Lipovaca:Bosnjaci ne djelite se

Post by %tacno* »

pemanapemani wrote:
heckler wrote:Svako ko meni kao Bosnjaku pokusava uskratiti moje Bosanstvo dzabe gubi energiju i steti ovo zemlji. Niti se mislim svog Bosnjastva odreci niti bogami Bosanstva a ni na kraj pameti mi da biram izmedju jednog i drugog.

Canton

#67 Re: Hamdija Lipovaca:Bosnjaci ne djelite se

Post by Canton »

harač

#68 Re: Hamdija Lipovaca:Bosnjaci ne djelite se

Post by harač »

BASS wrote:gledam kako ti isti koji se kao zalazu za bosanstvo "prisvajaju" npr. bosanski jezik, a na drugim mjestima ga ti isti pljuju i kude jer je kao "Alijin" "torovski"
kako bosanac može "prisvajati" bosanski jezik; on može "prisvajati" jedino bošnjački jezik, pa da ga se napada zbog tog neopravdanog prisvajanja
XXS

#69 Re: Hamdija Lipovaca:Bosnjaci ne djelite se

Post by XXS »

U danasnjoj Bosni legalno nema Bosanaca, a ako nema Bosanaca onda se sve ovo mora podijeliti izmedju Srba, Hrvata i Bosnjaka.
Zato, Bosnjaci, ne dijelite se. Konacna podijela dolazi uskoro.

Ovo me sve podsjeca na '92. i iskaze tipa:
"ma moze svuda da pukne, samo u Bosni ne moze".

Bas kao sto se i '92. iz aviona moglo vidjeti da se rat ne moze izbjeci tako je i danas jasno da je sljedeci popis samo jedan od zavrsnih koraka ka konacnoj podjeli Bosne.

Na osnovu zadnjek validnog popisa iz '90. ili '91., nije bilo nikakvog nacina da se ova zemlja podjeli. Mape su izgledale kao da se dvogodisnjak sa flomasterima igrao po papiru.

Nakon nadolazecek popisa, sve ce biti puno lakse. Tri ciste teritorije sa dominantnom vecinom jednog od konstitutivnih naroda. Zato je bitno da je sto manje Bosanaca.

Sve se moze podijeliti, samo je Bosna nedjeljiva.
Al' u hurcu
BASS

#70 Re: Hamdija Lipovaca:Bosnjaci ne djelite se

Post by BASS »

harač wrote:
BASS wrote:gledam kako ti isti koji se kao zalazu za bosanstvo "prisvajaju" npr. bosanski jezik, a na drugim mjestima ga ti isti pljuju i kude jer je kao "Alijin" "torovski"
kako bosanac može "prisvajati" bosanski jezik; on može "prisvajati" jedino bošnjački jezik, pa da ga se napada zbog tog neopravdanog prisvajanja
a zasto ga onda on/ona ne zove bosanskohercegovackim? :)
zato i jeste pod navodnicima, Harac koliko god mi je ugodno diskutovati sa tobom, moram reci da sam se poceo ponavljati ni kriv ni duzan, a oko jezika imam svoje misljenje koje sada nije bitno i uopste ga ne smatram ni obaveznim elementom u nekom etnickom identitetu, u smislu posebnosti, a sa njim eto - jos bolje.
BASS

#71 Re: Hamdija Lipovaca:Bosnjaci ne djelite se

Post by BASS »

XXS wrote: Nakon nadolazecek popisa, sve ce biti puno lakse. Tri ciste teritorije sa dominantnom vecinom jednog od konstitutivnih naroda. Zato je bitno da je sto manje Bosanaca.
a bez popisa toga nema?
ne govorim o opravdanosti toga, samo pitam kakve veze to ima sa popisom koji je samo tu da prebroji "ovce i slamu"
XXS

#72 Re: Hamdija Lipovaca:Bosnjaci ne djelite se

Post by XXS »

BASS wrote: a bez popisa toga nema?
ne govorim o opravdanosti toga, samo pitam kakve veze to ima sa popisom koji je samo tu da prebroji "ovce i slamu"
Normalno da nema, jer su jos uvijek jedini validni i legalno prihvatljivi podatci oni od prije rata.
Sta mislis zasto nesrbi jos uvijek mogu glasati u RS iako tamo ne zive vec godinama?
BASS

#73 Re: Hamdija Lipovaca:Bosnjaci ne djelite se

Post by BASS »

XXS wrote:
BASS wrote: a bez popisa toga nema?
Normalno da nema, jer su jos uvijek jedini validni i legalno prihvatljivi podatci oni od prije rata.
Sta mislis zasto nesrbi jos uvijek mogu glasati u RS iako tamo ne zive vec godinama?
moje pitanje je vise bilo usmjereno na konstataciju da je a) "popis jedan od zavrsnih koraka podjele BiH"? I b) eto spas je - bosanstvo?
Odakle postavka a i b, kada smo vec na drugim temama konstatirali da se ustav ne moze nikako promjeniti bez volje sva 3 naroda bez obzira na broj bosanaca,dzedaja itd i broj svakog od pojedinih naroda, da svaki od ta 3 naroda moze da "ulozi veto" i onemoguci promjenu ustava?
XXS

#74 Re: Hamdija Lipovaca:Bosnjaci ne djelite se

Post by XXS »

BASS wrote: moje pitanje je vise bilo usmjereno na konstataciju da je a) "popis jedan od zavrsnih koraka podjele BiH"? I b) eto spas je - bosanstvo?
Nisam optimistican po pitanju spasa
BASS wrote: Odakle postavka a i b, kada smo vec na drugim temama konstatirali da se ustav ne moze nikako promjeniti bez volje sva 3 naroda bez obzira na broj bosanaca,dzedaja itd i broj svakog od pojedinih naroda, da svaki od ta 3 naroda moze da "ulozi veto" i onemoguci promjenu ustava?
Ustav je tu da se sporazumno mijenja. Za Srbe i Hrvate je jasno jos od ranih '90. da ne zele ostati u BIH.
Znaci, cekaju se Bosnjaci, niko cetvrti ili peti. Slazem se da djedaji, bosnci, kligonci i slicni nemaju glas.
Politicki gledano (naglasak na politicki, a ne narodno), pitam se zasto bi Bosnjaci zeljeli ostati sa Srbima i Hrvatima i zajebavati se sa ovom polu-drzavom i cekati novi rat u momentu kad NATO, prije ili kasnije propadne?
Alternativa je fildjan drzava ali ipak drzava, a narod je vec jednom popusio "nije se moglo bolje".
Popusice opet.
BASS

#75 Re: Hamdija Lipovaca:Bosnjaci ne djelite se

Post by BASS »

Pa znaci sam zakljucujes da su Bosnjaci mogli ili cak "logicki trebali" da ne pristanu na dejtonsku poludrzavu i naprave svoj fildzan, ALI IPAK NISU zato sto su ostali vjerni ideji BiH i u najgorim mogucim uslovima genocida i sistematskog unistavanja i protjerivanja.
Kako vrijeme prolazi podjela je sve - neizglednija, BiH jeste podjeljena unutar i to je cinjenica za koju su Bosnjaci ponajmanje krivi (jesu djelom ali ni blizu kao drugi), ali nece moci biti podjeljena u potpunosti, izmedju ostalog - upravo zato sto sami Bosnjaci to jednostavno - ne dopustaju.
Zato ponavljam, etno-nacionalni identitet nema veze sa opredjeljenjem prema BiH niti sa politikom i ok je ako neko iz nekog razloga zeli da bude Bosanac, ili sta god hoce, ali isto kao sto on/ona ne zele da im neko tutori, tako i Bosnjaci jednostavno ne zele da im neko servira laznu dilemu izmedju Bosnjastva i opredjeljenosti BiH (tj.bosanstva,pro-bosanstva,kako hoces) jer ta dilema ne postoji, moze se sigurno reci jednim medjubosnjackim koncenzusom - ne postoji i mora se shvatiti i ta pomalo ostra reakcija Bosnjaka na tu dilemu i isforsirane podjele - koje samo koriste - neprijateljima BiH.
Locked