Ostavka Pape Benedikta XVI
- harač
#51 Re: Ostavka Pape Benedikta XVI
lol što ga spusti neka časna na TV-u. kako je prošli izdurao, a ovaj se povuce etc.

- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#52 Re: Ostavka Pape Benedikta XVI
na ovoj posljednjoj slici se ne vidi druga rukaBen_Dover wrote:
diže obje ruke u vis dok moli
znamo da je bio hitlerjugend išto kao što sam ja bio prvačić pionir i kao što bih ginuo za tita i jugoslaviju bez razmišljanja
takva su vremena bila
valja sad opet u rim na konklave
- Chisum
#53 Re: Ostavka Pape Benedikta XVI
Zivo me zaboli koju je ruku dizao i gdje, da li se na onoj naci slici smjeska iz ljubavi prema austrijskom kaplaru, ili mu je fotograf izmamio osmijeh...
Meni su i ovdje kao i na svim ovim temama o cirkusu zvanom religija interesantni ti cudni putevi Gospodnji...
Meni su i ovdje kao i na svim ovim temama o cirkusu zvanom religija interesantni ti cudni putevi Gospodnji...
-
Ben_Dover
#54 Re: Ostavka Pape Benedikta XVI
nadam se da se zajebavašBlack swan wrote:
znamo da je bio hitlerjugend išto kao što sam ja bio prvačić pionir i kao što bih ginuo za tita i jugoslaviju bez razmišljanja
takva su vremena bila
-
9876543210
#55 Re: Ostavka Pape Benedikta XVI
Vijest je propratio i "niktitanik"

-
VjecitiStudent
#57 Re: Ostavka Pape Benedikta XVI
Odlazak "Njemačkog ovčara" ... 
- Truba
#58 Re: Ostavka Pape Benedikta XVI
Baš sad slušam komentare "najvažnija" vijest u životu starijih ljudi i teologa koji se bave ovom tematikom => u i oko crkve
- It_is_a_Leclerc
#59 Re: Ostavka Pape Benedikta XVI
Kao evropskom muslimanu koji želi i voli graditi ekumenski dijalog sa pripadnicima drugih religija i konfesija, moram priznati da mi ova vijest djeluje prilično šokantno. Tim više što je, recimo, Papa Ivan Pavao II, unatoč Parkinsu, i nizu drugih teških oboljenja i psihofizičkih poteškoća, uspijevao da se izbori sa težinom papinske funkcije, dok je Benedikt XVI postupio u potpunosti neočekivano, gotovo skandalozno.
Ja bih uzrok ovog dešavanja tražio u činjenici da se vatikanske tajne odavno ne uspijevaju držati pod kontrolom, već curi na sve strane, a s njima uglavnom i afere o nespriječavanju i nekažnjavanju pedofilije u katoličkoj crkvi, kao i afere o tajnim vatikanskim off-shore računima na kojima se nalaze milijarde, a za koje niko ne zna zašto su namijenjene i ko ih je tu ostavio.
Inače, Ivan Pavao II je, barem za mene, bio daleko simpatičniji i nekako narodu bliži papa od poslovično hladnog Benedikta. Valjda zbog činjenice da je Ivan Pavao II s toliko ljubavi govorio o Bosni u toku rata. Čak je i želio da je posjeti 1994., ali su mu sugerirali da je preopasno, pa je došao 1996., i poslao jednu snažnu poruku narodima u BiH.
Ja bih uzrok ovog dešavanja tražio u činjenici da se vatikanske tajne odavno ne uspijevaju držati pod kontrolom, već curi na sve strane, a s njima uglavnom i afere o nespriječavanju i nekažnjavanju pedofilije u katoličkoj crkvi, kao i afere o tajnim vatikanskim off-shore računima na kojima se nalaze milijarde, a za koje niko ne zna zašto su namijenjene i ko ih je tu ostavio.
Inače, Ivan Pavao II je, barem za mene, bio daleko simpatičniji i nekako narodu bliži papa od poslovično hladnog Benedikta. Valjda zbog činjenice da je Ivan Pavao II s toliko ljubavi govorio o Bosni u toku rata. Čak je i želio da je posjeti 1994., ali su mu sugerirali da je preopasno, pa je došao 1996., i poslao jednu snažnu poruku narodima u BiH.
-
VjecitiStudent
#60 Re: Ostavka Pape Benedikta XVI
Ima vacancy, javite Mustafi
-
theTruePath
#61 Re: Ostavka Pape Benedikta XVI
Kakve veze imal jesil evorpski azijski ili africki musliman? svima nama je bitno voditi dijalog,a ekumenski obuhvaca samo crkve (katolicka,pravoslavna,protestantska itd) s ciljem da se jednom lijepog dalekog dana ujedineIt_is_a_Leclerc wrote:Kao evropskom muslimanu koji želi i voli graditi ekumenski dijalog sa pripadnicima drugih religija i konfesija, moram priznati da mi ova vijest djeluje prilično šokantno. Tim više što je, recimo, Papa Ivan Pavao II, unatoč Parkinsu, i nizu drugih teških oboljenja i psihofizičkih poteškoća, uspijevao da se izbori sa težinom papinske funkcije, dok je Benedikt XVI postupio u potpunosti neočekivano, gotovo skandalozno.
- Truba
#62 Re: Ostavka Pape Benedikta XVI
@It_is_a_Leclerc
ekumenizam se vodi samo između crkvi
dijalog među religijama je bolji naziv za ono što si mislio reći
ekumenizam se vodi samo između crkvi
- It_is_a_Leclerc
#63 Re: Ostavka Pape Benedikta XVI
Pardoniram. Negdje sam pokupio to. Valjda mi se učinilo simpatičnim.Black swan wrote:@It_is_a_Leclerc
ekumenizam se vodi samo između crkvidijalog među religijama je bolji naziv za ono što si mislio reći
Izvinjavam se
- sheilak
#64 Re: Ostavka Pape Benedikta XVI
VjecitiStudent wrote:Ima vacancy, javite Mustafi
a fakat, i znam da je neko sigurno vec spomenuo, ne vjerujem da Papa može dati ostavku. je li ovo presedan?
ne vjerujem da postoji neki tragičan/katastrofalan razlog zbog čega bi bio prinudjen dati ostavku. na kraju krajeva, šta je borgii sve oprošteno...ovdje naravno ne poredim sadašnjeg papu sa alexanderom VI, vec ga navodim kao ekstreman primjer. baš me zanima stvarni razlog, kojeg vjerovatno nećemo doznati.
- Chisum
#65 Re: Ostavka Pape Benedikta XVI
Pa kako je ono gladno i nezajazljivo, vjeruj da mu ne bi trebalo dvaput reci...VjecitiStudent wrote:Ima vacancy, javite Mustafi
Bio bi to Papa Koke I & II (odma i drugi "mandat", o istom trosku, da se dzabe ne zajebavamo)
-
Bušman
#66 Re: Ostavka Pape Benedikta XVI
Sto ne mogu ovog laznog moralisanja religijskih vodja u pm. Sto nije dao ostavku kada je izbio skandal sa pedofilijom u crkvi? Jos gore, pokusavao je cijelu stvar zataskati...
- ultima_palabra
#67 Re: Ostavka Pape Benedikta XVI
Trebali su klonirati Wojtylu dok su još mogli...
- snaga_znanja
#68 Re: Ostavka Pape Benedikta XVI
Svaki kardinal moze postati Papa. Tako i Vinko Puljic.Religious Fantastic wrote:Ono, cisto...BMK
Nego sta ako Puljichi zauzme stolicu? Zna li iko da li je poslao CV?!
-
celava_dlaka
#69 Re: Ostavka Pape Benedikta XVI
Dosadila mu djeca izgleda
- Truba
#71 Re: Ostavka Pape Benedikta XVI
može ali će prije postati papa neko ko je stalno u vatikanu zna 6 jezika ima 4 doktorata i takosnaga_znanja wrote:Svaki kardinal moze postati Papa. Tako i Vinko Puljic.Religious Fantastic wrote:Ono, cisto...BMK
Nego sta ako Puljichi zauzme stolicu? Zna li iko da li je poslao CV?!
- Magarece_godine
#72 Re: Ostavka Pape Benedikta XVI
Zašto je ovaj Benedikt 16. ? Jel to bilo prije njega 15 Papa koji su se zvali Benedikt ?
- Truba
#73 Re: Ostavka Pape Benedikta XVI
jes... a posljednji je bio za vrijeme prvog svjetskog rata ako se ne varam veliki zalagatelj za mir
pa je ovaj uzeo to ime nešto slično
pa je ovaj uzeo to ime nešto slično
- fridmann
#74 Re: Ostavka Pape Benedikta XVI
Vrhunac novinarskog neznanja i neukusnosti naslova.
Kome to Papa podnosi ostavku ?
Puno kulturnije i humanije bi bilo da su napisali, odstupiti, abdicirati.
-
theTruePath
#75 Re: Ostavka Pape Benedikta XVI
Isusufridmann wrote:Vrhunac novinarskog neznanja i neukusnosti naslova.