Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
drug_profi

#51 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by drug_profi »

Pitajte ga sta hoce da kazemo pa da prestane sa ovim.... fali mi stranih rijeci da se izrazim pravilno... bullshitom (?) moze ova?
harač

#52 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by harač »

pitanja su postavljena na dosta infantilan način, budući da se miješaju različite kategorije. međutim, uvodničar pretpostavlja, iako to ne zna izraziti, da postoji objektivna moralnost, odnosno da je bog njeno utemeljenje. to su pitanja o kojima bi bilo zanimljivo razgovarati s nekim ozbiljnijim od njega
dustaban

#53 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

Image
SA JEZIKA - otkrij
Mihael24 wrote: Ovo je filozofija, i svaka moja rijec ima svoje specificno znacenje, ako umijes duboko misliti. Ako mozes objasniti porijeklo zakona u iniverzumu, dakle informacije koja mu je inherentna i to isto meni prezentirati kao znanje, onda cu ti bez pogovora povjerovati. Medjutim, ni ti ni ja ne posjedujemo apsolutno znanje, i zato su bolji i istinskiji argumenti upravo oni, koji su i logicniji i racionalniji argumenti. Ne postoji nikakvo znanstveno znanje, jer znanost nikad i nigdje ne uci istinu. Teorije su aproksimacije i plauzibilna rjesenja, a ne ISTINA, pa je onda irelevantno da li je neka teorija 70% istinita ili ne, jer je jos uvjek neistinita. A ono sto mi smatramo povijesnom istinom dio je nase znanstvene i ine proslosti, kao sto ce i ovo sto danas kotira kao znanost postati dio te povijesne istine, u koju se moze vjerovati ili ne.
Jedino racionalno objasnjenje za univerzum je KREATOR, buduci da se univerzum sam po sebi i iz sebe nije u stanju objasniti. Zato moramo rjesenje za njegovu egzistenciju traziti van samog univerzuma.
...
Primjetio sam ja to, ali potpuno ispravno, jer ti ne ides u dubinu i ne trazis konacno rjesenje, nego se gubis u trivijalnostima ateistickog mainatreama, koji postavlja nesuvisla i nelogicna pitanja.
Vec sam I. Kant je to uvidio i postulirao, da ne postoji moral bez slobode. Glede religije je stvar jasna da ne moze biti jasnija. Samo je jedan Bog. Imas slobodu da se i protiv njega odlucis. Ali ne mozes reci, da nije dao samo jednu jedinu religiju. Dao je i to je Judeo-krscanstvo. Isus Krist je dio ljudske povijesti, a vijest o omnipotentnom Bogu je sam donio na svijet. Medjutim, Boga se moze spoznati na dva nacina:
-opce Bozje objave, a to je univerzum i zivot u njemu i
-posebne Bozje objave, a to je Isus Krist, Biblija i zidovski narod.
Da li u to zelis vjerovati ili ne, tvoja je slobodna odluka, ali to je najracionalnije objasnjenje za egzistenciju svijeta i zivota u njemu.
Sam fizicar S. Hawking se jednom upitao, "tko daje duh zivota zakonima i matematickim formulama, da je postalo ono sto oni opisuju?", iako je ateist! To nije mogao objasniti. Kasnije je htio pojmom gravitacijskih sila opisati spontani razvoj univerzuma, ne objasnjavajuci odakle te sile dolaze, sto je opet bio znak da se treba traziti uzrocnika van samog univerzuma. I svi znanstveni nalazi do sada potvrdjuju kontingentnost univerzuma i zivota u njemu. Mogao bi i nebiti.
....
U fizikalnom singularitetu prestaju vaziti svi fizikalni zakoni, pa i oni kvantni. Dakle, Promatrac je uvjek tu i nije ogranicen svojom kreacijom; a ne samo da inicira BB- nego je i njegov izvor. Ateizam, i svi drugi svjetonazori, da li to oni htjeli ili ne, mora predpostaviti dva apsolutna entiteta, a to su apsolutno vrijeme i apsolutni prostor, kako bi uopce mogao rezonirati o univerzumu. Zasto onda tolika trivijalnost u vjerovanju, ako je Ockhamova britva reze, jer je daleko lakse i racionalnije vjerovati u APSOLUTNI razum i ljubav, nego u apsolutno vrijeme i apsolutni nerazumni prostor.
...
Prirodni zakoni se ne izmisljaju, kako to neki misle, nego se otkrivaju, jer racionalniji su argumenti koji to podupiru od onih koji to ne podupiru. Kozmoloski kod i genetski kod nisu nastali ex nihilo, nego su djelo APSOLUTNOG RAZUMA!
NA JEZIK - razumljiv
:shock: :? :run:
dustaban

#54 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

Mihael24 wrote: ... a to je Isus Krist, Biblija i zidovski narod.
Image
Slusamo te, nastavi...
:mrgreen:
odr0n

#55 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by odr0n »

Mihael24 wrote:Pojam Ateizam svima je poznat i svi znamo sematiku toga pojma. Medjutim, mene bi zanimalo iskljucivo slijedece: na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor? Drugacije receno: da li mi stvarno znamo sto je ateizam?

Na cemu ATEISTI baziraju svoje moralno-eticko ponasanje? Sto je smisao zivota u ateizmu, a sto put na kojem se to postize?

Da li je hedonisticki nacin zivota jedini put u ateizmu, ili postoje i drugi putevi i smisao, naravno ovdje se izuzima budisticka opcija ateizma. Ili zasto bi ateizam uopce trazio smisao u zivotu, ako na koncu sve zavrsava sa bioloskom smrcu?

Jednom rijecju: da li je nihilizam, adekvatna filozofija ateizma i na koji ga nacin mogu obrazloziti? Je li ateizam besciljni i besmisleni nacin zivota? Tako ga je bar definirao matematicar i logicar.J. Lennox!

Zelio bih da se ozbiljno osvrnemo na ovu temu i u dostojnom dijalogu osvijetlimo ateisticki svjetonazor, ako je to uopce moguce.
Ateizam je samo stav/izbor o odbačaju boga i pripadništvu religijama i ništa više, tako da tvoje pitanje o tome na osnovu čega baziramo moral, etiku, smisao života itd. nije validno, a da bi mogli govoriti o baziranju na nešto ili svjetonazoru, ateizam bi onda trebao da bude kao religija i ima načela, što naravno nije slučaj. Nisu nam potrebna načela da bi znali šta valja šta ne i biti vođen istim, nego je dovoljno koristiti se vlastitim razumom, logičko kritičkim razlučivanjem, metoda koju svaki čovjek može koristiti što znači da mu religija i načela nisu potrebna, kako se to misli. Smisao života jeste sam život, ovaj jedini život koji ćemo ikada živjeti, te to predstavlja najveći razlog koji može postojati da život živimo što bolje u svakom smislu, za razliku od stava da postoji i budući vječni jer veličanjem tog fiktivnog budućeg se umanjuje značaj ovog jedinog.
fatamorgana

#56 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

odr0n wrote: Ateizam je samo stav/izbor o odbačaju boga i pripadništvu religijama i ništa više, tako da tvoje pitanje o tome na osnovu čega baziramo moral, etiku, smisao života itd. nije validno, a da bi mogli govoriti o baziranju na nešto ili svjetonazoru, ateizam bi onda trebao da bude kao religija i ima načela, što naravno nije slučaj. Nisu nam potrebna načela da bi znali šta valja šta ne i biti vođen istim, nego je dovoljno koristiti se vlastitim razumom, logičko kritičkim razlučivanjem, metoda koju svaki čovjek može koristiti što znači da mu religija i načela nisu potrebna, kako se to misli. Smisao života jeste sam život, ovaj jedini život koji ćemo ikada živjeti, te to predstavlja najveći razlog koji može postojati da život živimo što bolje u svakom smislu, za razliku od stava da postoji i budući vječni jer veličanjem tog fiktivnog budućeg se umanjuje značaj ovog jedinog.
Život bez religije može postojati, religija bez života ne može ....
dustaban

#57 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

fatamorgana wrote: Život bez religije može postojati, religija bez života ne može ....
...a bog moze postojati i bez zivota i bez religije!
fatamorgana

#58 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

dustaban wrote:
fatamorgana wrote: Život bez religije može postojati, religija bez života ne može ....
a more vala i bez vjernika ....
dustaban

#59 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

fatamorgana wrote:
dustaban wrote:
a more vala i bez vjernika ....
... s njima on zapravo prestaje postojati :wink:
fatamorgana

#60 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

dustaban wrote: ... s njima on zapravo prestaje postojati :wink:
a zato ih onda šalje u raj,radi opstanka i iz zahvalnosti, :idea:
harač

#61 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by harač »

fatamorgana wrote:
dustaban wrote: ... s njima on zapravo prestaje postojati :wink:
a zato ih onda šalje u raj,radi opstanka i iz zahvalnosti, :idea:
kad ih stvori, sad nek ih i trpi :D
drug_profi

#62 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by drug_profi »

Kakvo je samo strasno oruzje ta religija. Tuzno. nece se covjecanstvo nikad osloboditi ovih hipnotisanih pogleda i ovih uvredljivih i agresivnih vjernika koji uzimaju slobodu da te nazovu nemoralnim, lazljivim egoistom, i onda te tjeraju da im dokazes da nisi, a samo zato sto vjeruju u veliko spageti cudoviste, koje niko ne vidi.
šarf

#63 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by šarf »

Ne slažem se sa Mihaelom,pokušavati filozofijom objasniti ono što je on htio da objasni,je unaprijed osuđeno na propast.Ja vjerujem u postojanje Boga.
Moje pitanje za one koji ne vjeruju u Boga,ako je život smisao života,ako ne postoji Bog,zašto uopće nešto objašnjavati vlastitim razumom,logičko kritičkim razlučivanjem,otkud ta potreba čovjeka da objasni sve oko sebe?
Ako je život smisao života,onda ga treba živjeti bez objašnjavanja bilo čega.Što će mu ta objašnjenja,saznanja?
šarf

#64 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by šarf »

Općeprihvaćena zabluda je da su ljudi koji pripadaju nekoj religiji vjernici.Zabluda je da su religije,onakve kakve ih poznajemo od Boga,a svećenici zastupnici Boga.Zakoni po kojima se žive "vjernici"nisu Božji zakoni.Oni se vladaju po nekom svom zakonu.Doći ćemo u zabludu ako o Bogu donosimo mišljenje gledajući u današnje religije i pripadnike tih religija.
cartman

#65 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by cartman »

šarf wrote:Ne slažem se sa Mihaelom,pokušavati filozofijom objasniti ono što je on htio da objasni,je unaprijed osuđeno na propast.Ja vjerujem u postojanje Boga.
Moje pitanje za one koji ne vjeruju u Boga,ako je život smisao života,ako ne postoji Bog,zašto uopće nešto objašnjavati vlastitim razumom,logičko kritičkim razlučivanjem,otkud ta potreba čovjeka da objasni sve oko sebe?
Ako je život smisao života,onda ga treba živjeti bez objašnjavanja bilo čega.Što će mu ta objašnjenja,saznanja?
to je potreba ega, da mu je sve objasnjeno. zivot jeste smisao zivota, ali ne treba zaboravit da je zivot takodjer igra koja se igra, vjeciti ples i konstantna promjena. sve sto mislis da jeste, ne mora biti. plivas u moru neogranicenih mogucnosti, ako zajases jedan i samo jedan val, neces ga moci u potpunosti iskusiti (tj. zivot).
a sto se tice koncepta boga, ostaje sto i jeste, samo koncept i nista drugo.
dustaban

#66 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

cartman wrote:...a sto se tice koncepta boga, ostaje sto i jeste, samo koncept i nista drugo.
Ma nije ni problem u tome da li je rijec o Istini ili konceptu. Ja sam spreman vjerovati i dovoljno UVJERLJIVOM konceptu. Nek dobre SF price, pogotovo ako su filmovane na jednako dobar nacin, poput legendarne Kubrikove Odiseje, smatram jacim konceptima od ove religijske price.
Sustinski problem u vezi s tim je dakle NEUVJERLJIVOST.

Evo da uprostim - kako iko moze vjerovati da se KREATOR univerzuma spustio tako nisko i onako neslano se poigrao sa Abrahamom (Ibrahimom) ?!?!
A takvih neuvjerljivih scena koliko hos...
fatamorgana

#67 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

dustaban wrote:
Evo da uprostim - kako iko moze vjerovati da se KREATOR univerzuma spustio tako nisko i onako neslano se poigrao sa Abrahamom (Ibrahimom) ?!?!
To je ono "kako mali Perica zamišlja kreatora", ljudska mašta je ipak ograničena ....
XeuX

#68 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by XeuX »

Gledamo šta rade vjernici i radimo suprotno od njih.
cartman

#69 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by cartman »

dustaban wrote:
cartman wrote:...a sto se tice koncepta boga, ostaje sto i jeste, samo koncept i nista drugo.
Ma nije ni problem u tome da li je rijec o Istini ili konceptu. Ja sam spreman vjerovati i dovoljno UVJERLJIVOM konceptu. Nek dobre SF price, pogotovo ako su filmovane na jednako dobar nacin, poput legendarne Kubrikove Odiseje, smatram jacim konceptima od ove religijske price.
Sustinski problem u vezi s tim je dakle NEUVJERLJIVOST.

pa zato sto se vjernikom u 99 posto slucajeva postaje po rodjenju, znaci naslijedjujes vjerovanje svojih roditelja tj okoline. religija je usadjena duboko u psihu osobe po rodjenju, a to je jako tesko prevazici i tu dolazi do poteskoca jer prihvataju religiju prije logike.

za razliku od tebe ja ne mogu vjerovat nicem u sta se sam licno nisam uvjerio :D
fatamorgana

#70 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

cartman wrote:
pa zato sto se vjernikom u 99 posto slucajeva postaje po rodjenju, znaci naslijedjujes vjerovanje svojih roditelja tj okoline. religija je usadjena duboko u psihu osobe po rodjenju, a to je jako tesko prevazici i tu dolazi do poteskoca jer prihvataju religiju prije logike.

za razliku od tebe ja ne mogu vjerovat nicem u sta se sam licno nisam uvjerio :D
Nažalost, softver koji se ugradi djeci od vrlo malih nogu u većini slučajeva funkcioniše a da odrasla osoba poslije toga nije ni svjesna ... i ne samo po pitanju religije.

Zato vjerske organizacije i hijerarhije insistiraju toliko na vjeronauci, najlakše se piše po praznoj tabli - tabula raza.

Neko je rekao: Učite djecu kako da misle a ne šta da misle ....
nasa

#71 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

šarf wrote:Općeprihvaćena zabluda je da su ljudi koji pripadaju nekoj religiji vjernici.Zabluda je da su religije,onakve kakve ih poznajemo od Boga,a svećenici zastupnici Boga.Zakoni po kojima se žive "vjernici"nisu Božji zakoni.Oni se vladaju po nekom svom zakonu.Doći ćemo u zabludu ako o Bogu donosimo mišljenje gledajući u današnje religije i pripadnike tih religija.
:thumbup:

To bi trebale i religije,pomoci onome ko trazi odgovore da ih nadje odnosno ponuditi ih ,a ne nametati,a pogotovo ne brojnost stavljati ispred Istine .....
fatamorgana

#72 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

nasa wrote:
To bi trebale i religije,pomoci onome ko trazi odgovore da ih nadje odnosno ponuditi ih ,a ne nametati,a pogotovo ne brojnost stavljati ispred Istine .....
Nisam siguran da mala djeca baš traže odgovore ....
nasa

#73 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

Nije tema vjeronauka ....bilo je desetine tema o tome....A i ne znam sta bih ti rekla...Mozda referendum,pa eto mozemo se izjasniti svi i zavrsiti s tom pricom....Ali to bi bio trosak tako da nisam sigurna koliko je dobra ideja!
drug_profi

#74 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by drug_profi »

nasa wrote:Nije tema vjeronauka ....bilo je desetine tema o tome....A i ne znam sta bih ti rekla...Mozda referendum,pa eto mozemo se izjasniti svi i zavrsiti s tom pricom....Ali to bi bio trosak tako da nisam sigurna koliko je dobra ideja!
Nije tema, ali mislim da se to svodi na manipilaciju djecom. Djeci bi trebalo dozoliti da sami odluce kad sazriju kako ce se miriti sa svijetom. Ako je potrebno dati im priliku da se upoznaju sa razlicitim konceptima, zasto ne i sa konceptima olimpijskih bogova, budizmom itd.
Ali to bi izbijalo novac i moc iz ruku vjerskih zajednica, a u tom grmu lezi zec.
Moral i postenje se uce kod kuce na licnom primjeru od roditelja. Moze vjeroucitelj pricati sta hoce, ali dijete oponasa roditelje i to gradi karakter i etiku.
odr0n

#75 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by odr0n »

šarf wrote:Ne slažem se sa Mihaelom,pokušavati filozofijom objasniti ono što je on htio da objasni,je unaprijed osuđeno na propast.Ja vjerujem u postojanje Boga.
Ta je potreba potrebna čovjeku zbog egzistencije, kuća/stan iz koje trenutno tipkaš i sve u njoj je produkt razuma, logičko kritičkog razlučivanja, ne samo te nego i sve ostalo, međuljudski odnosi, filozofija, moral itd. Većim razumjevanjem stvaramo povoljnije uslove za život, upoznajemo oko sebe, pa i sami sebe, a u tome i jeste ljepota, vrijednost što smo uopšte kao pojedinci u prilici da to radimo jer ga nikada opet nećemo moći, svaki detalj i momenat je vrijedan istraživanja.
Locked