sinuhe wrote:Diploma sa Harvarda i Oxforda je svugdje priznata bez daljnjih objasnjenja.
Nije priznat onaj koji dodje s Harvarda i trazi posao u drzavnim strukturama u BiH.
Ako si sa Harvarda, uzmi pa budi Harvard, zaradi 5 miliona do 35, pa dodji onda biti neko i nesto u Bosni ili napisi nam da postojis, i da druga nasa djeca sljede tvoj put.
A ne, ja Harvardiro, do'so na ajrodrom, a ono nema crvenog cilima. Dodjem kuci, kazem majko ja Harvardiro, a ona kaze djesu trklje. Nema posla za mene. Nije me niko zvao, trazio.
Pa nema posla, poslovi se kupuju i dobijaju na stelu.
I sad treba neko s diplomom Harvrda sjediti u opstini Stari Grad? Sta su to njega na Harvardu naucili o problematici opstine Stari Grad, ja bih voljeo da cujemo?
Najbitnija stvar nije gdje si vec sta si studirao.
Sto nije medicinu zavrsio na Harvardu, pa na Mass General zavrsio residency, pa onda dosao u Bosnu traziti posao?
Nego je zavrsio ko da vidim, istoriju, politicke nauke, neke studije gdje ni u Americi ne mozes poziciju naci jednostavnom i onda dodje u Bosnu.
Sto se tice Oxforda, Ejub Ganic sve s Oxforda uspjesno zaposljava na svom fakultetu, tamo je i ceru iskolovao, zavrsila najtezi odsjek, istorija umjetnosti. Kazu, prebila clanak od tezine gradiva, tamo ko renesansu polozi, ko u Sarajevu da si anatomiju polozio. A na anatomiji imas samo 16 stranica o temporalnoj kosti, koja je jedna (u stvari imas dvije temporalne kosti) od 206 kostiju koje treba znati. Pa neka izvole s Oxforda ovi sto ne dodju pa probaju zavrsiti sta kod nas?
Lako je biti negativa i glumiti boema kad ti dodje Daily Telegraf, sto nije rekla vidjaj pizdarija u Sjevernoj Irskoj, koljete se oko toga jeste li Irci li Britoni, pola zemlje Irske se iselilo u Ameriku, a drugo u Kanadu i Australiju, ako iko moze i treba da razumije to ste vi, ali, to su njihove rane, u koje ne smije Balkanac dirati. Oni svi vole dok pricas kako si ti uspjeo kod njih, i kako bi propao kod kuce. To su te himnice nasoj pedigriranoj Zlati koju je John Major dovodio na kafu onda kad nije Alija mogao na kafu kod njega otici, pa sad Zlata ce da kaze ljudima u Bosni u kakvoj su oni rupi.
Ko god nije u zatvoru, nema kronicnu bolest, i ima barem jedog clana familije, sve je ok.
Treba svaki seronja da daje vremensku prognozu, i sto je najzalosnije, najvole kad kazu da je vremenska prognoza losa da losijom ne moze da bude. Prezivio je ovaj narod sve to, i zadnje sto mu treba uzimati je radost postojanja ili nadu. Kad smo se imali cemu nadati ratnih godina, ima i sada. I kao sto poslje rata nije bilo kako smo htjeli, bice nekako. A kome ne valja u Bosni neka kontaktira Zlatu Filipovic u Irsku da ga primi barem na 30 dana. Valjda smo je toliko zaduzili da nekog primi na mjesec na konak? Ili kad dodje u Sarajevo, ima li kome da se javi da joj pokazu crnu rupu koji ni Harvard ne okreci u bijelo. Neko ne moze kanarinca da preboli sto je krepao od studeni ili mu je puklo srce od granate, a drugi bi trebali da svoje domove, familiju pobijenu, istrgane rodbinske veze i sve da saniraju, i da su danas spremi da idu raditi po Njemackoj ko Poljaci.
Nego, kakva je situacija u Iraku, Afganistanu, Libiji, Egiptu, Ruandi, Sudanu? To su mjesta gdje se ratovalo. Jel Bosna ispred njih ili nije? I ako jest, mogao bi neko koje 100 hiljada knjiga prodao stranicima, da barem dadne 1 pozitivan primjer, jer njih ima ali ocigledno nekom nisu u interesu da to vidi.