BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
fantom slobode

#51 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by fantom slobode »

VjecitiStudent wrote:
fantom slobode wrote:
VjecitiStudent wrote:
Kad mi prodje redukcija, mozda se i oraspolozim.
Hoce li ta dobra o Sarajevu?
A je li to ima i kod vas redukcije, ne samo u Sarajevu?
Kod nas u Sarajevu su redukcije, vise informacija imas na temi o vodovodu.
Je li to najbolje sto mozes o Sarajevu? Cuj vise informacija imam na temi o vodovodu? Idi brate po vodu, ako ti fali. Bas te ta voda deprimirala, nadji neku da te utjesi, izvuce iz depresije.
Hajde probaj pozitivno da razmisljas, daj neku dobru o Sarajevu, ova ti nije licila na dobru. Ima li sta da ti se svidja u njemu?
VjecitiStudent

#52 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by VjecitiStudent »

fantom slobode wrote:
VjecitiStudent wrote:
fantom slobode wrote: Hoce li ta dobra o Sarajevu?
A je li to ima i kod vas redukcije, ne samo u Sarajevu?
Kod nas u Sarajevu su redukcije, vise informacija imas na temi o vodovodu.
Je li to najbolje sto mozes o Sarajevu? Cuj vise informacija imam na temi o vodovodu? Idi brate po vodu, ako ti fali. Bas te ta voda deprimirala, nadji neku da te utjesi, izvuce iz depresije.
Hajde probaj pozitivno da razmisljas, daj neku dobru o Sarajevu, ova ti nije licila na dobru. Ima li sta da ti se svidja u njemu?
Ja se slazem da je BiH crna rupa, zasto bi ti ja pronalazio pozitivne primjere?
hAZNADAR

#53 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by hAZNADAR »

iamia wrote:

vidio sam mnogo u ovoj drzavi.
i bez sumnje mnogo se mora popraviti.
ali nije to toliko lose. definitivno nije gore nego drzavice u okruzenju.
i samokritika je nekad dobra. to stoji.
samo se mora birati publika za to.
Ma bravo, u dvije zadnje recenice sve receno.

To ovi samokriticari nece nikad shvatiti, samo ce i dalje nabrajati crnu hroniku u BiH a zanemarivati da sve to isto postoji i u vecoj mjeri i vani.

Ali nece nikad odgovoriti zasto niko drugi ne iznosi i kritikuje javno u inostranim medijima.
kox

#54 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by kox »

VjecitiStudent wrote:
iamia wrote:ja tek dosao u sarajevo.
familijsku kucu sam sredio kao las vegas kod banjaluke,,i ostavio je da zjapi prazna :D i dosao u Sa ,.. zbog djece.
zbog njihove skole.
vidio sam mnogo u ovoj drzavi.
i bez sumnje mnogo se mora popraviti.
ali nije to toliko lose. definitivno nije gore nego drzavice u okruzenju.
i samokritika je nekad dobra. to stoji.
samo se mora birati publika za to.
Probaj zivjeti sa 100km mjesecno, kao nekoliko stotina hiljada stanovnika ove zemlje.

Ili kao porodica iz primjera
Zadnji primjer je slučaj trinaestogodišnje Zerine Džebić iz Zavidovića, čija porodica ne ispunjava zakonom predviđene uslove za redovno primanje pomoći od Centra za socijalni rad općine Zavidovići. Podsjećamo, Zerina i njezina četveročlana porodica žive od samo 27 KM dječijeg dohodka. Po našem saznanju, razlog zbog kojeg ova porodica nema pravo na stalnu socijalnu pomoć je što je Zerinina majka Fadila sposobna za rad i kao takva nema pravo na ovaj vid pomoći.
Zerinina porodica je samo jedan primjer od čak 75% odbijenih prijava samohranih majki za socijalnu pomoć. Istraživanje pod nazivom Socijalna isključenost danas, a sutra? koje je vršio Biro za ljudska prava Tuzla i Helsinški parlament građana Banja Luka vršeno je u u 5 gradova BiH (Banja Luka, Tuzla, Gračanica, Brčko i Doboj), a rađeno je prošle godine i primjenjeno je na 105 samohranih majki. Ono je pokazalo da je ova kategorija socijalno ugroženog stanovništva prepuštena sama sebi te da bi nadležne vlasti pod hitnno trebale donijeti efikasniji zakon iz ove oblasti.
http://manjine.ba/?p=1095
Sta cemo sa Chomskim, protjerati ga iz USA?
Inače u SAD-u nema siromasnih, i poznati su kao zemlja sa izvanrednom socijalnom pomoci.
A kada smo kod Čomskog, evo malo literature:
http://instruct.westvalley.edu/lafave/c ... arket.html
Mali citat iz gornjeg teksta:
How are these principles upheld in the richest country in the world, with absolutely unparalleled advantages and no excuses for not completely satisfying them? The US has the worst record on poverty in the industrialized world — a poverty level which is twice as high as England's. Tens of millions of people are hungry every night, including millions of children who are suffering from disease and malnutrition. In New York City 40% of children live below the poverty line, deprived of minimal conditions that offer some hope of escape from misery and destitution and violence.
Sada bi svako mogao izguglati beskonacno ovakvih primjera za skoro svaku zemlju ili čak veći grad na svijetu i raspaliti po patetici.

Treba biti realan, reći kada nešto nije u redu i raditi u okviru svojih mogućnosti da se to popravi. Ali konstantno insistirati na nekom apsolutnom crnilu, propasti i katastrofi je netačno i u konačnici kontraproduktivno.
VjecitiStudent

#55 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by VjecitiStudent »

Da malo okrenemo argumentaciju:

Zasto nismo crna rupa?
fantom slobode

#56 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by fantom slobode »

VjecitiStudent wrote:Da malo okrenemo argumentaciju:

Zasto nismo crna rupa?
A da ja malo okrenem tvoje komentare...Takvi sto ne mogu da prozbore nijednu dobru o Sarajevu, su ga i bombardovali sa brda, i oni su bili uvjereni da nema nista dole, nista vrijedno da prezivi.
Jesi se to uzivio da vodis temu?
sinuhe

#57 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by sinuhe »

Sigurno da je jedina evropska zemlja u kojoj se ratovalo nakon Drugog svjetskog na samom zacelju. Ne mora se nazivati crnom rupom po svjetskim medijima.
hAZNADAR

#58 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by hAZNADAR »

Zasto nismo crna rupa?
Zasto bi skretali kada nisi odgovorio zasto neki drugi stranci ne laju u svjetskim medijima o svojoj zemlji iako imaju sve negativnosti koje i mi imamo. Ne mozes odgovoriti na to pa bi skretao argumentaciju na unaprijed pogresnu postavljenu postavku. Kakva hebena crna rupa, po kojoj to definiciji i kojim kriterijima je neka zemlja crna rupa.

BiH je zemlja i dobrih i losih stvari, ima i korupcije i postenja, pravde i nepravde, besparice i para, ljepote i ruznoce,... kako je god lako napraviti turisticki video i prikazati sretna lica, tako je lako i probrati crnjake i to prikazati kao generalnu sliku. Ipak jedna prosjecna porodica u BiH ima krov nad glavom, auto, hranu, skolski pribor,..

Nije ovdje tema dokazivanje izmedju nas jeli grozno ili ne tako lose,.. ja sam na pocetku rekao da je vecina onoga sto je rekla Zlata - tacno. Tema je publika za to. Na svjetskim medijima se ne laje ruzno o svojoj domovini isto kao sto se ne laje javno o svojoj familiji. Zar je to tesko shvatiti.
VjecitiStudent

#59 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by VjecitiStudent »

fantom slobode wrote:

Zasto nismo crna rupa?
A da ja malo okrenem tvoje komentare...Takvi sto ne mogu da prozbore nijednu dobru o Sarajevu, su ga i bombardovali sa brda, i oni su bili uvjereni da nema nista dole, nista vrijedno da prezivi.
Samo cekam trenutak kad ce Dodik ili Karadzic biti za sve krivi.
Rat je zavrsen prije ravno 17 godina.
Ali cak i u ratnim danima, Bacevo kad bi proradilo, vode je bilo za sve.
VjecitiStudent

#60 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by VjecitiStudent »

hAZNADAR wrote:

Zasto nismo crna rupa?
Zasto bi skretali kada nisi odgovorio zasto neki drugi stranci ne laju u svjetskim medijima o svojoj zemlji iako imaju sve negativnosti koje i mi imamo. Ne mozes odgovoriti na to pa bi skretao argumentaciju na unaprijed pogresnu postavljenu postavku. Kakva hebena crna rupa, po kojoj to definiciji i kojim kriterijima je neka zemlja crna rupa.

BiH je zemlja i dobrih i losih stvari, ima i korupcije i postenja, pravde i nepravde, besparice i para, ljepote i ruznoce,... kako je god lako napraviti turisticki video i prikazati sretna lica, tako je lako i probrati crnjake i to prikazati kao generalnu sliku. Ipak jedna prosjecna porodica u BiH ima krov nad glavom, auto, hranu, skolski pribor,..

Nije ovdje tema dokazivanje izmedju nas jeli grozno ili ne tako lose,.. ja sam na pocetku rekao da je vecina onoga sto je rekla Zlata - tacno. Tema je publika za to. Na svjetskim medijima se ne laje ruzno o svojoj domovini isto kao sto se ne laje javno o svojoj familiji. Zar je to tesko shvatiti.
Odakle je Chomsky i sta pise i govori o USA na BBC-u, France24, Al-Ahramu

http://news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/n ... 732345.stm
http://www.france24.com/en/20100528-ame ... l-bourmeau
http://www.usacbi.org/2010/06/noam-chom ... and-power/
fantom slobode

#61 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by fantom slobode »

VjecitiStudent wrote:
fantom slobode wrote:

Zasto nismo crna rupa?
Samo cekam trenutak kad ce Dodik ili Karadzic biti za sve krivi.
Rat je zavrsen prije ravno 17 godina.
Ali cak i u ratnim danima, Bacevo kad bi proradilo, vode je bilo za sve.
Ma ljepotice, ko spomenu Dodika i Karadzica? ja upitah za dobru o Sarajevu, pa navedoh primjer onih sto nisu imali nijedne dobre o njemu. Ti si izgleda dobro i o tome informisan.
Hoce li ta dobra o Sarajevu?
A jesi li se zapitao zasto su redukcije takve, kad vec znas da je bilo puno susnih mjeseci bez vode u cijevima, nesto te nije natjeralo na razmisljanje da je i to posljedica tog rata, ima li vodovodnih instalacija u tim tvojim primjerima koji bijaju tako dugo suhi? :-)
Vidi se da ovo nije tvoja drzava, pa makar i zivio u njoj( Sarajeva si slabo i vidio ), na tvoju veliku nesrecu. Odseli se negdje, bice ti bolje, a ono za djevojku, to bi ti moglo ukloniti crne misli iz glave...
lord-executioner

#62 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by lord-executioner »

Patriote su u svom patriotizmu pomahnitali, ili pak zive dovoljno lagodno da po sebi mjere stanje u drzavi. Ja imam krov nad glavom, i sta obuci, i sta jesti, i racunar za kojim pisem, i diplomu, ali nemam posao, ne vidim kad cu ga i gdje naci iako ga intenzivno trazim, ne vidim perspektivu i buducnost i normalan zivot svoje djece u ovoj drzavi, vidim bezizlaznu katastrofu u koju tone drzava BiH, u privrednom, politickom, religijskom, ljudskom, moralnom, egzistencijalnom i svakom smislu. Daleko je vise negativnih primjera koji se redovno isticu, i na koje se redovno ukazuje, dok su pozitivni primjeri rezervirani za malobrojne. Jeste potrebno reci i ukazati, javno i svugdje, a ako neko misli da niko ne govori o losem stanju u drugim drzavama, otvorite druge stranice osim klixa, obratite paznju na strane medije. Zaslijepljenost i upiranje na pozitivno kako bi se ocuvalo mentalno zdravlje jeste privremeni lijek, a budjenje svijesti o drustvu u kakvom zivimo i akumuliranje potencijala koji bi se tim stanjem pozabavio i popravio ga predstavlja trajni. Slijepim domoljubljem necemo postici nista, osim sto cemo u ocima razumnih i svjesnih ispadati notorno neupucene budale.
harač

#63 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by harač »

ponestaje nam zlatnih kašika. zlata je pogriješila u tome što nije shvatila da nismo crna rupa, već tek event horizon :-)
sinuhe

#64 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by sinuhe »

Nisu zlatne kasike vec prevelika ocekivanja. Pa Sarajevo se kandidovalo za Olimpijadu nakon rata :-)
hAZNADAR

#65 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by hAZNADAR »

VjecitiStudent wrote:
hAZNADAR wrote:

Zasto nismo crna rupa?

Odakle je Chomsky i sta pise i govori o USA na BBC-u, France24, Al-Ahramu

http://news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/n ... 732345.stm
http://www.france24.com/en/20100528-ame ... l-bourmeau
http://www.usacbi.org/2010/06/noam-chom ... and-power/

Ooo ne dragi kolega - nije to isto. Chomski kritikuje vlast, sistem, upcenito politiku - ali ne naziva svoju zemlju crnom rupom bes perspektive gdje je sve otislo u helac i iz koje mladi bjeze. I najveci disidenti, politicki prognanici,.. kritikuju vlast, sistem,.. ali opet najljepse o svojoj domovini opcenito. Osim toga poredjenje zvanja, uloge Chomskog i uloge Zlate i onoga sto simbolise nije za usporedbu. Chomskog je takoreci posao da kritikuje, Zlata je bila simbol borbe za drzavu i pravo pod nebom.

Zlata je generalno i opcenito prikazala BiH kao toliko losu da je crna rupa iz koje treba bjezat. To ni Chomski, ni bilo koji drugi nije rekao za svoju zemlju. Njene rijeci imaju daleko vecu tezinu negoli Chomskog.
lord-executioner wrote:Patriote su u svom patriotizmu pomahnitali, ili pak zive dovoljno lagodno da po sebi mjere stanje u drzavi. Ja imam krov nad glavom, i sta obuci, i sta jesti, i racunar za kojim pisem, i diplomu, ali nemam posao, ne vidim kad cu ga i gdje naci iako ga intenzivno trazim, ne vidim perspektivu i buducnost i normalan zivot svoje djece u ovoj drzavi, vidim bezizlaznu katastrofu u koju tone drzava BiH, u privrednom, politickom, religijskom, ljudskom, moralnom, egzistencijalnom i svakom smislu. Daleko je vise negativnih primjera koji se redovno isticu, i na koje se redovno ukazuje, dok su pozitivni primjeri rezervirani za malobrojne. Jeste potrebno reci i ukazati, javno i svugdje, a ako neko misli da niko ne govori o losem stanju u drugim drzavama, otvorite druge stranice osim klixa, obratite paznju na strane medije. Zaslijepljenost i upiranje na pozitivno kako bi se ocuvalo mentalno zdravlje jeste privremeni lijek, a budjenje svijesti o drustvu u kakvom zivimo i akumuliranje potencijala koji bi se tim stanjem pozabavio i popravio ga predstavlja trajni. Slijepim domoljubljem necemo postici nista, osim sto cemo u ocima razumnih i svjesnih ispadati notorno neupucene budale.
Tema je publika za kukanje i negodovanje. Samokritika i kukanje je za nas izmedjuse - ne laje se okolo najgore o domovini. Mnogi ljudi u svijetu imaju manje nego ti, pa opet ne crne svoju zemlju.
VjecitiStudent

#66 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by VjecitiStudent »

hAZNADAR wrote: Ooo ne dragi kolega - nije to isto. Chomski kritikuje vlast, sistem, upcenito politiku - ali ne naziva svoju zemlju crnom rupom bes perspektive gdje je sve otislo u helac i iz koje mladi bjeze. I najveci disidenti, politicki prognanici,.. kritikuju vlast, sistem,.. ali opet najljepse o svojoj domovini opcenito. Osim toga poredjenje zvanja, uloge Chomskog i uloge Zlate i onoga sto simbolise nije za usporedbu. Chomskog je takoreci posao da kritikuje, Zlata je bila simbol borbe za drzavu i pravo pod nebom.

Zlata je generalno i opcenito prikazala BiH kao toliko losu da je crna rupa iz koje treba bjezat. To ni Chomski, ni bilo koji drugi nije rekao za svoju zemlju. Njene rijeci imaju daleko vecu tezinu negoli Chomskog.
Pa nije Chomsky toliko glup da bas USA nazove crnom rupom, pored toliko primjera kojima se USA mogu diciti, od svemirskog programa pa nadalje. No izuzetno teske rijeci je i ispisao i izgovorio za cjelokupno politicko vodjstvo USA unazad nekoliko generacija.
Sto u mnogim glavama jeste izjednaceno sa domovinom.

Cime se mi mozemo pohvaliti? Na sta mozemo prstom pokazati i sa obrazom pohvaliti, sto je rezultat iskljucivo nasih ruku, u zadnjih 17 godina?
kox

#67 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by kox »

Konstruktivna kritika nije problem, potrebna je i često vrlo korisna. Ali kod nas je toliko puno potpuno neproduktivne negativnosti da to već prelazi u bolest, i na tom tragu je i ovaj intervju.
kuda dalje?

#68 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by kuda dalje? »

fantom slobode wrote:

Zasto nismo crna rupa?
:-) :shock: boze sacuvaj, kakv primitivan i nazadan komentar... a ovakvih nam puna drzava. I nebili crna rupa...
kox

#69 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by kox »

[/quote]
Cime se mi mozemo pohvaliti? Na sta mozemo prstom pokazati i sa obrazom pohvaliti, sto je rezultat iskljucivo nasih ruku, u zadnjih 17 godina?[/quote]
Nije mi jasno kakav produkt isključivo 'naših ruku' u relativno siromašnoj zemlji od 4 miliona stanovnika očekuješ ? Postoje privredni sistemi nastali nakon rata koji danas zaposljavaju 7-8 hiljada ljudi i izvoze robu/proizvode/usluge u vrijednosti više desetina miliona maraka, osvojene su različite filmske nagrade, bilo je i nekih sportskih uspjeha, privredni rast nam je izvijestan period bio među (procentualno) najvišim u svijetu ... Sigurno je moglo i daleko bolje, ali određenih uspjeha ima. Na šta se tvoje pitanje konkretno odnosi ?
Veliko Stopalo

#70 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by Veliko Stopalo »

bh. drushtvo je metastaziralo. kratko i jasno.
iamia

#71 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by iamia »

samokritika je u redu. ali bez istovremenog nudjenja rijesenja odredjenog problema, onda ta samokritika utice na psihu ljudi u sredini u kojoj se nalaze. postati depresivan i negativan nikako ne moze biti dobro za tebe a ni za ljude u tvojoj okolini.
evo primjer.
u redu je reci, nema vode kod nas. svakim drugim danom nestane. ovo je uzas. to ne bi smijelo da se dogodi.
ali nije u redu reci sve to, ponavljati danom za danom, i ne nuditi rijesenje tog problema.

sad, isto pricamo o drustvu, tj. drzavi u cijelini.
nema se posla. ok. sta radis da ga dobijes ? zasto ne ides u druge drzave? probaj. vidi kako je tamo, pa kad se vratis pricat ce mo.
jefferson

#72 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by jefferson »

iamia wrote:samokritika je u redu. ali bez istovremenog nudjenja rijesenja odredjenog problema, onda ta samokritika utice na psihu ljudi u sredini u kojoj se nalaze. postati depresivan i negativan nikako ne moze biti dobro za tebe a ni za ljude u tvojoj okolini.
evo primjer.
u redu je reci, nema vode kod nas. svakim drugim danom nestane. ovo je uzas. to ne bi smijelo da se dogodi.
ali nije u redu reci sve to, ponavljati danom za danom, i ne nuditi rijesenje tog problema.

sad, isto pricamo o drustvu, tj. drzavi u cijelini.
nema se posla. ok. sta radis da ga dobijes ? zasto ne ides u druge drzave? probaj. vidi kako je tamo, pa kad se vratis pricat ce mo.
Moze se kada se hoce:
Javno preduzeće Vodovod i kanalizacija mijenja vodoinstalacije u gradu Zenici na svakoj saobraćajnici na kojoj se postavlja nova asfaltna površina. Nova vodovodna linija je postavljena duž Ulice Aska Borića, na kojoj je asfaltirana kolovozna površina i gdje se trenutno radi na rekonstrukciji trotoara.

Timovi VIK-a danas rade na prespajanju nove vodovodne linije sa postojećom, duž Bulevara Kralja Tvrtka, zbog čega je jedan dio potrošača sa ovog područja ostao bez pitke vode.

- Zamjenom stare vodovodne linije duž Ulice Aska Borića, novom, putem koje će se snabdijevati potrošači s obje strane ove saobraćajnice, kao i na potezu od Lamele do Hotela Internacional, što se ovog dijela grada tiče bićemo mirni u narednih 50 godina, - izjavio je Ekrem Kahriman, direktor Javnog preduzeća Vodovod i kanalizacija Zenica.

Vječiti problem ovog dijela grada bili su slabi olovni spojevi, koji su propuštali vodu, pa se na ovaj način žele postići uštede, stabilnije snabdijevanje i mogućnost proširenja konzuma.

- Od 2005. godine, gdje god se planski postavljala nova asfaltna površina, mi smo postavljali novu vodovodnu instalaciju, ponegdje zamijenili i kanalizacionu, a ta aktivnost nastavlja se tokom izgradnje GGM-a, - kaže Kahriman, najavljujući da će do 2014. godine biti zamijenjene sve vodovodne instalacije u gradu.

Odgovarajući na pitanje kakav je kvalitet vode za piće, Kahriman je istakao da Zeničani imaju sreću da imaju Kruščicu, koja ima izvanredan kvalitet i ukus, a nesreću što se dio snabdijevanja, naročito u vrijeme slabe hidrološke situacije, oslanja na izvorište Babine rijeke, koja je zdravstveno ispravna ali je lošeg kvaliteta. –

Trenutno se snabdijevanje vrši u odnosu 25 posto sa izvorišta Babina rijeka i 75 posto iz Kruščice. Trudimo se da u Zenicu dovedemo Plavu vodu, kako bi Babinu rijeku potpuno eliminisali iz sistema vodosnabdijevaja, - kazao je Kahriman.
Zlata je previse opsjednuta svojim licnim uspjehom, a BiH dobro dodje da se malo proda onima koji trebaju da finansiraju.
Lacrosse

#73 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by Lacrosse »

sinuhe wrote:Diploma sa Harvarda i Oxforda je svugdje priznata bez daljnjih objasnjenja.
Nije priznat onaj koji dodje s Harvarda i trazi posao u drzavnim strukturama u BiH.

Ako si sa Harvarda, uzmi pa budi Harvard, zaradi 5 miliona do 35, pa dodji onda biti neko i nesto u Bosni ili napisi nam da postojis, i da druga nasa djeca sljede tvoj put.

A ne, ja Harvardiro, do'so na ajrodrom, a ono nema crvenog cilima. Dodjem kuci, kazem majko ja Harvardiro, a ona kaze djesu trklje. Nema posla za mene. Nije me niko zvao, trazio.
Pa nema posla, poslovi se kupuju i dobijaju na stelu.

I sad treba neko s diplomom Harvrda sjediti u opstini Stari Grad? Sta su to njega na Harvardu naucili o problematici opstine Stari Grad, ja bih voljeo da cujemo?

Najbitnija stvar nije gdje si vec sta si studirao.

Sto nije medicinu zavrsio na Harvardu, pa na Mass General zavrsio residency, pa onda dosao u Bosnu traziti posao?

Nego je zavrsio ko da vidim, istoriju, politicke nauke, neke studije gdje ni u Americi ne mozes poziciju naci jednostavnom i onda dodje u Bosnu.

Sto se tice Oxforda, Ejub Ganic sve s Oxforda uspjesno zaposljava na svom fakultetu, tamo je i ceru iskolovao, zavrsila najtezi odsjek, istorija umjetnosti. Kazu, prebila clanak od tezine gradiva, tamo ko renesansu polozi, ko u Sarajevu da si anatomiju polozio. A na anatomiji imas samo 16 stranica o temporalnoj kosti, koja je jedna (u stvari imas dvije temporalne kosti) od 206 kostiju koje treba znati. Pa neka izvole s Oxforda ovi sto ne dodju pa probaju zavrsiti sta kod nas?

Lako je biti negativa i glumiti boema kad ti dodje Daily Telegraf, sto nije rekla vidjaj pizdarija u Sjevernoj Irskoj, koljete se oko toga jeste li Irci li Britoni, pola zemlje Irske se iselilo u Ameriku, a drugo u Kanadu i Australiju, ako iko moze i treba da razumije to ste vi, ali, to su njihove rane, u koje ne smije Balkanac dirati. Oni svi vole dok pricas kako si ti uspjeo kod njih, i kako bi propao kod kuce. To su te himnice nasoj pedigriranoj Zlati koju je John Major dovodio na kafu onda kad nije Alija mogao na kafu kod njega otici, pa sad Zlata ce da kaze ljudima u Bosni u kakvoj su oni rupi.

Ko god nije u zatvoru, nema kronicnu bolest, i ima barem jedog clana familije, sve je ok.

Treba svaki seronja da daje vremensku prognozu, i sto je najzalosnije, najvole kad kazu da je vremenska prognoza losa da losijom ne moze da bude. Prezivio je ovaj narod sve to, i zadnje sto mu treba uzimati je radost postojanja ili nadu. Kad smo se imali cemu nadati ratnih godina, ima i sada. I kao sto poslje rata nije bilo kako smo htjeli, bice nekako. A kome ne valja u Bosni neka kontaktira Zlatu Filipovic u Irsku da ga primi barem na 30 dana. Valjda smo je toliko zaduzili da nekog primi na mjesec na konak? Ili kad dodje u Sarajevo, ima li kome da se javi da joj pokazu crnu rupu koji ni Harvard ne okreci u bijelo. Neko ne moze kanarinca da preboli sto je krepao od studeni ili mu je puklo srce od granate, a drugi bi trebali da svoje domove, familiju pobijenu, istrgane rodbinske veze i sve da saniraju, i da su danas spremi da idu raditi po Njemackoj ko Poljaci.

Nego, kakva je situacija u Iraku, Afganistanu, Libiji, Egiptu, Ruandi, Sudanu? To su mjesta gdje se ratovalo. Jel Bosna ispred njih ili nije? I ako jest, mogao bi neko koje 100 hiljada knjiga prodao stranicima, da barem dadne 1 pozitivan primjer, jer njih ima ali ocigledno nekom nisu u interesu da to vidi.
jefferson

#74 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by jefferson »

Lacrosse wrote:
sinuhe wrote:Diploma sa Harvarda i Oxforda je svugdje priznata bez daljnjih objasnjenja.
Nije priznat onaj koji dodje s Harvarda i trazi posao u drzavnim strukturama u BiH.

Ako si sa Harvarda, uzmi pa budi Harvard, zaradi 5 miliona do 35, pa dodji onda biti neko i nesto u Bosni ili napisi nam da postojis, i da druga nasa djeca sljede tvoj put.

A ne, ja Harvardiro, do'so na ajrodrom, a ono nema crvenog cilima. Dodjem kuci, kazem majko ja Harvardiro, a ona kaze djesu trklje. Nema posla za mene. Nije me niko zvao, trazio.

I sad treba neko s diplomom Harvrda sjediti u opstini Stari Grad? Sta su to njega na Harvardu naucili o problematici opstine Stari Grad, ja bih voljeo da cujemo?

Sto nije medicinu zavrsio na Harvardu, pa na Mass General zavrsio residency, pa onda dosao u Bosnu traziti posao?

Nego je zavrsio ko da vidim, istoriju, politicke nauke, neke studije gdje ni u Americi ne mozes poziciju naci jednostavnom i onda dodje u Bosnu.

Sto se tice Oxforda, Ejub Ganic sve s Oxforda uspjesno zaposljava na svom fakultetu, tamo je i ceru iskolovao, zavrsila najtezi odsjek, istorija umjetnosti. Kazu, prebila clanak od tezine gradiva, tamo ko renesansu polozi, ko u Sarajevu da si anatomiju polozio. A na anatomiji imas samo 16 stranica o temporalnoj kosti, koja je jedna (u stvari imas dvije temporalne kosti) od 206 kostiju koje treba znati. Pa neka izvole s Oxforda ovi sto ne dodju pa probaju zavrsiti sta kod nas?

Lako je biti negativa i glumiti boema kad ti dodje Daily Telegraf, sto nije rekla vidjaj pizdarija u Sjevernoj Irskoj, koljete se oko toga jeste li Irci li Britoni, pola zemlje Irske se iselilo u Ameriku, a drugo u Kanadu i Australiju, ako iko moze i treba da razumije to ste vi, ali, to su njihove rane, u koje ne smije Balkanac dirati. Oni svi vole dok pricas kako si ti uspjeo kod njih, i kako bi propao kod kuce. To su te himnice nasoj pedigriranoj Zlati koju je John Major dovodio na kafu onda kad nije Alija mogao na kafu kod njega otici, pa sad Zlata ce da kaze ljudima u Bosni u kakvoj su oni rupi.

Ko god nije u zatvoru, nema kronicnu bolest, i ima barem jedog clana familije, sve je ok.

Treba svaki seronja da daje vremensku prognozu, i sto je najzalosnije, najvole kad kazu da je vremenska prognoza losa da losijom ne moze da bude. Prezivio je ovaj narod sve to, i zadnje sto mu treba uzimati je radost postojanja ili nadu. Kad smo se imali cemu nadati ratnih godina, ima i sada. I kao sto poslje rata nije bilo kako smo htjeli, bice nekako. A kome ne valja u Bosni neka kontaktira Zlatu Filipovic u Irsku da ga primi barem na 30 dana. Valjda smo je toliko zaduzili da nekog primi na mjesec na konak? Ili kad dodje u Sarajevo, ima li kome da se javi da joj pokazu crnu rupu koji ni Harvard ne okreci u bijelo. Neko ne moze kanarinca da preboli sto je krepao od studeni ili mu je puklo srce od granate, a drugi bi trebali da svoje domove, familiju pobijenu, istrgane rodbinske veze i sve da saniraju, i da su danas spremi da idu raditi po Njemackoj ko Poljaci.

Nego, kakva je situacija u Iraku, Afganistanu, Libiji, Egiptu, Ruandi, Sudanu? To su mjesta gdje se ratovalo. Jel Bosna ispred njih ili nije? I ako jest, mogao bi neko koje 100 hiljada knjiga prodao stranicima, da barem dadne 1 pozitivan primjer, jer njih ima ali ocigledno nekom nisu u interesu da to vidi.
Zlata ne zna sta je Harvard, uz duzno postovanje.
Vecina najboljih CEO koje je SAD imala su zavrsili neke male koledze.
Jack Welch, najpoznatiji CEO General Electrica je zavrsio U. of Massachussetts Armherst, dobra skola, ali nista posebno.
Tim Cook, CEO Apple'a zavrsio je Auburn University
Lee Iaccoca, jedan od najpoznatijih CEO je zavrsio Leigh University u Pennsylvaniji

Hocu reci, ni u americi Harvard, Yale ili Columbia ne garantuju aman zaman uspjeh. Definitivno ej lakse dobiti prvi posao, ali na kraju ostaje samo rad i dokazivanje.
To sto neko zavrsi Harvard ili sta ja znam, i misli eto u BiH ce tu osobu docekati sa pocsnom strazom ili nije zavrsio harvard (jer ko zavrsi Harvard zna sta znaci konkurencija) ili je skola bila placena pa se ta osoba nikad nije morala izboriti za stipendiju i sl.
Zlata prodaje maglu, ali opet tvrdim, zlata niej problem. Problem je sto maglu prodaju ljudi koje narod ove drzave vazda bira, a o njihovom obrazovanju bi se vec dalo diskutovati (pogledati temu ekspertna vlada).
Naravno, treba vidjeti sto Harvard nije priznat u BiH (kao ni ostale skole) i sto treba 2 godine da s enostrificira diploma. Razlog je sto sami vlastodrsci znaju da ce se ljudi lakse odlucivati da se vrate ako bude lako nostrificirati diplome, a to znaci vecu konkurenciju njima.
Lacrosse

#75 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by Lacrosse »

jefferson wrote:
Lacrosse wrote:

Zlata ne zna sta je Harvard, uz duzno postovanje.
Vecina najboljih CEO koje je SAD imala su zavrsili neke male koledze.
Jack Welch, najpoznatiji CEO General Electrica je zavrsio U. of Massachussetts Armherst, dobra skola, ali nista posebno.
Tim Cook, CEO Apple'a zavrsio je Auburn University
Lee Iaccoca, jedan od najpoznatijih CEO je zavrsio Leigh University u Pennsylvaniji

Hocu reci, ni u americi Harvard, Yale ili Columbia ne garantuju aman zaman uspjeh. Definitivno ej lakse dobiti prvi posao, ali na kraju ostaje samo rad i dokazivanje.
To sto neko zavrsi Harvard ili sta ja znam, i misli eto u BiH ce tu osobu docekati sa pocsnom strazom ili nije zavrsio harvard (jer ko zavrsi Harvard zna sta znaci konkurencija) ili je skola bila placena pa se ta osoba nikad nije morala izboriti za stipendiju i sl.
Zlata prodaje maglu, ali opet tvrdim, zlata niej problem. Problem je sto maglu prodaju ljudi koje narod ove drzave vazda bira, a o njihovom obrazovanju bi se vec dalo diskutovati (pogledati temu ekspertna vlada).
Naravno, treba vidjeti sto Harvard nije priznat u BiH (kao ni ostale skole) i sto treba 2 godine da s enostrificira diploma. Razlog je sto sami vlastodrsci znaju da ce se ljudi lakse odlucivati da se vrate ako bude lako nostrificirati diplome, a to znaci vecu konkurenciju njima.
Pa sasvim je normalno da se nase elitokrate plase i penzioniranog dijasporca, a kamoli mlade budale s Harvarda koja ne zna sta znaci kad te mafija uzme na nisan, pa dodje i pokusa da zatalasa ili im digne neku facebuook revoluciju a onda zavrs ko protesti u Sloveniji. Ali, na drugu ruku, zavrsiti Harvard i potrositi najmanje 200 hiljada dollara (za zivot u Bostonu plus skolovanje), a onda doci kinjiti posao staziste, u drzavnoj sluzbi neka je preko 1000 maraka mjesecno ali gdje je tu racunica? To moze samo kod nas, ono pozelio se mame i tate, pa se vratio, a to ne prolazi nigdje u svijetu, u Americi kad odes na college, otisao si, ne vracaj se kuci vise, kuce nema osim za Thanksgiving i Bozic, zovni nedjeljom jedanput, ali eto... zao mi je ljudi u BiH koji su jednako valjani i dobri studenti i koji misle da je neko bog bogova ako je na Harvardu bio, samo sam to zeljeo da prokomentarisem, jedno je zavrsiti neki studij, sasvim drugo dobiti akademsku poziciju na Harvardu (to mora stvarno da bude osoba koja je akademski podkovana i ima besprijekoran CV), trece je biti grad student na Harvardu a cetvrto upisati Harvard Law ili Medical school, sve u svemu istina je da bi bilo preljepo da mi mozemo sebi priustiti takav kadar, ali istina je da niko ko ove skole zavrsi ne treba u BiH da ide vec obezbjedi sebi egzistenciju u 200 najjacih korporacija na svijetu, pa negdje oko 50-te moze razmisljati kud i kako dalje.

O problemima u Bosni ima milion tema, i milion problema, ali nije ok ni pristup ljudi koji su otisli, i sad su oni mega-ultra carevi a domorodci kao, jadnici koji nemaju za kiflu, zvaku, iz neke crne rupe vire. Nista nije 100%. Ja sam imao kolegu koji je trazio posao da se vrati u Bosnu i ja dobijem e mail i posaljem njemu i covjek dobije posao za strance koji je trajao 8 godina a plata u tom periodu dva do tri puta BIH standard, nostrifikaciju mu nisu ni trazili prve dvije-tri godine, covjek zavrsio college za koji niko u BIH siguran sam nije ni cuo. I sad kad mi neko kaze da je nemoguce se vratiti, treba imati nafaku, ali i htjeti. Samo se to nece ostvariti, kao sto se nije ni Harvard sam ostvario, nije ni tamo pokuco na vrata i isti dan bio upisan i rekli mu kad ce da dodje. To je proces.

I na kraju niko nije rekao da je Zlata problem. Zlata je prodala 100 hiljada knjiga o Bosni u Sarajevu zaljeva bozu, rolate, od restorana do restorana a kad dodje Daily Telegraf onda ovako, crna rupa jer nema za mene mjesta da ja budem diva na tronu, a okolo mene sve moje kolege s Oxforda i Harvarda i moj kanarinac Roki koji je umro od gladi. Kolika je realnost BiH dublja, a kolika je vizija nekog s 31 godinom i sa Oxforda, plitka, e u tome je problem.
Post Reply