Preustroj Federacije BiH
- It_is_a_Leclerc
#51 Re: Preustroj Federacije BiH
Preustrojem Federacije treba spriječiti da se ikad vlasti u ovoj zemlji dokopaju kriminalci i ustašoidi tipa Jurišić, Budimir i ovaj dekonstruisani kriminalac Čamber koji ne poštuju državne praznike i radi mimo zakona !
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#52 Re: Preustroj Federacije BiH
udrch wrote: ja se slažem sa tvojim prijedlogom, treba ići ba na smanjivanje kantona, s tim da je 15 puno za čitavu državu..11 sveukupno u BiH je dovoljno..6 federacija i 5 recimo PC je ok..zasad ići sa Federacijom, a PC će nadoći na svoje..tamo je bitno sad raditi na vraćanju ljudi u taj entitet..
ne treba se baviti ba ovim nekakvim pričama o nacionalnim interesima, pa neko mora biti uvijek u većini..jebiga ne može ni ovako u nedogled..
ovaj prijedlog nije loš, ekonomski je opravdan, treba napraviti normalnu, komunikacisjki ispravnu preraspodjelu kantona..mehanizmi zaštite se mogu drugačije uraditi..ako će prijedlog rasteretiti sveukupne odnose između Bošnjaka i Hrvata, ne vidim šta je loše u prijedlogu da Hercegovina koja jeste većinski nastanjena Hrvatima bude kanton sa hrvatskom većinom..ne kontam, jel trebamo mijenjati demografsku sliku etničkim čišćenjem..
ne kontam kako bi prava Bošnjaka u Mostaru bila ugrožena više nego jesu..
ovakav ustroj ljudi ne valja nikako..nadležnosti se preklapaju i katastrofalne su za pojedince..
mogu misliti kako je ljudima iz ovih manjih sredina, recimo Busovača, gdje god krene najebo je..bez obzira da li bio Hrvat ili Bošnjak..
ja živim u Sarajevu, sve uredno godinama plaćamo i ja i žena za zdravstveno osiguranje i odem kod punice na TK i najebem često nizašto..razboli se dijete ili žena i sve plaćaš čak i u hitnoj..zadnji put, pregled za ženu 24 marke, lijekovi 28 KM, a sve to ni po kojem osnovu ne bih trebao plaćati u normalnoj zemlji..jebe mi se za nekog službenika Zavoda za zdravstvo koji bi ostao bez posla..to sve treba ukinuti, plaćati iz jedne kase..jebale ih kantonalne nadležnosti kad mi ode 10% prosječne plate na običnu prehladu..
a možeš misliti kako je ovom čovjeku iz Busovače..gdje god krene nije dobrodošao..još ako je problem veći..
ako ni radi čega ono ih treba ukinuti radi pravde..čovječe u Sarajevu ćeš svaki dan sresti nekog ministra, bivšeg ili sadašnjeg, a možeš misliti u Orašju..dojučerašnji papak, a danas ministar u limuzini sa pratnjom..
to ljude razpizdi da crknu..
već 17 godina slijepa djeca iz čitave FBiH idu u školu u školu za slijepu djecu u Sarajevu, gdje su smještena u internatu i gdje borave cijelu godinu...baška što pola kantona ne plaća ili kasni s plaćanjem školovanja i boravka u školi, ova djeca, baš zbog ovih kretenskih kantonalnih separacija, nemaju zdravstveno osiguranje. Kada se dijete razboli mora ići kući na liječenje ili škola nalazi "zaobilazne" fazone
neka sve mijenjaju al ja kolko poznajem naše mazlume samo će napraviti gore sranje
- webby-x
#53 Re: Preustroj Federacije BiH
Još jedna mapa?
Svaki dan nova prekompozicija, a svi znaju da
od toga nema ništa.

Svaki dan nova prekompozicija, a svi znaju da
od toga nema ništa.
- madner
#54 Re: Preustroj Federacije BiH
To za zdravstveno nema veze sa prekompozijom granica kantona, nego eventualno sa prebacivanjem nadleznosti.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#55 Re: Preustroj Federacije BiH
jel ovo još jedan Bosancofob? 
-
udrch
#56 Re: Preustroj Federacije BiH
jebiga 92. se nije pikalo ništa osim da zapuca..palermo wrote:Pa dobro....možda si u pravu.....samo, jebi ga trebao si nam to reći 92.....da se ne patimo, da se u ljudskom i bilokakvom drugom smislu ne devastiramo....i da ne bijemo uzaludne bike, krvavo da ih bijemo...udrch wrote: ..ako će prijedlog rasteretiti sveukupne odnose između Bošnjaka i Hrvata, ne vidim šta je loše u prijedlogu da Hercegovina koja jeste većinski nastanjena Hrvatima bude kanton sa hrvatskom većinom..ne kontam, jel trebamo mijenjati demografsku sliku etničkim čišćenjem..
ne kontam kako bi prava Bošnjaka u Mostaru bila ugrožena više nego jesu..
ovakav ustroj ljudi ne valja nikako..nadležnosti se preklapaju i katastrofalne su za pojedince..
mogu misliti kako je ljudima iz ovih manjih sredina, recimo Busovača, gdje god krene najebo je..bez obzira da li bio Hrvat ili Bošnjak..
..
ovako ne može, a šta god da se uradi nekome neće biti pravo..
-
palermo
#57 Re: Preustroj Federacije BiH
Naravno....a moram ti iskreno priznati, i ja sam se umorio, i dosadilo mi je.....ionako što vrijeme odmiče, bitka za Mostar je sve izgubljenija, sve je više i više ljudi koji su Mostar otpisali...udrch wrote: jebiga 92. se nije pikalo ništa osim da zapuca..
vjerovatno je , kao što i sam posredno impliciraš, bolje na vrijeme priznati poraz...možda smo trebali i ranije
- cyprus
#58 Re: Preustroj Federacije BiH
Ja mislim da je žalosno to što se situacija oko Mostara uopšte smatra bitkom... I sve dok je tako, bojim se da u njoj neće moći biti pobjednika... samo gubitnici...
-
palermo
#59 Re: Preustroj Federacije BiH
Varaš se, postoje pobjednici i gubitnici......al shvatam da je tebi to teško razumjeti, neću ni pokušavati da ti objasnimcyprus wrote:Ja mislim da je žalosno to što se situacija oko Mostara uopšte smatra bitkom... I sve dok je tako, bojim se da u njoj neće moći biti pobjednika... samo gubitnici...
- heckler
#60 Re: Preustroj Federacije BiH
Ova izjava me podsjeca na Alijinu "Za rat je potrebno dvoje". Skoro 20 godina se na glavu nasadjuju i na sve moguce i nemoguce nacine pokusavaju zatrati Bosnjake tamo i sta sad covjek treba da kaze? Nije bitka? Sta je?cyprus wrote:Ja mislim da je žalosno to što se situacija oko Mostara uopšte smatra bitkom... I sve dok je tako, bojim se da u njoj neće moći biti pobjednika... samo gubitnici...
- heckler
#61 Re: Preustroj Federacije BiH
Ne treba klonuti. Oni su svoj maksimum dobacili u mostaru. Strovalili su milijarde, dovukli sve sto su mogli da dovuku. To je to. Nema vise, nema koga.palermo wrote:Naravno....a moram ti iskreno priznati, i ja sam se umorio, i dosadilo mi je.....ionako što vrijeme odmiče, bitka za Mostar je sve izgubljenija, sve je više i više ljudi koji su Mostar otpisali...udrch wrote: jebiga 92. se nije pikalo ništa osim da zapuca..
vjerovatno je , kao što i sam posredno impliciraš, bolje na vrijeme priznati poraz...možda smo trebali i ranije
Mostar vise nije pitanje "mi" protiv "njih" vec je to unutar-"nase" pitanje. Ne mogu stokakvi Covici vise nama tamo zaprijetiti koliko zla mi sami sebi nanosimo tamo.
-
palermo
#62 Re: Preustroj Federacije BiH
Pa to je jasno, ali pokušaj upratiti postove koji se tiču Mostara i hercegovine,čak i onih patriotski raspoloženi (aka udrich) sasvim jednostavno kažu, jebi ga...šta'š.....heckler wrote:
Mostar vise nije pitanje "mi" protiv "njih" vec je to unutar-"nase" pitanje. Ne mogu stokakvi Covici vise nama tamo zaprijetiti koliko zla mi sami sebi nanosimo tamo.
Bojim se da svijest o Mostaru kao gradu koji jeste jedan od kamena međaša bošnjačke historije, tradicije, prošlosti i budućnosti polako nestaje. A ni mi u Mostaru ne možemo vječno sami biti bitke. Upitaš se čemu i zašto.
- Skijaš
#63 Re: Preustroj Federacije BiH
Hercegovina da, bez Livna, Glamoča, Kupresa, Bosanskog Grahova.... Praviti jedan megakanton od Veleža do Drvara, nije ništa drugo do obnavljanje Herceg Bosne.udrch wrote:ne vidim šta je loše u prijedlogu da Hercegovina koja jeste većinski nastanjena Hrvatima bude kanton sa hrvatskom većinom..ne kontam
Zločinački projekat svojatanja teritorije još uvijek živi u glavama HDZ-ovaca, Čović je prije par dana rekao da na pitanje reforme FBiH gleda kao na rješavanje pitanja "teritorijalne ravnopravnosti" i ne smiješ gubiti iz vida da se tu radi o ljudima koji danas ne vrše zločine samo zato što ne smiju. Čast izuzecima u HDZ-u, ali se radi o zločinačkoj ideologiji otkidanja komada BiH samo za hrvatski narod (a ostale Hrvate u BiH ko jebe) i oba puta se to moralo silom gušiti. Odgovornost za rušenje Starog mosta ne žele preuzeti a da im vjeruješ sa životima i sudbinama desetina hiljada ljudi.
HDZ je neprijateljski faktor i tako se prema istom treba odnositi.
Ili, neka sarajevski političari kažu javno da Bošnjaci žele samo svoj feud na komadu bosanskohercegovačke teritorije, pa da se oni Srbi i Hrvati koji iskreno podržavaju multietnički koncept i zbog tog trpe razne uvrede, prestanu izlagati nepotrebnom trošenju vremena, love i energije.
- heckler
#64 Re: Preustroj Federacije BiH
palermo wrote:Pa to je jasno, ali pokušaj upratiti postove koji se tiču Mostara i hercegovine,čak i onih patriotski raspoloženi (aka udrich) sasvim jednostavno kažu, jebi ga...šta'š.....heckler wrote:
Bojim se da svijest o Mostaru kao gradu koji jeste jedan od kamena međaša bošnjačke historije, tradicije, prošlosti i budućnosti polako nestaje. A ni mi u Mostaru ne možemo vječno sami biti bitke. Upitaš se čemu i zašto.
Sve kontam, ali nema druge nego raditi na tome dalje. Kad ti padne mrak na oci samo se sjeti da ti je i mimo svega 10 puta bolje nego bilo kojem Banjalucanu, Prijedorcanu, Zvornicanu, Focaku itd itd itd. Kad se Stocani ne predaju nemas vala prava ni ti
- Skijaš
#65 Re: Preustroj Federacije BiH
Bitkom to prave oni koji bi da od potencijalne oaze suživota i tolerancije, prave "stolni".cyprus wrote:Ja mislim da je žalosno to što se situacija oko Mostara uopšte smatra bitkom... I sve dok je tako, bojim se da u njoj neće moći biti pobjednika... samo gubitnici...
-
Lug
#66 Re: Preustroj Federacije BiH
heckler wrote:Ne treba klonuti. Oni su svoj maksimum dobacili u mostaru. Strovalili su milijarde, dovukli sve sto su mogli da dovuku. To je to. Nema vise, nema koga.
- Alfons Kauders
#67 Re: Preustroj Federacije BiH
Da, ali kad bi potpuno ukinuli kantone, koliki je to zapravo trosak? Od tih 459 barem 300 bi se naslo na drugom nivou vlasti, radeci potpuno isti posao u u istim agencijama i institucijama, samo prebacenim na opstinu ili federaciju.Canton wrote:
evo recimo na vladu, zavode, agencije i uprave ZDK godisnje trosi 24 miliona KM i radi se o nekih 459 zaposlenih
budzet kantona je 270miliona KM
Dakle ovo je bez direkcije cesta, obrazovanja i sudstva.
Jebiga, ako se nece ukinuti nista od njih, a svi znamo da nece, onda bi ukinuli samo zakonodavnu i dio izvrsne vlasti, tj. nekoliko miliona godisnje. A siguran sam da bi se i oni negdje uhljebili po partijskoj duznosti, samo da se oslobodi malo mjesta.
Ne postoji sto bi se reklo "silver bullet" za kresanje administracije, ustede se mogu praviti, ali ne vjerujem da se radi o stotinama miliona. Uostalom, da je bilo volje, ustede bi se pravile i u postojecem sistemu, i to uz dosta manje politickig blokada. A nisu. Zasto se onda zajebavati s nekakvom reformom ako nismo ni pokusali 10 puta jednostavniju opciju?
Neka skresu 5-10% potrosnje na kantonima ako su frajeri, pa neka se onda igraju crtanja karti i nek te izmjene ustede jos toliko.
- p206
#68 Re: Preustroj Federacije BiH
Ne znam kako vam to izgleda u Mostaru kad pričate sa nekim iz Sarajeva npr., možda nekad izgledamo nezainteresovani jer smo se i sami zabavili oko svoje muke(preživljavanja i truhlih političara), ali sumnjam da bi iko normalan u Sarajevu tek tako gledao i potpisao da Mostar bude nekakav stolni grad. Postoji ta povezanost, ako ništa bar smo svi kao osnovci bili na prvom izletu u Mostaru, mislim na mlađe generacije. Recimo Zenica je bliža, ili Goražde ali ne vidim neku povezanost kao sa Mostarom. Ja barem nisam sreo nikog ko mi je rekao da mu je bilo ružno u Mostaru, uglavnom kažu da je lijep grad.palermo wrote:Pa to je jasno, ali pokušaj upratiti postove koji se tiču Mostara i hercegovine,čak i onih patriotski raspoloženi (aka udrich) sasvim jednostavno kažu, jebi ga...šta'š.....
-
bjelave
#69 Re: Preustroj Federacije BiH
Pola Sarajlija su porijeklom Mostarci ili barem Hercegovci. Palermo, ne treba klonuti duhom iako razumijem o cemu govoris, i sramote me lapsusa koji sam napravio neku vecer (ti znas o cemo govorim). Ne smije niko otpisati Mostar.p206 wrote:Ne znam kako vam to izgleda u Mostaru kad pričate sa nekim iz Sarajeva npr., možda nekad izgledamo nezainteresovani jer smo se i sami zabavili oko svoje muke(preživljavanja i truhlih političara), ali sumnjam da bi iko normalan u Sarajevu tek tako gledao i potpisao da Mostar bude nekakav stolni grad. Postoji ta povezanost, ako ništa bar smo svi kao osnovci bili na prvom izletu u Mostaru, mislim na mlađe generacije. Recimo Zenica je bliža, ili Goražde ali ne vidim neku povezanost kao sa Mostarom. Ja barem nisam sreo nikog ko mi je rekao da mu je bilo ružno u Mostaru, uglavnom kažu da je lijep grad.palermo wrote:Pa to je jasno, ali pokušaj upratiti postove koji se tiču Mostara i hercegovine,čak i onih patriotski raspoloženi (aka udrich) sasvim jednostavno kažu, jebi ga...šta'š.....
- Shahab
#70 Re: Preustroj Federacije BiH
Ti si izgubljen u vremenu i prostoru..Upravo je u toku udruženi srpskohrvatski poduhvat, potpomognut sumanutim i prolupalim Lagumdžijom, okruživanja i satjerivanja muslimana u rezervat, u balkansku verziju Gaze, a ti si rezigniran "besmislenim nacionalizmom u kojem..bojiš se nema pobjednika"...cyprus wrote:Ja mislim da je žalosno to što se situacija oko Mostara uopšte smatra bitkom... I sve dok je tako, bojim se da u njoj neće moći biti pobjednika... samo gubitnici...
- antimobbing
- Location: Gdje je percepcija Dženeta za 2% Koruptokracije, Džehenem za 98% BiH populacije.
#71 Re: Preustroj Federacije BiH
Bošnjaci su bili i u gorim situacijama nego što je sada pa su uspješno vodili bitke. Međutim, u ovom momentu Bošnjacima NAJVEĆI problem predstavljaju vođe KONOBARI sa lažnim diplomama magistra koji uopće nemaju INTELEKTA da se ovome suprotstave. Jednostavno, nisu redovno prošli obrazovni proces i sada nemaju INTELEKTUALNOG kapaciteta. Mada, imaju diplomu to je samo mrtvo slovo na papiru njihovo znanje, pamet i intelekt je na nivou zanatlije, trgovca, konobara …Shahab wrote:Ti si izgubljen u vremenu i prostoru..Upravo je u toku udruženi srpskohrvatski poduhvat, potpomognut sumanutim i prolupalim Lagumdžijom, okruživanja i satjerivanja muslimana u rezervat, u balkansku verziju Gaze, a ti si rezigniran "besmislenim nacionalizmom u kojem..bojiš se nema pobjednika"...cyprus wrote:Ja mislim da je žalosno to što se situacija oko Mostara uopšte smatra bitkom... I sve dok je tako, bojim se da u njoj neće moći biti pobjednika... samo gubitnici...![]()
![]()
Evo, ko danas vodi državu i Bošnjake.

Ukoliko postanemo Gaza, to će biti glavni uzrok!
- madner
#72 Re: Preustroj Federacije BiH
Ja samo je jedna stvar ako se ukinu svi kantoni a drugi ako ostane 6 
- cyprus
#73 Re: Preustroj Federacije BiH
Možda i jest bitka, ali kažem u njoj ne može biti pobjednika... Jedine dvije opcije su: harmonziacija odnosa i nastavak antagonizama... A dok je bitka, nema harmonizacije odnosa... Sa nastavkom antagonizama svi normalni ljudi u ovoj državi su gubitnici, bez obzira na položaj ovog ili onog naroda...heckler wrote:Ova izjava me podsjeca na Alijinu "Za rat je potrebno dvoje". Skoro 20 godina se na glavu nasadjuju i na sve moguce i nemoguce nacine pokusavaju zatrati Bosnjake tamo i sta sad covjek treba da kaze? Nije bitka? Sta je?cyprus wrote:Ja mislim da je žalosno to što se situacija oko Mostara uopšte smatra bitkom... I sve dok je tako, bojim se da u njoj neće moći biti pobjednika... samo gubitnici...
Last edited by cyprus on 20/11/2012 09:43, edited 1 time in total.
- cyprus
#74 Re: Preustroj Federacije BiH
Iskreno nisam siguran ni da se lijeva strana Mostara ubila dokazivajući da je za suživot... Naravno, sigurno je da oni mogu naći i mnoge manje ili više opravdane razloge za to, ali bojim se da ovdje nije pitanje borbe o suživotu... Svi kažu: suživot može, ali da mi odlučujemo...Skijaš wrote:Bitkom to prave oni koji bi da od potencijalne oaze suživota i tolerancije, prave "stolni".cyprus wrote:Ja mislim da je žalosno to što se situacija oko Mostara uopšte smatra bitkom... I sve dok je tako, bojim se da u njoj neće moći biti pobjednika... samo gubitnici...
- cyprus
#75 Re: Preustroj Federacije BiH
Ništa se ja ne brinem, MIT će doć i spasit nas...Shahab wrote:Ti si izgubljen u vremenu i prostoru..Upravo je u toku udruženi srpskohrvatski poduhvat, potpomognut sumanutim i prolupalim Lagumdžijom, okruživanja i satjerivanja muslimana u rezervat, u balkansku verziju Gaze, a ti si rezigniran "besmislenim nacionalizmom u kojem..bojiš se nema pobjednika"...cyprus wrote:Ja mislim da je žalosno to što se situacija oko Mostara uopšte smatra bitkom... I sve dok je tako, bojim se da u njoj neće moći biti pobjednika... samo gubitnici...![]()
![]()