Samsung S3 ili Nokia Lumia 920

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Maystor

#51 Re: Samsung S3 ili Nokia Lumia 920

Post by Maystor »

Chuckie wrote:
Maystor wrote: Hajd ne provaljuj se, čuj android šteka na S3 :lol:
Radio je perfektno od prvog dana, a sa novim updateom (project butter) fluidnost animacija je dodatno usavršena.

:zoka: @1:22 Kakav je ovo puter? :shock: XDA forumi su pretrpani sličnim problemima, trebaš li linkove? Izgleda samo bosancima na klixu ne laga S3.
Maystor wrote: Gdje si ti učio anatomiju ljudskog oka, pa nam tvrdiš da se 441 ppi ne može razlikovati od 300 ppi? Može, itekako.
Ni za tebe, lijeka nema. :(
Ovaj video je jednako debilan kao i tvoje poznavanje smartphone-a. I laik može vidjeti da je S3 bio pretrpan otvorenim programima (pun notification bar). Pročitaj malo komentare na taj video, i ne prosipaj se više:
I challenge this uploader to properly redo this test. WITH ONLY ONE APP RUNNING ON ANDROID, JUST LIKE THE IPHONE. Why are you running several apps running on the S3 in the background to do this test? Are you an idiot? No shit there's lag Sherlock, you got a billion apps multitasking you idiot. Close the apps properly by using the back button. Why are you using the home button????
---------------------------------------
O ekranu HTC-a pročitaj ovo:
The screen is nothing short of amazing. The lighting in the event room isn't perfect, but we're impressed by what we're seeing. The One X screen was one of the best we've seen, but this one is even better. And it's not just the pixel count (though that certainly helps a great deal) - the new Super LCD3 tech seems to provide even nicer colors.
http://www.gsmarena.com/htc_droid_dna-review-849p2.php
Chuckie

#52 Re: Samsung S3 ili Nokia Lumia 920

Post by Chuckie »

Maystor wrote:Ovaj video je jednako debilan kao i tvoje poznavanje smartphone-a. I laik može vidjeti da je S3 bio pretrpan otvorenim programima (pun notification bar).
No shit Sherlock? Znači dok ga ne natrpamo ne šteka, kad se nabaci koji program šteka? Krasno za telefon od milju maraka, pa tako radi i Galaxy Ace od 2 stoje. :-? Da nastavim sa linkovima sa XDA i Android central? :cry:
Maystor wrote: O ekranu HTC-a pročitaj ovo:
The screen is nothing short of amazing. The lighting in the event room isn't perfect, but we're impressed by what we're seeing. The One X screen was one of the best we've seen, but this one is even better. And it's not just the pixel count (though that certainly helps a great deal) - the new Super LCD3 tech seems to provide even nicer colors.
Maystor wrote: Gdje si ti učio anatomiju ljudskog oka, pa nam tvrdiš da se 441 ppi ne može razlikovati od 300 ppi? Može, itekako.
Jes ti okulista, možda?

"It has been observed that the unaided human eye can generally not differentiate detail beyond 300 PPI"

http://en.wikipedia.org/wiki/Pixel_density

Wtf? :run:
Maystor

#53 Re: Samsung S3 ili Nokia Lumia 920

Post by Maystor »

Chuckie wrote:
Maystor wrote:Ovaj video je jednako debilan kao i tvoje poznavanje smartphone-a. I laik može vidjeti da je S3 bio pretrpan otvorenim programima (pun notification bar).
No shit Sherlock? Znači dok ga ne natrpamo ne šteka, kad se nabaci koji program šteka? :-? Da nastavim sa linkovima sa XDA i Android central? :cry:

"It has been observed that the unaided human eye can generally not differentiate detail beyond 300 PPI"

Ako je tebi OK porediti dva mobitela, jedan neopterećen, a drugi s desetak aplikacija u backgroundu, onda ja stvarno nemam namjeru gubiti vrijeme na raspravu s tobom.
Na svaki tvoj link, ja ti mogu naći dva s kontraprimjerom, pa koja je svrha?
O anatomiji oka pojma nemaš (wikipedia ti referenca), a ja ti kažem da se golim okom može vidjeti razlika između 300 i 440 ppi (nacrtaj kosu liniju crne boje na bijeloj pozadini ekrana sa 300 ppi i jasno ćeš vidjeti o čemu ti pričam).
Nego, hajd ti sa Qlerom u onih 2,4 posto windows korisnika kojima je 512 mega RAM-a i 1 GHz single core - overkill, a ja ću na drugu stranu.
Chuckie

#54 Re: Samsung S3 ili Nokia Lumia 920

Post by Chuckie »

Maystor wrote: O anatomiji oka pojma nemaš (wikipedia ti referenca), a ja ti kažem da se golim okom može vidjeti razlika između 300 i 440 ppi.
Čekaj, jesi li specijalizirao anatomiju oka na medicini, ako jesi, skidam kapu i neću više progovoriti.
Last edited by Chuckie on 18/11/2012 23:09, edited 1 time in total.
klixo

#55 Re: Samsung S3 ili Nokia Lumia 920

Post by klixo »

vukojebina wrote:ma nokija je postala smijesan telefon...
Slazem se.Nikad je ne bih uzeo pored HTC ili Iphona(pricam o skupljim modelima).Ali brate mili onaj samsung kad uzmes u ruku k'o da si uzeo plasticnu casu. Losa zavrsna obrad skroz.Mislim da bih davno zavrsio u smecu kod mene.Kod 2 prijatelja sam vido napuklo staklo.Sta je HTC kod mene sve prezivio ne bi prezivjela 3 samsunga.Da S3 ima najbolje performanse istina je.
vukojebina

#56 Re: Samsung S3 ili Nokia Lumia 920

Post by vukojebina »

a samsung je samo s3 ili sta?? kod mene je samsung galaxy nexus i po kvaliteti izrade jede za dorucak i htc-ove i nokije i ajfoune...itd...
Chuckie

#57 Re: Samsung S3 ili Nokia Lumia 920

Post by Chuckie »

vukojebina wrote:a samsung je samo s3 ili sta?? kod mene je samsung galaxy nexus i po kvaliteti izrade jede za dorucak i htc-ove i nokije i ajfoune...itd...
:D
klixo

#58 Re: Samsung S3 ili Nokia Lumia 920

Post by klixo »

vukojebina wrote:a samsung je samo s3 ili sta?? kod mene je samsung galaxy nexus i po kvaliteti izrade jede za dorucak i htc-ove i nokije i ajfoune...itd...
s2 i s3. Sa ostalima se nisam susretao.

Nexus... Svaki cigo hvali svog konja. :)
LeonardoAC

#59 Re: Samsung S3 ili Nokia Lumia 920

Post by LeonardoAC »

Mogao bih se zakleti da su ove rasprave oko lagova i "fluidnosti" ovog ili onog operativnog sistema, te ovi nekakvih youtube klipovi koji to sve testiraju dobro osmišljena i plaćena kampanja za oba telefona. Svako ko kaže da neki od ovih tel. šteka je debil. Živjeli.
vukojebina

#60 Re: Samsung S3 ili Nokia Lumia 920

Post by vukojebina »

klixo wrote:

e pa kralju kad ga budes drzo u rukama skontat ces da je cigo bio upravu...
Maystor

#61 Re: Samsung S3 ili Nokia Lumia 920

Post by Maystor »

Chuckie wrote:
Maystor wrote: O anatomiji oka pojma nemaš (wikipedia ti referenca), a ja ti kažem da se golim okom može vidjeti razlika između 300 i 440 ppi.
Čekaj, jesi li specijalizirao anatomiju oka na medicini, ako jesi, skidam kapu i neću više progovoriti.
Pričaš o ekranu kojeg očima nisi vidio i na osnovu znanja iz wikipedie tvrdiš da nema nikakve razlike :-)
Uskoro ćeš pročitati brojne testove koji kažu da ima razlike, itekako (a jedan preview sa gsmarene sam ti već naveo), a kada jednog dana i sam budeš u prilici da uzmeš takav telefon u ruku - vidjećeš.
A oftalmolog, ipak nisam :shock:
nermin.padez

#62 Re: Samsung S3 ili Nokia Lumia 920

Post by nermin.padez »

Kad sam cuo da na WP i 7 i 8 nema neki osnovnih stavri kao notification bar, da moras izaci iz aplikacije, da vidis koliko je sati, *ebes to onda, koliko god bili ultra mega giga oklopi, kamere...itd :D

A ovo za piksele u pravu su ljudi koji govore da se ne primjeti na ovako malim ekranima!

Na racunaru ne primjetis razliku u kvaliteti npr. izmedju slike rezolucije 1200*800 i 1000*600 (istih dimenzija), a ne na telefonu od 4"
inSighT
Vozim: na guranje

#63 Re: Samsung S3 ili Nokia Lumia 920

Post by inSighT »

Chuckie wrote:
No shit Sherlock? Znači dok ga ne natrpamo ne šteka, kad se nabaci koji program šteka? Krasno za telefon od milju maraka, pa tako radi i Galaxy Ace od 2 stoje. :-? Da nastavim sa linkovima sa XDA i Android central? :cry:
Jes ti okulista, možda?

Pričaj mi kako tvoj IP radi sa dva pokrenuta app-a U ISTO VRIJEME....NIKAKO...a stvarno ne želiš da spominješ novac i cijene uređaja, pogotovu kada hvališ IP i porediš SA BILO KOJIM DRUGI FONTELOM, jer tu SIGURNO gubiš i to znaš!

PS. Nije ovdje gore samo instalirano mali milion app-ova, već je koliko vidim pokrenut i Facebook i Boga pitaj koliko još app-ova pored njega u pozadini radi, a pošto je s3 dovoljno moćan da izlista pofin notification bar svih app-ova koji su pokrenuti a samo bi vidio koliko bi očiti apple fanboy sa gornjeg klipa scrollao prema dolje kada bi spustio spomenuti notification bar ili držao home tipku koju sec. ili pokazao zauzeće memorije uređaja!
klixo wrote:

Da si rekao S (I9000) - uredu, pa i za S3 - uredu, plastika, ali kako isto možeš reći za S2??? Baš je on najkvalitetnije izrađen od čitave Galaxy S serije!

PS2. Koliko ja znam, čojk je uzeo fon (nebitno koji), tako da bi najbolje bilo da neko zamandali ovu temu dok ne preraste u još jednu "smartphone diskusije", a koju već imamo! :mrgreen:
nermin.padez

#64 Re: Samsung S3 ili Nokia Lumia 920

Post by nermin.padez »

inSighT wrote:
Pričaj mi kako tvoj IP radi sa dva pokrenuta app-a U ISTO VRIJEME....NIKAKO...

Da si rekao S (I9000) - uredu, pa i za S3 - uredu, plastika, ali kako isto možeš reći za S2??? Baš je on najkvalitetnije izrađen od čitave Galaxy S serije!
Može li se na iP slušati muzika (internet radio) i surfati u isto vrijeme!? Ili recimo, minimiziratii aplikaciju na "home" dugme, pokrenuti posle 5 minuta i nastaviti gdje si stao!? Ovo nisam skontao, pa me zanima, nisam ni provjeravao!

Sta imas protiv I9000. Kultni telefon :) Nista losije napravljen nego SGS2. Sve u 5 deka. Ekran kod SGS3 je ko malo ispupcen, nije to to, ne stiti ga ram, kao na SGS1 i SGS2 gdje je mnogo ojacaniji!
SA 071

#65 Re: Samsung S3 ili Nokia Lumia 920

Post by SA 071 »

Maystor wrote:
SA 071 wrote:
Inace S3 je odlican telefon, bez dileme. Uz sve prednosti i mane Androida, on je sigurno medju najboljim telefonima na trzistu. Ali kada govorimo i poredimo kvalitet telefona kao telefona, reci da se Lumia920 ne moze porediti sa S3 ili iPhone5 je nepromisljeno. Jer Lumia ima sve sto imaju i S3 i iPhone5, a oni nemaju bas sve sto ima Lumia. Uz to Nokia ide agresivno sa cijenama pa za manje para nudi vise kako bi vratila ugled koji ima i zastupljenost na trzistu. Sada je za Nokiu i WP najbitnije da sto vise ljudi dodje u dodir sa njihovim novim stvarima. A onda ce se stvari same od sebe odigrati... ;-)

Kao sto se Nokia za godinu i po strmoglavila gotovo slobodnim padom, tako isto moze i skociti. Treba biti strpljiv pa vidjeti sta ce vrijeme donijeti. Iduce godine u ovo doba mozda budemo pricali kako je Samsung ili Apple izgubio znatan dio trzista... :)
Očigledno je da ti je čitanje recenzija jedini izvor informacija :roll:
Da si bar razumio recenzije koje si pročitao shvatio bi da je WP8 još uvijek inferioran u odnosu na androida i iOS, i da još uvijek ima ozbiljne nedostatke, iako jeste korak naprijed u odnosu na prethodnu verziju. Lumia 920 nije usporediva sa S3 iz više razloga. Iako je izašla pola godine kasnije od S3, hardware telefona (dual core scorpion i adreno serije 2 grafika) zaostaje čitavu generaciju za S3 (a pogotovo za iPhone 5). Lumia još nije ni došla u prodavnice u punom obimu, a već izlaze androidi sa full hd ekranima, cortex A15 procesorima i da ne nabrajam dalje.
Kamera na 920 jeste dobra, ali nije to ona kamera sa N8 ili 808 (fizički ne bi mogla stati), tako da ni razlika u odnosu na S3 i iPhone 5 nije takva kakvom je predstavljate.
Angry Birds za Android i iPhone je oduvijek bila naprednija verzija nego za WP, tako da ne znam o kakvoj ekskluzivnosti je riječ. Porediti windows market sa androidovim je nebuloza, a to što je android otvoren OS nema veze sa politikom provjere aplikacija na marketu. Šta će biti u budućnosti ne znam, ali kad je Nokia u pitanju mislim da će propasti (osim ako pod hitno ne otjeraju Elopa i raskinu saradnju sa Microsoftom).
S3 ima predimenzioniran procesor koji i ne koristi sav svoj potencijal jer nema za sta da ga koristi. Jos nema aplikacija za koje je neophodan procesor sa 4 jezgre. I inace S3 je samo nabildana verzija S2. Kakvu su inovaciju ili novitete stavili na S3 a sto nema na S2? Ne govorim o OS vec o telefonu. Umjesto 2 sad su 4 jezgra, umjesto 4,3 sad je 4,8 inca displej, memorija veca itd. Sve je samo nabildano, iako je i ono prije bilo u potpunosti dovoljno... Nema bolje kamere (naprotiv ista je), nema nove vrste displeja koji je bitno razlicit od ranijeg, nema wireless punjenja ili nesto novo sto nije bilo na S2.

Ekran kod L920 je posebno osjetljiv na dodir pa su ga na prezentaciji koristili sa navucenim rukavicama i nista nije stopalo. Uz Nokia Clear Black, visoku gustinu pixela, Gorillu ne mislim da je Samsungov displej bolji. Svaki od njih ima svoje prednosti u nekim segmentima.

Kamera je kod L920 bolja nego kod N8, a i N8 koji je izasao prije vise od 2 godine ima bolju kameru i od S3 i od iPhone5.

Markete nisam poredio, ali sam poentirao da od 50 najtrazenijih app na iOS i Android marketu, WP market vec ima 46 tih app. Sto znaci da su glavne app tu, a brzina punjenja marketa kvalitetnim app je trenutno na strani WP.

I da, citam recenzije koje su mi relevantnije od znanja zagrizenih "fanova" pojedinih OS. Ne samo sa gsmarene koja ipak malo kasni i sa kvalitetnim recenzijama (nema jos prave recenzije za L920)...

Sutra kada bi Nokia pocela stavljati Android na svoje telefone, za godinu dana bi vjerovatno bila prvi proizvodjac Androida. To dovoljno govori o kvalitetu telefona pojedinih proizvodjaca.
Last edited by SA 071 on 19/11/2012 00:39, edited 1 time in total.
awaken

#66 Re: Samsung S3 ili Nokia Lumia 920

Post by awaken »

.
Last edited by awaken on 04/01/2013 00:44, edited 1 time in total.
SA 071

#67 Re: Samsung S3 ili Nokia Lumia 920

Post by SA 071 »

I jos da napomenem na Phoneareni koja je naklonjena Androidu i Apple-u je recimo S3 dobio ocjenu 9,3 (od ostalih 8,9), iPhone 5 ocjenu 9 (od ostalih 8 ), Lumia 920 ocjenu 9 (od ostalih 9,7).
Chuckie

#68 Re: Samsung S3 ili Nokia Lumia 920

Post by Chuckie »

nermin.padez wrote:
Može li se na iP slušati muzika (internet radio) i surfati u isto vrijeme!? Ili recimo, minimiziratii aplikaciju na "home" dugme, pokrenuti posle 5 minuta i nastaviti gdje si stao!? Ovo nisam skontao, pa me zanima, nisam ni provjeravao!
Naravno da moze. Mjuzu slusam gotovo uvijek dok surfam il tandrcem tapatalk, bilo da svira Groove2 ili TuneIn radio. Na pritisak home dugmeta aplikacija se ne gasi vec pauzira i smjesta u switcher koji podizes dvostrukim klikom (ili swipeom sa dna ekrana kao na N9 ako imas jailbreak i Zephyr tweak) na home i nastavljas gdje si stao.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Qler

#69 Re: Samsung S3 ili Nokia Lumia 920

Post by Qler »

opet nokia i swipe :) ljudi ona n9 je najveca fula jer nisu nastavili tim putem. Odlican telefon. Sto se tice kamere i s3, smijesna je pored n920, n8, a o 808 ne bih da se ko ne uvrijedi :)

sto se tice onog multitaskinga, opet symbian dere guzove svima, meego symbianu :) a wp ima neki pokusaj multitaskinga, iphone malo jaci od njega...

Sto se marketa tice, sto neko rece od 50 najtrazenijih 46 je vec tu, to sto nema app koju je hamin mali naptavio da prati raspored kupanja komsinice da moze da je smeki, nije relevantno :)
agent_zero

#70 Re: Samsung S3 ili Nokia Lumia 920

Post by agent_zero »

I po meni si napravio dobar izbor :thumbup:

Samo mi reci gdje si kupio i koliko love?
Frutek

#71 Re: Samsung S3 ili Nokia Lumia 920

Post by Frutek »

Primjetio sam da je baterija pravo loša na 820 Lumia. Ne znam može li 24h izdržat a nije da je nešto koristim sad toliko pretjerano. Je li to normalno? :-)
agent_zero wrote:I po meni si napravio dobar izbor :thumbup:
Samo mi reci gdje si kupio i koliko love?
Hvala, a kupio sam je u Nokia prodavnici u inostranstvu, koštala je 750 KM.
Quaresma

#72 Re: Samsung S3 ili Nokia Lumia 920

Post by Quaresma »

ja svaku noc moram puniti telefon :-D
Frutek

#73 Re: Samsung S3 ili Nokia Lumia 920

Post by Frutek »

Nokia sad prodaje wireless punjače za 820 i 920, nije ni čudo, moraćemo ih nosat sa sobom pa u po dana, dok sjedneš negdje na kafu, pustiš na stolu da se puni :lol:
nermin.padez

#74 Re: Samsung S3 ili Nokia Lumia 920

Post by nermin.padez »

Frutek wrote:Nokia sad prodaje wireless punjače za 820 i 920, nije ni čudo, moraćemo ih nosat sa sobom pa u po dana, dok sjedneš negdje na kafu, pustiš na stolu da se puni :lol:
Na koji fazon rade ti Wireless punjaci. Nisam upoznat :-)
Qler

#75 Re: Samsung S3 ili Nokia Lumia 920

Post by Qler »

Ja punim svaka dva dana a wi-fi se ne gasi, bt je cesto upaljen, kad vozim, slikam puno...

a wireless punjenje, ma samo ga stavis na taj "punjac" i on se puni. Imas kao jastucic, kao podloga za mis...
Post Reply