Maystor wrote:SA 071 wrote:
Inace S3 je odlican telefon, bez dileme. Uz sve prednosti i mane Androida, on je sigurno medju najboljim telefonima na trzistu. Ali kada govorimo i poredimo kvalitet telefona kao telefona, reci da se Lumia920 ne moze porediti sa S3 ili iPhone5 je nepromisljeno. Jer Lumia ima sve sto imaju i S3 i iPhone5, a oni nemaju bas sve sto ima Lumia. Uz to Nokia ide agresivno sa cijenama pa za manje para nudi vise kako bi vratila ugled koji ima i zastupljenost na trzistu. Sada je za Nokiu i WP najbitnije da sto vise ljudi dodje u dodir sa njihovim novim stvarima. A onda ce se stvari same od sebe odigrati...
Kao sto se Nokia za godinu i po strmoglavila gotovo slobodnim padom, tako isto moze i skociti. Treba biti strpljiv pa vidjeti sta ce vrijeme donijeti. Iduce godine u ovo doba mozda budemo pricali kako je Samsung ili Apple izgubio znatan dio trzista...

Očigledno je da ti je čitanje recenzija jedini izvor informacija
Da si bar razumio recenzije koje si pročitao shvatio bi da je WP8 još uvijek inferioran u odnosu na androida i iOS, i da još uvijek ima ozbiljne nedostatke, iako jeste korak naprijed u odnosu na prethodnu verziju. Lumia 920 nije usporediva sa S3 iz više razloga.
Iako je izašla pola godine kasnije od S3, hardware telefona (dual core scorpion i adreno serije 2 grafika) zaostaje čitavu generaciju za S3 (a pogotovo za iPhone 5). Lumia još nije ni došla u prodavnice u punom obimu, a već izlaze androidi sa
full hd ekranima, cortex A15 procesorima i da ne nabrajam dalje.
Kamera na 920 jeste dobra, ali nije to ona kamera sa N8 ili 808 (fizički ne bi mogla stati), tako da ni razlika u odnosu na S3 i iPhone 5 nije takva kakvom je predstavljate.
Angry Birds za Android i iPhone je oduvijek bila naprednija verzija nego za WP, tako da ne znam o kakvoj ekskluzivnosti je riječ. Porediti windows market sa androidovim je nebuloza, a to što je android otvoren OS nema veze sa politikom provjere aplikacija na marketu. Šta će biti u budućnosti ne znam, ali kad je Nokia u pitanju mislim da će propasti (osim ako pod hitno ne otjeraju Elopa i raskinu saradnju sa Microsoftom).
S3 ima predimenzioniran procesor koji i ne koristi sav svoj potencijal jer nema za sta da ga koristi. Jos nema aplikacija za koje je neophodan procesor sa 4 jezgre. I inace S3 je samo nabildana verzija S2. Kakvu su inovaciju ili novitete stavili na S3 a sto nema na S2? Ne govorim o OS vec o telefonu. Umjesto 2 sad su 4 jezgra, umjesto 4,3 sad je 4,8 inca displej, memorija veca itd. Sve je samo nabildano, iako je i ono prije bilo u potpunosti dovoljno... Nema bolje kamere (naprotiv ista je), nema nove vrste displeja koji je bitno razlicit od ranijeg, nema wireless punjenja ili nesto novo sto nije bilo na S2.
Ekran kod L920 je posebno osjetljiv na dodir pa su ga na prezentaciji koristili sa navucenim rukavicama i nista nije stopalo. Uz Nokia Clear Black, visoku gustinu pixela, Gorillu ne mislim da je Samsungov displej bolji. Svaki od njih ima svoje prednosti u nekim segmentima.
Kamera je kod L920 bolja nego kod N8, a i N8 koji je izasao prije vise od 2 godine ima bolju kameru i od S3 i od iPhone5.
Markete nisam poredio, ali sam poentirao da od 50 najtrazenijih app na iOS i Android marketu, WP market vec ima 46 tih app. Sto znaci da su glavne app tu, a brzina punjenja marketa kvalitetnim app je trenutno na strani WP.
I da, citam recenzije koje su mi relevantnije od znanja zagrizenih "fanova" pojedinih OS. Ne samo sa gsmarene koja ipak malo kasni i sa kvalitetnim recenzijama (nema jos prave recenzije za L920)...
Sutra kada bi Nokia pocela stavljati Android na svoje telefone, za godinu dana bi vjerovatno bila prvi proizvodjac Androida. To dovoljno govori o kvalitetu telefona pojedinih proizvodjaca.