Kako ste se navikli na dijasporu?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
hrle1976

#51 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by hrle1976 »

Haj_Halve wrote:
iamia wrote:bas zato sto u BiH ekonomija nije sagledavana po broju kredita za kucu, ova ekonomija stoji puno bolje nego je prikazana u knjigama.

ja govorim da je ekonomska slika zapada izvrnuta, i ne moze se porediti sa BiH.
jer mi imamo ovdje apsolutno drugaciju ekonomiju nego u americi i evropi.

u njemackoj ko ima kucu otplacenu taj mora de se preziva " von burg"..
ovdje u bosni svaki zemo ima kucu otplacenu.
Izvrnuta slika ili ne, ona ja takva a ako neko hoce da sebi pravi kucu na zapadu, to je malo skuplje.

Naravno da je apsurdno je porediti ekonomski sistem BiH sa zapadom i ko zna sta ce biti sa tradicijom gradnje sopstvene kuce kada zapadni sistem dole pusti duboke korijene.

U vezi ekonomskih indikatora - sto vise zajama za kuce, to je bolje ekonmsko stanje.

Koja ekonomija stoji bolje u knjigama? Izvini, nisam shvatio sta zelis reci?
sto iamia rece von Burg ... taj zapadni sistem oko kuce nepije vise vode on sam tone.. u ceskoj su pokusali da sprovedu isto i nije upalilo... jer nece niko da kupuje nesto sto sam moze da napravi.
Haj_Halve

#52 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by Haj_Halve »

Glup je tvoj komentar o kreditima i pastetama.

Ako ces objasniti sta si htio reci/koji ti je argument bio (mislim o tome kako je situacija u Bih bokja nego sto se predstavlja) onda ti mogu odgovoriti.

Jer mi je nebulozno opravdavati situaciju u BiH i porediti je sa zapadnim zemljama.A nekulturno ismijavanje nekoga ko ima kredit na kucu. Kao sto rekoh, to je proizvod danasnjeg zdravog drustva u BiH. Radije bih placao kredit na 100 godina nego zivjeo tamo gdje je otvorvna svakodnevnica.
Last edited by Haj_Halve on 16/01/2013 13:37, edited 1 time in total.
Haj_Halve

#53 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by Haj_Halve »

hrle,

Sam napraviti kucu je ogrmona i vrlo skupa stvar. Mozda to moze u nekim zemljama, ali barem u Evropi ne ide tako lako, niti tako jeftino.

Ne tone taj sistem, sto vise on je sve jaci. Najskuplja stvar ovdje je izgraditi svoju kucu. Ispod toga na rang ljestvici je kupovina kuce na kredit. Pa onda iznajmljivanje (cega je ovdje sve vise i vise). Pa onda socijalno stanovanje, tzv. council housing.
žuti

#54 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by žuti »

strongman wrote:ja nikako ne mogu da se naviknem na Bosnu...ovaj seljacizam , nedostatak neke perspektive i besparica me ubise...svaki dan placem... :-D
Heheheeh
hrle1976

#55 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by hrle1976 »

Haj_Halve wrote:hrle,

Sam napraviti kucu je ogrmona i vrlo skupa stvar. Mozda to moze u nekim zemljama, ali barem u Evropi ne ide tako lako, niti tako jeftino.

Ne tone taj sistem, sto vise on je sve jaci. Najskuplja stvar ovdje je izgraditi svoju kucu. Ispod toga na rang ljestvici je kupovina kuce na kredit. Pa onda iznajmljivanje (cega je ovdje sve vise i vise). Pa onda socijalno stanovanje, tzv. council housing.
Izgraditi kucu nije problem samo trebas znati kako sistem pemuntat... to iznajmljivanje ce potopit sistem, jer sve vise i vise ljudi to cini ali kako daj 60% cijene legalno 40% mi na crno drzava ubire minimale obicni smrtnici maksimale - kad ljek protiv necega postane sam svoj otrov ;-) Ili kao sto je u Slovenij sporveden takav sistem pa je 90% iznajmljivanja na crno... i drzava nemoze nista da ucini protiv tog jer nemozes tolku masu osuditi a da se ne postave neka druga skakljiva pitanja. Pada sistem ko anker kroz vodu.
iamia

#56 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by iamia »

otplativas kucu 30 godina.
neka je najpovoljniji kredit 4.5%, opet je veci od inflacije.
znaci, otplativas kucu 30 godina,, i kad je otplatis drzava ti rokne takav porez da ti usi zacrvene.
ne racunajui da ta kuca poslije 30 godina izgleda porusrusena.
sve se mora mjenjati od krova do kuhinje..
i na kraju shvatis da su te izvleslali. ali tad je vec kasno. samo ruke u dzep..
hrle1976

#57 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by hrle1976 »

iamia wrote:otplativas kucu 30 godina.
znaci, otplativas kucu 30 godina,, i kad je otplatis drzava ti rokne takav porez da ti usi zacrvene.
i na kraju shvatis da su te izvleslali. ali tad je vec kasno. samo ruke u dzep..

Zaboravio si dodatne toskove u periodu od kupovine do isplate npr.

Osiguranje kuce pa kad ti dva puta godisnje dodje racun :-) porez na zemlju, jer i ako si kupio kucu nisi kupio zemlju to je najam koji placas kroz porez :-) :-) otpadne vode i ostala gov'narija vako kad kazem :-) :-) :-) osiguranje kredita :lol: :lol:

A da nepicam oko troska dok kupis kucu i ugovor sklopis cca. 7-10% od vrijednosti kredita.

Zato ja svima savjetujem da se drze moje metode tj. kupite olupinu i kazete hocu da je renoviram ali pretvorim u obicnu vikendicu... i skroz je ono napravite (od drveta ako treba) ala supljo ko kakvu salu (sa dvi prostorije sto od 60m2 sto bi se reklo) dodje komisija i procjeni ... pustite malo vremena a onda fino iznutra sebi napavite kucu po zelji ono svana je samo bila opticka varka...
jefferson

#58 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by jefferson »

hrle1976 wrote:

Osiguranje kuce pa kad ti dva puta godisnje dodje racun :-) porez na zemlju, jer i ako si kupio kucu nisi kupio zemlju to je najam koji placas kroz porez :-) :-) otpadne vode i ostala gov'narija vako kad kazem :-) :-) :-) osiguranje kredita :lol: :lol:

A da nepicam oko troska dok kupis kucu i ugovor sklopis cca. 7-10% od vrijednosti kredita.

Zato ja svima savjetujem da se drze moje metode tj. kupite olupinu i kazete hocu da je renoviram ali pretvorim u obicnu vikendicu... i skroz je ono napravite (od drveta ako treba) ala supljo ko kakvu salu (sa dvi prostorije sto od 60m2 sto bi se reklo) dodje komisija i procjeni ... pustite malo vremena a onda fino iznutra sebi napavite kucu po zelji ono svana je samo bila opticka varka...
Ko kaze da ces otplacivati kucu 30g?
Brdo naroda kuce kupi i proda kada vrijednost poraste.
U americi je to pravilo. Desi se pad vrijednosti, ali ta vrijednost opet pocne rasti kad tad.
Ja fakat jos nisam upoznao nikog ko je u istoj kuci 30 godina i otplatio je. Obicno se zbog poslova mjenjaju gradovi, pa s ekuce prodaju, pa se od povecane vrijednosti taj kes dadne ka depozitu.
U SAD konkretno sad je vrijeme za kupovinu. Vrlo brzo ce vrijednost skociti, i ko sad kupi kucu taj ce prilikom prodaje zaraditi dobru lovu.
iamia

#59 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by iamia »

jes, jes,,
"sad" je vrijeme kupiti. ulizana fraza lukavih realtora.

isto mi je prijatelj u 2009oj govorio.
kupi "sad".. pa ce porasti. evo vec 4 godina. pa....
gdje ba porasti ?
renta je otisla u pm.
cijena kuca je visoka ionako.
da se spusti 50% ne bi bila jeftina,,.

nema cijena kuca vise gdje ici. dotakla je plafon.
samo joj je pravac dole.
jefferson

#60 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by jefferson »

iamia wrote:jes, jes,,
"sad" je vrijeme kupiti. ulizana fraza lukavih realtora.

isto mi je prijatelj u 2009oj govorio.
kupi "sad".. pa ce porasti. evo vec 4 godina. pa....
gdje ba porasti ?
renta je otisla u pm.
cijena kuca je visoka ionako.
da se spusti 50% ne bi bila jeftina,,.

nema cijena kuca vise gdje ici. dotakla je plafon.
samo joj je pravac dole.
Ja sta, hajde se malo raspitaj. Kao sto sam ti rekao vec, ne zivi svako u Missouriju ili sta ja znam vec gdje!
iamia

#61 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by iamia »

i prosjecan amer nije svjestan koliko je u cuni.
amerika izvozi samo filmove i vojnu tehniku. nista vise,

i jedini nacin da se ekonomija oporavi je da prodaju sto vise oruzja.
ali kako, bez novog rata ?
velikog rata.
ne ovog malog kao u iraqu..
mora doci do nekog vecog rokanja, pa da podigne americki standard.
inace su bez toga donji.

cuj, on bi kupovao kucu za investiciju :lol:
jefferson

#62 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by jefferson »

iamia wrote:i prosjecan amer nije svjestan koliko je u cuni.
amerika izvozi samo filmove i vojnu tehniku. nista vise,

i jedini nacin da se ekonomija oporavi je da prodaju sto vise oruzja.
ali kako, bez novog rata ?
velikog rata.
ne ovog malog kao u iraqu..
mora doci do nekog vecog rokanja, pa da podigne americki standard.
inace su bez toga donji.

cuj, on bi kupovao kucu za investiciju :lol:
Ja i?
iamia

#63 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by iamia »

koliko smo puta prezvakali da cijene svakodnevnih namirnica su pratile cijene nekretnina, a ne cijene realnih plata.
moras stvarno ne znati nista o ekonomiji i opet napraviti istu gresku.
BornInHell

#64 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by BornInHell »

.
jefferson

#65 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by jefferson »

iamia wrote:koliko smo puta prezvakali da cijene svakodnevnih namirnica su pratile cijene nekretnina, a ne cijene realnih plata.
moras stvarno ne znati nista o ekonomiji i opet napraviti istu gresku.
Sta smo prezvakali? Kako to moja situacija ima veze s tvojom ili sa drugim osobama? Svako ima svoj zivot!
Previse si ti vremena proveo na dijasporskim sjelima gdje se raspravljalo o ekonomiji i teorijama zavjere!
hrle1976

#66 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by hrle1976 »

jefferson wrote:
hrle1976 wrote:

Ko kaze da ces otplacivati kucu 30g?
Brdo naroda kuce kupi i proda kada vrijednost poraste.
U americi je to pravilo. Desi se pad vrijednosti, ali ta vrijednost opet pocne rasti kad tad.
Ja fakat jos nisam upoznao nikog ko je u istoj kuci 30 godina i otplatio je. Obicno se zbog poslova mjenjaju gradovi, pa s ekuce prodaju, pa se od povecane vrijednosti taj kes dadne ka depozitu.
U SAD konkretno sad je vrijeme za kupovinu. Vrlo brzo ce vrijednost skociti, i ko sad kupi kucu taj ce prilikom prodaje zaraditi dobru lovu.
Jeffersone ma pusti to kupo-prodaja kuce to su ti neki balkansko ex-yu naopaki geni kao da se ziviti od toga pa nece zar ko cigani citav zivot se seljakati... ko ima komotnosto da kupi dvi kuce pa da jednom treguje taj ima i masla da kupi jahtu na Floridi, zakupi apartman na Bahamaskim ostrvima itd. Ja opet nepricam ni o Americi, u Europi je druga pica i pogotovo u drzavama poput Skandinavskih i Njemacke. Ljudi uzmaju kuce na kredit od 20 do 30 god. To je sasvim normalno ali meni nije normalno, jer to je bacanje novca kroz prozor i brojnih drugih razloga. Kuca ti je toliko vrijedna koliko neko zeli da da za nju u datom trenutku nek tu gdje je kupis nema nista osim jednog super marketa - rasmisli sam. Ja poznam ljude koji su uzeli jednu kucu, pa drugu pa su jednu izdali ljudima da im je oni otplacuju, pa su poceeli firmu pa su zakupili i jos jedan radni prostor i sve palo u vodu i danas imaju duga nepun oko 600.000€ Sve otislo na licitaciju i prodalo se za nekih 20% vrijednosti one sto su oni se zaduzili. Sa trenutnim tempom otplacivanja duga su izracunali da ce za 52 god. ga otplatiti. Ovi nam prijatelji u danskoj kukaju od kako su kucu kupili niti je mogu prodati a da nisu u minusu niti vako mogu kazu pojede ih! Da im nije Njemacka pod nosom jos bi bilo skuplje, jos je kuca samo kostala 120.000€. Kuca i kredit idu skupa ko pecneje i sladoled. Kuca se kupuje u gotovini ili ucjenom da se cjena spusti na minimal a onaj sto je iz nuzde proda nek se slika - jaci kaci. Kupovina kuce na kredit ide samo u korsit banci a tebi nikada osim da je prodas za duplo vecu cijenu nego sto te kredit kosta sa svim kamatama, kredit troskovima, ulaganjem itd. - pa ti sad vidi. Jedino ako zelis da izvuces i preveslas drzavu vezano za kucu tj. u drzavama gdje imaju dugacije sisteme, je da posteno izradis i prefarbas ih, a to se moze - i to je to.
jefferson

#67 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by jefferson »

Mislio sam da ako kupuje kucu da ces dati dobar polog a ne 10%. Ono sto je sjebalo ljude je sto su davali minimalan polog i rata kredita ih ubila.
Jbg, kontam ja sta ti hoces reci, ali ja opet govorim o nekoj razumnoj kupovini.
Ja gdje sam sad zivim u stanu, jer je ovo trziste strasno skupo. Medjutim ne kaze se dzaba pokrij se koliko si dug, a ja ne mislim raditi za kucu!
To sto su ljudi poletili za kucama jer je eto bio trend, jbg, sta ces.
hrle1976

#68 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by hrle1976 »

jefferson wrote:Mislio sam da ako kupuje kucu da ces dati dobar polog a ne 10%. Ono sto je sjebalo ljude je sto su davali minimalan polog i rata kredita ih ubila.
Jbg, kontam ja sta ti hoces reci, ali ja opet govorim o nekoj razumnoj kupovini.
Ja gdje sam sad zivim u stanu, jer je ovo trziste strasno skupo. Medjutim ne kaze se dzaba pokrij se koliko si dug, a ja ne mislim raditi za kucu!

Zlatno pravilo je kesiras 100% ili 60 do 2/3 a 1/3 se zaduzis (i ako moze kao potrosacki kredit). Odes sa jelokupnim kesom i kesiras uz to da spustis cijenu od 15 do 25% na nacin arogantnosti i bezobrazluka. Ili kupis starudiju - devastiranu smustis cijenu 50% onda samo iskoristis prednost temelja da to neganjas i prijavis porjekat vikendice na tom temelju, napavis karaseriju od vikendice kad komisija izadnje itd. onda fino kad to sve prodje samo iznutra izgradis i nanovo podjelis raspored. Imas kucu za vrijednost od 4x audi a5 auta a mozes prodati za 16x a5.
detroit-mercy

#69 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by detroit-mercy »

gucci wrote:Zanima me ovo pitanje zbog toga sto ja nikako ne mogu da se naviknem na ovaj zivot u dijaspori :sad:
Prije nesto malo manje 3 godine udala sam se i dosla u njemacku, od tada pa sve do danas ja jedva ovdje zivim... na pocetku sam samo plakala i tugovala, milion puta sam htijela da se spakujem i vratim u bosnu... poslije sam rodila dijete i onda se situacija ko malo smirila, valjda sto sam imala obavezu i nisam imala toliko vremena da razmisljam o nekim stvarima...
Ima li neko slican meni na ovom forumu? Neko ko je isto tako i ja nedavno dosao u neku stranu zemlju, ili vi koji ste duze vrijeme odvojeni od bosne kazite mi vasa iskustva, kako ste se navikli, kako ste savladali jezik i sve ostalo?
Jos uvijek ne znam njemacki, razumijem dosta toga ali ne mogu da pricam :sad:
Je li radis nesto, mislim ovo te pitam zato sto sam znao dosta osoba koje su prolazile kroz depresivne momente i vecina od njih su bile zene, koje bi ostajale kuci dok je druga polovina radila. Interesantno je da se ti teski momenti rijetko javljaju kod osoba koje rade, jer one u principu imaju taj neki socijalni zivot izvan kuce ili familije.
Glede jezika, jaranice, ti si vec tri godine u Svabiji, treba vec da pjevas :mrgreen: . Ja sam Njemacki propricao kroz dva mjeseca, ali dosta toga ima u cinjenici da sam radi, izlazio i td. Inace, Njemacka je jako lijepa/ugodna zemlja za zivot, tako da ne bi trebala da se bacas u crnjake.
insomnia78

#70 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by insomnia78 »

hrle1976 wrote:Nije istina oko kredita za kuce. Ove sto poznamo po skandinaviji sto su kupili kucu. Kupili su tako sto su banci dali 20% kucine vrijednosti u kesu a onda im je banka dala kredit kao i prodavac kuce na 80% na nekih 30 god. pa im je rata tolika da placaju narednih 30 cca. 45% od ukupne zarade, ali nije samo placanje rate nazad. Gdje je osigurnaje koje je :-) (a po zakonu ga moras imati) - barem se oni tako jade, pa gdje su ostale stvari - otpadne vode, komunalije, godisnji porez na zemlju jer ona ti je samo posuda od drzave itd. Kad sve to fino svedes ovi nasi poznanici placaju 60% svoje zarade da samo mjesecno otplate kucu - zato i kupuju po njemackoj hranu jer je znatno jeftinija... nije samo kupiti kucu i podjeliti ono cifru na nekoliko godina i obroka ima.

I vec gledaju da je prodaju da pokriju troskove jer nema smisla kako kazu, a nisu jedini, jer po njihovoj prici ima brdo slucajeva sto su kupili kucu i poslje 5 god. har to prodaji ili otislo na licitaciju...

Kad cu vec kupovati sa i na duge staze onda barem cu kupiti gdje imam klimu i sunce a ne u frizideru. Ali ni to nije moguce nece mu dati kredit a ako kupi onda ce ga drzava oporeziti kao da je kupio u drzavi gdje zivi a ne vani.... zatvor zivot.

Nije Ceska cemu po pitanju nekog standarda ali ja mogu da imam sta god hocu u francuskoj bez da moram da placam ovoj komicnoj vladi koji imamo... mogu vozati auto na njemacke tablice bez da moram da mislim hocel mi ko sta reci. Haj to ucini u jednoj od skandinavski drzava :lol: za mu'da bi te objesili.

I kao drugo 30 god. nije 30 dana. Ako imate 30 god. upitajte svoje roditelje kad je to bili kad ste se rodili i koliko je vrenema proslo (u glavi) pa kad malo bace film nazad skontas da 30 god. je manje vise 2/5 zivota u prosjeku.
Ma ti bolan za bibera nemas.

s' moje sokocalo
detroit-mercy

#71 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by detroit-mercy »

hrle1976 wrote:
jefferson wrote:Mislio sam da ako kupuje kucu da ces dati dobar polog a ne 10%. Ono sto je sjebalo ljude je sto su davali minimalan polog i rata kredita ih ubila.

Zlatno pravilo je kesiras 100% ili 60 do 2/3 a 1/3 se zaduzis (i ako moze kao potrosacki kredit). Odes sa jelokupnim kesom i kesiras uz to da spustis cijenu od 15 do 25% na nacin arogantnosti i bezobrazluka. Ili kupis starudiju - devastiranu smustis cijenu 50% onda samo iskoristis prednost temelja da to neganjas i prijavis porjekat vikendice na tom temelju, napavis karaseriju od vikendice kad komisija izadnje itd. onda fino kad to sve prodje samo iznutra izgradis i nanovo podjelis raspored. Imas kucu za vrijednost od 4x audi a5 auta a mozes prodati za 16x a5.
Hrle, ne postoje zlatna pravila, pored toga mortgage uvijek imaju nizu kamatu od potrosackih kredita. Pravila se mijenjaju od situacije do situacije, od zemlje do zemlje. Ja sam kupio stan (ne klasican nego ono imas svoj ulaz i malu avliju sto bi rekli ovdje kondo). Platio sam ga, neku ralnu cijenu u tom momentu sa time da sam isao sa 20% ucesca. Moja vodilja je bila, da jedno od nas (ja i supruga) moze svojom zaradom da pokriva sve troskove zivota. Par godina kasnije, market ode dole totalno, taj moj stan je tada vrijedio nekih 30% od onoga sto sam ja platio :mrgreen: . Posto su cijene nekretnina otisle totalno dole, ja odlucim da iskoristim sansu pa kupim kucu koja je izgubila vise od pola svoje vrjednosti, tako da sam dobio jako dobru kucu za malo love. Fakticki, mene je kuca kostala manje nego stan koji je opet duplo manji od kuce :mrgreen: . Stan izdajem vec vise od 3 godine i rentom pokrivam sve troskove (rata, asocijacija i porez), jos da dodam da su se cijene pocele vracati tako da je vrijednost stana vec sada solidna. Za nekih pet godina, stan ce se sam isplatiti i poceti da generise cash pored buduce vrijednosti.
Pored toga, prije godinu sam kupio jos jedan stan za neku smijesnu cifru, koji isto tako izdajem i koji pokriva svoje troskove, na njemu nista ne zaradjujema ali i ne gubim. Za dvije godine, stanar ce da otplati i taj stan. Sada sam u fazi kupovanja jos jedne nekretnine za izdavanje jer su cijene jos uvije niske, mada je i to krenulo gore u zadnjih godinu godinu i po. Tako da u real estate mozes investirati samo ne smijes pretjerati. Znam naseg tipa, koji posjeduje vec osam kuca koje izdaje, istina kupovao o je dosta jeftine nekretnine i vecina je vec otplacena kroz stanarine. Ova kriza je od prije par godnia je bila odlicna sansa da se dodje do jeftinih nekretnina, neko je iskoristio neko ne
iamia

#72 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by iamia »

detroit-mercy wrote:[
jos da dodam da su se cijene pocele vracati tako da je vrijednost stana vec sada solidna. Za nekih pet godina, stan ce se sam isplatiti i poceti da generise cash pored buduce vrijednosti.
hahahaha
detroit-mercy wrote:[
Pored toga, prije godinu sam kupio jos jedan stan za neku smijesnu cifru, koji isto tako izdajem i koji pokriva svoje troskove, na njemu nista ne zaradjujema ali i ne gubim. Za dvije godine, stanar ce da otplati i taj stan.
jos jednom,,, hahahahaha
iamia

#73 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by iamia »

ja sam rekao 2009e da cijene nekretnina u americi se nece dizati jos 10 godina.
danas, 2013,, mislim jos 10 godina.
znaci, negdje 2023 moze doci do rasta imobilija,, ako i tad. ;-)

ps.
osim ako dodje do nekih naglih promjena.
na primjer spekulacija sa vrijednosnim papirima kao u dvijehiljeditim.
ili nekog velikog rata... .. recimo sa iranom, kinom,, ili rusijom.
hrle1976

#74 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by hrle1976 »

insomnia78 wrote:
hrle1976 wrote:Nije istina oko kredita za kuce. Ove sto poznamo po skandinaviji sto su kupili kucu. Kupili su tako sto su banci dali 20% kucine vrijednosti u kesu a onda im je banka dala kredit kao i prodavac kuce na 80% na nekih 30 god. pa im je rata tolika da placaju narednih 30 cca. 45% od ukupne zarade, ali nije samo placanje rate nazad. Gdje je osigurnaje koje je :-) (a po zakonu ga moras imati) - barem se oni tako jade, pa gdje su ostale stvari - otpadne vode, komunalije, godisnji porez na zemlju jer ona ti je samo posuda od drzave itd. Kad sve to fino svedes ovi nasi poznanici placaju 60% svoje zarade da samo mjesecno otplate kucu - zato i kupuju po njemackoj hranu jer je znatno jeftinija... nije samo kupiti kucu i podjeliti ono cifru na nekoliko godina i obroka ima.

I vec gledaju da je prodaju da pokriju troskove jer nema smisla kako kazu, a nisu jedini, jer po njihovoj prici ima brdo slucajeva sto su kupili kucu i poslje 5 god. har to prodaji ili otislo na licitaciju...

Kad cu vec kupovati sa i na duge staze onda barem cu kupiti gdje imam klimu i sunce a ne u frizideru. Ali ni to nije moguce nece mu dati kredit a ako kupi onda ce ga drzava oporeziti kao da je kupio u drzavi gdje zivi a ne vani.... zatvor zivot.

Nije Ceska cemu po pitanju nekog standarda ali ja mogu da imam sta god hocu u francuskoj bez da moram da placam ovoj komicnoj vladi koji imamo... mogu vozati auto na njemacke tablice bez da moram da mislim hocel mi ko sta reci. Haj to ucini u jednoj od skandinavski drzava :lol: za mu'da bi te objesili.

I kao drugo 30 god. nije 30 dana. Ako imate 30 god. upitajte svoje roditelje kad je to bili kad ste se rodili i koliko je vrenema proslo (u glavi) pa kad malo bace film nazad skontas da 30 god. je manje vise 2/5 zivota u prosjeku.
Ma ti bolan za bibera nemas.

s' moje sokocalo
Nek ti imas - eto jesi sad zadovoljan :skoljka:
hrle1976

#75 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by hrle1976 »

detroit-mercy wrote:
hrle1976 wrote:

Hrle, ne postoje zlatna pravila, pored toga mortgage uvijek imaju nizu kamatu od potrosackih kredita. Pravila se mijenjaju od situacije do situacije, od zemlje do zemlje. Ja sam kupio stan (ne klasican nego ono imas svoj ulaz i malu avliju sto bi rekli ovdje kondo). Platio sam ga, neku ralnu cijenu u tom momentu sa time da sam isao sa 20% ucesca. Moja vodilja je bila, da jedno od nas (ja i supruga) moze svojom zaradom da pokriva sve troskove zivota. Par godina kasnije, market ode dole totalno, taj moj stan je tada vrijedio nekih 30% od onoga sto sam ja platio :mrgreen: . Posto su cijene nekretnina otisle totalno dole, ja odlucim da iskoristim sansu pa kupim kucu koja je izgubila vise od pola svoje vrjednosti, tako da sam dobio jako dobru kucu za malo love. Fakticki, mene je kuca kostala manje nego stan koji je opet duplo manji od kuce :mrgreen: . Stan izdajem vec vise od 3 godine i rentom pokrivam sve troskove (rata, asocijacija i porez), jos da dodam da su se cijene pocele vracati tako da je vrijednost stana vec sada solidna. Za nekih pet godina, stan ce se sam isplatiti i poceti da generise cash pored buduce vrijednosti.
Pored toga, prije godinu sam kupio jos jedan stan za neku smijesnu cifru, koji isto tako izdajem i koji pokriva svoje troskove, na njemu nista ne zaradjujema ali i ne gubim. Za dvije godine, stanar ce da otplati i taj stan. Sada sam u fazi kupovanja jos jedne nekretnine za izdavanje jer su cijene jos uvije niske, mada je i to krenulo gore u zadnjih godinu godinu i po. Tako da u real estate mozes investirati samo ne smijes pretjerati. Znam naseg tipa, koji posjeduje vec osam kuca koje izdaje, istina kupovao o je dosta jeftine nekretnine i vecina je vec otplacena kroz stanarine. Ova kriza je od prije par godnia je bila odlicna sansa da se dodje do jeftinih nekretnina, neko je iskoristio neko ne
Sve je to ok sto ti napisa - inema tu nista pogresno osim rizika koji si imao tj. da je jedno od vas ostalo bez posla bili bi u veliko q. to i sam znas. Zato kazem zasto ici taj rizik na neke godine ako mozes na mnogo jeftinij nacin i uz malo licnog truda postici povoljnje rezultate to je moja poenta bila.
Post Reply