pa vjerovatno jer je tamo svjesno svrstana, držana neobrazovanom ili manje obrazovanom u odnosu na ostale kako bi služila crpljenju prirodnih i ljudskih resursa, ipak se ta divna i jednakopravna velesila morala nečim graditi a teško da bi za*ebo slovenca ili hrvata, zato su tu bili bosanci koji i danas pate, školski primjer švedskog sindroma je ta jugonostalgijaultima_palabra wrote:BiH je ulazila u skupinu manje razvijenih republika i pokrajina i više je dobijala od federacije nego što je davala.muniza wrote:hvale, bez juge ikad više molit ću lijepo.
bosanskim cementom se pravili autoputevi po cijeloj jugi osim kod nas, gradovi i gradovi izgrađeni preko naših leđa a a mi maltene nikakve koristi imali nismo. tako nam je lako lopina u pozlaćenim cipelicama zamazo oči, doduše niko te ništa nije ni pito nit si smio pitati...
evo ja sam npr nostalgičan za austrougarskom oa se ne *určimljudi nam izgradili 90% infrasturture koja se i danas koristi a niko ih i ne spominje, ako ćemo već opet pod okupaciju onda nek to budu oni
da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?
-
muniza
#51 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?
- ultima_palabra
#52 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?
Jugonostalgija je sranje, ali treba stvari postaviti na svoje mjesto.muniza wrote:pa vjerovatno jer je tamo svjesno svrstana, držana neobrazovanom ili manje obrazovanom u odnosu na ostale kako bi služila crpljenju prirodnih i ljudskih resursa, ipak se ta divna i jednakopravna velesila morala nečim graditi a teško da bi za*ebo slovenca ili hrvata, zato su tu bili bosanci koji i danas pate, školski primjer švedskog sindroma je ta jugonostalgijaultima_palabra wrote:BiH je ulazila u skupinu manje razvijenih republika i pokrajina i više je dobijala od federacije nego što je davala.muniza wrote:hvale, bez juge ikad više molit ću lijepo.
bosanskim cementom se pravili autoputevi po cijeloj jugi osim kod nas, gradovi i gradovi izgrađeni preko naših leđa a a mi maltene nikakve koristi imali nismo. tako nam je lako lopina u pozlaćenim cipelicama zamazo oči, doduše niko te ništa nije ni pito nit si smio pitati...
evo ja sam npr nostalgičan za austrougarskom oa se ne *určimljudi nam izgradili 90% infrasturture koja se i danas koristi a niko ih i ne spominje, ako ćemo već opet pod okupaciju onda nek to budu oni
Bosna je bila najuništenija ratom i preko njenih leđa se Juga nije mogla graditi. Iz perioda Austougarske i SFRJ je BiH najviše profitirala.
-
muniza
#53 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?
znači dobrim dijelom se slažemo a ono što ja želim reći je da su maltene sve, posebno dvije najveće republike, imale puno više koristi od juge nego mi a kod nas se uz srbiju nalazi najveći broj jugonostalgičara. po meni jako čudno i da se objasniti jedino švedskim sindromom kod starijih i žalom za mladošću kod mlađih.ultima_palabra wrote: Jugonostalgija je sranje, ali treba stvari postaviti na svoje mjesto.
Bosna je bila najuništenija ratom i preko njenih leđa se Juga nije mogla graditi. Iz perioda Austougarske i SFRJ je BiH najviše profitirala.
da se razumijem, da je karina, karina je danas...
-
esad_plavi
#54 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?
Sve sto je Bosna i Hercegovina dobila od SFRJ je plodno tlo za rat '92 i par generacija jugonostalgicara zaslijepljenih propagandom bivse drzave. Jugoslavija je stvorena na temeljima i ideologijama velikosrpstva i velikohrvatstva i u tom smislu se nije razlikovala ni od Kraljevine Jugoslavije ni od Drzave SHS. Dovoljno je pogledati ko su bili vojni oficiri i policijski komesari, a ko vojnici i prasinari, kome se nacionalizovala zemlja i imovina, a kome se dijelila, ko je bio u vlasti i upravi, a ko u rudnicima i poljima, gdje su bile gradjene skole, hoteli, banke, a gdje teska industrija i jos mnogo toga...
A ovi sto zale za danima dzabaleske i socijale nek promisle sta je (izmedju ostalog) kumovalo raspadu Jugoslavije, koliko ja znam, prvo se zatvorila banka, a tek onda je zapucala puska, samo zbog gorenavedenog smo mi u BiH prosli gore nego Slovenija, Hrvatska, Srbija...
Ali kao sto neko rece prije mene, dok god se mi s tugom sjecamo Jugoslavije i cekamo da nam s neba padne neki novi Tito da nas malo postroji, nema nama progresa
A ovi sto zale za danima dzabaleske i socijale nek promisle sta je (izmedju ostalog) kumovalo raspadu Jugoslavije, koliko ja znam, prvo se zatvorila banka, a tek onda je zapucala puska, samo zbog gorenavedenog smo mi u BiH prosli gore nego Slovenija, Hrvatska, Srbija...
Ali kao sto neko rece prije mene, dok god se mi s tugom sjecamo Jugoslavije i cekamo da nam s neba padne neki novi Tito da nas malo postroji, nema nama progresa
-
mmaar
#55 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?
Jugoslovenski nacionalizam je kao i svaki drugi nacionalizam i on se ni po cemu ne moze izjednacavati sa idejama o socijalnoj jednakosti i pravdi.
- sinuhe
#56 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?
A o toj razvijenosti Hrvatske i Srbije. Bili su ti razvijeniji oni ukradeni dijelovi od Nijemaca, Italijana i ono sto je ostalo imovine stranih i jevrejskih kapitalista po Zagrebu.ultima_palabra wrote:BiH je ulazila u skupinu manje razvijenih republika i pokrajina i više je dobijala od federacije nego što je davala.muniza wrote:hvale, bez juge ikad više molit ću lijepo.
- Arteta
#57 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?
Potpis.Sezam wrote:Jugonostalgicari se mogu komotno podijeliti u dvije grupe:
1) velikosrbi, u svim formama i oblicima.
2) romanticne budaletine koje zal za mladoscu iskazuju kroz zal za Jugoslavijom.
- cyprus
#58 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?
3) oni svjesni činjenice da južnoslavenski narodi jedino zajedno mogu predstavljat neki faktor u svijetu... Odvojeno su samo banana plemena i banana države...Sezam wrote:Jugonostalgicari se mogu komotno podijeliti u dvije grupe:
2) romanticne budaletine koje zal za mladoscu iskazuju kroz zal za Jugoslavijom.
I ne, nisam jugonostalgičar... Nažalost, ta Jugoslavija je u svom temelju imala samo socijalizam... A kuća se ne može dugoročno održati na tako slabom temelju...
-
jugo 45
#59 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?
ako hrvatska ima 3 % zastupnika u europarlamentu , juga bi ih imala 15 % i bila bi politicki nezaobilazan faktor .
-
jugo 45
#60 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?
ako bi isli po naj ultra ljevici onda bi i ova pjesma bila sovinizam prema zenama :
- cyprus
#61 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?
Doduše, ne ide ni to baš takojugo 45 wrote:ako hrvatska ima 3 % zastupnika u europarlamentu , juga bi ih imala 15 % i bila bi politicki nezaobilazan faktor .
- Sezam
#62 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?
To tvoje 3) se moze komotno staviti pod moje 1)cyprus wrote:3) oni svjesni činjenice da južnoslavenski narodi jedino zajedno mogu predstavljat neki faktor u svijetu... Odvojeno su samo banana plemena i banana države...Sezam wrote:Jugonostalgicari se mogu komotno podijeliti u dvije grupe:
Ta zelja da se bude faktor u svijetu, to je stara velikosrpska tendencija. Kakav je faktor Luxemburg u svijetu? Ili Finska? Bosni ne treba preseravanje sa "faktorima u svijetu", to su velikosrpske zelje.
- Klavikula
#63 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?
u koju grupu spada zelja za jedinstvenom drzavom svih Juznih Slavena? mozda i to spada pod tvoje prvoSezam wrote:To tvoje 3) se moze komotno staviti pod moje 1)cyprus wrote:3) oni svjesni činjenice da južnoslavenski narodi jedino zajedno mogu predstavljat neki faktor u svijetu... Odvojeno su samo banana plemena i banana države...Sezam wrote:Jugonostalgicari se mogu komotno podijeliti u dvije grupe:
![]()
Ta zelja da se bude faktor u svijetu, to je stara velikosrpska tendencija. Kakav je faktor Luxemburg u svijetu? Ili Finska? Bosni ne treba preseravanje sa "faktorima u svijetu", to su velikosrpske zelje.
-
ArthurSpooner
#64 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?
Sezam wrote:
To tvoje 3) se moze komotno staviti pod moje 1)![]()
Ni ja ne razumijem ovu megalomansku zelju koju imaju mnogi jugofili da treba biti "faktor u svijetu". Kao da ce im to ciniti zivote ljepsim onako u svakodnevnici
Mislim da smo mi toliko navikli da budemo dio neceg veceg (Jugoslavija, AU, Osmansko carstvo) da jednostavno ne znamo sta cemo sami. Zato nam i jeste ovako. Jedino kad se Bosnjaci/Bosanci okrenu sebi a prestanu sanjati o nekakvoj Jugoslaviji, Austrougarskoj ili Osmanlijama cemo imati kakvu takvu normalnu drzavu.
- Klavikula
#65 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?
to je zelja za odlucivanjem o samom sebi, da nam se niko ne petlja u unutrasnju politiku i da nam ne odredjuju sta cemo i kako cemo raditi i cije cemo sluge biti..nista vise, samo to..sasvim legitimna zeljaArthurSpooner wrote:Sezam wrote:
To tvoje 3) se moze komotno staviti pod moje 1)![]()
Ta zelja da se bude faktor u svijetu, to je stara velikosrpska tendencija. Kakav je faktor Luxemburg u svijetu? Ili Finska? Bosni ne treba preseravanje sa "faktorima u svijetu", to su velikosrpske zelje.![]()
Ni ja ne razumijem ovu megalomansku zelju koju imaju mnogi jugofili da treba biti "faktor u svijetu". Kao da ce im to ciniti zivote ljepsim onako u svakodnevniciEvo Norveska, Danska i Svedska su sigurno bili veci faktor u svijetu kad su bili dio Kalmarske Unije, ali ipak ne vidim da postoji kod njih neki zal za tim vremenima.
Mislim da smo mi toliko navikli da budemo dio neceg veceg (Jugoslavija, AU, Osmansko carstvo) da jednostavno ne znamo sta cemo sami. Zato nam i jeste ovako. Jedino kad se Bosnjaci/Bosanci okrenu sebi a prestanu sanjati o nekakvoj Jugoslaviji, Austrougarskoj ili Osmanlijama cemo imati kakvu takvu normalnu drzavu.
- Akadi
#66 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?
Ma da, imali bi uticaj ko Kina...Klavikula wrote:to je zelja za odlucivanjem o samom sebi, da nam se niko ne petlja u unutrasnju politiku i da nam ne odredjuju sta cemo i kako cemo raditi i cije cemo sluge biti..nista vise, samo to..sasvim legitimna zelja
Jugoslaviju u Bosni više pravit nećete, a niko vam ne brani da sanjate.
- Klavikula
#67 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?
nikad se ne zna druze, nikad, ja sanjam i nadam se da ce je opet nekad bitiAkadi wrote:Ma da, imali bi uticaj ko Kina...Klavikula wrote:to je zelja za odlucivanjem o samom sebi, da nam se niko ne petlja u unutrasnju politiku i da nam ne odredjuju sta cemo i kako cemo raditi i cije cemo sluge biti..nista vise, samo to..sasvim legitimna zelja
Jugoslaviju u Bosni više pravit nećete, a niko vam ne brani da sanjate.
-
Hodidid
#68 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?
Danska, Svicarska i Holandija su manje od Bosne pa sta im fali sto su teritorijalno malene i sto nisu "faktori" u svjetskim razmjerima?
- Akadi
#69 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?
Nadam se da ne priželjkuješ Treći Svjetski rat... sjeti se kako su prve dvije Jugoslavije nastale.Klavikula wrote:nikad se ne zna druze, nikad, ja sanjam i nadam se da ce je opet nekad biti
- bogumila
#70 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?
dobro si.. nisam o tome tako razmisljala..
- Klavikula
#71 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?
naravno da ne prizeljkujem Treci svjetski rat, al prizeljkujem Jugoslaviju koja ce nastati u miru.Akadi wrote:Nadam se da ne priželjkuješ Treći Svjetski rat... sjeti se kako su prve dvije Jugoslavije nastale.Klavikula wrote:nikad se ne zna druze, nikad, ja sanjam i nadam se da ce je opet nekad biti
- Akadi
#72 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?
I ja priželjkujem Veliku Bosnu koja će nastati u miru.Klavikula wrote:Akadi wrote:naravno da ne prizeljkujem Treci svjetski rat, al prizeljkujem Jugoslaviju koja ce nastati u miru.
A možemo i napraviti Veliku Bosnu u okviru granica Jugoslavije..... hmmmm...... i wonder......
- Klavikula
#73 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?
meni dosta BiH na principima ZAVNOBiH-aAkadi wrote:I ja priželjkujem Veliku Bosnu koja će nastati u miru.Klavikula wrote:Akadi wrote:naravno da ne prizeljkujem Treci svjetski rat, al prizeljkujem Jugoslaviju koja ce nastati u miru.
A možemo i napraviti Veliku Bosnu u okviru granica Jugoslavije..... hmmmm...... i wonder......
-
pretresnov
#74 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?
Počeli nam pipat puls za montažu nove JU pod Karađorđevićem...jugo 45 wrote:obicno uz jugonostalgiju vezemo tita i socijalizam medutim bila je i prva jugoslavija koja se veze uz kralja i kapitalizam .
i dok vecina jugonostalgicara spada u ovu prvu grupu postoje i oni drugi takozvani " desni " jugoslaveni . mozemo dakako pojam i prosiriti pa dodati i liberale i ostale politicke grupe .
dakle pitanje je dali danasnji jugonostalgicar je zapravo latentni komunist/socijalist ili postoji i desna verzija jugoslavenstva .
nadam se suvislim odgovorima bez pretjeranog vrijedanja .
-
pretresnov
#75 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?
Tačno.Sezam wrote:Jugonostalgicari se mogu komotno podijeliti u dvije grupe: