Očistimo zemlju za jedan dan

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

gradina

#51 Re: Očistimo zemlju za jedan dan

Post by gradina »

Najžalosnije u svemu a to govori o organiaztorima..... Ne znaju,,,
Evo u Tešnju DANAS lijepe plakatae za sutra i to na mjestima gdje je u Tešnju ZABRANJENO lijepiti! Čak se i sankcioniše! Gledam večeras plakate po zemlji i postavljam pitanje i sebi: ko će to u ponedjeljak počistiti???
Mislim da se mogla akcije prevesti na uništavanje AMBROZIJE ali izgleda najvažnije u svemu je da se polijepe plakate i da se to sve opravda...
Živi bili pa vidjeli!
meskogn

#52 Re: Očistimo zemlju za jedan dan

Post by meskogn »

dolazim rado
Zmaja

#53 Re: Očistimo zemlju za jedan dan

Post by Zmaja »

honky tonk wrote:hocemo na mjestima okupljanja dobiti te rukavice, majce ili sta vec od opreme? i hoce li svaka grupa imati nekog vodica? sta slijedi nakono kupljanja u 11h??

planiram se pridruziti iako imam ispit dan poslije, pa mi je bitno da znam hocemo li biti u gradu ili van grad (prijevoz?) i koliko je planirano vremenski da traje akcija?

hvala :-D
Dobro jutro svima!

Znaci ovako,

ljudi u odredjenim opstinama su zvali volontere koji su registrovani na web sajtu. Drugi mogu da pogledaju spisak lokacija i dodju sami!!

Na zakazanim mjestima ce biti kordinatori koji su duzni da vam daju kese i rukavice, a ostalo je sve na Vama! Neki ce dobiti majice ali nece biti toliko (na zalost) iz razloga, ah...sta reci, kao i uvjek svaka finansiska podrska kasni. Ove godine, morali smo da se fokusiramo na kupovinu najvaznijeg...kese i rukavice. Bice sledece godine sigurno! Moramo Vas nekako nagraditi, iako je sama akcija nagrada sama po sebi jer dokazujete da postoji civilna inicijativa na drzavnom nivou!

Ja Vas sve pozdravljam i zelim srecu svima koji danas izlaze i rade nesto za dobrobit BIH!

Odoh raja...manje price, vise akcie!!! :D :thumbup: :bih:
meskogn

#54 Re: Očistimo zemlju za jedan dan

Post by meskogn »

U lukavcu su ucestovali i maldi i stari volonteri prekrasno bilo i druzenje al vaal i ucinak sad izgeldamo supeeer
Trina Moe

#55 Re: Očistimo zemlju za jedan dan

Post by Trina Moe »

da je sreće i volje, mogli bi ovako kao danas svaki mjesec radit. odlično je bilo, a osjećaj poslije neopisiv.
TRŠ

#56 Re: Očistimo zemlju za jedan dan

Post by TRŠ »

da li vas rad iko placa ?
staradis

#57 Re: Očistimo zemlju za jedan dan

Post by staradis »

Danas sam vidio dosta ljudi koji ciste.
Svaka cast!! :sax:
Ambrozija

#58 Re: Očistimo zemlju za jedan dan

Post by Ambrozija »

Zanimljivosti:
Iz štaba akcije „Let’s Do It –očistimo zemlju za 1 dan“, koji se nalazi u press konferencijskoj sali gradonačelnika Grada Sarajevo, stižu nam podaci da trenutno u akciji učestvuje 35540 volontera/volonterki koji čiste 105 općina u Bosni i Hercegovini. Ovim putem pozivamo sve medijske kuće da prisustvuju press konferenciji u 17h.
Zmaja

#59 Re: Očistimo zemlju za jedan dan

Post by Zmaja »

Kakav fantastican dan!

Bili smo na Trebevicu i srce mi je zaigralo kada su poceli da dolaze autobusima. Stari, mladi, nasi, stranci...ma selo veselo!!hehehe :D !!!! Cekam jos podatke koliko ih je stvarno bilo, ali ja znam da sam podjelila 80 pari rukavica...tako da cekam da cujem od kolega koliko je jos podjeljeno da znam tacno.

Podjelili smo se u 3 grupe. Moja grupa je isla prema bobovoj stazi pa sve do vidikovca. Usput smo sreli obicne ljude koji su izveli familije na rostilj pa smo im dali po jednu svoju rukavicu i jos kesa i oni su nam se pridurzili. Izbrojala sam oko 90 punih kesa u povratku do prvog sumara, a ne brojeći one u dva kontejnera ... jos uz put niz Trebevic je bilo sigurno jos stotinjak!!! Ma fantasticno!

Prisustvovali su Amerikanci, Slovenci, Madjari, cak je bilo i Japanaca.

Drago mi je sto su dosle dvije djevojke iz Estonije (koje su bile u core timu prvog ikad organizovanog Lets do it projekta). Oni putuju sada od zemlje do zemlje koja organizuje ovaj projekat, tako da su dosle da se zahvale svim ljudima koji su izasli iz svojih domova i podrzali akciju na neki nacin.

Sve u svemu, uspjeh! Zvanicna vjest koja je za sada dosla iz staba je 35 500 ljudi sirom BIH! :) Yeeey!
Ambrozija

#60 Re: Očistimo zemlju za jedan dan

Post by Ambrozija »

Draga Zmaja, koje su se tacno lokacije cistile u Sarajevu?
Trina Moe

#61 Re: Očistimo zemlju za jedan dan

Post by Trina Moe »

TRŠ wrote:da li vas rad iko placa ?
ne plaća se, po želji dođeš i sudjeluješ. al se isplati itekako kad vidiš šta si uradio.
A1fa
Grijem se na: Lsdydon
Horoskop: **Nepoznato**

#62 Re: Očistimo zemlju za jedan dan

Post by A1fa »

Ma mojne mi dzabaluka, svaka cast na entuzijazmu al moj doprinos akciji je sto svaki papiric bacim u kantu za smece, ni zvaku ne pljujem na ulicu!

Kad se sjetim prije par godina, Kanton raspisao kao neki konkurs za studente i demobilisane borce da se cisti korito rijeke Bosne (bilo je placeno). I tako mi se zadali, nasa grupa od 10 ljudi vadi svega, od lobanja volovskih do starih kesa robne kuce ,,WEMA'' iz Visokog. Na potezu od 500 metara nase obale 40-tak onih velikih kesa za smece napunili. Kad ide mlada sa kariolama iz obliznje kuce, ko da nas Bog ni dao nije na mjestu gdje smo mi prije pola sata cistili ona hop ona kolica pa u Bosnu i nazad nonsalantno u svoju avliju...joj kad se tad poslo psovati :D :D

ma odavde samo treba :run:
valterbranisarajevo

#63 Re: Očistimo zemlju za jedan dan

Post by valterbranisarajevo »

Super!

Dok su ljudi čistili ovaj neki samoproglašeni "štab akcije" je čitav dan proveo u gradskoj upravi i "prikupljao rezultate" (kao da su u pitanju izbori) žderali i pili vjerovatno na račun poreskih obveznika.Ja sam vidio stare ljude, penzionere kako čiste, a ova balavurdija se zaj... Ma mrš tamo, sram vas bilo.. :x
de fakto

#64 Re: Očistimo zemlju za jedan dan

Post by de fakto »

Bila sam dio akcije i zao mi je sto je falilo resursa.....ljudskih....kako bi mogli ocistiti cijelu opstinu u kojoj zivim. Kapitalizam(da ne kazem surovi) je kriv :sad: . Ali mi smo uradili dobar posao. Imala bih i nekoliko primjedbi na organizaciju i koordinaciju svega, al s obzirom da je prvi put zanemaricu ih.
Nadam se da ce na proljece biti duplo veci odziv.

Kakvi su utisci ostalih ucesnika??????
ledeny

#65 Re: Očistimo zemlju za jedan dan

Post by ledeny »

A1fa wrote:Ma mojne mi dzabaluka, svaka cast na entuzijazmu al moj doprinos akciji je sto svaki papiric bacim u kantu za smece, ni zvaku ne pljujem na ulicu!
Danas sam vidio familije stranaca kako čiste smeće dok je većina stanovnika ovog grada ostala kući jer je dijelila takvo mišljenje. To je sramota. Usput, to što bacaš papiriće i žvake u kantu nije doprinos nego tvoja obaveza. Doprinos je upravo ako počistiš smeće koje nisi bacio.
KenCo

#66 Re: Očistimo zemlju za jedan dan

Post by KenCo »

ledeny wrote:
A1fa wrote:Ma mojne mi dzabaluka, svaka cast na entuzijazmu al moj doprinos akciji je sto svaki papiric bacim u kantu za smece, ni zvaku ne pljujem na ulicu!
Danas sam vidio familije stranaca kako čiste smeće dok je većina stanovnika ovog grada ostala kući jer je dijelila takvo mišljenje. To je sramota. Usput, to što bacaš papiriće i žvake u kantu nije doprinos nego tvoja obaveza. Doprinos je upravo ako počistiš smeće koje nisi bacio.
dzaba govoris, tesko je iskorijeniti nas primitivni mentalitet. zato i jesmo na ovom nivou razvoja
Ambrozija

#67 Re: Očistimo zemlju za jedan dan

Post by Ambrozija »

KenCo wrote:
ledeny wrote:
dzaba govoris, tesko je iskorijeniti nas primitivni mentalitet. zato i jesmo na ovom nivou razvoja
Ne znam jeste li citali komentare na clanak o ovoj akciji koji je bio danas na klix-u. Pa to je strasno sta ljudi pisu i kakvo misljenje imaju!
susc_ovjek

#68 Re: Očistimo zemlju za jedan dan

Post by susc_ovjek »

To ti je ono razmisljanje... radije cu gledat djubre okolo, nego uradit.. jer nije moje da radim.

Papansko razmisljanje....
A1fa

#69 Re: Očistimo zemlju za jedan dan

Post by A1fa »

ledeny wrote:

Ma sve ja to znam, ali iz iskustva i sto znam mentalitet nasih ljudi jednostavno nemam volje vise da ucestvujem u bilo kakvoj slicnoj akciji. To nije moja obaveza, to je stvar kucnog odgoja i uredjonog osjecaja sta je ispravno a sta nije! Obaveza je u Njemackoj, Svicarskoj gdje postoje kazne kad ti se cuko pokaki na ulici...u mojoj firmi lafo isto objesili plakat, dolazi nam mail od direktora da se volonteri prijave, a krug nam pun smeca, pored tri kante na mjestu za pauzu opet okolo bacenih casa od kafe, kesice od cokolada, opusci...i ja za takvima da cistim??? Prvo odgoj, pendrek Policiji i sipke uciteljicama vratiti, onda se nece ni imati sta cistiti!
A1fa

#70 Re: Očistimo zemlju za jedan dan

Post by A1fa »

susc_ovjek wrote:To ti je ono razmisljanje... radije cu gledat djubre okolo, nego uradit.. jer nije moje da radim.

Papansko razmisljanje....

Sta ima FČR, nisam te namah prepozno' :D oko mene dzubreta nema, ja svoje cistim. Za mjesec dana ce ta mjesta gdje ste vi cistili danas opet isto izgledati, u tom je poenta.
gradina

#71 Re: Očistimo zemlju za jedan dan

Post by gradina »

To je to.. I ja ovako gledam na ovo. Svaka čast akciji ali baš što kaže, gledam komšiju i pored mene baci dvije flaše PET u kantu a pored mu stoji posebna kanta ili sjedimo u parku i tip otvara kutiju cigareta i onaj najlon nonštalantno na zemlju. Naravno, poslije i opušak. I da za takve čistim kad ih otac i mati nisu naučili.
Juče su u Tešnju djeca otišla i krenuli od svoje srednje škole. OK njih 20, a jutros će 880 drugih baciti salvetu od hot- doga, kakvog sendviča ili ambalažu od kornet sladoleda. I direktori i nastavno osoblje na to neće ni obratiti pažnju pa ćemo opet sljedeće godine pokrenuti akciju.
Eh, 40 000 vreća u BiH!!! Ima tu sigurno i više, al ievo sam oda je jedna 10 grama ta vreća - 400 000 grama=400KILOGRAMA!!!!!!!!!!!!! I to je opet teško razgradivi otpad koji će se razgrađivati na deponiji sljedećih 800 godina.....
Last edited by gradina on 10/09/2012 07:06, edited 1 time in total.
gradina

#72 Re: Očistimo zemlju za jedan dan

Post by gradina »

A1fa wrote:
ledeny wrote:

Ma sve ja to znam, ali iz iskustva i sto znam mentalitet nasih ljudi jednostavno nemam volje vise da ucestvujem u bilo kakvoj slicnoj akciji. To nije moja obaveza, to je stvar kucnog odgoja i uredjonog osjecaja sta je ispravno a sta nije! Obaveza je u Njemackoj, Svicarskoj gdje postoje kazne kad ti se cuko pokaki na ulici...u mojoj firmi lafo isto objesili plakat, dolazi nam mail od direktora da se volonteri prijave, a krug nam pun smeca, pored tri kante na mjestu za pauzu opet okolo bacenih casa od kafe, kesice od cokolada, opusci...i ja za takvima da cistim??? Prvo odgoj, pendrek Policiji i sipke uciteljicama vratiti, onda se nece ni imati sta cistiti!
To je to.. I ja ovako gledam na ovo. Svaka čast akciji ali baš što kaže, gledam komšiju i pored mene baci dvije flaše PET u kantu a pored mu stoji posebna kanta ili sjedimo u parku i tip otvara kutiju cigareta i onaj najlon nonštalantno na zemlju. Naravno, poslije i opušak. I da za takve čistim kad ih otac i mati nisu naučili.
Juče su u Tešnju djeca otišla i krenuli od svoje srednje škole. OK njih 20, a jutros će 880 drugih baciti salvetu od hot- doga, kakvog sendviča ili ambalažu od kornet sladoleda. I direktori i nastavno osoblje na to neće ni obratiti pažnju pa ćemo opet sljedeće godine pokrenuti akciju.
Eh, 40 000 vreća u BiH!!! Ima tu sigurno i više, al ievo sam oda je jedna 10 grama ta vreća - 400 000 grama=400KILOGRAMA!!!!!!!!!!!!! I to je opet teško razgradivi otpad koji će se razgrađivati na deponiji sljedećih 800 godina.....
gradina

#73 Re: Očistimo zemlju za jedan dan

Post by gradina »

EHETO..Prođe i nedjelja i juče mi dođe sin iz škole, maltene uplakan!
Kaže: pa mi sve što smo počistili oko škole sada još gore!!!!!!!!!
Nije za nas da imamo državu matere mi mile, neka dođu Austro-ugari, Turci... Za nas ovo nije....
starii

#74 Re: Očistimo zemlju za jedan dan

Post by starii »

gradina wrote:EHETO..Prođe i nedjelja i juče mi dođe sin iz škole, maltene uplakan!
Nije za nas da imamo državu matere mi mile, neka dođu Austro-ugari, Turci... Za nas ovo nije....
ma kakvi mi i drzava..ovo je parodija od drzave :)
zivim u blizini srednje stomatološke skole, kad bi dosao da vidis koliko njihovi ucenici bace opusaka i papira od hot-doga ne bi mogao vjerovati...onaj radnik iz RAD-a cisti ulicu i ujutro i navece...
gradina

#75 Re: Očistimo zemlju za jedan dan

Post by gradina »

starii wrote:
gradina wrote:EHETO..Prođe i nedjelja i juče mi dođe sin iz škole, maltene uplakan!
ma kakvi mi i drzava..ovo je parodija od drzave :)
zivim u blizini srednje stomatološke skole, kad bi dosao da vidis koliko njihovi ucenici bace opusaka i papira od hot-doga ne bi mogao vjerovati...onaj radnik iz RAD-a cisti ulicu i ujutro i navece...
Ovako to mora da se radi SVAKI DAN!
http://www.youtube.com/watch?v=-5OJwjW6 ... ture=share
Post Reply