Očistimo zemlju za jedan dan

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

de fakto

#1 Očistimo zemlju za jedan dan

Post by de fakto »

Zanima me misljenje forumasa, ljubitelja prirode i onih koji to nisu, da li je moguce BiH ocistiti od smeca u samo jednom danu? :) :? Prilicno sam skepticna da se moze akcija sprovesti sinhronizovano u cijeloj zemlji. Licno bih voljela da uspije.
Sta mislite o cijelom projektu Let's do it i hocete li se prijaviti za volontiranje?
Perdita_Durango

#2 Re: Očistimo zemlju za jedan dan

Post by Perdita_Durango »

Lijepa ideja, ali ne bi mogla uspjeti. Kad je u Bosni ista moglo uspjeti u cemu bi svi sudjelovali?
zvrk

#3 Re: Očistimo zemlju za jedan dan

Post by zvrk »

moguce je - da se ukljuci veliki broj ljudi
petunija

#4 Re: Očistimo zemlju za jedan dan

Post by petunija »

Kad je ta akcija?
Ne treba nikog prisiljavati, svi imamo savjest, neka svako postupi prema svojoj.
Jednom sam, sama od sebe, očistila svoju ulicu. Iako su mi se neki "pametniji" od mene smijali, imam namjeru to ponovo uraditi
de fakto

#6 Re: Očistimo zemlju za jedan dan

Post by de fakto »

Na netu se moze naci vise informacija o cijeloj akciji i svi se mogu registrovati, ako zele, kao dobrovoljci.

Meni se cesto puta desavalo da pokupim, onako usput plasticnu flasu koju je neki nas neodgovorni sugradjanin bacio, ostavio......narocito na planinama ili izletistima ili ispred moje zgrade. Ali su mi se ti moji pokusaji davanja primjera drugima cinili besmislenim..........sve se kretalo u krug.........ja pokupim sutra opet naletim na drugu. :x

Ovako, s ovom akcijom mislim da bi mogli prodrijeti u svijest tih ekoloski neprosvjecenih ljudi. (bar u onom elementarnom smislu).
petunija

#7 Re: Očistimo zemlju za jedan dan

Post by petunija »

zvrk

#8 Re: Očistimo zemlju za jedan dan

Post by zvrk »

petunija wrote:

Hvala :sax:

:thumbup:

na malo, na malo :D
Ambrozija

#9 Re: Očistimo zemlju za jedan dan

Post by Ambrozija »

Kad je mogla Estonija, koja je pokrenula cijelu ovu akciju mozemo i mi.
Mu'min

#10 Re: Očistimo zemlju za jedan dan

Post by Mu'min »

Super ideja, koju trebamo svakako podržati.

Ideja koja mijenja svijest ljudi do okoliša u kojem živom.
Količina smjeća koja će se sabrati je skoro pa nevažna koliko je važno dizanje svijesti do očuvanja prirode.

Slovenija je već u tome: http://www.ocistimo.si/

Samo naprijed! :thumbup:
Kinaski

#11 Re: Očistimo zemlju za jedan dan

Post by Kinaski »

Nikad je ne bih cistio .Nek ciste ovi monopolisti . Zaboli mene ja sam umjetnik
honky tonk

#12 Re: Očistimo zemlju za jedan dan

Post by honky tonk »

@187 - bice puno koka tako da bi ti se isplatilo ucesce, ako se predomislis..

kada bi pojedinci (vecina) prosirili vidike ne bi bilo sumnje u realizaciju projekta. 8-)
chengaba

#13 Re: Očistimo zemlju za jedan dan

Post by chengaba »

de fakto wrote:Zanima me misljenje forumasa, ljubitelja prirode i onih koji to nisu, da li je moguce BiH ocistiti od smeca u samo jednom danu? :) :? Prilicno sam skepticna da se moze akcija sprovesti sinhronizovano u cijeloj zemlji. Licno bih voljela da uspije.
Sta mislite o cijelom projektu Let's do it i hocete li se prijaviti za volontiranje?
Fenomenalna ideja, ali evo ispostavilo se da ljudi koji su uzeli da vode projekat nisu dorasli zadatku i došlo je do masovnog odustajanja raje od ove ideje (ko je malo više u toku, zna o čemu pričam).

Što se mene tiče, ja pokušavam da čistim svoju zemlju svih 365 dana, i nerijetko sa planine nosim kese tuđeg smeća i sl., ali znam da barem u Sarajevu neću podržati ovu akciju.

Peace out!
Pasiflora

#14 Re: Očistimo zemlju za jedan dan

Post by Pasiflora »

chengaba wrote:Fenomenalna ideja, ali evo ispostavilo se da ljudi koji su uzeli da vode projekat nisu dorasli zadatku i došlo je do masovnog odustajanja raje od ove ideje (ko je malo više u toku, zna o čemu pričam).

Što se mene tiče, ja pokušavam da čistim svoju zemlju svih 365 dana, i nerijetko sa planine nosim kese tuđeg smeća i sl., ali znam da barem u Sarajevu neću podržati ovu akciju.

Peace out!
Pa reci nam o cemu se radi!?!
Kinaski

#15 Re: Očistimo zemlju za jedan dan

Post by Kinaski »

honky tonk wrote:@187 - bice puno koka tako da bi ti se isplatilo ucesce, ako se predomislis..

kada bi pojedinci (vecina) prosirili vidike ne bi bilo sumnje u realizaciju projekta. 8-)
Moze moze onda :D
honky tonk

#16 Re: Očistimo zemlju za jedan dan

Post by honky tonk »

eh super! jedan volonter vise ;-)
de fakto

#17 Re: Očistimo zemlju za jedan dan

Post by de fakto »

Pasiflora wrote:
chengaba wrote:Fenomenalna ideja, ali evo ispostavilo se da ljudi koji su uzeli da vode projekat nisu dorasli zadatku i došlo je do masovnog odustajanja raje od ove ideje (ko je malo više u toku, zna o čemu pričam).

Peace out!
Pa reci nam o cemu se radi!?!
Da, i mene zanima povod odustajanja. Ako realno pogledamo, uspjeh je i da se jedan kamion smeca odveze na deponiju, kada vec nemamo dovoljno razvijen sistem recikliranja. S druge strane, kako stati u kraj onima koji ce opet nastavljati bacati smece kojekuda. Jedino naplacivanjem kazni.......a svi dobro znamo kako u nasoj zemlji "funkcionise" sve. Pa ostaje jedina nada to probudjivanje svijesti kod ljudi.
Voljela bih dati svoj doprinos svemu, pa makar se sastojao u tom jednom danu skupljanja otpada. Mislim da to svi dugujemo ovoj prekrasnoj prirodi koju imamo.
Svako bi trebao imati svoj licni razlog zbog koga ucestvuje, kao npr. neki od prethodnih forumasa "jer ce biti puno treba". Super :) i to je dobar razlog samo da uradimo nesto pozitivno. :thumbup:
charrrmed

#18 Re: Očistimo zemlju za jedan dan

Post by charrrmed »

chengaba wrote:
de fakto wrote:Zanima me misljenje forumasa, ljubitelja prirode i onih koji to nisu, da li je moguce BiH ocistiti od smeca u samo jednom danu? :) :? Prilicno sam skepticna da se moze akcija sprovesti sinhronizovano u cijeloj zemlji. Licno bih voljela da uspije.
Fenomenalna ideja, ali evo ispostavilo se da ljudi koji su uzeli da vode projekat nisu dorasli zadatku i došlo je do masovnog odustajanja raje od ove ideje (ko je malo više u toku, zna o čemu pričam).

Peace out!

Ljudi koji su zapoceli sve to vise nisu ukljuceni u projekat, vec su ukljuceni oni koji zele izvuci korist iz istog. Nazalost, kao sto rece, nisu dorasli zadatku.

A Sarajevo vapi za ciscenjem. Grad nikada prljaviji nije bio, tako da se nadam da ce ipak nesto biti od ovoga i u nasem glavnom gradu.
Ambrozija

#19 Re: Očistimo zemlju za jedan dan

Post by Ambrozija »

Kako je moguce da iz projekta koji, osim sto je zasnovan na volontiranju, ima toliki znacaj za nasu lijepu zemlji, neko opet zeli izvuci korist. :(
Amy_Blondy

#20 Re: Očistimo zemlju za jedan dan

Post by Amy_Blondy »

Licno sam sudjelovala u projektu i samim njegovim pocetcima.. Moje misljenje je da je organizacija losa, i da sporo tece. U nasoj lijepoj Bosni i Hercegovini je dosta nepristupacnog prostora, sto zbog mina sto zbog neprodosnosti a ljudi su tu uspjeli bacati smece.. Da bi bio ostvariv projekat treba CIJELU zemlju ocistiti a to tesko da je moguce, evo ja nakon tog 9. Septembra i cijelog projekta u kojem cu ucestvovati moci cu nabrojati barem 5 mjesta i divljih deponija koje nisu ociscene a vidljive su. Zato? jer projekat nije dobro rasprostranjen na lokalnim nivoima i ukljucenja manjih sela koja nikada u zivotu nisu imala deponije.. Plus sto su mnogi pokusali korist izvuci iz VOLONTIRANJA, sramno.. A ja se godinama bavim od ciscenja Miljacke, Bjelasnice, Igmana, Barica a dalje da i ne govorim..
Amy_Blondy

#21 Re: Očistimo zemlju za jedan dan

Post by Amy_Blondy »

Ambrozija wrote:Kako je moguce da iz projekta koji, osim sto je zasnovan na volontiranju, ima toliki znacaj za nasu lijepu zemlji, neko opet zeli izvuci korist. :(
Moguce je.. Jednostavno neki su pohlepni previse pa i u VOLONTIRANJU traze korist za sebe.. Pocevsi od samog Core Team-a projekta..
gradina

#22 Re: Očistimo zemlju za jedan dan

Post by gradina »

Amy_Blondy wrote:Licno sam sudjelovala u projektu i samim njegovim pocetcima.. Moje misljenje je da je organizacija losa, i da sporo tece. U nasoj lijepoj Bosni i Hercegovini je dosta nepristupacnog prostora, sto zbog mina sto zbog neprodosnosti a ljudi su tu uspjeli bacati smece.. Da bi bio ostvariv projekat treba CIJELU zemlju ocistiti a to tesko da je moguce, evo ja nakon tog 9. Septembra i cijelog projekta u kojem cu ucestvovati moci cu nabrojati barem 5 mjesta i divljih deponija koje nisu ociscene a vidljive su. Zato? jer projekat nije dobro rasprostranjen na lokalnim nivoima i ukljucenja manjih sela koja nikada u zivotu nisu imala deponije.. Plus sto su mnogi pokusali korist izvuci iz VOLONTIRANJA, sramno.. A ja se godinama bavim od ciscenja Miljacke, Bjelasnice, Igmana, Barica a dalje da i ne govorim..
E to je to, mislim da je ovo odgovor na sve da je ovdje to i nemoguće uraditi...
Evo ja od maja mjeseca se raspitujem kod ovih svojih u Tešnju kako idu pripreme, i kažu NIKAKO!!!
Mi smo 2010.godine za Dan planete Zemlje 22.04. izazvali reakciju i preko 200 sugrađana mojih je izašlo da čistimo rijeku našu Tešanjku.. I bilo je i onih da nisu mogli tu subotu ali su platili po 2-3 radnika da za njih čiste... i došli nam neki Slovenci na Sajam i kažu:BRAVO!!
Ma daleko od BRAVO jer taj dan čitam u Sloveniji izašlo 220 000 Slovenaca!!! 10% stanovništva i među njima akademika, profesora sa fakulteta... Pitam pa ima li otpada? Kažu iako smo čisti ne bi vjerovao da i kod nas u zabitima još se nađe po koji Yugo ili šporet!!!!!!

Pitam ove svoje u Tešnju pa šta ćemo? Jer taj dan je kod nas i praznik, Dan Općine tj. dan pobjede nad fašizmom, pa eto i praznik... Ali i ako ne bude mi smo barem 15 akcija organizovali u ovoj godini samo i može se reći da nema niti jedne deponije..... A pored svega i dalje traje akcija skupljajmo PETice, do sada skoro 2 miliona flaša!!!!!!!!!!!!
I akcija se još dodatno poboljšala zato što sada priejvoz i otkup radi lokalan firma i oslobođeni smo troškova transporta...
i ja mislim da u ovim udruženjima sjede pogrešni ljudi kao i u ovim sada vidim na izobre izlaze neke stranke sa prefiskom EKO..... daleko je to ekologije još...
Ali hajde da vidimo rezultate
Ajatolah_

#23 Re: Očistimo zemlju za jedan dan

Post by Ajatolah_ »

Prva stvar, jako slabo je razglašeno ovo, evo ja sam danas tek skontao da postoji akcija. Druga stvar, greška je što je ovdje tema jer se slabo čita podforum. Obavezno zamoliti nekog od moderatora da je prebaci u Razne diskusije. :wink:
Trina Moe

#24 Re: Očistimo zemlju za jedan dan

Post by Trina Moe »

pa i nije baš slabo razglašeno, meni neki dan poruka na mobitel došla o ovome, plus na fejsu non stop netko negdje objavljuje ovo. možda ovisi i o tom tko je koliko aktivan od organizatora na kojem području.

inače, akcija ima smisla, mislim da bi se mogla provest u djelo, samo je pitanje hoće li trajat to očišćeno 24h ili 48h. U nas ljudi igralište počiste, postave koševe, mreže kojih već sutra nema. Možda da se kroz ovu akciju izvrši apel na vlasti da donesu neki zakon o kažnjavanju svih ljudi koji zagađuju okoliš? Pa nek nečim korisnim pune proračun.
anonimnaosoba

#25 Re: Očistimo zemlju za jedan dan

Post by anonimnaosoba »

ja sam za ovo znao jos prije par mjeseci :-D i vjerovatno cu i ici, ima li neko ikakav plan kad, gdje, sta? :D
Post Reply