Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Locked
Opetja033

#51 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by Opetja033 »

ljevoruki wrote:Koga bi voljeli vidjeti kao reisa?
Nikoga, ne treba nam..
Clanovima Islamske Zajednice, muslimanima, vjernicima - treba - jer njih i predstavlja. Ne znam da li govoris u ime neke od pomenutih skupina?
bosher

#52 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by bosher »

hej, a gdje je cerkan na ovoj listi?..ah, da...pjeni :x
husoodbosne

#53 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by husoodbosne »

Abdibegovic ;-)
gazija_93

#54 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by gazija_93 »

mislim da bi trebao neko ko ce unutrasnje stanje rijaseta malo srediti..svaka cast reisu Cericu..
Gojeni H

#55 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by Gojeni H »

Black swan
oštriji stav prema vehabijama...
Komi
Ne treba on uopste da se bavi vehabijama. Samo treba da se pobrine da omladina ima alternativnu duhovnu opciju koju IZ moze i mora pruziti.
više borbe za malog vjernika...

Slazem se. Nase drustvo inace treba da se zapita gdje je danas covjek, Boziji rob i namjesnik na Zemlji.
odgajati čovjeka za pošteniju budućnost
Smiley koji se ubi pljeskajuci
bla bla znam da je utopija što pišem...

"Nebo je granica" sto bi rekli Ameri
ljevoruki

#57 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by ljevoruki »

Opetja033 wrote:
Nikoga, ne treba nam..
Clanovima Islamske Zajednice, muslimanima, vjernicima - treba - jer njih i predstavlja. Ne znam da li govoris u ime neke od pomenutih skupina?
Govorim u svoje ime.
Kad mi objasnis kako su svi gore nabrojani imali koristi od reisa i njegovog predstavljanja onda mozemo nastaviti ovu diskusiju.
Cisto politicka funkcija, bila i ostala, vjera je ovdje sekundarna djelatnost.
bosher

#58 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by bosher »

hajde neka mi neko odgovori gdje u svetom Quran-u pise da vjernici muslimani moraju imati reisa? reis je institucija koja je uspostavljena austrougarskom, da bi carevina lakse komunicirala sa zajednicom i da bi je lakse usmjeravala, jer ako imas jednog "predstavnika" lakse ces njega nagovoriti na nesto a on kao predstavnik te grupe ce onda grupi "objasniti" "prednosti" svega... ;-)
eto kako i zasto nastade reis, nije nikada bio po islamu nego kako covjek rece, politicka funkcija u vjeri...
poznanik

#59 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by poznanik »

bosher wrote:hajde neka mi neko odgovori gdje u svetom Quran-u pise da vjernici muslimani moraju imati reisa? reis je institucija koja je uspostavljena austrougarskom, da bi carevina lakse komunicirala sa zajednicom i da bi je lakse usmjeravala, jer ako imas jednog "predstavnika" lakse ces njega nagovoriti na nesto a on kao predstavnik te grupe ce onda grupi "objasniti" "prednosti" svega... ;-)
eto kako i zasto nastade reis, nije nikada bio po islamu nego kako covjek rece, politicka funkcija u vjeri...

I mene ovo zanima.

I još, gdje piše da se Reis mora voziti u skupocjenom automobilu, zar ne bi trebao slijediti pisanja Kurana i vjernike i druge vjerske službenike obilaziti pješke, ev. na konjima ili kamilama?
samina_swe

#60 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by samina_swe »

poznanik wrote:
bosher wrote:hajde neka mi neko odgovori gdje u svetom Quran-u pise da vjernici muslimani moraju imati reisa? reis je institucija koja je uspostavljena austrougarskom, da bi carevina lakse komunicirala sa zajednicom i da bi je lakse usmjeravala, jer ako imas jednog "predstavnika" lakse ces njega nagovoriti na nesto a on kao predstavnik te grupe ce onda grupi "objasniti" "prednosti" svega... ;-)

I mene ovo zanima.

I još, gdje piše da se Reis mora voziti u skupocjenom automobilu, zar ne bi trebao slijediti pisanja Kurana i vjernike i druge vjerske službenike obilaziti pješke, ev. na konjima ili kamilama?
Gdje to pise? :shock:
Emina_88

#61 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by Emina_88 »

Meni je svejedno ko ce postati reis, svakako nisam clanica IZ i ne mislim to postati. Ali zanimljivo mi je da su na temi najaktivniji oni koje izbor reisa navodno ne zanima :lol:
harač

#62 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by harač »

Emina_88 wrote:Meni je svejedno ko ce postati reis, svakako nisam clanica IZ i ne mislim to postati. Ali zanimljivo mi je da su na temi najaktivniji oni koje izbor reisa navodno ne zanima :lol:
nije moguće da nekoga ne zanima ko će biti reis (osim ukoliko je hronično apatičan), kada to nije samo vjerska funkcija/institucija, već i više od toga politička - naročito kako je cerić shvatao.
hodža

#63 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by hodža »

a koga drugog nego sebe :mrgreen: :bih:
Opetja033

#64 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by Opetja033 »

ljevoruki wrote:
Opetja033 wrote:
Nikoga, ne treba nam..
Govorim u svoje ime.
Kad mi objasnis kako su svi gore nabrojani imali koristi od reisa i njegovog predstavljanja onda mozemo nastaviti ovu diskusiju.
Ako govoris u svoje licno ime, zasto onda govoris u mnozini - "ne treba NAM"? Jer muslimani, vjernici i clanovi IZ smatraju da nam je funkcija reis ul uleme i institucija IZ prijeko potrebna - te da je garant opstanka muslimana na ovim prostorima.
Treba da shvatis da je davno proslo vrijeme kada je u ime muslimana nego drugi odlucivao.
Emina_88

#65 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by Emina_88 »

harač wrote:
Emina_88 wrote:Meni je svejedno ko ce postati reis, svakako nisam clanica IZ i ne mislim to postati. Ali zanimljivo mi je da su na temi najaktivniji oni koje izbor reisa navodno ne zanima :lol:
nije moguće da nekoga ne zanima ko će biti reis (osim ukoliko je hronično apatičan), kada to nije samo vjerska funkcija/institucija, već i više od toga politička - naročito kako je cerić shvatao.
Pa pogledaj anketu, izgleda da je moguce
ougost

#66 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by ougost »

samina_swe wrote:
poznanik wrote:

I mene ovo zanima.

Gdje to pise? :shock:

Uzvišeni je Allah rekao:
"O vjernici, pokoravajte se Allahu i pokoravajte se Poslaniku i predstavnicima vašim!- (En-Nisa, 59)
Gojeni H

#67 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by Gojeni H »

- Nigdje. Kao sto ne pisu i mnoge druge stvari koje sprovodimo u praksi.
- Istina je da je A-U uspostavila IZ i instituciju reisa radi lakse kontrole, ali i radi lakseg odnosa drzave prema instituciji i nadleznostima serijatskih sudova u to vrijeme.

Ja bih pogledao institucije IZ i reisa ovako. Sta da ih nema?
Ostavimo svakoj mahali da zivi kako zna i umije. Neka dobronamjerni i ne tako dobronamjerni misionari rade sta hoce. Neka se hodze obrazuju kako znaju i umiju. Zekat neka se ubire kako koje selo odredi, itd., itd.

Islam po definiciji treba da "bjezi" od institucije svestenstva. Kakogod, u vremenu u kojem jesmo, na kontinentu na kojem jesmo, institucionalno organizovanje apsolutno da, anarhija bez razmisljanja ne.
Klavikula

#68 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by Klavikula »

Opetja033 wrote:
ljevoruki wrote: Govorim u svoje ime.
Ako govoris u svoje licno ime, zasto onda govoris u mnozini - "ne treba NAM"? Jer muslimani, vjernici i clanovi IZ smatraju da nam je funkcija reis ul uleme i institucija IZ prijeko potrebna - te da je garant opstanka muslimana na ovim prostorima.
Treba da shvatis da je davno proslo vrijeme kada je u ime muslimana nego drugi odlucivao.
e jak ti je garant opstanka muslimana, institucija IZ je jedino garant opstanka kriminala, nista vise..Ceric za ovih svojih 15-17 ili koliko vec godina dok je bio na celu IZ nije apsolutno nista uradio..osim naravno vozo se u skupim autima, drzo govore i dizo bosanska ljeta :lol: :lol:
a dok je institucija IZ bila jaka kao danas nad muslimanima se cino genocid, a dok je bila marginalna muslimani su zivjeli u miru i slozi, zajedno sa ostalim narodima BiH..

i da ne zaboravim legendarnu izjacu: "dosta smo se mi njima prilagodjavali, nek se sad oni nama prilagodjavaju" :lol: :lol: :lol:
gazija_93

#69 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by gazija_93 »

sta je to reis trebao uraditi?
vatrogasac

#70 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by vatrogasac »

Zbog tih koje ne zanima tema će otići na 200 stranica. :mrgreen:
Klavikula wrote:...Ceric za ovih svojih 15-17 ili koliko vec godina dok je bio na celu IZ nije apsolutno nista uradio..

Rade tri fakulteta, desetak medresa, izgrađene tolike džamije zbog kojih se pravi galama, ostala vjeronauka u školama, karitativni rad, počeo čak i gradnju rezidencije.... itd. Da su tako radili i premijeri i ministri gdje bi sada bila BiH? Drugi par čarapa je to što se ovo nekima ne sviđa i voljeli bi da od toga nema ništa. :mrgreen:

Ko će biti novi BH reis?

:)
ljevoruki

#71 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by ljevoruki »

Preduhitrio si me sa ovim postom.
Rekoh da je Reis bila politicka funkcija u svim rezimima pod kojima su dobri i naivni Bosnjani zivjeli.
I kod Austrijanca, i kod Svabe i Pavelica, poslije njih Tite i Alije, reis je imao svoju zadacu da stiti interese rezima.
Sadasnji reis, visocki efendija, je taj interes malo promijenio jer je postao i sam dio rezima i politicke scene BiH, s tim da je ovaj imao i mnogo vecu ambiciju koja se nije ogranicavala samo na BiH. Evropski muftija je covjek htio da bude, nije ti sala.
Sprega vjere i politike, odnosno drzave, nije nista novo, to je uvijek bio brak iz interesa i mehanizam da se narod drzi na uzdi.
U svim konfesijama, da se razumijemo, ali ovo sto se danas desava u cijelom svijetu je jedan radikalan otklon ka teokratskimm drustvima i drzavama.
Tako da ni nas reis-aga nije odolio slatkoj moci politike i svemu sto to donosi.
Zato ponavljam, ne treba nam reis, jer ocekivati da novi reis ne bude cinio iste stvari kao stari moze samo naivan covjek. Uostalom, Bosnjo i naivnost uvijek idu u istu recenicu.
Gojeni H

#72 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by Gojeni H »

Klavikula
Ceric za ovih svojih 15-17 ili koliko vec godina dok je bio na celu IZ nije apsolutno nista uradio..
Trolas. Ne pricamo o Mustafi ef. Cericu, vec o novim kandidatima.
a dok je institucija IZ bila jaka kao danas nad muslimanima se cino genocid, a dok je bila marginalna muslimani su zivjeli u miru i slozi, zajedno sa ostalim narodima BiH..
Znaci, intelektualac, da IZ ostade marginalizovana, Bosnjacima se ne bi desilo ono sto im se desilo 92-95?
Drago mi je da nisam na tvojoj strani njive.
Tvrtko II Kotromanić

#73 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by Tvrtko II Kotromanić »

nemojte ljudi i ovu tmeu pretvoriti kao one sa religije pls :-)

on toppic, Kavazovic :thumbup:
Avdibegovic mi se cini nekako mutan skroz, haman pa baca na ove politicare
dragonz

#74 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by dragonz »

tf2_spy wrote:rezidencija je slika i prilika licemjerja vjerskih institucija (u ovom slučaju IZ, al sličnih primjera ne fali ni među ostalim konfesijama)
a nije bilo licemjerno poslije II svj. rata useliti se u tuđi stan pod foluškom nacionalizacije, otimati nakit od uglednih BH porodica i poklanjati lafo Titu i dr.
dragonz

#75 Re: Koga bi vi voljeli vidjeti kao reisa?

Post by dragonz »

tf2_spy wrote:da znaš, jeste malo frustrirajuće kada neko ko promoviše skromnost i odricanje, sebi gradi dvorac. također, činjenica je da su vjerske institucije licemjeri kakvih nema, koliko god tebi ta misao bila mrska.

i BH katolici su skromni pa hoće svukuda da grade papi spomenike
Locked