Kako nisi predstavio... Zalažeš se sa prestanak dogovaranja sa Dodikom, što praktično znači izražavanje nespremnosti za dogovore... Dodik jeste ovakav i onakav, ali nejmu je narod Republike Srpske dao pravo da ih zastupa u političkim pregovorima, i šta sad? Može se jedino pregovarati sa njihovim političkim predstavnicima (u ovom slučaju Dodikom)... Alternative tome su održavanje krajnje zategnutih odnosa u državi i njena totalna nefunkcionalnost, ili eventualno rat, kad se za njega stvore usloviSkijaš wrote:"Nespremnost za dogovore" ? Pa jeb'o ga led, kad sam ja to predstavio kao strategiju kojoj Sarajevo treba pribjeći ? Samo kažem da se traži posredništvo i medijatorska uloga međunarodne zajednice jer direktan kontakt, zbog kontradiktornosti vizija uređenja društva, ne rađa plodom. Imamo komplikovane procedure donošenja odluka koje se zloupotrebljava od strane onih koji osporavaju samo postojanje države i bezobrazno provociraju na niz drugih načina. Kad insistiraš na direktnom kontaktu s Dodikom, insistiraš na stagnaciji. Mislim, ja sam se lično pripremio i za tu opciju, jesi li ti ? Koliko nas još može podnijeti 10 ili 20 godina blokada sistema ? A to ti je garantovano ako ne tražiš uključivanje međunarodne zajednice.
Uostalom, ja ne vjerujem da bi se iko odlučio na ovako nepopularne poteze sam od sebe, pa tako ni SDP... Moje mišljenje je da su ovi zadnji sporazumi i nastali pod mentorstvom međunarodne zajednice...