Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post Reply
cyprus

#51 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by cyprus »

Skijaš wrote:"Nespremnost za dogovore" ? Pa jeb'o ga led, kad sam ja to predstavio kao strategiju kojoj Sarajevo treba pribjeći ? Samo kažem da se traži posredništvo i medijatorska uloga međunarodne zajednice jer direktan kontakt, zbog kontradiktornosti vizija uređenja društva, ne rađa plodom. Imamo komplikovane procedure donošenja odluka koje se zloupotrebljava od strane onih koji osporavaju samo postojanje države i bezobrazno provociraju na niz drugih načina. Kad insistiraš na direktnom kontaktu s Dodikom, insistiraš na stagnaciji. Mislim, ja sam se lično pripremio i za tu opciju, jesi li ti ? Koliko nas još može podnijeti 10 ili 20 godina blokada sistema ? A to ti je garantovano ako ne tražiš uključivanje međunarodne zajednice.
Kako nisi predstavio... Zalažeš se sa prestanak dogovaranja sa Dodikom, što praktično znači izražavanje nespremnosti za dogovore... Dodik jeste ovakav i onakav, ali nejmu je narod Republike Srpske dao pravo da ih zastupa u političkim pregovorima, i šta sad? Može se jedino pregovarati sa njihovim političkim predstavnicima (u ovom slučaju Dodikom)... Alternative tome su održavanje krajnje zategnutih odnosa u državi i njena totalna nefunkcionalnost, ili eventualno rat, kad se za njega stvore uslovi :oops:

Uostalom, ja ne vjerujem da bi se iko odlučio na ovako nepopularne poteze sam od sebe, pa tako ni SDP... Moje mišljenje je da su ovi zadnji sporazumi i nastali pod mentorstvom međunarodne zajednice...
cyprus

#52 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by cyprus »

StupskaBitanga wrote:Zbog čega se ovako krupne stvari za državu kakvo je nadogradnja Ustava vrši po kafanama, dernecima, stranačkim prostorijama a ne tamo gdje bi se to trebalo raditi a to su institucije, javnost uz aktivnu ulogu NVO i građana kroz recimo referendum
Zato što je to jedini način... Kad bi se građani i NVO pitali, nikad ništa ne bi ni bilo odlučeno... :-) Ako mene pitaš, građani su glavni problem ove države, ne političari...
Skijaš

#53 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by Skijaš »

cyprus wrote:
Skijaš wrote:"Nespremnost za dogovore" ? Pa jeb'o ga led, kad sam ja to predstavio kao strategiju kojoj Sarajevo treba pribjeći ? Samo kažem da se traži posredništvo i medijatorska uloga međunarodne zajednice jer direktan kontakt, zbog kontradiktornosti vizija uređenja društva, ne rađa plodom. Imamo komplikovane procedure donošenja odluka koje se zloupotrebljava od strane onih koji osporavaju samo postojanje države i bezobrazno provociraju na niz drugih načina. Kad insistiraš na direktnom kontaktu s Dodikom, insistiraš na stagnaciji. Mislim, ja sam se lično pripremio i za tu opciju, jesi li ti ? Koliko nas još može podnijeti 10 ili 20 godina blokada sistema ? A to ti je garantovano ako ne tražiš uključivanje međunarodne zajednice.
Kako nisi predstavio... Zalažeš se sa prestanak dogovaranja sa Dodikom, što praktično znači izražavanje nespremnosti za dogovore... Dodik jeste ovakav i onakav, ali nejmu je narod Republike Srpske dao pravo da ih zastupa u političkim pregovorima, i šta sad?
Šta sad ? Pa blokada jer imamo kontradiktorne vizije uređenja društva. A izlaz ?

a. kapitulacija jednih ili drugih
b. uključivanje međunarodne zajednice kao posrednika
c. još desetak godina mrcvarenja
d. rat

Ja bih volio da velikosrbi odustanu od svojih ciljeva, ali pošto je očigledno da neće, a ne želim rat ni još desetak godina mrcvarenja, ostaje ta jedna opcija uključivanja međunarodne zajednice koja bi predlagala kompromisna rješenja i obezbjedila implementaciju dogovorenog.
StupskaBitanga

#54 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by StupskaBitanga »

cyprus wrote:
StupskaBitanga wrote:Zbog čega se ovako krupne stvari za državu kakvo je nadogradnja Ustava vrši po kafanama, dernecima, stranačkim prostorijama a ne tamo gdje bi se to trebalo raditi a to su institucije, javnost uz aktivnu ulogu NVO i građana kroz recimo referendum
Zato što je to jedini način... Kad bi se građani i NVO pitali, nikad ništa ne bi ni bilo odlučeno... :-) Ako mene pitaš, građani su glavni problem ove države, ne političari...
a ko bira te političare?
Zar bi ti stvarno volio da ovo zaživi?
Seawolf

#55 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by Seawolf »

cyprus wrote:
... Kad bi se građani i NVO pitali, nikad ništa ne bi ni bilo odlučeno... :-) Ako mene pitaš, građani su glavni problem ove države, ne političari...
Oho, ovo sa neproblematičnim političarima i problematičnim građanima je jedno potpuno novo viđenje situacije.
Better Man

#56 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by Better Man »

Potpisivanje sporazuma između Lagumdžije o Čovića u vezi implementacije presude Sejdić-Finci je konačno potvrdilo da SDP više nema nikakve veze sa multietičnošću, već da je SDP obična bošnjačka stranka! Nedozvoljavam narciosidnom Lagumdžiji i njegovim poltronima, kao ni drugoj bagri od političara da me svrstavaju u ostale! Ja sam Bosanac i uvijek sam se tako izjašnjavao i pisao u svim dokumentima i ne može me niko svrstati u ostale, niti to priznajem!
Last edited by Better Man on 29/07/2012 17:19, edited 2 times in total.
AkHolic

#57 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by AkHolic »

Skijaš wrote:
Da, nagradiće genocidne velikosrbe. Pa hajde da vidimo i to.
Međunarodni faktori ne vide genocidne velikosrbe kao genocidne velikosrbe a po mišljenju mnogih već su ih nagradili u Dejtonu.
AkHolic

#58 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by AkHolic »

Korištenje riječi - referendum bi u BiH trebalo zabraniti pod prijetnjom strogih kazni.
Skijaš

#59 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by Skijaš »

AkHolic wrote:
Skijaš wrote:
Međunarodni faktori ne vide genocidne velikosrbe kao genocidne velikosrbe a po mišljenju mnogih već su ih nagradili u Dejtonu.
Da je to tako, Rajko Vasić bi svaki dan po tri puta u svom blogu tražio intervenciju međunarodne zajednice. Zna se tačno koja je politička opcija ovdje problem, koga se pred Savjetom Bezbjednosti upozorava zbog destruktivnog djelovanja a u Savjetu Evrope zbog zloupotreba mehanizama blokada. Velikosrbi nemaju niti jedan jedini argument na svojoj strani, guraju šovinističku opciju koju se ne može opravdati u svijetu koji stremi toleranciji, opterećeni su genocidom, ja stvarno ne vidim koji bi to argumenti važili ? I uostalom, ako si u pravu, zašto velikosrbi dobiju proljev kad neko spomene uplitanje međunarodne zajednice ?
AkHolic

#60 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by AkHolic »

Skijaš wrote:
AkHolic wrote:
Skijaš wrote:
Da je to tako, Rajko Vasić bi svaki dan po tri puta u svom blogu tražio intervenciju međunarodne zajednice. Zna se tačno koja je politička opcija ovdje problem, koga se pred Savjetom Bezbjednosti upozorava zbog destruktivnog djelovanja a u Savjetu Evrope zbog zloupotreba mehanizama blokada. Velikosrbi nemaju niti jedan jedini argument na svojoj strani, guraju šovinističku opciju koju se ne može opravdati u svijetu koji stremi toleranciji, opterećeni su genocidom, ja stvarno ne vidim koji bi to argumenti važili ? I uostalom, ako si u pravu, zašto velikosrbi dobiju proljev kad neko spomene uplitanje međunarodne zajednice ?
Imaju jedan i to neoboriv - Federacija BiH
webby-x

#61 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by webby-x »

Skijaš wrote:Ne radi se o tri društva nego o konceptu podjela s jedne strane i multietničkom konceptu s druge.
Tri "odvojene" etničke zajednice, jedni pored drugih u miru.
To je baš onako multietnički. Dominacija jedne nije multietnički.
Skijaš

#62 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by Skijaš »

AkHolic wrote:
Skijaš wrote:
AkHolic wrote: Međunarodni faktori ne vide genocidne velikosrbe kao genocidne velikosrbe a po mišljenju mnogih već su ih nagradili u Dejtonu.
Imaju jedan dovoljan i neoboriv - Federacija BiH
Pa eto onda, ne znam zašto je problem ako kažem da treba isposlovati posredničku ulogu međunarodne zajednice? To Dodiku žao "teherana" ?
webby-x

#63 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by webby-x »

Skijaš wrote:Postoje tri naroda, ali dvije koncepcije društva. Ne može se bolesnoj ideji podjele davati legitimitet procentom podrške nekog naroda. Onaj ko želi podjele, tražiće da se uvaži stavove šovinista, onaj ko ne želi podjele, tražiće načine da se tu politiku porazi. To je izbor, jedno ili drugo.
Što je tako bolesno u "ideji podjele" tj. želji naroda
da bude autonoman na području na kojem obitava?
webby-x

#64 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by webby-x »

cyprus wrote:Jedinstveno bosansko-hercegovačko društvo nažalost ne postoji... Umjesto njega paralelno egzistiraju tri društva, koja se praktično i ne dodiruju...
I to je to. Smiješno je da ovo još nekome u BiH
nije jasno.

:-)
Skijaš

#65 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Skijaš »

webby-x wrote:
Skijaš wrote:Ne radi se o tri društva nego o konceptu podjela s jedne strane i multietničkom konceptu s druge.
Tri "odvojene" etničke zajednice, jedni pored drugih u miru.
Na to ti se kaže da napraviš model podjele, ti predložiš nešto što je Bošnjacima neprihvatljivo (kao što bi i tebi bilo neprihvatljivo da si na njihovom mjestu) i opet se vratimo na to da "odvajanje" nije moguće. Previše je tu dodirnih tačaka koje djeluju reintegrirajuće.
Skijaš

#66 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Skijaš »

webby-x wrote:
Skijaš wrote:Postoje tri naroda, ali dvije koncepcije društva. Ne može se bolesnoj ideji podjele davati legitimitet procentom podrške nekog naroda. Onaj ko želi podjele, tražiće da se uvaži stavove šovinista, onaj ko ne želi podjele, tražiće načine da se tu politiku porazi. To je izbor, jedno ili drugo.
Decentralizacija nije problem, mi već imamo deset kantona. Svojatanje teritorije jeste problem jer nema dogovora oko toga šta je čije.
webby-x

#67 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by webby-x »

Seawolf wrote:Dakle rješenje, koje je već ugrađeno u ustave država koje nas okružuju i u ustave velikog broja država na svijetu; da li bi po tome rješenju, za predsjednika države uvijek bio biran kandidat koji se izjašnjava kao pripadnik jedne (većinske) etničke grupe, ili bi se "provukli" i oni koji to nisu?
Uvijek bi bio biran političar koji vodi politiku koja je pogodna
Bošnjacima, nebitno koje bio etničke pripadnosti. Osim ako
Srbi i Hrvati ne bi izbacili zajedničkog predstavnika, što je
malo vjerojatno. Dakle, jedan predsjednik ne dolazi u obzir
što se tiče Srba i Hrvata ... prije niti jedan predsjednik.
webby-x

#68 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by webby-x »

cyprus wrote:Ako mene pitaš, građani su glavni problem ove države, ne političari...
Točno. Građani i blokiraju svaki pokušaj dogovora.
webby-x

#69 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by webby-x »

Skijaš wrote:Na to ti se kaže da napraviš model podjele
Napravljen je. Samo prođeš kroz BiH.
pemanapemani

#70 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by pemanapemani »

Kada ja, kao Bosanac i Hercegovac, ostali i manjina na čitavom teritoriju BiH tražim svoja prava, onda sam unitarist, pobornik ublehaša i kleptomana Silajdžića, ljubitelj "kulturnog rasizma" itd.
Kada gospoda, preko mojih leđa, traži održavanje etničke podjele društva kao jedine stavke oko koje se prema njima ima smisla dogovarati (ako nećeš, onda slijedi raspad BiH), oni su ono demokrati na kvadrat.

Gospodin @džontra volta, koji tvrdi da se uvijek neko u političkom Sarajevu buni protiv dogovora, mogao bi razmisliti o tome gdje ima najviše "ostalih". Uostalom, mogao bi razmisliti i o tome da u tom je.enom političkom Sarajevu, postoji hiljadu "malih" političkih Sarajeva koji ne klimaju skrušeno glavama nekim samozvanim vođama i kojima mišljenja ne kroje jedne novine, jedna politička stranka, jedna religijska zajednica i sl.

Možemo kakiti po Sarajevu zbog hiljadu stvari, ali jedno je sigurno, ni stotine hiljada granata nisu uspjele isprati mozak baš svim građanima, za razliku od nekih drugih.
Pogledajmo se u ogledalo.
Skijaš

#71 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Skijaš »

webby-x wrote:
Skijaš wrote:Na to ti se kaže da napraviš model podjele
Napravljen je. Samo prođeš kroz BiH.
Na to će ti kolega @palermo reći da se pomiriš sa sadašnjim položajem Hrvata, a ti se nećeš imati pravo buniti i tražiti promjenu jer si pristao na to dan nepravda bude temelj trajnog rješenja.
Seawolf

#72 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Seawolf »

webby-x wrote:
Bolesno je to što su ta područja iscrtana kostima desetina hiljada nedužnih ljudi pobijenih u periodu od prije šesnaest do dvadeset godina.

A, naročito zdravo u toj takozvanoj "želji naroda", nije ni to, što su i Republika i Federacija (sa svim svojim kantonima), potpuno nehistorijske tvorevine, koje nemaju nikakvoga kontinuiteta niti u bližoj niti u daljoj historiji i kao takve su prolazne stvari, koje će, nadam se vrlo brzo prestati postojati, a mi koji živimo na teritoriji tih tvorevina, trudit ćemo se da ih zaboravimo, čim prije.
webby-x

#73 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by webby-x »

Skijaš wrote:Na to će ti kolega @palermo reći da se pomiriš sa sadašnjim položajem Hrvata
Problemi Hrvata su u FBiH koja je politička tvorevina.
Govorim o stanju na terenu gdje se u svakoj općini zna
"tko je gazda", a ako je polovična općina onda se zna
kojom polovicom tko vlada. Tako palermo zna da istočnom
stranom Mostara vladaju Bošnjaci, a desnom Hrvati.
Seawolf

#74 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by Seawolf »

webby-x wrote:
Seawolf wrote:Dakle rješenje, koje je već ugrađeno u ustave država koje nas okružuju i u ustave velikog broja država na svijetu; da li bi po tome rješenju, za predsjednika države uvijek bio biran kandidat koji se izjašnjava kao pripadnik jedne (većinske) etničke grupe, ili bi se "provukli" i oni koji to nisu?
Uvijek bi bio biran političar koji vodi politiku koja je pogodna
Bošnjacima, nebitno koje bio etničke pripadnosti. Osim ako
Srbi i Hrvati ne bi izbacili zajedničkog predstavnika, što je
malo vjerojatno. Dakle, jedan predsjednik ne dolazi u obzir
što se tiče Srba i Hrvata ... prije niti jedan predsjednik.
Zahvaljujem vam se, što ste prvi, koji je dao odgovor na moje hipotetičko pitanje.

Možete li mi samo još, molim vas, definisati šta tačno znači "politika koja je pogodna Bošnjacima"?
Skijaš

#75 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Skijaš »

webby-x wrote:
Skijaš wrote:Na to će ti kolega @palermo reći da se pomiriš sa sadašnjim položajem Hrvata
Problemi Hrvata su u FBiH koja je politička tvorevina.
Govorim o stanju na terenu gdje se u svakoj općini zna
"tko je gazda", a ako je polovična općina onda se zna
kojom polovicom tko vlada. Tako palermo zna da istočnom
stranom Mostara vladaju Bošnjaci, a desnom Hrvati.
Ti tražiš reformu FBiH, @palermu odgovara i postojeći sistem. I kako ćeš ga uvjeriti da prihvati rješenje koje je pravedno prema tebi ? Tako što će prihvatiti rješenje koje je nepravedno prema njemu ? :-D Smiješno. Ali kao što sam više puta rekao, Bošnjake se tretira kao smeće koje ima da bude zadovoljno s otpacima koji im ostanu nakon što druga dva naroda zadovolje svoje apetite. U protivnom, oho im se oho. Hoće li to uroditi plodom ? Ne vjerujem.
Post Reply