Auto na duge staze

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
LeKo

#51 Re: Auto na duge staze

Post by LeKo »

Daj ba stipu se kokuz priče, ako kupuješ auto da što manje na njemu zijaniš kroz određeni period, a ne da se u njemu voziš (i pritom imaš određeni komfor)onda nemoj ni kupovati auto, na troli, tranđi i busu ništa ne zijaniš.

Alfu vozi onaj kome auto nije samo prevozno sredstvo i kome na merak nije žao potrošiti. Isto bi bilo s pitanjem uživanje bilo kojeg kvalitetnijeg proizvoda, kokuz će vazda reći da je šljiva bolja od viljamovke ili canadian old viski od jack danielsa samo da bi više dana imao za cugu.
technoGeek

#52 Re: Auto na duge staze

Post by technoGeek »

Od svih motora, 2.0 posebno treba izbjegavati. Em je bucan, em ide losije nego 1.9 SDI.
citroen xm

#53 Re: Auto na duge staze

Post by citroen xm »

Ova ista priča se ponavlja kroz masu tema. Oko gubitka cijene smo pričali mali milion puta. Ja i neki forumaši smo dali i dokaze da sva auta gube otprilike isto, a ostali koji nemaju dokaze za svoju priču opet nastavljaju po svome. Nego nema ni to veze.

Kod 2.0 TDI motora nisam mislio konkretno na problem pucanja glave kod hladnog "gaženja" već na problem sa diznama koje crkavaju brzinom svjetlosti, a cijena boli glava.
A što se tiče SDI motora.... :lol:

Ljudi ne pričajte bezveze. Prvo neka autor kaže jel misli na novo ili polovno. Svako novo auto je dobro i kupuje se u zavisnosti od potrebe i afiniteta. Svako gubi približno cijenu i gubiti gušt zbog 2000 KM posle xx godina je smiješno.
A kada se kupuje polovno gleda se stanje i naravno afinitet prema određenom brendu.

Pričati da je neko auto krš i kvarljivo, a drugo super pouzdano je blago rečeno smiješna priča.
S4mpion

#54 Re: Auto na duge staze

Post by S4mpion »

Preporuka No1:Mercedes-Benz i gotova stvar,nema pogreske. :D
Bimmer_

#55 Re: Auto na duge staze

Post by Bimmer_ »

Jest, jest i ja se slazem da je BMW nepouzdan, a pogotovo da je neupotrebljiv po snijegu... Sa zna mahniti svabo, treba im poslat dopis da predju na prednju vucu i stavljaju VW motore :lol:[/quote]

Mislim da je svabska cesta sekundu bolja od ove ovdje u BiH

Sent from my iPad using Tapatalk HD[/quote]

Kakve to veze ima, nije BMW-u ciljano trziste samo Njemacka, uostalom nije ni u Njemackoj sve MinKen ima i tamo snijega i planina, prevoja leda itd... Ili mozda tamo snijeg pada samo po livadama izbjegava cestu :lol:
Bimmer_

#56 Re: Auto na duge staze

Post by Bimmer_ »

S4mpion wrote:Preporuka No1:Mercedes-Benz i gotova stvar,nema pogreske. :D
Vidis da ima i Merc je zadnja vuca nemoze to po snijegu :skoljka:
S4mpion

#57 Re: Auto na duge staze

Post by S4mpion »

Bimmer_ wrote:
Da zimus nisam vidio Merca na djelu,mozda bih ti i povjerovao 8-)
technoGeek

#58 Re: Auto na duge staze

Post by technoGeek »

Price o zadnjoj vuci i snijegu su davno prosle. S losim gumama nece pomoci ni stalni pogon na svim tockovima :thumbup:
klixo

#59 Re: Auto na duge staze

Post by klixo »

citroen xm wrote:Svašta se ovde može pročitati. Čuj vulkanizera :-)
Bitno je da se razumjelo ,a lapsus i sasa kovacevic ... Alfa je onako vise za omladinu , imaju finu liniju , al to je ipak samo alfa i nista vise. VW je VW , merc je merc ,audi je audi mozete pricati sta hocete ,a benga je malo skuplja i za one sa malo vise love. O okusima se ne raspravlja , ali glupost je alfu porediti sa švabama.
technoGeek

#60 Re: Auto na duge staze

Post by technoGeek »

A sto je to VW poseban, to imaju neku tehnologiju iz svemira pa im se auta izdvajaju od ostalih :?
Bimmer_

#61 Re: Auto na duge staze

Post by Bimmer_ »

S4mpion wrote:
Bimmer_ wrote:
Da zimus nisam vidio Merca na djelu,mozda bih ti i povjerovao 8-)
To nija moja izjava, samo sam sarkastican :lol:

Ja vozim BMW-a sa zadnjom vucom i vec godinama svake zime je na cesti ;) Jos zivim u mahali u Starom Gradu;)
citroen xm

#62 Re: Auto na duge staze

Post by citroen xm »

klixo wrote:
Bitno je da se razumjelo ,a lapsus i sasa kovacevic ... Alfa je onako vise za omladinu , imaju finu liniju , al to je ipak samo alfa i nista vise. VW je VW , merc je merc ,audi je audi mozete pricati sta hocete ,a benga je malo skuplja i za one sa malo vise love. O okusima se ne raspravlja , ali glupost je alfu porediti sa švabama.
Ok za lapsus, ali ja ne volim ove predrasude. Čuj to je samo Alfa i ništa više, a VW je VW. Šta znači uopšte to VW je VW. Tačno je da su ukusi različiti i ja nemam problem sa tim šta će ko kupiti. Ali ako govorimo tako kao ti onda je Alfa mnogo više nego VW.
klixo

#63 Re: Auto na duge staze

Post by klixo »

citroen xm wrote:
klixo wrote:
Ok za lapsus, ali ja ne volim ove predrasude. Čuj to je samo Alfa i ništa više, a VW je VW. Šta znači uopšte to VW je VW. Tačno je da su ukusi različiti i ja nemam problem sa tim šta će ko kupiti. Ali ako govorimo tako kao ti onda je Alfa mnogo više nego VW.
Valjda prodaja govori o samoj kompaniji. Koliko alfa koliko VW proda godisnje. A ovi sto Alfu vozaju vecinom je omladina i zaljubljenici alfu koji bi prije nju vozali nego poršea :)
respo

#64 Re: Auto na duge staze

Post by respo »

koliko proda porse koliko vw?
a ko je bolji?

glupa ti prica prodaja

a auto na duge staze su svi koji se redovno odrzavaju bio to geely ili mercedes
Don Zivconi

#65 Re: Auto na duge staze

Post by Don Zivconi »

respo wrote:koliko proda porse koliko vw?
a ko je bolji?

glupa ti prica prodaja

potpis :thumbup:
citroen xm

#66 Re: Auto na duge staze

Post by citroen xm »

klixo wrote: Valjda prodaja govori o samoj kompaniji. Koliko alfa koliko VW proda godisnje. A ovi sto Alfu vozaju vecinom je omladina i zaljubljenici alfu koji bi prije nju vozali nego poršea :)
O tome smo druže pričali u nekoliko tema i bila je mnogo žučna rasprava, tako da se ja ne bi više zamarao sa pričama o rezultatima prodaje i gubitkom cijene.
klixo

#67 Re: Auto na duge staze

Post by klixo »

respo wrote:koliko proda porse koliko vw?
a ko je bolji?

glupa ti prica prodaja

Porse je eskluzivno auto i uopste se ne moze u isti koš sa VWom.

Glupo ti je razmisljanje ;)
respo

#68 Re: Auto na duge staze

Post by respo »

nevazno dao sam ti samo primjer da ti je potezanje price u vezi prodaje glupo

znaci najbolji auto na svijetu je polo 1.4 dizel sa srednjom opremom jer je najprodavaniji (navedeno auto je uzeto nasumice)
S4mpion

#69 Re: Auto na duge staze

Post by S4mpion »

respo wrote:nevazno dao sam ti samo primjer da ti je potezanje price u vezi prodaje glupo

znaci najbolji auto na svijetu je polo 1.4 dizel sa srednjom opremom jer je najprodavaniji (navedeno auto je uzeto nasumice)
Da bi poredjenje bilo korektno,moras porediti automobile iste klase,ne mozes sada porediti Porsche sa Golfom niti pasata sa polom. :dance:
citroen xm

#70 Re: Auto na duge staze

Post by citroen xm »

Eto ti konkretno Golf, prodavaniji od ostatka konkurencije, a od većine nije ni 0,1% bolji, od neke čak i gori.
juzna_strana

#71 Re: Auto na duge staze

Post by juzna_strana »

Bice i ovdje fight izgleda,alfisti kontra VAG grupe :-D
Odgovora na ovo pitanje moze biti bezbroj..
Meni je kod novih favorit Citroen C4 1.6.HDi,udoban,kvalitetan,mjera prava..
Mada kad se kaze 'duge staze' odmah pomislim na E klasu bez boje,700 milja bez problema :-D
citroen xm

#72 Re: Auto na duge staze

Post by citroen xm »

Nisam Alfista, Citroenaš sam ali namjerno nisam želio da spominjem niti jednog konkurenta. A ima ih odličnih. Recimo Civic je vrhunski automobil, a sigurno je lošije prodavan od Golfa. Auris takođe, mada mi njegov dizaj ne prija. Evropljana ima fenomenalnih.....

A ovo "auto na duge staze" se može protumačiti svakako, ali ako se tumači kao auto za duga putovanja(što je po opisu kilometraže logično) onda sve što je veće auto, sve je bolje. Zbog kvaliteta, voznih osobina, udobnosti....
respo

#73 Re: Auto na duge staze

Post by respo »

S4mpion wrote:
respo wrote:nevazno dao sam ti samo primjer da ti je potezanje price u vezi prodaje glupo

Da bi poredjenje bilo korektno,moras porediti automobile iste klase,ne mozes sada porediti Porsche sa Golfom niti pasata sa polom. :dance:
jesi poredio prodaju?
jesi pa jedna skoda je onda bolja od passata jer su prakticno u istoj klasi
gore si poredio kompletnu prodaju vw-a nasuprot alfe
pezo je drugi najveci proizvodjac automobila u europi i drugo najstarije "auto" na svijetu pa se za njega ne moze reci da je najbolje
moze samo u nekim segmentima kao sto su npr udobnost i tako te stvari al kad sve spojis ne znaci zato sto je najprodavaniji i najbolji jer znamo probleme sa njihovim fap filterima u 206-ice prvi primjerci u GB su imali problema sa eksplozijom motora itd a najprodavaniji pezoov model
jeli boji od pola, fieste itd?
530i

#74 Re: Auto na duge staze

Post by 530i »

Golf SDI na duge staze, samo naglašavam, na duge staze nizbrdo :lol: :lol: :oops:
Bakir1

#75 Re: Auto na duge staze

Post by Bakir1 »

mislim da je osnovna zabuna u nas bosanaca i hercegovaca, to sto pod dobrim autom smatramo auto koje ne treba odrzavati, znaci vozi do iznemoglosti, obicno polovan auto sa enormno velikom kilometrazom i kada se pokvari ne valja, govno.
mrzim navoditi licne primjere i velicati vau vau i ostale iz grupacije, ali ono sto znam jeste da da 3 auta pokretana istim motorom (relativno istim razlicite snage) na velikoj kilometrazi progutaju para more na odrzavanje ali ne pate od djecijih bolesti i gluposti.
primjer prvi:
skoda octavija koju vozi otac, godiste 2007, model tour 1,9 tdi 90 KS, pocetkom aprila mjeseca 2010 godine na satu je imala 45000 km sada ima 170.000 km.
u tome servis obicni svakih 10.000 km.
2x prednje plocice, 1x zadnje, 2x veliki servis, par krajnica i nekih gluposti, nov akumulator, gume 3 seta.
primjer drugi:
vw bora tdi 90 ks koju sam vozio donedavno 2003 godina na satu 390.000 km ostalo je iza mene, samo ove godine cca 30.000 km sam presao sa njom, svake godine unazad 3 godine veliki servis, ulje i filteri svakih 10.000 km, disk plocice 2x godisnje, gume 1 set godisnje.
prilikom predaje vozila kolegi auto je odvucen mehanicaru koji je izmjenio sve sto je mogao naci na njemu pa su se tu nasli i ventilator motora i ventilator klime.
zanimljivo je da taj auto ima orginalne amortizere, orginalno kvacilo, auspuh......
da ide evo slika kao dokaz
Image
primjer treci:
passat tdi 130 ks kojeg vozim par mjeseci, osim ramena koja trosi nemilice, neadekvatnog remenja koje pogoni servo volan, osjetljivog kompresora klime, prljave turbnine i neispravnog senzora radilice (sto je kostalo cca 1000 KM) sve za zamjenu, ide pali radi i vozi bolje nego neki noviji auti manje kilometraze.
da prica ima osnova odrzavajte aute kako spada pa necete nikada ostati na cesti sa istima
Post Reply