Auto na duge staze
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Čarli
#1 Auto na duge staze
Koja je marka auta najbolja kada je u pitanju velika mjesečna kilometraža?
Prijatelj mi prelazi pet do šest hiljada km mjesečno i često ima problema sa svojim autom.
Kladili smo se. Ja na francuska auta - citroen, renault, a on na pasat, audi.
Dakle da ima isplativost u potrošnji, da je udobno i da se što manje kvari.
Prijatelj mi prelazi pet do šest hiljada km mjesečno i često ima problema sa svojim autom.
- dottore
#2 Re: Auto na duge staze
Redovno odrzavaj auto i ne previse po gasu, sto manje stresa na motor, i nema te marke koja nece izdzat 100 000 godisnje...
- S4mpion
#4 Re: Auto na duge staze
Audi motori 2.5-kvarljivost svemirska.Renault,pa nisam bas siguran za sve modele,ali znam da Laguna nije dobra nikako,to auto jednostavno se ne da odvojiti od mehanicara i kvarova.Citroen,svaki kvar mu je papren,jer auto ima elektronike-sto jes jes
.Sto se tice passata,to su auta koja zahtjevaju redovno odrzavanje.Od navedenih auta moj glas ide za Audi A4 ili A3 1.9TDI ili 2.0TDI.Jedino francusko auto koje bih uzeo u obzir je Peugeot 407.Medjutim,najbitnije je naci dobar primjerak
Sto se tice mehanike,najpouzdaniji je Mercedes-Benz,lanac mu je ugradjen umjesto zubcastog remena,tako da nema velikog servisa kao u ostalih auta,samo se mijenjaju filteri i ostali potrosni dijelovi,samo ako je losa cesta dosta idu lezajevi.
Sto se tice mehanike,najpouzdaniji je Mercedes-Benz,lanac mu je ugradjen umjesto zubcastog remena,tako da nema velikog servisa kao u ostalih auta,samo se mijenjaju filteri i ostali potrosni dijelovi,samo ako je losa cesta dosta idu lezajevi.
-
milojicabrzi
#5 Re: Auto na duge staze
...Mercedes u svakom slucaju je dobar, to su masine koje su poznate po prelazenju po milion KM.
Inace, svaki motor bi mogao preci milion, kada bi se jednom upalio i gasio samo kad se mijenja ulje...Motor najvise trose hladni startovi, pretjerana turiranja, upotreba u ekstremnim uvijetima (ekstremne zime, vrucine, prasina), upotreba pod opterecenjem (prikolice i sl).
Dakle, mecka je dobra, ali cuo sam da su npr. dobri i Citroeni C5, koji mogu takodjer otresti po milion KM, dobri su i audiji, npr.1,9 tdi, za Renaulta i Japanca nisam cuo, iskreno vjerovatno jer ne znam puno ljudi koji ih imaju...
Inace, svaki motor bi mogao preci milion, kada bi se jednom upalio i gasio samo kad se mijenja ulje...Motor najvise trose hladni startovi, pretjerana turiranja, upotreba u ekstremnim uvijetima (ekstremne zime, vrucine, prasina), upotreba pod opterecenjem (prikolice i sl).
Dakle, mecka je dobra, ali cuo sam da su npr. dobri i Citroeni C5, koji mogu takodjer otresti po milion KM, dobri su i audiji, npr.1,9 tdi, za Renaulta i Japanca nisam cuo, iskreno vjerovatno jer ne znam puno ljudi koji ih imaju...
-
citroen xm
#6 Re: Auto na duge staze
Za duga putovanja najbolja kupovina je C5, ali da imam dosta para onda definitivno C6.
Što se održavanja tiče, dijelovi i održavanje za C5 su ili u prosjeku ili ispod prosjeka klase. A što se elektronike tiče ima je koliko i svako drugo moderno auto. Ljude buni hidraulika, ali to je dovedeno toliko do savršenstva da apsolutno ne treba imati nikakav strah od nje. Motori HDI su ekstra tako da bi C5 bio moj izbor u toj klasi. A ako se kupuje novo auto onda je c5 i najpovoljniji u klasi, samo ispod 2.0 HDI i hidraulike ne treba razmatrati kupovinu.
Što se održavanja tiče, dijelovi i održavanje za C5 su ili u prosjeku ili ispod prosjeka klase. A što se elektronike tiče ima je koliko i svako drugo moderno auto. Ljude buni hidraulika, ali to je dovedeno toliko do savršenstva da apsolutno ne treba imati nikakav strah od nje. Motori HDI su ekstra tako da bi C5 bio moj izbor u toj klasi. A ako se kupuje novo auto onda je c5 i najpovoljniji u klasi, samo ispod 2.0 HDI i hidraulike ne treba razmatrati kupovinu.
-
Mr.Fundamental
#7 Re: Auto na duge staze
Debilsko pitanje, pogodno za još debilnija prepucavanja i odgovore. Pitanje je preširoko (novo-polovno, koji cjenovni segmment, koja klasa...), a i da nije, nemoguće je tek tako odgovorit, jer svako komfor tumači na svoj način. Prvom je bitno da ima dosta prostora, drugom da lijepo neravnine upija, trećem da su mekana sjedišta, četvrti to ne voli nego preferira tvrđa sjedišta koja imaju dobro bočno držanje, petom da auto "ne pliva" i ne naginje se kroz zavoje, šestom da ima svu modernu elektroniku...milion uslova, koje neko voli, a neko ne voli.
S obzirom na pitanje i prvi post postavljača tema, rekao bih da je to nečiji multi acc, onako namjerno huškački postavljeno, ali možda griješim...
S obzirom na pitanje i prvi post postavljača tema, rekao bih da je to nečiji multi acc, onako namjerno huškački postavljeno, ali možda griješim...
Last edited by Mr.Fundamental on 23/07/2012 01:02, edited 1 time in total.
-
Jay Gatsby
#8 Re: Auto na duge staze
Lada je dosta izdržljiva 
-
bordo_boy
#9 Re: Auto na duge staze
BMW 3 ili 5. Mašina nikad neće izdati, a i sve ostalo je top quality. Uz to putujete sa stilom
.Troškovi održavanja jesu nešto veći nego za prosječno auto, ali BMW to vrati na cesti.Uz to imaju dosta dobar odnos snaga - potrošnja, posebno dizeli.
Moja preporuka, BMW 3 E46 320d, ili BMW 5 E39 525d ili 530d
Ako imaš malo više para BMW 3 E90 320d efficient dynamics, ili BMW 5 E60 525d ili 530d...
Nije loša kombinacija benzin - plin, to je još isplativije od dizela...
Ako imaš malo više para BMW 3 E90 320d efficient dynamics, ili BMW 5 E60 525d ili 530d...
-
jefferson
#10 Re: Auto na duge staze
Znam iz porodicnog iskustva da Peugeot 407 1.6HDI bez frke pravi 80-100,000km godisnje.Čarli wrote:Koja je marka auta najbolja kada je u pitanju velika mjesečna kilometraža?
Naravno, BMW i Mercedes su mozda najbolja auta za te poduhvate jer imaju lanac, zadnju vucu, uvijek prtek snage, i nece pravti probleme sve doks e redovno odrzavaju.
-
robotich
#11 Re: Auto na duge staze
3god+wozio+vw+pasata+1.9tdi,mijenjao+neke+potrosne+dijelove,pakne,ulje,filtere,nikad+nista+ozb.
Poslije+udesa,tj+vec+2je+god+vozim+renault+megane+2004god,takodje+nema+ozb.+kvarova
ZAKLJUCHAK.
SAda+su+sva+auta+po+kvaliteti+tu+negdje. Sto+god+da+uzmes,servisiraj+redovno,ne+sili+previse,i+nemaj+brige.
Poslije+udesa,tj+vec+2je+god+vozim+renault+megane+2004god,takodje+nema+ozb.+kvarova
ZAKLJUCHAK.
SAda+su+sva+auta+po+kvaliteti+tu+negdje. Sto+god+da+uzmes,servisiraj+redovno,ne+sili+previse,i+nemaj+brige.
- johntra
-
l33t
#13 Re: Auto na duge staze
robotich wrote:3god+wozio+vw+pasata+1.9tdi,mijenjao+neke+potrosne+dijelove,pakne,ulje,filtere,nikad+nista+ozb.
ZAKLJUCHAK.
- Slo Burner
- Grijem se na: Pelet
- Vozim: Bembaru
#14 Re: Auto na duge staze
Jel ovo sa digitrona saljes ?robotich wrote:3god+wozio+vw+pasata+1.9tdi,mijenjao+neke+potrosne+dijelove,pakne,ulje,filtere,nikad+nista+ozb.
ZAKLJUCHAK.
- Zvek
#15 Re: Auto na duge staze
Lancia Kappa 2.4 JTD, Stilo JTD omiljena auta Beogradskih taksista
VAG 1.9 TDI motori
VAG 1.9 TDI motori
-
Čarli
#16 Re: Auto na duge staze
HVALA VAM SVIMA NA ODGOVORIMA.
NAPOMINJEM, DA PITANJE NIJE "namjerno huškački" POSTAVLJENO NITI MI TAKVO ŠTO PADA NA PAMET.
JOŠ JEDNOM, HVALA VAM!!!
NAPOMINJEM, DA PITANJE NIJE "namjerno huškački" POSTAVLJENO NITI MI TAKVO ŠTO PADA NA PAMET.
JOŠ JEDNOM, HVALA VAM!!!
- drndalo
#17 Re: Auto na duge staze
Najbolje mu je da uzme novo auto po svom ukusu, pokriveno garancijom na npr. 2-3-4 godine bez ogranicenja kilometara, ili neku drugu kombinaciju, mozda 5 godina ili 150.000 km sta prvo istekne, i da ga boli dupe hoce li se sta pokvariti, bar ne o njegovom trosku... Kad to ispuca u godinu i po, dvije, zamijeni opet za novo...
-
preludezalude
#18 Re: Auto na duge staze
Sto se tice ovog sto si ti ponudio, ja bih se odlucio za audi. Ali ovo je moje subjektivno misljenje koje mozda nema veze sa misljenjem nekog drugog ali...Čarli wrote:Koja je marka auta najbolja kada je u pitanju velika mjesečna kilometraža?
A inace ako uopsteno govorimo o automobilima, ja bih se odlucio na nekog japanca, vjerovatno na Honda Accord.
-
milojicabrzi
#19 Re: Auto na duge staze
...ima jedan detalj, ne znam da li ste primjetili, da Audi vozila koja dolaze iz uvoza, imaju neobicno velike kilometraze u odnosu na godista, da cesto dodju auta stara 3-4 godine sa 200 000+ km na satu,...Znaci da se gore vjerovatno koriste na ove duze staze i putovanja, znaci svaki dan 150-200 km, otprilike.
Vjerovatno su Svabe skontale da su ta auta solidna za velike staze
- olensoner
#20 Re: Auto na duge staze
To auta nisu koristila privatna lica, nego sluzbena, zato je tako velika kilometraza. Ima dosta firmi koji prodaju iskljucivo auta novijih godista, kupljena na aukcijama, konkursima, od leasinga itd., sa prilicno visokom kilometrazom za godine, a najcesce su to auta nesto vise klase, te dostavna vozila, najmanje ima porodicnih i sportskih auta, skoro nikako. I to nije slucaj samo sa Audijem, nego kako je kod nas najlakse prodati Audija, nasi hahari jefitno kupe, dobro operu auto i onda pucaju cijene ogromne.milojicabrzi wrote:...ima jedan detalj, ne znam da li ste primjetili, da Audi vozila koja dolaze iz uvoza, imaju neobicno velike kilometraze u odnosu na godista, da cesto dodju auta stara 3-4 godine sa 200 000+ km na satu,...Znaci da se gore vjerovatno koriste na ove duze staze i putovanja, znaci svaki dan 150-200 km, otprilike.
Najgore je sto vecina tih auta ima neku vecu manu, znam par slucajeva Audi A4 2008.-, sa kilometrazom 150.000+, u koje je trebalo puno para uloziti, najcesce u mjenjac.
-
530i
#21 Re: Auto na duge staze
Mercedes...dosta udobniji od npr. Audija, a kad provodiš par sati dnevno u autu to je i jako bitna stavka.
- ElRe
#22 Re: Auto na duge staze
Toliko na zapadu prelazi svaki dizelas C, D, E segmenta.milojicabrzi wrote:...ima jedan detalj, ne znam da li ste primjetili, da Audi vozila koja dolaze iz uvoza, imaju neobicno velike kilometraze u odnosu na godista, da cesto dodju auta stara 3-4 godine sa 200 000+ km na satu,...Znaci da se gore vjerovatno koriste na ove duze staze i putovanja, znaci svaki dan 150-200 km, otprilike.
- ElRe
#23 Re: Auto na duge staze
Plivajuci zamajac, EGR, MAF, DPF (FAP)...sve "slabe tačke" modernih dizelasa na toj kilometrazi.olensoner wrote: Najgore je sto vecina tih auta ima neku vecu manu, znam par slucajeva Audi A4 2008.-, sa kilometrazom 150.000+, u koje je trebalo puno para uloziti, najcesce u mjenjac.
- Bullet Tooth Tony
#24 Re: Auto na duge staze
Volvo - 80 % svih volvo automobila se jos uvijek kotrlja po cestama 
-
klixo
#25 Re: Auto na duge staze
Reci da se salis , jos kombinacija benzin-plinbordo_boy wrote:BMW 3 ili 5. Mašina nikad neće izdati, a i sve ostalo je top quality. Uz to putujete sa stilom.Troškovi održavanja jesu nešto veći nego za prosječno auto, ali BMW to vrati na cesti.Uz to imaju dosta dobar odnos snaga - potrošnja, posebno dizeli.