Evo par i od mene.
1. Nikad se nemoj zavaljivat u sjediste, obarat ga skoro do lezeceg polozaja i tako voziti ( takvih vidis dnevno bared 20 na cesti, oboreno sjediste, kod njeg guzica na sjedistu, lijevo rame na desnoj strani sjedista, desno rame na sredini auta, kao i vecina gornjeg dijela tijela, tipka na mobitelu, ili nesto caprka oko radija )
2. Podigni iz pocetka sebi sjediste tako da imas preglednost na sve 4 coska auta, da su ti ruke lagano savijene u laktu, i da nisu opterecena ramena, takodje i noge da su opustene, i da u svakom trenutku mozes brzo reagovati na pedale.
3. Ne pustaj preglasnu muziku dok se vozis, vrlo je bitno i slusati saobracaj oko sebe, kad negdje putujes, magistrala i ti folovi, vidis da nije jak saobracaj, onda je jakni nek odpadne tablica. Nije bitno hoce li te ona djevojcica cuti, i reci kako ti je dobra muzika, ako vech oces, kraj kafica uvjek mozes otvoriti prozor, nek slusaju, tebi nek se zacrvene obrazi i vozi dalje, smanji, zatvori prozor i zdravo.
4. Gume, gume su pola auta, stare gume bacaj, bez obzira sto je sara debela, i ima jos dubine, jel preslo 3 godine, baci. Ona vremenom otvrdne, i pocne gubiti karakteristike svoje, tako da je vrlo lako da eksplodira na suncu, ili nedaj Boze u voznji, da poiskacu gute, da proklizi auto, i jos milion vragova. Uvjek friska guma, i uvjek gledaj kvalitetnu da uzmes, koliko god dzep dopusta. Michellin i Sava nisu isto, a razlika je 30-40 maraka, bolje 2 Michellinove imati naprijed, a nazad neke slabije, nego imati lose gume na sva 4.
5. Pravilno odrzavanje, podvozje je jako bitno, kugle, krajnice, lafete, seleni, lezajevi, diskovi, pakne, stabilizatori i jos mali milion dijelova, sve je to jako bitno, odrzavaj sto bolje mozes, auto ce ti se oduziti visestruko, manje ce trositi goriva, biti ce sigurnije, i bit ce ga ljepse voziti.
6. Ne ugradjuj one diode Allaha ti, sad samo sto ih po glavi svojoj nisu poceli stavljati, dioda na faru, u faru, oko fara, ispod karambolke, na sredini karambole, po A stubovima, po sajbi, po krovu, pa onda ugrade one "KSENONE" iz kine, kod jarana u garazi za 50 marak, pa kad ti naidje u susret, kontas bager ide, maknes se s ceste da prodje. Nemoj matere ti.
7. Ne srljaj i ne divljaj, lagano, zmigavac vamo, zmigavac tamo. Pri parkiranju uvjek gledat sva 3 retrovizora, po potrebi se i okrenuti. Meni se desilo da sam se parkirao po mraku, prosao s autom, vracam se gledam lijevi nema nikoga iza mene, bacim oko na desni nema opet nikoga, uzmem upaljac da zapalim cigaru, i krenem da se parkiram, gledam opet desni, i srednji, nema nista, i samo cujem gruhnu u nesto, kad ono djecko se provukao iza mene dok sam palio cigaru, sto je 5 sekundi, a nisam ga ni vidio, ( a ni cuo jer mi je bila pojacana muzika...

). Nist nagodi se i vozi dalje.
8. Nemoj se trkat, nema veze sto te napada golf 2 dizel, prekriven hrdjom, i iza njeg se vuce crni dim, i ti ga mozes pojest sa svojim autom. Neka, nek vozi. Pusti ga nek prodje, zakoci malo, nek prodje i ide za svojim poslom, jer ako ti das po gasu, onda ce se zainatit, pa ti se moze lako desit da te izgura u krivini, il zavali te od zada jer nemRe prikocit, a tebi dzabe sva odsteta kad ti ode pola auta, ili nedaj Boze ti se ozlijedis. Nikad ne znas koji babun sjedi za volanom.
9. Nemoj se dokazivat pred prijateljima, i pred djevojcicama koje sjede pored tebe, svaki put kad hoces nesto da se pokazes i dokazes, baksuzluk neki se desi.
10. Provjeravaj ulje, rashladnu tekucinu, i svako malo podviri se pod haubu, vidi curi li gdje ulje, pusta li gdje voda. Auto ako mozes peri sam, jer samim pranjem ti mozes primjetiti te neke nedostatke, oko tockova, ili na limariji.
11. Nek ti metlice na autu, za shajbu, uvjek budu u perfektnom stanju, ako sline, zarvlace, ili preskacu, odma zamjeni. 11 maraka je set, a moze te slijepog ostaviti po kisi, pogotovo u kombinaciji kisa + noc.
12. Ne uvaljuj se u velike bare jer nemas pojma koliko su duboke, ako vozis benzinca pokvasit ces svjecice i halali se s masinom za neka 2 dana dok se same ne osuse ili ih ti izvadis i osusis. Moze ti i voda prodrijeti u kabinu, gepek, a upao si u baru koja se izlila iz puknute kanalizacijske cijevi, nece niko htjet uci u auto mjesec.
13. Ne vozi brzo po kisi, kaku god gumu da imas, velika bara, ti naletis brzo na nju, moze ti auto izvrnut na krov, bez pola muke.
14. Budi mudar i gledaj ispred sebe, snimaj retrovizore, lijevi, desni, srednji, kad vozis magistralnim, ili nekim prometnijim putem gledaj koje se nalazi ispred auta iza kojeg si ti, baci pogled svako malo, tako mozes predviditi sta ce se desiti, i imat ces par sekundi vise za reakciju. Gledaj dalje ispred sebe, ne pilji 10 metara ispred haube. U gradu gledaj sva auta koja se nalaze oko tebe, lijeva, desna, ispred, iza. Neko zacas popolovi, 60% svijeta ne daje zmigavce kad skrece, tako da i na to racunaj, i nemoj puno paznju obracati iskljucivo na zmigavce, nego prati kompletno auto.
Odljuljio sam ja ovo, al haj, halalite.
Neka je tebi sa srecom, i svim pocetnicima. Sto vise predjenih kilometara u rahatu i veselju, bez kvarova i neugodnih situacija.