Savjeti vozacima pocetnicima

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
shalla

#51 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by shalla »

sarayewo wrote:Koristi zeleni val u Sarajevu, pogotovo navece kad nema guzve. Ustedice ti trud, gorivo i zivce. Sa 55-60 mozes doci od Stupa do Marin Dvora, tek semafori izmedju Marin Dvora i Skenderije kasne i vjerovatno ce te uhvatiti.
:thumbup:
Kad se navečer vraćam iz grada, ja od BBI (to mi je postalo zvanično parking mjesto zadnje dvije godine :mrgreen: ) do Nedžarića stanem samo na onom semaforu kod Remize, sve ostalo uhvatim u zelenom valu sa nekih 60-63 km/h...
hostapler

#52 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by hostapler »

tester33 wrote:zaboravio sam jednu stvar .....

istjeraj panicare iz auta .... mogu biti vrlo teski ometaci voznje.
Ima jos jedna.
Bolje je pored sebe imati vrecu govana nego starog vozaca :lol:
nia3

#53 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by nia3 »

Ja samo da se prijavim na temu, mislim da će mi koristiti vaši savjeti. Hvala :)
fandjo30

#54 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by fandjo30 »

San najveci neprijatelj vozaca.Vjerujte ne pomaze ni otvoren prozor, ni maximalno upaljen ventilator sa hladnim vazduhom...istog trenutka zaustavite auto na najblize prosirenje i odspavajte bar 15-ak minuta.
federalac

#55 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by federalac »

fandjo30 wrote:San najveci neprijatelj vozaca.Vjerujte ne pomaze ni otvoren prozor, ni maximalno upaljen ventilator sa hladnim vazduhom...istog trenutka zaustavite auto na najblize prosirenje i odspavajte bar 15-ak minuta.
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Koliko god mislis, nisam umoran, zaustavi i odspavaj.
Mlad i Nevin

#56 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by Mlad i Nevin »

Prije zahtjevne, duge a pogotovo noćne vožnje obavezno se dobro odmoriti, naspavati. Za početnika je bitno da dobije tu kondiciju da odradi bez problema bar 5-6 sati u komadu. U toku noćne vožnje se obavezno naoružati žvakama, poželjna je i kafa za ponijeti a ko puši cigareta odlično razdrma iz mogućeg sna. Poželjno je ići u društvu i konstantno pričati, monotonost u vožnji znatno doprinosi uspavanosti.
LeKo

#57 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by LeKo »

Odlična tema i odlični savjeti. Moj doprinos (izvinjavam se ako je neko već naveo), prilikom prestizanja uvijek upozori sirenom ili blicanjem onog koga prestižeš (posebno ove s stranim tablama, danas su u 5 navrata zamalo izgurali s ceste).
Mlad i Nevin

#58 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by Mlad i Nevin »

I važna stvar kod preticanja, kad ustanoviš da su svi uslovi za bezbjedno obavljanje te radnje ispunjeni motor ne štedi, idi do samog kraja jer iako ti se čini da imaš mnogo prostora naprijed to ne znači da trebaš odugovlačiti jer možda iza tebe ima neko ko bi isto pretekao sporije vozilo. Dakle, u svakom slučaju što prije obaviti preticanje a nikako ne obilaziti kao na autoputu (u slučaju da imaš kilometarski pravac sa čistim prostorom).
casanova123

#60 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by casanova123 »

Ja ne znam da li je to normalno ali ja ispraznim rezervoar za neka 2 dana.. jeste da sam pocetnik, ali eto ja se vozam ko lud haha.. prosjecno sam 5-6 sati u autu po gradu i izvan.. Uglavnom sam po gradu kada nema guzve u 3 ili 4toj brzini, a kad je guzva onda 2 ili 3..

inace ne kocim previse sa normalnom kocnicom nego uglavnom radim ono kocenje motorom pa mozda i zato ode gorivo..
Klima je skoro pa stalno upaljena takodjer..

Jel ovo normalno ili sta? Kako da postignem da manje trosim?

I jos jedno pitanje.. kada idem prema crvenom semaforu i sada ono ja u trecoj i da bezveze ne saltam ono druga, prva pa da stanem smije lise odmah u ler staviti i onda samo zakocis kocnicom kada dodjes do semafora, pa kada treba krenuti normalno ubacim u prvu i krenem..
tester33

#61 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by tester33 »

Mozes. Znaci ako inercijom vozila ides relativno sporo mozes ..... da iz 3 brzine izbacis .. i da kocis samo kocnicom bez motora. Kocenje motorom govorim za ove vece brzine preko 65-80 km/h..... radi brzeg zaustavljanja. :thumbup:

A ima jedan fazon ako niste sigurni kad da presaltate brzinu izmedju druge i prve ..... najbolje je drzati kvacilo ..... npr. kada se ulazi u krivinu na parking ili slicno.
530i

#62 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by 530i »

tester33 wrote:Kocenje motorom govorim za ove vece brzine preko 65-80 km/h..... radi brzeg zaustavljanja. :thumbup:
Poginut će neko od ovakvih savjeta :-)
casanova123

#63 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by casanova123 »

ja barem ono kad treba skroz polako da idem stalno drzim kvacilo u prvoj.. mislim ono na parkingu i to.. ali to je normalno ja mislim jer sa tim kontrolises brzinu ono hoces li ici u prvoj 3kmh a da se ne ugasi ili cces ici 20 ili ces bez kvacila 3kmh pa se ugasi :D
citroen xm

#64 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by citroen xm »

Povećana potrošnja i kočenje motorom nemaju ama baš nikakve veze.
Uštedićeš tako što se ćeš se manje voziti :lol:
Isključi ponekad klimu, koji će ti vrag. Ona ti bar litar u gradu povlači. Nauči da mijenjaš brzine, nemoj žuriti po svaku cijenu da ubaciš u veću brzinu jer peglanjem u recimo petoj možsš da potrošiš više goriva nego istom vožnjom u trećoj.
muha-V8

#65 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by muha-V8 »

Par savjeta za pocetnika: :arrow:

Obavezno sijeci krivine ali samo ne pregledne i nadaj se da nije kamion iza krivine i da ti nece biti zadnja u životu.

Kad je crveno ti daj gas da proletiš jer to ne važi za pocetnike

Nikad nemoj se brinuti o autu jer ono se samo održava ,a ti samo gorivo sipaš i voziš .

Kupuj gume sa 1mm dubine šare jer se bolje lijepe u krivinama, a pogotovo po kiši kad kočiš.

Kad vidiš HITNU POMOC u retrovizoru ti se nemoj sklanjati jer si brži, a ipak ona je iza tebe.

Na autoputu vozi lijevom trakom samo ,a ako ni neko svira ti se napravi lud i pusti da te pretekne desnom.

Racunaj da si ti u autu , pješaka na pješackom neka ti se sklanja.

Ako je neko brži od tebe i prilazi ti jer te zaobilazi ti po gasu da mu bar zasmetaš .

Parkiraj se na dva parking mjesta uvijek da te neko nedaj bože malo vratima ne dohvati kad se parkira pored tebe prilikom izlaska iz vozila.

Ovo sam naveo samo kulturu vozaca ( cast pojedincima ) po BiH ,a nemoj sebe da nalaziš u ovim primjerima koje bih mogao do sutra da nabrajam :thumbup:
Last edited by muha-V8 on 31/07/2012 13:19, edited 1 time in total.
Seyfo

#66 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by Seyfo »

Možda ponavljam, nisam pročitao sve...dobra tema u svakom slučaju!

1.U gradskim uslovima, čest je slučaj da se dese sudari ako je situacija da se treba ubaciti u cestu sa prvenstvom prolaza npr. desno, a ispred se nalazi automobil koji želi isto. Pogledate lijevo, vidite nema nikog i krenete, pretpostavljajući da je i onaj prije vas krenuo..i udarite u njega. Zvuči glupo, ali saam često vidio baš taj slučaj. Znači, prilikom skretanja na put sa prvenstvom prolaza, UVJERITI SE DA JE KRENUO I ONAJ ISPRED.

2.Prije preticanja na magistralnom putu UVIJEK PRVO POGLEDATI U LIJEVI RETROVIZOR da se utvrdi da nas neko već ne pretiče !!!! To stanje se može u sekundi promijeniti, odnosno može se desiti da utvrdite da vas niko ne pretiče, pogledate ima li koga u suprotnom smjeru i nakon toga počnete pretiecanje, a neko vas u međuvremenu počeo preticati.

BTW,
Autor posta iznad je trebao naznačiti gdje se zajebaje a gdje je ozbiljan. Ipak, neko ove stvari ozbiljno shvata.
Evp malo zajebancije
http://www.youtube.com/watch?v=hC2M_znLmtw
elmirčo

#67 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by elmirčo »

odlicna tema

nisam tu da soliram, vec sam misljenja da kao dosta svjez vozac (3 godine) dosta mogu pomoci.
svi savjeti su :thumbup: :sax:

ja nisam sjeo u svoje/ocevo auto dok nisam donio onaj papiric da sam polozio. tek tad mi je dao kljuceve, 50 km za gorivo, i pustio me da se idem vozati. isti dan. kaze, voznja ti je kao plivanje - ne znas dok ne probas.
auto skole su tu samo da te nauce da krenes pod rucnom ili noznom kocnicom, znakove i parking, ono ostalo ti moras svariti sam. vremenom ces ti sam "dokuciti" nauku, dok ti se noge ne odsjeku par puta, i dok ne stanes pored puta da se saberes, nista si :lol: bez zajebancije, i ja sam mislio da sam pokupio svu pamet dok nisam pokupio neko auto na raskrsnici, jebiga kasno kocio.
kocenje motorom mi je bilo tada spansko selo :mrgreen: sreca nije bilo stete neke velike inace :-)

sjedi u auto, i vozi sto vise, sve ce ti se samo kazati.
i ne beri brige puno oko toga da li je u pitanju benzin/ dizel, to su nijanse, marketing i propaganda ;)

i da, zamalo da zaboravim. posjecuj majstore, raspituj se sta je sta, koji dio i to, nikad ne znas kad ce ti sta zatrebati. ;)

bon voyage sto bi rekli Gali :mrgreen:
Mlad i Nevin

#68 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by Mlad i Nevin »

casanova123 wrote:ja barem ono kad treba skroz polako da idem stalno drzim kvacilo u prvoj.. mislim ono na parkingu i to.. ali to je normalno ja mislim jer sa tim kontrolises brzinu ono hoces li ici u prvoj 3kmh a da se ne ugasi ili cces ici 20 ili ces bez kvacila 3kmh pa se ugasi :D
Kad ono milkiš u kolonama, možeš i bez kvačila prvom, on će sam ići tom nekom minimalnom brzinom ;) Inače, obavezno izbjegavati naviku držanja noge na kvačilu na semaforima i ostalim zaustavljanjima. Ja nikad ne držim duže od 5 sekundi, čak i kad sam u raskrsnici i čekam svoj red na prolaz. Navika je navika.
elmirčo

#69 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by elmirčo »

Mlad i Nevin wrote:
casanova123 wrote:ja barem ono kad treba skroz polako da idem stalno drzim kvacilo u prvoj.. mislim ono na parkingu i to.. ali to je normalno ja mislim jer sa tim kontrolises brzinu ono hoces li ici u prvoj 3kmh a da se ne ugasi ili cces ici 20 ili ces bez kvacila 3kmh pa se ugasi :D
Kad ono milkiš u kolonama, možeš i bez kvačila prvom, on će sam ići tom nekom minimalnom brzinom ;) Inače, obavezno izbjegavati naviku držanja noge na kvačilu na semaforima i ostalim zaustavljanjima.Ja nikad ne držim duže od 5 sekundi, čak i kad sam u raskrsnici i čekam svoj red na prolaz. Navika je navika.

mislim da nema razlike sto se tice motora, ili bio na leru ili ti drzao kvacilo, bitno je da je " odvojen "
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#70 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by Entropio »

.
Ringhio

#71 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by Ringhio »

Evo par i od mene.

1. Nikad se nemoj zavaljivat u sjediste, obarat ga skoro do lezeceg polozaja i tako voziti ( takvih vidis dnevno bared 20 na cesti, oboreno sjediste, kod njeg guzica na sjedistu, lijevo rame na desnoj strani sjedista, desno rame na sredini auta, kao i vecina gornjeg dijela tijela, tipka na mobitelu, ili nesto caprka oko radija )

2. Podigni iz pocetka sebi sjediste tako da imas preglednost na sve 4 coska auta, da su ti ruke lagano savijene u laktu, i da nisu opterecena ramena, takodje i noge da su opustene, i da u svakom trenutku mozes brzo reagovati na pedale.

3. Ne pustaj preglasnu muziku dok se vozis, vrlo je bitno i slusati saobracaj oko sebe, kad negdje putujes, magistrala i ti folovi, vidis da nije jak saobracaj, onda je jakni nek odpadne tablica. Nije bitno hoce li te ona djevojcica cuti, i reci kako ti je dobra muzika, ako vech oces, kraj kafica uvjek mozes otvoriti prozor, nek slusaju, tebi nek se zacrvene obrazi i vozi dalje, smanji, zatvori prozor i zdravo.

4. Gume, gume su pola auta, stare gume bacaj, bez obzira sto je sara debela, i ima jos dubine, jel preslo 3 godine, baci. Ona vremenom otvrdne, i pocne gubiti karakteristike svoje, tako da je vrlo lako da eksplodira na suncu, ili nedaj Boze u voznji, da poiskacu gute, da proklizi auto, i jos milion vragova. Uvjek friska guma, i uvjek gledaj kvalitetnu da uzmes, koliko god dzep dopusta. Michellin i Sava nisu isto, a razlika je 30-40 maraka, bolje 2 Michellinove imati naprijed, a nazad neke slabije, nego imati lose gume na sva 4.

5. Pravilno odrzavanje, podvozje je jako bitno, kugle, krajnice, lafete, seleni, lezajevi, diskovi, pakne, stabilizatori i jos mali milion dijelova, sve je to jako bitno, odrzavaj sto bolje mozes, auto ce ti se oduziti visestruko, manje ce trositi goriva, biti ce sigurnije, i bit ce ga ljepse voziti.

6. Ne ugradjuj one diode Allaha ti, sad samo sto ih po glavi svojoj nisu poceli stavljati, dioda na faru, u faru, oko fara, ispod karambolke, na sredini karambole, po A stubovima, po sajbi, po krovu, pa onda ugrade one "KSENONE" iz kine, kod jarana u garazi za 50 marak, pa kad ti naidje u susret, kontas bager ide, maknes se s ceste da prodje. Nemoj matere ti.

7. Ne srljaj i ne divljaj, lagano, zmigavac vamo, zmigavac tamo. Pri parkiranju uvjek gledat sva 3 retrovizora, po potrebi se i okrenuti. Meni se desilo da sam se parkirao po mraku, prosao s autom, vracam se gledam lijevi nema nikoga iza mene, bacim oko na desni nema opet nikoga, uzmem upaljac da zapalim cigaru, i krenem da se parkiram, gledam opet desni, i srednji, nema nista, i samo cujem gruhnu u nesto, kad ono djecko se provukao iza mene dok sam palio cigaru, sto je 5 sekundi, a nisam ga ni vidio, ( a ni cuo jer mi je bila pojacana muzika... :) ). Nist nagodi se i vozi dalje.

8. Nemoj se trkat, nema veze sto te napada golf 2 dizel, prekriven hrdjom, i iza njeg se vuce crni dim, i ti ga mozes pojest sa svojim autom. Neka, nek vozi. Pusti ga nek prodje, zakoci malo, nek prodje i ide za svojim poslom, jer ako ti das po gasu, onda ce se zainatit, pa ti se moze lako desit da te izgura u krivini, il zavali te od zada jer nemRe prikocit, a tebi dzabe sva odsteta kad ti ode pola auta, ili nedaj Boze ti se ozlijedis. Nikad ne znas koji babun sjedi za volanom.

9. Nemoj se dokazivat pred prijateljima, i pred djevojcicama koje sjede pored tebe, svaki put kad hoces nesto da se pokazes i dokazes, baksuzluk neki se desi.

10. Provjeravaj ulje, rashladnu tekucinu, i svako malo podviri se pod haubu, vidi curi li gdje ulje, pusta li gdje voda. Auto ako mozes peri sam, jer samim pranjem ti mozes primjetiti te neke nedostatke, oko tockova, ili na limariji.

11. Nek ti metlice na autu, za shajbu, uvjek budu u perfektnom stanju, ako sline, zarvlace, ili preskacu, odma zamjeni. 11 maraka je set, a moze te slijepog ostaviti po kisi, pogotovo u kombinaciji kisa + noc.

12. Ne uvaljuj se u velike bare jer nemas pojma koliko su duboke, ako vozis benzinca pokvasit ces svjecice i halali se s masinom za neka 2 dana dok se same ne osuse ili ih ti izvadis i osusis. Moze ti i voda prodrijeti u kabinu, gepek, a upao si u baru koja se izlila iz puknute kanalizacijske cijevi, nece niko htjet uci u auto mjesec.

13. Ne vozi brzo po kisi, kaku god gumu da imas, velika bara, ti naletis brzo na nju, moze ti auto izvrnut na krov, bez pola muke.

14. Budi mudar i gledaj ispred sebe, snimaj retrovizore, lijevi, desni, srednji, kad vozis magistralnim, ili nekim prometnijim putem gledaj koje se nalazi ispred auta iza kojeg si ti, baci pogled svako malo, tako mozes predviditi sta ce se desiti, i imat ces par sekundi vise za reakciju. Gledaj dalje ispred sebe, ne pilji 10 metara ispred haube. U gradu gledaj sva auta koja se nalaze oko tebe, lijeva, desna, ispred, iza. Neko zacas popolovi, 60% svijeta ne daje zmigavce kad skrece, tako da i na to racunaj, i nemoj puno paznju obracati iskljucivo na zmigavce, nego prati kompletno auto.

Odljuljio sam ja ovo, al haj, halalite.

Neka je tebi sa srecom, i svim pocetnicima. Sto vise predjenih kilometara u rahatu i veselju, bez kvarova i neugodnih situacija.
S4mpion

#72 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by S4mpion »

elmirčo wrote:

mislim da nema razlike sto se tice motora, ili bio na leru ili ti drzao kvacilo, bitno je da je " odvojen "
Nema razlike sto se tice motora,ali ima razlike sto se tice kvacila jer se trosi druk lezaj.Vijek trajanja kvacila ce biti znatno duzi ako se na semaforima izbacuje iz brzine i noga makne sa kvacila(ali potpuno se mora maci,jer lezaj radi cak i kad je noga samo blago naslonjena na kvacilo) :thumbup:
Mlad i Nevin

#73 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by Mlad i Nevin »

S4mpion wrote:
elmirčo wrote:

Nema razlike sto se tice motora,ali ima razlike sto se tice kvacila jer se trosi druk lezaj.Vijek trajanja kvacila ce biti znatno duzi ako se na semaforima izbacuje iz brzine i noga makne sa kvacila(ali potpuno se mora maci,jer lezaj radi cak i kad je noga samo blago naslonjena na kvacilo) :thumbup:
A velika većina vozača o tome ne razmišlja....to je pogrešna navika koju nam usade instruktori jer tobože tako se vozi po školskom.
elmirčo

#74 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by elmirčo »

S4mpion wrote:
:thumbup:
silver testelone

#75 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by silver testelone »

Mlad i Nevin wrote:
S4mpion wrote:
elmirčo wrote:

A velika većina vozača o tome ne razmišlja....to je pogrešna navika koju nam usade instruktori jer tobože tako se vozi po školskom.
meni je instruktor govorio da uvijek na semaforima izbacim iz brzine i maknem nogu s kvačila i već tu sam stekao naviku...
Post Reply