Pomoc: Pjesakinja mi se bacila pod auto

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

JOINT_1921
Vozim: odlično

#51 Re: Pomoc: Pjesakinja mi se bacila pod auto

Post by JOINT_1921 »

Haveru, nikakve sikirancije mojne.. Boli te ona stvar, nisi kriv i tacka.. Ja bih na tvom mjestu mirno spavao, ludih ljudi je oduvijek bilo i bice. Ti samo svoj zivot vodi, tako je Bog htio da ona skonca, i nema druge... Budi pozdravljen
hladan.preminger

#52 Re: Pomoc: Pjesakinja mi se bacila pod auto

Post by hladan.preminger »

I naravno ako skrecete u ulicu a biciklista ide iza vas morate ga pustit da kao prvi prodje pravo na vasoj desnoj strani pa onda skrecete, tako isto vazi i za pjesaka. Oni nisu duzni u tim okolnostima da cekaju na vas.
S desne strane te niko ne smije obilaziti, pa ni biciklisti.
Pješak te ionako ne obilazi već u tom slučaju prelazi cestu koja se križa sa cestom na kojoj se ti nalaziš.
hrle1976

#53 Re: Pomoc: Pjesakinja mi se bacila pod auto

Post by hrle1976 »

hladan.preminger wrote:
I naravno ako skrecete u ulicu a biciklista ide iza vas morate ga pustit da kao prvi prodje pravo na vasoj desnoj strani pa onda skrecete, tako isto vazi i za pjesaka. Oni nisu duzni u tim okolnostima da cekaju na vas.
Pješak te ionako ne obilazi već u tom slučaju prelazi cestu koja se križa sa cestom na kojoj se ti nalaziš.
S desne strane prelazi pjesak/kriza cestu tako i biciklista. Pravila po zapadu. Nije se zezati. U Pragi je tako jedan crnogorac udario biciklistu ustvari - biciklista se zapucno u njega jer mu je uzeo prednost. Skolski drug mi radi kao policajac i bio je tada na tom slucaju, skup je provod imao u ceskoj (sto novcano, sto vremenski) kazem ti nije se s tim zezati. Ista su pravila u Francuskoj, Danskoj, Svedskoj, Njemackoj...

http://ec.europa.eu/transport/road_safe ... hicles.htm

Moze biti da ovo ne vazi u BiH ali ljudi ako se krecete unutar EU zone. Niko vam nece iza svirati ako cekate na biciklistu, bolje cekati nego biti bijen od strane policije. A u zatvor vam je ici 100% pa onda deportacija.
hladan.preminger

#54 Re: Pomoc: Pjesakinja mi se bacila pod auto

hrle1976 wrote:
hladan.preminger wrote:
S desne strane prelazi pjesak/kriza cestu tako i biciklista. Pravila po zapadu. Nije se zezati. U Pragi je tako jedan crnogorac udario biciklistu ustvari - biciklista se zapucno u njega jer mu je uzeo prednost. Skolski drug mi radi kao policajac i bio je tada na tom slucaju, skup je provod imao u ceskoj (sto novcano, sto vremenski) kazem ti nije se s tim zezati. Ista su pravila u Francuskoj, Danskoj, Svedskoj, Njemackoj...

Moze biti da ovo ne vazi u BiH ali ljudi ako se krecete unutar EU zone. Niko vam nece iza svirati ako cekate na biciklistu, bolje cekati nego biti bijen od strane policije. A u zatvor vam je ici 100% pa onda deportacija.

Sve ovo vazi kod nas, ali nigdje se u gore navedenom linku ne dozvoljava biciklisti da ima prednost i da te sa desne strane moze preci i nastaviti kretanje u istom pravcu ako ti skrećeš lijevo na raskrsnici i da pri tom on ima prednost. Biciklista nikad ne smije prelaziti cestu na pješačkom ako pri tom nije sišao sa bicikla i gura ga pored sebe. U tom slučaju on se smatra pješakom i može preći na pješačkom. O tome govori i link koji si postavio. U pogledu prednosti koje ima biciklista je u potpunosti izjednačen sa motociklom i autommobilom. Jednio pravilo koje posebno za njega važi je da se na cesti gdje prometuju motorna vozila mora kretati udaljen najviše 1,2 m od ruba ceste.
hrle1976

#55 Re: Pomoc: Pjesakinja mi se bacila pod auto

Post by hrle1976 »

Image

Predstavi si da isped ili iza fotografa je cesta sto srekne na tvoju ljevu stranu tj. na desnu (istu) stranu na kojoj su ove dvi biciklistkinje, a predstavi si da vozac audija hoce da srkene u tu ulicu, a da one hoce da nastave. Ti ako im uzmes prednost i jedna od njih padne i rani se, ti si naj*bo, jer si kriv, jer po propisima moras im pustiti jer one imaju pravo prednosti. To to vazi po citavoj zoni EU. Nebitno dali bila cikiklisticka staza ili ne.
Last edited by hrle1976 on 23/07/2012 09:24, edited 1 time in total.
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#56 Re: Pomoc: Pjesakinja mi se bacila pod auto

Post by stetoskop »

Mislim da se to odnosi na situaciju da se biciklista ne smije preteći ispred raskrsnice, pa odmah nakon toga presjeći mu put skretanjem u desno.
hrle1976

#57 Re: Pomoc: Pjesakinja mi se bacila pod auto

Post by hrle1976 »

stetoskop wrote:Mislim da se to odnosi na situaciju da se biciklista ne smije preteći ispred raskrsnice, pa odmah nakon toga presjeći mu put skretanjem u desno.
Nebitno bio on ispred tebe tj. blizi skretnici ili iza, ako je iza nekih 10-20m cekas dok te prodje. Jedino ako mozes skrenuti a da ne ometas i nekocis saobracaj zanci da necekas na njega npr. 2 minute.
Last edited by hrle1976 on 23/07/2012 09:35, edited 1 time in total.
graue_maus

#58 Re: Pomoc: Pjesakinja mi se bacila pod auto

Post by graue_maus »

hrle1976 wrote:Image

Predstavi si da isped ili iza fotografa je cesta sto srekne na tvoju ljevu stranu tj. na desnu (istu) stranu na kojoj su ove dvi biciklistkinje, a predstavi si da vozac audija hoce da srkene u tu ulicu, a da one hoce da nastave. Ti ako im uzmes prednost i jedna od njih padne i rani se, ti si naj*bo, jer si kriv, jer po propisima moras im pustiti jer one imaju pravo prednosti. To to vazi po citavoj zoni EU. Nebitno dali bila cikiklisticka staza ili ne.
pjesaci i biciklisti imaju prednost u gradu uvijek ... koci i ako ima zebra ili ne ...a dokazati ko je kriv je preskupo traje dugo ...
hrle1976

#59 Re: Pomoc: Pjesakinja mi se bacila pod auto

Post by hrle1976 »

graue_maus wrote:

pjesaci i biciklisti imaju prednost u gradu uvijek ... koci i ako ima zebra ili ne ...a dokazati ko je kriv je preskupo traje dugo ...
Ne samo u gradu nego bilo gdje kad je ovo u pitanju soim na cestama gdje je zabranjeno pjesacima i biciklistima kretanje. Zebra je za pjesake ili bicikliste koji guraju biciklo, ali isto se vaga. Kriv je onaj sa autom. Tu nema price. Jer moras biti strpljuv vako da kazem i sa sacekas sporijeg i manjeg.
hladan.preminger

#60 Re: Pomoc: Pjesakinja mi se bacila pod auto

To drug mene očigledno ne kontaš.
U ovom slučaju postoji posebna biciklistička staza i logično je da ako audi skeće desno (gledajući iz pravca vozača) da mora pustiti bicikliste da prođu jer im oduzima prednost/presijeca put. Ja sam govorio za situacije kada ne postoje bicilističke staze.
Paco

#61 Re: Pomoc: Pjesakinja mi se bacila pod auto

Post by Paco »

rashtiman wrote:Ima li novosti?
Evo baš danas sam opet bio u bolnici. 10 dana nakon nesreće i nepromijenjenog stanja žena je počela disati svojim plućima, znači skinuta je s aparata, ali i dalje je u besvjesnom stanju. Nadam se da će se i to uskoro promijeniti.

Inače, još uvijek me niko iz MUPa ili Tužilaštva nije kontaktirao vezano za ovaj slučaj.
svemirska_vjeverica

#62 Re: Pomoc: Pjesakinja mi se bacila pod auto

Post by svemirska_vjeverica »

hladan.preminger wrote:
Evo kako je u "sveckoj" i ostalim evropskim drzavama: Biciklisti mogu, cak i sa desne strane, ukoliko postoji min. razmak od 1,5 m (bez ili sa oznacemo bicikl. stazom)

EDIT: pod uslovom da se motorna vozila ne krecu
Last edited by svemirska_vjeverica on 23/07/2012 15:23, edited 1 time in total.
kadinica

#63 Re: Pomoc: Pjesakinja mi se bacila pod auto

Post by kadinica »

I neće te kontaktirati dok se ne vidi ishod saobraćajne nesreće, to znači da će tada odrediti kvalifikaciju.

Žao mi je što si u ovoj situaciji, i žao mi je što si pogrešno shvatio moje postove.
Za druge koje su komentarisali i davali optimistične prognoze, svakako imaju pravo, jer uvijek postoje dvije strane priče i razne varijacije na temu. Pravnici zato i postoje da se spore oko svake moguće stvari :D

Ja sam ti samo napisala da je jako zeznuta situacija ako pješak pogine, nadam se da to ovdje neće biti slučaj.

Sretno...
Paco

#64 Re: Pomoc: Pjesakinja mi se bacila pod auto

Post by Paco »

@kadinica
Sve postove sam shvatio kao dobronamjerne i ne vjerujem da se iko ovdje javio s namjerom da mi dodatno "zagorca zivot".

Mislio sam da si mi poslala neki PP, ali nista nema u inboxu.

Pozz.
dobojlija81

#65 Re: Pomoc: Pjesakinja mi se bacila pod auto

Post by dobojlija81 »

ako su lakse povrede dobit ces neku novcanu kaznu.pozz
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#66 Re: Pomoc: Pjesakinja mi se bacila pod auto

Post by stetoskop »

hrle1976 wrote:
stetoskop wrote:Mislim da se to odnosi na situaciju da se biciklista ne smije preteći ispred raskrsnice, pa odmah nakon toga presjeći mu put skretanjem u desno.
Nebitno bio on ispred tebe tj. blizi skretnici ili iza, ako je iza nekih 10-20m cekas dok te prodje. Jedino ako mozes skrenuti a da ne ometas i nekocis saobracaj zanci da necekas na njega npr. 2 minute.
Pa nije to ništa neobično i kod nas. Evo šta kažu naši testovi:
Image
hrle1976

#67 Re: Pomoc: Pjesakinja mi se bacila pod auto

Post by hrle1976 »

stetoskop wrote:
hrle1976 wrote:
Pa nije to ništa neobično i kod nas. Evo šta kažu naši testovi:
Image
Nisam znao, ali pozdravljam da je tako! Ali evo dingospo hladan preminger tvdri da kad nema biciklisticke staze, biciklista nema sta da trazi...
hladan.preminger wrote:

To drug mene očigledno ne kontaš.
U ovom slučaju postoji posebna biciklistička staza i logično je da ako audi skeće desno (gledajući iz pravca vozača) da mora pustiti bicikliste da prođu jer im oduzima prednost/presijeca put. Ja sam govorio za situacije kada ne postoje bicilističke staze.
Vazi i za ceste gdje biciklisticke staze nema.
hladan.preminger

#68 Re: Pomoc: Pjesakinja mi se bacila pod auto

Nisam znao, ali pozdravljam da je tako! Ali evo dingospo hladan preminger tvdri da kad nema biciklisticke staze, biciklista nema sta da trazi...

Vazi i za ceste gdje biciklisticke staze nema
Drug, necu te ja uciti pravilima vožnje i učešća u saobraćaju, te se s tobom po forumu ubjeđivati.
Ti i dalje obilazi auta s desne strane na biciklu.
madnessa

#69 Re: Pomoc: Pjesakinja mi se bacila pod auto

Post by madnessa »

hladan.preminger wrote:

Drug, necu te ja uciti pravilima vožnje i učešća u saobraćaju, te se s tobom po forumu ubjeđivati.
Sve ok zakon, ali ja ne vidim sebe kako zaobilazim auto sa lijeve strane nikako. Ljudi strašno ludo voze, ne gledaju u retrovizore, a skloni su namjernim napadima na bicikliste kad ih vide. Smetaju im čim ih vide. I sad ja krenem sa lijeve da ga obiđem, a on po gasu udari ili pak ovaj iza njega odluči da pretekne i mene i ovog prvog. A kakav smo mi narod to bi mnogi uradili čisto da daju doznanja biciklistima da se klone ceste.
stikic

#70 Re: Pomoc: Pjesakinja mi se bacila pod auto

Post by stikic »

Paco ovo sto pisem je iz ličnog iskustva.
Dijete mi je skočilo na haubu sa trotoara znači bukvalno, skočilo.
Ako ti je pješak dolazio sa lijeve strane bit ćeš kriv 100% a ako je sa desne strane jedini ko te može izvaditi je vještak, i to da svojim proračunima dokaže da nisi mogao izbjeći pješaka, jer nažalost nemaš svjedoka. Znači jedina nada ti je vještak vjeruj mi.
Vještak uzima u obzir brzinu i težinu vozila, uslove na putu vidljivost i proračunava vrijeme reakcije za zaustavljanje vozila, ako dokaže da si mogao reagovati i zaustaviti vozilo prije udara situacija ti nimalo nije ružičasta.
Moj ti je savjet posjećuj žrtvu što više možeš, jer to je veliki plus kod sudije, i budi joj na usluzi za što god treba.
Paco

#71 Re: Pomoc: Pjesakinja mi se bacila pod auto

Post by Paco »

Hvala stikic.

Pješakinja se bacila s moje desne strane, što se jasno vidi i na oštećenjima na vozilu.
Da li je suvozač vjerodostojan svjedok?
hrle1976

#72 Re: Pomoc: Pjesakinja mi se bacila pod auto

Post by hrle1976 »

hladan.preminger wrote:

Sta me ti imas uciti o pravilima. Ja pzonam mentalitet ljudi sa tih prostora i njihove navike voznje, svi su to Schumaheri itd. Za voziti auto treba i mozak a ne samo mehanika ociju i gasa i glupiranja. Sta biciklista sa ljeva da zaobilazi auto? Vozac auta ima da pusti biciklistu, jer biciklista ima pravo prednosti sa desne strane. Ti sa svojim ljevim pravilo pokusaj prekinuti pravo prvenstva biciklisti u Njemackoj, Svicarskoj, Danskoj, Svedskoj, Holandij, Ceskoj, Belgij pa reci to na sudu. Nes viditi sunca za dugo vremena.
hrle1976

#73 Re: Pomoc: Pjesakinja mi se bacila pod auto

Post by hrle1976 »

Paco wrote:Hvala stikic.

Pješakinja se bacila s moje desne strane, što se jasno vidi i na oštećenjima na vozilu.
Da li je suvozač vjerodostojan svjedok?
Oni nemogu odbiti njegovo svjedocenje, ali uzimaju u obzir da te pozna i da ide mozda tebi u susret. Ali da ga odbiju kao svjedoka nije moguce, jer je bio na licu mjesta. A ako je zena psihicki bolesna, niti vjerovatnoca se nemoze izbaciti da je mozda pokusala samoubistvo.
bordo gandalf
Grijem se na: Gree Hansol 12

#74 Re: Pomoc: Pjesakinja mi se bacila pod auto

Post by bordo gandalf »

Otovorite sebi temu "ko ima prednost" pa se raspravljajte
Korisničkoime

#75 Re: Pomoc: Pjesakinja mi se bacila pod auto

Post by Korisničkoime »

hrle1976 wrote:
hladan.preminger wrote:

Pazi malo Čeh da ti pojasnim. Nas iz BiH za razliku od perača zapadnih trotoara zaboli ud za deportacijom, druga stvar nećeš u zatvor, kod stranaca je pravilo da moraju biti privedeni u PS radi legitimacije odnosno tačnog utvrđivanja identiteta i prebivališta, kod prekršaja platiš kaznu i ljudi te lijepo pozdrave i to je to. Pritvor je moguć jedino kod počinjenja krivičnih dijela i tada će ti najčešće trajati 24 sata te će ti oduzeti pasoš i pustiti te.
Treće hoće ti svirati i "jebavati majku" (odnosno ono što je njihova verzija "jebavanja majke") pa u 50% slučajeva. Ljudi su i u tvojoj EU zoni ljudi, nervozni, u žurbi, ljuti, nerazumni, glupi itd.isto kao i mi u BiH da nisu takvi ne bi bili ljudi.
Post Reply