Zavrsen Expeditions: Viking, igra koju sam nedavno pokupio na GOG snizenju. Prije toga sam igrao Expeditions: Conquistador od istog developera, koji mi je djelovao kao dobra ideja ali veoma nezgrapno implementirana, tako da je nikad nisam zavrsio.
Pro:
- Writing je odlican, igra je inovativna i nije kopija milion drugih vec vidjenih stvari. Sa RPG strane nemam zamjerki.
- Historijska tacnost je na visokom nivou, sto ima logike jer su developeri Danci i ocekivano je da ce biti posveceni svojoj tradiciji i historiji. Ide do toga da su staronordijske rijeci u dijalogu ispravno spelovane umjesto da su prilagodjene engleskom jeziku.
- Ne bjeze od toga da prikazu stvari u kontekstu svog vremena, niti previse uljepsavaju Vikinge kao sto to radi vecina filmova i igrica koji se njima bave (kao sto je recimo AC Valhalla). Sistem "moralnosti" unutar igre je u nekim stvarima kompletna suprotnost moralu danasnjice. Npr. ako glavni lik tokom napada na manastir Lindesfarne (historijski dogadjaj iz 792.) ubije nenaoruzanog starog svestenika koji moli za milost, dobice na reputaciji medju ostalim Vikinzima, dok ce izgubiti reputaciju ako ga postedi. Cak i ako igras kao najveci moguci dobrica, glavni lik ce opet biti robovlasnik koji "trosi" robove na gradjevinske projekte (implikacija je da ih tjera da rade do smrti), u odredjenim scenama ubija nenaoruzane zene i djecu, te napada putnike na cesti da bi mogao kampovati na lokacijama koje oni zauzimaju.
- Odlican soundtrack.
Con:
- Nedostatak budzeta je vise nego ocigledan, i bezbroj je stvari u igri koje djeluju cool ali nemaju nikakvog stvarnog efekta na igru. Developeri su ocigledno imali ambiciozne ideje koje nisu do kraja realizirane. Par primjera: izbor tipa broda je skoro potpuno nebitan, kao i vecina resursa koji se skupljaju, reputacija kod raznih frakcija takodjer.
- Glavna prica u nekim situacijama nema previse smisla. Pred kraj igre sam izabrao da moj lik povede vikinsku armiju u osvajanje Skotske i sjeverne Engleske, sto bi trebalo potpuno da promijeni zavrsetak igre (bez ulaska u spoilere, kralj pola Britanije ne bi trebao da se mora zajebavati sa lokalnim danskim poglavicama) ali nije imalo pretjeranog utjecaja.
- Borba nakon nekog vremena postane dosadna jer se svodi manje-vise na isto, tako da sam se pred kraj trudio da je sto vise izbjegnem. Drago mi je sto igra nije duza nego sto jeste, jer ne bih izdrzao jos 5-10h.
- Iako je igra stara 8 godina, ostali su brojni bugovi koji nikad nisu rijeseni, pretpostavljam opet zbog nedostatka budzeta za QA.
- Grafika je ruznjikava cak i za igru iz 2016. ako se uporedi sa npr. Pillars of Eternity igrama iz istog perioda.
Sve u svemu ocjena je pozitivna i drago mi je sto sam je igrao, i spreman sam oprostiti mnoge stvari indie igri koje ne bih oprostio AAA developeru. Gledacu da uzmem i Expeditions: Rome nekad kad bude snizen.