SA 071 wrote:Alfons Kauders wrote:SA 071 wrote:
Na zalost ovo nece zavrsiti u javnim sredstvima, vec u dzepovima tajkuna koji ih drze na vlasti. Razlika toplog obroka, regresa i sl ostaje njima, a samo porezi idu drzavi. Ovo daje dodatnu tezinu gluposti i bezobrazluku ove vlasti. Ostalo si fino opisao.
samo sto si totalno fulao temu i cinjenicu da se radi o povecanju, a ne smanjenju poreza... pa ta "razlika" zapravo ima minus ispred sebe... koji ce ostati u dzepovima tajkuna... haman...

aferim... whatever...

Nisi ti glup, ne nisi. Mislim, nadam se. Jer... Ili ipak?...
Veci porez ce gazda, privatnik, vlasnik, drzava, budzet... odbiti zaposlenom od iznosa koji bi trebao primiti na ruke i uplatiti u budzet jer je obaveza isplatioca plate da obracuna i uplati porez, ali na teret zaposlenog. Znaci od toga ce imati budzet nekog hajra tj. oni koji raspolazu tim parama. TO, regres, dnevnice su trosak firme koji ide zaposlenicima kao neka vrsta drugih naknada od kojeg drzava nema nista, bez obzira na visinu. Ali kada se to smanji, te pare ce umjesto zaposlenicima ostajati gazdama, vlasnicima, privatnicima (drzava je budzetskim korisnicima vec umanjila TO i regres).
Znaci sa aspekta stednje, punjenja budzeta, prevazilazenja krize potpuno nebitna, cak i pogresna stvar. Taj manjak novca kod radnika zbog manjeg toplog obroka, regresa i sl. ce se reflektovati kroz manju krajnju potrošnju, a to kroz pad potraznje, a to kroz smanjenu proizvodnju ono malo proizvodjaca koji su prezivjeli il ozivjeli u BiH, a to opet kroz smanjenje broja radnika, a to opet vodi u ovaj zacarani krug i vraca na pocetak pad potrosnje, pad potraznje, pad proizvodnje, pad zaposlenosti...
Mislim da neces nista od ovog shvatiti, ne mozes ti toliko dobaciti, ali radi ljudi koji ovo citaju i koji ce ovo shvatiti morao sam napisati...
opa, sad su ti cak cetiri paragrafa trebala da ne kazes nista i da nastavis valjati floskule koje nemaju veze s onim o cemu se prica...
znaci po tebi - porez ce biti veci, firme ce placati vise, radnici dobiti manje plate... i u svemu tome nekako firme profitiraju... mada te pare idu u budzet...

i mada ce najveci dio tog poreza ubrati upravo drzava sama od sebe, jer su tamo najveci prosjeci plata i ima najvise radnika koji su prijavljeni na vise od 1500...

da se razumijemo, i ja sam protiv njihovog prijedloga, ali iz drugih razloga koje sam objasnio juce - mislim da bi bilo bolje da su digli stopu svima, a povecali neoporezivi dio, jer bi bolje prosla raja koja ima niske plate, a ne bi se mogla frizirati osnovica ostalim da ne padaju pod novi porez... a gdje ti u svemu tome vidis tajkune tice znaju...
dalje... uopste nije bilo rijeci o smanjenju toplog obroka, regresa i dnevnica u privatnom sektoru... pricali smo o novim poreskim stopama... smanjenje TO, regresa i dnevnica se odnosi na
javni sektor, a samo je jedna od mjera stednje o kojim se prica vec dvije godine i po godine...

dakle cijela prica nema blage veze s ostatkom privrede, kao ni o porezima o kojima je bilo govora juce, pa samim tim tvoja tvrdnja nema blage veze s bilo cim...
ako ti smeta kresanje troskova u javnom sektoru fino brate reci - pretpostavljam da imas neko rjesenje kojim bi namirili tu razliku?

mozda da se nama u privredi uvali jos kakav porez? ili da krenemo stancati obveznice po 8-9% ko ovi u boljem entitetu?
ceh neko mora platiti - ako nece javni sektor, onda cemo mi... i pogodi sta, opet ces imati pad zaposlenosti, pad kupovne moci, pad potraznje i sve sto si nabrojao...

samo sto bi primanja padala radnicima u privredi koji imaju po 700 prosjek, a ne javnom sektoru gdje je prosjek milja i kusur...

bice da si u ovoj drugoj grupi druze