SDP

Post Reply
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#4926 Re: SDP

Post by KatarinaKosaca »

dormeo wrote:Prvo nije fino da ispaljujes spekulacije. Kleveta, makar i ovako Avazovski umotana, nije nacin. Razumijem porazene na izborima, ali sto je previse previse je.
A dokaz tvrdnji o špekulacijama je:
dormeo wrote:@nafaka ti ili si jedan od gore nabrojanih kadrova koji je izgubio beneficije dolaskom SDP-a u EP ili si nedorastao ozbiljnoj diskusiji na temi koja se zove SDP.
SA 071

#4927 Re: SDP

Post by SA 071 »

prolaz456 wrote:
Alfons Kauders wrote:
ultima_palabra wrote: Kao prvo, 1500 je relativno visok prag. Zašto nisu smanjili porez onima koji primaju ispod recimo 800 KM (to je neka prosječna plata)? Zašto bi neko sa 400 KM plaćao isto kao onaj sa 1500?

A ako ćeš oporezovati topli obrok u punom iznosu, onda ga ukini skroz... nek sve bude plata i zdravo.
fol je sto najvece (prosjecne) plate imaju u javnim preduzecima i upravi... znaci iz jednog dzepa u drugi... u privredi ce slabo hajrovati od ove odluke...

ja mislim da bi bilo pametnije da su povecali neoporezivi dio sa 400 dici na 600... a digli stopu npr. sa 10% na 13% - 14%... tako da bi svi koji imaju manje od milje platu prosli manje vise neokrznuti, poslodavcima isti kurac, a ovi s vecim platama bi placali malo vise i cao
U pravu si. Što se tiče privrede kratkoročno neutralna odluka jer će poslodavac prenijeti sve na radnika. Dugoročno loša. Zašto? U pravilu najviše puca na najzdraviji dio ekonomije. Mala i srednja poduzeća. Kad kažem najzdraviji mislim na onaj u kojemu se najviše radi, najproduktivnije i najefikasnije. Gdje se pazi na svaku marku itd...

U velikim i javnim poduzećima i javnoj upravi gdje su veće plaće, politički kolektivni ugovori itd neće se ništa dogoditi. Taman će ovi iz pošta, telekoma, elektroprivreda, agencija, demonstrativno napusti posao zbog diranja u topli obrok i povećanje poreza i otići raditi negdje 10 sati dnevni i uz sedam dana godišnjeg odmora. Možda se malo naljute na državu pa uzmu do 40 dana bolovanja i nastave gdje su stali

Eventualno povećanje prihoda ide kroz proračune u sumnjive projekte za kupovinu socijalnog mira i stvaranje dojma da se nešto dogodilo. Progresivnost je smiješna jer oni koji imaju plaću 4000 imaju i mogućnost da klepe još 2000 sa strane. Od koje love? Pa od ovih miševa koje će opaliti kroz tople obroke i ostalo što završi u javnim sredstvima koje kontroliraju ovi koji su kao lafo progresivno opaljeni većim porezom.

Ništa novo!! Populistička mjera za održavanje prevelike javne potrošnje
Na zalost ovo nece zavrsiti u javnim sredstvima, vec u dzepovima tajkuna koji ih drze na vlasti. Razlika toplog obroka, regresa i sl ostaje njima, a samo porezi idu drzavi. Ovo daje dodatnu tezinu gluposti i bezobrazluku ove vlasti. Ostalo si fino opisao.
SA 071

#4928 Re: SDP

Post by SA 071 »

Ovo sam prije jedno mjesec napisao na nekoj drugoj temi i svakim danom dobijam novi argument za ovo:
SA 071 wrote:J... nas ova drzava za covjeka. Kako dodje ova socijaldemokratija i socijalna pravda, ja ne znam gdje ću prije od pravde i socijalnih beneficija. Svaki dan novi namet...

Zanimljivo da nema nigdje ovih nevladinih organizacija, vise ne protestuju, valjda im dobro. A i nisu vise nevladine, kako je SDP dosao i njima se status promijenio. Mozda bi i njih trebalo sada na budzet prikljuciti... :-)
irvinx1

#4929 Re: SDP

Post by irvinx1 »

SDP je, ako ste ocekivali bilo sta korisno od njih, najvece razocarenje u poslijeratnoj BiH. Gade mi se, ali totalno.
Isto je sa hrvatskim SDPom... Citavo vrijeme su kontra i kontra,a sad ce biti jos nesposobniji od HDZa... Doduse, dograbit ce se fotelja...

Kupuje se soc mir, a u sivilu smo i beznadju.
Alfons Kauders

#4930 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

SA 071 wrote: Na zalost ovo nece zavrsiti u javnim sredstvima, vec u dzepovima tajkuna koji ih drze na vlasti. Razlika toplog obroka, regresa i sl ostaje njima, a samo porezi idu drzavi. Ovo daje dodatnu tezinu gluposti i bezobrazluku ove vlasti. Ostalo si fino opisao.
samo sto si totalno fulao temu i cinjenicu da se radi o povecanju, a ne smanjenju poreza... pa ta "razlika" zapravo ima minus ispred sebe... koji ce ostati u dzepovima tajkuna... haman... :-) aferim... whatever... :-)
KatarinaKosaca

#4931 Re: SDP

Post by KatarinaKosaca »

Alfons Kauders wrote:samo sto si totalno fulao temu i cinjenicu da se radi o povecanju, a ne smanjenju poreza... pa ta "razlika" zapravo ima minus ispred sebe... koji ce ostati u dzepovima tajkuna... haman... :-) aferim... whatever... :-)
Uopće nije fulao ni temu ni ideju ni činjenicu sprege vlasti i tajkuna odnosno odlijevanja sredstava iz proračuna u neproduktivne svrhe i džepove tajkuna. Samo kad netko slijepo brani vlast, naravno da to ne vidi, pa poslije neuspjelog humora, loših šala i poštapalica okreće na promašaj cijelog fudbala.
Alfons Kauders

#4932 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

KatarinaKosaca wrote:
Alfons Kauders wrote:samo sto si totalno fulao temu i cinjenicu da se radi o povecanju, a ne smanjenju poreza... pa ta "razlika" zapravo ima minus ispred sebe... koji ce ostati u dzepovima tajkuna... haman... :-) aferim... whatever... :-)
Uopće nije fulao ni temu ni ideju ni činjenicu sprege vlasti i tajkuna odnosno odlijevanja sredstava iz proračuna u neproduktivne svrhe i džepove tajkuna. Samo kad netko slijepo brani vlast, naravno da to ne vidi, pa poslije neuspjelog humora, loših šala i poštapalica okreće na promašaj cijelog fudbala.
za pocetak procitaj sta sam o novim porezima govorio danas, stranica ranije... :D onda se fino poklopi usima i ne provaljuj se vise svega ti... :D
KatarinaKosaca

#4933 Re: SDP

Post by KatarinaKosaca »

Alfons Kauders wrote:za pocetak procitaj sta sam o novim porezima govorio danas, stranica ranije... :D onda se fino poklopi usima i ne provaljuj se vise svega ti... :D
Jel ovo još jedna neuspjela šala iz lošeg humora Alfonsa K?
Alfons Kauders

#4934 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

KatarinaKosaca wrote:
Alfons Kauders wrote:za pocetak procitaj sta sam o novim porezima govorio danas, stranica ranije... :D onda se fino poklopi usima i ne provaljuj se vise svega ti... :D
ne, samo dezurna opaska kako nemas blage veze o cemu pricas... dakle nista novo...
Banksy

#4935 Re: SDP

Post by Banksy »

Alfons Kauders wrote:
... onda se fino poklopi usima i ne provaljuj se vise svega ti...
Alfons Kauders wrote:
ne, samo dezurna opaska kako nemas blage veze o cemu pricas...
:roll:
madner

#4936 Re: SDP

Post by madner »

Naravno da je potpuno fulila, kada osnovna postavka njenog argumenta nije tacna.
nosara

#4937 Re: SDP

Post by nosara »

irvinx1 wrote:SDP je, ako ste ocekivali bilo sta korisno od njih, najvece razocarenje u poslijeratnoj BiH. Gade mi se, ali totalno.
Slazem se potpuno...
Isto je sa hrvatskim SDPom... Citavo vrijeme su kontra i kontra,a sad ce biti jos nesposobniji od HDZa...
Nema sanse... teoretski nemoguce... hadeze je skupina najnesposobnijih, najlijenijih i najpodlijih govana pod kapom nebeskom, kako tamo, tako i ovdje... Ubjedljivo najogavnija politicka stranka u istocnoj Europi... Sve i kad bi htjeli, ne mogu ih prejebat u smradu... Niko...
Alfons Kauders

#4938 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

Banksy wrote:
Alfons Kauders wrote:
Alfons Kauders wrote:
sta je problem? :D osim sto ni ti ni katarina nemate nijedan argument na svojoj strani, po obicaju... :D

juce kad sam zavrsio s poslom, sat vremena sam na ovoj istoj temi pljuvao sdp radi ovog idiotskog prijedloga, :D i dodje gospoja katarina da me pljuje i govori kako branim vlast, nekakve tajkune i sl... :-)

smijesno
KatarinaKosaca

#4939 Re: SDP

Post by KatarinaKosaca »

Banksy wrote:
Alfons Kauders wrote:
Alfons Kauders wrote:
Što se čudiš @Banksy. Pa nisi od juče na forumu :D . Ako nije neuspjeli pokušaj humora (čitaj predhodnu stranicu :-) :-) ), onda jesu "argumenti" :lol: :lol: :lol:
KatarinaKosaca

#4940 Re: SDP

Post by KatarinaKosaca »

zagazaga wrote:
KatarinaKosaca wrote:
Katarina, hocemo li se ja i ti dalje raspravljati?
Nećemo, ovaj.. Alfons je sve u pravu, jako je duhovit i argumentiran, SDP je najbolja opcije poslije 1945, odlično to rade, a Lagumdžija je pametan, lijep, sposoban i vodi nas u svijetlu budućnost.
CaCO3

#4941 Re: SDP

Post by CaCO3 »

Nadam se samo da su pojedini svjesni kako 4 godine brzo prodju i kako je to mikro vremenski period u vremenu koje nazaustavljivo dolazi.
Vec je godina prosla. Najgora da sad, a ceka nas jos gora i to - izborna. Narodu je grbaca vec preteska a najavljuje se jos teza i to bezobrazno nesnosljiva.
Dok dva put lupnes o dlan postanjes donji :cry:

Ja se samo nadam da se necu 2014 dan nakon izbora probuditi i saznati da je SDA dobila apsolutnu vecinu svim parlamentima, da je Bakir opet clan predsjednista, Ahmetovic premijer Vlade, Tihic predsjedavajuci Skupstine .......... :shock:
tortekolaci

#4942 Re: SDP

Post by tortekolaci »

dormeo wrote:
novi.dan.nova.nafaka wrote:
Zlobnici bi rekli da je dir. možda i pod gasom, kako se nezvanično šuška među mnogim zaposlenicima unutar EP-a.... :-D
Prvo nije fino da ispaljujes spekulacije. Kleveta, makar i ovako Avazovski umotana, nije nacin. Razumijem porazene na izborima, ali sto je previse previse je.

Kako cujem SDP je poprilicno :dance: kadrove Stranke Za(GRA)BIH koja je zavela BiH u crno od zaposljavanja rodbine u javnim preduzecima preko izgradnje nepostojecih elektrana do obaranja Aprilskog paketa ustavnih reformi, nakon cega je Dodik postao isuvise mocan.

@nafaka ti ili si jedan od gore nabrojanih kadrova koji je izgubio beneficije dolaskom SDP-a u EP ili si nedorastao ozbiljnoj diskusiji na temi koja se zove SDP.
Ljudi misle da je pijan, ali grijese. On stalno ovako prica.
SA 071

#4943 Re: SDP

Post by SA 071 »

Alfons Kauders wrote:
SA 071 wrote: Na zalost ovo nece zavrsiti u javnim sredstvima, vec u dzepovima tajkuna koji ih drze na vlasti. Razlika toplog obroka, regresa i sl ostaje njima, a samo porezi idu drzavi. Ovo daje dodatnu tezinu gluposti i bezobrazluku ove vlasti. Ostalo si fino opisao.
samo sto si totalno fulao temu i cinjenicu da se radi o povecanju, a ne smanjenju poreza... pa ta "razlika" zapravo ima minus ispred sebe... koji ce ostati u dzepovima tajkuna... haman... :-) aferim... whatever... :-)
Nisi ti glup, ne nisi. Mislim, nadam se. Jer... Ili ipak?... :?

Veci porez ce gazda, privatnik, vlasnik, drzava, budzet... odbiti zaposlenom od iznosa koji bi trebao primiti na ruke i uplatiti u budzet jer je obaveza isplatioca plate da obracuna i uplati porez, ali na teret zaposlenog. Znaci od toga ce imati budzet nekog hajra tj. oni koji raspolazu tim parama. TO, regres, dnevnice su trosak firme koji ide zaposlenicima kao neka vrsta drugih naknada od kojeg drzava nema nista, bez obzira na visinu. Ali kada se to smanji, te pare ce umjesto zaposlenicima ostajati gazdama, vlasnicima, privatnicima (drzava je budzetskim korisnicima vec umanjila TO i regres).

Znaci sa aspekta stednje, punjenja budzeta, prevazilazenja krize potpuno nebitna, cak i pogresna stvar. Taj manjak novca kod radnika zbog manjeg toplog obroka, regresa i sl. ce se reflektovati kroz manju krajnju potrošnju, a to kroz pad potraznje, a to kroz smanjenu proizvodnju ono malo proizvodjaca koji su prezivjeli il ozivjeli u BiH, a to opet kroz smanjenje broja radnika, a to opet vodi u ovaj zacarani krug i vraca na pocetak pad potrosnje, pad potraznje, pad proizvodnje, pad zaposlenosti...

Mislim da neces nista od ovog shvatiti, ne mozes ti toliko dobaciti, ali radi ljudi koji ovo citaju i koji ce ovo shvatiti morao sam napisati...
tortekolaci

#4944 Re: SDP

Post by tortekolaci »

SA 071 wrote:
Alfons Kauders wrote:

Veci porez ce gazda, privatnik, vlasnik, drzava, budzet... odbiti zaposlenom od iznosa koji bi trebao primiti na ruke i uplatiti u budzet jer je obaveza isplatioca plate da obracuna i uplati porez, ali na teret zaposlenog. Znaci od toga ce imati budzet nekog hajra tj. oni koji raspolazu tim parama. TO, regres, dnevnice su trosak firme koji ide zaposlenicima kao neka vrsta drugih naknada od kojeg drzava nema nista, bez obzira na visinu. Ali kada se to smanji, te pare ce umjesto zaposlenicima ostajati gazdama, vlasnicima, privatnicima (drzava je budzetskim korisnicima vec umanjila TO i regres).

Znaci sa aspekta stednje, punjenja budzeta, prevazilazenja krize potpuno nebitna, cak i pogresna stvar. Taj manjak novca kod radnika zbog manjeg toplog obroka, regresa i sl. ce se reflektovati kroz manju krajnju potrošnju, a to kroz pad potraznje, a to kroz smanjenu proizvodnju ono malo proizvodjaca koji su prezivjeli il ozivjeli u BiH, a to opet kroz smanjenje broja radnika, a to opet vodi u ovaj zacarani krug i vraca na pocetak pad potrosnje, pad potraznje, pad proizvodnje, pad zaposlenosti...

Mislim da neces nista od ovog shvatiti, ne mozes ti toliko dobaciti, ali radi ljudi koji ovo citaju i koji ce ovo shvatiti morao sam napisati...
Hvala.
Alfons Kauders

#4945 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

SA 071 wrote:
Alfons Kauders wrote:

opa, sad su ti cak cetiri paragrafa trebala da ne kazes nista i da nastavis valjati floskule koje nemaju veze s onim o cemu se prica... :D

znaci po tebi - porez ce biti veci, firme ce placati vise, radnici dobiti manje plate... i u svemu tome nekako firme profitiraju... mada te pare idu u budzet... :D i mada ce najveci dio tog poreza ubrati upravo drzava sama od sebe, jer su tamo najveci prosjeci plata i ima najvise radnika koji su prijavljeni na vise od 1500... :D da se razumijemo, i ja sam protiv njihovog prijedloga, ali iz drugih razloga koje sam objasnio juce - mislim da bi bilo bolje da su digli stopu svima, a povecali neoporezivi dio, jer bi bolje prosla raja koja ima niske plate, a ne bi se mogla frizirati osnovica ostalim da ne padaju pod novi porez... a gdje ti u svemu tome vidis tajkune tice znaju... :-)

dalje... uopste nije bilo rijeci o smanjenju toplog obroka, regresa i dnevnica u privatnom sektoru... pricali smo o novim poreskim stopama... smanjenje TO, regresa i dnevnica se odnosi na javni sektor, a samo je jedna od mjera stednje o kojim se prica vec dvije godine i po godine... :D dakle cijela prica nema blage veze s ostatkom privrede, kao ni o porezima o kojima je bilo govora juce, pa samim tim tvoja tvrdnja nema blage veze s bilo cim... :-)

ako ti smeta kresanje troskova u javnom sektoru fino brate reci - pretpostavljam da imas neko rjesenje kojim bi namirili tu razliku? :D mozda da se nama u privredi uvali jos kakav porez? ili da krenemo stancati obveznice po 8-9% ko ovi u boljem entitetu? :D

ceh neko mora platiti - ako nece javni sektor, onda cemo mi... i pogodi sta, opet ces imati pad zaposlenosti, pad kupovne moci, pad potraznje i sve sto si nabrojao... :D samo sto bi primanja padala radnicima u privredi koji imaju po 700 prosjek, a ne javnom sektoru gdje je prosjek milja i kusur... :D bice da si u ovoj drugoj grupi druze :D
Čovjek

#4946 Re: SDP

Post by Čovjek »

U šta glasovi se troše..?

domaci.ba

#4947 Re: SDP

Post by domaci.ba »

tortekolaci wrote:
dormeo wrote:
novi.dan.nova.nafaka wrote:
Zlobnici bi rekli da je dir. možda i pod gasom, kako se nezvanično šuška među mnogim zaposlenicima unutar EP-a.... :-D
Prvo nije fino da ispaljujes spekulacije. Kleveta, makar i ovako Avazovski umotana, nije nacin. Razumijem porazene na izborima, ali sto je previse previse je.

Kako cujem SDP je poprilicno :dance: kadrove Stranke Za(GRA)BIH koja je zavela BiH u crno od zaposljavanja rodbine u javnim preduzecima preko izgradnje nepostojecih elektrana do obaranja Aprilskog paketa ustavnih reformi, nakon cega je Dodik postao isuvise mocan.

@nafaka ti ili si jedan od gore nabrojanih kadrova koji je izgubio beneficije dolaskom SDP-a u EP ili si nedorastao ozbiljnoj diskusiji na temi koja se zove SDP.
Ljudi misle da je pijan, ali grijese. On stalno ovako prica.
Da ga vidis na predavanjima nije dobar s mozgom. Lik je lud totalno
VjecitiStudent

#4948 Re: SDP

Post by VjecitiStudent »

domaci.ba wrote:Da ga vidis na predavanjima nije dobar s mozgom. Lik je lud totalno
Ko je tu zapravo lud, on, onaj koji ga je tu postavio, ili mi koji takve stvari ravnodusno posmatramo?
domaci.ba

#4949 Re: SDP

Post by domaci.ba »

VjecitiStudent wrote:
domaci.ba wrote:Da ga vidis na predavanjima nije dobar s mozgom. Lik je lud totalno
Ko je tu zapravo lud, on, onaj koji ga je tu postavio, ili mi koji takve stvari ravnodusno posmatramo?
Valjda se ne zjb. tamo ko na fakultetu.
neupitan

#4950 Re: SDP

Post by neupitan »

VjecitiStudent wrote:
On je lud, a mi zbunjeni...

Fakat ljudi mene je sramota kad vidim ovakvog lika na najvaznijoj poziciji u Federaciji (nisam pretjerao, Zivko Budimir, Nermin Niksic, a bogami i Komsic bi rado mjenjali svoje pozicije za ovu).

Ovaj klaun je VIZUELNA a pogotovo AUDIO sramota. Trebalo bi ismisliti nekakav zakon o ispunjenju minimalnih scenskih uvjeta za obavljanje funkcija koje uticu na sveukupan imidz nacije.
Post Reply