Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
spinel_

#48926 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by spinel_ »

GandalfSivi wrote: 07/09/2021 18:33
spinel_ wrote: 07/09/2021 17:48 Gandalfe, kad shvatis da je taj kako ti kazes 9-ti u svijetu Fauci, u kontekstu covida prije svega u sluzbi politike i demokrata i da govori i radi kako mu se naredi onda ces mozda shvatiti neke stvari. Do tada, uzalud je sve.
Sluzio lik i pod Reaganom i pod oba Busha i nikakvih problema nije bilo prije budale Trumpa. A to sto ti neces da shvatis, ja ti ne mogu pomoci…
Nije bilo ni ove tzv pandemije pa nije bio bi bitan niti se culo za njega.
Jedina greska Trumpa sto ga nije nogirao kao sto je ublehasku WHO. Mada i da jeste opet bi ga ovaj sleepy vratio.
GandalfSivi

#48927 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GandalfSivi »

spinel_ wrote: 07/09/2021 18:36
GandalfSivi wrote: 07/09/2021 18:33

Sluzio lik i pod Reaganom i pod oba Busha i nikakvih problema nije bilo prije budale Trumpa. A to sto ti neces da shvatis, ja ti ne mogu pomoci…
Jedina greska Trumpa sto ga nije nogirao kao sto je ublehasku WHO. Mada i da jeste opet bi ga ovaj sleepy vratio.
SARS, MERS, Svinjska gripa, Pticja gripa, Ebola, bla bla bla... Samo tada nije bilo radikala koji su mjesali politiku sa naukom...
spinel_

#48928 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by spinel_ »

GandalfSivi wrote: 07/09/2021 18:40
spinel_ wrote: 07/09/2021 18:36

SARS, MERS, Svinjska gripa, Pticja gripa, Ebola, bla bla bla... Samo tada nije bilo radikala koji su mjesali politiku sa naukom...
To su sve bile epidemije. Ovo je sada skroz drugo.
Pa da. Upravo su oni umjesali politiku s covidom.
Kako drugacije objasniti covid pasose nego da je politika?
MUNAFIK

#48929 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MUNAFIK »

jeza u ledja wrote: 07/09/2021 18:35
MUNAFIK wrote: 07/09/2021 17:38 Ko god predlaze vakcinisanje djece taj nije normalan.

Jos posebno je pokvareno porediti koronu sa drugim bolestima za koje se djeca vakcinisu vec evo 50 i vise godina...

Korona je bezopasna za 99% ljudske populacije i za 100% djece sa nekim statistickim greskama.
Skrati jezicinu.
Sta je to dugo kod ove jezicine kako ti kazes???

Samo bolesni ljudi mogu zagovarat vakcinisanje djece za virus koji je za njih bezopasan.
armin071

#48930 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by armin071 »

MUNAFIK wrote: 07/09/2021 17:38 Ko god predlaze vakcinisanje djece taj nije normalan.

Jos posebno je pokvareno porediti koronu sa drugim bolestima za koje se djeca vakcinisu vec evo 50 i vise godina...

Korona je bezopasna za 99% ljudske populacije i za 100% djece sa nekim statistickim greskama.
Skrati jezicinu.
:lol: Ako ne skratiš jezičinu on te bude povukal za vesto….
ultima_palabra

#48931 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ultima_palabra »

Meni se cini da nas je Spinel ubjedjivao da ce korona naprasno prestati kad Biden postane predsjednik :oops:
jeza u ledja

#48932 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by jeza u ledja »

Ateista wrote: 07/09/2021 17:04 Nije argument iz razloga sto treba dati argument koju korist imamo od toga, to sto se za neke druge stvari slicno radi ne moze biti argument sa ovaj slucaj.
Jasno je da vakcine nemaju neki znacajan uticaj na sirenje epidemije vec najvise pomazu onima koji se zaraze, pa je puno logicnije vakcinisati nastavnike i ucitelje ako zele da se zastite.

Malo sam guglao, bolesti koje navodis nisu smrtonosne ali nisu ni bezazlene za djecu, dok za covid nisam cuo za slucaj djeteta da ima ikakve simptome, mozda jako rijetki slucajevi i uglavnom starija djeca.
Isto tako pise da vakcine daju dozivotni imunitet, ne znam koliko je to tacno, ali jasno je da vakcine za covid kratko traju a imunitet im nece trebati jos godinama, do tad ko zna sta ce biti sa coronom.

To sto su se vakcine tad brzo odobravale ne znaci da je to bilo ispravno, bar ne da se tako brzo uvede obaveza. Iz trenutnog ugla, prosle su decenije koristenja pa nemam problem da ih moje dijete dobije. Za bilo kakve nove imam problem, osim ako ne procijenim da je za njega rizicnija bolest od vakcine, sa covidom to nije slucaj i ne zelim da ono rizikuje kako bi u nekom malom procentu zastitilo neke odrasle osobe, neka se oni zastite vakcinom.

Poredjenje odbijanja eksperimentalnih vakcina koje ne sprjecavaju znacajno prenosenje virusa sa pravom na nosenje oruzja ne bih komentarisao.

Da ovom vakcinom mozemo doci do kolektivnog imuniteta i iskorijeniti virus, bila bi druga prica.
Ja bih prvo da utvrdimo da drzava moze traziti obavezno vakcinisanje grupe ljudi u odredjenim situacijama. Po svemu sudeci ti se slazes, ali samo bih htio da to prvo utvrdimo, jer neki to dovode u pitanje. Dakle ne radi se o fasistickoj, orvelovskoj, distopijskoj diktaturi, vec o sasvim normalnoj stvari.

Dalje, ako je normalno da drzava trazi cak od djece da budu vakcinisana i to za pohadjanje skola koje svi mi placamo, onda je valjda jos normalnije da drzava moze to traziti od odraslih za odredjene javne poslove, ili pogotovo za recimo strane drzavljane da bi usli u zemlju. Jos je normalnije da recimo privatni biznis to zahtjeva od svojih radnika, ili klijenata, ili musterija, zar ne?

Sad kad smo sve to utvrdili, onda se dilema sta moze, sta ne moze, svodi na detalje. Znaci detalje o bolesti, detalje o smrtnosti, detalje o zaraznosti, detalje o razlicitim grupama ljudi, detalje o rasirenosti bolesti, detalje o ucinkovitosti vakcina, njihovoj sigurnosti, itd itd.

Ako je o tome rasprava, hajmo o tome raspravljati, a ne da se vracamo na pricu da li drzava moze ili ima pravo.

E sad konkretno u vezi tvog odgovora.
Prvo da jos jednom ponovim - ja sam uzeo obavezno vakcinisanje u skolama kao primjer i za druge stvari, ne da bi pricali iskljucivo o djeci. Ali evo hajmo.

Jasno je da je opasnost za malu djecu od Covida minimalna, ali djeca idu u skolu do 18 godina, a kao sto si i sam rekao za stariju djecu nije bas bezazleno. Dalje, opet ponavljam nije u pitanju samo zdravlje djece, vec svih onih s kojima ta djeca dolaze u kontakt. Kao sto si i sam rekao, vakcine ne stite 100%, a u situaciji kad si okruzen nevakcinisanom djecom, i kad je virus sveprisutan u okruzenju, vakcine stite jos manje. Ucinkovitost vakcina ovisi od incidence zaraze medju populacijom. Sto neko napisa, sigurniji si ti kao nevakcinisan, okruzen vakcinisanim, nego vakcinisan, okruzen nevakcinisanim.
Tako da, prica o ucinkovitosti vakcina u vezi sirenja zaraze ima smisla u tom kontekstu. Dodatno, iako vakcinisani itekako mogu siriti (Delta) virus, njihova zaraznost (i duzina trajanja iste) nije ista kao kod nevakcinisanih. Ima hrpa vec clanaka o tome ako hoces potrazi.

Guglao sam i ja o tim drugim bolestima, kazem ti neke od njih haman pa nema smrtnosti. Nije samo smrtnost jedino mjerilo. Neke bolesti ostavljaju trajne posljedice, neke bolesti su jebene i valja se lijecit sedmicama, ako ne i mjesecima. Djaba sto nije smrtno, predstavlja problem, sto roditeljima, sto nastavnim institucijama, sto bolnicama. A vakcine pruzaju "dozivotnu zastitu", mada neke imaju boostere, no opet ne pruzaju 100%-nu zastitu. Eto guglaj neku od tih vakcina pa ces vidjeti. Opet postoje slucajevi ovih breakthrough zaraza.

Sto se tice brzog odobravanja, u svakom slucaju negdje mora poceti. Ako nece tvoje dijete, neka druga djeca ce biti prva.

Usporedba koju spominjes nije bila bas usporedba, govorio sam uopsteno o cijelom nizu drustvenih problema s kojim se suceljavamo, a zajednicka stvar su im "licne slobode".

Kolektivni imunitet ne znaci da smo svi imuni na bolest. Neke bolesti su iskorijene, a za neke smo mislili da su se iskorjenile pa su se ponovo vratile na mala vrata, izmedju ostalog zbog toga sto smo se prestali pelcovat.
spinel_

#48933 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by spinel_ »

ultima_palabra wrote: 07/09/2021 18:58 Meni se cini da nas je Spinel ubjedjivao da ce korona naprasno prestati kad Biden postane predsjednik :oops:
Sad sam provjerio. Nisam. Samo sam pitao sta mislite hoce li stati korona kad zasjede Biden. Nisam dobio odg.
Naslovnica

#48934 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Ko ima djecu i želi da ih vakciniše protiv covid-19, bujrum.
Ja ih imam i neće se vakcinisati (na stranu to što su koronu u novembru prošle godine otresli ko slinu).
U BiH sigurno neće biti mandatorno vakcinisanje djece protiv covid-19, džaba naprđujete i jedni i drugi, i treći.
jeza u ledja

#48935 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by jeza u ledja »

MUNAFIK wrote: 07/09/2021 18:45

Skrati jezicinu.
Sta je to dugo kod ove jezicine kako ti kazes???

Samo bolesni ljudi mogu zagovarat vakcinisanje djece za virus koji je za njih bezopasan.
Otidji to zali se institucijama koje traze vakcinu protiv rubeole.
jeza u ledja

#48936 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by jeza u ledja »

armin071 wrote: 07/09/2021 18:53

Skrati jezicinu.
:lol: Ako ne skratiš jezičinu on te bude povukal za vesto….
Sta jos kazu na Tik Tok?
salik79

#48938 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

salik79 wrote: 07/09/2021 19:15 E, cuj!?

Zakljucak ovog automehanicara je:

noviclan

#48939 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by noviclan »

sherbett wrote: 07/09/2021 17:14 Jel fakat ok primati trecu dozu?
Kod nas je sigurno neces primiti, prije ce ti kitu dati nego vakcinu treci put
ultima_palabra

#48940 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ultima_palabra »

spinel_ wrote: 07/09/2021 19:07
ultima_palabra wrote: 07/09/2021 18:58 Meni se cini da nas je Spinel ubjedjivao da ce korona naprasno prestati kad Biden postane predsjednik :oops:
Sad sam provjerio. Nisam. Samo sam pitao sta mislite hoce li stati korona kad zasjede Biden. Nisam dobio odg.
Aha, a to si onako pitao jer te je iskreno zanimao odgovor :mrgreen:
GandalfSivi

#48941 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GandalfSivi »

spinel_ wrote: 07/09/2021 18:42
GandalfSivi wrote: 07/09/2021 18:40

Znas li ti sta je politika? Kada ti Svabo opali vizu pa nema ulaska u drzavu na glavu da se nasadis. To je politika. A zastita stanovnistva od onih koji imaju dva puta vece sanse da prenesu virus je nauka i medicina, ne politika…
spinel_

#48942 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by spinel_ »

GandalfSivi wrote: 07/09/2021 19:25
spinel_ wrote: 07/09/2021 18:42

Znas li ti sta je politika? Kada ti Svabo opali vizu pa nema ulaska u drzavu na glavu da se nasadis. To je politika. A zastita stanovnistva od onih koji imaju dva puta vece sanse da prenesu virus je nauka i medicina, ne politika…
Covjece. Zastita stanovnista ti je znaci ako neko ko je revakcinisan kinezom ne moze uci u USA ili Njemacku samo zato sto je to kineska vakcina. I to ti zastita zdravlja? Si svjestan sta pises?
ultima_palabra

#48943 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ultima_palabra »

Kako je bezopasna za 99% populacije? Bezopasna ne znaci samo da nije smrtonosna.
GandalfSivi

#48944 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GandalfSivi »

spinel_ wrote: 07/09/2021 19:33
GandalfSivi wrote: 07/09/2021 19:25

Covjece. Zastita stanovnista ti je znaci ako neko ko je revakcinisan kinezom ne moze uci u USA ili Njemacku samo zato sto je to kineska vakcina. I to ti zastita zdravlja? Si svjestan sta pises?
Koliko znam drzave nisu zabranile ulazak nevakcinisanim, ali traze testove da si negativan.

Sta je problem?

https://wwwnc.cdc.gov/travel/destinatio ... ted-states
Dead Man Walking

#48946 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Dead Man Walking »

ultima_palabra wrote: 07/09/2021 19:35

Kako je bezopasna za 99% populacije? Bezopasna ne znaci samo da nije smrtonosna.
Cekaj dok se dogovori sam sa sobom je li bezopasno, posto na ovoj temi pise bezopasno a na drugoj trazi da se obezbjedi hospitalizacija.
spinel_

#48947 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by spinel_ »

GandalfSivi wrote: 07/09/2021 19:37
spinel_ wrote: 07/09/2021 19:33

Koliko znam drzave nisu zabranile ulazak nevakcinisanim, ali traze testove da si negativan.

Sta je problem?

https://wwwnc.cdc.gov/travel/destinatio ... ted-states
Ti ko Bakir ili Fadil. Neki paralelni univerzum I totalno si izgubio osjecaj za stvarnost.
Ako zelis putovati u Njemacku kineska vakcina ti ne vazi. Iako je ublahaski WHO odobrio. To to nije politika?
Dino033

#48949 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Dino033 »

Izrael ima jako puno vakcinisanih. Zašto je onda sad prvi po broju novozaraženih?

IZRAEL danima ima više od 10.000 novih slučajeva covida-19.

Ministarstvo zdravstva je u četvrtak navečer izvijestilo o 11.246 novih infekcija na oko 145.000 testova obavljenih dan ranije, odnosno 7.9% testiranih je bilo pozitivno - što je najveći postotak od početka pandemije.

Prema međunarodnim izvješćima, Izrael je na prvom mjestu u svijetu po broju novih dnevnih slučajeva po glavi stanovnika u posljednjih sedam dana, piše Jerusalem Post. S obzirom na to da Izrael spada među zemlje koje imaju najviše cijepljenih, postavlja se pitanje kako to da sada ima najviše novozaraženih.

Krenuli testirati učenike

Stručnjaci smatraju da je skok u broju novozaraženih povezan s testiranjem djece kod kuće prije početka školske godine, koja je počela u srijedu. Oko polovica novozaraženih bili su učenici mlađi od 18 godina. Ukupno je covid-19 zabilježen kod više od 40.000 učenika. Osim toga, oko 57.000 ih je u izolaciji, izvijestilo je ministarstvo obrazovanja.

Kampanja testiranja učenika pokazala se uspješnom. Oko dva milijuna roditelja testiralo je svoju djecu te se ustanovilo da je 7900 njih bilo zaraženo, što znači da bi, da su išli u školu, u izolaciju trebalo ići oko 180.000 njihovih kolega iz razreda.

Crvena područja

Salman Zarka, izraelski stručnjak za covid-19, kazao je kako bi se učenici mogli još jednom testirati na antitijela nakon razdoblja Velikih svetih dana, prije nego što se vrate u školu u listopadu. Cilj bi bio isti – registrirati tko je od djece zaražen prije nego što prenesu infekciju na njihove prijatelje i učitelje/nastavnike.

Izrael ima 171 crveno područje, odnosno mjesto s najvećom razinom infekcija. Na tim područjima učenici srednjih škola u kojima je cijepljeno manje od 70% učenika imaju nastavu na internetu.

"Cjepivo nije otrov. Otrov je virus"

Premijer Naftali Bennett je u srijedu poručio učenicima kako cjepiva djeluju i da bi ih u sljedeća dva mjeseca trebalo odobriti za mlade u dobi od šest do 12 godina.

"Cjepivo nije otrov. Otrov je virus. Cjepivo samo jača naše tijelo u borbi protiv virusa", kazao je Bennett.

Izraelsko ministarstvo zdravstva priopćilo je u četvrtak da je stopa reprodukcije u zemlji 1.09. Zaraženo je oko 90.000 građana, a hospitalizirano ih je 1068. 673 osobe su u teškom zdravstvenom stanju.

No broj ozbiljnih slučajeva nastavlja opadati. Početkom tjedna je na intenzivnom odjelu bilo njih 750.

"Prvi put ovoga tjedna, u četvrtom valu, bilo je manje novih kritično bolesnih pacijenata u odnosu na prethodni tjedan", napisao je na Twitteru Eran Segal, biolog koji savjetuje vladu.

"Stopa reprodukcije, kada se gledaju ozbiljni slučajevi, pala je ispod jedan i iznosi 0.98."

Veći broj pacijenata s ozbiljnim stanjem nije cijepljen
Broj pacijenata s ozbiljnim stanjem koji se nisu cijepili premašuje one koji su se cijepili. U Izraelu je obje doze primilo gotovo 5.5 milijuna ljudi, a manje od milijun je necijepljenih. Prema podacima ministarstva zdravstva, 363 pacijenta na intenzivnoj njezi nisu cijepljena, a 282 jesu.

Štoviše, 209 necijepljenih osoba starijih od 60 godina je u teškom stanju od samo 100.000 necijepljenih, u usporedbi s 222 cijepljene osobe od 1.5 milijuna cijepljenih.

Prema stranici Worldometer, u Izraelu je do sada zabilježeno preko milijun slučajeva zaraze covidom-19, a ukupno je umrlo 7129 osoba. Najveći broj smrtnih slučajeva zemlja je imala krajem siječnja, kada je u jednome danu umrla 101 osoba. Tijekom tog vala, između prosinca 2020. i veljače 2021., umiralo je između 50 i 100 ljudi dnevno. U ovome valu broj smrtnih slučajeva se kreće između 17 i 55 dnevno.
istakao bi nevjerojatnu činjenicu

1068 hospitalozovanih na 8 i nešto miliona stanovnika

BH sa 3 miliona ima već sad toliki broj ako ne i više jer debili iz Federacije nikad nisu objavljivali zbirno broj u bolnicama, ali ako se pretpostavi da manji bh entitet ima 500 pacijenata a Federacija u broju stanovnika 2:1 onda je vjerovatno da po bolnicama u Federaciji oko 1000, a ukupno znači 1500 !!!
Locked