Vollmeise wrote: ↑22/02/2022 08:01
seln wrote: ↑21/02/2022 08:54
Vrlo je vazno da je "nasolis", tj. da je noc prije pecenja dobro natrljas solju spolja i iznutra. Mozes je odmah natrljati i zacinima, vec prema zelji.
Obicno se uzima oregano ili ruzmarin, a nekoliko grancica oregana mozes staviti u patku.
Pece se minimalno 2 sahata, a pravi ratovi se vode oko toga treba li je peci na 180 ili na 200 stepeni.
Why?
Zato sto patka (kao i guska, uostalom) u toku pecenja puno "kalira", pa racunaj da ce izgubiti bar trecinu tezine, a na previsokoj temperaturi ce postati suha.
Moj savjet: prvih 90 minuta u prekrivenoj posudi, a 30 minuta u otkrivenoj sa pojacanom gornjom tempeaturom, da porumeni.
Vise puta je preliti sokom od pecenja, koji se na kraju moze upotrijebiti za spravljanje sosa.
Ide uz skoro svaki prilog, a moj omiljeni je sa knedlama od krompira, uz vec spomenuti sos.
Hvala mnogo! To za soljenje je vrlo interesantno, to cu isprobati. Razmišljam da je napunim jabukama, lukom, narancom i timijanom i možda da je pečem na još nižoj temperaturi, ali onda 4-5 sati. Prilog će biti crveni kupus i knedle ili njoke. Hvala, javljam rezultate.
Za punjenje: ostatke hljeba izrezati u kockice i prepeci (ili kupiti gotove), pomijesati sa malo mlijeka, jedno jaje, so, biber, luk, malo jabuke i eventualno sjeckane iznutrice patke. Pazi, smjesa mora ostati relativno "suha", jer ce u toku pecenja vezati mnogo tekucine.
Sto se tice narandze, to je vec visa matematika i nije bas za pocetnike. Takodje, timjan moze imati previse jaku notu, pogotovo ako je suh.
Ja bih prije uzeo svjez nasjeckani persun.
Ako pogodis pravu mjeru, punjenje ce biti bolje od same patke.
p.s. Na isti nacin se moze pripremati i guska.