canvra888 wrote: ↑12/09/2024 03:48
Ateista wrote: ↑11/09/2024 20:06
canvra888 wrote: ↑11/09/2024 16:31
Pa složio se cijeli forum da bi te policija/sud teretila kao krivca, kao i svakog ko je bio u suprotnoj neposredno prije nesreće, a ovaj drugi uredno u svojoj traci... a ti se možeš ne slagati do prekosutra
Cijeli forum je inace mjerilo necega?
Nego kazes u proslom postu "i" losa procjena, sta je jos problem pored toga i cime mislis da sam nekog ugrozio, osim sto mislis da je bila losa procjena kod preticanja?
Jos jedno hipoteticko pitanje, sta ako pretices nekoga, po propisu sve, i taj ubrza i ne da ti da se vratis, pa dodje do udesa, ko je tu kriv?
Nije forum mjerilo, ali jest policija i sud, i govorim u prethodnom odgovoru koga bi sud okrivio, a valjda je konsenzusno sa obje uključene strane da si ti taj koji je bio u suprotnoj traci
Bila je navodno loša procjena i ne treba ništa više od toga da ugroziš dodatna minimalno još dva vozila. Nisam bio tu prisutan naravno, ali zbog tvojih ranijih upisa oko predinamične, negiranja ograničenja i kako su neprikladna, "znam ja vozit" spike, nije mi daleko tendencija da povjerujem da si krenuo u rizično preticanje. A više puta ste obojica rekli da je kolona bila u pitanju, bez rastojanja, dakle svjesno se krenulo u rizično preticanje s lošom procjenom, bez uvjerenosti da ćeš se imati gdje sigurno vratiti?
I oko tog hipotetičkog pitanja, ne znam zašto me to pitaš kad je irelevantno sa ovom pomenutom situacijom. Kriv je taj što ubrzava, ali to nema nikakve veze sa pomenutom situacijom, jer za tu specifičnu situaciju niko nije ni tvrdio da je taj skoro izgurani ubrzavao pri tvom preticanju.
Za hipoteticku situaciju te pitam da vidis da nije jedino bitno ko je bio u cijoj traci, a i nije neka razlika da li je on ubrzao ili nije htio da ostavi prostora da se vratim. Pred sudom, kako dokazati sta je od toga bilo, da li je ubrzavao ili ne?
Iskreno, nisam siguran kako bi se to tretiralo na sudu, ali sta da ja kazem da on jeste ubrzavao ako i nije, da li bi to napravilo razliku i kako dokazati? Ja mislim da bi u oba slucaja bila obostrana krivica, pa cak i da se dokaze da je tad bilo slobodno i da je ubrzavao mislim da bi uvijek dio krivice isao i na onoga koji pretice, mozda i grijesim ali sam poprilicno siguran da bi tako bilo.
Poenta je da svako preticanje nosi rizik i nikad nisi siguran hoces li se imati gdje vratiti, jer i ako ima u momentu pocetka preticanja, u par sekundi se moze promijeniti. Zato ova situacija nije toliko razlicita od one kad neko ubrzava, u 5 deka i uvijek zavisis od drugog.
U nacinu na koji si pisao mi je zvucalo kao da hoces da kazes da sam na jos neke nacine nekog ugrozio, da li tad ili nekad drugo, ali mozda sam i pogresno shvatio.