Izrael je opet pocinio zlocin!

Locked
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#48376 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Chmoljo »

Bazinga1234 wrote: 16/01/2024 23:52
Slovenia will support ICJ case against Israel

It has been reported that Tanja Fajon, the Minister of Foreign and European Affairs of Slovenia, has stated the Slovenian government's support for the South African case against Israel.
Tanja :srce:

i generalno, naš priprosti puk voli srati na ljevičare i socijaliste, a oni su upravo ti koji širom evrope najviše dižu glas za palestinski narod.
dr_Evil

#48377 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by dr_Evil »

Chmoljo wrote: 17/01/2024 09:24 Tanja :srce:

i generalno, naš priprosti puk voli srati na ljevičare i socijaliste, a oni su upravo ti koji širom evrope najviše dižu glas za palestinski narod.
Samo ljevica i ruza na reveru moze izvuci Europu iz tame u koju propada.
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#48378 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by anex »

@TAFKAP 7 DANA
JohnnyS

#48379 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by JohnnyS »

dr_Evil wrote: 17/01/2024 07:52 Ovi napadi Irana nocas su bili ocajni, pali su mi u ocima kao wanna be sila. Razumijem da su pucali na domace izdajnike, ali mogli su to uraditi recimo u Izraelu ili Njemackoj. Najlakse se na napacenim zemljama ko sto su Sirija ili Irak, koje vise i ne postoje de facto, izivljavati.
Pa svatko oštri kurac na slabijem od sebe, rijetko tko ide jačeg marisati
rimano

#48380 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by rimano »

Sreca pa pojedinci sa teme nisu drzavljani Slovenije. Pojeli bi se od muke.

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/slov ... /240117033
Haris.ba

#48381 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Haris.ba »

rimano wrote: 17/01/2024 11:16 Sreca pa pojedinci sa teme nisu drzavljani Slovenije. Pojeli bi se od muke.

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/slov ... /240117033
Garant neki ekonomski interes imaju. Pametni.
sumirprimus

#48382 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by sumirprimus »

"
apsidejzi

#48383 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by apsidejzi »

Nakon Juznoafricke republike, sada se i Slovenija pridruzila postupku protiv Izraela u UN-u. Na svijetu postoji 195 medjunarodno priznatih drzava od cega je 49 dominantno islamskih. To je u procentima 25%. Dakle, svaka cetvrta drzava u svijetu se broji muslimanskom. I ni jedna se nije pridruzila procesu protiv Izraela. A svi nesto galame i protestuju, ne daju da se spaljuje Kur'an, neke islamske drzave i pravde spominju. No kad treba u praksi to provesti: Prc milojko.

Il su mozda palestinci govna pa nikog od njih vise nije briga. Kao kad imas nekog jarana sto non stop izaziva jace od sebe pa ti ga mrsko vise branit. Ja ovo ne mogu objasniti. Il su se svi sobom zabavili. Turska se ko nesto peci i sultan nesto galami, al konkretno nista. Iran, Libanon i oni jemenski huti ko nesto pucaju al i to je haman vise neki drugi interes zamotan u palestinsko pitanje. Rusija je ko biva na strani palestinaca ali samo kada treba organizovati antizapadne proteste. Za palestince galame oni koji imaju neki skriveni interes, ostali se prave da ne vide i cekaju da Izrael zavrsi posao da mogu nastavit zivit i ponekad kazat: jebiga stas, tako je, sta da se radi.

Ja se inace trudim da ljude gledam jednako i da ne budem rasista, al ovi arapi mi generalno sviraju po zivcima i ponekad se bas moram kontrolisati da ne odem u rasizam. Kratkovidost, lazna samouvjerenost bazirana ni na cemu, pickastost, smotanost, nazadnost, napuhanost i ego tripovi... Sve zelim vjerovati da nisu svi isti ali kako vrijeme prolazi sve se vise pokazuje da je zapravo samo jedna mala manjina koja odstupa od toga. Pa jebemu misa, Rusija napadne Ukrajinu i sva Evropa skonta da su u govnima i da su ovisni o ruskoj energiji i dzubrivima. Ujedine se i rijese problem za godinu dana. Ovdje pricamo o cetvrtini svijeta koja ni da sjedne jedni s drugima i kazu, pa hajmo makar tuzbu napravit. A ubi ih prica kako su najbolji... I tako 70 godina.
General War

#48384 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by General War »

Interesantan putopis,od obicnih ljudi u zapadnoj obali

Last edited by General War on 17/01/2024 11:37, edited 1 time in total.
dr_Evil

#48385 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by dr_Evil »

apsidejzi wrote: 17/01/2024 11:28
Spoiler
Show
Nakon Juznoafricke republike, sada se i Slovenija pridruzila postupku protiv Izraela u UN-u. Na svijetu postoji 195 medjunarodno priznatih drzava od cega je 49 dominantno islamskih. To je u procentima 25%. Dakle, svaka cetvrta drzava u svijetu se broji muslimanskom. I ni jedna se nije pridruzila procesu protiv Izraela. A svi nesto galame i protestuju, ne daju da se spaljuje Kur'an, neke islamske drzave i pravde spominju. No kad treba u praksi to provesti: Prc milojko.

Il su mozda palestinci govna pa nikog od njih vise nije briga. Kao kad imas nekog jarana sto non stop izaziva jace od sebe pa ti ga mrsko vise branit. Ja ovo ne mogu objasniti. Il su se svi sobom zabavili. Turska se ko nesto peci i sultan nesto galami, al konkretno nista. Iran, Libanon i oni jemenski huti ko nesto pucaju al i to je haman vise neki drugi interes zamotan u palestinsko pitanje. Rusija je ko biva na strani palestinaca ali samo kada treba organizovati antizapadne proteste. Za palestince galame oni koji imaju neki skriveni interes, ostali se prave da ne vide i cekaju da Izrael zavrsi posao da mogu nastavit zivit i ponekad kazat: jebiga stas, tako je, sta da se radi.

Ja se inace trudim da ljude gledam jednako i da ne budem rasista, al ovi arapi mi generalno sviraju po zivcima i ponekad se bas moram kontrolisati da ne odem u rasizam. Kratkovidost, lazna samouvjerenost bazirana ni na cemu, pickastost, smotanost, nazadnost, napuhanost i ego tripovi... Sve zelim vjerovati da nisu svi isti ali kako vrijeme prolazi sve se vise pokazuje da je zapravo samo jedna mala manjina koja odstupa od toga. Pa jebemu misa, Rusija napadne Ukrajinu i sva Evropa skonta da su u govnima i da su ovisni o ruskoj energiji i dzubrivima. Ujedine se i rijese problem za godinu dana. Ovdje pricamo o cetvrtini svijeta koja ni da sjedne jedni s drugima i kazu, pa hajmo makar tuzbu napravit. A ubi ih prica kako su najbolji... I tako 70 godina.
Mudro zboris, ali cu ti reci samo jednu stvar. Palestinci koje sam upoznao, a dosta zaista, iskreno kao da se nisu u putu sreli sa ostalim arapima koje sam upoznao. Nemaju jednak historijski background, to je kao da uporedjujes nas i Ruse, Slaveni da, ali ne potpuno isti mentalitet. Valjda mi imamo nas ilirski background kao sto i Palestinci imaju svoj semitski, koji im se nazalost zabranjajuje a istice Arapski.

Nisam mogao pronaci zajednicku rijec niti sa jednim arapom, ne valja generalizirati kao sto kazes, ali imam potrebu uvijek da se odmaknem od istih.

Turska, pa i vecina arapskih zemalja su samo kolonije koje stvaraju privid nacionalnih drzava.
apsidejzi

#48386 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by apsidejzi »

dr_Evil wrote: 17/01/2024 11:37
apsidejzi wrote: 17/01/2024 11:28
Spoiler
Show

Mudro zboris, ali cu ti reci samo jednu stvar. Palestinci koje sam upoznao, a dosta zaista, iskreno kao da se nisu u putu sreli sa ostalim arapima koje sam upoznao. Nemaju jednak historijski background, to je kao da uporedjujes nas i Ruse, Slaveni da, ali ne potpuno isti mentalitet. Valjda mi imamo nas ilirski background kao sto i Palestinci imaju svoj semitski, koji im se nazalost zabranjajuje a istice Arapski.

Nisam mogao pronaci zajednicku rijec niti sa jednim arapom, ne valja generalizirati kao sto kazes, ali imam potrebu uvijek da se odmaknem od istih.

Turska, pa i vecina arapskih zemalja su samo kolonije koje stvaraju privid nacionalnih drzava.
Vjerovatno si upravu ovo za kolonije. Zanimljivo je i kako palestinci nisu izrovili nista na svjetskoj sceni za svo ovo vrijeme. Oni i jevreji imaju zajednickog pretka (po biblijskim i kuranskim pricama ali i po genetskim haplogrupama). Kako su se jevreji mogli ovako dobro snaci u svijetu i drzati sve konce u rukama, a ovi drugi prnuli u cabar i sad rizikuju da izgube i ovo malo jada od teritorije sto imaju.

Doduse, nije da nisu pokusavali ali su imali nekoliko neslavnih epizoda i vjerovatno se komsije ustrucavaju malo kad su palestinci u pitanju. Primjera radi, u Kuvajtu prije Sadamovog napada, bilo je 18% ukupne populacije izbjeglice iz Palestine. Kuvajt ih primio na stotine hiljada. I kad je Sadam napao Kuvajt, oni stali na stranu Sadama Huseina. I ovi ih lagano istjerali kad su amerikanci rijesili sadamovo pitanje. Kad je Egipat upravljao Gazom, oni su pravili sranja Egiptu. Mislim, razumijem ja da je to bila humanitarna katastrofa ali ni Egipat nije bio ekonomski jak da bi im mogao pruziti lijepe uslove. I tako... gdje god su isli, trazili su previse prava i nisu postovali domacina te ih je jedna po jedna drzava odbacivala. Plus sto ti velis, ima tu kolonijalizma i dalje tako da kad to spojis: palestinsko vidjenje nepravde prema njima i kolonijalisticki pritisak na drzave da prave tu nepravdu... dobijes ovo danas.
Last edited by apsidejzi on 17/01/2024 12:36, edited 1 time in total.
dr_Evil

#48387 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by dr_Evil »

apsidejzi wrote: 17/01/2024 12:28
Vjerovatno si upravu ovo za kolonije. Zanimljivo je i kako palestinci nisu izrovili nista na svjetskoj sceni za svo ovo vrijeme. Oni i jevreji imaju zajednickog pretka (po biblijskim i kuranskim pricama ali i po genetskim haplogrupama). Kako su se jevreji mogli ovako dobro snaci u svijetu i drzati sve konce u rukama, a ovi drugi prnuli u cabar i sad rizikuju da izgube i ovo malo jada od teritorije sto imaju.
Rekao bih historijska opet, jedni su bili proganjani i ubijani stoljecima, najvise od strane krscanske Europe, i imali su zabrane bavljenja odredjenim poslovima. Iz toga su morali razviti zajednicku svijest koja je dovela do zajednicke nacije i jezika, zelju za obrazovanjem sto primjetim i kod Bosnjaka kao posljedicu rata, i zelju za zastitom koja je dovela do Izraela. Usput su izgubili moralni kompas sto neki na ovim temama prizeljkuju i za Bosnjake, citiram "Neka NATO unisti 10 zemalja samo da mi udjemo u isti", pravdajuci genocid u Palestini pod da se nas ne tice.

Dok Palestinci su prihvatajuci islam imali poprilicno lagodan zivot, dok nije poceo pad Osmanskog Carstva i prodaja Palestine od mladih Turaka.

Slicno mogu primjetiti kada uporedjujem juznu i sjevernu Europu, hedonisticki nacin zivota i bit ce te dat ce bog. Dok na sjeveru je mentalitet drugaciji. Valjda iz sto je jug bio bogatiji uvijek, tek se sad tocak okrenuo.

A iskreno da ti kazem ne znam, ovo je prica sklapanja mozaika.
anelsol

#48388 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by anelsol »

dr_Evil wrote: 17/01/2024 12:35
Rekao bih historijska opet, jedni su bili proganjani i ubijani stoljecima, najvise od strane krscanske Europe, i imali su zabrane bavljenja odredjenim poslovima. Iz toga su morali razviti zajednicku svijest koja je dovela do zajednicke nacije i jezika, zelju za obrazovanjem sto primjetim i kod Bosnjaka kao posljedicu rata, i zelju za zastitom koja je dovela do Izraela. Usput su izgubili moralni kompas sto neki na ovim temama prizeljkuju i za Bosnjake, citiram "Neka NATO unisti 10 zemalja samo da mi udjemo u isti", pravdajuci genocid u Palestini pod da se nas ne tice.

Dok Palestinci su prihvatajuci islam imali poprilicno lagodan zivot, dok nije poceo pad Osmanskog Carstva i prodaja Palestine od mladih Turaka.

Slicno mogu primjetiti kada uporedjujem juznu i sjevernu Europu, hedonisticki nacin zivota i bit ce te dat ce bog. Dok na sjeveru je mentalitet drugaciji. Valjda iz sto je jug bio bogatiji uvijek, tek se sad tocak okrenuo.

Zanimljivo je to što govoriš. U mojoj široj porodici do 92. godine nije bilo niti jedne fakultetski obrazovane osobe. Danas u porodici imamo na desetine vrhunskih inžinjera, ekonomista, pravnika, biotehnologa, profesora iz raznih oblasti itd. Zaista jedna totalna prekretnica nakon rata.

Ja kako sam čuo da su Palestinci jedna od najobrazovanijih nacija na području Bliskog istoka.

Vrlo moguće da muka natjera čovjeka da uči i da se obrazuje.
sumirprimus

#48389 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by sumirprimus »

General War wrote: 17/01/2024 11:36 Interesantan putopis,od obicnih ljudi u zapadnoj obali

super je dokumntarac, pogotovu dio sa rasidom/richardom saudom. ali, ogledas sljedeci klip pod radinm nazivom "kako su me pokusali ubiti u palestini"... :-)
dr_Evil

#48390 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by dr_Evil »

anelsol wrote: 17/01/2024 13:18
Zanimljivo je to što govoriš. U mojoj široj porodici do 92. godine nije bilo niti jedne fakultetski obrazovane osobe. Danas u porodici imamo na desetine vrhunskih inžinjera, ekonomista, pravnika, biotehnologa, profesora iz raznih oblasti itd. Zaista jedna totalna prekretnica nakon rata.

Ja kako sam čuo da su Palestinci jedna od najobrazovanijih nacija na području Bliskog istoka.

Vrlo moguće da muka natjera čovjeka da uči i da se obrazuje.
Kako kaze ona starinska, kad ti spale kucu vise puta naucis da samo ono u glavi mozes ponijeti sa sobom. :thumbup:
Bosanski_kralj

#48391 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Bosanski_kralj »

Kako se ono kaže da muka stvara junake, a blagostanje bezveznjake. I ima u tome istine.

Kad muka natjera, ti grebeš, kopaš, burgijaš...da se isčupaš iz govana.

Kad imaš sve, ne znaš šta bi sa sobom. Razmišljaš i baviš se glupostima.

Najveće proklestvo za Arape je nafta, dobili su novac, a mentalitetom su ostali sirotinja. Nemaju potrebe da oni nešto izmišljaju, da razvijaju tehnologiju, da nauku uzdižu, jer im i ne radeći ništa miljarde dolaze.
apsidejzi

#48392 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by apsidejzi »

dr_Evil wrote: 17/01/2024 12:35

Vjerovatno je sve ovo posljedica industrijalizma. Jug je bio bogatiji od sjevera jer su imali vise toplijih dana sto je omogucavalo bolju poljoprivredu u odnosu na sjever. To je prisililo sjever da se posvete inzinjerstvu i tako su dosli do industrijalizacije, sto je omogucilo proizvodnju hrane i energije mnogo efikasnije nego je jug to mogao. Jug se nije snasao i jos uvijek pokusavaju skontati gdje su pogrijesili. Plus sto se dinamika u svijetu non stop mijenja. Do prije pet godina smo imali globalizaciju u punom jeku a onda se desio Covid i ukrajinski rat gdje su mnoge drzave skontale da se moraju vise uzdati use i u svoje kljuse. Ne mozes racunati da ce ekonomija biti otvorena i da ce svi zeljeti isti cilj. Zato se amerika npr povukla i vise ne stiti globalni poredak. Njihovi ratni brodovi vise ne garantuju sigurnost u globalnoj trgovini i vec vidimo rezultate u Jemenu sa hutima, ali vidimo i rezultate u globalnoj inflaciji. Stvari vise nisu jeftine jer se sad mora proizovditi na lokalnoj razini.

Hamas nije mogao izabrati gori trenutak da napadne Izrael jer je vecina drzava zabavljena sobom i svojim ekonomijama. Ja sam gotovo pa ubijedjen da rusi stoje iza tog nesretnog napada. Da su ih oni nafurali i nagovorili, vjerovatno uz pomoc Irana. U pronadjenim dokumentima poginulih hamasovaca se jasno vidi otisak Iranske obavjestajne sluzbe, a znamo i da su hamasovci bili u Moskvi tokom septembra prosle godine. U geopolitici se vuku veliki potezi, a vecina drzava su nijemi posmatraci.
dr_Evil

#48393 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by dr_Evil »

@apsidejzi , sve se slazemo osim onoga oko Hamasa, ja sam i dalje misljenja da je to dio isplaniranog cionistickog programa "ciscenja" Gaze.

Ali da se potrefilo Rusiji ko kec na desetku, to svakako, nije moglo biti bolje.

Posmatrajuci tako, ni Izrael nije mogao odabrati bolji trenutak jer je u atmosferi potpune rusofobije vrlo lako prebaciti krivicu. A Rusija sada glumi nevinasce da skupi poene medju Arapima. Win-Win situacija, samo Palestinci ginu.
Piaty

#48394 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Piaty »

dr_Evil wrote: 17/01/2024 09:28
Chmoljo wrote: 17/01/2024 09:24 Tanja :srce:

Samo ljevica i ruza na reveru moze izvuci Europu iz tame u koju propada.
Ma jeste ali recimo i krajnja desnica u Njemačkoj - NPD (Heimat) i Dritte Weg podržavaju Palestinu, a vjerovatno će je uvijek i podržavati.
Samo mi se čini da to nije baš zbog prevelike ljubavi prema Palestincima.
dr_Evil

#48395 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by dr_Evil »

Piaty wrote: 17/01/2024 13:39
Ma jeste ali recimo i krajnja desnica u Njemačkoj - NPD (Heimat) i Dritte Weg podržavaju Palestinu, a vjerovatno će je uvijek i podržavati.
Samo mi se čini da to nije baš zbog prevelike ljubavi prema Palestincima.
Sad sto se tice desnice u Njemackoj, mislim da je njima potrebna. Njemacka mora da se vrati i vodi samostalnu politiku te da zauzme mjesto koje joj historijski pripada u Europi. Njemacka kao satelit ili ispostava politike Washingtona nije prirodno stanje. Previse lako smo svi presli preko onog pokusaja drzavnog udara, ali su osnove istog bile zdrave.
dnt

#48396 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by dnt »

General War wrote: 16/01/2024 19:37
Benjo34 wrote: 16/01/2024 19:36
General War wrote: 16/01/2024 19:35
Da su Jevreji bili problem zapadu i evropi, oni bi sutali na hitlerovo konacno resenje, isto sto i palestinci sute.
Jarane, jevreji su istorijski odozdo otisli gore, a ne obratno.
Opet izmisljas "tudju zemlju"...nije ba palestinska zemlja
Nisam ja zaboravio sta su englezi tu, kao sto nisam ni otomane zaboravio prije njih...a ti da.
Jasta nego prepravljas.
...Kakav ti i izvori, najjednostavnije cinjenice ignorises.
Cekam da mi linkas izvore za sve svoje tvrdnje.
..sjedi, zapali,uzmi meze, sacu ja
Odgovor tipican u nedostatku cinjenica, ocekivano.
dnt

#48397 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by dnt »

sumirprimus wrote: 16/01/2024 19:56 U drugim vijestima
Breaking: Germany has agreed in principle to supply Israel with tank ammunition - Der Spiegel

spiegel.de/politik/deutsc…
Image

Bojkotovat njemacku?
Ne zaboravit ko je Njemacka I sta je Njemacka pocinila
sumirprimus

#48398 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by sumirprimus »

A ko je Njemacka? i na sta tacno ciljas?
dnt

#48399 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by dnt »

Benjo34 wrote: 16/01/2024 20:05 Da sumiram moju raspravu sa Pro Izraelcima na ovoj temi I vise se necu oglašavati.

Nije im problem Hamas, nego Palestinci kao narod. Izvrcu historijske cinjenice koje su im potkrepljene Izraelskim izvorima koji I sami govore o suživotu Arapa muslimana I Jevreja na tom prostoru.

Nemaju dokaze da pokazu da je bilo drugacije ali to I dalje tvrde. Ne mogu objasniti kako su Jevreji opstali u muslimanskim zemljama. Ne mogu objasniti otkud da su spas trazili kod Osmanlija na krscanska protjerivanja. Znaju da su Jevreji dosli iz Spanije u Bosnu ali ne znaju zasto ( jer su se kod Osmanlija osjecali sigurno).

Opravdanja pokusavaju naci u historiji ali u onim momentima koji njima odgovaraju, iako su I tu tanki sa znanjem pa se ukopaju. Nikad necete dobit od njih smislen odgovor, tako da sa njima mozes raspravljat na osnovu cinjenica sa kredibilnim izvorima.

Ne znaju razliku između jevreja I cionista. Ne znaju da nisu svi jevreji cionisti, bas naprotiv, dobar dio nije. Ne znaju sta je zapravo cionizam I sta je cionisticko naseljavanje prostora Palestine I kako je do toga doslo. Ne znaju otkud Britanci dole. Ne znaju da su sa prostora Jerusalema nestali za vrijeme Krstaša I da je Saladin pozivao ih da nasele Jerusalem. Znaju da kazu sljedece : Prvi hram, Isus, David, Mojsije, Kraljevina Izralita.

Cak I da idete tom logikom uvrnutom pa da kazete ok, ko je najduze tu zivio, njegova je zemlja. Opet ce te doci do toga da nema logike da pripada njima jer mnogi drugi narodi su vladali njom, duze od njih I imali svoje države.

Izvinjavam se svima koji su dosli ovdje procitati nesto vezano za Palestinu danas. Imao sam jedan svojevrsni test, zelio sam da utvrdim koliko zapravo znaju ovi koji brane Izrael ovdje, I u posljednjih 7 dana nisam dobio niti jedan jedini odgovor koji je smislen, potkrijepljen izvorima. Oni koji du najglasniji, najmanje znaju. Tako da, nemojte se nervirat dzaba.

Uzivajte I da ovo ludilo prestane sto prije.
Svaka tebi cast brate pa imas strpljenje iako oni nisu tu da razmijenu misljenje s drugim. Samo ignore. A uz put, kvalitetno si po njima sorn'o, R Kelly style
Benjo34

#48400 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Benjo34 »

Hvala hvala drug.

Iako mi je zao, jer zbog nedostatka argumenata sa njihove strane nisam dosao do onog najslađeg, razlike između Hamasa I IDFa tj, ne postojanje razlike :mrgreen:
Locked