Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Moze se gledati i ovako - oni koji voze oko ogranicenja se znaju osjecati previse sigurno iz razloga sto postuju ogranicenje i voze se "sigurnom brzinom", pa samim tim se znaju i opustiti u voznji. Oni koji voze brze su uglavnom svjesni da voze brzo i da moraju biti maksimalno fokusirani samo na voznju i spremni na sve, pa ce mozda i bolje odreagovati.
Crna hronika te demantuje.
Pogledaj moj zadnji post, tu sam pojasnio, da se ne ponavljam.
Poštovanje propisa je dio mentaliteta. Ako poštuješ propise, onda ne samo da voziš po ograničenju nego si koncentrisan na vožnju i sve ostalo.
Sad zamisli da se sa sporednog puta hoćeš uključiti na glavni. Na glavnom putu je ograničenje 60 i očekuješ da se ne vozi brže od 70 - i onda ti naleti neko brzinom 110.
Pod "znati voziti" se podrazumijeva i to da svoju vožnju znaš prilagoditi uslovima na cesti.
Znati voziti znaci znati vladati autom u svim siutacijama, a vidimo i kada su idealni uslovi na cesti da dobar njih vozi debelo ispod ogranicenja i ne gleda sta se desava oko u saobracaju
Tema ove emisije su vozači koji voze 10 iznad ograničenja i opet smetaju vozačima koji bi vozili mnogo brže.
Mislim, ne treba pretjerivati. I meni smeta prespora vožnja, ali ni prebrza nije za pohvaliti.
Neki ni na 40 km/h ne znaju vladati autom, ja govorim ko god je brzi neka prodje i ode sto prije, a koliko vozi onaj kojeg preticu to je drugo, niko ovdje nikoga ne tjera da vozi preko ogranicenja vec samo da se adekvatno i sigurno propusti brze vozilo iza sebe na bezbjedan nacin i sebe i ovoga iza i to sto prije da ne bi dolazilo do sitaucija o kojima ovdje raspravljamo.
laik1981 wrote: ↑10/09/2024 10:45
To ne treba biti tema. Tu su stvari jasne. To sto ima ljudi koji misle da su vozacine jer jurcaju, a blage veze nemaju o voznji, to je drugi par cipela.
Naravno da ima dosta vozaca koji se precjene i misle da vladaju autom a u stvari auto vlada njima i onda dolazi do nezeljenih posljedica.
Frontalni 100 i 40, i 100 i 100 nije isto. Jednostavna fizika. "Los" vozac se nece pronaci u suprotnoj traci na magistralnom putu. Ispade da vozaci Pocetnici naprave najvise udesa, i onih sa smrtnim ishodom. Sto se vidi na osnovu Crne hronike cesta da to nije slucaj.
Ali eto uvijek se nadje neko da se pravi pametan od onog sto je struka procijenila.
Nije isto, ali tesko da ce neko prezivjeti i ovaj 100 i 40, ako i prezivi povrede su strasne. Poenta je u tome da se udes izbjegne. Los vozac se ne mora naci u suprotnoj traci, moze naletiti budala koja bi bila krivac za nesrecu, ali kad pogines nije bitno ko je kriv, dobar vozac bi se mozda snasao da izbjegne budalu. Ne tvrdim da su to samo pocetnici, moze neko dugo imati vozacku ali biti los vozac. Davao sam karikirano poredjenje dva vozaca gdje sam izmedju ostalog naveo i iskustvo kao jedan od faktora koji moze uticati na sigurnost, ali ne tvrdim da su pocetnici vecinom krivci za nesrece. Po mom misljenju, glavni uzroci nesreca su alkohol, preticanje gdje nije pregledno, oduzimanje prvenstva i koristenje telefona. Ima naravno i neprilagodjene brzine, ali mislim da su ovo navedeno cesci uzroci nego brzina.
Hah sigurno ce ovi sto voze po propisna, naspram ovih kojima su ogranicenja bitni kao semafori u GTA, preticati gdje nije pregledno, oduzimati prvenstvo i sl.
Pa imas mnostvo profesionalnih vozaca, pa voze koliko po znaku pise.
Nesto me zanima da si u Svici, da li bi se tako ponasao za volanom i za ogranicenje brzine.
Kad bi te istamburali po guzovima sa kaznama, brzo bi ti okoncao svoju karijeru kurcenja.
Kod nas mozes jer ti prolazi.
Nekome je lakse metak u supak nego cenat u glavu.
Ali isto tako bi istamburali i onoga sto ometa ostale vozace sto sporo vozi i sto vecina vozaca radi u BiH.
Znati voziti znaci znati vladati autom u svim siutacijama, a vidimo i kada su idealni uslovi na cesti da dobar njih vozi debelo ispod ogranicenja i ne gleda sta se desava oko u saobracaju
Tema ove emisije su vozači koji voze 10 iznad ograničenja i opet smetaju vozačima koji bi vozili mnogo brže.
Mislim, ne treba pretjerivati. I meni smeta prespora vožnja, ali ni prebrza nije za pohvaliti.
niko ovdje nikoga ne tjera da vozi preko ogranicenja vec samo da se adekvatno i sigurno propusti brze vozilo iza sebe na bezbjedan nacin i sebe i ovoga iza i to sto prije da ne bi dolazilo do sitaucija o kojima ovdje raspravljamo.
Već rečeno, telefon u ruke i prijavi vozača policiji koji vozi 85 na 80 ograničenju zato što ne želi da skrene na proširenje zbog tebe koji iza njega voziš 120.
Pa i peglanje je relativan pojam, kako gdje i kako za koga.
Kad prolazim pored radara i vozim tako nekom brzinom do 10 preko ogranicenja, pomislim - jbt zamisli ovako stalno voziti.
Jest tebi relativan, zakonu je apsolutan. Uprotivnom, ne bi postojala znakovima definisana ograničenja brzine.
Ja ne govorim o zakonima, vec o vozackoj solidarnosti gdje vozaci medjusobno postuju jedni druge i gledaju da ne ometaju ako mogu, da pomognu onom drugom u voznji i slicno
Vozačka solidarnost nije iznad saobraćajnih zakona.
Poštovanje propisa je dio mentaliteta. Ako poštuješ propise, onda ne samo da voziš po ograničenju nego si koncentrisan na vožnju i sve ostalo.
Sad zamisli da se sa sporednog puta hoćeš uključiti na glavni. Na glavnom putu je ograničenje 60 i očekuješ da se ne vozi brže od 70 - i onda ti naleti neko brzinom 110.
A i kada se ukljucujes sa sporednog puta ces dati gas da sto prije ubrzas na dozvoljenu brzinu, ali svjedok sam da ukljucvanja su na malom gasu i onda dolazi do problema. Tako da imas uvijek i za i protv svih ovih nasih pisanja ovdje jer smo svi svjedoci raznih situacija koje govore za jednu ili drugu stranu.
Nije meni problem sto on brzo vozi i rizikuje sopstveni zivot. Problem je sto on i takvi kao on rizikuju i moj i zivot mog djeteta.
Koliko brzi vozaci rizikuju svoj i ostale zivote toliko i oni koji sporo voze isto tako ugrozavaju svoj i tudji zivot.
Apsolutno, ali apsolutno netačno.
Svaka statistika demantuje ovo.
Daj mi tu statistiku jer ja koju sam gledao da vecina poginulih su oni na manjim brzinama jer se uspavaju i misle da su sigurni pa se opuste sa refleksima, samo sto uvijek se pise po portalima da je neko brzo vozio pa izazvao nesrecu pa ispada da samo brzi vozaci prave nesrece.
Koliko brzi vozaci rizikuju svoj i ostale zivote toliko i oni koji sporo voze isto tako ugrozavaju svoj i tudji zivot.
Apsolutno, ali apsolutno netačno.
Svaka statistika demantuje ovo.
Daj mi tu statistiku jer ja koju sam gledao da vecina poginulih su oni na manjim brzinama jer se uspavaju i misle da su sigurni pa se opuste sa refleksima, samo sto uvijek se pise po portalima da je neko brzo vozio pa izazvao nesrecu pa ispada da samo brzi vozaci prave nesrece.
Pa otvori crnu hroniku, skoro svaka nesreća na magistrali je zbog neprilagođene brzine jednog od učesnika i skoro uvijek je takav u suprotnoj traci.
niko ovdje nikoga ne tjera da vozi preko ogranicenja vec samo da se adekvatno i sigurno propusti brze vozilo iza sebe na bezbjedan nacin i sebe i ovoga iza i to sto prije da ne bi dolazilo do sitaucija o kojima ovdje raspravljamo.
Već rečeno, telefon u ruke i prijavi vozača policiji koji vozi 85 na 80 ograničenju zato što ne želi da skrene na proširenje zbog tebe koji iza njega voziš 120.
Pa da vidimo ishod.
Ja nigdje nisam rekao da neko mora da skrene na prosirenje vec da samo adekvatno reaguje kada ga neko pretice i da napravi bezbjednu sitauciju za sebe i onoga ko ga pretice.
Pa otvori crnu hroniku, skoro svaka nesreća na magistrali je zbog neprilagođene brzine jednog od učesnika i skoro uvijek je takav u suprotnoj traci.
Nevjerovatno da se o ovome i raspravlja.
Pa napisao sam da portali samo to objavljuju tako da to nije relevatna statistika za uporedjivanje.
Pa da vidimo ishod.
Ja nigdje nisam rekao da neko mora da skrene na prosirenje vec da samo adekvatno reaguje kada ga neko pretice i da napravi bezbjednu sitauciju za sebe i onoga ko ga pretice.
Pa oko skretanja na proširenje i jest cijela rasprava...
Ne znam da je iko napisao da ne želi da pusti nekoga ko želi da pretiče, naprotiv. Svi su napisali da pripomognu na ovaj ili nanonaj način.
Pa napisao sam da portali samo to objavljuju tako da to nije relevatna statistika za uporedjivanje.
Eto, sam si spomenuo poginule.
Hajd samo Sarajeva i omladine da se uvatimo. Šta je bilo zajedničko u svim tragedijama stradanja omladine-pjeašaka u zadnjih 10 godina?
kabal1337 wrote: ↑10/09/2024 11:38
Prijatelju,
ako pretices tu je brzina vec u pitanju.
Ti da vozis po ogranicenju, bio bi jos sigurniji , imao bi vise vremena za reakciju, ovako si sebi prostor za reakciju umanjio.
Pa i ne mora biti brzina u pitanju, mozes preticati postujuci ogranicenje brzine, ali to je sigurno opasnije preticati 10 brze od ovog kojeg pretices i bespotrebno se dugo zadrzavati u drugoj traci, nego prekoraciti brzinu i sto prije se vratiti. Fazon je sto ako dodje do udesa kod preticanja, tu u principu nije problem brzina nego losa procjena prostora, snage auta i slicno. Dakle, tu uzrok nije neprilagodjena brzina, neprilagodjena brzina je kada vozis cestom i recimo prebrzo prodjes kroz krivinu pa proklizes, moze biti i kod preticanja ako tokom preticanja proklizes, ali kod preticanja su udesi vecinom sto se pretice na nepreglednim mjestima pa neko izleti, to je skroz nesto drugo. Naravno da si sigurniji sto sporije vozis, sasvim je logicno da bilo koje povecanje brzine smanjuje mogucnost za reakciju, ali smatram da ko zna moze sasvim bezbjedno i sa minimalnim rizikom (pod minimalnim smatram jednak ili manji rizik u odnosu na to kad prosjecan vozac sa prosjecnim autom vozi po ogranicenju) voziti i preko ogranicenja na nekim dionicama puta. Koliko preko, zavisi od ceste, vozaca, auta i slicno. Sporije je svakako sigurnije, ali tom logikom je sigurnije i tamo gdje je 80 voziti 50, sigurnije je nikako ne voziti nego voziti.
Ne slazem se da jedno podrazumijeva drugo. Ja bas imam utisak da ima jako puno vozaca koji voze sporo i po ogranicenju, ali su jako dekoncentrisani i odsutni. Da li sto ih nesto muci, da li sto im je dosadno, ili sto misle da je dovoljno sto voze po ogranicenju i da im to samo po sebi garantuje sigurnost, to nisam siguran, ali itekako ima ljudi koji voze po ogranicenju ali nisu skoncentrisani i ne znaju voziti. Da ne govorim o tome sto puno ljudi ne poznaje kako treba propise, pa iako zele da budu "streberi" i misle da rade sve po propisu u stvari nisu ni svjesni koliko krse neke propise, dovoljno je proci niz Dzidzikovac i vidjeti koliko ljudi ce odozdo misliti da ima prednost zato sto gore ima trokut, i dosta slicnih primjera koje smo mogli vidjeti upravo na ovim temama, to je tek tema za sebe.
A i kada se ukljucujes sa sporednog puta ces dati gas da sto prije ubrzas na dozvoljenu brzinu, ali svjedok sam da ukljucvanja su na malom gasu i onda dolazi do problema. Tako da imas uvijek i za i protv svih ovih nasih pisanja ovdje jer smo svi svjedoci raznih situacija koje govore za jednu ili drugu stranu.
Jasno da ću dati gas i postići brzinu 70 km/h prije nego što me on stigne, ali ako on vozi 110 ne samo da to ne mogu (niti želim na ograničenju 60 voziti 110) nego mogu pogrešno procijeniti da se mogu ubaciti i postići dovoljnu brzinu da mu ne smetam.
Jest tebi relativan, zakonu je apsolutan. Uprotivnom, ne bi postojala znakovima definisana ograničenja brzine.
Ja ne govorim o zakonima, vec o vozackoj solidarnosti gdje vozaci medjusobno postuju jedni druge i gledaju da ne ometaju ako mogu, da pomognu onom drugom u voznji i slicno
Meni licno je bitnija solidarnost, mislim da je to puno bitnije od slijepog postovanja nekih propisa. Vec sam te pitao ali mi nisi odgovorio, blicas li drugima kad vidis policiju sa radarom?
Jasno da ću dati gas i postići brzinu 70 km/h prije nego što me on stigne, ali ako on vozi 110 ne samo da to ne mogu (niti želim na ograničenju 60 voziti 110) nego mogu pogrešno procijeniti da se mogu ubaciti i postići dovoljnu brzinu da mu ne smetam.
Na onome ko vozi preko ogranicenja bi trebalo da bude da vodi racuna i o onim koji se eventualno ukljucuju, da budu sigurni da ih moze vidjeti, ako treba usporiti tamo gdje ima ukljucenja i slicno, upravo iz razloga koji si objasnio. Govorim opet iz ugla solidarnosti, mislim da bi striktno zakonski onaj ko oduzme prvenstvo bio kriv bez obzira na brzinu onoga koji je isao kgavnom cestom.
Nemoj tako. Potpuno uništena auta (da se ne može prepoznati o kojem autu je riječ), probijene ograde, odvaljeni stubodi ulične rasvjete ili semafori,... - sve to rade vozači koji voze 40 ispod ograničenja. I onaj zbog kog je vozač kamiona sletio u provaliju je preticao preko pune pri brzini 30 km/h. Dobro, vozio je mnogo preko ograničenja, ali je to vozačina koji je odlično procijenio situaciju, vrhunski reagovao i bez rizika projurio pored kamiona koji je slijetao u provalio kako bi ga izbjegao.
Meni licno je bitnija solidarnost, mislim da je to puno bitnije od slijepog postovanja nekih propisa. Vec sam te pitao ali mi nisi odgovorio, blicas li drugima kad vidis policiju sa radarom?
Ali ti si nebitan, čovječe.
Skrivi li neko nesreću tako ubrzan, neće ga tužitelj niti sud pitati je li solidaran u saobraćaju. Zato ti i kažem da vozačka solidarnost nije iznad saobraćajnih zakona.
Nemoj tako. Potpuno uništena auta (da se ne može prepoznati o kojem autu je riječ), probijene ograde, odvaljeni stubodi ulične rasvjete ili semafori,... - sve to rade vozači koji voze 40 ispod ograničenja. I onaj zbog kog je vozač kamiona sletio u provaliju je preticao preko pune pri brzini 30 km/h. Dobro, vozio je mnogo preko ograničenja, ali je to vozačina koji je odlično procijenio situaciju, vrhunski reagovao i bez rizika projurio pored kamiona koji je slijetao u provalio kako bi ga izbjegao.
Zato i kažem, nevjerovatno da se o ovome uopće i raspravlja i da se spori činjenica da je neprilagođena brzina sastavni dio skoro svake nesreće, a pogotovo tragičnih ishoda koje je i sam spomenuo.