Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
Leverage

#48276 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Leverage »

zlajaBHF wrote: 16/02/2021 23:09
Leverage wrote: 16/02/2021 23:06
zlajaBHF wrote: 16/02/2021 23:04 Vjerujem da je SDP samo glasao za Guzina jer su znali da ce izgubiti. Pametno su to odigrali.
Samo što to nažalost ne razumiju oni koji su potencijalni glasači SDP-a.
Ma SDP ima lojalne glasace u Mostaru, sta je stobom...... Pa reci mi kakav je kandidat Zalihic? Ali SDP opet ima kakvu takvu podrsku.
Ima lojalne glasače i ima malo glasača.

Ali to nije tema. Ovo je bila više poruka potencijalnim glasačima npr. u Sarajevu za npr. opšte izbore slijedeće godine. Nisam siguran da su razumjeli tu poruku.
zlajaBHF

#48277 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by zlajaBHF »

Leverage wrote: 16/02/2021 23:12
zlajaBHF wrote: 16/02/2021 23:09
Leverage wrote: 16/02/2021 23:06
Samo što to nažalost ne razumiju oni koji su potencijalni glasači SDP-a.
Ma SDP ima lojalne glasace u Mostaru, sta je stobom...... Pa reci mi kakav je kandidat Zalihic? Ali SDP opet ima kakvu takvu podrsku.
Ima lojalne glasače i ima malo glasača.

Ali to nije tema. Ovo je bila više poruka potencijalnim glasačima npr. u Sarajevu za npr. opšte izbore slijedeće godine. Nisam siguran da su razumjeli tu poruku.
Nema mnogo glasaca, ali im kandidat nije nesto.

Sto se tice opstih izbora, to je vec druga tema.

Ja mislim da im je ovo dobar potez kad je rijec i o opstim izborima.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#48278 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Chmoljo »

ExNihilo wrote: 16/02/2021 22:51 Bakir je samo trebao šutiti i pustiti ove da se glođu iznutra, ako je već cilj urušavanje Četvorke.

Ali frajer fakat uvijek ima rečenicu viška. I uvijek je glupa.
da je to znao, odnosno imao toliko mozga da ne ističe Prevljake, Zahiragiće i ostale čobane, četvorke, a ni šestorke nikada ne bi ni bilo. da mu žena nije iskompleksirani krkan, imali bi poslijeratne razultate na izborima.

o tankoj niti visimo.
Sociolog

#48279 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Sociolog »

Gledao sam veceras Pedju na Tvsa u Polisu blokirali poruke raje za pitanja :skoljka: :lol:

Fakat me razocarao, pricu mu salonske elite ciji je doseg do Marin Dvora, oni i ne znaju ni za Chwilu a kamoli Mostar.

Steta, salonac, opravdava onu Čavar.
Pao mi je u ocima fakat.
bob_1921

#48280 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by bob_1921 »

Sociolog wrote: 16/02/2021 23:24 Gledao sam veceras Pedju na Tvsa u Polisu blokirali poruke raje za pitanja :skoljka: :lol:

Fakat me razocarao, pricu mu salonske elite ciji je doseg do Marin Dvora, oni i ne znaju ni za Chwilu a kamoli Mostar.

Pao mi je u ocima fakat.
ma nece ni marin dvor vise uzeti ... iskreno kao glasac ns sam razocaran al opet jbga Mo lokalno pitanje nek raja iz Mo sude ...
putokaz1

#48281 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by putokaz1 »

BHBLOK podsjeca na NSRZB iz 2008,slijedi raspad
Sociolog

#48282 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Sociolog »

Evenine

#48283 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Evenine »

Sociolog wrote: 17/02/2021 00:05 https://m.youtube.com/watch?v=chEJ9vPdtow

Pa prosudite sami. :(
Ove sendvicare sto botuju mogu shvatiti. Ali ako si ti i slicni tebi sa teme zaista ikada bili glasaci NS, onda mogu reci da ste politicki nepismeniji od prosjecnog glasaca SDA.
detroit-mercy

#48284 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by detroit-mercy »

zlajaBHF wrote: 16/02/2021 22:41
detroit-mercy wrote: 16/02/2021 22:27
A Bogica i Srdjana je SDA kandidovala.
Ja vjerujem da duboko u sebi ti se zalazes za pravu stvar ali moras shvatiti, da u toj kombinaciji ne moze imati SDA.
To ti je ko da hoces sa pedofilom da otvoris learning academy za djecu predskolskog i do 4tog razreda uzrasta :skoljka: jednostavno ne ide.
Pa SDA je kandidovala Nenadica kao premijera KS.

Ne slazemo se, jer ja ne vjerujem NS.

Vama se politika svodi na antiSDA histeriju. To nije strategija koja vodi necemu dobrom.
Prijatelju, SDA histerija bi bila da su prvi puta dosli na vlast pa su jednu godinu pa histerisemo. Oni su vlast od prvih visestranckih izbora, sta su dobro napravilil :skoljka: .
Sociolog

#48285 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Sociolog »

Evenine wrote: 17/02/2021 00:10

Ove sendvicare sto botuju mogu shvatiti. Ali ako si ti i slicni tebi sa teme zaista ikada bili glasaci NS, onda mogu reci da ste politicki nepismeniji od prosjecnog glasaca SDA.
Ako si postena osoba obrazlozi i objasni u vezi mene?
Jednim duzim postom( da ne odemo u off).
13 godina sam na forumu, os srednje skole, tako da nisam ovdje po " defaultu".
Novak20

#48286 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Novak20 »

Franjo kao da je osjetio što će se desiti u Mostaru pa je ovaj članak objavio tjedan prije glasanja za gradonačelnika i političko-medijske histerije i harange koja se nakon toga pokrenula. Naravno, ovdje nema NS, Irme i Boške ali je "ubo" pravu i aktualnu riječ za bh politički bukvar i objasnio što se dešava i što će se dešavati sa "izdajnicima".

Franjo :kakoste:
BOSANSKI BUKVAR: Huškanje

Mnogo je riječi na „h“ koje dobro opisuju aspekte svakodnevnog života u postdejtonskoj BiH, utječući posebno na one koji svojim javnim angažmanom podižu glavu iznad tople, ali smrdljive bare nacionalnog kolektivizma i iznad udobnog konsenzusa oko temeljnih laži.

U rubrici Bosanski bukvar abecednim redom opisujemo po jedan od ključnih društveno-političkih pojmova postdejtonskog bosanskohercegovačkog života. Došli smo do slova H.

Mnogo je riječi na slovo „h“ koje dobro opisuju aspekte svakodnevnog života u postdejtonskoj Bosni i Hercegovini, utječući posebno na osobe koje istupaju u javnosti i svojim javnim angažmanom podižu glavu iznad tople, ali smrdljive bare nacionalnog kolektivizma i iznad udobnog konsenzusa oko temeljnih laži. Neke od tih riječi su histerija, haranga i huškanje. O histeriji bi se imalo mnogo toga reći, posebno o tome koliko ona onemogućuje svaki ozbiljniji dijalog u kome bi se promišljalo dublje od naučenih i zadanih floskula. Odabrao sam, ipak, ovu treću riječ, kako bih više mogao kroz osobne doživljaje predstaviti primjer huškanja te kako mehanizam huškanja u praksi funkcionira. (Usput rečeno, nakon nedavne smrti Mire Furlan dobro su opisani ti mehanizmi u Hrvatskoj 1990-ih godina.)

Dodatno, želim ovime ostaviti pisano svjedočanstvo o neugodnostima koje trpim godinama i koje, htio ne htio, utječu na moj život.

Postoji li nešto podlije od toga da se osobu koja živi i radi u Sarajevu, svakodnevno se kreće tim gradom i tu ima obitelj, a nominalno pripada manjinskoj i „ozloglašenoj“ nacionalnoj zajednici, u ovom slučaju hrvatskoj, bez obzira na to kako percipira samu sebe, naziva „UZP-ovcem“, dakle pripadnikom i sljedbenikom „udruženog zločinačkog poduhvata“, što je termin iz haške presude šestorici dužnosnika tzv. HR Herceg-Bosne?

U proizvodnji i distribuciji takvih etiketa i uvreda, u tom školskom primjeru huškanja koje za cilj ima da proizvodnjom laži izazove mržnju i u najgorem slučaju prijetnju po fizički integritet, već godinama protiv mene sudjeluju pojedinci i fenomeni poput Reufa Bajrovića, jednog od najprominentnijih predstavnika „građanske“ verzije bošnjačkog nacionalizma, njegovog istomišljenika Emira Suljagića, Nihada Hebibovića, savjetnika za medije (hrvatskog) člana Predsjedništva BiH Željka Komšića na čije huškanje i govor mržnje je nedavno bilo prisiljeno reagirati i udruženje BH novinari, te mnogi njima slični koji često djeluju anonimno i preko lažnih profila na društvenim mrežama javno šire mržnju i zagovaraju diskriminaciju, a privatno šalju prijetnje.

Nisam samo ja „UZP-ovac“, kako me raznim kanalima vrijeđaju nakon svakog mog javnog nastupa i svakog istupa u kome izražavam neslaganje sa svakim nacionalizmom i šovinizmom, pa tako i s onim koji dolazi iz „demografske i matematičke većine“. Portal Prometej.ba koji čitate i koji je u deset godina svog postojanja objavio stotine članaka u kojima se jasno i glasno govori o svim nedjelima hrvatskog nacionalizma, uključujući i njegov „herceg-bosanski“ tip, za huškače je „UZP-ovski“ portal kome su smislili alternativni naslov „prometej.uzp“. Kažu, također, da smo sljedbenici Tuđmana i Miloševića.

Zašto to rade? Odgovor je jednostavan. Cilj je ocrniti i diskvalificirati svakog Srbina i Hrvata koji ne pristaje na to da za nekoliko hiljada maraka mjesečno ili dobre pozicije po javnim firmama i ambasadama igra ulogu paradnog Hrvata ili Srbina za potrebe bošnjačkog nacionalizma. Zato su na udaru prevashodno lijevo-liberalni intelektualci i univerzitetski radnici – cilj je riješiti se takvih, ukloniti ih kao unutrašnje-neprijateljski remetilački faktor, a ostali će se riješiti sami.

E, zato magazin Stav, sedmični bilten Stranke demokratske akcije i promotor ekstremnih nacionalističkih ideja, uključujući i slavljenje ratnih zločinaca, izlazi jedanput s tekstom Kinder Franjo iz Rame. U tom članku, koji obiluje prizemnim podmetanjima i suptilnim prijetnjama, najgore je pak ono što se nalazi u prvom planu: slika i naslov. Slika je fotomontaža: izrezali su moj lik s moje davne fotografije na Petrovaradinu i u pozadinu stavili zastavu Herceg-Bosne. A tek naslov! Kinder tu nije aluzija na moju dječju dob od 30 godina, već na zloglasne „Kindere“ iz HVO-a koji su se istakli zločinima nad Bošnjacima u Prozoru-Rami tokom rata. Tako da su konstrukcija i njezina poruka jasna, te je zainteresiranom čitaocu preostalo samo da potraži i prepozna osobu sa slike.
https://arhiv.stav.ba/kinder-franjo-iz-rame/

Primjera je još jako mnogo i naravno da u tome nisam jedini niti sam najviše pogođen. Još mi se ništa veoma loše nije desilo i vjerojatno i neće, ukoliko ne dođe do velikih društvenih potresa. Pogotovo tu nema nikakve materijalno-egzistencijalne ugroženosti. Ispričao sam ove primjere jer se najdirektnije tiču mene. Ono što me najviše razočarava jest što takve stvari prolaze bez reakcije i sankcija, što su potpuno normalizirane, a ako se dotjeraju i upakuju u „građansku“ foliju (šta li se sve u to ne pakuje!) onda dobivaju priliku za promociju u mnogim kobajagi građanskim novinama i televizijama.

Rijetki su ovdje intelektualci i javni radnici uopće koji ove pojave nazivaju pravim imenom: šovinistički nacionalizam i huškački govor mržnje. Većina ih je i sama isuviše oslijepljena „patriotizmom“ i zaokupljena „borbom za državu“, a da bi obraćala pažnju na kolateralne žrtve te i takve „borbe“ i da bi razmišljala čemu takva histerija vodi. Ne zbog raznih bajrovića i stavovića, čega ima svugdje na svijetu kao što svugdje na svijetu ima rušilačkih stihija i prirodnih nepogoda, već upravo zbog takve akademske i intelektualne zajednice osjećam zabrinutost za budućnost. Ono što nas može izvući jesu, kao i do sada, „obični“ ljudi.

Franjo Šarčević, Prometej.ba
Evenine

#48287 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Evenine »

Sociolog wrote: 17/02/2021 00:15
Evenine wrote: 17/02/2021 00:10

Ako si postena osoba obrazlozi i objasni u vezi mene?
Jednim duzim postom( da ne odemo u off).
13 godina sam na forumu, os srednje skole, tako da nisam ovdje po " defaultu".
Ako si glasac jedne stranke a ponavljas i cak pojacavas propagandu druge stranke koja je i kreirala tu propagandu da strovali tvoju stranku ili blok, je li to onda zrelo i normalno?

Obzirom da SDA ima jacu logistiku od konkurencije pretpostavljam da modeliraju ishode pred izbore i da ugrubo znaju buduci odnos snaga. Tako da je SDA suocena s egzistencijalnom prijetnjom u ove izbore usla s dva cilja:

1. Zavaditi i potkopati BH blok.
2. Zadrzati "kontrolni paket" vlasti u Mostaru.

Modeliranjem su vec mogli znati da im je br 2. zagarantovan tako da su se fokusirali na br. 1 jer znaju da se tu odlucuje sudbina SDA, a ne sudbina zemlje sto trenutnom histerijom, igrajuci se sa emocijama ljudi u Mostaru, sada pokusavaju predstaviti.

Oni jako dobro znaju da nema efektivne razlike izmedju predsjednika vijeca i nacelnika dok god imaju "kontrolni paket" vijecnickih mjesta cime se mogu pobrinuti za svoje lokalne interese. HDZ ne moze raditi u Mostaru sta im volja, a snaga simbolicke pobjede u "stolnom" ce da pocne blijediti cim se stari znalci suoce sa starim problemima i aferama. Ne vodi se ovdje nikakva bitka za zemlju.

SDA je sustinski bilo vaznije potkopavanje konkurencije od toga ko je nacelnik jer im je gorilo pod nogama. Rasklimani su i naceti sa svih strana, dok je konkurencija olicena u BH bloku i NiPu pocela da dobija sve jaci momentum i da se konacno oslobadja stigme da su sarajevske stranke. SDA je dozivjela da im se kruni baza i slabi utjecaj u zonama gdje su suvereno vladali. Otud odbijanje Irme kao gradonacelnice. Otud nakon "NS izdaje" histerija i ovako jak propagandni napad. Ovo je za njih uvertira za 2022. Nista vise.

Ako su oni iskopali rupu ne morate vi lopatati zemlju.
detroit-mercy

#48288 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by detroit-mercy »

:thumbup:
putokaz1

#48289 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by putokaz1 »

Evenine wrote: 17/02/2021 01:00 DA je dozivjela da im se kruni baza i slabi utjecaj u zonama gdje su suvereno vladali. Otud odbijanje Irme kao gradonacelnice. Otud nakon "NS izdaje" histerija i ovako jak propagandni napad. Ovo je za njih uvertira za 2022. Nista vise.
Što bi SDA s 12 prihvatila Irmu s 2 glasa?
Evenine

#48290 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Evenine »

putokaz1 wrote: 17/02/2021 01:54
Evenine wrote: 17/02/2021 01:00 DA je dozivjela da im se kruni baza i slabi utjecaj u zonama gdje su suvereno vladali. Otud odbijanje Irme kao gradonacelnice. Otud nakon "NS izdaje" histerija i ovako jak propagandni napad. Ovo je za njih uvertira za 2022. Nista vise.
Što bi SDA s 12 prihvatila Irmu s 2 glasa?
Da sprijeci raspad zemlje.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#48291 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by JoseMujica »

ultima_palabra wrote: 16/02/2021 20:03
JoseMujica wrote: 16/02/2021 19:32 SDA i HDZ jesu veoma slična vnago, ali i među govnima postoji gradacija jer UZP ne možeš porediti sa SDA, bez obzira o kakvim se gurbetima radi.

FGRovci odabrali ste, ne imaginarno već čisto, dokazano i presuđeno zlo, koje je ubijalo, silovalo, trpalo ljude u logore i otvoreno rušilo ovu državu i dan danas je drži daleko od EU i NATO-a :run:
Ok, zasto su im onda tvoji dali kontrolu nad Domom naroda FBiH?

Znaci NS je kriva sto je svojim neglasanjem dala HDZu protokolarnu funkciju, a SDA nije kriva kad aktivnim glasanjem da HDZu kontrolu nad citavom Federacijom?
"tvoji"?????

kakav jadan ulet :roll:
mayab

#48292 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by mayab »

Nakon izbora, Mujo nazvao jarana u Mostar pa ga upita:

„Jarane, kakva je ta Naša stranka“?

„Eh, to ti je malo komplikovano“!

„Kako to misliš“?

„Predsjednik je Srbin, glasači Bošnjaci, a krajnji korisnici Hrvati“!
:evil:
flare

#48293 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by flare »

...
Last edited by flare on 19/01/2022 21:53, edited 1 time in total.
Nike af1 white

#48294 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Nike af1 white »

flare wrote: 17/02/2021 06:58 Pa kako vidimo " suzdrzanima" se ne moze vjerovat.
Oni kao po nekom dogovoru ispred " trojke," odradjuju posao za hdz usput kupeci glasove Bosnjaka koji mrze sami sebe :mrgreen: ..
Sdp odradjuje Bosnjake koji mrze zelene a nip odraduje zelene.
Pa onda 2022 kad suzdrzani dovoljno omeksaju "file mignohdz"ce da prave cordon blue u federalnoj vladi :lol: :lol:
Koja je u stvari cilj svih ovih sa kojima ns nece( hoce) u vlast jer kako davno jedna prorocica rece " na federaciji je zivot"..
odakle vise izlazite zeleni botovi :run: :run: koliko vas placaju da budete sda bot i pogledate li nekad sebe u ogledalo smradovi ljudski
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#48295 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Chmoljo »

Sve je ovo prica kojom ce se pravdati izborni zakon koji ce alijin debil isporuciti covicu. A treba prezivjeti 2022.

Nista vise, nista manje.
palermo

#48296 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by palermo »

Evenine wrote: 17/02/2021 01:00 Ako si glasac jedne stranke a ponavljas i cak pojacavas propagandu druge stranke koja je i kreirala tu propagandu da strovali tvoju stranku ili blok, je li to onda zrelo i normalno?

Obzirom da SDA ima jacu logistiku od konkurencije pretpostavljam da modeliraju ishode pred izbore i da ugrubo znaju buduci odnos snaga. Tako da je SDA suocena s egzistencijalnom prijetnjom u ove izbore usla s dva cilja:

1. Zavaditi i potkopati BH blok.
2. Zadrzati "kontrolni paket" vlasti u Mostaru.

Modeliranjem su vec mogli znati da im je br 2. zagarantovan tako da su se fokusirali na br. 1 jer znaju da se tu odlucuje sudbina SDA, a ne sudbina zemlje sto trenutnom histerijom, igrajuci se sa emocijama ljudi u Mostaru, sada pokusavaju predstaviti.

Oni jako dobro znaju da nema efektivne razlike izmedju predsjednika vijeca i nacelnika dok god imaju "kontrolni paket" vijecnickih mjesta cime se mogu pobrinuti za svoje lokalne interese. HDZ ne moze raditi u Mostaru sta im volja, a snaga simbolicke pobjede u "stolnom" ce da pocne blijediti cim se stari znalci suoce sa starim problemima i aferama. Ne vodi se ovdje nikakva bitka za zemlju.

SDA je sustinski bilo vaznije potkopavanje konkurencije od toga ko je nacelnik jer im je gorilo pod nogama. Rasklimani su i naceti sa svih strana, dok je konkurencija olicena u BH bloku i NiPu pocela da dobija sve jaci momentum i da se konacno oslobadja stigme da su sarajevske stranke. SDA je dozivjela da im se kruni baza i slabi utjecaj u zonama gdje su suvereno vladali. Otud odbijanje Irme kao gradonacelnice. Otud nakon "NS izdaje" histerija i ovako jak propagandni napad. Ovo je za njih uvertira za 2022. Nista vise.

Ako su oni iskopali rupu ne morate vi lopatati zemlju.
Lijepo napisano. U mnogčemu i tačno. Dio koji nedostaje je uloga Naše stranke u svemu ovom, odnosno analiza njihovog ponašanja. A ono bi se moglo sažeti u jednu riječ, nesposbnost. Za tu neposbnost im nitko nije kriv.

Samo par činjenica, i pitanja.

Otkud ih uopšte u koaliciji sa PMP (Prvom mostarskom partijom). Je li oni išta znaju o Mostaru, znaju li ko je PMP, ko glasa za PMP? Znaju li da su to Bošnje sa dna kace, za koje nema šanse da na bilokoji naćčin budu dio izbora Kordića. Znaju li da je to nekakav mostarska inačica Hadžibajrića, ili Dine...pa se išlo po sarajevskom receptu, neka i njih, vi'š kako to u Sarajevu fercera. A sve ostalo zanemarimo

Otkud dogovori sa Koalicijom o izlasku u neke izborne jedinice a a u neke ne.

Kakvse su ono izborne liste, u kojima Hrvata tražiš svijećom i dovedeš Bošku Čavar u situaciju da bude sama kao u onoj priči Pale sam na svijetu. Vjerujem da je znala šta će se desiti ne bi Boški palo na pamet da se bavi politikom

zbog čega onakvo forsisranje Irme.....egzaltirane izjave, huka, skaka.....(by the way, zar netko nije mogao Irmi napisati ono što je sinoća objavila nakon izjave Izetbegovića.....neko iz stranke, zamoliti nekog sa foruma....jer onaj odgovor je baš sublimacija nesposbnosti, vrćenje istih fraza koje su dojadile i bogu i narodu)....

Da ne nabrajam dalje, šta god da je SDA htjela , radila, imala je izvrsnog pomagača u rukovodstvu Naše stranke. A ja ne vidim da još uvijek pokazuju samokritičnost.

I na kraju, neglasanje je možda jedina dobra odluka u čitavoj ovoj priči......ali....bojim se da je to neglasanje bilo više produkt konačne spoznaje da Boška Čavar neće glasati za Guzina, nego svjesne , promišljene i ideološki motivirane odluke rukovodstva NS-a
Milenkov buraz

#48297 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Milenkov buraz »

Chmoljo wrote: 17/02/2021 08:15 Sve je ovo prica kojom ce se pravdati izborni zakon koji ce alijin debil isporuciti covicu. A treba prezivjeti 2022.

Nista vise, nista manje.
Da, također mislim to. Čuješ prije dva dana Bakir sa onim Amerikancem, kaže ne mogu se sami dogvoriti, treba EU OHR i Amerika da asistiraju, jučer opet kaže nije Irma ništa, ona je samo izdala Mostar, SDA samo zaslužna za izbore u Mostaru...baš debil
kluz franjo

#48298 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

palermo wrote: 17/02/2021 08:44
Lijepo napisano. U mnogčemu i tačno. Dio koji nedostaje je uloga Naše stranke u svemu ovom, odnosno analiza njihovog ponašanja. A ono bi se moglo sažeti u jednu riječ, nesposbnost. Za tu neposbnost im nitko nije kriv.

Samo par činjenica, i pitanja.

Otkud ih uopšte u koaliciji sa PMP (Prvom mostarskom partijom). Je li oni išta znaju o Mostaru, znaju li ko je PMP, ko glasa za PMP? Znaju li da su to Bošnje sa dna kace, za koje nema šanse da na bilokoji naćčin budu dio izbora Kordića. Znaju li da je to nekakav mostarska inačica Hadžibajrića, ili Dine...pa se išlo po sarajevskom receptu, neka i njih, vi'š kako to u Sarajevu fercera. A sve ostalo zanemarimo

Otkud dogovori sa Koalicijom o izlasku u neke izborne jedinice a a u neke ne.

Kakvse su ono izborne liste, u kojima Hrvata tražiš svijećom i dovedeš Bošku Čavar u situaciju da bude sama kao u onoj priči Pale sam na svijetu. Vjerujem da je znala šta će se desiti ne bi Boški palo na pamet da se bavi politikom

zbog čega onakvo forsisranje Irme.....egzaltirane izjave, huka, skaka.....(by the way, zar netko nije mogao Irmi napisati ono što je sinoća objavila nakon izjave Izetbegovića.....neko iz stranke, zamoliti nekog sa foruma....jer onaj odgovor je baš sublimacija nesposbnosti, vrćenje istih fraza koje su dojadile i bogu i narodu)....

Da ne nabrajam dalje, šta god da je SDA htjela , radila, imala je izvrsnog pomagača u rukovodstvu Naše stranke. A ja ne vidim da još uvijek pokazuju samokritičnost.

I na kraju, neglasanje je možda jedina dobra odluka u čitavoj ovoj priči......ali....bojim se da je to neglasanje bilo više produkt konačne spoznaje da Boška Čavar neće glasati za Guzina, nego svjesne , promišljene i ideološki motivirane odluke rukovodstva NS-a
Čisto da se ne brkaju ČINJENICE i MIŠLJENJA

"Koalicija" sa PMP: Sada je više nego očigledno da je stavljanje kandidata PMP na jednu jedinu listu BH bloka (Gradska IJ) primarno dogovor SDP-a i PMP-a. U IJ Stari grad su npr. išli sa odvojenim listama. Dakle - konkurentski, a ne koaliciono.
To što je PMP zahvaljujući BH bloku (a ponajviše SDP-u) dobio dva mandata, a onda "odmahalao" u korist Salema Marića - to već nije pitanje za NS.
"Dogovori" sa SDA: I Boška i Irma su svoje mandate osvojili u izbornim jedinicama "protiv" SDA tj. SDA i HDZ kandidata. Čisto k'o suza.
A ako su i postojali predizborni "dogovori o nenanpadanju" u IJ Zapad i Jug - onda je riječ o izbornim kalkulacijama iliti "inžinjeringu". Možda moralno upitno za nekoga, ali potpuno nebitno sa aspekta postizbornog "koaliranja".
Multietničke liste: Ne volim ljude etnički prebrojavati, ali kada se insistira na netačnostima...
Rezulat je najbolji pokazatelj. NS je osvojio dva mandata u dvije različite IJ. Irma i Boška. Toliko o NS.
BH blok je sa svojih listi osvojio 6 mandata 3 B, 2 H, 1 O. Zbog izbornih pravila je jedan H morao ustupiti svoj mandat Adeli Gosto.
"Forsiranje" Irme: Mišljenje, a ne činjenica. Za nekoga je normalno da kandidat za gradonačelnicu bude u javnosti, a ne da se ne zna ni kakav mu je glas.
Da je Salem Marić uspio "povaliti" BH blok u Mostaru je neupitna činjenica. Za to NS nosi svoj dio odgovornosti i zaslužuje propitivanje sposobnosti.
Za kraj. Kapa do poda Irmi i Boški. Kao i često, žene pokazuju šta znači imati cojones.
kluz franjo

#48299 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

Evo već četvrt vijeka SDA skoro svakodnevno nudi konkretne dokaze da rade na uništenju države i društva. Sa drugačijim motivacijama i instrumentima, ali sa identičnim ciljem kao i HDZ i SNSD.
Statut grada Mostara koji su dogovorili sa HDZ-om je puka formalizacija podjele grada.
Koordinacioni mehanizam za pristupanje EU je formalno uvođenje "3. entiteta" na mala vrata.
Glasanje za delegate HDZ i SNSD u domove naroda je implementacija koncepta "ekskluzivnog legitimnog etničkog predstavljanja" u zakonodavnim tijelima.
A sve to praćeno besomučnom pljačkom i huškačkom propagandom koju upućuju oponentima.
I zato se ne treba uzbuđivati kada SDA/HDZ/SNSD nekoga etiketiraju izdajnikom. Časno je "izdati" koncept podjele zemlje od strane kriminalnih kartela.
A hrabrost, ako se to radi iz pozicije manjine.

Problem je samo što je postalo "normalno" i prihvatljivo pozivati na "fizičko uklanjanje" tih etiketiranih.
Hebiga, nije niko nikada nastradao zbog etikete "papučara", ali je istorija puna primjera nepodobnih koje je najlakše bilo "ukloniti" ako im se prišije epitet izdajnika.
Better Man

#48300 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Better Man »

Sociolog wrote: 16/02/2021 23:24 Gledao sam veceras Pedju na Tvsa u Polisu blokirali poruke raje za pitanja :skoljka: :lol:

Pao mi je u ocima fakat.
Peđa i NS nisu ni uopšte razočarali. Razočarali bi da su glasali za kandidata SDA, stranke koja je najodgovornija s HDZ-om što sve ove godine nije bilo izbora u Mostaru, kao i za sav kriminal, pljačku i korupciju od 1990. godine.
Locked