Ne trebas se ti mene bojati, vec ovih drugih koje sam opisao u prethodnom postu.shbc wrote: ↑10/09/2024 09:13Nije meni problem sto on brzo vozi i rizikuje sopstveni zivot. Problem je sto on i takvi kao on rizikuju i moj i zivot mog djeteta.Karikaturist wrote: ↑10/09/2024 09:11 Raspravljas se sa zidom oko ove teme. Dobar je Ateista ali dzabe ti je to kreciti.![]()
Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Ateista
#48251 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
- kabal1337
#48252 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
brzina povecava stepen povreda i smrtni ishod.
-
kakaljin
#48253 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Koliko brzi vozaci rizikuju svoj i ostale zivote toliko i oni koji sporo voze isto tako ugrozavaju svoj i tudji zivot.shbc wrote: ↑10/09/2024 09:13Nije meni problem sto on brzo vozi i rizikuje sopstveni zivot. Problem je sto on i takvi kao on rizikuju i moj i zivot mog djeteta.Karikaturist wrote: ↑10/09/2024 09:11 Raspravljas se sa zidom oko ove teme. Dobar je Ateista ali dzabe ti je to kreciti.![]()
Tako da je to sve siva zone od situacije do situacije ko koliko ugrozava neciji zivot.
- Ateista
#48254 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Jeste, ali dobar vozac ce umanjiti sansu da dodje uopste do udesa, u odnosu na losijeg vozaca. Los vozac moze voziti i 40, ali dzaba ako odleti u provaliju, ima frontalni sa nekim ko vozi 100 iz suprotnog smjera i slicno, tada je njegova brzina nebitna, bitnije je da adekvatno reaguje da izbjegne nesrecu.
-
kakaljin
#48255 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
To je osnova svega da se u datom trenutku snadjes na sitauciju i da prodjes sa sto manje stete i povreda, ako do toga dodje. Vidjao sam gore nesrece na manjim brzinama gdje je bilo poginulih, a isto tako na vecim gdje vozaci izadju iz slupanog auta a samo ugruhani.Ateista wrote: ↑10/09/2024 09:57Jeste, ali dobar vozac ce umanjiti sansu da dodje uopste do udesa, u odnosu na losijeg vozaca. Los vozac moze voziti i 40, ali dzaba ako odleti u provaliju, ima frontalni sa nekim ko vozi 100 iz suprotnog smjera i slicno, tada je njegova brzina nebitna, bitnije je da adekvatno reaguje da izbjegne nesrecu.
- Ateista
#48256 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Tako je, losi i uplaseni vozaci reaguju panicno i cesto neadekvatno, zalede se u iznenadnim situacijama i slicno. Nalete recimo na budalu koja im uleti u makazice oni skrenu u provaliju ili u drugi auto, iskusan vozac ce hladne glave naci najbolju putanju da proba izbjeci udes, ako ga ne moze izbjeci probace ublaziti stetu i povrede.kakaljin wrote: ↑10/09/2024 10:00To je osnova svega da se u datom trenutku snadjes na sitauciju i da prodjes sa sto manje stete i povreda, ako do toga dodje. Vidjao sam gore nesrece na manjim brzinama gdje je bilo poginulih, a isto tako na vecim gdje vozaci izadju iz slupanog auta a samo ugruhani.Ateista wrote: ↑10/09/2024 09:57Jeste, ali dobar vozac ce umanjiti sansu da dodje uopste do udesa, u odnosu na losijeg vozaca. Los vozac moze voziti i 40, ali dzaba ako odleti u provaliju, ima frontalni sa nekim ko vozi 100 iz suprotnog smjera i slicno, tada je njegova brzina nebitna, bitnije je da adekvatno reaguje da izbjegne nesrecu.
-
dixi5
#48257 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
- kabal1337
#48258 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Frontalni 100 i 40, i 100 i 100 nije isto. Jednostavna fizika. "Los" vozac se nece pronaci u suprotnoj traci na magistralnom putu. Ispade da vozaci Pocetnici naprave najvise udesa, i onih sa smrtnim ishodom. Sto se vidi na osnovu Crne hronike cesta da to nije slucaj.Ateista wrote: ↑10/09/2024 09:57Jeste, ali dobar vozac ce umanjiti sansu da dodje uopste do udesa, u odnosu na losijeg vozaca. Los vozac moze voziti i 40, ali dzaba ako odleti u provaliju, ima frontalni sa nekim ko vozi 100 iz suprotnog smjera i slicno, tada je njegova brzina nebitna, bitnije je da adekvatno reaguje da izbjegne nesrecu.
Ali eto uvijek se nadje neko da se pravi pametan od onog sto je struka procijenila.
- ZoomZoomKiwi
#48259 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Energija raste eksponencijalno sa porastom brzine.

Znači sa 90 km/h imaš pet puta veću energiju u odnosu na 40 km/h.
Bez obzira na to, reakcija je opet jako bitna, i svakako da je za sigurno odvijanje saobraćaja najbolje da se svi kreću brzinom koja je najbliža ograničenju, a ne 20 ispod.
Bez obzira na to, reakcija je opet jako bitna, i svakako da je za sigurno odvijanje saobraćaja najbolje da se svi kreću brzinom koja je najbliža ograničenju, a ne 20 ispod.
- Laplace
#48260 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Tema ove emisije su vozači koji voze 10 iznad ograničenja i opet smetaju vozačima koji bi vozili mnogo brže.
Mislim, ne treba pretjerivati. I meni smeta prespora vožnja, ali ni prebrza nije za pohvaliti.
- Ateista
#48261 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Nije isto, ali tesko da ce neko prezivjeti i ovaj 100 i 40, ako i prezivi povrede su strasne. Poenta je u tome da se udes izbjegne. Los vozac se ne mora naci u suprotnoj traci, moze naletiti budala koja bi bila krivac za nesrecu, ali kad pogines nije bitno ko je kriv, dobar vozac bi se mozda snasao da izbjegne budalu. Ne tvrdim da su to samo pocetnici, moze neko dugo imati vozacku ali biti los vozac. Davao sam karikirano poredjenje dva vozaca gdje sam izmedju ostalog naveo i iskustvo kao jedan od faktora koji moze uticati na sigurnost, ali ne tvrdim da su pocetnici vecinom krivci za nesrece. Po mom misljenju, glavni uzroci nesreca su alkohol, preticanje gdje nije pregledno, oduzimanje prvenstva i koristenje telefona. Ima naravno i neprilagodjene brzine, ali mislim da su ovo navedeno cesci uzroci nego brzina.kabal1337 wrote: ↑10/09/2024 10:17Frontalni 100 i 40, i 100 i 100 nije isto. Jednostavna fizika. "Los" vozac se nece pronaci u suprotnoj traci na magistralnom putu. Ispade da vozaci Pocetnici naprave najvise udesa, i onih sa smrtnim ishodom. Sto se vidi na osnovu Crne hronike cesta da to nije slucaj.Ateista wrote: ↑10/09/2024 09:57Jeste, ali dobar vozac ce umanjiti sansu da dodje uopste do udesa, u odnosu na losijeg vozaca. Los vozac moze voziti i 40, ali dzaba ako odleti u provaliju, ima frontalni sa nekim ko vozi 100 iz suprotnog smjera i slicno, tada je njegova brzina nebitna, bitnije je da adekvatno reaguje da izbjegne nesrecu.
Ali eto uvijek se nadje neko da se pravi pametan od onog sto je struka procijenila.
-
laik1981
#48262 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
To ne treba biti tema. Tu su stvari jasne. To sto ima ljudi koji misle da su vozacine jer jurcaju, a blage veze nemaju o voznji, to je drugi par cipela.
-
NediM17
#48263 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
A ovaj ateista kao "dobar" vozač.
Hvalite me moja usta.
Hvalite me moja usta.
-
laik1981
#48264 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Odgovorio sam na Laplaceov post. Za ateistu upravo mislim da je jako los vozac bez obzira sto je on ubijedjen da je klasa
Do duse takvi me ne nerviraju ni 2% koliko ovi sto voze za frtalj ispod ogranicenja. I takvima bi vozacke oduzimao.
Last edited by laik1981 on 10/09/2024 10:52, edited 1 time in total.
- Ateista
- Laplace
#48266 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Upravo o tome pričamo. U principu, najbolje će reagovati vozači koji voze oko ograničenja ili malo iznad. Ovi koji voze mnogo sporije su previše nedigurni i uplašeni, često nevješti i paničari. Ovi koji voze mnogo iznad su previše samouvjereni i voze sa pretpostavkom da se ništa neće desiti. U oba slučaja će reakcija biti zakašnjela i neadekvatna.ZoomZoomKiwi wrote: ↑10/09/2024 10:32 Energija raste eksponencijalno sa porastom brzine.
- Laplace
- kabal1337
#48268 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Hah sigurno ce ovi sto voze po propisna, naspram ovih kojima su ogranicenja bitni kao semafori u GTA, preticati gdje nije pregledno, oduzimati prvenstvo i sl.Ateista wrote: ↑10/09/2024 10:44Nije isto, ali tesko da ce neko prezivjeti i ovaj 100 i 40, ako i prezivi povrede su strasne. Poenta je u tome da se udes izbjegne. Los vozac se ne mora naci u suprotnoj traci, moze naletiti budala koja bi bila krivac za nesrecu, ali kad pogines nije bitno ko je kriv, dobar vozac bi se mozda snasao da izbjegne budalu. Ne tvrdim da su to samo pocetnici, moze neko dugo imati vozacku ali biti los vozac. Davao sam karikirano poredjenje dva vozaca gdje sam izmedju ostalog naveo i iskustvo kao jedan od faktora koji moze uticati na sigurnost, ali ne tvrdim da su pocetnici vecinom krivci za nesrece. Po mom misljenju, glavni uzroci nesreca su alkohol, preticanje gdje nije pregledno, oduzimanje prvenstva i koristenje telefona. Ima naravno i neprilagodjene brzine, ali mislim da su ovo navedeno cesci uzroci nego brzina.kabal1337 wrote: ↑10/09/2024 10:17Frontalni 100 i 40, i 100 i 100 nije isto. Jednostavna fizika. "Los" vozac se nece pronaci u suprotnoj traci na magistralnom putu. Ispade da vozaci Pocetnici naprave najvise udesa, i onih sa smrtnim ishodom. Sto se vidi na osnovu Crne hronike cesta da to nije slucaj.Ateista wrote: ↑10/09/2024 09:57
Jeste, ali dobar vozac ce umanjiti sansu da dodje uopste do udesa, u odnosu na losijeg vozaca. Los vozac moze voziti i 40, ali dzaba ako odleti u provaliju, ima frontalni sa nekim ko vozi 100 iz suprotnog smjera i slicno, tada je njegova brzina nebitna, bitnije je da adekvatno reaguje da izbjegne nesrecu.
Pa imas mnostvo profesionalnih vozaca, pa voze koliko po znaku pise.
Nesto me zanima da si u Svici, da li bi se tako ponasao za volanom i za ogranicenje brzine.
Kad bi te istamburali po guzovima sa kaznama, brzo bi ti okoncao svoju karijeru kurcenja.
Kod nas mozes jer ti prolazi.
Nekome je lakse metak u supak nego cenat u glavu.
-
laik1981
#48269 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Kada bude trebao ponovo polagati samo neka komisiji pokaze svoje istinske vozacke sposobnosti. Siguran sam da ce mu dati vozacku 
- Ateista
#48270 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moze se gledati i ovako - oni koji voze oko ogranicenja se znaju osjecati previse sigurno iz razloga sto postuju ogranicenje i voze se "sigurnom brzinom", pa samim tim se znaju i opustiti u voznji. Oni koji voze brze su uglavnom svjesni da voze brzo i da moraju biti maksimalno fokusirani samo na voznju i spremni na sve, pa ce mozda i bolje odreagovati.Laplace wrote: ↑10/09/2024 10:51Upravo o tome pričamo. U principu, najbolje će reagovati vozači koji voze oko ograničenja ili malo iznad. Ovi koji voze mnogo sporije su previše nedigurni i uplašeni, često nevješti i paničari. Ovi koji voze mnogo iznad su previše samouvjereni i voze sa pretpostavkom da se ništa neće desiti. U oba slučaja će reakcija biti zakašnjela i neadekvatna.ZoomZoomKiwi wrote: ↑10/09/2024 10:32 Energija raste eksponencijalno sa porastom brzine.
- Laplace
#48271 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Crna hronika te demantuje.Ateista wrote: ↑10/09/2024 11:03Moze se gledati i ovako - oni koji voze oko ogranicenja se znaju osjecati previse sigurno iz razloga sto postuju ogranicenje i voze se "sigurnom brzinom", pa samim tim se znaju i opustiti u voznji. Oni koji voze brze su uglavnom svjesni da voze brzo i da moraju biti maksimalno fokusirani samo na voznju i spremni na sve, pa ce mozda i bolje odreagovati.Laplace wrote: ↑10/09/2024 10:51Upravo o tome pričamo. U principu, najbolje će reagovati vozači koji voze oko ograničenja ili malo iznad. Ovi koji voze mnogo sporije su previše nedigurni i uplašeni, često nevješti i paničari. Ovi koji voze mnogo iznad su previše samouvjereni i voze sa pretpostavkom da se ništa neće desiti. U oba slučaja će reakcija biti zakašnjela i neadekvatna.ZoomZoomKiwi wrote: ↑10/09/2024 10:32 Energija raste eksponencijalno sa porastom brzine.
Bez obzira na to, reakcija je opet jako bitna, i svakako da je za sigurno odvijanje saobraćaja najbolje da se svi kreću brzinom koja je najbliža ograničenju, a ne 20 ispod.![]()
-
NediM17
#48272 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Nevjerovatno uporan lik u svojoj budalaštini. 
- Ateista
#48273 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Nisi me shvatio sta hocu da kazem, ne kazem ja da su opasni oni koji postuju propise a sigurni oni koji ne postuju, svakako da su ovo navedeno sve primjeri krsenja zakona. Htio sam reci prvo da brzina nije toliko faktor koliko mnogi misle, vec cesce ovi navedeni. Drugo sam htio reci je da striktno postovanje propisa ne garantuje sigurnost samo po sebi, te da postoje situacije gdje i neko sa krsenjem nekih propisa moze biti sigurniji nego neko ko je u potpunosti legalan, zato sam i naveo onaj ekstreman primjer vozaca koji ne krsi ni jedan propis ali je tempirana bomba da napravi sranje. Primjer jeste karikiran, ali cisto da pokazem da nije sve samo u postovanju propisa kako neki misle. Time nisam htio reci da vecinom prave udese oni koji postuju propise, svakako da ih vecinom prave oni koji ih krse, samo nije svako krsenje propisa isto. Neko zna procijeniti kada u nekim stvarima moze bezbjedno neki propis prekrsiti, a neko nema dobru procjenu i to su u stvari losi vozaci koji prave sranja, i najgora kombinacija je svakako los vozac i nepostivanje propisa.kabal1337 wrote: ↑10/09/2024 10:54Hah sigurno ce ovi sto voze po propisna, naspram ovih kojima su ogranicenja bitni kao semafori u GTA, preticati gdje nije pregledno, oduzimati prvenstvo i sl.Ateista wrote: ↑10/09/2024 10:44Nije isto, ali tesko da ce neko prezivjeti i ovaj 100 i 40, ako i prezivi povrede su strasne. Poenta je u tome da se udes izbjegne. Los vozac se ne mora naci u suprotnoj traci, moze naletiti budala koja bi bila krivac za nesrecu, ali kad pogines nije bitno ko je kriv, dobar vozac bi se mozda snasao da izbjegne budalu. Ne tvrdim da su to samo pocetnici, moze neko dugo imati vozacku ali biti los vozac. Davao sam karikirano poredjenje dva vozaca gdje sam izmedju ostalog naveo i iskustvo kao jedan od faktora koji moze uticati na sigurnost, ali ne tvrdim da su pocetnici vecinom krivci za nesrece. Po mom misljenju, glavni uzroci nesreca su alkohol, preticanje gdje nije pregledno, oduzimanje prvenstva i koristenje telefona. Ima naravno i neprilagodjene brzine, ali mislim da su ovo navedeno cesci uzroci nego brzina.kabal1337 wrote: ↑10/09/2024 10:17
Frontalni 100 i 40, i 100 i 100 nije isto. Jednostavna fizika. "Los" vozac se nece pronaci u suprotnoj traci na magistralnom putu. Ispade da vozaci Pocetnici naprave najvise udesa, i onih sa smrtnim ishodom. Sto se vidi na osnovu Crne hronike cesta da to nije slucaj.
Pa imas mnostvo profesionalnih vozaca, pa voze koliko po znaku pise.
Nesto me zanima da si u Svici, da li bi se tako ponasao za volanom i za ogranicenje brzine.
Kad bi te istamburali po guzovima sa kaznama, brzo bi ti okoncao svoju karijeru kurcenja.
Kod nas mozes jer ti prolazi.
Nekome je lakse metak u supak nego cenat u glavu.
U svicarskoj nisam vozio, ali inace vozim isto manje vise gdje god da odem, a u vecini uredjenih drzava sam primijetio da se van naseljenog mjesta vozi u prosjeku dosta brze nego kod nas. Vozaci su manje nadrkani, solidarniji, manje oduzimanja prvenstva, da ne govorim o ubrzavanju kad nekog pretices i slicno.
- Ateista
#48274 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Pogledaj moj zadnji post, tu sam pojasnio, da se ne ponavljam.Laplace wrote: ↑10/09/2024 11:12Crna hronika te demantuje.Ateista wrote: ↑10/09/2024 11:03Moze se gledati i ovako - oni koji voze oko ogranicenja se znaju osjecati previse sigurno iz razloga sto postuju ogranicenje i voze se "sigurnom brzinom", pa samim tim se znaju i opustiti u voznji. Oni koji voze brze su uglavnom svjesni da voze brzo i da moraju biti maksimalno fokusirani samo na voznju i spremni na sve, pa ce mozda i bolje odreagovati.Laplace wrote: ↑10/09/2024 10:51
Upravo o tome pričamo. U principu, najbolje će reagovati vozači koji voze oko ograničenja ili malo iznad. Ovi koji voze mnogo sporije su previše nedigurni i uplašeni, često nevješti i paničari. Ovi koji voze mnogo iznad su previše samouvjereni i voze sa pretpostavkom da se ništa neće desiti. U oba slučaja će reakcija biti zakašnjela i neadekvatna.![]()
- kabal1337
#48275 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Prijatelju,
ako pretices tu je brzina vec u pitanju.
Ti da vozis po ogranicenju, bio bi jos sigurniji
, imao bi vise vremena za reakciju, ovako si sebi prostor za reakciju umanjio.
ako pretices tu je brzina vec u pitanju.
Ti da vozis po ogranicenju, bio bi jos sigurniji