Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
S4mpion

#4826 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

Rekao si "nametnuta" što je pogrešno, nametnuto nije ništa.

Tvoj argument da su to Knjige koje su pisali ljudi ću oboriti kontraargumentom jednake jakosti:

To su Knjige koje nisu napisali ljudi. :pusi:
Radiš dobre stvari, jer te to čini sretnim, i to je najveća nagrada.
Jer si dobra osoba. Ako si dobar, ne treba ti bog da te tjera na dobre stvari.
Ako dobro radiš SAMO zbog boga, šta to onda govori o tebi.
Zar onda ne znači da je statistički bolji ateista koji čini dobra djela, od vjernika koji čini dobra djela?
Jer ovaj drugi te možda čak i mrzi, ali se boji boga i zato čini dobra djela....
Nisi se rodio dobar, neko te je tome naučio, možda ti ne radiš loše stvari, jer se plašiš pendreka preko leđa? :pusi:
harač

#4827 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by harač »

pretpostavljam da prije nego što se počne sa indoktrinacijom već u obdaništu djetetu se da ispuni neki anketni listić :D
Ali Kemal

#4828 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Ali Kemal »

GAU8 wrote:Da. Radiš dobre stvari, jer te to čini sretnim, i to je najveća nagrada.
Zar onda ne znači da je statistički bolji ateista koji čini dobra djela, od vjernika koji čini dobra djela?
Jer ovaj drugi te možda čak i mrzi, ali se boji boga i zato čini dobra djela....
Jos je interesantnije kako vjernici vrlo lako cine i losa djela u ime Boga, kao bore se za vjeru i time sebi daju za pravo da cak i ubijaju u to ime.
To licemjerje, kao i totalna glupost, da covjek mora da stiti svemoguceg Boga, sto nema nikakvog smisla, ako se imalo razmisli svojom glavom mi je nesto najgadnije kod tzv "vjernika".
Generalno svako vjernik koji javno "brani"vjeru, nastoji da je siri i slicno, je na korak do loseg djela, jer sta ako mu stanes na put, a on nervozan, ili se jednostavno ne slazes sa njim, onda najebes jer eto ti, mala ljudska jedinka si ugrozio ili jos smjesnije ili tragicnije, uvrijedio Boga, te ce te neka druga mala ljudska jedinka kazniti, a mozda i ubiti.
Eto sad ja ovako mali i obican covjek mogu da uvrijedim svemoguceg stvoritelja. Mislim, ko je tu lud i nenormalan.
drug_profi

#4829 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by drug_profi »

Dapace savrsenog.
A savrsen je lisen mana.
A mana je npr. narcisoidnost, oholost, nefleksibilnost, okrutnost... itd.
drug_profi

#4830 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by drug_profi »

Ne znam jel DJ efendija cita ovaj pdf ali ezan za sabah je jutros sveden na human i ljudski nivo. Cujes ga ako si budan a ne moze te probuditi. Cak pomalo uspavljujuce i opustajuce djeluje.
Ako je zbog mog pisanja na ovoj temi onda evo i da se zahvalim ovdje.
GAU8

#4831 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

S4mpion wrote:Rekao si "nametnuta" što je pogrešno, nametnuto nije ništa.

Tvoj argument da su to Knjige koje su pisali ljudi ću oboriti kontraargumentom jednake jakosti:

To su Knjige koje nisu napisali ljudi. :pusi:
Tvoj argument cu oboriti argumentom da npr. ja mogu sada napisati bolju knjigu od bilo koje od knjiga velikih religija.
Jednostano recimo prepisem cijelu bibliju, kur'an toru... i samo izmijenim naprimjer dijelove koje se odnose na robovlasnistvo.
Automatski imas "bolju" knjigu.

Onda, svako malo se cuje: (za bilo koju od knjiga) "To treba "pravilno" citati, to treba "pravilno" interpretirati." Ko je autoritet u tome?
Opet covjek, koliko vidim. Ako je sve to "otvoreno za slobodnu interpretaciju" zasto ja ne mogu da to interpretiram kao najobicniju bajku, ili najobicnije knjizevno djelo, bez dublje pozadine?

Same knjige ne znace nista, bez ljudi koji im daju taj znacaj.
Radiš dobre stvari, jer te to čini sretnim, i to je najveća nagrada.
Nisi se rodio dobar, neko te je tome naučio, možda ti ne radiš loše stvari, jer se plašiš pendreka preko leđa? :pusi:
Ovdje si debelo u krivu. Velika je tezina u samoj genetskoj predispoziciji, koja odredjuje hoce li neko biti veci ili manji altruista, hoce li neko imati psihopatske predispozicije ili ne. To ako ne vjerujes, potrazi malo.
walter kurtz

#4832 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by walter kurtz »

Ne da mi se tražiti linkove, ali znam da je znanost dovela u vezu n.vagus lutajući zivac sa empatijom i psihopatijom tj njegovu dužinu sto je duži osoba je empaticnija kraci veća sklonost psihopatiji mada i najempaticnija osoba ima neku psihopatsku osobinu
S4mpion

#4833 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

GAU8 wrote: Tvoj argument cu oboriti argumentom da npr. ja mogu sada napisati bolju knjigu od bilo koje od knjiga velikih religija.
Evo i kontraargument:

Ne možeš. :pusi:
Ovdje si debelo u krivu. Velika je tezina u samoj genetskoj predispoziciji, koja odredjuje hoce li neko biti veci ili manji altruista, hoce li neko imati psihopatske predispozicije ili ne. To ako ne vjerujes, potrazi malo.
Sama genetika te neće naučiti da nije lijepo krasti, ubijati nevine, silovati... Tome su te naučili drugi ljudi, vrlo vjerovatno religijske knjige, naučili su te jeziku kojim govoriš, pismu kojim pišeš, pravilima kojih se (ne)pridržavaš. A možda je jedina stvar koja te sprječava da radiš loše stvari upravo pendrek preko leđa? :pusi:
MJAU - da

#4834 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by MJAU - da »

drugi profil wrote:
MJAU - da wrote:Drugi profil, javi mi se u pp pa ću ti objasniti kako sam ja uspjela u tome da se poziv na molitvu smanji, pošto je budi cijeli komšiluk. Sad budi one koji idu u džamju na molitvu, pošto se oni isti probude prije poziva, kako bi se pripremili za isto. :-)

Some users couldn’t be added as they have disabled private message receipt.

Probaj sad :-)
sigh

#4835 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by sigh »

Od vjeronauke iz osnovne se dobro sjecam opis momenta jedne velike bitke za muslimane. Odnosilo se na neku djevojku iz protu-islamskog tabora koja je ubijenom vojniku iz islamskog tabora, koji je inace bio dobar prijatelj poslanika, rasporila utrobu i jela njegove unutrasnje organe. Ne znam da li je vjerodostojna prica niti mi je to od posebnog interesovanja ali eto to sam cuo od uciteljice. To sam slusao ili u trecem ili cetvrtom razredu. To je pogresno pricati maloj djeci i ako neko misli da to ima ikakve veze sa moralom taj je definitvno u teskoj zabludi. Najvise sto se tim moze postici, jeste netreperljivost prema svemu sto nije islamsko. :)
Indigont

#4836 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Indigont »

na čemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

pa sigurno ne na ovome:

Image

Image

Image

Image
drug_profi

#4837 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by drug_profi »

MJAU - da wrote:
drugi profil wrote:
MJAU - da wrote:Drugi profil, javi mi se u pp pa ću ti objasniti kako sam ja uspjela u tome da se poziv na molitvu smanji, pošto je budi cijeli komšiluk. Sad budi one koji idu u džamju na molitvu, pošto se oni isti probude prije poziva, kako bi se pripremili za isto. :-)

Some users couldn’t be added as they have disabled private message receipt.

Probaj sad :-)
Ista poruka.
MJAU - da

#4838 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by MJAU - da »

drugi profil, zanimljivo, jer ja tebi isto ne mogu poslati poruku nikako :?

da se ne "ganjamo" sada, evo ja ću javno reći. Obrati se Islamskoj zajednici, ti ljudi tamo (govorim iz ličnog iskustva) su kulturniji od većine građana ove zemlje i slobodno im reci gdje je problem. Zaista ljudi i ne znaju da tamo neki džematlija radi po svom, ako mogu tako reći. Ja ih mogu uporediti kao sa osobljem švedske ambasade vjeruj i svaka čast ljudima. Izbjegavaj džematlije, lokalne hodže, jer ne svi, ali većina su tračare koje će prenijeti ljudima kako tebi smeta ezan, što je apsolutno pogrešno!
Last edited by MJAU - da on 05/12/2014 22:44, edited 1 time in total.
drug_profi

#4839 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by drug_profi »

MJAU - da wrote:drugi profil, zanimljivo, jer ja tebi isto ne mogu poslati poruku nikako :?
I kod mene je prije bilo blokirano slanje PM i sad se ne da odblokirati.
ne da mi se prijavljviati bagove vise. Svakako je ovaj forum krenuo u propast.
MJAU - da

#4840 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by MJAU - da »

drugi profil, napisala sam gore u postu, dodala svoje iskustvo. toliko mogu pomoći.
walter kurtz

#4841 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by walter kurtz »

Image
walter kurtz

#4842 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by walter kurtz »

Image
:lol:
walter kurtz

#4843 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by walter kurtz »

Image
S4mpion

#4844 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

Mnogi na pljuvanju i mržnji prema svemu teističkom. :mrgreen:
GAU8

#4846 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

ovo preporučujem za mentalnu higijenu, svakodnevno :D

Najdraža rečenica: "... he loves you, AND HE NEEDS MONEY! He always needs money! He's all perfect, all powerful, all knowing and all wise, but somehow just can't handle money!!! ... LOTS OF IT!!!"
broj dva

#4847 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by broj dva »

S4mpion wrote:Mnogi na pljuvanju i mržnji prema svemu teističkom. :mrgreen:

---------

Na jedenju male slatke vjernicke djece, ako ikako moze direktno nakon mise ili sa dzume.
U sosu od biblije i kurana.
GAU8

#4848 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

Hajde Šampione objasni mi u malo širem kontekstu, šta ova slika govori o bogu.

Image
NIN

#4849 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

GAU8 wrote:Hajde Šampione objasni mi u malo širem kontekstu, šta ova slika govori o bogu.
Pa klasicni odgovor na ovo pitanje je da ova slika govori o ljudima. Mislim, vec presuto iz supljeg u prazno jedno milijardu puta.
dpjokala26

#4850 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dpjokala26 »

zar ne stoji: čovjek stvoren na božju sliku?????????????????????? :roll:
Locked