Maxxtro wrote: ↑01/09/2021 10:17
Ateista wrote: ↑01/09/2021 00:29
Pa to si rekao, odnosno pitao kako moze vjerovati statistici ustanove a ne i preporukama iste ustanove koje se vezu za tu statistiku.
Nisam konkretno mislio u ovom slucaju na laziranje podataka, iako ni to nije iskljuceno, vec vise na interpretacije koje se namjerno rade.
Ovdje sam mislio vise generalno da ne mora biti pravilo da ako vjerujes statistickim podacima koje ti neko iznese da moras vjerovati i njihovim preporukama.
U svakom slucaju, pojasnio sam. Nije to iskljuceno iz domena mogucnosti, ali haman pa mozes naviti sat po tome da u tom slucaju skoro pa sigurno pricas gluposti. Da ne pricamo previse opcenito, jer je previse uglova za sagledati, mislim recimo na primjer ako ustanova objavi podatke o zarazama, hospitalizacijama i vakcinacijama i objavi preporuku za vakcine jer podaci ukazuju da su vakcine efikasne, a neki random twitteras uzme te iste podatke i tvrdi da oni upucuju da vakcine ne rade, izuzetno je jaka indikacija da je taj twitteras jednostavno moron koji ne razumije o cemu prica. Pokazao sam to kroz konkretne primjere i nekoliko puta na ovoj temi.
Ako zdravstvena ustanova kaze da je od nekog broja hospitalizovanih recimo 10% vakcnisanih i 90% nevakcinisanih i iz toga da generalnu preporuku da se svi trebaju vakcinisati, mozemo se zapitati puno stvari - vakcinisani koje vakcine procentualno su dobili, da li su prije toga prebolovali covid, kojih godina su hospitalizovani, sta je sa nuspojavama koje iako jesu dosta rijetke sa sigurnoscu tvrdim da se ne registruju i prikrivaju, te jako bitno tezina nuspojava i godine, koliko je hospitalizovanih tezih slucajeva i smrtnost od covida po godinama, dakle ima jos jako puno parametara koji su bitni da pokazu koliko je koja vakcina efikasna i koliko je stvarno potrebna odredjenim dobnim grupama.
Nisam antivakser ni protiv vakcinacije, smeta mi agresivna kampanja i to sto previse doktora jako nekriticki svima savjetuje vakcinaciju pod svaku cijenu, imao sam ne bezazlene nuspojave i opet mi dosta doktora savjetuje da primim i drugu vakcinu, i pored toga sto sam prije toga prebolovao sa skroz blagim simptomima i upitno je bilo da li mi je vakcina uopste trebala ako se organizam i tad mogao izboriti bez problema, plus prirodna antitijela plus antitijela od vakcine, sansa da ozbiljno obolim zanemarljiva, puno veca sansa da ce organizam opet lose odreagovati na vakcinu i da cu imati problema, ali vecina savjeta je totalno nekriticka - primi i drugu vakcinu.
Ovo je samo jedan od primjera njihovog nekritickog savjetovanja, zasto je tako ne znam, da li su potplaceni od strane farmaceutskih lobija, da li misle da ce takva propaganda stvarno pomoci u globalu da se vise ljudi spasi, tesko je reci sta je motiv, ali jasno je da nema dovoljno objektivnosti i da se previse generalizuje, a dosta se i laze, sjetimo se samo respiratora i sebijinih lazi oko njihovog koristenja, sjetimo se izjava vranica oko nevakcinisanih koji sire virus cime hoce da kaze da vakcinisani ne prenose sto je odavno jasno da je laz, price da cemo pobijediti virus ako se strpimo jos dvije sedmice, da cemo vakcinama pobijediti pandemiju i svasta jos nesto. Sjetimo se zatvaranja djece u kuce i zabrane rada vecini firmi.
Ja sad kao njima treba da vjerujem jer su neka institucija da su stvarno detaljno analizirali podatke i dali objektivnu preporuku na osnovu tih analiza?
Ne kazem da se ne treba vakcinisati, ali njihove preporuke nemaju puno veze sa objektivnoscu.